2024-04-27 12 浏览
🍽 1908bc British Chinese (上環)上環呢間餐廳,環境清淨,裝修優雅~用咗一款好古典嘅藍綠色,屋企聚會一流。😎而且有室外室內位置,仲有12位圓枱添😌餐廳老細係英籍華人,Keep住有同食客交流,非常健談㗎➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰🔱 Tasting Menu $680🌹芝麻蝦多士|陳醋蜜汁排骨|脆皮素春卷蝦多士特別香脆,不油膩陳醋骨同出邊好唔同,裏面好入味,外邊用炸皮包裹着。春卷外脆內軟,雖然係素但都好正🌹湖區海鮮羹裏面有勁多海鮮,帶子同蝦都非常新鮮湯羹鮮味,用料十足。🌹蒜蓉粉絲蒸扇貝扇貝手板咁大隻,超級新鮮粉絲吸滿蒜蓉海鮮嘅鮮味,差啲想另外加粉絲🌹棒棒吉列蝦掛包棒棒吉列包中西結合,吉列蝦超彈牙加上中式包皮同沙律菜,食落好夾,冇違和感🌹乾燒薑汁鱈魚魚扒新鮮,魚肉有油香嫩滑配上佢嘅醬汁,好濃薑味,可以食多兩碗飯。🌹脆皮燒牛肋骨牛肋骨好特別,我諗應該係先用壓力煲煮到淋曬再裹上炸醬酥炸,外面有層脆皮,變得外脆內軟。🌹英式煙肉粟米粒蛋炒飯炒飯材料豐富,係屋企嘅味道😋🌹廚師小甜品芝士蛋糕同埋檸檬撻都同樣出色芝士蛋糕都有微微檸檬味,整體冇咁膩檸檬撻酸甜味突出,係一個非常好嘅飯後甜品
🍽 1908bc British Chinese (上環)

➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰
🔱 Tasting Menu $680
🌹芝麻蝦多士|陳醋蜜汁排骨|脆皮素春卷
蝦多士特別香脆,不油膩
陳醋骨同出邊好唔同,裏面好入味,外邊用炸皮包裹着。
春卷外脆內軟,雖然係素但都好正

🌹湖區海鮮羹
裏面有勁多海鮮,帶子同蝦都非常新鮮
湯羹鮮味,用料十足。

🌹蒜蓉粉絲蒸扇貝
扇貝手板咁大隻,超級新鮮
粉絲吸滿蒜蓉海鮮嘅鮮味,差啲想另外加粉絲

🌹棒棒吉列蝦掛包
棒棒吉列包中西結合,吉列蝦超彈牙
加上中式包皮同沙律菜,食落好夾,冇違和感

🌹乾燒薑汁鱈魚
魚扒新鮮,魚肉有油香嫩滑
配上佢嘅醬汁,好濃薑味,可以食多兩碗飯。

🌹脆皮燒牛肋骨
牛肋骨好特別,我諗應該係先用壓力煲煮到淋曬
再裹上炸醬酥炸,外面有層脆皮,變得外脆內軟。

🌹英式煙肉粟米粒蛋炒飯
炒飯材料豐富,係屋企嘅味道😋

🌹廚師甜品
芝士蛋糕同埋檸檬撻都同樣出色
芝士蛋糕都有微微檸檬味,整體冇咁膩
檸檬撻酸甜味突出,係一個非常好嘅飯後甜品

🔱Lychee Mint $70
🔱Fruit Punch $70
2024-04-26 15 浏览
I recently visited this restaurant with a friend, and we ordered the Emperor Tasting Menu 🍽️ The meal started with a Chef’s Platter, featuring Sesame Prawn Toast, Honey BBQ Pork Rib, and Vegetable Spring Roll. Each bite offered a savoury goodness, setting a promising tone for the rest of the meal 🫶🏻.The Lake District Seafood Soup provided fresh seafood flavours, which was a comforting start 🥣 The Steamed Fresh Scottish Scallop was a highlight, perfectly cooked and enhanced by delicate seasoning 🤍

The Steamed Fresh Scottish Scallop was a highlight, perfectly cooked and enhanced by delicate seasoning 🤍.

We also enjoyed the Banging Prawn Bao, which offered a delightful fusion of flavours and textures! 🍤

For the mains, the Roasted Cauliflower in Spiced Red Miso and Roasted Marmalade Spring Chicken were both served with British Bacon, Sweetcorn, and Egg Fried Rice 🍚.

To complement our meal, we ordered some refreshing mocktails, including the Lychee Mint and Fruit Punch 🍹🍹.

The meal concluded with a delicate Chef’s Dessert, a sweet finite to our culinary journey 🫶🏻.

Overall, our experience at 1908bc British Chinese was enjoyable 😆.

2024-04-22
2024-04-26 8 浏览
今日嚟到上環呢間高級中菜館,主打英式中菜fusion,入面嘅空間闊落,夜晚去到都唔會太多人,啱晒同朋友聚會傾吓偈👯‍♀️👯‍♂️Emperor Tasting Menu $680Chefs Platter芝麻蝦多士|陳醋蜜汁排骨|脆皮素春卷🫔最鍾意嘅係芝麻蝦多士🙂‍↕️炸得香脆,入面有好多蝦肉,陳醋排骨食落開胃啖啖肉🐷湖區海鮮羹🥣呢個海鮮羹真係好足料,入面有蝦帶子鮑魚等等嘅海鮮,仲配埋蘿蔔同埋菜蒜蓉粉絲蒸扇貝扇貝超級大隻,上面有大量蒜蓉粉絲,食落好邪惡棒棒吉列蝦掛包🥙細細個嘅蒸包入面有好大粒吉列蝦餅,配埋酸酸甜甜嘅醬唔錯~楓樹蜜橙香燒春雞🐥 配英式煙肉粟米粒炒蛋飯超級大隻嘅春雞燒得好香,肉質嫩滑,外皮甜甜地,味道唔錯,炒飯都粒粒分明,份量好足廚師小甜品🍰芝士蛋糕意式奶凍最後嘅甜品正常發揮,食埋真係好滿足

Emperor Tasting Menu $680

Chefs Platter
芝麻蝦多士|陳醋蜜汁排骨|脆皮素春卷🫔

湖區海鮮羹🥣

蒜蓉粉絲蒸扇貝
扇貝超級大隻,上面有大量蒜蓉粉絲,食落好邪惡

棒棒吉列蝦掛包🥙
細細個嘅蒸包入面有好大粒吉列蝦餅,配埋酸酸甜甜嘅醬唔錯~

楓樹蜜橙香燒春雞🐥 配英式煙肉粟米粒炒蛋飯

廚師甜品🍰
芝士蛋糕

意式奶凍

最後嘅甜品正常發揮,食埋真係好滿足

2024-04-22 21 浏览
Emperor Tasting Menu HK$680pp (min 2 pax)🍴Chefs Platter🌟芝麻蝦多士| 陳醋蜜汁排骨| 脆皮素春卷蝦多士炸得好香脆酥化❤️中間仲有彈牙嘅蝦膠🤤口感層次非常豐富😘而且上邊鋪滿嘅芝麻都好香㗎😎🌟陳醋蜜汁排骨係我好鍾意食嘅一味小食, 佢嘅醬汁非常濃調, 酸酸甜甜🤤啖啖都勁滋味🤤而且肉質都非常軟腍易咬🤗🌟湖區海鮮羮係一個非常鮮味嘅海鮮羹😍材料非常豐富十足, 有豆腐蝦帶子😆唔需要任何調味料已經非常夠味好飲🌟蒜蓉粉絲蒸扇貝扇貝上到枱嘅時候我心中嘩然一聲😝超級大隻😙厚肉大隻嘅扇貝上邊鋪滿咗爆多蒜蓉, 食落去口感非常鮮味, 而且粉絲索晒扇貝嘅鮮味同埋蒜蓉😌好好好好食🌟棒棒吉列蝦掛包我個人好鍾意食掛包😂😂😂佢呢個掛包上枱時熱辣辣, 中間夾住又厚肉既彈牙嘅蝦餅, 而且外皮炸得好香脆, 再加埋千島醬同蔬菜夾埋一齊食😍真係又夾又好好味哦😚🍴Main Coures🌟楓樹蜜橙香燒舂雞燒春雞非常大隻, 呢個菜式幾特別, 雞嘅上面有片橙做點綴😌而家食落去都有少少橙嘅味道😙幾得意🌟脆皮燒牛肋骨牛肋骨超大塊😍餐廳真係誠意十足口感好軟腍🤤牛味香濃, 外面層炸粉好香脆滿不錯

🍴Chefs Platter

🍴Main Coures
🌟楓樹蜜橙香燒舂雞

🌟脆皮燒牛肋骨
牛肋骨超大塊😍餐廳真係誠意十足
口感好軟腍🤤牛味香濃, 外面層炸粉好香脆
滿不錯看🤗

🌟英式煙肉粟米粒炒蛋飯
佢哋每份主菜都配有呢一個煙肉粟米粒炒飯
份量超大份❤️粒粒米飯分明, 炒得乾身唔
油膩🤗

🍴廚師甜品
🌟芒果蛋糕
🌟檸檬撻
成個course當然最唔能夠少得就係甜品啦🤤
芒果蛋糕有香濃嘅芒果味😚賣相望落去好精緻😝好似月亮🌙咁🤣
檸檬撻底層係好fresh既檸檬, 味道比較偏酸調😌上邊仲加左少少杏仁片

Fruit Punch
Lychee Mint Lychee
兩款嘅飲品都好Fruity🫶🏻甜度唔算太甜

另外餐廳仲有幸運曲奇㗎❤️
Emperor Tasting Menu ($688/位/兩位起/另加一) ★-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:—★​餐廳老闆屋企人喺英國經營中餐館多年,回流香港後,喺上環開咗呢間「1908bc British Chinese」,顧名思義主打英式中菜,中英合璧🇬🇧🇭🇰裝修優雅,地方寬敞坐得舒服,有花園式報置嘅室外區;服務專業,尤其多謝非常nice嘅Tommy,清楚流利咁解釋食材細節同傾傾計😄由頭盤到甜品上菜節奏舒服!酒品餐牌選擇豐富,可以揀杯做pairing我地揀咗7-course tasting menu:🥢芝麻蝦多土 + 陳醋蜜汁排骨 + 脆皮素春卷🥢湖區海鮮羹🥢蒜蓉粉絲蒸扇貝🥢棒棒吉列蝦掛包🥢乾燒薑汁鱈魚 or 楓樹蜜橙香燒春雞 or 脆皮燒牛肋骨(+$138) or 京燒椰菜花扒🥢英式煙肉粟米粒炒蛋飯🥢廚師小甜品芝麻蝦多士超好食!!陳醋蜜汁排骨上色均勻,陳醋味道稀稠適中,唔係一般死甜嘅糖醋或蜜汁排骨,排骨肉厚富彈性👍🏻湖區海鮮羹,料多鮮甜蒜蓉粉絲蒸扇貝上枱就是霸氣,隔離枱食客見到大叫「嘩~好大隻呀!」😆扇貝爽口超鮮甜,蒜蓉粉絲惹味😋掛包好鬆

酒品餐牌選擇豐富,可以揀杯做pairing

我地揀咗7-course tasting menu:

🥢芝麻蝦多土 + 陳醋蜜汁排骨 + 脆皮素春卷
🥢湖區海鮮羹
🥢蒜蓉粉絲蒸扇貝
🥢棒棒吉列蝦掛包
🥢英式煙肉粟米粒炒蛋飯
🥢廚師甜品

湖區海鮮羹,料多鮮甜
掛包好鬆軟,有甜甜嘅麵粉香,吉列蝦餅又脆又厚,咬落好彈牙
主菜揀咗乾燒薑汁鱈魚,鱈魚肉質細滑入口即化👍🏻另一客主菜楓樹蜜橙香燒春雞,雞肉juicy,雞皮烤到好脆身
最後有cheese cake同奶凍做甜品,芒果醬椰絲味道非常refreshing ,好好食🥰
整體感覺係滿意嘅一餐中英料理fine dining,呢間一定會推介比friend🔥

🚩1908bc British Chinese英式Mix中式⁉️上環依間Fushion菜真係要推薦俾大家😎餐廳用咗藍綠色裝修,整體高貴得來又典雅🥂老細由細就香港英國兩邊走,完全捉到兩地飲食文化嘅精髓😆而且性格本身好健談,一餐飯食得有講有笑好舒服😌〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈Tasting Menu $680✨ 芝麻蝦多士|陳醋蜜汁排骨|脆皮素春卷老闆話喺英國依三款中式前菜就最受歡迎🤭排骨超大一件,外皮酥脆裹滿酸甜汁,十分開胃蝦多士要大讚🍤麵包又油香得來又唔會油膩蝦肉份量好足,連蝦尾都可以食埋✨湖區海鮮羹超級鮮甜‼️每一啖都充滿豆腐,扇貝肉,蝦仁,菜心片海鮮兩款都好新鮮,爽口彈牙😎✨蒜蓉粉絲蒸扇貝喺街市打滾左咁多年都冇見過咁大隻扇貝🥹比手還大‼️豉熟油調得超香粉絲爽彈唔會腍滋滋🤭扇貝都蒸得恰到好處,唔會乾柴✨棒棒吉列蝦掛包白胖胖超鬆軟嘅掛包,餡料就係蝦餅含蝦量實在,食到呢度已經飽咗八成🤤✨乾燒薑汁鱈魚✨脆皮燒牛肋骨 兩個肉類分別叫左魚同埋牛魚係用銀鱈魚並唔係平價嘅比目魚,油香十足🐟牛肉好特別用咗脆炸嘅方式令到外皮酥脆用咗大概係牛腩位,啖啖肉又唔會韌🥩✨英式煙肉粟米粒蛋炒飯好有以前小學帶飯嘅味道
🚩1908bc British Chinese
英式Mix中式⁉️

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🌈Tasting Menu $680
✨ 芝麻蝦多士|陳醋蜜汁排骨|脆皮素春卷
老闆話喺英國依三款中式前菜就最受歡迎🤭
排骨超大一件,外皮酥脆裹滿酸甜汁,十分開胃
蝦多士要大讚🍤麵包又油香得來又唔會油膩
蝦肉份量好足,連蝦尾都可以食埋

✨湖區海鮮羹
超級鮮甜‼️
每一啖都充滿豆腐,扇貝肉,蝦仁,菜心片
海鮮兩款都好新鮮,爽口彈牙😎

✨蒜蓉粉絲蒸扇貝
喺街市打滾左咁多年都冇見過咁大隻扇貝🥹
比手還大‼️豉熟油調得超香
粉絲爽彈唔會腍滋滋🤭
扇貝都蒸得恰到好處,唔會乾柴

✨棒棒吉列蝦掛包
白胖胖超鬆軟嘅掛包,餡料就係蝦餅
含蝦量實在,食到呢度已經飽咗八成🤤

✨乾燒薑汁鱈魚
✨脆皮燒牛肋骨
兩個肉類分別叫左魚同埋牛
魚係用銀鱈魚並唔係平價嘅比目魚,油香十足🐟
牛肉好特別用咗脆炸嘅方式令到外皮酥脆
用咗大概係牛腩位,啖啖肉又唔會韌🥩

✨英式煙肉粟米粒蛋炒飯
好有以前小學帶飯嘅味道🤭
飯炒得粒粒分明,唔油膩
有煙肉同蛋嘅香氣
靚炒飯嘅要求做足,但無話好驚艷

廚師甜品

檸檬撻同埋cheese cake
兩款軟滑度都好唔錯
檸檬撻夠酸味,食到咁飽即刻有fresh嘅感覺

🌈Lychee Mint $70
🌈Fruit Punch $70

Mocktail甜度控制得好
飲到最尾都唔會淡🥂
.📍#1908bc British Chinese最近好多好消息,今日同朋友嚟到呢間裝修好華麗嘅餐廳慶祝一下,呢到用高貴嘅綠色作為主顏色,而且天花板嘅吊燈好特別,有室內同戶外嘅座位,各有情調,員工有過黎介紹每一道菜特別之處,俾人好舒服嘅感覺,之後就介紹吓呢個餐牌:🔷Emperor Tasting Menu $680/1人🔷🍽️海鮮羮前菜係海鮮羹,飲完好暖胃,而且都幾足料㗎,有蝦仁粒、帶子粒、豆腐粒、蘑菇片,菜心片、甘筍片,口感豐富同埋好清甜,係健康嘅感覺。🍽️芝麻蝦多士+陳醋蜂蜜排骨+脆皮素春卷炸蝦多士好香,入面有一層蝦滑,食落淡淡蝦肉,而且面頭嘅蝦都幾大隻。呢個陳醋蜂蜜排骨好食,小小脆炸得來唔會太熱氣,醬汁調製嘅甜酸度剛剛好,肥瘦均勻。脆皮春卷係熱辣辣嘅,餡料都幾多。🍽️蒜蓉粉絲蒸扇貝比起平時街市買到嘅size更加大隻,仲好厚身,炸過嘅蒜蓉令到帶子更香口,好好食!🍽️棒棒吉列蝦刈包用中式蒸籠裝住嘅刈包,估唔到入面係吉列炸蝦餅,配搭上廚師精心調製嘅他他醬,帶點辣味,十分有心思。🍽️乾燒薑汁鱈魚&脆皮燒牛肋骨配炒飯鱈魚比想像中驚艷,面頭加少少蒲燒醬汁,10分嫩滑。紅酒炆牛肋骨就食得多,脆皮燒就未食
📍#1908bc British Chinese

🍽️海鮮羮

🍽️芝麻蝦多士+陳醋蜂蜜排骨+脆皮素春卷
脆皮春卷係熱辣辣嘅,餡料都幾多。

🍽️蒜蓉粉絲蒸扇貝

🍽️棒棒吉列蝦刈包

🍽️乾燒薑汁鱈魚&脆皮燒牛肋骨配炒飯
鱈魚比想像中驚艷,面頭加少少蒲燒醬汁,10分嫩滑。
紅酒炆牛肋骨就食得多,脆皮燒就未食過,脆炸得來唔會好厚粉,外脆內軟,肉質亦都唔會太乾柴,都係比較腍身嘅,唔錯嘅配搭。
炒蛋飯夠鑊氣,粒粒分明好乾身。

🍰芝士蛋糕
被耽誤嘅芝士蛋糕,芝士好鬆軟,食落唔會好肥膩,或者飽飽濟濟嘅感覺,而且個餅底仲有少少脆脆的,新鮮製造。

🍰朱古力慕絲蛋糕
用上特濃朱古力,令到蛋糕更有層次,甘甜同時唔會好漏。

🍸The Spice Girl $125
以綠色辣椒為主調嘅Cocktail,飲落帶點辣,但係唔會太嗆喉,都幾特別。

🍸The One with the Strawberry $125
香香嘅士多啤梨味,帶有有少少甘甜的Cocktail,適合女士們飲。

2024-04-12 24 浏览
#港女覓食到上環呢間餐廳環境好靚,好闊落~裝修以藍白色為格調,望落好奢華,用黎慶祝或聚會都唔錯架😍以下呢個Menu絕對夠飽,而且份量十足!同埋享用呢個Menu絕對係視覺、嗅覺、味覺嘅享受😋因為每道菜上枱都熱辣辣,擺盤好精緻好靚,同埋香氣十足啊🤤✨ Emperor Tasting Menu $680/1人芝麻蝦多士+陳醋蜂蜜排骨 +脆皮素春卷炸過嘅蝦多士脆口不會太油膩陳醋蜂蜜排骨酸甜開胃,而且粉漿不會太厚。可以配合甜酸醬及喼汁~湖區海鮮羮海鮮🦐🍄‍🟫🥬🥕足料海鮮羹入面有蝦仁粒、帶子粒、豆腐粒配搭住有咬口嘅蘑菇片,菜心片甘筍片,口感更豐富。蒜蓉粉絲蒸扇貝🐚大大隻蒸扇貝出爐啦😍火候預得啱啱好,扇貝嫩滑,鮮甜可口。棒棒吉列蝦掛包🍤香軟嘅掛包包住吉列蝦餅,入面個醬汁係秘製他他醬,個醬食落微微辣度,好惹味!然後到正餐3選2,我地揀左乾燒薑汁鱈魚& 脆皮燒牛肋骨配上英式煙肉粟米粒炒蛋飯~鱈魚嫩滑魚油味香,而脆皮燒牛肋骨市面上比較少見,係薄薄地一層粉係面頭,內裡係牛肋骨,牛肋骨味道濃,可以配合泰式辣醬一齊食。炒蛋飯夠鑊氣,熱辣辣。食到最尾點少得甜品~甜品就係芝士蛋糕及朱古力Mousse芝士蛋糕味道較清
#港女覓食到上環

呢間餐廳環境好靚,好闊落~
裝修以藍白色為格調,望落好奢華,用黎慶祝或聚會都唔錯架😍
以下呢個Menu絕對夠飽,而且份量十足!
同埋享用呢個Menu絕對係視覺、嗅覺、味覺嘅享受😋
因為每道菜上枱都熱辣辣,擺盤好精緻好靚,同埋香氣十足啊🤤

芝麻蝦多士+陳醋蜂蜜排骨 +脆皮素春卷
炸過嘅蝦多士脆口不會太油膩
陳醋蜂蜜排骨酸甜開胃,而且粉漿不會太厚。
可以配合甜酸醬及喼汁~

湖區海鮮羮海鮮🦐🍄‍🟫🥬🥕

蒜蓉粉絲蒸扇貝🐚
大大隻蒸扇貝出爐啦😍
火候預得啱啱好,扇貝嫩滑,鮮甜可口。

棒棒吉列蝦掛包🍤

炒蛋飯夠鑊氣,熱辣辣。

食到最尾點少得甜品~
甜品就係芝士蛋糕及朱古力Mousse
芝士蛋糕味道較清香有檸檬味,而餅底脆口食落有驚喜🤤芝士蛋糕軟綿綿,甜而不膩!

朱古力Mousse味道濃而且有酒香。
相比之下,芝士蛋糕較為出色😋

The Spice Girl $125
幾特別嘅一杯cocktail,辣辣的,飲落幾過癮~

微甜的士多啤梨味Cocktail~

餐廳職員服務好好,眼力都一流,會時刻留意你碟上有冇需要再更換及會否需要再加水。

✨總結
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
份量:🌕🌕🌕🌕🌑
服務:🌕🌕🌕🌕🌑
質素:🌕🌕🌕🌕🌑

🍴 1908bc British Chinese (上環)
📍上環文咸東街22-26號柏廷坊5樓

::::::::୨୧::::::::୨୧::::::::୨୧:::::::::୨୧:::::::::
#hkfoodie#eat#gathering
#food #foodphotography #foodblogger #foodstagram #instafood #hkfood #foodpics #photooftheday #foodie #foodlover#foodholiceatdiary #foodielife #1908bc #上環美食 #上環 #sheungwan #britishchinesefood #中菜 #chinesefood
2024-04-11 201 浏览
#1908BC 🇭🇰早前跟朋友來試了這間很特別的中菜館,侍應說餐廳老闆是英籍華人,本身家庭在倫敦開中餐廳,老闆決定搞搞新意思,將英式中餐帶來香港,餐廳的名字1908,是第一間中餐廳在英國營業的年份,幾特別的。餐廳有室內、室外位置,室外位置都幾適合一班朋友飲下酒聊天!我們點了: Emperor Tasting Menu ($680)小食拼盤芝麻蝦多士👍🏻👍🏻 | 陳醋蜜汁排骨 👍🏻| 脆皮素春卷湖區海鮮羹👍🏻蒜蓉粉絲蒸扇貝👍🏻👍🏻棒棒吉列蝦掛包👍🏻👍🏻正餐:乾燒薑汁鱈魚|楓樹蜜橙香燒春雞配英式煙肉粟米粒炒蛋飯廚師小甜品 (意式奶凍及芝士蛋糕)👍🏻首先點了杯mocktail $70酸酸甜甜不錯的!芝麻蝦多士炸得不油膩,又脆又啖啖肉,有驚喜。陳醋排骨亦不分入味,很開胃🤤湖區海鮮羹除了有蝦、帶子等海鮮,還有蘿蔔、菜等,熬製得很鮮甜!蒜蓉粉絲蒸扇貝,扇貝有手掌大,肉質新鮮、配上的豉油蒜汁,真回味無窮! 棒棒吉列蝦掛包,吉利蝦有小小似泰式蝦餅,熱辣辣配上酸甜醬汁,好好味☺️食到掛包,我們兩個女仔都飽了,甜心的侍應幫我們包起再吃☺️👍🏻不過女仔食甜點有另一個胃,甜品當中最驚喜是意式奶凍,奶凍好滑富奶味

#1908BC 🇭🇰

餐廳有室內、室外位置,室外位置都幾適合一班朋友飲下酒聊天!

我們點了:
Emperor Tasting Menu ($680)
小食拼盤
芝麻蝦多士👍🏻👍🏻 | 陳醋蜜汁排骨 👍🏻| 脆皮素春卷
湖區海鮮羹👍🏻
蒜蓉粉絲蒸扇貝👍🏻👍🏻
棒棒吉列蝦掛包👍🏻👍🏻
正餐:乾燒薑汁鱈魚|楓樹蜜橙香燒春雞配英式煙肉粟米粒炒蛋飯
廚師甜品 (意式奶凍及芝士蛋糕)👍🏻

食到掛包,我們兩個女仔都飽了,甜心的侍應幫我們包起再吃☺️👍🏻不過女仔食甜點有另一個胃,甜品當中最驚喜是意式奶凍,奶凍好滑富奶味,配上芒果醬椰絲,有種清新的感覺!

整體來說,這間餐廳環境好舒服,絕不似一盤酒樓、中餐館嘈吵,幾適合想食有質素有心思的中菜,坐低飲杯酒聊天💬☺️👍🏻

人均約$800

📌 1908bc上環文咸東街22-26號柏廷坊5樓
2024-04-10
  • 蝦多士
  • 棒棒吉列蝦掛包
  • 蒜蓉粉絲蒸扇貝
2024-04-04 51 浏览
1908BC British ChineseEmperor Tasting Menu⭐️芝麻蝦多士⭐️陳醋蜜汁排骨⭐️脆皮素春卷⭐️湖區海鮮羹⭐️蒜蓉粉絲蒸扇貝⭐️棒棒吉列蝦掛包⭐️乾燒薑汁鱈魚⭐️脆皮燒牛肋骨⭐️英式煙肉粟米粒炒蛋飯⭐️廚師小甜品印象中1908BC 好耐以前已經好出名,喺我大學嘅時候成日都聽到啲外國朋友仔話好鍾意食1908BC嘅中菜,今次終於有機會去試一試。 同朋友有咩都想試下,揀咗佢個dinner Testing Menu,$680都幾多嘢食。首先前菜已經有三款,分別係芝麻蝦多士、陳醋蜜汁排骨同埋脆皮素春卷。芝麻蝦多士嘅整法好特別,係美式中菜嘅蝦多士,一見到就諗返起以前exchange嗰陣嘅日子。陳醋排骨酸酸甜甜,外表保留咗香脆嘅口感,配上酸甜嘅醬汁,令到人好開胃。跟住有一個海鮮羹、蒜蓉粉絲蒸扇貝同埋吉列蝦掛包。我超級鍾意個扇貝,佢勁大個,淨係個扇貝肉都有一個女仔嘅手掌咁大。同餐廳傾計嗰陣先知道原來呢款扇貝佢哋要提前訂,平時淨係預留好少嘅份量。如果大家都想食嘅話,就記得要提早預訂啦。主菜嘅部份,我哋揀咗牛肋骨同埋鱈魚,鱈魚肉超級嫩滑而魚皮煎得超香,食落去嘅時候可以一次過食到兩種口感。牛
1908BC British Chinese
⭐️乾燒薑汁鱈魚
⭐️脆皮燒牛肋骨
⭐️英式煙肉粟米粒炒蛋飯
⭐️廚師甜品

總括嚟講個晚餐都幾滿意,特別要讚一讚啲Staff服務態度好好,會留意住你食嘢嘅進度,而且亦都有主動介紹食物。佢哋仲有特登提我話1908BC 由呢個星期開始推出左happy hour,推薦放工想去Chill 嘅朋友可以嚟呢度enjoy個 great evening。

2024-03-31 198 浏览
想到從前在外國讀書時常常吃到的鬼佬唐餐,今次忽然回味一番。酸辣湯以小盅奉上,湯料有荀絲、菇絲、蝦仁、豆腐粒等等,全部均幼細如線,小巧的骰。不過小人在意的是酸度及辣度俱不達標,堪稱為一個不酸不辣的酸辣湯!唯一可取之處就是熱力十足,小心燙口。蝦多士就正常得多。除了多士上的原隻蝦之外,麵包裡也夾著蝦膠,每一口都充斥著蝦香!多士十分之脆,還鋪滿了芝麻,香上加香!配了甜辣醬更加增添美味程度,完美搭配的典範!另一道店之名物香酥鴨跟薄餅其實就是北京填鴨的變奏版,除了已撕碎的鴨肉與填鴨有所不同,其餘的同樣有些京蔥、青瓜和甜醬。鴨肉本身已調味略鹹,但因缺乏油脂,顯得有點柴,相比之下,小人還是喜愛填鴨多些。接著輪到英式代表炸魚薯條出場。很奇怪作為主菜的炸魚以一件枕頭的形態出場,實體是平常吃到晒士的一半,厚度卻又胖了一倍,所以口要張得很大,好漏好滯。蘸醬有咖哩汁及他他醬,食完便知道為何要加他他醬:因為炸魚跟咖哩汁根本毫不相襯,硬要配在一起,效果就是亂來一通。所謂的集會脆麵就是甚麼都有些的炸麵。「甚麼都有」即是等於豬肉片、魷魚筒、蝦仁、叉燒、燒肉、白菜仔,弄成一個芡汁淋在麵上。幼麵條雖然炸脆,卻又不油。其上的
想到從前在外國讀書時常常吃到的鬼佬唐餐,今次忽然回味一番。

酸辣湯
湯料
蝦多士
多士的夾層
香酥鴨
薄餅
炸魚薯條
他他醬 & 咖哩汁
所謂的集會脆麵就是甚麼都有些的炸麵。「甚麼都有」即是等於豬肉片、魷魚筒、蝦仁、叉燒、燒肉、白菜仔,弄成一個芡汁淋在麵上。幼麵條雖然炸脆,卻又不油。其上的「甚麼都有」亦頗入味,汁液浸入麵條裡也沒有違和感,救了些微分數。
集會脆麵
不中不西的唐餐做得十足十,無奈炸魚太過強差人意,中外互融,未能做到。
蝦多士
多士的夾層
集會脆麵
戶外座位環境唔錯,坐得舒服,岩哂一班人慶生聚會食飯。餐廳服務很友善,特別有位叔叔十分親切,整餐飯都照顧周到👏🏽👍🏼香港餐廳已經不常見有甘親切既服務生日甜品逐一介紹有什麼口味,仲唱埋生日歌👍🏼👍🏼慶祝好選擇
戶外座位環境唔錯,坐得舒服,岩哂一班人慶生聚會食飯。
生日甜品逐一介紹有什麼口味,仲唱埋生日歌👍🏼👍🏼慶祝好選擇
2024-03-12
庆祝纪念
生日
  • 中式炖湯
  • 蝦多士配甜辣醬
  • 集會脆麵
2023-11-07 260 浏览
1908 英式中餐廳🍴餐廳環境都幾大,環境舒適,裝修大氣有格局,有分室內同室外~仲有獨立房間,方便一家人同埋慶祝活動🤓香酥鴨跟薄餅🦆同片皮鴨10分類同,但係價錢相對平好多,可以個個口癮😋而且鴨肉比較鬆脆,呢一個新口感都幾特別😌蜜汁排骨中菜必叫嘅其中一道菜式,佢肉嘅份量幾多,有少少似西餐嘅豬肋骨,甜甜酸酸幾開胃🥰脆皮牛柳絲又係另一首呢度比較特別嘅菜式,有少少感覺似係咬住外脆內Juicy嘅薯條🤣不過都幾大碟,兩個人好難食得晒😕蝦米粉絲雜菜煲食咗咁多肉都要有啲菜中和吓,清清甜甜,可以飲下個湯,仲有幼滑嘅粉絲✨呢度仲有唔同嘅甜品,侍應姐姐好搞笑,拎晒成個盤過嚟介紹,等你揀吓想食邊一款🤣講明中西合璧,梗係唔少得酒啦😌Be my honey 🍯 甜甜地比較適合女士,裏面仲真係加咗蜜糖㗎!
1908 英式中餐廳🍴

香酥鴨跟薄餅🦆
同片皮鴨10分類同,但係價錢相對平好多,可以個個口癮😋
而且鴨肉比較鬆脆,呢一個新口感都幾特別😌

蜜汁排骨

脆皮牛柳絲

蝦米粉絲雜菜煲

呢度仲有唔同嘅甜品侍應姐姐好搞笑,拎晒成個盤過嚟介紹,等你揀吓想食邊一款🤣

講明中西合璧,梗係唔少得酒啦😌
Be my honey 🍯
甜甜地比較適合女士,裏面仲真係加咗蜜糖㗎!
2023-10-22 217 浏览
1908bc British Chinese📍Sheung Wan星期六不用上班,可試吓慢活,鬆弛平日忙碌的生活,於是同友人去上環食午餐。上環雖不是寧靜的地方,但這間餐廳尤如綠洲,給你恬靜舒服的感覺。🏠環境:餐廳內環境寬倘,坐得舒適,我們坐窗口位,外面是另一個小世界。餐廳裏面還有間獨立房間可以供一班朋友來聚餐。🍽食物:香酥鴨跟薄餅 Crispy Aromatic Shredded Duck - $200鴨有脆口亦有嫩肉,有別於一般中式扁皮鴨,一點不油膩。侍應好細心提醒我們,取了薄餅後要立即蓋蓋,保持薄餅熱度和不致變硬。集會脆麵 Special Crispy Noodles - $170麵已分為4份,容易取。雖然麵經炸過,但不油膩。配料有蝦球,雞塊,魷魚,白菜,還可加酸醋,別有一番風味。服務:餐廳侍應態度好好,服務體貼,會主動介紹餐牌,幫我們加水,同我們傾計。下次可以試下佢哋嘅weekend brunch menu,可以選擇Dim Sum Platter 或 Appetiser Platter,又可以再食返crispy aromatic duck 😋
1908bc British Chinese

📍Sheung Wan

🏠環境:

🍽食物:

服務:

2023-10-18 183 浏览
1908bc British Chinese 高質驚喜fusion菜餐廳位於上環文咸東街22-26號柏廷坊5樓,距離上環地鐵站只有兩分鐘步程,十分方便。餐廳面積唔算好大,不過座位寬敞,完全無壓迫感。而且有兩間房,如果一班人嚟食可以一早book定房,開一圍枱,私隱度高。鍾意坐outdoor嘅朋友都可以嚟,因為佢户外都有幾張枱。講返食物,從餐廳嘅名字就可以得知餐廳主打中西式fusion菜。原來主廚係香港人,去過外國學廚,帶左好多外國秘方返來,唔洗搭飛機都有得食到外國嘅味道,我哋見到啲外國人都食得好開心😋餐廳經理詳細介紹咗餐牌,精挑細選後我哋揀咗:- 招牌炸魚薯條跟咖哩汁 1908BC Fish and Chips ($230) :招牌菜果然無令我哋失望,食得出條魚好新鮮,而且好厚肉,唔會好似有啲地方咁得舊粉。咖哩酒係英國嘅Menu,少少辣,好野味。- 豆腐什菜煲 Mixed Vegetables & Tofu ($138):除左煎炸嘢外我地都想食返啲菜,所以叫左什菜煲。呢個煲拎出嚟時熱辣辣,豆腐好嫩滑,我哋亦欣賞個芡汁唔會好結。飲品方面,我哋叫左:- Lychee Mint ($70):

餐廳經理詳細介紹咗餐牌,精挑細選後我哋揀咗:

飲品方面,我哋叫左:
- Lychee Mint ($70): 荔枝味好濃,加上Mint好refreshing嘅感覺
- Pomegranate Fizz ($70):反而呢杯石榴味唔出,Cream soda搶咗focus

總括嚟講,呢間餐廳食物全部都係即叫即整,亦feel到主廚用心諗過個Menu,以及每款食物嘅配搭,食物質素絕對對得上價錢。

不過嚟食午市嘅朋友就要留意返,餐廳2:30pm落場,用心製作食物需時,所以最好早過1:00pm到啦😉