2021-02-01 913 浏览
我承认我今次是比较幸运,亦可以说是有点不幸,本来光顾位於「牛头角」「得宝商场」地下,近着「佐敦谷」车仔面店「35座车仔面」的时候,发现外卖自取「柱侯萝卜牛筋腩饭」已经差不多售罄。结果「35座车仔面」店员尽最後能力询问一下厨房师傅,厨房最後还是成功造到最後一份外卖自取食品「柱侯萝卜牛筋肺炎饭」给我,令我不至於需要在附近食店寻找「牛腩饭」食品。但是我发现「35座车仔面」厨房制造的最後一份外卖「柱侯萝卜牛筋腩饭」实际制成品,酱汁其实不算非常多,加上长时间运输的关系,所以令到「柱侯萝卜牛筋腩饭」酱汁全部被吸收殆尽。「35座车仔面」制造的外卖「柱侯萝卜牛筋腩饭」实际口感,因为甜味「柱侯」酱汁流失而变得有点乾燥,欠缺甜味酱汁湿润口感。但是「柱侯萝卜牛筋腩饭」又附送了一大条,口感爽脆的烚「唐生菜」。我在「35座车仔面」的外卖自取「柱侯萝卜牛筋腩饭」,实际质素相对於堂食「酸甜蕃茄汤车仔面」而言,「柱侯萝卜牛筋腩饭」口感明显逊色了一点点。不过,既然「35座车仔面」厨房师傅最後能够不负所托,造到最後一份「柱侯萝卜牛筋腩饭」食品给我,让我可以减轻晚餐里面的压力,我也不应该吹毛求疵多加批评了。总括而言,「35

酸甜蕃茄汤三餸车仔面

总括而言,「35座车仔面」厨房即场制作的「柱侯萝卜牛筋腩饭」食品,虽然「牛筋」、「牛腩」实际口感尚算不太硬不太韧,勉强能够用牙撕开咀嚼,但是口感始终不及堂食「车仔面」里面的「牛腩」那麽腍。

至於「柱侯萝卜牛筋腩饭」里面的「萝卜」,「35座车仔面」厨房店员也选择了分开,没有连着「牛腩」一起被搬到外卖盒里面。「萝卜」的实际口感不算硬,「萝卜」里面也没有筋。

但是「35座车仔面」「柱侯萝卜牛筋腩饭」里面的「萝卜」实际口感软腍程度跟味道,始终不是我食过口感最腍,也不是味道最清甜的「萝卜」。

我觉得「35座车仔面」「柱侯萝卜牛筋腩饭」里面的「萝卜」,「萝卜」口感如果可以再煮腍一点的话,「萝卜」或许可以煮得味道更甜,口感更腍。

至於「35座车仔面」的「清甜蕃茄汤车仔面」甜味,我觉得「清甜蕃茄汤车仔面」里面「蕃茄」甜味味道感觉的而且确是很浓厚,属於可以一饮而尽的「车仔面」蕃茄汤底。

而且我发现「35座车仔面」厨房制作「清甜蕃茄汤车仔面」实际制成品里面,意外发现「车仔面」「蕃茄汤」汤底里面,多了一条不知名的蔬菜,蔬菜忽然令「蕃茄汤」实际味道变得更加清甜。

我在「35座车仔面」制造的「清甜蕃茄汤车仔面」里面,一如平日喜好选择了「怀旧牛腩」、「瑞士鸡中翼」跟「萝卜」三款指定餸菜。

我饮了第一口「35座车仔面」「清甜蕃茄汤车仔面」里面的汤底之後,发现「蕃茄」汤汤底里面的酸味,跟甜味味道感觉也都十分浓厚,没有需要再加调味料。

所以即使「35座车仔面」自助点餐纸里面已经提供了「秘制辣汁」,我最後也没有选择「秘制辣汁」,直接享用拥有酸甜味道的「清甜蕃茄汤车仔面」好过。

至於「清甜蕃茄汤车仔面」里面的其他配菜方面,「面底」我只选择了享用一般口感程度「粗面」面条,面条浸在汤底里面再长久,面条口感有韧性,也没有变腍或者断裂。

柱侯萝卜牛筋腩饭

至於「清甜蕃茄汤车仔面」里面的「牛腩」,「牛腩」实际制成品口感感觉,相对外卖「牛腩」而言明显软腍得多,加上我赶紧在「堂食时」完结前享用,所以「牛腩」实际口感软腍程度也比较理想。

至於「清甜蕃茄汤车仔面」里面「萝卜」的实际味道和口感感觉,亦都跟「牛腩」差不多,「萝卜」吸收完酸甜味道「蕃茄汤」汤底之後,「萝卜」味道变得酸酸甜甜,十分开胃。

至於「35座车仔面」「清甜蕃茄汤车仔面」里面的「瑞士鸡中翼」,「瑞士鸡中翼」本来应该拥有浓厚「瑞士汁」甜味,但是被酸甜「蕃茄汤」浸淫过之後,「瑞士鸡中翼」里面的甜味稍为被冲刷走,感觉打了折扣。

不过既然「35座车仔面」侍应店员尽了最後努力,制造最後一份「柱侯萝卜牛筋腩饭」给我,我也无谓批评太多,下次再提早一点时间光顾「35座车仔面」好了。
2021-01-12
酸甜蕃茄汤三餸车仔面
2021-04-03 52 浏览
今日见openrice 好评唔少就谂住试下点下外卖睇下乜野料。本身佢地话外卖五分钟就拿得,结果我十几分钟去到都仲要等。Fine。等完一轮终於翻到屋企点知一打开,完全唔系我order嘅,但系张单就同我点嘅一样。咁我都循例打个电话过去提下佢下次小心d ,虽然有offer我过去比过份,但大热天真系送比我都唔想行多次。Fine。唔知点解open rice 个个都话份量好多,又点点点,but 咁都算多??好多打手?味道上就无乜特别,一般车仔面质素,价钱预算抵
味道上就无乜特别,一般车仔面质素,价钱预算抵
车仔面
2021-03-14 133 浏览
叫左牛舌心 辣尤鱼 冬菇河粉,猪骨汤底,加腩汁加葱加辣汁小食就叫左麻辣手撕鸡汤底好好饮 饮完唔口渴 无乜味精d餸全部都好多 牛舌心以为得少少但都好多手撕鸡好好食 调味好好下次都会黎帮衬
叫左牛舌心 辣尤鱼 冬菇河粉,猪骨汤底,加腩汁加葱加辣汁
小食就叫左麻辣手撕鸡
汤底好好饮 饮完唔口渴 无乜味精
d餸全部都好多 牛舌心以为得少少但都好多
手撕鸡好好食 调味好好
下次都会黎帮衬
  • 牛舌心
2021-03-14 139 浏览
最近LUNCH都出番去食下饭~日日买外卖困系OFFICE真系好闷呀~~难得出下去特登搵一间好有特色的餐厅🍜35座车仔面🍜$50 大碗车仔面有6样餸比食客们选择加豆浆!都已经6样餸但佢鸡翼都照比2只,你话系咪好抵食先!!大肠好味冇臭味架~仲要比劲多唔系1-2粒!佢既沙爹汁简直一流!!第2到食唔到呀!!!而家仲系好回味呀!!!另外其他配菜都用料靓~依间野真系好岩大胃王去食呀!!真正抵食夹大件+好食~!PS佢张单先系重点~食下你就明架啦~~
最近LUNCH都出番去食下饭~
日日买外卖困系OFFICE真系好闷呀~~
难得出下去特登搵一间好有特色的餐厅
🍜35座车仔面🍜
$50 大碗车仔面有6样餸比食客们选择加豆浆!
都已经6样餸但佢鸡翼都照比2只,你话系咪好抵食先!!
大肠好味冇臭味架~仲要比劲多唔系1-2粒!
佢既沙爹汁简直一流!!第2到食唔到呀!!!
而家仲系好回味呀!!!
另外其他配菜都用料靓~
依间野真系好岩大胃王去食呀!!
真正抵食夹大件+好食~!
PS佢张单先系重点~食下你就明架啦~~
2021-03-08
2021-02-08 167 浏览
突然想食车仔面,就黎左呢间买外卖,当时系叫妈妈帮我落单买(我系屋企,妈妈系出面返紧屋企),Wts左妈妈要五一面,叫妈妈去餐厅点单。後尾店员打电话黎先知原来五一面系,五款价钱餸类别入面各选一款🤣餐牌上指示唔够清晰,不过店员都几好,肯打电话黎解释。难得有牛舌心当然要叫牛舌心食啦!牛舌心系牛舌最爽弹嘅部位,唔韧👍🏻唯一缺点系仲有啲骚味系度,如果可以腌制走左骚味,或者你叫嘅汤底加辣,应该就无,可惜我当时系猪骨汤唔辣😛牛肚份量超多,食晒面仲有牛肚系到未食晒🙈仲送左杯豆浆🥰小食炸麻吉烧都好正🤭包装上缺陷就系小食盒上无煎个开口透湿气,所以炸嘅香脆口感就无,而且面又无分汤上,感觉差少少😔

牛肚份量超多,食晒面仲有牛肚系到未食晒🙈

仲送左杯豆浆🥰小食炸麻吉烧都好正🤭
2021-02-02
外卖自取
2021-01-13 179 浏览
虽然叫车仔面但讲真啲面就普普通通但个椒盐炸烧卖好好好好好味呀!佢有鱼肉同猪肉拣我地拣左鱼肉佢唔系普通一粒粒好粉果种烧卖你会感觉到啲鱼肉好真但佢又仲系烧卖唔系鱼肉去试下啦 我地叫左两碗面啲餸、汤底全部都不过不失价钱就好抵既看图! 地点系九龙湾得宝商场淘大行过啲,一个转角位,不太起眼但武肺疫情下帮帮小店吧!大家要捱住 我记得果度都仲有其他良心店,例如一生悬面(不过我觉得旺角分店好食过呢间,试过一次九龙湾,啲叉烧烧得唔香,反而旺角食过4-5次好稳定地焦香)
虽然叫车仔面
但讲真啲面就普普通通
但个椒盐炸烧卖好好好好好味呀!
佢有鱼肉同猪肉拣
我地拣左鱼肉
佢唔系普通一粒粒好粉果种烧卖
你会感觉到啲鱼肉好真
但佢又仲系烧卖
唔系鱼肉
去试下啦

我地叫左两碗面
啲餸、汤底全部都不过不失
价钱就好抵既
看图!

地点系九龙湾得宝商场
淘大行过啲,一个转角位,不太起眼
但武肺疫情下帮帮小店吧!
大家要捱住

2020-12-11
$49.5 (下午茶)
2021-01-05 125 浏览
Good taste mainly pork bone soup.Recommend oyster oil Dried Mushroom/ beef/ sweet & sour wheat gluten.Spicy sauce will make you addiction.Really big portion and hot dishes.Deep fried fillet head is worth to a la Carte.Super value for money and make you full just 1 bowl.Keep it up and will always visit.

2021-01-02
2020-12-03 155 浏览
这家店说是来自秀茂坪第35座旁边的车仔面档, 同样根源在16座车仔面, 当然价钱不能与几十年前的走鬼档媲美, 从来车仔面也是穷人美食, 但深人市中心就再没有这歌仔唱. 与後者多𠮩𠹌食材不同, 35座车仔面食材较为传统. 像是鱿鱼和牛腩, 两者口感爽弹, 後者腩膜清澈可见, 真材实料. 大肠并不是太肥美, 但洗得够乾净, 切得够厚, 如果可以留下肠里脂肪就更完美. 新派食材就只有黄金麻吉烧, 也就是芝心鱼块, 咬下去芝心流出, 微甜的味道中和其汤底的麻辣. 汤底以猪骨淆制, 喝了也不口渴, 现在不少评价较高的车仔面店也是以猪骨汤底做主打, 比小时候喝的健康不少, 当然小时回忆就是那些味精汤, 喝完很爽但很口渴.
2020-11-12 202 浏览
旧年食过一次,印象中好大碗食唔晒。 今日叫左个五一面,每个价钱既餸可拣一款,加一个面,如果要贵面就加$2, total $50啱啱可以送杯豆浆。🤗餸既款式都几多,亦唔系得平时车仔面既大路野。 个糖心蛋好靓好好食,萝卜唔苦冇渣。 不过份量就略少,台湾肠得半条,墨丸腐皮卷都系半条,鱿鱼须就多d, 口感几爽但就冇咩味。 加左沙爹酱,但可能唔够多所以汤底都冇咩味。 总结系比较淡口既车仔面,男仔食可能唔够饱。2个人坐卡位,坐得几舒服。 临走见佢同巴打鲜菓crossover, 可以加$8换1个日本苹果,我换左2个。😊😊😊

2020-11-11
  • 糖心蛋
就算系唔同地区,唔同商场🕍,大多数都会见到既餐厅都会系车仔面🍜,而车仔面竟然可以有多样款味道✨,今晚小编就专登去到一间好有格局既车仔面店👀,位置系九龙湾站得宝商场地下转角位,入面既设计除咗呈现香港怀旧风味之外,仲有YELL CARD抽😍,最重要紧系食车仔面啦😋。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈五一面 $48呢款车仔面套餐个名好深意思同独特👅,五一即系五款配料加一款面🍜。小编就拣咗川味麻辣味汤底,原本以为辣度会似系平时食到既车仔面辣味🌶,但原来呢到既川辣系做到同样风味,越食越辣,越过瘾💦。配料方面,小编就点咗车仔面店比较少见既流心蛋🥚,而质感同样都做得到。而每次小编食车仔面都有一个惯性🥳,就系会叫埋炸鱼皮一齐食👄。炸鱼皮香脆又爽口,一啖面再加一口炸鱼皮,唔同口感交替✨,层次截然不同。如果将炸鱼皮轻轻浸过汤底🍜,少少辣味就更好食。而五一面都只系48蚊💰,而小编拣既面底系拉面,所以要加多两蚊,咁就啱啱够50蚊,免费送一杯冻豆浆🥤,小编食辣就啱哂,可以解下辣嘛🤭。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦今次小编除咗食香港人开既车仔面之外✨,仲见到部YELL CARD机有新既第三期抽,小编真系忍唔到手抽翻两张
🎈五一面 $48
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
今次小编除咗食香港人开既车仔面之外✨,仲见到部YELL CARD机有新既第三期抽,小编真系忍唔到手抽翻两张😳,抽到一张仲要有烫金添😻。餐厅既车仔面质素亦唔错,环境舒适,小编同朋友都坐得几耐,都无话赶走我哋🙈,十分客气🙇‍♂️。而系餐厅入面仲有一只大大既连猪🥰,过嚟食车仔面既朋友,记得过嚟帮连猪打卡喇🤳。
流心蛋
炸鱼皮
冻豆浆
2020-10-07
炸鱼皮
2020-08-21 597 浏览
🍴五一面 48 蚊即系五餸面 仲送豆浆 都算几抵食💪🏻粗面腩汁 🍜粗面算几爽口 腩汁咸左少少 怀旧牛腩🐂 几弹牙 肉味唔算浓 花枝丸🦑个墨鱼都足料 够弹牙 鲜虾腐皮卷🦐 几甜 腐皮浸左汤都几入面 流心蛋 🥚 正正常常 甜酸斋反而整得几好食 甜酸汁几入味 整体唔错#车仔面 #酸斋 #豆浆 #腐皮卷 #花枝丸 Score 平均分< 7.4/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻Present 外观:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 环境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性价比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服务:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#35座车仔面牛头角牛头角道得宝商场地下a1 号铺

🍴五一面 48 蚊

Present 外观:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 环境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性价比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服务:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#35座车仔面
牛头角牛头角道得宝商场地下a1 号铺
2020-08-21
外卖自取
2020-07-05 579 浏览
有日晏就去九龙湾做野就谂住食个车仔面医肚$48数6个餸堂食仲有豆浆送!我叫左甜酸斋 鸡翼 牛丸⋯⋯⋯最钟意甜酸斋 配幼面真系一流鸡翼都唔错 几好食虽然地方唔大 不过坐得都叫舒服推荐!
有日晏就去九龙湾做野
就谂住食个车仔面医肚
$48数6个餸
堂食仲有豆浆送!
我叫左甜酸斋 鸡翼 牛丸⋯⋯⋯
最钟意甜酸斋 配幼面真系一流
鸡翼都唔错 几好食
虽然地方唔大 不过坐得都叫舒服
推荐!
  • 大碗面
九龙湾淘大附近嘅德宝商场布满美食,本身想食一生悬面沾面但大排长龙,於是去咗隔离食车仔面 ,虽然同样都几多人🤣佢唔系嗰种露天噏耷车仔档,类似冰室格局,舖面装修模仿旧秀茂坪嘅感觉,想呈现已拆卸的建筑物,因为老板嘅父母以前喺秀茂坪旧区35座卖车仔面。💛黄店认证:8.12、11.11罢市;门口有彩色连侬墙;单据写上光复香港时代革命等字眼;门口窗收银位都贴有文宣、一大张枱摆放住饰物和义卖;表明不招待警察。.👓大碗面-包5餸 $48▶️第一碗:粗面x卤水猪大肠x鱼腐x香菇贡丸x猪红x紫菜 配猪骨汤+沙嗲汁👅粗面:正常面条发挥👅卤水猪大肠:猪肠切粒份量好多,但本身冇酱料腌过所以冇味,虽然冇膻味但唔算好食👅鱼腐:有两粒,普通👅香菇贡丸:有两粒👅猪红:有五粒,本身有少少酱汁腌料咪冇膻味,中规中矩不俗。👅紫菜:纯粹加了紫菜碎。👅汤底:猪骨汤底都几清唔咸,因为有酱汁所以已够味。▶️第二碗:油面x黄金麻吉烧x五香牛肚x芝士丸x猪皮x萝卜 配猪骨汤+秘制辣汁(小)👅油面:正常油面发挥👅黄金麻吉烧:有2旧,似一旧正方形鱼角包住流质软身嘅麻糬,不过本身冇特别调味,冇太大特别可能叫第二个餸会值啲🤣👅五香牛肚:份量足料!够

👓大碗面-包5餸 $48
👅粗面:正常面条发挥
👅鱼腐:有两粒,普通
👅香菇贡丸:有两粒
👅猪红:有五粒,本身有少少酱汁腌料咪冇膻味,中规中矩不俗。
👅紫菜:纯粹加了紫菜碎。
👅汤底:猪骨汤底都几清唔咸,因为有酱汁所以已够味。
👅油面:正常油面发挥
👅五香牛肚:份量足料!够淋唔韧,食到有五香味唔错。
👅芝士丸:平时食到嘅流心芝士馅芝士丸
👅猪皮:份量相当多又大大块,反而调味同质感都唔错
👅萝卜:三大旧好多!渌得几爽口唔会太淋,萝卜多汁鲜甜冇渣,几好食
👅秘制辣汁:味道有少少似豆瓣酱,带点辣油,的确有少少辣,算系微辣程度,如果唔食得辣建议拣返沙嗲酱。
舔舔脷指数 : 🐽🐽🐽🐽🐽🐽6/10抵食指数:🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽 🐽7/10 —————————————————————铺头名源於老板阿爸阿妈以前系秀茂坪旧区35座卖车仔面。店内既装修都系走怀旧风格。 🌟粮尾之选😛非常抵食。选择算多,面底有11款,餸有43款。猪🐗:大碗面(6餸)($48)黄金麻吉烧、秘制辣鱿鱼、台式风味肠、柱候牛筋、萝卜、云吞👎🏼牛筋麻麻,啲毛清唔乾净😖😖😖。 👍🏼推介沙嗲酱同鱿鱼🦑。沙嗲酱同鱿鱼嘅辣汁加左成碗面都野味啲。而且佢比左劲多鱿鱼,好弹牙入味。猪🐷: 大碗面(6个餸)($48)米线、柱侯牛筋、卤水猪大肠、鱼腐、鱼皮饺、猪红、流心蛋(猪骨汤)整体唔错,猪大肠就麻麻,不过强烈推介鱼皮饺,超好食,流心蛋都唔错!整体唔错,又平又饱肚。$48大碗面俾你拣六个餸真系好抵!利申,真系唔系太识评车仔面😝,就系食佢嗰种怀旧嘅感觉。
舔舔脷指数 : 🐽🐽🐽🐽🐽🐽6/10

猪🐷: 大碗面(6个餸)($48)
大碗面6餸

大碗面6餸
  • 大碗面
1K
2020-06-22 356 浏览
第n次到访了,最近价钱稍稍加了1~2蚊但质素,水准仍然保持到,最近大家都多左出街食饭,竟然大排队唯有转买外卖啦,今次有影相就写下介绍用餐日期6月19日,晚上730pm外卖要收多1蚊,选幼面,配猪皮,贡太,怀旧牛腩猪皮乾脆,Q弹皮爽,吸饱汤汁,简单好味道贡丸大大粒,肉质弹牙!!仲有好多菇肉系肉丸入面,够香,用料应该系贵野黎,最少系台湾级数怀旧牛腩,有接近6-7件,成碗面都放满食材牛腩唔系煮到化晒个种质感,保留到一定既肉质弹性,带少少肥,食起上黎都唔错,够脂香
第n次到访了,最近价钱稍稍加了1~2蚊
但质素,水准仍然保持到,最近大家都多左出街食饭,竟然大排队
唯有转买外卖啦,今次有影相就写下介绍
用餐日期6月19日,晚上730pm
外卖要收多1蚊,选幼面,配猪皮,贡太,怀旧牛腩
猪皮乾脆,Q弹皮爽,吸饱汤汁,简单好味道
怀旧牛腩,有接近6-7件,成碗面都放满食材
5 分钟 (外卖自取)