2017-05-24 1632 浏览
每次去到佐敦做嘢都會嚟光臨一下呢間雲吞麵舖,因為細佬哥去藍田探嫲嫲時食過,而家嚟食返覺得D味道好懷舊雲吞粗麵,D粗面好爽,雲吞就係懷舊味D蝦又彈又爽口,上面層蝦子更加係雲吞麵嘅靈魂所在,而個湯底飲得出佢哋用咗燒過嘅大地魚加羅漢果豬骨煲成呢個上湯蘿蔔,我每次都會叫,因為佢煮到好入味加埋啲湯,我成碗可以食晒熱豆漿,好有豆味雖然甜咗啲,但係真係都幾香濃成個餐加埋都係$35係咪好抵錫呢?下午茶時間2點至6點其實午餐都係$40多$5小食有好多選擇,唔使淨係揀菜一樣
每次去到佐敦做嘢都會嚟光臨一下呢間雲吞麵舖,
因為細佬哥去藍田探嫲嫲時食過,而家嚟食返覺得D味道好懷舊
雲吞粗面
雲吞粗麵,D粗面好爽,雲吞就係懷舊味

上湯蘿蔔
熱豆漿
熱豆漿,好有豆味
雖然甜咗啲,但係真係都幾香濃
成個餐加埋都係$35係咪好抵錫呢?
下午茶時間2點至6點
其實午餐都係$40多$5
小食有好多選擇,唔使淨係揀菜一樣
2017-05-23
雲吞粗面
上湯蘿蔔
熱豆漿
  • 泰式魚餅
  • 媽媽雲耳
2016-10-10 2084 浏览
黎開佐敦附近,獨個兒尋找午餐沿住白加士街有林林總嘅地道小食店!係「6座雲吞麵」鋪頭門外見到餐牌1+2+3套餐($38)好多款式又有小食,就入去試下~是日選左:1)蝦子雲吞粗麵2)風沙雞中翼3)凍檸茶少甜先來蝦子雲吞粗麵!好多蝦子係面大大粒嘅雲吞咬落去豬肉結實無肥油,配埋蝦子味粒雲吞更顯出色試一啖湯,唔會有鹼水味粗麵好滑,份量剛好。風沙雞中翼,全部都係單骨,方便進食~總共有4小件,咬落去有dd蜜糖味,香口無得輸~連埋凍飲+$2,埋單$40好味
黎開佐敦附近,獨個兒尋找午餐
沿住白加士街有林林總嘅地道小食店!

是日選左:
1)蝦子雲吞粗麵
2)風沙雞中翼
3)凍檸茶少甜
先來蝦子雲吞粗麵!好多蝦子係面
大大粒嘅雲吞咬落去豬肉結實無肥油,配埋蝦子味粒雲吞更顯出色
試一啖湯,唔會有鹼水味
粗麵好滑,份量剛好。
連埋凍飲+$2,埋單$40

好味

2016-09-03
  • 風沙雞中翼
2016-09-12 1505 浏览
下午茶 幾抵。$33 一碗麵加小食加飲品。炸醬麵 麵底彈牙爽口 不錯。可惜個炸醬太甜 而且勁重茄汁味 對個醬有點失望囉。風沙雞翼 單骨 我鐘意。熱辣辣 即炸 香口 幾入味的。熱奶茶 呢個係亮點。夠曬茶香 而且好滑 好過好多出名茶記。
下午茶 幾抵。
$33 一碗麵加小食加飲品。

風沙雞翼 單骨 我鐘意。熱辣辣 即炸 香口 幾入味的。
熱奶茶 呢個係亮點。夠曬茶香 而且好滑 好過好多出名茶記。
  • 熱奶茶
2016-03-31 2291 浏览
上次幫襯係新年時份, 好想出返個食評, 新年個陣, 出街食飯係最難了, 不是加價, 就是加二, 再不就是休市當天初三, 到了佐敦一轉, 找了很多食肆都沒有開經過了一間吃粉麵的, 叫6 座雲吞麵, 好彩有開, 不但沒加價, 而且不用等位, 因為沒甚麼人客,它的粉麵很街坊價, 一律$35今時今日要吃到這個價錢, 很難,叫了一碗雲吞麵. 及沙嗲牛柏葉河雲吞的口感不錯, 內裡有大大隻蝦, 還有些蝦籽, 也湯很清甜。沙嗲牛柏葉河, 因為個人很喜歡沙嗲味沙嗲湯不會太濃, 又不會很淡。就這兩碗粉麵就填肚了我們二人的肚, 質素認真不俗 又抵食, 這類小店, 一定要支持!
當天初三, 到了佐敦一轉, 找了很多食肆都沒有開
它的粉麵很街坊價, 一律$35

沙嗲湯不會太濃, 又不會很淡。

就這兩碗粉麵就填肚了我們二人的肚,
質素認真不俗 又抵食, 這類小店, 一定要支持!
蝦子雲吞麵
沙嗲牛柏葉河
蝦子雲吞麵
沙嗲牛柏葉河
2016-03-25 1648 浏览
真心抵食推介,絕對有驚喜,套餐有小食有飲品,都係 ( HKD $36 ),下午荼 14:00 - 18:00 ( HKD $32 )蝦籽雲吞麵,有誠意無偷工減料,每粒雲吞入面有 2 隻蝦,粒粒雲吞都爽口彈牙,仲要落埋蝦籽附送小食並無偷工減料,今次試咗酥炸雲吞,即叫即炸,雲吞皮夠薄,炸得十分香脆,再配上甜酸醬加 ( HKD $ 6 ) 可加底 或 油菜,涷飲都係加 ( HKD $ 2 ),真係良心小店,值得推介

蝦籽雲吞麵,酥炸雲吞
2016-03-10
蝦籽雲吞麵,酥炸雲吞
2016-02-15 1098 浏览
事隔數月,又來到6座雲吞麵吃下午茶. 剛下課的我,拖着疲累的身軀來到麵店. 街外寒氣迫人,與溫暖的店內形成強烈對比.來到馳名雲吞麵店,就來一碗蝦籽雲吞粗、風沙雞中翼及熱檸水,下午茶時段只需$32 就可以享用如此豐盛的食物,相當抵食!蝦籽雲吞粗麵先呷一口湯底,熱度相當足夠,而且很清甜,很好喝! 至於粗麵則過稔,沒有嚼勁,我想下次有必要要求爽口麵條. 雲吞皮嫩滑,內裡豬肉與蝦比例恰當,仍然高水準.風沙雞中翼單骨風沙雞翼即叫即炸,雞肉嫩滑多汁,香口惹味.熱檸水內裡有三片檸檬片,喝一杯酸甜的熱檸水有助消化.值得再來第三、四、五次的雲吞麵店佐敦白加士街1-11號康寧大廈9號F舖2730 1833
蝦籽雲吞粗麵

風沙雞中翼

單骨風沙雞翼即叫即炸,雞肉嫩滑多汁,香口惹味.
熱檸水

內裡有三片檸檬片,喝一杯酸甜的熱檸水有助消化.

值得再來第三、四、五次的雲吞麵店

佐敦白加士街1-11號康寧大廈9號F舖

2730 1833

2015-10-26 905 浏览
已經很久沒有到過百老匯電影中心看戲,要不是得到2張免費戲票,而電影也正處於落畫階段,也不會專程來到油麻地看戲. 幸好,電影結局也喜出望外,發人深省,也不枉我山長水遠到來呢!難得來到舊區,也想吃點特別的食物,雖然附近有不少出名的食店,但卻令我想起放在wishlist內已久的6座雲吞麵.假日下午3時多,店內的客人不多,但較舒適的半疏化位已經有別的食客了,所以我們選擇坐圓桌.餐廳有全日供應的特價餐,只售$34. 已可從麵食、小食及飲品各項選一,相當靈活,而且價格實惠. 下午茶時段: 2:00-6:00pm,更只需$30,實在價廉物美.蝦子雲吞粗麵首次來到,怎可不試招牌的蝦子雲吞呢. 先呷一口湯頭,湯底夠熱,而且相當鮮甜,原來是以新鮮豬骨、大地魚、蝦角、羅漢果等材料明火熬制而成,怪不得如此鮮味. 一碗有3粒飽滿的雲吞,蝦肉爽口,再加上適量豬肉,兩者相當搭配. 每粒雲吞也有少量鹹香的蝦子作裝飾,更覺矜貴. 粗麵也爽口彈牙,是一碗令人相當回味的雲吞麵.風沙雞中翼從多款小食當中,選了風沙雞中翼. 雞中翼已細心地一開為二,變成單骨雞翼,容易食用. 雞翼也是即炸的,外皮非常香脆,雞肉嫩滑多肉汁,小食水準

蝦子雲吞粗麵

粗麵也爽口彈牙,是一碗令人相當回味的雲吞麵.
風沙雞中翼

從多款小食當中,選了風沙雞中翼. 雞中翼已細心地一開為二,變成單骨雞翼,容易食用. 雞翼也是即炸的,外皮非常香脆,雞肉嫩滑多肉汁,小食水準也令人滿意.
酸梅湯

飲品方面,由於下午時候,不適合喝咖啡、茶類,以免晚上失眠,故點來了一杯酸梅湯. 不過酸梅湯不夠冰凍,而且太細杯了,一小杯不太夠喉呢! 幸好甜度適中,也算好喝.

原來在市區仍然有如此平價的下午茶,而且食物相當有水準,如果下次來到佐敦,我也想再次回味美味的6座雲吞麵呢!

佐敦白加士街1-11號康寧大廈9號F舖

2730 1833

• 蝦子雲吞麵
  • 風沙雞中翼
2015-10-23 1069 浏览
下午茶時間, 三人入內, 未睇餐牌, 問紅衫(估計係老闆): 有無套餐, 佢答: 有! 指著牆上餐牌.我無詳細睇, 再問一句:"我要淨雲吞...唔該", 跟住, 那位紅衫老闆就咀角微微向上, 好似好不恥地答"咁平! 重邊可能有淨雲吞呀!!! .. 三粒囉, 你要唔要吖?!?!" 嘩...嘩...嘩...方丈份人真係.....吖, 哈哈哈...嗱...嗱...嗱...我知道依家生意難做, 我也知道 香港好多食客係著數攞盡, 但價錢是你定架噃, 你可以定高一些吖, 而我都係問一問啫, 唔使咁大反應吓化!?!?!? 老闆話: 淨雲吞有三粒雲吞, 但原來雲吞麵都係有三粒雲吞喎... 哈哈... 雲吞不差喎, 蝦和豬肉都新鮮, 雖未及麥文記的全蝦雲吞, 但也算有水準, 麵身也好, 彈牙也爽口.小食, 炸魚片頭, 即炸, 夠熱, 彈牙, 有魚味.
小食, 炸魚片頭, 即炸, 夠熱, 彈牙, 有魚味.
2015-10-05
2015-10-05 721 浏览
聽聞這間雲吞很有名的, 傳統的裝修, 店面細, 好快坐滿◦三粒大大的雲吞, 很多蝦肉, 的確不錯◦ 麵也是不錯, 只是份量有點小◦ 還有香香的蝦籽灑在面上◦以為有四隻那麼好, 原來是一隻開半的◦ 炸魚片頭同這個小食最多人點◦ 還可以, 不夠惹美◦但$34蚊可以有都有小食有豆漿, 絕對值◦
聽聞這間雲吞很有名的, 傳統的裝修, 店面細, 好快坐滿◦
但$34蚊可以有都有小食有豆漿, 絕對值◦
2015-05-13 1066 浏览
店名:6座雲吞麵地址:佐敦白加士街1-11號康寧大廈9號F舖好味指數:8/10價錢:$30招牌蝦籽雲吞麵 配泰式魚餅 配飲品 (凍飲+$2)這裡$30一碗粉麵(多款配料選擇),再配一款小食,下午茶時間惠顧更送飲品一杯。小食也是有多款選擇,可跟朋友一起去,一起share吃。湯底鮮甜,麵質爽囗彈牙。雲吞皮很薄,蝦肉很爽。最讚的是每碗雲吞麵上都灑上蝦籽,倍加鮮味。泰式魚餅味道很香,魚肉彈牙,吃上來惹味。店名:6座雲吞麵地址:佐敦白加士街1-11號康寧大廈9號F舖好味指數:8/10價錢:$30招牌蝦籽雲吞麵 配風沙雞中翼 配飲品 (凍飲+$2)這裡$30一碗粉麵(多款配料選擇),再配一款小食,下午茶時間惠顧更送飲品一杯。小食也是有多款選擇,可跟朋友一起去,一起share吃。湯底鮮甜,麵質爽囗彈牙。雲吞皮很薄,蝦肉很爽。風沙雞中翼味道甜甜的,肉質鮮嫩入味 。
店名:6座雲吞麵
地址:佐敦白加士街1-11號康寧大廈9號F舖
好味指數:8/10
價錢:$30
招牌蝦籽雲吞麵 配泰式魚餅 配飲品 (凍飲+$2)
泰式魚餅味道很香,魚肉彈牙,吃上來惹味。

店名:6座雲吞麵
地址:佐敦白加士街1-11號康寧大廈9號F舖
好味指數:8/10
價錢:$30
招牌蝦籽雲吞麵 配風沙雞中翼 配飲品 (凍飲+$2)
湯底鮮甜,麵質爽囗彈牙。雲吞皮很薄,蝦肉很爽。
風沙雞中翼味道甜甜的,肉質鮮嫩入味 。

招牌蝦籽雲吞麵 配風沙雞中翼 配飲品
招牌蝦籽雲吞麵 配泰式魚餅 配飲品
2014-08-27
2015-03-17 1169 浏览
繼續我的佐敦外賣系列,以下呢間係我的同事好捧場,密度大約係一星期有三日都會叫呢間今日的Lunch 我叫左套餐,大概係40蚊,包一個小食,一碗麵,同埋一杯飲品....我揀左雲吞麵,外賣係湯同麵分開的,咁d 麵同蝦子就唔會淋晒,其實我都幾Buy, 淋左的雲吞其實似浮屍,而漲左o既麵亦都係難食,入面有5粒雲吞,每粒都有一個乒乓球咁大的,灑上面的蝦籽有份鮮香味....每隻雲吞都有一整隻蝦,同埋豬肉,兩者比例大概是7:3,蝦仁彈牙新鮮未有雪味,麵亦煮得剛剛好,不會過淋,亦沒有很重的梘水味小食我選了辣雞翼(兩隻),每隻都已經一開二,比較易進食上面有不少的辣粉,感覺有點像風沙雞翼,辣度是可接受的,有點after taste 的辣,Kawai 食開譚仔BB辣,覺得辣左少少就是了~附送的豆漿是很有黃豆味,同街上買的更香濃(傳單寫著是用非機因改造的黃豆整體來說,我覺得雲吞麵也不錯的,難怪我的同事會如此捧場!哈!
繼續我的佐敦外賣系列,以下呢間係我的同事好捧場,
密度大約係一星期有三日都會叫呢間

今日的Lunch 我叫左套餐,大概係40蚊,
包一個小食,一碗麵,同埋一杯飲品....

雲吞麵
麵亦煮得剛剛好,不會過淋,亦沒有很重的梘水味
雲吞麵
小食我選了辣雞翼(兩隻),每隻都已經一開二,比較易進食
Kawai 食開譚仔BB辣,覺得辣左少少就是了~
辣雞翼 套餐附送

2015-03-02
等候时间
5 分钟 (外卖送餐)
辣雞翼 套餐附送
2014-12-29 1322 浏览
上次來訪6座雲吞麵, 感覺不錯, 雲吞麵效果也可以。個人對廣東炸醬麵一向情有獨鍾, 尤其是麥氏一系的調味, 正對我口味。所以今次再到6座, 試其炸醬如何。下午茶時間, 見茶餐中有炸醬麵一欄, 但餐牌上也有炸醬撈麵。兩者價錢相距甚遠, 怕他來的是炸醬湯麵, 所以硬著頭皮貴一點都要叫個炸醬撈麵, 要求麵要爽一點。一個成功的撈麵除了麵餅本身及配料之外, 煮麵者是否拖得夠乾身也是個極重要的因素。餐廳基本上能做到這一點, 麵條彈性也不錯, 只是炸醬的調配方面不太對味而已。這個炸醬有肉絲及冬菇絲, 酸辣甜三者平衡不足, 辣味明顯地強, 酸甜都被蓋過。肉絲沒有煎炸過的脆口, 太瘦令口感也嚡, 冬菇絲感覺也怪怪。素知炸醬煮法可有多種不同, 加入冬菇絲也是有其可能。但或許個人對麥氏一系的炸醬口味太習慣, 所以對此並不嚮往, 也覺死辣並不是炸醬的巧妙之處。而且後來看到下午茶的炸醬麵也跟這個並沒有兩樣, 所以感覺有點被騙之嫌吧!

2014-11-23
用餐时段
下午茶
2014-12-14 1204 浏览
Decided to have tea time here, tried this tea set in the restaurant which only cost $2+ , the chicken stick was just like the frozen pack you can bought from supermarket and a bit bitter because it was over cooked. Two piece triangle fish balls was fresh fried still really hot. beef rice noodle and wonton noodle were not bad but the soup a bit salty. Overall it was tasty not bad and cheap.
2014-08-17 1499 浏览
學生年代曾在佐敦做過數年暑期工,每天最興奮的事莫過於想想午餐的好去處。那些年,總是喜歡與同事們四處尋找各式各樣的食店,試不同的菜式。相隔多年,雖然佐敦很多的店舖都已經面目全非,但仍然間中來這裡懷緬一番。懶洋洋的週末,在家吃了一個豐富的早餐後,就漫無目的來到佐敦逛逛。途經這間裝修新派的雲吞麵店,便來一個輕盈下午茶餐。甫踏入店舖,一邊是一排方桌卡位,另一邊是數張圓桌,侍應安排我們坐在圓桌那邊。老公點了招牌蝦子雲吞麵配香辣雞翼和凍酸梅湯 ($28)。 侍應送上雲吞麵,我們的目光立刻注視著脹卜卜的雲吞,上面以金黃色的蝦子作點綴。吃一口,薄薄的雲吞皮包裹著爽口的鮮蝦,蝦子的鹹香更帶出蝦的鮮味。下午茶時段來說,雲吞麵的份量算多。 剛炸好的雞翼看來很熱氣!外層不是預期中那般香脆可口,但肉質頗嫩滑,火喉剛剛好,鎖住了雞翼的肉汁。小妹點了較輕盈的紫菜粗麵配炸魚片頭和熱奶茶($28)。 起初還以為是上錯了另一款麵,眼前的只有生菜和粗麵,用筷子攪渾一下,原來「主角」紫菜放在最底層。湯底十分清淡,生菜和紫菜也不是甚麼惹味的食材,絕對不是喜歡濃味者的那杯茶。不過值得一提就是粗麵,入口時沒有絲毫的梘水味,質感彈牙

起初還以為是上錯了另一款麵,眼前的只有生菜和粗麵,用筷子攪渾一下,原來「主角」紫菜放在最底層。湯底十分清淡,生菜和紫菜也不是甚麼惹味的食材,絕對不是喜歡濃味者的那杯茶。不過值得一提就是粗麵,入口時沒有絲毫的梘水味,質感彈牙。細味下,絲絲的蛋香慢慢從麵身散發出來。
2014-08-16
用餐时段
下午茶
2014-05-20 1942 浏览
招牌雲吞麵(大) $26(好食指數:8/10)29-1-2014雲吞麵有大碗(5粒雲吞)細碗(3粒雲吞)選擇。湯底微淡而夠味,麵底無咩鹼水味,每粒雲吞都灑上蝦子以作調味。雲吞皮薄,最讚係蝦肉非常爽口。
招牌雲吞麵(大) $26
(好食指數:8/10)
29-1-2014