2019-11-29 52 浏览
想係旺角搵間cafe 同朋友慢慢坐底吹下水,就見到呢間5%cafe,覺得佢呢間餐廳的經營理念幾有意義,餐廳的理念是希望大家每日花5%的時間和朋友見面,相聚一下,所以最後就決定和朋友去試試呢間cafe。這裡地方頗大,位置寬敞,而且有不少燈牌作裝飾。餐廳有set menu,飲品,小食,甜品等。Order 了兩個set ,包括了一杯HK$40的飲品。如果要轉其他special drink ,就補差價便好了。5%黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條 (HK$128) ,漢堡牛肉好鬆軟而且好juicy 。薯條炸到外皮很脆身,內軟外脆。卡邦尼意粉 (HK$118),很creamy很香。另外點了兩杯飲品 ,pure colada 同matcha smoothie 。matcha somoothie抹茶味重,加埋上面啲cream,很香很滑。呢到雖然收加收服務費,但亦只加5%服務費。

這裡地方頗大,位置寬敞,而且有不少燈牌作裝飾。
餐廳有set menu,飲品,小食,甜品等。

卡邦尼意粉 (HK$118),很creamy很香。

呢到雖然收加收服務費,但亦只加5%服務費。
2019-11-29 34 浏览
之前都有黎過高氏大樓 知道都有d樓上cafe冇黎一排發現有呢間新cafe  - 5% Cafe餐廳環境令人覺得幾舒服 闊倘座位, 搶眼既霓虹燈, 仲有好多可以任玩既board game嘢食方面點咗呢d5%黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條真係食得出係手打牛肉 舊肉完全唔似出面現成成塊既扒牛肉配埋漢堡既洋蔥 芝士 蕃茄等 好有傳統漢堡既感覺 好少食到呢種味啦 幾有誠意 仲有配埋薯條脆卜卜好香口  紅酒牛肋條意粉一讚牛肋條炆得好林好入味 連配菜薯仔都一樣好入味 唔錯!Virgin Mojito (蘋果梳打 + 薄荷 +青檸)飲落微酸整體清爽,略為覺得薄荷味唔夠出Various Flower Tea 有個蠟燭座座住個茶 keep住暖暖咁飲有淡淡玫瑰味 幾舒服 一直加水 飲咗幾轉lol呢到幾岩黎坐下玩下傾下計又可以同朋友一齊黎玩下board game食下嘢 而且呢到職員好nice 仲會介紹board game你玩
之前都有黎過高氏大樓 知道都有d樓上cafe

真係食得出係手打牛肉 舊肉完全唔似出面現成成塊既扒
牛肉配埋漢堡既洋蔥 芝士 蕃茄等 好有傳統漢堡既感覺
好少食到呢種味啦 幾有誠意 仲有配埋薯條脆卜卜好香口
紅酒牛肋條意粉
一讚牛肋條炆得好林好入味 連配菜薯仔都一樣好入味 唔錯!
Virgin Mojito (蘋果梳打 + 薄荷 +青檸)
飲落微酸整體清爽,略為覺得薄荷味唔夠出
Various Flower Tea
有個蠟燭座座住個茶 keep住暖暖咁飲
有淡淡玫瑰味 幾舒服 一直加水 飲咗幾轉lol
呢到幾岩黎坐下玩下傾下計
又可以同朋友一齊黎玩下board game食下嘢
而且呢到職員好nice 仲會介紹board game你玩
2019-11-28 62 浏览
💁🏻‍♀️ 5% Cafe (旺角) 🍴-小丸子冇去旺角一排,今次發掘到一間新開嘅樓上cafe,👍🏻cp值幾高,地方舒服,有啲打卡位,野食唔錯仲有勁多boardgame玩,岩曬同朋友仔消磨時間5%黑椒手打手肉芝士漢堡配薯條🍟($128)唔似出面有啲樓上cafe會整啲勁hea嘅野食,呢到有高質burger,牛肉漢堡扒超厚身,同好多汁,加埋足料芝士,每一啖食落都好滿足👍🏻薯條🍟好香脆唔會太燶,高質香煎龍利柳配牛肝菌汁長通粉($128)龍利柳肉質夠腍,調味適中,加埋牛肝菌汁食落好fresh唔會太膩,長通粉唔會太腍,而且都幾大碟5% 自家製蛋糕🍰 ($40)Today special係班蘭慕絲蛋糕🍰,外表吸引,食落好重班蘭味👍🏻蛋糕係海綿蛋糕質地,加埋面頭嘅nuts,食落好有口感另外即場登記做會員仲可以有全單八五折,超抵!/📍 5% Cafe (旺角)#旺角 彌敦道577號高氏大樓2樓BC號舖#小丸子搵食記 #小丸子旺角-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlov
💁🏻‍♀️ 5% Cafe (旺角) 🍴

5%黑椒手打手肉芝士漢堡配薯條🍟($128)

香煎龍利柳配牛肝菌汁長通粉($128)

5% 自家製蛋糕🍰 ($40)

另外即場登記做會員仲可以有全單八五折,超抵!
📍 5% Cafe (旺角)
#旺角 彌敦道577號高氏大樓2樓BC號舖
#小丸子搵食記
#小丸子旺角
#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #樓上cafe
2019-11-28 40 浏览
機緣巧合之下 , 朋友帶我去了這家位於 旺角-高氏大廈 的 5% Cafe 用餐 ~餐廳的環境寬敞 , 私隱度高 , 起身夠超 chill, 對於樓上 cafe 來講算是少見 ~餐廳內放了很多 board games 給客人玩樂之用 ~Menu ~著數之處 : 6pm 前離座有八折 ~點了兩個套餐 , 5% 黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條 $128 , 海鮮卡邦尼意粉 $118 , ( 套餐跟餐飲 $40 以下飲品 ) ~先點來兩杯餐飲 , 芒果百香果綠茶 & 接骨木紅茶 , 兩杯飲品的甜度適中 , 都幾好飲 ~5% 黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條 : 個賣相都不錯 , 薯條炸得夠通透 , 最重要是不會過鹹和油份過高 , 牛肉漢堡扒做得肉味香濃 , 軟綿又 juicy , 黑椒汁的味道也不會過嗆 , 對於樓上 cafe 來說算是很不錯 ~海鮮卡邦尼 : 意粉未算 al dente, 但有未不至於是好淋 , 個 sauce 做得不錯 , 最特別之處就是那些炸過的蝦粒 , 好夠特別 , 那個鳳尾炸蝦都有蝦味 ~套餐加 $28 可享用斑蘭蛋糕 , 這個班蘭蛋糕是自家製的 , 糕身柔軟 , 班蘭味重
機緣巧合之下 , 朋友帶我去了
這家位於 旺角-高氏大廈 的 5% Cafe 用餐 ~

餐廳內放了很多 board games 給客人玩樂之用 ~
Menu ~

著數之處 : 6pm 前離座有八折 ~

套餐加 $28 可享用斑蘭蛋糕 , 這個班蘭蛋糕是自家製的 , 糕身柔軟 , 班蘭味重 , 口感和味道都相當不俗 , 很夠水準 ~

本篇完 ~
2019-11-27 61 浏览
不嬲都鐘意蒲cafe🤗今日發現旺角新開左一間樓上cafe, 個view幾靚, 望住五光十色嘅彌敦道街景~~間cafe係一個幾有heart嘅後生仔開嘅, 會好主動問地d野啱唔啱食, 睇得出佢好有heart想做好啲❤️-我地叫左3️⃣個dinner set, 只係around$1xx一個set包埋野飲🍹-第一個set係🍷紅酒牛肋條意粉🍝牛肋條炆得好軟!!-另一個set係海鮮卡邦尼意粉🦐白汁唔會太膩, 冇咁肥健康d😋-第三個set係黑椒手打牛肉漢堡配薯角🍔塊漢堡扒好厚, 薯角即炸熱辣辣😙-至於飲品方面, 有好多特飲比你揀💁🏻‍♀️我地叫左杯honey butterfly, 紫色漸變好靚好啱ig打卡📸-依間cafe空間寬敞坐得好舒服, 餐廳仲提供成個櫃嘅board game借比客人玩, 遊戲非常齊全, 好適合一班朋友上黎gathering!🤩
不嬲都鐘意蒲cafe🤗
第一個set係🍷紅酒牛肋條意粉🍝
牛肋條炆得好軟!!
另一個set係海鮮卡邦尼意粉🦐
白汁唔會太膩, 冇咁肥健康d😋
第三個set係黑椒手打牛肉漢堡配薯角🍔
塊漢堡扒好厚, 薯角即炸熱辣辣😙
至於飲品方面, 有好多特飲比你揀💁🏻‍♀️
今日難得放假,約咗朋友出嚟聚一聚,但見平時啲餐廳成日趕人走,咁好彩俾我搵到依間Cafe,環境好闊落,仲要地方好就腳,喺地鐵站油麻地站一出就到,好快就黎到😛重點係依間餐廳唔會趕人走,有好多boardgames,同朋友一路食嘢、一路吹水一路玩game過咗悠閒既一日😙而且嘢食出奇地好味omg😍餐牌種類好豐富,有burger、面類、嘢飲、甜品,我哋三點嚟有setMenu可以叫👍🏻⭐️黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條比我想像中大份好多, burger勁足料!有洋蔥、芝士、漢堡肉,漢堡肉係餐廳手打,食落去勁香勁有口感😍而薯條一啲都唔油,脆卜卜🤟🏻⭐️海鮮卡邦尼意粉依個勁推介呀😙意粉好彈牙,個汁先係精華!好香好濃嘅芝士,食落去啲芝士仲可以拉絲,同酒店食嘅一樣質素,必食推介!!!⭐️跟餐:椰汁斑蘭蛋糕、焦糖奶茶、芒果百香果紅茶椰汁斑蘭蛋糕好高質,好香斑蘭味😙二嘢飲都發揮得好好,最鍾意係芒果百香果紅茶,好Fresh仲要有果肉,超滿意嘅一餐🥰

⭐️黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條

⭐️海鮮卡邦尼意粉

⭐️跟餐:椰汁斑蘭蛋糕、焦糖奶茶、芒果百香果紅茶
  • 海鮮卡邦尼意粉
  • 芒果百香果紅茶
  • 焦糖奶茶
  • 手打牛肉漢堡配薯條
2019-11-26 86 浏览
今天突然被叫來返工,難免令人不開心😒不過,還好晚上可以有新餐廳可以去探店。嘗試新鮮事物宗給人有特別的期待。我今天點了是日特餐:紅酒🍷牛肉配飯。牛肉很嫩,紅酒調味入味,份量剛剛好。晚餐來說,營養豐富,滿足健康。吃一頓豐盛的晚餐,也許就是對一天一個很好的交代吧。Homemade Apple 🍎 Cider味道確實很特別,既有蘋果汁的清爽口感,又有肉桂丁香的濃郁口感。值得嘗試👍值得推薦的是餐廳環境清幽,適合情侶約會或者朋友聚餐。鬧中取靜的Cafe,把自己從繁忙的工作中解脫出來,享受一下放工後的休息時光。.不單單是吃飯飲酒,還有Game可以玩,有機會可以join他們的group,放假過來玩下啦💃🏻

我今天點了是日特餐:紅酒🍷牛肉配飯。

Homemade Apple 🍎 Cider

2019-11-26 103 浏览
星期一叫Blue Monday 不是没道理,整天工作完全不在狀態,所以下班怎也要找間好點的餐廳補償自己,因緣際會下最後去了旺角,與女友打算吃完個飯後就出去幫幫手。最後我們去了間叫5% Cafe 的樓上咖啡廳,因為今天不是很多餐廳都正常營業,碰巧這間卻是。去到後,顧客並没有很多,這也正常得很,畢境下面正打仗,我們醫完肚子也會幫手。Cafe環境是可以的,坐位間也鬆動,感覺舒適自在,重點是有一整排的Broad Game可供選擇,還有120度景觀看到樓下彌敦道。我們主菜點了香煎龍利柳配牛肝菌汁長通粉及海鮮卡邦尼意粉,而飲品就點了chocolate smoothie 和 butterfly 特飲。食物很快便陸續上枱,主菜份量剛剛好,其中我會推介香煎龍利柳配牛肝菌汁長通粉入口味道濃郁,龍利柳外脆內軟,每條長通粉都沾了牛肝菌汁。而飲品方面,最吸引的莫過於butterfly ,因為加了蠂豆花,這杯原本普通的蜂蜜檸檬就顯得不一樣了,天然的藍紫色,賣相絕對加分,味道雖然没有很驚艷,但不過不失,可一試。

2019-11-18
2019-11-25 161 浏览
氣氛和格調良好的cafe行經信和中心,斜望對面座大廈有搶眼霓虹燈cafe,被吸引之下就上左去。內裹空間感大,我哋揀咗近窗嘅座位錯,可以望落去地下大街嘅環境。上到去發覺冇乜人,細問店主原來佢哋啱啱開業一個月都冇。飲品選擇唔多,我就點左butterfly,店主話所有飲品都係佢自己調製,朋友就點左rainbow同hot baby toddy。留意到飲品都係有分層嘅外觀賣相唔錯,相信係因為自己調製飲品製造出黎既層次。我杯飲品其實係蜜糖檸檬,適合秋冬呢啲季節飲,香甜又清新。嘢食方面我哋分別訂咗意粉,炸雞扒拼盤同埋漢堡,個人覺得漢堡最好食,漢堡係手製,咬落去多汁,又有咬口!同場仲有cafe基本應有既board game,不過呢度環境氣氛好舒服,不知不覺就同朋友傾左成晚。
氣氛和格調良好的cafe

上到去發覺冇乜人,細問店主原來佢哋啱啱開業一個月都冇。
我杯飲品其實係蜜糖檸檬,適合秋冬呢啲季節飲,香甜又清新。
手製漢堡
Rainbow
Butterfly
2019-11-21
手製漢堡
Rainbow
Butterfly
2019-11-24 150 浏览
今日去咗間新開嘅樓上cafe,5% cafe,cafe個5%嘅用意係希望我哋每日可以用至少5%嘅時間同朋友👭,屋企人溝通👨‍👩‍👧‍👦,好切合Cafe嘅用途呀.為咗配合返佢個名,佢哋嘅服務費就唔係10%,而係5%,有意思有意思🙃.食物我哋叫咗5%黑椒手打牛肉芝士漢堡🍔配薯條🍟-佢哋咁啱冇薯條,所以變咗做薯角,夢角脆得香脆,手打牛肉漢堡夠厚身,食得出係手打嘅海鮮卡邦尼意粉🍝- 海鮮有幾款,用吉列嘅方式炸過🍤,幾特別,白汁sauce都夠creamy紅酒牛肋條意粉🍷 - 牛肋條炆得夠入味,仲有多款蔬菜🥬.飲品就叫咗焦糖奶茶☕️,蜂蜜綠茶同埋Honey butterfly,紫色嘅碟豆花做出嚟嘅飲品好靚🦋
食物我哋叫咗

海鮮卡邦尼意粉🍝- 海鮮有幾款,用吉列嘅
方式炸過🍤,幾特別,白汁sauce都夠creamy

紅酒牛肋條意粉🍷 - 牛肋條炆得夠入味,仲有多款蔬菜🥬

2019-11-24 67 浏览
叫左個漢堡,一開始太肚餓唔記得影相😭😂個漢堡好正,夠juicy又多菜,薯條好脆!推薦👍Waffle大大件,夠脆又足料,抵食!個friend叫左杯朱古力smoothies, 賣相不錯,唔太甜。地方大又靜靜地,傾計一流👍👍
Waffle大大件,夠脆又足料,抵食!
地方大又靜靜地,傾計一流👍👍
窩夫
Chocolate  smoothies
2019-11-20
窩夫
Chocolate  smoothies
  • 漢堡
2019-11-23 55 浏览
今晚交通事故,不能阻止我與朋友外出一聚!今晚來到5% cafe,意思是5%時間與人接觸店主在校園時候,已經是用心出力推廣桌上遊戲。一來到朋友與店主相認了,於是令我更了解店主開店故事希望大家抽空支持佢!食品種類只有六種,專心做好,不花巧!焦糖朱古力榛子朱古力雞塊併手指魚柳,我覺得最好食,推薦大家必點!魚柳點點沙律醬更好味,記得點香煎龍利柳併長通粉,龍利柳的尾煎成捲成,代表香酥脆卜卜長通粉很香胡椒味炸雞配司華力腸、薯角,三者各有特色!我個人最愛食薯角店內有桌上遊戲玩,我同朋友食完玩左半個鐘,門口放桌上遊戲,任玩~
今晚交通事故,不能阻止我與朋友外出一聚!
今晚來到5% cafe,意思是5%時間與人接觸

希望大家抽空支持佢!

食品種類只有六種,專心做好,不花巧!

焦糖朱古力

榛子朱古力

雞塊併手指魚柳,我覺得最好食,推薦大家必點!

魚柳點點沙律醬更好味,記得點

香煎龍利柳併長通粉,龍利柳的尾煎成捲成,代表香酥脆卜卜

長通粉很香胡椒味

炸雞配司華力腸、薯角,三者各有特色!我個人最愛食薯角

2019-11-19
2019-11-21 323 浏览
一入cafe,伴隨柔和的音樂,溫馨的燈光,在柔軟舒服的沙發坐下。牆身貼滿不少以往客人的合照和回憶,點綴氣氛。詢問熱飲推介後,點了一杯抹茶摩卡,咖啡、朱古力與抹茶味融為一體。再點一份魚柳意粉,用心製作。上菜需時,即點即整。份量足,味道濃。細問之下,原來還有未正式推出的漢堡可點,下次再來時必定再點......閒時有桌上遊戲、撲克牌供解悶。店員友善,任坐唔嬲,是六日打發時間好去處,也可以安靜地與客人談談保單。

2019-11-20 118 浏览
在旺角高氏大廈開了一間新的咖啡廳 名字挻特別叫做5%Cafe 開張不久的店鋪所以未有太多人去環境挻寧靜還有音樂播放著 座位全部也是梳化來所以坐得挻舒服 看看餐牌也有不少食物可以選擇·洋蔥圈 HKD$45 ·雞塊拼魚手指 HKD$52 ·瑞士汁雞翼 HKD$58 ·Butterfly HKD$45 ·Hot Lemon Water 由於近期交通問題 所以食物有一些不能提供不打緊的沒有關係 我們能夠體諒到小店的難處下一次再來食過想食的甜品吧 這次是食下午茶原本想點的小食沒有存貨 所以老闆來做一個小拼盤所以這個是特別小拼盤來哦 食物素質不錯的🤤☺️份量也不算小耶~ 而飲品是荔枝蝶豆花漸變色飲品用來打卡確實是不錯 我也拍了好幾張照片🐿❤📸

在旺角高氏大廈開了一間新的咖啡廳 名字挻特別

份量也不算小耶~ 而飲品是荔枝蝶豆花漸變色飲品
用來打卡確實是不錯 我也拍了好幾張照片🐿❤📸

2019-11-18
2019-11-19 84 浏览
坐下食下@5% Cafe地址: 旺角彌敦道577號高氏大樓2樓BC號舖呢期全城人人都怕出街,tear gas 比人更多,今日算是風平浪靜,找樓上cafe 食下野放鬆心情 ,食物有助舒緩不安同陰霾的,大家加油,希望香港能回覆以往的平安繁榮西餐樓上cafe 已不是學生年代,隨意把冷藏食品翻熱,現在質素都不錯的呢!人均200元內,更可以坐得舒服。主菜$118 雞扒配士華力腸同薯角,雞扒都算大塊啦,不角加工食物同薯角我唔鍾意食,若可以比人意粉/薯菜/ 飯中自行挑選會更好包飲品呢間只收5% service charge,唔通係要襯返店名?餐牌選擇唔多,日後運作更順利可以多加食物種類,而食物是合格之作
坐下食下@5% Cafe

地址: 旺角彌敦道577號高氏大樓2樓BC號舖