2018-10-28 468 浏览
16 Shell開業多年, 食物水準一直保持高質素, 老婆非常鍾意呢度嘅黑炭黑蒜包同鋒味Pizza, 今日同老婆返北角老家探爸媽前, 我地先去食返餐。😋我地12點到餐廳時餐廳剛剛開, 客人未多, 餐廳唔大間, 不過裝修低調有品味, 牆上掛了多幅明星到訪餐廳嘅相片, 咁叫得做鋒味餐廳, 霆鋒嘅相片當然亦唔少得啦。我地點左老婆最愛黑蒜包, 黑松露Pizza, 另外點左份海鮮意大利麵, 兩個人應該好夠食。😁黑炭黑蒜蓉包老婆非常喜歡食16 Shell自家製嘅黑炭黑蒜蓉包, 外層烤脆, 黑炭包鬆軟, 帶左黑蒜嘅微甜, 味道非常清新。👍意大利風乾火腿配皺皮瓜意大利火腿油香味濃, 配香甜爽脆皺皮瓜食, 味道清新唔油膩, 配搭得非常好。鋒味黑松露Pizza呢款鋒味Pizza有別於一般Pizza, 餅底探用多層酥皮, 口感鬆脆, 配上黑松露同芝士, 非常惹味, 份量又多, 兩個人share超級滿足。😍大蝦海鮮意大利麵店員推薦嘅海鮮意大利麵配料好豐富, 有爽口彈牙嘅大蝦, 蜆肉, 厚身帶子同青口, 意大利麵爽滑, 海鮮高湯湯底濃郁鮮甜, 加上檸檬汁, 鮮味更突出。👍Tirimasu甜品Tirimasu口感

Tirimasu
甜品Tirimasu口感軟滑, 甜品適中, 帶有咖啡味同酒味, 味道唔錯。

Tirimasu

最後飲埋杯Mocha, 呢餐非常滿足。😚

Mocha
Mocha

洋甘菊茶
洋甘菊茶

餐牌
2018-10-28
午餐
2018-10-22 83 浏览
位於天后炮台山蜆殼街的16 Shell係謝霆鋒開設的西餐廳,部分菜式更由謝霆鋒親自設計的,質素應該有所保証餐廳面積雖然不大,但色調柔和,給人一種家的感覺,簡約中帶格調黑炭黑蒜蓉包烘得脆脆的竹炭多士塗滿了黑蒜蓉,咬落香口鬆軟 ,黑蒜味香濃,而且甜甜的白酒橄欖牛油煮蜆蜆肉都幾肥美厚肉,最緊要係夠鮮甜,用簡單既白酒橄欖牛油去煮,保留左蜆肉既原汁原味風乾火腿+菠菜芝士汁焗無骨雞胸肉配香蒜炒扁意粉雞胸肉一d都唔鞋,面上蓋了風乾火腿同菠菜芝士汁去焗香,令到雞肉帶有火腿鹹香同芝香。香蒜扁意粉炒得好香口,有嚼勁,但略嫌太多油了香煎欖油大蒜白酒汁青口扁意粉呢一道菜個味道同剛才的白酒煮蜆有點兒相似,青口新鮮冇沙,意粉夠Al Dente ,意粉帶有牛油香,好美味哦

白酒橄欖牛油煮蜆

風乾火腿+菠菜芝士汁焗無骨雞胸肉配香蒜炒扁意粉

香煎欖油大蒜白酒汁青口扁意粉
午餐
2018-10-22 80 浏览
Finally we made it to try this celebrity sounding restaurant. Quite nice place and surprisingly good price Caesar Salad Caesar salad is big and quite right amount of dressing.Black Garlic BreadWe got six pieces bread in total. black garlic bread is quite a special sort of bread we don’t usually find everywhere. It doesn’t taste too strong as we might expect but indeed something sweet.Black Truffle Risotto with PrawnThat’s quite impressive the prawn is quite firm that it must be so fresh. Risotto

Caesar Salad

Black Garlic Bread

That’s quite impressive the prawn is quite firm that it must be so fresh. Risotto is quite rich and rather soft texture that Hk ppl might like it

Scallops in Piccata Style

The slightly acidic sauce get me more into the fresh scallop.

2018-10-21
2018-10-19 66 浏览
餐廳內環境舒適,加上時間尚早,所以店內沒有太多人,很適合同朋友閒聊。因為同行朋友和我都不太餓的關係,所以選取了兩款前菜及兩個意粉。前菜方面, 我們選取了黑炭黑蒜蓉包和黑醋配水牛芝士蕃茄。店家十分大方,大片的水牛芝士,使芝士迷的我大叫過癮。而朋友比較喜歡黑蒜麵包,除了因為外脆內軟,還有濃郁的蒜香。 剛入口的時候,會有淡淡的甜味,口感一流。主菜方面, 香蒜醬意粉和蒜辣大蝦意粉。香蒜醬意粉看似平平無奇,但味道一點也不馬虎,濃淡適意。除了有惹味的香蒜,還加入香料羅,增添風味。另一道主菜蒜辣大蝦意粉,是我最喜愛的,加了不少辣椒,辣味十足。由於朋友不太可以食辣,只好獨享這份美食。除了意粉味道一流之外,大蝦也很出色,因為大蝦本身新鮮的關係,所以蝦肉結質,咬起來爽口彈牙。對於這頓晚餐,確實很滿意。每道食菜可以顯得餐廳對於食物有所追求,誠意十足。加上,環境十分寧靜,讓人可以好好地享受美食。

2018-10-14
2018-10-19 68 浏览
聽講呢家menu謝霆鋒有份設計,就睇下佢系咪有姿勢有實際!一睇就好健康菜色,主打海鮮同蔬菜,輕食為主,想大魚大肉就未必滿足到你既需要啦!好肚餓既關係叫左份黑碳黑蒜蓉包,見幾多人嗌。外表真系成個碳甘,吾可以話好好食,但味道幾特別有趣。麵包鬆脆,食到少少黑蒜甘澀同甜味,表層有薄薄蒜蓉,吾強烈但幾惹味,可試一次。小食叫左份蘑菇,吾建議試,蘑菇多汁,食原汁原味,一大堆炸過火蒜蓉,好苦澀又有少少黏牙。主菜叫左帶子白酒意粉,味道清淡得黎又吾寡,闊條麵軟硬有嚼勁,帶子外熟內生,更鮮甜更有口感。見到牆上見到鋒味pizza就好想試,選擇吾多,兩款。呈上黎細細個,原來系酥皮底,幾香牛油味,餡少,少量芝士同黑松露,分開四份,有啲分吾到芝士,配料幾粒青椒,吾抵食!

2018-10-19 64 浏览
今日同朋友去左炮台山食飯,十二道峰味的主人翁開設的西餐廳,質素應該有保證。朋友最愛美食,應該話人人都愛美食,今日午餐來試試峰味的實力!我地先點上兩個前菜,竹炭蒜蓉包,竹炭麵包加上香濃黑蒜醬,味道極是香甜濃郁,蒜味非常突出!之後再來個白酒煮蜆,蜆肉大大隻好鮮甜,白酒汁底做得非常好,濃香豐富,咸香滋味!主菜我地每人都點上一客意粉,大蝦辣汁意粉,意粉用上白酒和欖油炒香,非常惹味香口,大蝦非常爽甜,而且仲好大隻,用黑椒煎香更加惹人喜歡!另一個是黑松露帶子意粉,黑松露味濃唔膩,菌味非常重,帶子半熟入口鮮甜爽嫩,朋友極度喜歡!意粉煮得夠彈牙,大大欣賞!食飽叫多左一個甜品,New York Cheesecake,芝士口感非常輕盈,入口唔會好甜膩,加上雜莓醬酸甜,整體水準好高!

2K
每次泥 #16shell 🐚都有驚喜😍 每次都必點 #黑炭黑蒜蓉包 🥖 好食到停唔到口👅❣️ Happy Tuesday, 難得聽日放假就同朋友一齊   🖤Black Garlic Bread🥖 ($70) 店內的招牌之一的黑蒜包,一定要吃! 一份有6片,黑色的外表平平無奇,卻外脆內軟,麵包內加入了黑醋,黑蒜味道甜甜的,又香又好吃! 🍿Popcorn Shrimp 🍤 ($120) 爆谷炸蝦賣相非常吸引,一口一粒,粒粒炸到金黃香脆,內裡包住蝦肉,爽彈可口,作小食很好呢! 🍄Truffle Pizza🍕 ($160) 第一次吃Pizza是用酥皮製成的,非常特別。 酥皮製成的pizza 一開為四,內裡放了芝士,黑松露和其他香料,散發黑松露香味,香味四溢。 🦐🐙Seafood combination🐚🦑($220) 集多款鮮甜海鮮於一碟上,包括大蝦、帶子、蜆、青口等多種海鮮。麵條用上牛油和蒜蓉炒成,所以特別香口,質感腍滑。 飲品選了最近餐廳新推出的Pink lemonade,是粉紅色的檸檬汁,冰涼又解渴。朋友選

每次泥 #16shell 🐚都有驚喜😍

每次都必點 #黑炭黑蒜蓉包 🥖

好食到停唔到口👅❣️

Happy Tuesday, 難得聽日放假就同朋友一齊

🖤Black Garlic Bread🥖 ($70)

店內的招牌之一的黑蒜包,一定要吃!

🍿Popcorn Shrimp 🍤 ($120)

🍄Truffle Pizza🍕 ($160)

第一次吃Pizza是用酥皮製成的,非常特別。

🦐🐙Seafood combination🐚🦑($220)

飲品選了最近餐廳新推出的Pink lemonade,是粉紅色的檸檬汁,冰涼又解渴。朋友選的番石榴汁也很清新呢!

💕Pink Guava ($45)

🍋Pink lemonade ($50)

2018-10-16
2018-10-16 53 浏览
16 Shell是謝霆鋒助手開的餐廳,今日一試他的口味是怎樣,因為他周不時會落店幫襯,可惜當日撞唔到黑炭黑蒜蓉包,一客六件黑蚊蚊既多士,多士面層除了塗上黑蒜蓉醬,不會像一般蒜蓉般是辣,屬甜甜的,上網得知黑蒜是養生食品來的,至於麵包的炭香味都幾特出同特別白酒橄欖牛油煮蜆,上檯陣陣牛油香,蜆肉全部開晒口,飽滿啖啖肉,將黑蒜蓉包沾上蜆汁,鮮味無窮當日的set lunch 有六款,海鮮/ 肉類,燉飯或意大利麵都有白汁黑松露意大利麵配大蝦,每一條意大利麵均勻地沾上醬汁,creamy 之餘仲充滿黑松露香,不過橄欖油就落多左了值得一讚佢地既大蝦處理得好乾淨,而且爽口彈牙,好大隻,配料必點大蝦

• 黑炭黑蒜蓉包
2018-10-14 435 浏览
Having heard of 16 shell a couple of times before, I really only just found out recently that it was owned by a celebrity. The restaurant is a western based cuisine, with a cosy, yet sophisticated interior decoration, with bottles of wine lining the walls and of course, an autograph signed by Nicholas Tse himself.For drinks, I was feeling homely and decided to go for a hot chocolate, which I actually liked. I’m not one of those who enjoys super bitter tasting drinks, so this sweet rendition is j

For drinks, I was feeling homely and decided to go for a hot chocolate, which I actually liked. I’m not one of those who enjoys super bitter tasting drinks, so this sweet rendition is just right for me. My friend then ordered a pink guava drink, which is equally as delightful.

— Black Garlic Bread ($70) —
Whilst I may not necessarily be a fan of crunchy bread as I do indeed wear braces, but I can certainly appreciate the flavours in this starter. The bread is not only accompanied by its namesake, garlic, but there’s also a hint of sweetness there, which I presume is a smear of jam.

— Fresh Clams ($130) —
I do believe that this was the best dish of the night as the clams were ridded of sand and immersed in a flavourful, and slightly spicy broth.

— Truffle Prawn Pasta ($180) —
Though slightly on the pricier side, this pasta was infused in creamy truffle flavours. I would’ve appreciated a more al dente texture to the pasta, but from what it lacked in that department, it made up for it with the prawn that was meaty and well seasoned. I could’ve done with more than just two!

— Saltimbocca Style Chicken Breast ($150) —
Truth be told I thought this was pork when I first tried it, but this is certainly a unique dish. The chicken breast is encased in a crunchy batter, served with pasta. I do think that the pasta could’ve used with some more seasoning or even sauce, but the chicken breast has an interesting mixture of flavours, between herby and cheesy. If you’re someone who enjoys cheese with your meat, you’d surely find this fascinating to try.

2018-10-11
2018-10-14 54 浏览
來到天后就應該去試吓呢間有水準嘅特色西餐廳,要16 Shell!! 呢間餐廳嘅特別之處仲要係謝霆鋒開㗎,明星效應都不妨試吓啦!呢間小店主打係意大利餐,有沙律丶意粉丶仲有不同種類主食!睇下個Menu先當然唔少得要睇下個drink list !! have alcohol and non alcohol drinks to choose !! 叫咗兩款好特別嘅嘢飲,就係pink guava juice & pink lemonade !! 兩款嘢飲都好好飲,賣相又靚呢款係黑炭蒜蓉包,好特別有蒜蓉味好香脆田園沙律,啲黑醋汁好濃同啲菜配合得好好 大蝦蒜頭辣意粉,好有驚喜,啲意粉辣辣地,大蝦又好新鮮👍🏻👍🏻👍🏻白酒青口意粉,個意粉汁都整得好好味,青口好新鮮我哋仲叫多咗個lunch set,蕃茄烤雞意粉,啲雞煎得表皮香脆,意粉都住得好好食整體來講呢間餐廳啲意粉都住得好出色,絕對值得推介😋😋

當然唔少得要睇下個drink list !!
呢款係黑炭蒜蓉包,好特別有蒜蓉味好香脆
田園沙律,啲黑醋汁好濃同啲菜配合得好好
白酒青口意粉,個意粉汁都整得好好味,青口好新鮮
整體來講呢間餐廳啲意粉都住得好出色,絕對值得推介😋😋
2018-10-13
1K
2018-10-13 52 浏览
「由謝霆鋒助手開設的西餐廳,請來謝霆鋒參與菜式設計,配搭大膽新穎......」謝霆鋒可以話係小時候嘅男神(暴露年紀@@),由好pure好true到rock友,繼而到爸爸至影帝,到依家做埋「厨房佬」,佢嘅一生過咗未夠一半已經咁高潮起伏,今次知道16 shell嘅菜色由佢設計,自然要嚟朝聖,以味蕾拜會呢位大人物!|黑炭蒜蓉包|先試個必食推介嘅黑炭蒜蓉包!賣相係平平無奇,長形白瓷碟上放著一排黑騰騰,外貌好似竹炭麵包一樣普通嘅黑炭蒜蓉包。但入口第一啖真心相當驚喜!蒜味恰到好處,配合甜甜嘅怠覺,似係黑蒜發酵後獨有嘅甜味,而唔係刻意加工而成。|黑松露 Risotto 配帶子|賣相精緻,大蝦鮮味肉厚而彈牙。Risotto散發陣陣黑松露香氣,入口感豐富,偏硬而creamy但又唔太膩!|辣味大蒜意大利面配大蝦|蒜似乎成為今晚嘅主打,朋友再order多個大蒜款式嘅菜式。辣嘅意粉款式其實好考功夫,稍為控制得唔好,就可易令成個菜式變得「唔東唔西」。而呢個辣味大蒜意大利面就係一個好好嘅示範,香辣而惹味嘅意大利面,硬度係啱啱好,加上大蒜作點睛,正!

|黑炭蒜蓉包|

|黑松露 Risotto 配帶子|

|辣味大蒜意大利面配大蝦|
2018-10-12 58 浏览
本人是蚾的愛好者, 在家吃到的蝦都不是很好吃。所以在外吃蝦, 一直是我的習慣。今天就來吃到一餐全蝦宴! 哈哈!  Garlic Prawns HKD 120.00蝦本來就很好吃, 我最喜歡的是白勺蝦, 但是濃味的蝦我也一樣喜歡。特別是大蒜, 更是喜歡。四隻大蝦, 肉質厚實, 爽口彈牙。炸蒜片加辣椒粒好香, 同大蝦好夾。Spicy Aglio Pasta HKD 190.00這個意粉夠晒辣, 肥膏說對他來說是真的辣。可是相對我這個人, 我是覺得很OK, 我是太喜歡辣了。蝦也是很好吃, 跟頭盤食到的是一樣的好味。D Alfredo Truffle Prawns Pasta HKD 180.00意粉真的好好味, 煮得剛剛好, 軟硬適中, 水準很高。松露口味也是我喜歡的, 味道很香, 不過就不算濃郁。反而這一次的蝦很好吃, 蝦是煎得兩邊帶微微脆口加上黑椒, 好惹味。Deep Fried Calamari HKD 80.00好新鮮, 好味! 份量好多! 不喝酒的我們, 點了兩杯沒有酒精類的飲品。Mango Juice HKD 45.00想不到是一大杯, 好飲。Latte HKD 40.00不過咖
本人是蚾的愛好者, 在家吃到的蝦都不是很好吃。
所以在外吃蝦, 一直是我的習慣。
今天就來吃到一餐全蝦宴! 哈哈!

Garlic Prawns HKD 120.00

特別是大蒜, 更是喜歡。
Spicy Aglio Pasta HKD 190.00

這個意粉夠晒辣, 肥膏說對他來說是真的辣。
可是相對我這個人, 我是覺得很OK, 我是太喜歡辣了。
蝦也是很好吃, 跟頭盤食到的是一樣的好味。

意粉真的好好味, 煮得剛剛好, 軟硬適中, 水準很高。
松露口味也是我喜歡的, 味道很香, 不過就不算濃郁。
Deep Fried Calamari HKD 80.00

好新鮮, 好味! 份量好多!

不喝酒的我們, 點了兩杯沒有酒精類的飲品。
Mango Juice HKD 45.00

想不到是一大杯, 好飲。
Latte HKD 40.00

不過咖啡就一般, 咖啡味不濃, 奶味也不香。

餐廳環境很不錯, 適合三五知己聊天的一家小餐廳。
2018-10-12 308 浏览
朋友升左職,我地兩個就相約出去食飯,咁岩得知原來有間16 Shell係佢公司附近,而且間餐廳仲幾出名添!咁我地就預先Book左台去餐廳度食飯!餐廳離地鐵站唔算遠,但係係小街再行入少少,對唔熟果頭既朋友黎講可能有少少阻礙!餐廳以黑色、胡桃木為主,門口、天花板都係黑色,牆則半胡桃木半白牆,整體黎講有種優雅、高貴既感覺。職員為我地準備左一張圓木枱,係隔離就掛住一張張既相,相上面有一個好熟悉既臉孔-無錯就係謝霆鋒啦!呢間餐廳既店主其實係謝霆鋒既助手所開,而餐廳既Menu仲有謝霆鋒設計既菜式,我地當然需要一試啦!黎得呢度,梗係唔少得 - 黑炭黑蒜蓉包 $70呢個菜式係謝霆鋒獨門炮製,外皮香脆,但內裡的麵包仍然鬆軟,而最特別既係,黑炭包帶有少少既炭味,唔會奪走包既清甜味,再配合埋黑蒜蓉、莓乾塗係表層再加以烘烤,黑蒜既獨特香味及莓乾既酸甜集合,食落真係必有一番鋒味!我地再叫左一客小食-蘑菇 $50呢客小食用白蘑菇做主菜,以炸蒜為配菜,經烤焗後,蘑菇仍帶清甜,咬落仍然夠Juicy!炸蒜亦都為蘑菇加上了香澀味,同原有既清甜味帶來對比,味道豐富!呢度既菜單都十分特別,意大利麵有七種菜式選擇,分別係無骨雞脾
咁我地就預先Book左台去餐廳度食飯!

餐廳離地鐵站唔算遠,但係係小街再行入少少,
對唔熟果頭既朋友黎講可能有少少阻礙!
餐廳以黑色、胡桃木為主,門口、天花板都係黑色,
牆則半胡桃木半白牆,整體黎講有種優雅、高貴既感覺。
職員為我地準備左一張圓木枱,係隔離就掛住一張張既相,

相上面有一個好熟悉既臉孔-無錯就係謝霆鋒啦!
呢間餐廳既店主其實係謝霆鋒既助手所開,
而餐廳既Menu仲有謝霆鋒設計既菜式,我地當然需要一試啦!

黎得呢度,梗係唔少得 - 黑炭黑蒜蓉包 $70
呢個菜式係謝霆鋒獨門炮製,外皮香脆,但內裡的麵包仍然鬆軟,
而最特別既係,黑炭包帶有少少既炭味,唔會奪走包既清甜味,
再配合埋黑蒜蓉、莓乾塗係表層再加以烘烤,
黑蒜既獨特香味及莓乾既酸甜集合,
食落真係必有一番鋒味!

我地再叫左一客小食-蘑菇 $50
呢客小食用白蘑菇做主菜,以炸蒜為配菜,
經烤焗後,蘑菇仍帶清甜,咬落仍然夠Juicy!
炸蒜亦都為蘑菇加上了香澀味,同原有既清甜味帶來對比,
味道豐富!

呢度既菜單都十分特別,意大利麵有七種菜式選擇,
分別係無骨雞脾、無骨雞胸肉、大茄瓜、大蝦、帶子、三文魚、青口
然後再俾我地選擇煮法,整個方式都幾有趣,
由於我地兩個人對比較鍾意帶子,所以叫左帶子+香蒜欖油大蒜+白酒汁 $180
三粒大大既帶子,經過煎煮,由於中間未完全熟透,食落更加軟滑
我地食食下發現,餐廳十分喜愛以蒜作配菜(餐牌及餐廳內裡的佈置都有明顯既蒜頭圖案)
除了辟去海鮮既腥臭味外,更加會增加海鮮既鮮味,
同時間仲配合埋白酒汁,同平時食開既忌廉汁好大既分別,
唔會膩之餘,仲有將肉味/海鮮味提升一個層次。

其實叫帶子意大利麵既同時我地都叫埋大蝦辣意大利麵$190
餐廳職員十分細心,由於辣意大利麵既味道好突出,如果先後次序調轉既話,帶子意大利麵就會原來被遮掩,所以唔同既上菜時間都係一個關鍵,呢一樣我係十分欣賞既!
三隻大蝦放係滿滿既意大利麵上,擺設十分吸引
意大利麵入面放左蒜頭、辣椒,比起剛剛既帶子意大利麵,
呢碟既意大利麵多左點咸味、辣味,海鮮味更濃郁(因為配上大蝦)
配合起上黎,個人更加喜愛呢一款,可能係因為呢一款既味覺衝激好大!

黎到呢度點會唔叫埋鋒味Pizza批呢!
酥皮黑松露比薩批$160
呢個pizza同一般既pizza好唔同,用酥皮做底,而材料:蘑菇、芝士、黑松露、三色椒放係中間,對我黎講真係十分新奇,
酥皮比較plain既麵包/薄餅黎講更香口,配搭咸味材料,形成新的滋味
另外想提一下,呢個批既黑松露味道唔會太重,cover唔到酥皮同芝士既香味
係一個幾好既滋味體驗!

另外我同朋友都各自點左杯cocktail
Cosmopolitan $75

Margarita $75
技術上真係拍得住酒吧👍🏻
職員見到我地兩個女仔飲哂兩杯酒之後仲奉上暖水俾我地添,好貼心
原本抱住明星效應既心態黎呢度食飯,但估唔到真係處處驚喜,味道上帶黎衝擊同餘韻,過左幾日都仲記得!
2018-10-08
  • 黑炭黑蒜蓉包
  • 大蝦辣意大利麵
  • 酥皮黑松露比薩批
2018-10-10 51 浏览
今次去一間係小街入面 但好有氣氛 深藏不露既餐廳😋 見到間店開係蜆殼街 就已經估到應該係幾出名食海鮮😂 一直聽聞謝霆鋒有份設計menu 行開呢頭終於有機會試下 果然係名不虛傳🧐前菜係黑炭黑蒜蓉包 蒜蓉包就食得多啦 但黑蚊蚊既真係第一次食🙈 個包夠脆 仲有好濃黑蒜味 食落仲有微微既酸甜感覺 好特別🤣 忍唔住清哂~之後既煮蜆真係好推介中意食蜆既朋友試下😍啲蜆夠新鮮食落夠清甜 配埋牛油真係好夾👍🏻而兩個意粉質素都唔錯 帶子整體泥講幾肥美食落口都好嫩滑 係得一兩舊有啲鞋口 仲要煎到外脆內軟呢個程度 應該都幾考功夫👍🏻 撈埋黑松露一齊食味道更昇華👅 蕃茄意粉既無骨雞胸肉相對下比較遜色 因為雞肉都比較韌🤔 但配蕃茄洋蔥醬就消左啲油膩感 所以整體泥講個配搭係唔錯既😙今次叫左兩杯野飲 pink guava 就係好似蕃石榴汁咁但淡少少味 mango juice就相反 好濃郁😋 不過兩杯都唔錯 凍冰冰咁夠哂解渴~

之後既煮蜆真係好推介中意食蜆既朋友試下😍
啲蜆夠新鮮食落夠清甜 配埋牛油真係好夾👍🏻

而兩個意粉質素都唔錯

2018-10-09 344 浏览
蜆殼街甚少去,這次適逢其會,剛巧路過,看到這間餐廳裝修很特別,別樹一格,就來這裏試試。店主甚為好人,我們坐下之後,他主動為我們介紹有甚麼好吃。這裏主要是吃西餐,環境已經加了很多分,因為很清靜,和朋友來這裏談天一流。進來的時候剛看到門口有寫著下午 Happy Hour 15:00-18:00 Stella 買一送一,我下次必然會再來。餐牌也很精美:吸引我的,是這一句說話:不加味精的餐廳,在今時今日是絕對沒有可能的事情,能夠清楚告訴客人他們的食品不加味精,你可想而知他們對自己的信心有多大。不信?試隨便舉例看,有那一家餐廳標明不落味精?我就說不出來了。不只這樣,他們還說明沒有人工調味料,而且用橄欖油煮,很健康。我叫了 Mango Juice, 不會死甜,味道很溫和,而且很有芒果香。趁著食物未來之時,四週看了一下,看到有很多明星來過,包括謝霆鋒,Sa, 梁漢民,真是星級餐廳,星味甚濃。後面還有一大型酒櫃,陳設精美,可見店主用心舖排。先來一個黑蒜竹炭飽,外面少見到;咬下去很香脆,做得甚香,裏面的麵包則很鬆軟,內裏還有淡淡甜甜香,為今天的晚餐掀起了序幕。白酒煮蜆,來貨甚為新鮮,完全不腥,我是很怕醒

店主甚為好人,我們坐下之後,他主動為我們介紹有甚麼好吃。

餐牌也很精美:

吸引我的,是這一句說話:

後面還有一大型酒櫃,陳設精美,可見店主用心舖排。

白酒煮蜆,來貨甚為新鮮,完全不腥,我是很怕醒之人,我不是貓,但我一點也不覺得腥,就很好味了;蜆吃下去很有鮮味,清甜,配上白酒煮的湯,將蜆味完全顯現出來,配搭及份量都剛剛好。

海鮮 Pasta, Pasta 不是一般坊間那種,而用上了 Linguine ,麵身比較扃,用橄欖油炒最配搭,可見主廚花了心思在菜式之中。

海鮮有青口,有大蝦,有蜆,帶子,全部都很好味,很鮮甜;青口及大蝦咬下去有咬勁,帶子非常彈牙,完全不靭。

這道菜整體味道是淡的,但反而讓海鮮的鮮味發揮出來,而且更自然;好過那些死落味精死落糖調味的餐廳。

大蝦 Pasta:

我很喜歡吃辣,這個最合我心意,用上了中量的指天椒,勁道十足,吃下去會冒汗,但很有滿足感。

兩隻大蝦也是很彈牙。

飯後再來杯熱檸茶,暖暖肚,在寧靜的環境之中,思考自己的人生。

能夠在這樣清靜的環境吃到這樣高水準的菜式,我甚為滿意;現時飲食多注重健康,而這裏則以健康為主打又不失美味,實在是朋友喝酒談天嘆美食的好地方。

题外话/补充资料: 泊車在對面有停車場,大蝦意粉中度辣,不吃辣的朋友要留意,吃辣的朋友必叫;經 Openrice 訂座全單有九折。
2018-10-04
  • 大蝦意粉