2025-06-15 147 浏览
龍糖坊 @ 尖沙咀原來甜品咁有益…係尖沙咀食完點心…朋友話想食個甜品。 咁啱見到對面有間新開既甜品舖…見生意都唔錯就過黎試下呢度以港式甜品為主…不過都有少少台式野…選擇都幾多元化我地點左紫米蓮子芋圓西米露 紫米煮得有嚼頭 芋圓勁煙韌 蓮子 椰汁底西米露唔錯。今日MVP既芒果河粉 河粉都曾幾何時係香港都威過一排。 間間甜品舖必有item。 好耐無見當然點黎食下。 椰汁底好香好濃👍🏻 河粉滑酹酹 絕對滑過真河粉 芒果好清甜 撈勻埋d芒果汁一齊食好味除左甜品…一見到有台式鹹食忍唔住點左香腸同炸雞大師三角雞軟骨 見到「炸雞大師」唔係唔叫呀。 新鮮即叫即炸 外脆內都脆…呢個惹味 。 香腸就正常野啦…呢度最貼心係上甜品時都會奉上一張甜品說明書有寫低甜品功能/效用…呀!去洗手間時見到呢道有個basement…店員話係做event用…另一重點!就係要讚下呢度個洗手間…雖然係位於後欄…但好有心思裝修過…加多10分。 最驚好d後欄洗手間濕蓆蓆😨😨😨
龍糖坊 @ 尖沙咀

原來甜品咁有益…

呢度以港式甜品為主…不過都有少少台式野…選擇都幾多元化

我地點左

除左甜品…一見到有台式鹹食忍唔住點左

最驚好d後欄洗手間濕蓆蓆😨😨😨

係尖沙咀同朋友食完飯後,突然想食甜品🍨。經過亞士厘道,見到有間新開既甜品店🍧。於是,就入去試下,我哋叫左三碗糖水:✨香芋芋圓西米露芋圓帶著粗獷的稜角,咬下時糯中帶韌,芋頭香氣從齒間漫開。椰奶🥥溫潤不搶戲,配合埋啫哩狀既奶凍,非常有口感💖✨芒果河粉🥭顛覆我嘅認知,原來透薄「河粉」可以係甜品,好似椰汁🥥凝成的綢緞❗滑溜裹有著的澎湃芒果肉🥭,金黃芒漿與乳白椰條在口中纏綿。口感清爽🥰✨楊枝甘露🥭柚子肉飽滿爆汁,微酸精準切割芒果🥭甜膩;西米煮得晶瑩,粒粒分明,靈魂所在是手榨沙田柚汁,苦澀尾韻讓層次瞬間立體🤩除咗美食,呢度仲環境舒適🛋️,好適合我哋一班朋友坐低傾計。真心比個Like依間新開嘅甜品店💕

✨香芋芋圓西米露

✨芒果河粉🥭

✨楊枝甘露🥭

香芋芋圓西米露
楊枝甘露
2025-06-18
$50 (宵夜)
香芋芋圓西米露
楊枝甘露
2025-06-19 0 浏览
這間尖沙咀新開糖水店的甜品超棒,而且還能特出食物的本質的優點。中午來到原本打算點杯甜飲料,見到鄰桌點了份午餐套餐,見着香,於是點了泰式香茅豬頸肉套餐,青提雪花冰和海鹽芝士生椰水。首先泰式香茅豬頸肉套餐包括一飯兩餸一甜品,份量對office lady來說相當充足,雜糧飯健康有益,淮揚紅燒冬瓜爽而非常入味,泰式香茅豬頸肉即是超級有彈性的微微辣脆豬頸肉,香口好食。甜品即是是日糖水,嫩滑蛋白與甜度恰到好處的滋潤雙皮奶。飲完之後意猶未盡,又食了青提雪花冰,這是款賣相超級漂亮的日式甜品,忌廉配上大大粒香印青提子,花青提汁味花冰口感脆脆地在口中響起,夏天也涼快!最後是海鹽芝士生椰水,沉底粒粒彈性生椰肉質感波波加上海鹽芝士的微微鹹香配搭,是一款超好飲的椰水甜品,下次也要點!

2025-06-11
午餐
2025-06-18 0 浏览
真係好好味喎樣樣嘢雖然睇落簡單 但係融合埋一齊好食好耐冇食過咁好食嘅糖水喔,廚房有三個廚師,睇得出佢哋好用心想做好啲糖水,人地食得開心將Menu都整得好靚,啲圖畫好靚。價錢好合理吧,仲要咁好食,好有層次。 新出咗牛油果同榴槤,甘露雙皮奶,下次一定會再去食。其他普通甜品都係三十幾40幾蚊有交易 讚芒果多楊枝甘露雪花冰好足料囉,隻碗又靚。有勁多粒大芒果又甜,幾粒藍莓一塊奇異果,啲水果全部都好新鮮。 椰子啫喱大大粒加埋啲cream超好食仲有少少類似杏仁味嘅脆片貓山王榴槤勁大嚿,隔離嗰啲溝咗cream都係榴槤蓉,配埋個鮮椰汁做嘅河粉,河粉皮好薄好好食🤤每一款甜品都有一句人生道理😆而家like IG仲有布丁送好正
真係好好味喎

樣樣嘢雖然睇落簡單 但係融合埋一齊好食
將Menu都整得好靚,啲圖畫好靚。

價錢好合理吧,仲要咁好食,好有層次。

芒果多楊枝甘露雪花冰
仲有少少類似杏仁味嘅脆片

走入尖沙咀亞士厘道新開咗一間糖水舖「龍糖坊」門口散發住淡淡甜香同文藝氣息最令人驚喜係地庫設有聚會空間可容納十多人,非常適合閨蜜聚會或小型慶祝活動芒果河粉🥭絕對係視覺同味覺嘅雙重享受搭配新鮮芒果粒同少許芒果醬,清爽不膩!河粉口感順滑,帶著淡淡椰香同芒果嘅酸甜完美融合,係夏日消暑首選🌞香芋芋圓奶凍西米露呢碗西米露堪稱料多實在嘅代表作香濃椰奶、Q彈芋圓、綿密香芋、爽滑西米,再加上入口即化的奶凍每一口都是層次豐富嘅驚喜🤤特別喜歡芋圓,嚼勁十足且芋香濃郁真材實料手工製作🙌🏻焦糖娟姍雙皮奶採用娟姍牛奶製作嘅雙皮奶,質地細膩奶香濃郁得令人陶醉表面一層薄脆的焦糖,為柔滑雙皮奶增添一絲焦香脆感甜度恰到好處😌
走入尖沙咀亞士厘道
新開咗一間糖水舖「龍糖坊」
門口散發住淡淡甜香同文藝氣息

最令人驚喜係地庫設有聚會空間
可容納十多人,非常適合閨蜜聚會或小型慶祝活動

芒果河粉🥭
絕對係視覺同味覺嘅雙重享受

搭配新鮮芒果粒同少許芒果醬,清爽不膩!
河粉口感順滑,帶著淡淡椰香
同芒果嘅酸甜完美融合,係夏日消暑首選🌞

香芋芋圓奶凍西米露

呢碗西米露堪稱料多實在嘅代表作

每一口都是層次豐富嘅驚喜🤤
特別喜歡芋圓,嚼勁十足且芋香濃郁

真材實料手工製作🙌🏻

焦糖娟姍雙皮奶

採用娟姍牛奶製作嘅雙皮奶,質地細膩
奶香濃郁得令人陶醉
表面一層薄脆的焦糖,為柔滑雙皮奶增添一絲焦香脆感
甜度恰到好處😌

2025-06-16 0 浏览
老best👯‍♀️係龍糖坊忠實粉絲,佢話尖沙咀開咗分店新開嘅糖水舖,梗係要陪佢嚟朝聖吓啦🥭芒果河粉 $58河粉滑溜,新鮮芒果香甜,微微椰奶香😋成件事夏日感十足,清新又開胃👍🏻🫘芋圓香芋紅豆奶凍 $50 +$10仙草 (必食)層次分明,芋圓彈牙煙韌,香芋細膩綿密,紅豆煮得啱啱好,奶凍好幼滑👍🏻加埋仙草嘅涼浸浸,全部一齊入口,口感勁有層次,食到停唔到口🤣🥛焦糖娟姍雙皮奶 $40雙皮奶本身已經係港式糖水嘅經典,加入娟姍牛奶令奶味更香濃,上面一層薄薄焦糖,真係好有特色,入口勁滑,養顏啱晒👍🏻下次再去食🤤

🥭芒果河粉 $58

🫘芋圓香芋紅豆奶凍 $50 +$10仙草 (必食)

🥛焦糖娟姍雙皮奶 $40

下次再去食🤤
🥭 楊枝甘露雪花冰(單人版)HK$78・味道:芒果夠多夠大粒,而且都幾甜冇渣,入邊個冰底好綿密🍧,一啲冰粒都冇~仲有啲椰子凍好refreshing甘甜~・口感:好大杯,可以兩個人share😙🥑 (凍)牛油果甘露雙皮奶 HK$52・味道:雙皮奶好滑好重牛奶香🍼,可能因為凍食所以唔會好漏,正!牛油果蓉食得出係新鮮冇加額外糖漿,個甜味好自然~配奇亞籽有啲嘢咬下咁,掂。整體係幾清爽,唔漏易入口!・口感:滑溜順喉舒服~🍍 羽衣甘藍菠蘿混果汁 HK$38・味道:菠蘿汁超級香甜,唔酸唔會辣口。羽衣甘藍0草青味🥬,加埋有啲鮮果粒,比我想像中好飲好多!・口感:幾smooth冇乜渣!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:高~🤰9衝度:9衝~🤰結論:木系環境幾舒服,整體嘢食都係水準之上。甜品偏向健康,好食同時冇咁重罪惡感,good㗎!

🥭 楊枝甘露雪花冰(單人版)HK$78
・口感:好大杯,可以兩個人share😙

🥑 (凍)牛油果甘露雙皮奶 HK$52
・口感:滑溜順喉舒服~

🍍 羽衣甘藍菠蘿混果汁 HK$38
・口感:幾smooth冇乜渣!
羽衣甘藍菠蘿混果汁

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
2025-06-14
羽衣甘藍菠蘿混果汁