2013-09-09 1207 浏览
第一次踏足重慶大廈,門口企滿印度男人在招客,但他們的手法令我們嚇怕。只要你伸手去接其中手上的傳單,身邊其他都會隨著你衝埋黎"塞"入你手,好恐怖的場面。我和朋友逃出人群跟著咖哩王哥哥走,原來要左轉右轉先到LIFT,如果要我自己找真係會迷路。我們一行六人,沒有訂位,竟被安排坐入'VIP'房,這間'VIP'房很陝窄,只有一部冷氣機及三張二人枱組成的六人枱。=.=" 聽到出面係極嘈的,所以'VIP'房好處就是夠靜可以隨意傾計。講番食物::一坐低就奉上一籃好咸既胡椒餅&一碟綠色的汁?醬? 麻麻地,當薯片一路食住等野食傾計都OK既。鐵板烤雞,我們選了無骨果種,容易食啲。上桌時鐵板還有'炸..炸..炸'聲音,好熱好香噴噴雞辣辣地,啖啖肉,我覺得最好味的一道菜。*******************咖哩牛腩,印度咖哩出名'重口味'...好濃郁既香料味,唔會太咸,辣味岩岩好,應該係調較過岩香港人的辣度,讚!! 牛腩好稔好入味。不過略為細碟&少汁(因為我用來撈飯同點薄餅食)*******************咖哩雜菜,入面有豆類,有西蘭花等等‥呢碟咖哩有少少甜,菜夠稔入晒味!!!食唔停口!!******

講番食物::
鐵板燒雞
鐵板烤雞

雞辣辣地,啖啖肉,我覺得最好味的一道菜。

*******************

*******************
*********************
雞皇炒飯
雞皇炒飯
,um...可能因為其他咖哩好濃味,炒得幾好一粒一粒米咁,食唔出香唔香,淡淡地加咖哩汁黎食太正!!飯入面有好多大舊雞肉,GOOD!!

***********************
薄餅類::食印度咖哩一定要試下手拉薄餅
牛油烤餅
牛油烤餅
,感覺好油,但好香,不夠鬆化,太厚

**********************
芝士烤餅
,呢個好味!有足夠芝士在內,唔厚,點咖哩汁真係好好味
题外话/补充资料: 上樓時俾左張discount卡我地,六個人加埋先食左三百幾蚊,好抵! 原來重慶大廈無我想像中咁恐怖,下次試埋另外幾間先=)
2013-09-06
鐵板燒雞
2013-08-12 955 浏览
依晚約左個fd聚聚..諗住揀去重慶大廈食"印度菜"原本想去之前食過既"新德里"~反正仲有咁多選擇再問問個fd有無其他想試~最終決定去"咖喱王"~~~~~~落完order..送上"胡椒脆餅"我本身ma ma地鐘意食依個餅~覺得個味太濃烈依個胡椒味算比較淡..較易接受~而鹹度都ok秘製醬..味道少酸而帶香料味~我本身都ma ma地like"素咖喱角"今次都要欽點~除左素..仲有牛肉餡選擇脆皮層唔油膩~半硬半脆鬆口感餡料除左薯仔..仲有青豆及紅辣椒乾整體唔夠咖喱味~香料亦偏重帶微辣..唔吸引因為唔知個fd食到幾辣~建議佢試"馬莎拉燴雞"味道會偏重茄酸+masala味~辣度亦較為輕依個茄酸+masala味好夠..好開胃但無咖喱香..完全唔辣~雞件煮過火..好鞋口食咖喱..伴Naan最適合不過呢原本我地想叫"芝士薄餅"~問過落單既女服務員佢話唔係Naan..所以點個"牛油烤餅"上檯時..單睇賣相已經唔吸引~完全無鬆軟感果然..口感實實帶韌身~完全唔係果回事..唔掂!!"芒果乳酸"..忘了要少甜個人覺得..味道超甜~同埋唔係用鮮芒果係用芒果沖劑調製而成既飲品..不討好原本個fd問仲點唔點食物~不過
依晚約左個fd聚聚..諗住揀去重慶大廈食"印度菜"
原本想去之前食過既"新德里"~反正仲有咁多選擇
再問問個fd有無其他想試~最終決定去"咖喱王"
~~~~~~
落完order..送上"胡椒脆餅"
我本身ma ma地鐘意食依個餅~覺得個味太濃烈
依個胡椒味算比較淡..較易接受~而鹹度都ok
秘製醬..味道少酸而帶香料味~我本身都ma ma地like
"素咖喱角"
今次都要欽點~除左素..仲有牛肉餡選擇
脆皮層唔油膩~半硬半脆鬆口感
餡料除左薯仔..仲有青豆及紅辣椒乾
整體唔夠咖喱味~香料亦偏重帶微辣..唔吸引
因為唔知個fd食到幾辣~建議佢試"馬莎拉燴雞"
味道會偏重茄酸+masala味~辣度亦較為輕
依個茄酸+masala味好夠..好開胃
但無咖喱香..完全唔辣~雞件煮過火..好鞋口
食咖喱..伴Naan最適合不過呢
原本我地想叫"芝士薄餅"~問過落單既女服務員
佢話唔係Naan..所以點個"牛油烤餅"
上檯時..單睇賣相已經唔吸引~完全無鬆軟感
果然..口感實實帶韌身~完全唔係果回事..唔掂!!
"芒果乳酸"..忘了要少甜
佢放底張form後~我地諗住傾埋幾句..慢慢先填
都催左幾次要快d填~整體食物唔掂~服務亦好一般
2013-08-09
2013-08-02 487 浏览
這晚我們來吃咖喱,重慶大廈的門口常常經過不過要進來用餐還是第一次,感覺很新奇...嘻嘻這個開胃的頭盤脆脆的,沾上那個醬汁很不錯辣辣的很開胃咖喱角,很普通香料的味道太重,不喜歡香料雞雞件有點乾,香料的味道頗重咖喱雞 (前)最喜歡它的味道,剛剛好的,很香這盤都給我們秒殺了,呵呵芝士球(後)本來以為會是炸的,原來也是咖喱,有點傻眼這款的味道帶微微的鳳梨香挺特別的,不過有點過甜芝士薄餅裡頭藏有不少的起司,很好吃耶我好愛喔~ 配咖喱同吃很棒 ~飯後再去吃甜點~期待下次的約會,吃什麼好呢??!
這晚我們來吃咖喱,重慶大廈的門口常常經過
不過要進來用餐還是第一次,感覺很新奇...嘻嘻
這個開胃的頭盤
脆脆的,沾上那個醬汁很不錯
辣辣的很開胃
咖喱角,很普通
香料的味道太重,不喜歡
香料雞
雞件有點乾,香料的味道頗重
咖喱雞 (前)
最喜歡它的味道,剛剛好的,很香
這盤都給我們秒殺了,呵呵

芝士球(後)
本來以為會是炸的,原來也是咖喱,有點傻眼
這款的味道帶微微的鳳梨香
挺特別的,不過有點過甜
芝士薄餅
裡頭藏有不少的起司,很好吃耶
我好愛喔~ 配咖喱同吃很棒 ~
飯後再去吃甜點~
期待下次的約會,吃什麼好呢??!
2013-07-26 314 浏览
和老友們相聚,因小女未曾到過重慶食咖哩老友便即帶小女到來咖哩王一睹咖哩王的風采行至重慶大廈門前,老友一看到咖哩王的「姿客」,即衝上前跟他說吃咖哩聽老友解釋,原來,若果沒有目標,「姿客」們會一窩蜂衝上前左拉右扯說服你幸好,有老友照顧才免去一場「風波」幾經轉折上到七樓咖哩王,等了十數分鐘便能入座一坐下,貎似老板的便走過來跟我們下單聽他介紹點了數款美食及每次食咖哩屋必點的Mango Lassi不用十五分鐘食物都來到,我們開餐了咖哩魚內的魚肉已變成糊狀,不知道是否真的在吃魚還是什麼。咖哩羊則較好,羊肉不太羶,只是份數較少,不足以我們五人進食鐵板燒雞,賣相不俗,只是雞肉較嚡,沒有想像中的嫩滑芝士薄餅,芝士味不太突出,但點著咖哩吃則美味十分不消一會,飢餓的我們已吃得七七八八老板也急急腳收起碗碟……我們也明白到外面有人在等,但我們尚未叫埋單,已經把單據放在桌上,好讓我們快快結帳食物:一般,不會回頭吃環境:座位窄得很,座位與座位之間根本沒有多餘位置供客人放置物件,而且會聽到隔鄰在談論什麼。服務:很積極,積極至讓客人快快下單,快快進食,然後快快離開。咖啡王?嗯,是過譽了吧?而以這個地區,價錢,其實有更多
和老友們相聚,因小女未曾到過重慶食咖哩
老友便即帶小女到來咖哩王一睹咖哩王的風采

幸好,有老友照顧才免去一場「風波」

幾經轉折上到七樓咖哩王,等了十數分鐘便能入座

一坐下,貎似老板的便走過來跟我們下單

不用十五分鐘食物都來到,我們開餐了
咖哩魚內的魚肉已變成糊狀
,不知道是否真的在吃魚還是什麼。
咖哩羊則較好,羊肉不太羶,只是份數較少,不足以我們五人進食
鐵板燒雞,賣相不俗,只是雞肉較嚡,沒有想像中的嫩滑

芝士薄餅,芝士味不太突出,但點著咖哩吃則美味十分

不消一會,飢餓的我們已吃得七七八八
老板也急急腳收起碗碟……

食物:一般,不會回頭吃

咖啡王?嗯,是過譽了吧?

而以這個地區,價錢,其實有更多更好的選擇,若果你是趕時間,應該會適合你

2012-10-13
2013-06-20 239 浏览
有日個女人話去咬咖喱,我當然話好要去亞龍咖喱。個女人話吾好要去重慶咖哩王,話多幾樣野食,亞SO亞寶寶又話好。傳單都有話WO。錦好啦照去可也。一去到便已經俾幾個陀地攔路,個個都話自己係咖喱王,最後見到個樣比較友善的亞差,幾經辛苦,用我既畢生絕招 "太極拳" "飛毛腿" 及佢既摩囉差神功,我們才可剎出重圍去到佢話個間咖喱王。去到又好似幾多人,信心也增強不少。好準備就緒接招啦。第一招﹣佢地送既薄餅+綠綠地色既汁個薄餅好香好脆好薄,微微的辣,好食,試下點個綠色汁,我就嘛嘛喇。在外邊未吃過,叫做特別囉。第二招 - 咖哩角脹脹地,但睇見已經知道 "中招了" ,番炸既,知道佢練在鐵布衫個皮硬到冇朋友。入便有咖哩蔬菜,紅蘿蔔, 青豆,薯仔, 等, 咖哩味還可以,冇個 "鐵布衫" 仲好。第三招 - 咖哩牛不見得好囉。極普通,吾多夠熱。分數大減。第四招 - 巴辣雞嘩!我都覺得辣(我是一個嗜辣者),辣得好開心,很刺激。第五招:原味烤餅OK喇,吃咖喱不能不叫的,呢個好小衰,如果都衰............吾洗諗啦第五招:青檸蘇打呢個差到冇朋友,有D青O味,不個一飲就知道是濃縮水開既,SODA水竟然冇氣,吾係嘛
去到又好似幾多人,信心也增強不少。好準備就緒接招啦。
第一招﹣佢地送既薄餅+綠綠地色既汁
第二招 - 咖哩角
第三招 - 咖哩牛
不見得好囉。極普通,吾多夠熱。分數大減。
第四招 - 巴辣雞
嘩!我都覺得辣(我是一個嗜辣者),辣得好開心,很刺激。
第五招:原味烤餅
第五招:青檸蘇打

呢個差到冇朋友,有D青O味,不個一飲就知道是濃縮水開既,SODA水竟然冇氣,吾係嘛。
他們打了五招。我只接到一招半,中左三招半,最後我既醫藥費係三百幾,我望個女人一下,她便急急走了。可憐的我只帶著受傷的身軀慢慢離開。嗚嗚嗚.........

2013-04-07 157 浏览
其實一直都想去重慶大廈試一試印度咖哩,终於選擇左咖哩王,現在的重慶大廈和我印象中真的有些出入,入面現代化得很。少左D風味,基本上同一般商場没兩樣。對於今日的香港乜都要新;要方便,有時真係覺得無奈!言歸正傳,食印度咖哩其實有好多選擇,如果不是好似我有"重慶森林"情意结的語,根本不須要專程來到這裏,我們點了咖哩牛腩,咖哩雜莱,燒雞,咖哩角,芝士及原味簿餅及Lasa.以上菜式除了咖哩牛及菜,燒雞尚算合格外。其他的食品和飲料都未如理想。咖哩角(包括牛肉/薯仔)上枱時都是冰凍的,那杯芒芒果Lasa更是從壼中倒出來,朋友說早知道的話一定唔會要!而事實上,它的味道亦和一般現成買的乳酪無分別。如果行開尖沙咀區而又想食印度咖哩的話,這裡都可一試,但對我嚟講--試過就算!
2013-04-06
2012-11-17 104 浏览
星期五晚上peak hour走到尖沙咀, 正在徬徨在哪兒有空位開飯之際, 突然想到重慶大廈琳琅滿目的印度菜館, 沒有經驗我倆竟然隨手接過重慶門外印度人的傳單, 然後沒頭沒腦的跟隨他走入這個被喻為全香港最為龍蛇混雜之地, 我們兩個女孩子真夠膽!大廈內就像迷宮一樣, 每條通道都很像樣, 我們死命的跟著門口派傳單的印度人, 但每去到小巷口, 就換了另外一位印度人帶領, 各位一定要死跟! 如是者, 足足換了兩, 三個人帶領. 所以到重慶開飯, 真的要一眼關七, “眼明腳快”, 不然換了帶位者也不知道, 就會在重慶森林迷失了!好不容易, 才來到上餐館的電梯口 , 乘著又小又舊的電梯, 終於來到目的地.七時半左右peak hour, 餐廳仍有三份一空桌, 果然有危就有機! 餐廳裝潢很家庭式, 店員大半數是香港人, 餐牌也有中文, 不怕不懂點菜.點了原汁咖哩雞($65), 薯仔薄餅($29), 特式乳酸x2 ($25), 咖哩角. 奉送印度胡椒烤薄餅, 配以印度香草乳酸汁, 胡椒烤薄餅是薄脆型的, 就像四洲脆脆蝦片的那個脆度. 胡椒烤薄餅辣度不可小覷, 一入口時不太辣, 吞到喉嚨後, 熱力才慢慢回滲

點了原汁咖哩雞($65), 薯仔薄餅($29), 特式乳酸x2 ($25), 咖哩角. 奉送印度胡椒烤薄餅, 配以印度香草乳酸汁, 胡椒烤薄餅是薄脆型的, 就像四洲脆脆蝦片的那個脆度. 胡椒烤薄餅辣度不可小覷, 一入口時不太辣, 吞到喉嚨後, 熱力才慢慢回滲出來, 怕辣的小妹在第一round已經要灌水, 真失威! 配香草乳酸汁可減低辣度, 小妹很喜歡, 聞說這個汁很健康, 酸酸的很醒胃, 又有香草的清新, 小妹不期然把汁俏俏推到自己面前(哈哈~), 吃什麼也點一下, 最後點了大半碟.
咖哩角脹鼓鼓的, 很可愛, 怎知道只是虛有其表, 外皮很硬, 很難把它咬開, 應該是炸了很久的吧! 溫度亦只是微暖, 內餡是咖哩蔬菜, 有薯仔, 紅蘿蔔, 青豆等, 咖哩味還算香濃惹味的, 只是如鐵的外皮令分數減了不少.
特式乳酸($25)- 並不像益力多味, 而像維他mini版乳酸飲品的味道, 實在的奶味, 有少許黏稠度, 酸度和甜度不太高, 很易入口, 加了冰, 用來解辣最合適. 只是25大元小小的一杯, 是不是貴了些? 而且都不夠怕辣的小妹解辣, 真想問問老闆: “可不可以添飲?”
原汁咖哩雞($65)- 小小的一盤, 只有四件雞及一塊薯仔而已, 僅僅足夠兩個女孩食量! 咖哩汁有一層油在面頭, 不甚討人歡喜. 咖哩只有一丁點兒辣, 怕辣如我也可以輕易入口, 應該是店子的入門級咖哩吧! 咖哩香料味及椰汁味頗薄弱, 還是較愛重椰汁的咖哩. 而雞肉有點乾癟, 甚至可以說是”沒有什麼肉食”, 雞腿骨的位置只是連著幾條肉塊而已, 其他肉被融化掉了?!?!
還是較喜歡港式咖哩雞般用上嫩雞, 而且食落啖啖肉.
薯仔薄餅($29)- 很不錯!入口柔軟但又帶少許筋性, 不帶辣, 只是吃不出有薯仔的味道, 但是, 用來薰點咖哩汁或香草乳酸汁還是相當不錯的!
印度人的香口糖-薄荷葉加糖粒?
回程了(由七樓餐館到門口), 沒有人帶領, 只可以靠自己, 幸好小妹我是認路高手, 安全抵達目的地, 奉勸各位去程時記緊牢牢的認路.

這餐飯, 獵奇勝於味道, 好奇心作祟, 仍然希望再次到訪, 試試其他菜式.

重慶大廈, 謎一般的地方, 但亦是地球村的縮影, 可以看到不同國藉的人在這裡進出, 亦可以看到各地的特色小吃 (樣子比剛才吃的更好吃!), 三五成群來這裡尋寶, 探險真是很不錯! 但兩個女孩子就不要冒險了!
2012-11-16
2012-10-05 58 浏览
跟朋友行街食飯,行完之後即興話要去重慶大廈食CURRY,去到重慶大廈門口附近已經有D外籍叔叔不斷"樓"你去到門口更加多人,我地都有D淆淆地,始終全女班, 又未食過!入到去大廈裏,原先想去另一間,想搵下有冇水牌個香港保安叔叔見我地個樣呆下呆下咁,就嗌住我地, 問我地想去邊,我地講都未講,佢就叫左咖哩王個「領航員」帶我地上去!我地一路行,一路好驚中伏!!!!! =3=幾次未等到LIFT都想走,當我地行開LIFT LOBBY, 位「領航員」又失驚無神閃出黎招呼我地繼續等!而且, 搭LIFT期間又有好多大隻累累的黑人哥哥出出入入,真係唔怪得我地E D入世未深的美少女覺得驚驚地!哈哈哈...當然只係驚一下姐!!!! 無野GE!!!!一出LIFT, 環境好有普通大廈FEEL,唔開門, 無招牌的話, 真係以為係普通住宅大廈黎KA!當晚我地叫左原汁咖哩雞普普通通都有4, 5件雞,不過都係D鞋口部份,係個汁好岩點薄餅食囉!白汁時蔬雖然叫白汁,但似葡汁多D我地最鐘意呢碟,甜甜地, 沒有辣味我地清晒, 連汁都不放過!炒飯(名已忘)作為一個香港人,真係會覺得呢個炒飯唔合格,飯本身過硬,炒得太乾,配料只見紅蘿蔔
跟朋友行街食飯,

行完之後即興話要去重慶大廈食CURRY,

去到重慶大廈門口附近已經有D外籍叔叔不斷"樓"你

去到門口更加多人,

我地都有D淆淆地,

始終全女班, 又未食過!

入到去大廈裏,

原先想去另一間,

想搵下有冇水牌

個香港保安叔叔見我地個樣呆下呆下咁,

就嗌住我地, 問我地想去邊,

我地講都未講,

佢就叫左咖哩王個「領航員」帶我地上去!

我地一路行,一路好驚中伏!!!!! =3=

幾次未等到LIFT都想走,

而且, 搭LIFT期間又有好多大隻累累的黑人哥哥出出入入,

真係唔怪得我地E D入世未深的美少女覺得驚驚地!

哈哈哈...當然只係驚一下姐!!!! 無野GE!!!!

一出LIFT,

環境好有普通大廈FEEL,

唔開門, 無招牌的話, 真係以為係普通住宅大廈黎KA!

當晚我地叫左
原汁咖哩雞

普普通通

都有4, 5件雞,

不過都係D鞋口部份,

係個汁好岩點薄餅食囉!

白汁時蔬

雖然叫白汁,

但似葡汁多D

我地最鐘意呢碟,

甜甜地, 沒有辣味

我地清晒, 連汁都不放過!

炒飯(名已忘)

作為一個香港人,

真係會覺得呢個炒飯唔合格,

飯本身過硬,

炒得太乾,

配料只見紅蘿蔔, 一些香料(e.g.肉桂...)

仲有無味, 好似食緊白飯咁

我唔建議叫呢個!!!

牛油酥餅/蒜蓉薄餅

比較喜歡牛油酥餅,

個人比較喜歡有油酥感的,

而且亦比較易索汁,

蒜蓉薄餅就比較似中國的蔥油餅,

不過就無咁實, 比較有空氣感,

兩款餅無論是齋食定蘸咖哩也很配!
2012-10-03
  • 牛油酥餅
2012-08-28 55 浏览
很久沒到重慶吃咖哩,友人突然咖哩癮起,於是收工相約吃個痛快。幾年沒來,預先book位準時到達,竟然俾我地坐到房,但老實說房相當迫狹,唔坐好過坐﹗大家都是嗜辣之人,點了鐵板烤雞、咖哩牛腩、鑊仔雞、巴辣雞、咖哩蝦及烤餅。鐵板烤雞,香料醃得入味,雞肉卻比較乾身﹔牛腩煮得腍,咖哩唔辣,香料味重,是清怡的送飯之選﹔鑊仔雞成$90,件頭卻很細件,麻麻地﹔更要彈的是咖哩蝦,偏甜,唔夠辣,蝦亦只是死的中海蝦,一點也不爽口,所以我也常說吃咖哩還是不吃海鮮比較好,很難吃到合心水的味道還是巴辣雞最合我們幾人脾胃,咖哩中含大量辣椒籽,入口香,辣度在其後勁,吃得舌也麻口也熨,明明是挺辛苦的,但就是偏愛那感覺一啖又一啖的吃下去,大呼過癮。烤鵪鶉,這是每次到咖哩王都必吃的食物,烤得皮脆肉嫩,味濃,好吃﹗烤餅以蒜蓉又香又脆又好吃,芝士烤餅亦是推介之選。連10支青島啤酒位位$130,不算貴﹗多點朋友來可多吃幾味咖哩,值得再來的好地方。
搞咩要潮爆呢?

烤雞
鐵板烤雞,香料醃得入味,雞肉卻比較乾身﹔
咖哩依舊美味
牛腩煮得腍,咖哩唔辣,香料味重,是清怡的送飯之選﹔

鑊仔雞成$90,件頭卻很細件,麻麻地﹔

烤餅以蒜蓉又香又脆又好吃,芝士烤餅亦是推介之選。

咖哩依舊美味
搞咩要潮爆呢?
烤雞
  • 巴辣雞
2012-08-08 658 浏览
Visited the restaurant after the peak dinner time, I was immediately shown to a table upon entering the place.Ordered a Lamb Masala, Garlic Naan and a beer.The Lamb Masala tasted great, had about 6 small pieces of meat. The Garlic naan was okay.Overall had a very nice meal and the staff were great!

2012-08-07
2012-07-18 72 浏览
一直好想試重慶大廈內的咖哩, 但奈何膽小的我每次經過看到一大堆南亞人在門口就有點怕, 急急腳走.這天晚上和妹妹來到尖沙咀辦點事, 煩惱著晚餐吃什麼,妹妹剛好說好想吃咖哩, 我便馬上又想起重慶大廈了.這次2個人, 互相壯膽, 就一探究竟吧.行到附近, 就會見到有很多印度人在派傳單, 有其他幾家咖哩店,但我這次的目標只有一個, 就是人稱最好吃的一家 - 7E在樓下也有人派這家的傳單, 我一手接著, 他還給我一張VIP卡, 然後就示意叫我們跟著他進去大廈內.說真的大廈地下不算很大, 但每條走廊的店都差不多一樣, 人也是看起來都是一個樣,第一次來沒人帶的話真的會迷路.來到電梯口就排隊上店, 一開LIFT巳見到有不少人在等.但我們2個人, 等了5分鐘左右就有位了.坐位確實很窄, 跟隔離枱的距離近得根本就好像一起吃飯似的.一坐下就有個大水壺給你自助侍應都是印度人, 不過可以用英文溝通.打開餐牌, 咖哩, 薄餅, 飯類選擇也不少.我們小試牛刀, 先點2-3款試試吧.原汁咖哩羊肉 (HKD$73)等了差不多20分鐘才有東西來. 催了2,3次, 侍應說可能是周五晚人比較多, 所以才要那麼長時間.份量比想
這天晚上和妹妹來到尖沙咀辦點事, 煩惱著晚餐吃什麼,
妹妹剛好說好想吃咖哩, 我便馬上又想起重慶大廈了.
這次2個人, 互相壯膽, 就一探究竟吧.
但我這次的目標只有一個, 就是人稱最好吃的一家 - 7E
第一次來沒人帶的話真的會迷路.

來到電梯口就排隊上店, 一開LIFT巳見到有不少人在等.
但我們2個人, 等了5分鐘左右就有位了.
坐位確實很窄, 跟隔離枱的距離近得根本就好像一起吃飯似的.
一坐下就有個大水壺給你自助
侍應都是印度人, 不過可以用英文溝通.
打開餐牌, 咖哩, 薄餅, 飯類選擇也不少.
我們小試牛刀, 先點2-3款試試吧.

原汁咖哩羊肉 (HKD$73)
份量比想像中小很多呢....試一口咖哩汁, 入口先是甘甜, 但隨後就會感覺到很刺激的辣味, 香料味較重, 汁比較濃稠, 但味道十分濃郁. 雖然往後越食越辣, 但越吃越上癮. 羊肉不是很多塊, 但肉質十分淋軟, 甚至骨肉很容易就分離, 羊騷味十足. 配角薯仔也粉淋入味.

咖哩不能不配烤餅 (HKD$18)
烤餅雖然有幾款味道, 但我們先試原味好了. 一籃只有一大片, 不過也足夠2個人吃. 烤餅很軟很淋, 沾上咖哩汁吃的確是十分美味!

最後來個清一點的- 雜菜炒飯 (HKD$54)
想不到又好大碟. 飯堆得滿滿的, 飯粒細長, 很有趙頭. 看似有點乾, 但因加了不少蔬菜在內, 入口又有點濕潤. 味道不會很淡, 但配上咖哩汁吃效果更好.

點了不是很多東西, 但2個人吃得很飽.
拿出VIP卡, 加了一後計有8折.
折後埋單只是HKD$12X左右, 的確很抵吃.
咖哩味道確實不錯, 但辣的程度感覺比坊間的強.
確實是可以一吃再吃的店, 不過有心理準備也是要等位的.
  • 原汁咖哩羊肉
2012-07-10 27 浏览
呢日突然想食咖哩,便同朋友兩個人來到重慶,一去到門口,話想食CURRY,突然有六個人衝過來,其實之前都做過下功課,係新德里同咖哩王之間,便取了咖哩王,跟住個人上左去七樓。上到去,不用等位,就可以入座,之後就有一個似係老闆的伯伯問我地食咩,有向我們介紹什麼什麼出面,最後我們叫了數樣食物。1)咖哩羊: 它的汁好好味,令到我叫多個白飯食,好好,D羊肉都好軟,不過,就沒什麼羊味。2)印式燒鵪鶉: 呢個不好,真係超細仔,但可以話完全冇味,雖然加左D LEMON汁,都冇咩用。3)薄餅:叫左芝士同X容,都冇咩味,總之叫原味好過4)芒果乳酩: 呢個都OK,算好重芒果味,細細杯31蚊其實都幾貴。佢MENU所有野都係85折,所以冇話要唔要PRINT COUPON

3)薄餅:叫左芝士同X容,都冇咩味,總之叫原味好過

题外话/补充资料: 見到有個印度人倒潟野,令到D杯都係芒果汁,佢望一望就走左,抹都抹下,之後有人就核拎左個杯,沾滿果汁都沒有發覺,D印度人咁架咩???
2012-07-08
2012-06-12 11 浏览
第2次去重慶食咖喱, 今次係有朋友介紹所以直衝去7樓咖喱王! 好好彩最後幾個位比我地坐埋, 唔駛等位, 但叫完食物後等左好耐, 好在落單姐姐夠細心, 唔駛我地出聲已經主動幫我地去追單, 抵讚!素咖喱角好好味, 好足料!!! 令我地好失望既雜菜,其實味道唔差,但賣成$88,以為會較大煲 芝士咪簿餅好好食,但原味都唔夠熱, 有D扣分, 至於咖喱雞同咖喱牛,中等水平, 但價錢抵, 都算係一個唔錯既選擇!
素咖喱角好好味, 好足料!!!
2012-06-08
2012-06-07 21 浏览
刚刚在the ne 看戏. 看完已经9:30 便决定来重庆找食的.我们只有两个人, 时候又不早了, 所以只点了两味主菜. 鸡vandiloo - 计很辣. 很香口 ! 鸡肉味道不算辣, 又不鞋 chicken tekka - 不够vandiloo 好。 就是够干身 naan & roti - roti 太薄, 不好食. roti (忘了拍照)非常好食. yeen yeen un un . 拿来送vandiloo 个计就绝配!

我们只有两个人, 时候又不早了, 所以只点了两味主菜.

vindaloo chicken
题外话/补充资料: [i][/i]其他用餐以外的補充資料、著數用餐優惠、菜式參考資料甚至飯後有感而發不吐不快?請將食評以外的「題外話/補充資料」放在這裡。
2012-06-06
vindaloo chicken
  • vandiloo chicken
2012-05-29 37 浏览
要吃到有風味的咖哩, 大部份人都會提議到重慶大廈!!因為重慶大廈除了有賓館和商店外, 還有很多咖哩店!!而咖哩餐廳林立的大廈內, 本人只欣賞7E的這家!! 餐前的胡椒薄餅, 脆脆的口感, 但味道有點咸, 幸好汁醬佐送, 有平衡一點!!鐵板上的烤雞熱度控制得十分不錯, 而且不會因為在鐵板上而過熟!!雞肉仍保持著嫩滑度, 味道適中, 加上檸檬汁會更佳!!咖哩角的外層有點不夠酥脆, 裡面的餡料充足, 咖哩味調較得恰到好處!!可惜, 油膩感重了一點... 薄餅有數款不同的味道, 其中芝士口味的最令人大愛...濃濃的芝士香, 加上香草的調配, 令到軟腍的薄餅更可口,配上不同的咖哩汁時, 令人愛不釋手!!這種咖哩味道比較溫和, 因它沒有其他咖哩的辣度存在,只有香濃的椰汁... 而口感更像極了罐頭忌廉湯一樣!!因此對於不能吃太辣的朋友愛說, 這絕對是首選!!中辣程度的咖哩牛肉, 沒有了香滑口感, 反而多了辣油和洋蔥的味道!!Vindaloo curry是印度南部的咖哩, 亦都是所有印度咖哩中最辣的一種...所以在落單時, 侍應生都會提點客人說這是所有咖哩中最辣的, 它的顏色可以透露出它辛辣的程度,
要吃到有風味的咖哩, 大部份人都會提議到重慶大廈!!

因為重慶大廈除了有賓館和商店外, 還有很多咖哩店!!

而咖哩餐廳林立的大廈內, 本人只欣賞7E的這家!!
Chicken Tandoori

雞肉仍保持著嫩滑度, 味道適中, 加上檸檬汁會更佳!!
Curry Puff

可惜, 油膩感重了一點...
Cheese Naan
薄餅有數款不同的味道, 其中芝士口味的最令人大愛...

濃濃的芝士香, 加上香草的調配, 令到軟腍的薄餅更可口,

配上不同的咖哩汁時, 令人愛不釋手!!
Chicken Korma
這種咖哩味道比較溫和, 因它沒有其他咖哩的辣度存在,

只有香濃的椰汁... 而口感更像極了罐頭忌廉湯一樣!!

因此對於不能吃太辣的朋友愛說, 這絕對是首選!!
Curry Beef
Lamb Vindaloo

所以在落單時, 侍應生都會提點客人說這是所有咖哩中最辣的,

它的顏色可以透露出它辛辣的程度, 而且亦是最重香料味和質地最稠的一種!

初初入口時不會立刻感受到它的刺激, 只感受到微酸, 但數秒過後, 辣味有口中爆發...

由舌尖直攻落食道, 令到渾身發熱, 那一股刺激感... 是沒有一種咖哩可以取代的!!

而本人最喜歡就是用羊肉來配搭, 個人認為這是完美組合!!
2012-05-26
Cheese Naan