2017-10-22 557 浏览
前幾日同個friend去食,見幾抵又有燕窩食,所以試下。但其實真係吾好抱太大期望。其實環境係幾好,店員好有禮貌,仲主動幫我地收碟。但係d野食幾普通下,款式吾可以話太多,食佐2,3 rounds已經好飽。我同個friend都一致覺得個蛋甜品最好食,又吾濟,建議大家食下而d cake就真係麻麻地🙈而d班戟我個friend都話好普通🤔所以,我地食到around 4點就走佐🤔🤔仲有~建議大家拎件外套去😹因為真係幾凍😹
仲有~建議大家拎件外套去😹因為真係幾凍😹
2017-10-17 450 浏览
同朋友一齊去試下燕窩甜品tea~ 款式唔多, 但由於係甜品既關係,其實食一兩件已經好飽,但環境 都唔錯,適合同朋友傾計既地方星期一至五, $98 再加一服務費,價錢非常吸引
同朋友一齊去試下燕窩甜品tea~

款式唔多, 但由於係甜品既關係,其實食一兩件已經好飽
,但環境 都唔錯,適合同朋友傾計既地方

星期一至五, $98 再加一服務費,價錢非常吸引
2017-10-15 3642 浏览
下午茶自助餐 @ 帝都酒店 1+1 cafe 平日 $98星期六、日及公眾假期 $128時段 230pm-5pm… .一去到就見到吧台上面放滿左燕窩甜品😂,作為吃貨既k當然要掃食一下啦,其實主要都係一般甜品上再加上燕窩🙈。當日有既款式係拿破崙、燕窩燉蛋白、 草莓芝士蛋糕、蜜瓜慕絲蛋糕、杏核撻等。而即製甜品更加吸引😍😍,有梳乎里班戟、窩夫、甜甜圈同埋班戟!梳乎里班戟質感輕盈,但未算話好有空氣感,可以加鮮忌廉、果醬或楓糖漿😋;甜甜圈較似蛋糕,仲幾有蛋香,岩岩整好熱辣辣既時候,再係上面加上haggen-daz雪糕(當日有朱古力、曲奇、雲呢拿同綠茶口味😝),冷熱交融既感覺超正!至於班戟則可自選水果(有士多啤梨、芒果同香蕉),員工製作時落既水果份量都不少喔,同樣唔錯😁。
下午茶自助餐 @ 帝都酒店 1+1 cafe
平日 $98
星期六、日及公眾假期 $128
時段 230pm-5pm… .

2017-10-07
2017-10-14 415 浏览
今晚難得有豬手可以點,豬手不熱不冷,整得相當林,而且不熱氣,幾健康。1664甜甜地易入口, one more kiss 有新鮮西柚肉,很爽甜。這兒永遠都有空枱, 雖然是酒店價錢又不貴,是我的後備約人地方。

2017-09-06 459 浏览
Hotel bar with bar food. They have happy hour on selected beer, cocktails etc (either 2 for 1 or discounted drinks). Food and drinks were a bit expensive but its in a hotel so that's expected. Service was attentive and friendly. Food was tasty, especially the garlic beef cubes. Yum. They have an indoor and outdoor area and there is plenty of space.
2017-09-05 609 浏览
#向阳从厦门吃到全世界##香港美食#【沙田帝都酒店 1+1吧】📍沙田帝都酒店大堂Pre-term结束后一直想着去吃点好吃的奖励自己 便和三位室友约上了第二趴 甜品自助〈店铺〉在帝都酒店的大堂 蛋糕饮品之类的摆在一进门就能看到的地方 现做的梳乎厘窝夫之类的在进门的左手边 这次的主题是盛夏鲜果嘉年华 新品是咖啡和茶饮〈梳乎厘〉大概是整场自助最受欢迎的了吧 厨师现做 有时候还需要排上一会儿队 看着糊糊们在锅里长大 热乎乎的乘在盘子里 吃起来嫩嫩的 入口松软 可以自己选择topping 推荐啦〈香蕉班戟〉也是现做哒 皮都有点焦啦 也不是很嫩 香蕉内陷更是有点少得可怜 仿佛在吃鸡蛋软饼〈芒果拿破仑〉真的超喜欢拿破仑了 上了两种 不过都是芒果的 酥层还算不错 奶油也不会太腻 小小一个 配上咖啡 正正好〈草莓慕斯〉有一层柠檬冻 清凉清凉的 一口有蛋糕奶油 不会腻 口感是舒服的〈蓝莓芝士〉厚厚的一层蓝莓酱不太喜欢 芝士部分及饼干底还是不错哒 不过得搭配着咖啡解腻啦〈焦糖布丁〉这个也蛮赞的 很香 布丁部分也很嫩 虽然焦糖部分有点太甜 单吃布丁部分还是好吃哒〈杨枝甘露〉料超足的 打一勺都满满的是西柚和芒果
#向阳从厦门吃到全世界##香港美食#
【沙田帝都酒店 1+1吧】
📍沙田帝都酒店大堂
〈杨枝甘露〉料超足的 打一勺都满满的是西柚和芒果果肉 芒果打出的汁浓稠 很香甜
〈水果塔〉室友的top1 小小一个 一口一个 配上水果很满足 不会很甜更是不会腻
〈草莓芳蛋糕〉就特普通
热量满满 糖分满满的一场甜品自助 但是充得满满的电量 虽然甜品种类不多 质量也不是很高 但很令人满足啦 我想是不会有女生拒绝甜品的诱惑吧 人均一百hkd左右 慢慢享用和室友侃 是正式开学第一天最棒的礼物了吧
  • 梳乎厘
2017-09-01 657 浏览
盛夏鮮果嘉年華甜品自助餐,聽落滿吸引吧?!這天興致勃勃帶著一家老少去享受一番。預約的時間是兩時三十分至五時。到達的時間正是三時正。因為室內爆滿,只好在户外用餐。由於天氣炎熱,甜品也很容易溶化,只好多走兩轉去取餐用餐。可是三時十五分,當我哋吃完了第一轉的甜品,就發現職員根本不會怎樣去補充這些食物。。。雪糕位大排長龍,也沒有職員協助!就連沒有雪糕杯和茶匙,也不曾有人理會!可憐的看到有些客人用水杯盛載雪糕,難道是正常的嗎?有相為證
外貌不討好的梳乎厘和甜點
空空如也的芒果及焦糖脆脆雪糕
空空如也的草莓蛋糕和少量紅桑子雪糕
見底的楊枝甘露
不曾補充的凍餅
2017-08-31
2017-08-27 456 浏览
之前被Facebook不斷有介紹帝苑既甜品自助餐,今期是仲夏野莓主題,還有近期大熱的梳夫厘班㦸。我就心思思訂位試試。甜品自助下午2時半開始,我們準時到達,見到已經有很多顧客早已就座,看來大家都十分期待。食客有不少都是一家大小,坐在大沙發上,很悠閒自得。也有不少男女朋友一起拍拖吃甜品。店面不大,食物主要放在進門位置,在各式蛋糕,藍莓芝士蛋糕,朱古力蛋糕,芒果拿破侖,雜莓果撻,慕絲杯,楊枝甘露,焦糖敦蛋等。另外咖啡或茶也有自助機。終括上芒果拿破侖不錯現場可以排隊等梳夫厘班㦸,一次可以最多制作5,6個,速度快。可以自行加奶油和芒果醬。每次的質感排有不一樣,哈哈,第一次拿的最香軟。另一驚喜窩夫,做得很軟熟,有蛋香不太甜,可以配雪糕或草莓醬香蕉班㦸也有制作,另有冬甩,冬甩沒有什麼味道。

食客有不少都是一家大小,坐在大沙發上,很悠閒自得。

也有不少男女朋友一起拍拖吃甜品

終括上芒果拿破侖不錯

現場可以排隊等梳夫厘班㦸
,哈哈,第一次拿的最香軟。

另一驚喜窩夫,做得很軟熟,有蛋香不太甜,可以配雪糕或草莓醬

香蕉班㦸也有制作,另有冬甩,冬甩沒有什麼味道。
2017-08-22
2017-07-23 767 浏览
八號風球,在家感覺悶悶的,就和家人出外走走,閒逛間,見到這張海報,就決定舒舒服服地吃個午餐。走進餐廳,環境十分安靜舒適,就找個近大玻璃的座位,望著室外翠綠的樹木,頓覺身心舒暢。看看餐牌,套餐包括主食,沙律或甜品只可任擇一款,為了想試多些口味,我選甜品,家人則選了沙律。青木瓜沙律擺設甚悦目,可惜淡而無味,毫無泰式風味,只啖一口就放下了。跟著主菜來了,泰式菠蘿海鲜炒飯材料有蝦、蜆肉、肉鬆、腰果……,加上菠蘿和葡萄乾,盛在半個挖空的菠蘿內,外型十分討好,炒飯很乾身,配上酸酸甜甜的菠蘿,十分開胃。海鲜冬蔭公湯金邊粉,辣味適中,可惜湯水略嫌不足,以致金邊粉有點糊糊的。紅咖哩軟殼蟹配白飯咖哩汁味濃,軟殼蟹炸得香脆,送飯一流。最後上的甜品 --- 芒果糯米飯,芒果香甜,可惜糯米飯未夠軟糯,未能給我這一個午餐有一個完美的結局。

紅咖哩軟殼蟹配白飯咖哩汁味濃,軟殼蟹炸得香脆,送飯一流。

2017-07-22 717 浏览
一直都好想食甜品,但係食一個又成日唔夠喉,所以甜品buffet完全係滿足到我既小小心願呀!一入到黎,環境都幾闊,一啲都唔逼迫,又有梳化坐,係舒服既。一坐底,就可以去拎野食啦!行去甜品櫃,款式唔算太多,食一兩round, 就可以試曬,但係甜品質素都唔錯既。當中,我就最鍾意佢既藍莓芝士蛋糕同焦糖燉蛋,一定要試! 佢仲有一啲即整既甜品,近期大熱既梳乎厘一定係必食,隔離仲有好多醬汁、水果、甚至Haagen Dazs雪糕,都可以任加,超正! 即整系列,仲有窩夫同pancake,都可以試下!不過美中不足既係,佢既飲品選擇好少,得咖啡、奶茶同檸檬水。總括黎講,一百蚊都唔洗,又可以坐足2.5鐘慢慢食,係值得推既!

一入到黎,環境都幾闊,一啲都唔逼迫,又有梳化坐,係舒服既。

不過美中不足既係,佢既飲品選擇好少,得咖啡、奶茶同檸檬水。

2017-07-19 721 浏览
係網上見到關於尼度下午茶甜品自助餐嘅報導,見到啲片好似幾吸引,所以要來試一試。即使係星期一,但可能已經到暑假,所以都幾滿場,好在我哋有提前訂位。😉不過睇曬全場都無咩幾位男士🙈果然甜品都係比較受女士喜愛。一坐低即係去排隊拎梳乎厘,即場制作,夠新鮮熱辣另外還有即場制作嘅窩夫&香蕉班戟。可自行選擇搭配生果、煉奶、花生醬、朱古力醬或雪糕(Haagen Dazs)。香蕉班戟內係焦糖香蕉加cream, 個人認為加上朱古力醬係最好搭配。不過之後無曬香蕉,轉咗係芒果內餡,有點酸。🤦🏻‍♀️另外還有鮮果蛋糕及其他甜品。焦糖布丁嘅焦糖有點過燶,我同男友都係揭開糖面,淨係食布甸🤣。紅色好似係鮮莓蛋糕,味道唔錯,黃色的熱情果味有好香果香味,不過本人有點怕酸。😅藍莓芝士蛋糕嘅味道就不覺不失,沒有太大驚喜。網上話菠蘿奶凍值得一試,但食完反而覺得味道有啲奇怪,奶凍質感偏軟,似係凍完嘅cream。相反正常嘅芒果味好味啲。男友喜愛嘅芒果拿破倫,除咗芒果偏酸之外,的確幾好味。滿滿嘅吉士醬加上脆脆嘅酥皮夾層睇落唔係好多嘢,其實都食到好滿足。仲有楊枝甘露及撈涼粉。炎炎夏日,值得來飽足一餐。☺️價錢方面就平日來會比較抵啲。男友的總

一坐低即係去排隊拎梳乎厘,即場制作,夠新鮮熱辣

另外還有鮮果蛋糕及其他甜品

價錢方面就平日來會比較抵啲。男友的總結是,“女人錢真易賺”。🤷🏻‍♀️
2017-07-17
  • 即制梳乎厘
2017-07-06 894 浏览
見到平日推廣下午茶98蚊甜品自助餐,加理一後,一百零七蚊,價錢好吸引,所以我同朋友一行兩人去試下,睇下抵吾抵食款式就真係不多,睇下我地食咗d咩先藍莓芝士餅,味道不錯,芝士味都幾濃;芒果拿破崙淋咗d,味道尚可;水果tart 麻麻地;蕉糖布丁味道ok。呢個窩夫又凍又淋,吾新鮮,好難食有即整疏乎厘,但味道好怪,同平時食嘅疏乎厘質感唔一樣,唔好食楊枝甘露無芒果味,得奶味,唔好食不過呢度有Haagen-Dazs 嘅雪糕食食咗兩round 四球雖然款式唔多,味道麻麻地,但107蚊喺酒店食任食甜品自助餐,都扺食,可以一試

款式就真係不多,睇下我地食咗d咩先

藍莓芝士餅,味道不錯,芝士味都幾濃;
芒果拿破崙淋咗d,味道尚可;
水果tart 麻麻地;
蕉糖布丁味道ok。
呢個窩夫又凍又淋,吾新鮮,好難食

楊枝甘露無芒果味,得奶味,唔好食

不過呢度有Haagen-Dazs 嘅雪糕食
食咗兩round 四球

2017-06-12 783 浏览
很少寫食評,但不得不寫。5月尾的一個星期日,一家3滿懷希冀地進入1+1cafe,本人甜品控,怎麼會放過標榜”甜品”的自助餐,心想,酒店差再差也有限度吧,怎料款式少,甜品質素一般,$128連加1也要146,實在讓人搖頭。繼2+2 cafe ,麗豪之後,另一黑名單之選

很少寫食評,但不得不寫。

繼2+2 cafe ,麗豪之後,另一黑名單之選

同sweetie去咗食甜品buffet。未食都甜到膩啦有一件件平時食buffet都有嘅cake。每樣都試吓啦。綠茶cake。就係綠茶味嘅cake。brownie其實朱古力蛋糕。藍莓cheese cake不錯唔太甜。但芝士唔夠。餅底佔嘅比例較多。不過都ok。cream brulee都幾滑。蛋味較淡。有焦糖脆面。整體不錯。藍莓慕絲蛋糕。好creamy。藍莓味濃。幾好。藍莓莓子蛋糕。正常蛋糕底無特別。紅莓cheese cake。味道一般。馬卡龍。質感唔似馬卡龍囉。怪怪的。藍莓yogurt。味道很raw。鹹鹹的yogurt都係有啲怪。士多啤梨yogurt?!好似唔係yogurt。唔知係咩喇。有doughnut格仔餅crepes梳乎里。都係聞落香食落normal同飽。不過配咗source雪糕cream生果topping就好食喇。可以食兩個半鐘。坐吓休息吓傾吓計hea吓係不錯選擇。甜品質素就一般啦。蓆間仲有個怪女人搭嗲。我哋無嗲佢都硬搭。o晒咀
同sweetie去咗食甜品buffet。未食都甜到膩啦

有一件件平時食buffet都有嘅cake。每樣都試吓啦。
綠茶cake。就係綠茶味嘅cake。
brownie其實朱古力蛋糕。

藍莓慕絲蛋糕。好creamy。藍莓味濃。幾好。
藍莓莓子蛋糕。正常蛋糕底無特別。
紅莓cheese cake。味道一般。
馬卡龍。質感唔似馬卡龍囉。怪怪的。
士多啤梨yogurt?!好似唔係yogurt。唔知係咩喇。

2017-06-04
2017-05-25 388 浏览
格仔餅,梳呼厘班戟即叫即做,其他甜品有蛋糕,馬卡龍,焦糖燉蛋...供應源源不絕梳呼厘班戟質地軟熟,另外焦糖燉蛋個面脆卜卜不錯既下午茶,如果有埋雪糕就perfect 啦!