2022-10-09
好耐冇飲茶啦😆 前幾日媽咪話想飲下茶,我就帶咗佢嚟呢間灣仔新開嘅龍點心分店🤪 呢到主打創意點心🫣 同平時食開嘅傳統點心好唔同😛 每款都混合咗唔同嘅元素同風味,創意十足,真係要帶媽咪一齊去品嘗下先得🤪🥟一龍大滿足 $62呢個要必點啦🫶🏻 除咗賣相好精緻🥰 又可以一次過試晒最signature嘅幾款點心,包括有酸菜魚鳳眼餃、蟹粉菠菜香蝦餃、筍尖蝦餃皇、松露野菌晶瑩餃、豌豆桃子、鹹蛋黃墨魚燒賣,可以一次過滿足晒六種味蕾感覺,就咁聽個名都覺得創意又驚喜😜😜 意想不到嘅創意配搭,味道又意外地夾喎🤔 🥟脆脆富貴紅米腸粉 $48呢款紅米腸粉我係十分推薦😋 熱辣辣嘅即拉腸粉,外層嘅皮好滑溜,咬落去嘅原隻蝦春卷非常脆口,而且仲附上三款醬汁🙌🏻 第一次食紅米腸粉🥰 真係好得意,果然係腸粉界嘅天花板!!!🥟一口鹹水角 $36呢個size嘅一口鹹水角,食落口真係啱啱好,好方便~~ 唔洗好似平時咁要剪開佢🙈 得意嘅五顏六色外表,炸得好香脆,質感煙煙韌韌,內餡又滋味,想食多幾粒添😌🥟拉絲菠蘿包 $38微暖嘅菠蘿包,真係要趁熱食,入面蘊藏香濃奶味嘅芝士,仲可以拉絲🫶🏻 味道口感都唔錯🤔 第一次試菠蘿包入面嘅內餡有芝
🥟一龍大滿足 $62
🥟脆脆富貴紅米腸粉 $48
🥟一口鹹水角 $36
🥟拉絲菠蘿包 $38
微暖嘅菠蘿包,真係要趁熱食,入面蘊藏香濃奶味嘅芝士,仲可以拉絲🫶🏻 味道口感都唔錯🤔 第一次試菠蘿包入面嘅內餡有芝士,真係驚喜度爆棚🤧
🥟羊肚菌燉水鴨 $52
好少飲茶會飲湯,但媽咪話想試下就叫咗🤣🤣 呢個湯水健康又滋補,水鴨可以補中益氣、養血滋陰、補肺健脾~飲完都覺得自己好養生🥰
最後因為店鋪新開張,仲送咗碟香蕉糕同埋酥俾我地😚 都十分精緻~