餐廳:5% Cafe (旺角)地址:旺角彌敦道577號高氏大樓2樓BC號舖每個星期一晚去旺角跳舞🕺🏼,都會係附近搵間餐廳/Cafe食個飯享受下🥰,今次就去到登打士街同彌敦道交界嘅高氏大樓搵左間新開無耐嘅5% Cafe一入到cafe就即刻比cafe嘅環境同音樂吸引左🎼,係聖誕嘅佈置、浪漫嘅燈光同舒服嘅sofa座位🛋,每張枱上亦放上可愛嘅積木小擺設添Cafe凝造”We Are Family”嘅感覺👨‍👩‍👧‍👦,時不時都會有唔同gathering係到舉辦,亦都成為青年嘅活動平台👫,每星期都有聚會,每個月都有主題活動,非常有心❤️,仲有唔少broadgame遊戲叫左set dinner黑椒汁雞扒拼司華力腸配意粉 ($108)同雙重芝士焗鮮茄肉醬意粉($98)🍝,另外加多個小食美式洋蔥圈($38),飲品方面叫左杯新奇少見嘅Hot Matcha Mocha🍵$56 (跟餐+$16)同賣相吸引嘅Chocolate Smoothies $56 (跟餐+$16)🍫,呢杯smoothies仲有淡淡mint chocolate味架係呢到好適合relax談心☺️,環境真係好舒服呢
餐廳:5% Cafe (旺角)
地址:旺角彌敦道577號高氏大樓2樓BC號舖

係呢到好適合relax談心☺️,環境真係好舒服呢
2019-12-09
2019-12-11 62 浏览
同朋友出黎食飯,我嘅首選一定係cafe,因為坐得舒服又有好野食。今次想有d新意,所以揀左間新開嘅cafe。一坐低當然係叫左野食先啦。我叫左個海鮮卡邦尼意粉,意粉表面灑左好多芝士粉,所以芝士味比一般嘅卡邦尼意粉濃好多,芝士控會好鐘意。炸蝦脆卜卜,吾會好厚粉。另外叫左份雞扒拼司華力腸意粉,因為黑椒汁太常見,所以我地叫左瑞士汁,估吾到甜甜地又幾夾喎。而且雞扒真係有驚喜,嫩滑多汁。黎cafe又點可以吾食甜品呢,所以我地又叫左份自家製蛋糕。尼個斑蘭蛋糕真係好好味,斑蘭味道重,蛋糕體夠濕潤同鬆軟,推薦。👍尼到仲有好多boardgame 可以一路食,一路玩。☺

尼到仲有好多boardgame 可以一路食,一路玩。☺
2019-12-07 76 浏览
大食妹同朋友仔又去左cafe傾心事啦今次就去左5%cafe, 雖然裏面有好多broad game, 但今次得2個人, 唯有等下次再玩啦擰轉頭突然發現窗邊有隻好可愛嘅多啦A夢招財貓, 忍唔住影低同大家開心share<雙層芝士焗鮮茄肉醬意粉>意粉偏淋, 肉醬嘅蕃茄味好出, 而且分量都幾多混合左兩隻芝士, 應該係車打芝士同水牛芝士, 滋味十足, 仲可以做到些少拉絲嘅效果<5% 黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條>手打牛肉漢堡扒肉汁鮮嫩, 配上少少胡椒, 味道唔會太重, 反而食到牛肉嘅鮮味 配上 芝士、蕃茄、生菜同焗到脆卜卜嘅麵包, 食落都幾唔錯加上有炸薯條做side, 都算係飽肚<Chocolate Smooth>Chocolate Smooth 飲落沙冰感都幾重, 裏面 食得出有比較大粒嘅冰, 配上朱古力醬, 其實朱古力嘅味道都幾重<Honey Butterfly>Honey Butterfly 嘅味道就比較淡, 偏重soda感
大食妹同朋友仔又去左cafe傾心事啦

<雙層芝士焗鮮茄肉醬意粉>
意粉偏淋, 肉醬嘅蕃茄味好出, 而且分量都幾多

<5% 黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條>
配上 芝士、蕃茄、生菜同焗到脆卜卜嘅麵包, 食落都幾唔錯
加上有炸薯條做side, 都算係飽肚

<Chocolate Smooth>

<Honey Butterfly>
2019-12-07 65 浏览
臨近聖誕,又係時候同班好友出嚟大玩一番!搞手揀咗依間新開嘅5% Cafe,話嘢食好食而且又容納到一大班人(我哋都成10幾20個人咁多!)位置又係旺角彌敦道,交通真係非常方便上到去環境都唔錯,一大班人都坐得幾舒服唔會話太細,迫迫夾夾Cafe本身有好多board game同小遊戲提供,當然大家自己帶上去亦可以啦本身諗住上去都係志在有得成班人玩,食物方面唔會太高要求,所以得壹個Menu亦唔太介意。點知上到去食完先知原來雖然選擇少,但款款都好好味!!<紅茶>為應付12月一個又一個嘅party同出去飲飲食食,飲品方面我都係清清地要個無糖嘅紅茶就可以了。好在都沖得好夠濃郁,唔會話淡茂茂<Hot Matcha Mocha>老公揀咗依杯熱嘅抹茶摩卡,本來我都唔諗住飲,但見佢咁香都忍唔住飲左一啖。入口先係香滑嘅奶泡同埋淡淡的綠茶清香,之後再有香濃嘅咖啡味滲出,層次好分明,高出一般Cafe嘅水準<香煎龍脷柳拼牛肝菌汁長通粉>熱辣辣煮好就即刻奉上,一影完相就已經忍唔住狂食佢嘅牛肝菌汁長通粉。剛好熟透嘅長通粉保持着筆直有咬口的口感,加上濃郁的牛肝菌汁真係好好味龍利魚柳外面煎到脆卜卜,入面既魚肉卻保持着香軟嫩滑
臨近聖誕,又係時候同班好友出嚟大玩一番!

位置又係旺角彌敦道,交通真係非常方便

上到去環境都唔錯,一大班人都坐得幾舒服唔會話太細,迫迫夾夾

點知上到去食完先知原來雖然選擇少,但款款都好好味!!

紅茶

<紅茶>
好在都沖得好夠濃郁,唔會話淡茂茂

Hot Matcha Mocha

<Hot Matcha Mocha>

香煎龍脷柳拼牛肝菌汁長通粉

<香煎龍脷柳拼牛肝菌汁長通粉>

龍利魚柳外面煎到脆卜卜,入面既魚肉卻保持着香軟嫩滑,好好食

黑椒汁雞扒司華力腸配薯角

<黑椒汁雞扒司華力腸配薯角>
〈獅子老公〉當然係食肉獸,除咗啖啖肉嘅司華力腸之外仲有炸得乾爽香脆嘅大雞扒,配埋濃郁嘅黑椒汁同埋脆薯角,除了<爽>字之外都不能形容了

班蘭mousse蛋糕

<班蘭mousse蛋糕>
見到主菜質素都咁高,所以同老公夾份食一個是日蛋糕。
蛋糕有着超濃郁嘅斑蘭味道,配上香滑不死實嘅海棉蛋糕,為今晚嘅玩樂晚餐作甜美結束

其他朋友都話其餘嘅餐都好好食,絕對有驚喜!!
登記左做會員仲有九五折優惠,我哋下次再聚都應該會揀返呢度再來的了

紅茶
Hot Matcha Mocha
香煎龍脷柳拼牛肝菌汁長通粉
黑椒汁雞扒司華力腸配薯角
班蘭mousse蛋糕
  • HotMatchaMocha
2019-12-06 883 浏览
位於油麻地的樓上咖啡室「5% Cafe」,環境好舒適晚市設有Set Menu,漢堡、意粉、飯類樣樣齊,跟餐均配$40或以下飲品,套餐價錢由$98起,六點前離座仲可享有八折,好抵食呀香煎龍利柳拼牛肝菌汁意粉龍利魚柳一大塊,半煎炸至金黃香脆,裡面的魚肉仲好Juicy,味道不錯。旁邊嘅牛肝菌汁意粉味道都幾香濃,口感正常滋味馬來咖喱雞配飯一上枱傳來陣陣咖喱香,咖哩雞有三大件,外皮微脆,雞肉夠哂嫩滑,充分地被咖喱汁包圍着,辣辣地,幾惹味!如果白飯可以硬d/乾身d就更好~自家製蛋糕跟餐加$28可配自家製蛋糕:斑蘭蛋糕🍰,面頭加左少少果仁碎,增添香脆口感。然後係斑蘭味嘅慕絲同海棉蛋糕,層層相隔,味道好清新,成件蛋糕都充滿著斑蘭香檸檬紅茶酸酸的檸檬配上香濃紅茶,清新又開胃蜜桃水果茶帶有清怡的水果香,甜甜地,幾好飲,感覺好滋潤
位於油麻地的樓上咖啡室「5% Cafe」,環境好舒適

香煎龍利柳拼牛肝菌汁意粉

滋味馬來咖喱雞配飯

自家製蛋糕

檸檬紅茶

酸酸的檸檬配上香濃紅茶,清新又開胃

蜜桃水果茶

帶有清怡的水果香,甜甜地,幾好飲,感覺好滋潤
2019-12-06 72 浏览
不嬲高氏大廈都有Cafe,今次就試吓2樓嗰間5% Cafe,其實都幾新!餐牌選擇都算幾多,價錢都適中,食啲嘢飲杯野可以順便玩下 board game ~如果人少少就可以傾計坐幾粒鐘,多人嘅話可以一齊玩Game。香煎龍利柳配牛肝菌汁長通粉$128牛肝菌汁味道都幾香,長通粉方面就小小軟身啦,龍利柳都算係小小結實,整體無論份量定係味道都OK架。黑椒汁雞扒拼司華力腸配薯角$108呢個黑椒汁完全係想像中的味道,雞扒煎得幾香仲有肉汁喺裏面,薯角就唔會話炸得好誇張好熱氣咁,味道已經好滿意。套餐方面飲品係包$40以下,如果超過就補返差價就OK。蜜桃水果茶$56 (加$16 )水果茶味道清甜,粉紅色好有少女心,而且冇特別加糖,甜味都比較天然好飲,我就唔鍾意飲另外加左白糖嘅茶。Chocolate Smoothie$56 (加$16 )呢個又係比想像中好飲好多,裏面有啲薄荷香味,而且有啲口感有啲朱古力,個份量仲好大添!

香煎龍利柳配牛肝菌汁長通粉$128

黑椒汁雞扒拼司華力腸配薯角$108

套餐方面飲品係包$40以下,如果超過就補返差價就OK。

蜜桃水果茶$56 (加$16 )

Chocolate Smoothie$56 (加$16 )
2019-12-04 105 浏览
呢間Cafe好有意思,5%,係指鼓勵大家用5%的時間去與朋友相處,或去認識一些新朋友。的確,現在生活不容易,找些時間與朋友見下面,互相支持鼓勵下,為生活帶來一點喜樂與好友相聚,心情好,食物都特別好食!今日叫咗好多嘢食:今晚的特別menu,紅洒牛肋骨飯牛肉煮得很淋很入味,汁有點像羅宋湯的味道,幾好味;碟飯上枱時好像心形,好得意哈哈黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條絕對係今晚亮點之一,手打牛肉份量頗多,很足料,鬆軟得來亦很有牛味,配合少少溶的芝士海鮮卡邦尼意粉不會非常’漏‘,亦加上些海鮮,不錯的配合瑞士汁雞翼非常非常入味,很好食!雞翼控不會失望美式洋蔥圈去cafe必點的小食,不錯Rainbow去cafe就梗係要試下飲特式飲品啦,呢杯rainbow,除咗好睇,仲分咗3層,分別係雪碧、芒果汁同士多啤梨糖漿,一杯可以飲到3款味道Pure Colada朋友就點咗呢杯,有菠蘿汁+耶漿+雲呢拿雪糕+肉桂粉,很豐富的口感棉花糖雪糕窩夫最後食個雪糕窩夫,與朋友喺歡笑聲中結束美滿的晚上

與好友相聚,心情好,食物都特別好食!今日叫咗好多嘢食:

今晚的特別menu,紅洒牛肋骨飯

黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條

海鮮卡邦尼意粉
不會非常’漏‘,亦加上些海鮮,不錯的配合

瑞士汁雞翼
非常非常入味,很好食!雞翼控不會失望

美式洋蔥圈
去cafe必點的小食,不錯

Rainbow

Pure Colada

棉花糖雪糕窩夫
最後食個雪糕窩夫,與朋友喺歡笑聲中結束美滿的晚上
2019-11-25
2019-12-04 73 浏览
昨天去左旺角新開的一間上樓cafe~ 5%. 店名既意思係希望每個人每日都可以抽5%時間出黎去關心 or 認識朋友. 食物方面order左($128) 🤤 ~ 手打牛肉漢堡好厚身, 食得出真係手打,而且加左芝士好香. 薯條亦好脆好香. ($98)🤤 ~ 好香芝士配好足料既肉醬 , 意粉好有口感, 整個配搭好味, 但如果可以再熱少少會更好. ($58) 🤤~ 有5大隻, 正常口味, 算是不錯的小食.❤店舖 : 💙地址 : 彌敦道577號高氏大厦2樓

食物方面order左
[5%黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條]($128) 🤤 ~ 手打牛肉漢堡好厚身, 食得出真係手打,而且加左芝士好香. 薯條亦好脆好香.

[雙層芝士焗鮮茄肉醬意粉] ($98)🤤 ~ 好香芝士配好足料既肉醬 , 意粉好有口感, 整個配搭好味, 但如果可以再熱少少會更好.

[瑞士雞翼] ($58) 🤤~ 有5大隻, 正常口味, 算是不錯的小食.

❤店舖 : [5% Cafe]
💙地址 : 彌敦道577號高氏大厦2樓
2019-12-03
通常預得人上黎玩BOARD GAME/ 吹水吹成晚的樓上CAFE食物質素都會麻麻呢間係環境舒適度/好玩度/食物質素都一流既CAFE!! 老闆話佢地平時重會搞好多GATHERING活動畀大家來食下野識下新朋友好正哈哈哈。不過同男朋友來玩下BOARD GAME 食下野都係個好好的WEEKEND活動 HAMBURGER 配薯條 $128 配$40 蚊內的野飲一杯,如果OUT OF 呢個價錢就自己補少少錢啦  薯條係新鮮炸出來 脆卜卜! 重要係我最鍾意食的粗薯條 WAKAKAKA...HAMBURGER 的肉唔會太油太肥岩岩好!加埋cheese 非常夾! 加個SET 我地補左 $16 要左呢杯RAINBOW 特飲最頂個層係荔枝味,中間同最底都係好濃的芒果味唔知點樣可以做到三層咁分明好特別 LOL  肉醬 TOMATO 意粉 $108肉醬份量超多 LOL 所以其實好抵食 LOL 肉醬同意粉的比例近乎係 4:6 純粹朋友係個肉醬意粉控 所以叫左呢個餐HAHA加個SET 我地補左 $16 要左呢杯朱古力沙冰 特飲絕對係冇溝勁多水的沙冰!!!超濃朱古力味重有我鍾意既CREAM JENG  不過不得不
呢間係環境舒適度/好玩度/食物質素都一流既CAFE!!

老闆話佢地平時重會搞好多GATHERING活動
畀大家來食下野識下新朋友
好正哈哈哈。

HAMBURGER 配薯條 $128

薯條係新鮮炸出來
 脆卜卜!
重要係我最鍾意食的粗薯條
WAKAKAKA...
HAMBURGER 的肉唔會太油太肥
岩岩好!加埋cheese 非常夾!

加個SET 我地補左 $16 要左呢杯RAINBOW 特飲
最頂個層係荔枝味,中間同最底都係好濃的芒果味
唔知點樣可以做到三層咁分明
好特別 LOL

肉醬 TOMATO 意粉 $108
肉醬份量超多 LOL
所以其實好抵食 LOL
肉醬同意粉的比例近乎係 4:6
純粹朋友係個肉醬意粉控 所以叫左呢個餐HAHA

加個SET 我地補左 $16 要左呢杯朱古力沙冰 特飲
絕對係冇溝勁多水的沙冰!!!
超濃朱古力味

重有我鍾意既CREAM JENG

不過不得不提既真係佢D gathering 活動
同埋好多好多既board game
老闆重會好nice做搞手 / 逐樣介紹你聽
一大班人食飯 /  朋友生日/ 大時大節要celebrate
5% cafe 真係一個好選擇

2019-12-02 72 浏览
黎到旺角見好耐無見既朋友想去cafe傾耐d計係高氏睇睇 求其揀左間呢間環境都幾舒服,人吾算多👍🏿👍🏿👍🏿坐四人梳化位,環境比較幽暗我點左個burger $118 好似都好大份 食吾哂 味道都ok!朋友點左個卡邦尼意粉,味道幾重芝士味不過d意粉有d<林>野飲叫左杯朱古力奶昔 味道吾錯!😍👍🏿朋友果杯pure poladala 味味道好特別好消楚飲到幾隻味 推介👍🏿👍🏿👍🏿❤️岩喜歡試新野的朋友仔!
黎到旺角見好耐無見既朋友
想去cafe傾耐d計
係高氏睇睇 求其揀左間
呢間環境都幾舒服,人吾算多👍🏿👍🏿👍🏿
坐四人梳化位,環境比較幽暗
我點左個burger $118 好似
都好大份 食吾哂 味道都ok!
朋友點左個卡邦尼意粉,味道幾重芝士味
不過d意粉有d<林>
野飲叫左杯朱古力奶昔 味道吾錯!😍👍🏿
朋友果杯pure poladala 味味道好特別
好消楚飲到幾隻味 推介👍🏿👍🏿👍🏿❤️
岩喜歡試新野的朋友仔!
2019-11-26
旺角不乏美食,餐廳林立,樓上cafe琳琅滿目,不過朋友就選了高氏大廈的5% Cafe吃下午茶。這裡簡約輕鬆的風格深深吸引著她,同時她很愛這裡的滋味馬來咖哩雞飯,說一定要再來拜會。滋味馬來咖哩雞飯色香味俱全,份量充足挺化算。馬來咖哩雞走濃郁惹味風,微微香辣,雞扒輕輕一煎,雞皮香脆,雞肉軟嫩入味,配上蘿蔔,薯仔,蕃茄這些蔬菜,可均衡飲食之餘,又豐富咖哩的色彩。白飯弄成小熊造型,非常可愛,拌入咖哩吃超下飯。Virgin Mojito相當清涼,薄荷葉清新極致,青檸的酸香感搭配甜而不膩的蘋果梳打,清爽得很,梳打的氣泡不斷冒出,看來夢幻,好喝又好看。香煎龍脷柳併牛肝菌汁長通粉給得豪邁,尤其龍脷柳屬重量級,外層金黃香酥,魚肉柔嫩多汁,沾點特製濃郁的牛肝菌汁品味,吃出龍脷柳的甘甜味。長通粉簡單地用牛肝菌汁入饌,卻化作無窮美味,口齒留香。Chocolate Smoothie經過巧思的調製甚高顏值,萬分漂亮,在品嚐的過程中多了一份愉悅的心情,視覺和味覺同樣獲得享受。Chocolate Smoothie忌廉綿密,頗有水準,朱古力濃醇芳香,喝到最後一口依然細滑。我們最後均加配自家製蛋糕一件,蛋糕有著意想不到的

我們最後均加配自家製蛋糕一件,蛋糕有著意想不到的驚喜,是少見的斑蘭口味蛋糕,清幽的斑蘭味擄獲我心,蛋糕上的開心果粒根本和鬆綿的蛋糕是絕配,雲呢拿雪糕香氣濃郁,甜度恰如其分,旁邊水果亦很清甜。

2019-12-01 60 浏览
。想同朋友靜靜地傾下心事,去左呢間新開既5%cafe,地方好大,全部都係沙發坐得好舒服👍🏻😎。海鮮卡邦尼意粉$128面頭有一隻炸蝦作為點綴🍤內有多隻蝦、煙肉,用料豐富十足,一d都唔馬虎,份量唔少架😬。5%黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條 $128手打牛肉勁厚實🍔薯條新鮮炸起熱辣辣脆卜卜🍟。Chocolate Smoothie(snow style) $56朱古力fans必叫☺朱古力沙冰打得好滑,有d似奶昔,配上朱古力碎,雙重口感,唔會過甜😆。Hot Matcha Mocha $56抹茶latte出面就飲得多,但呢到發明左呢杯綠茶溝咖啡,原來都好夾啵!😂暖暖地入口好似飲緊mocha咁😛。最高為(5/5)味道⭐⭐⭐⭐價錢⭐⭐⭐⭐環境⭐⭐⭐⭐⭐️服務⭐⭐⭐⭐推薦星數⭐⭐⭐⭐。

想同朋友靜靜地傾下心事,去左呢間新開
既5%cafe,地方好大,全部都係沙發坐得好舒服👍🏻😎

海鮮卡邦尼意粉$128
面頭有一隻炸蝦作為點綴🍤內有多隻蝦、煙肉,
用料豐富十足,一d都唔馬虎,份量唔少架😬

5%黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條 $128
手打牛肉勁厚實🍔薯條新鮮炸起熱辣辣脆卜卜🍟

朱古力fans必叫☺朱古力沙冰打得好滑,有d似奶昔,
配上朱古力碎,雙重口感,唔會過甜😆

Hot Matcha Mocha $56
抹茶latte出面就飲得多,但呢到發明左呢杯綠茶溝咖啡,
原來都好夾啵!😂暖暖地入口好似飲緊mocha咁😛

最高為(5/5)
味道⭐⭐⭐⭐
價錢⭐⭐⭐⭐
環境⭐⭐⭐⭐⭐️
服務⭐⭐⭐⭐
推薦星數⭐⭐⭐⭐

2019-11-30
2019-11-30 86 浏览
旺角高氏大樓新開左一間CAFE 「5%」佢有咩特別之處呢?第一:佢嘅服務費只係收5%, 既配合佢個名而我地又可以慳返5% CHARGE🙈第二,以GETHERING為主題,可以同朋友上黎食下野,吹下水,玩下GAME,仲可以JOIN佢地嘅活動,識多D 新朋友添🙆‍♀.CAFE面積好大,空間感十足每張枱都配上大梳發,坐得好舒服🤤加上輕快嘅音樂,好RELAX 呢👍望望餐牌先.🔸香煎龍利柳併牛肝菌汁意粉 $128成隻手掌咁大嘅龍利柳落油鑊微微炸起入口外脆而內鮮嫩,一D雪藏味都冇仲有濃郁嘅香草香添😍牛肝菌汁意粉,味濃而不膩同龍利柳一齊食,令味道別具層次!.🔸5%黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條 $128目測手打牛肉有成2cm厚呀!將漢堡切開一半,D肉汁喼哂出黎😍咬落芝味極濃,口感香脆,牛味重而勁JUICY伴碟仲有粗身薯條,外脆內薯😘.🔸CHOLOLATE SMOOTHIE $16特濃朱古力味,質感好綿密幼滑稠身度高,不錯👍.🔸PURE COLADA $16無酒精嘅PURE COLADA🤣用雪糕代替酒精,打成SMOOTHIE再添入菠蘿汁,椰漿柙香味濃又帶菠蘿嘅微酸,大讚💕
旺角高氏大樓新開左一間CAFE 「5%」
佢有咩特別之處呢?
CAFE面積好大,空間感十足
每張枱都配上大梳發,坐得好舒服🤤
加上輕快嘅音樂,好RELAX 呢👍

望望餐牌先

🔸香煎龍利柳併牛肝菌汁意粉 $128
成隻手掌咁大嘅龍利柳
落油鑊微微炸起
入口外脆而內鮮嫩,一D雪藏味都冇
仲有濃郁嘅香草香添😍
牛肝菌汁意粉,味濃而不膩
同龍利柳一齊食,令味道別具層次!

🔸5%黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條 $128
目測手打牛肉有成2cm厚呀!
將漢堡切開一半,D肉汁喼哂出黎😍
咬落芝味極濃,口感香脆,牛味重而勁JUICY
伴碟仲有粗身薯條,外脆內薯😘

🔸CHOLOLATE SMOOTHIE $16
特濃朱古力味,質感好綿密幼滑
稠身度高,不錯👍

🔸PURE COLADA $16
無酒精嘅PURE COLADA🤣
用雪糕代替酒精,打成SMOOTHIE
再添入菠蘿汁,椰漿
柙香味濃又帶菠蘿嘅微酸,大讚💕
2019-11-27
2019-11-30 44 浏览
天氣慢慢轉涼了,搞到個人都變得懶洋洋,難得off 就抽空同媽咪去旺角行下街食下野咁, 行左大半日想tea 一tea ,比我們發生左新開冇耐的 5% Cafe, 原來呢到好有趣,佢地有個理念就係每日都花5%時間見見朋友或者認識新朋友,佢地仲有好多board game 放係到比大家拎來玩。最最最正係出面的餐廳多數係加10%, 而呢到就同店名一樣係加5%。我和媽咪點選左 :瑞士雞翼出前一丁公仔麵 ~ 雞翼甜甜地,個一丁煮得剛好唔會過淋。5%自家制蛋糕 ~ 班蘭蛋糕夠鬆軟點旁邊的cream 和朱古力醬好味道。5%黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條 ~ 個手打牛肉咬落去仲好juice ,配上即炸粗薯條掂呀!飲品 : chocolate smoothie ~ 濃濃的朱古力味杯邊仲有好多脆脆朱古力片。百香果紅茶 和 荔枝綠茶 《各有特色》,

我和媽咪點選左 :

飲品 :

百香果紅茶 和 荔枝綠茶 《各有特色》,
2019-11-29 678 浏览
今日嚟到旺角經過朋友嘅介紹下嚟到呢間新開嘅Cafe ,呢度位於旺角同油麻地交界有好多野玩,食物質素亦都唔錯,所以特登想寫篇食評介紹一下門口嘅黑板寫滿呢個月店舖中嘅活動😁✨炸洋蔥圈呢一份炸洋蔥圈非常特別 ,賣相好靚,份量亦都非常足夠 ,餐廳特登將炸洋蔥圈放成一個球體 做法相當考功夫 值得一讚。味道因為係即炸 所以好香好脆🤪✨芝士焗肉醬意粉芝士焗肉醬意粉火候控制得幾好,唔會焗得太耐,芝士剛剛好可以呈現係半溶嘅狀態 !令到每一條意粉都沾有半溶芝士同埋肉醬 ,味道認真唔錯🤪✨5%黑椒芝士牛肉漢堡拼薯角呢份牛肉漢堡係餐廳嘅最新菜式 ,漢堡扒入邊有唔少嘅洋蔥,而外面就沾滿濃濃嘅黑椒醬汁 ,啱晒牛魔王嘅我 😁 除咗漢堡以外旁邊亦都配上炸薯角,唔錯唔錯✨焦糖奶茶,朱古力奶茶呢度嘅奶茶出奇地有好多種唔同嘅口味,包括焦糖,朱古力,薄荷等等嘅口味 。鍾意飲甜野嘅我當然會試吓朱古力奶茶啦,同行朋友就揀咗焦糖奶茶,兩杯嘅味道都非常特別,奶茶口感細滑,幾高質

門口嘅黑板寫滿呢個月店舖中嘅活動😁

✨炸洋蔥圈

✨芝士焗肉醬意粉

✨5%黑椒芝士牛肉漢堡拼薯角

✨焦糖奶茶,朱古力奶茶
2019-11-21
  • 炸洋蔥圈