2024-06-06 127 浏览
呢間點心店想試咗好耐啦 呢間點心店主打新派嘅點心 可以話係傳統同創新並存😚 呢日就嚟咗食個下午茶 歎世界燒賣拼盤一份燒賣拼盤有齊六種口味 款款都有驚喜 食晒就好似食咗環球美食咁 黑松露珍香燒賣 菇菌味道香濃🍄‍🟫 泡菜蒜辣燒賣 蒜香十足 好有韓國風味🧄 冬蔭功泰辣燒賣 酸酸辣辣幾特別🌶️ 俄式羅宋燒賣 熱辣辣食入邊有啲羅宋湯爆出嚟😮 好彩佢有個小心睇熱嘅提示🔔 芝士墨魚燒賣 墨魚口感彈牙🦑 黑蒜帶子燒賣 頂頭黑色嘅係黑蒜 龍餃子友人就係鍾意啲點心樣樣有啲 所以我哋嗌咗另一個拼盤係餃子拼盤👍🏻 果然冇令人失望 賣相已經好靚😍 筍尖蝦餃皇 蝦餃皮薄餡靚🦐 酸菜魚鳳眼餃 松露野菌晶瑩餃同埋蟹粉菠菜香蝦餃 呢幾款都賣相精緻 幾有特色脆脆富貴紅米腸粉呢個都係餐廳推介嘅菜式之一 紅色嘅紅米腸粉皮包裹住脆脆 最入面仲有彈牙嘅蝦肉 層次豐富😗 側邊仲有麻醬 豉油同埋泰式酸甜醬 我就最鍾意麻醬 同腸粉好夾鳳爪拼黑椒金錢肚一份有齊兩款經典點心 鳳爪同金錢肚都好厚肉🥰 而且唔會太鹹 都幾推介大家嗌呢碟桃氣寶藏冰好彩呢日係下午三點嚟食下午茶 就可以食到甜品檔嘅甜品✌🏻 睇圖片見到呢個粉紅色已經好開心😁 入面嘅味

龍餃子
龍餃子

桃氣寶藏冰
好彩呢日係下午三點嚟食下午茶 就可以食到甜品檔嘅甜品✌🏻 睇圖片見到呢個粉紅色已經好開心😁 入面嘅味道係嚟自蜜桃同埋火龍果 蓋住綿綿嘅牛奶冰🍧 仲有煙韌嘅白珍珠 餅乾同埋爆珠😝 啱晒夏天同友人嚟食
桃氣寶藏冰

呢間嘅點心好有特色 尤其係六色點心拼盤🥳 好欣賞餐廳咁有創意 嘗試咁多有新奇又有驚喜嘅菜式
下午茶
以前係觀塘食過一次,今次係尖沙咀行街見到,發現原來兩間嘅Menu都幾唔同,所以都要食一食🥰今次燒賣主題係歎世界,以世界各地嘅特色元素作靈感,整咗6款味道,係值得一試🤤呢度甜品類多咗好多選擇,每款望落去同啲甜品店差唔多咁😋.味道:🌕🌕🌕🌕🌗人均消費:$150~200.歎世界燒賣拼盤 $70今次6種口味都係嚟自世界各地嘅特色,每款都好特別好好味🥰包括有:泰式冬陰功燒賣、澳洲帶子黑蒜燒賣、意大利芝士墨魚燒賣、俄羅斯羅宋湯燒賣、法國黑松露燒賣、韓國泡菜牛肉燒賣🤩當中冬陰功同羅宋湯係最突出,食落係有驚喜而且好符合主題😋脆脆富貴紅米腸粉 $52食落腸粉皮好薄而入面嘅脆脆令到口感好豐富🤤有別於一般嘅炸兩,放耐左都總Keep到脆脆口感👍🏻另外果3款醬汁都好夾個腸粉,可以分別試試☺️一口豆腐 $58豆腐外脆內軟🤤份量都好多而且豆味都好香😋臘腸潤腸蒸雞飯 $58雞肉嫩滑,再配埋臘腸潤腸一齊食,分外滋味🥰筍尖蝦餃皇 $42蝦餃皮適中,蝦肉好彈牙👍🏻蝦肉再配筍尖會增加口感,整體係好食嘅蝦餃😋馬拉小籠包 $48估唔到小籠包食落好多湯🤩呢款真係要親熱食,熱食真係好好味🤤芝麻湯圓鮮奶燉椰皇 $68一份有3粒大大粒嘅芝
味道:🌕🌕🌕🌕🌗
人均消費:$150~200

歎世界燒賣拼盤 $70

脆脆富貴紅米腸粉 $52

一口豆腐 $58
豆腐外脆內軟🤤份量都好多而且豆味都好香😋

臘腸潤腸蒸雞飯 $58
雞肉嫩滑,再配埋臘腸潤腸一齊食,分外滋味🥰

筍尖蝦餃皇 $42
馬拉小籠包 $48
估唔到小籠包食落好多湯🤩呢款真係要親熱食,熱食真係好好味🤤

芝麻湯圓鮮奶燉椰皇 $68
一份有3粒大大粒嘅芝麻湯圓👍🏻燉鮮奶都整得好滑,配埋芝麻湯圓係好夾🥰

抹茶雪山冰 $88
呢款好啱夏天食!呢款抺茶味好香但唔係苦澀果種,配埋牛奶同紅豆一齊食,真係比得上出面嘅甜品店👍🏻 雪山冰份量好多,好啱同朋友Share一齊食☺️
  • 脆脆富貴紅米腸粉
2024-06-05 30 浏览
[ #尖沙咀美食 #caloriefoodie尖沙咀 ] • 龍 點 心 •🐿-比起傳統茶樓 卡里更鐘意試新式點心🤩Based on固有嘅點心再加上創新元素令傳統點心食落都有不一樣嘅嶄新感覺😳估唔到燒賣都可以有咁多款味道 好特別🤣​-🌍 嘆世界燒賣拼盤 💰$70拼盤有6種唔同口味嘅燒賣 以世界為主題有酸、有辣 亦有流心爆汁 整體幾得意比較鐘意冬蔭公口味 味道好突出 較重口味而芝士口味 因為用咗墨魚嚟整 幾似墨魚丸😹🇦🇺 黑蒜帶子燒賣 🇮🇹 芝士墨魚燒賣 🇷🇺 俄式羅宋湯燒賣 🇹🇭 冬蔭公泰辣燒賣 🇰🇷 泡菜蒜辣燒賣 🇫🇷 黑松露珍香燒賣 -🤑 脆脆富貴紅米腸粉 💰$52果然係招牌點心 食咗5款點心 呢款最好食‼️因為用咗越南炸網皮 所以食落特別脆口內裡有蝦肉同豬肉餡料 點泰式辣醬幾夾🤣-🍞 黑金流沙包 💰$40 鹹蛋黃味道幾香濃 鐘意流沙嘅口感~​-🐟 鰻魚荷葉飯 💰$82一共有3片鰻魚 表面仲有金箔做點綴而荷葉飯就有啲似糯米雞嘅味道-🍵 抹茶雪山冰 💰$88抹茶、紅豆、抹茶凍、餅乾估唔到食點心嘅餐廳都有台式甜品可以食!!抹茶味道偏甜 適合螞蟻人🐜如果係紅豆蓉的話 口感上會更好👻-📍 尖
[ #尖沙咀美食 #caloriefoodie尖沙咀 ]
估唔到燒賣都可以有咁多款味道 好特別🤣

​-
🌍 嘆世界燒賣拼盤 💰$70

拼盤有6種唔同口味嘅燒賣 以世界為主題
有酸、有辣 亦有流心爆汁 整體幾得意
比較鐘意冬蔭公口味 味道好突出 較重口味

果然係招牌點心 食咗5款點心 呢款最好食‼️
因為用咗越南炸網皮 所以食落特別脆口
內裡有蝦肉同豬肉餡料 點泰式辣醬幾夾🤣
🍞 黑金流沙包 💰$40

鹹蛋黃味道幾香濃 鐘意流沙嘅口感~
​-
🐟 鰻魚荷葉飯 💰$82

一共有3片鰻魚 表面仲有金箔做點綴
而荷葉飯就有啲似糯米雞嘅味道
🍵 抹茶雪山冰 💰$88

抹茶、紅豆、抹茶凍、餅乾
估唔到食點心嘅餐廳都有台式甜品可以食!!
抹茶味道偏甜 適合螞蟻人🐜
如果係紅豆蓉的話 口感上會更好👻
📍 尖沙咀海防道38-40號中達大廈1樓
#caloriefoodie
已經很久沒有上中式酒樓飲茶,今日和細佬仔經過尖沙咀中達中心的「龍點心」,被其精緻創意點心、打卡甜品所吸引。店內環境以「龍」為主題,富有中國傳統特色,既懷舊又加入了不少新派的元素。相信很多人都喜歡上酒樓點選燒賣,我們今次也試了一款非常有特色的燒賣拼盤。🌟歎世界燒賣拼盤:🇹🇭三冬蔭功泰辣燒賣從來未食過有冬陰功口味的辣燒賣,辣味引起食慾,酸酸辣辣的感覺好適合夏天食,一咬更有爆汁的效果,很出色。🇦🇺黑蒜帶子燒賣黑蒜是健康之選,配上金箔,賣相高級特別,帶子新鮮彈牙,與燒賣搭配鮮甜爽口。🇮🇹芝士墨魚燒賣芝士味濃加上爽口的墨魚,既爽滑又綿密,大愛特別受小朋友喜愛。🇫🇷黑松露珍香燒賣有黑松露的燒賣,味道非常香濃,比較薄,內裏有彈牙的蝦餃,豐富口感。🇰🇷泡菜蒜辣燒賣原本以為平平無奇的泡菜蒜辣燒賣,一放入口,蒜辣的味道頓時刺激了味蕾,又辣又多汁,味道相當好,令人有驚喜!🇷🇺俄式羅宋燒賣另一個爆汁的燒賣以我識俄式羅宋湯為主題,味道酸酸甜甜,利用蔬菜與牛骨熬製紅湯調味,湯汁濃郁。🌟松露野菌晶瑩餃餡料不單子有黑松露,更加上其它菇菌結合,香氣四溢,顏色和形狀也十分吸引。🌟黑金流沙包喜歡包點的朋友,一定要叫這個黑金

🌟歎世界燒賣拼盤:

🇰🇷泡菜蒜辣燒賣

🇷🇺俄式羅宋燒賣

🌟松露野菌晶瑩餃

🌟黑金流沙包
喜歡包點的朋友,一定要叫這個黑金流沙包,不但外型美觀,熔岩般既流沙程度,一咬落去,滑嫩嘅奶黃流出,令人念令不忘。

🌟一口鹹水角
外表圓碌碌的鹹水角與傳統的鹹水角顏色不一樣,非常鮮艷吸引,入口香脆,外脆內糯,口感一流。

🌟奥利給登頂雪山
(巧克力,黑珍珠,餅乾,奶製品)
外型猶如雪山的刨冰,外型相當吸引,份量十足,又不同甜品配料,層次分明,是炎炎夏日消暑之選。

2024-05-31
下午茶
2024-06-02 37 浏览
以前讀書時侯,好鍾意一大班朋友仔一齊食吓點心吹吹水,果陣通常落咗堂或者宵夜果陣食~龍點心夜茶嘅出現,就比返我青春時代嘅感覺。歎世界燒賣拼盤俄式羅宋燒賣 - 一口咬下去就有點辣辣的,羅宋湯湯頭加上少少tabasco 的味道,喜歡羅宋湯的不妨找回熟悉嘅味道黑蒜帶子燒賣 - 淡淡的蒜香,黑色的燒賣皮,再搭上一隻小小的帶子,帶點特色,配搭有點新奇芝士墨魚燒賣 - 有黑自然也有白,墨魚滑搭上內裏的芝士夾心,雖然不及羅宋以及冬蔭功的爆汁,但芝心仍然有一股爆炸的力量冬蔭功泰辣燒賣 - 一口咬下去比羅宋更辣一點,酸辣的湯汁灌入口裏,感覺比泰式冬蔭功更濃一點,不嗆口但提神泡菜蒜辣燒賣 - 辣味不算很重,少許失望的一顆,青色的外皮比較特別而已黑松露珍香燒賣 - 淡淡的松露香氣下面是滿滿的蝦滑燒賣,對比普通燒賣沒有那麼膩大澳蝦醬鮮魷卷 . 鳳尾蝦多士蝦醬鮮魷卷名乎其實係「蝦」醬,蝦仁粒比例比魷魚更多!當然了大澳蝦醬的味道是有一點,只係炸得太透,皮有點硬扣少少分。或者可以點個醋都好。鳳尾蝦多士皮薄,蝦靚,仲要擺耐D都keep住脆口。三塊係有點不夠鰻魚荷葉飯後來怕不飽加點的蒸飯,點知好有驚喜,香烤鰻魚上面加了金
以前讀書時侯,
好鍾意一大班朋友仔一齊食吓點心吹吹水,
果陣通常落咗堂或者宵夜果陣食~

龍點心夜茶嘅出現,
就比返我青春時代嘅感覺。

大澳蝦醬鮮魷卷 . 鳳尾蝦多士

鰻魚荷葉飯
後來怕不飽加點的蒸飯,點知好有驚喜,香烤鰻魚上面加了金箔,加強了高級感。鰻魚厚厚的很飽滿下面亦有幾大份的蛋炒飯底,絕對要兩個人先食得哂XD

白灼蘭花苔
灼一份菜都來點特別的,西蘭花苔鮮香,然後師傅將大大把的姜蓉淋上面,最後我地將豉油倒落去,講真,比炒菜更香更惹味,仲更健康。

桃氣寶藏冰
賣相挺可愛的台式牛奶冰,綿密的口感帶著絲滑,慢慢溶掉。頂上有些粉粉的餅乾點綴,滿滿的少女心很搶眼~最底下也有白涼粉,椰果粒粒提升了口感。不夠牛奶,爆珠嗎?可以再加哦,夏天挺合胃口

羊肚菌燉水鴨 · 南北杏菜膽燉豬肺
下著大雨刮著風,第一樣自然想到的是湯水,一濃一淡,水鴨湯滋補,豬肺湯滋潤,火喉也很猛,點心快吃完才攤凍到可以喝的溫度~

蟹粉菠菜香蝦餃 . 松露野菌晶瑩餃
餃餃新意思,用啲鮮色的餃子引人入勝。翠綠的前者仲有加了三文魚籽,賣相搶眼吸引,而且仲幾好味。後者紫色都很討喜,而且菇菌香氣亦係好難抗拒,一口一粒意猶未盡。

香濃黑芝麻糊
小小的中式糖水,只是一小口就感受到烤芝麻的深邃,唔可以同糖水舖比但亦係上品。
2024-06-01
用餐优惠
試食活動
  • 歎世界燒賣拼盤
  • 鰻魚荷葉飯
  • 桃氣寶藏冰
2024-06-02 16 浏览
尖沙咀嘅龍點心,佢地既點心樣樣都好有特色,最近佢哋新推出咗「歎世界燒賣拼盤」,另外我地又試埋其他幾款特色菜品,全部都好唔錯呢歎世界燒賣拼盤呢個拼盤名副其實食勻全世界風味~黑蒜帶子燒賣:帶子鮮甜多汁,黑蒜增添咗一層濃郁嘅香氣,兩者結合相得益彰。俄式羅宋燒賣:內餡充滿咗羅宋湯嘅酸甜味,帶有濃郁嘅番茄與牛肉香,非常特別。黑松露珍香燒賣:黑松露嘅獨特香氣與燒賣嘅鮮味完美融合,每一口都充滿高級感。泡菜蒜辣燒賣:帶有韓式泡菜嘅酸辣味,再加上蒜嘅辛香,味道層次豐富。冬蔭功泰辣燒賣:泰式冬蔭功嘅酸辣湯味道濃烈,非常開胃。芝士墨魚燒賣:芝士嘅濃郁與墨魚嘅鮮味結合,口感豐富而不膩。脆脆富貴紅米腸粉紅米腸粉帶有獨特嘅米香,內裡酥脆,外皮柔軟,口感層次豐富。拉絲菠蘿包拉絲菠蘿包係龍點心嘅招牌之一,外皮香脆,內裏鬆軟,仲有滿滿咸香嘅芝士。最特別嘅係拉絲效果,可以拉出長長嘅芝士。臘腸潤腸蒸雞飯用傳統嘅臘腸同潤腸搭配鮮嫩嘅雞肉,飯粒吸收咗臘腸潤腸嘅油香,同時雞肉保持嫩滑,整體味道非常豐富。桃氣寶藏冰最後係甜品「桃氣寶藏冰」,呢個甜品用咗蜜桃、火龍果、白珍珠、餅乾同奶製品,味道清新。蜜桃鮮甜配上白珍珠嘅彈牙口感,再加

歎世界燒賣拼盤
呢個拼盤名副其實食勻全世界風味~

冬蔭功泰辣燒賣:泰式冬蔭功嘅酸辣湯味道濃烈,非常開胃。

芝士墨魚燒賣:芝士嘅濃郁與墨魚嘅鮮味結合,口感豐富而不膩。

脆脆富貴紅米腸粉
紅米腸粉帶有獨特嘅米香,內裡酥脆,外皮柔軟,口感層次豐富。

拉絲菠蘿包

臘腸潤腸蒸雞飯

桃氣寶藏冰
最後係甜品「桃氣寶藏冰」,呢個甜品用咗蜜桃、火龍果、白珍珠、餅乾同奶製品,味道清新。蜜桃鮮甜配上白珍珠嘅彈牙口感,再加上餅乾,整體口感豐富多變。
2024-06-01 23 浏览
龍點心主打食新派創意點心,店內裝修行時尚風格,有好多五光十色嘅燈牌,多款特色食物,另一賣點係佢哋嘅甜品都好吸引,有綿綿冰、芋圓同埋椰皇▪️歎世界燒賣拼盤新出嘅燒賣系列,一籠有六粒燒賣, 粒粒都唔同口味,款式創新!包括有冬蔭功泰辣、黑蒜帶子、芝士墨魚、黑松露珍香、泡菜蒜辣同俄式羅宋, 燒賣好有口感,特別係墨魚嗰款超級彈牙,入面仲有流心芝士,泡菜蒜辣都好有特色,而且都幾辣添!好值得叫呢個拼盤試吓▪️脆脆富貴紅米腸粉紅米腸粉包住油炸鬼釀蝦肉,賣相好靚,口感層次分明,仲配上三款醬汁,非常滋味,值得一試▪️一口豆腐豆腐好巨型,份量又多,外皮又薄又鬆脆,做到外脆内嫩嘅口感,外層仲灑上椒鹽,食落好香口▪️黑金流沙包包好鬆軟,食時小心入面流沙餡好熱,奶香味十足,甜度剛好▪️桃氣寶藏冰呢度嘅甜品賣相好掂,睇得又食得,綿綿冰口感幼滑,食到有啖啖嘅香桃味,仲可以按自己口味加入鮮奶同埋蒟蒻珠珠,值得一試

▪️歎世界燒賣拼盤

▪️脆脆富貴紅米腸粉

▪️一口豆腐

▪️黑金流沙包
包好鬆軟,食時小心入面流沙餡好熱,奶香味十足,甜度剛好

▪️桃氣寶藏冰
以前食過灣仔店已經覺得佢地嘅點心整得靚又好食,原來已經開左幾間分店,今次再食依然覺得好高質!係我私心推介嘅點心舖💖🐉歎世界燒賣拼盤$70燒賣拼盤今季以環遊世界做主題,出左六款唔同口味嘅燒賣。有兩款餡料都包住湯汁,咬嘅時候要小心!有俄式羅宋燒賣,包住羅宋湯嘅牛骨湯汁,甜而香濃。冬蔭公泰辣燒賣包住冬蔭公湯汁,香辣惹味,六款入面我最欣賞呢款。另外四款就係黑松露珍香燒賣、泡菜蒜辣燒賣、黑蒜帶子燒賣同芝士墨魚燒賣,每款各有特色。黑蒜帶子燒賣外型黑金色,有種高級感🤩表面放上黑梅同帶子,甜甜酸酸🐉龍餃子$50一籠四款唔同味道,有酸菜魚鳳眼餃、筍尖蝦餃皇、松露野菌晶瑩餃同蟹粉菠菜香蝦餃。酸菜魚包住酸辣湯汁,味蕾刺激😍推介食蝦餃皇,皮薄蝦肉結實🐉翡翠響鈴腸粉$48腸粉包響鈴呢個配搭都好新穎,除左普通響鈴仲有紫菜響鈴,響鈴keep到脆口,蘸上麻醬食好夾🐉馬拉小籠包$48小籠包皮呈啡色,湯汁帶清清地嘅肉骨茶味道,好特別😋🐉奧力給登頂雪山$88原來而家仲多左雪冰甜品,口感幼細綿密,朱古力味濃,唔同其他冰食到底會淡晒。另加左唔少朱古力夾心曲奇、百力滋同餅乾,一份夠兩個人share!

🐉歎世界燒賣拼盤$70

🐉龍餃子$50

🐉翡翠響鈴腸粉$48

🐉馬拉小籠包$48
小籠包皮呈啡色,湯汁帶清清地嘅肉骨茶味道,好特別😋

🐉奧力給登頂雪山$88

前幾日Happy Friday朋友話好耐冇食過點心想搵間特色嘅點心店就揀咗間好好味嘅《龍點心》滿足下味蕾ღ歎世界燒賣拼盤 $70呢款燒賣係限時發售,以世界特色元素作靈感嘅創新燒賣以唔同國家為主題,一次過試晒6種唔同口味,每款都各有特式,味道唔怪仲幾好味添,既有全新口味又不失傳統燒賣嘅風味有啖啖黑松露味嘅黑松露珍香、鮮甜爽口嘅黑蒜帶子、芝香十足又彈牙嘅芝士墨魚、微辣惹味嘅泡菜蒜辣、仲有兩款爆汁嘅俄式羅宋同埋冬陰功泰辣ღ 脆脆富貴紅米腸粉 $52紅米腸粉外皮軟糯,中間食落超級鬆脆,入面仲有滿滿鮮味十足嘅蝦肉,層次感非常豐富ღ 一口鹹水角 $38鹹水角外脆,食落煙煙韌韌,一啖一粒好有咬口ღ 一口豆腐 $58豆腐外層薄薄一層,好酥香,口感滑嫩細緻ღ鳳爪拼金錢肚 $48呢款人少少都可以食多兩款點心😍兩款都係我平時飲茶會叫金錢肚夠淋而且好入味微辣惹味😋ღ抹茶雪山冰 $88我哋揀嘅呢個雪冰系列有3款選擇,款款都好吸引🤩清凉解暑,又可以滿足味蕾冰冰涼涼嘅抹茶雪山冰 帶有抹茶香氣同爽滑嘅口感內裏有粒粒西米、抹茶凍淡淡夏日同朋友分享就啱晒勒滋味滿足😌
前幾日Happy Friday
朋友話好耐冇食過點心
想搵間特色嘅點心店
就揀咗間好好味嘅《龍點心》
滿足下味蕾

ღ歎世界燒賣拼盤 $70
呢款燒賣係限時發售,以世界特色元素作靈感嘅創新燒賣

仲有兩款爆汁嘅俄式羅宋同埋冬陰功泰辣

ღ 脆脆富貴紅米腸粉 $52

ღ 一口鹹水角 $38
鹹水角外脆,食落煙煙韌韌,一啖一粒好有咬口

ღ 一口豆腐 $58
豆腐外層薄薄一層,好酥香,口感滑嫩細緻

ღ鳳爪拼金錢肚 $48
呢款人少少都可以食多兩款點心😍
兩款都係我平時飲茶會叫
金錢肚夠淋而且好入味
微辣惹味😋

ღ抹茶雪山冰 $88
冰冰涼涼嘅抹茶雪山冰
帶有抹茶香氣同爽滑嘅口感

內裏有粒粒西米、抹茶凍
淡淡夏日同朋友分享就啱晒勒
滋味滿足😌
2024-05-27 9 浏览
龍點心為新派點心店,將傳統點心加了創意元素,餐廳生意興隆,用餐時間一位難求,今日來一探究竟。今次點了—🥟嘆世界燒賣拼盤十分有創意的六道點心,結合了世界不同地區的特色風味,創意十足。一口咬下,燒賣裡溢出的竟然是冬蔭與羅宋湯汁,十分新奇。相比之下,芝士或是黑松露風味的燒賣就顯得中規中矩許多,但味道與口感依然都很出色。🥟筍尖蝦餃皇剔透的外皮,裡面包著爽口的鮮蝦,沾著微辣的XO醬汁最對味。🥟翡翠響鈴腸粉鮮綠色的腸粉,看上去特別健康清爽。裡面包著酥炸響鈴與蝦肉,口感內酥脆外Q彈,十分特別。🥟鳳尾蝦多士茶餐廳必試的選項,底下的多士烤的酥脆,上頭的鮮蝦肉質很彈牙,伴著蛋黃醬口感很滑順味道很美味。🥟抹茶雪山冰點心店竟然有雪山冰!賣相仲好靚,抹茶口味不會過甜,趣味十足,適合夏天與朋友一起來嘆世界。

今次點了—

🥟嘆世界燒賣拼盤

🥟筍尖蝦餃皇
剔透的外皮,裡面包著爽口的鮮蝦,沾著微辣的XO醬汁最對味。

🥟翡翠響鈴腸粉

🥟鳳尾蝦多士

🥟抹茶雪山冰
🥢 每一個國家都有自己獨特的美味佳餚,龍點心就為您呈現一場豐富多元的世界美食之旅,精心研製了各種風味燒賣,結合在地特色和創意料理,為您呈現一場舌尖上的環球之旅。 ✨ 歎世界燒賣拼盤 ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ 🇹🇭 冬蔭功泰辣燒賣 🇦🇺 黑蒜帶子燒賣 🇮🇹 芝士墨魚燒賣 🇫🇷 黑松露珍香燒賣 🇰🇷 泡菜蒜辣燒賣 🇷🇺 俄式羅宋燒賣 👨🏻‍🍳 全手工現做,每一粒都精心製作,獨創新意,風味各異,等您來品嘗環球美食之旅! ⏳ 上菜速度: 🐄🐄🐄🐄🐄

✨ 歎世界燒賣拼盤 ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

⏳ 上菜速度: 🐄🐄🐄🐄🐄
  • 一籠大滿足
  • 拉絲菠蘿包
2024-05-19 55 浏览
裝潢趣緻,好似復古卡通版嘅茶屋,而且成個餐單都好新穎,唔怪之佢攞咗2023年最回味食府金獎、必吃粵菜、同埋最新必吃餐廳🏆1️⃣ 加倍開心果露(熱) $58食得出佢唔係嗰種加咗好多白朱古力同糖嘅開心果露,暖粒粒之餘又覺得佢比較健康💚大推2️⃣ 一龍大滿定 $68酸菜魚鳳眼餃蟹粉菠菜香蝦餃筍尖蝦餃皇鹹蛋黃墨魚燒賣松露野菌晶瑩餃豌豆桃子見到呢個組合應該都知道每樣都好有驚喜 喺之前全部冇食過嘅味道 所以小編非常鍾意 尤其是呢個鹹蛋黃墨魚燒賣真係嚇咗小編一跳 爆漿不特止 係爆到我成頭髮都係... ...😂😂😂酸菜魚鳳眼餃都要特別讚一讚 一細啖嘅酸菜魚 滑捋捋💰~180 p.p.

1️⃣ 加倍開心果露(熱) $58

2️⃣ 一龍大滿定 $68
酸菜魚鳳眼餃
蟹粉菠菜香蝦餃筍尖蝦餃皇
鹹蛋黃墨魚燒賣
松露野菌晶瑩餃
豌豆桃子

💰~180 p.p.
2024-02-21
  • 一籠大滿足
📍龍點心 尖沙咀海防道38-40號中達大廈1樓尖沙咀龍點心有著獨特裝飾和豐富美食選擇,使用霓虹燈和靛藍色鐵花裝飾的裝修風格確實帶有懷舊感,給人一種特別的氛圍。除了裝修風格,這家分店提供新派創意精緻點心和特色燒賣,這些限時發售的美食可能有一些獨特的口味和創新的組合,給顧客帶來驚喜和享受。另外,還提供港式風味的甜品,燉椰皇是一款滋潤養生的甜品,而最近大熱的開心果露也是一個不錯的選擇。這些甜品適合一家大小一起品嚐,讓大家共享美食樂趣。☁️歎世界燒賣拼盤每一款燒賣都不一樣,有六款口味,全部都用世界不同美食元素作靈感,定期都會轉新燒賣口味,我最鍾意是香蒜帶子燒賣和俄式羅宋燒賣。一上枱已經俾黑色香蒜帶子燒賣吸引,蝦肉和豬肉混合,帶子爽口,香蒜味突出,完美融合。俄式羅宋燒賣是羅宋湯味,酸酸甜甜,非常特別。燒賣控一定要試下☁️一龍大滿足七彩點心拼盤,十分吸睛,有蟹粉菠菜香蝦餃,酸茶魚鳳眼餃,豌豆桃子等,每款都各有特色,一次滿足六種味雷,色香味俱全☁️蟲草花滑雞粥雞件香滑大塊,粥底綿滑,蟲草花份量多,釋放獨特香味☁️肉鬆馬拉糕表面灑滿大量肉鬆,海苔,芝麻,非常惹味,馬拉糕鬆軟,值得一試☁️章魚肉餅飯章魚已切成粒,
📍龍點心
尖沙咀海防道38-40號中達大廈1樓

一籠大滿足

☁️歎世界燒賣拼盤

☁️一龍大滿足

☁️蟲草花滑雞粥
雞件香滑大塊,粥底綿滑,蟲草花份量多,釋放獨特香味

☁️肉鬆馬拉糕

☁️章魚肉餅飯
章魚已切成粒,豬肉香口,少少鹹香,配上特製豉油,好快已經食晒

☁️一口豆腐
炸豆腐即叫即做,外層香口酥脆,內裡豆香柔滑,旁邊有脆豆,好好食

☁️翡翠響鈴腸粉
外表是翠綠,包了香脆紫菜響鈴,可以點胡麻醬及豉油醬,令人垂涎欲滴

☁️桃膠甜椰
原來呢個系凍食,桃膠舖滿面,底層是椰清凍,不會太甜,好養顏,兩個人share 食都得

☁️芝麻湯圓鮮奶燉椰皇
芝麻湯圓有三粒,流心好大粒,芝麻餡爆多,鮮奶和椰皇好夾,暖粒粒,好滋潤

💚加倍開心果露(熱)
開心果露口感順滑,濃郁香口,入口幼滑,香氣充滿口腔,推薦給愛美人士

總括來說,龍點心適合家庭聚會的餐廳,母親節就到,會提早book枱,再帶媽咪一齊慶祝,可以在舒適環境中品嚐新鮮味道點心和甜品
章魚肉餅飯
開心果糊
芝麻湯圓鮮奶燉椰皇
一口豆腐

Lung Dim Sum has unique decoration and rich food choices. The decoration style using neon lights and blue iron flowers really has a sense of nostalgia and gives people a special atmosphere.

In addition to the decoration style, this branch offers new creative exquisite dim sum. These limited-time delicacies may have some unique flavors and innovative combinations, bringing surprise and enjoyment to customers.

In addition, they also provide Hong Kong-style desserts with a variety of choices. Steamed Coconut is a nourishing and healthy dessert, and the recently popular pistachio dew is also a good choice. These desserts are suitable for the whole family to enjoy together, allowing everyone to share the fun of delicious food.

#尖沙咀#尖沙咀美食
  • 一龍大滿足
  • 桃膠甜椰
  • 芝麻湯圓燉椰皇
2024-05-05 126 浏览
✨Oreo登頂雪山🍧 ✨購自: 龍點心(尖沙咀海防道38-40號中達大廈1樓)價錢:$88推薦度:7.5/10-點心店都有Oreo刨冰😂綿綿冰口感軟綿 完全做到入口即溶‼️刨冰食落有淡淡嘅朱古力味 唔會太甜 上面有1層軟滑香甜嘅奶蓋 面頭加入咗Oreo餅同唔同嘅餅乾 冰底裏面仲有Oreo碎同煙靭嘅白珍珠 口感彈牙 好有驚喜‼️旁邊仲配上椰奶 淋埋一齊食會更香甜😍 整體份量同配料都好充足✨幾抵食👍🏻-✨抹茶雪山冰🍧 ✨價錢:$88推薦度:7.5/10-抹茶雪山冰上面有豐富嘅餅乾🍪面頭嗰2塊花係抹茶味餅乾🍵 賣相精緻🌸 鋪滿軟滑嘅奶蓋 旁邊跟咗1小碗軟糯香甜嘅紅豆🫘同埋椰奶 刨冰食落有淡淡嘅抹茶香 唔會太甜 個人認為抹茶味可以再濃啲🤏🏻冰底裏面有白珍珠同埋椰果 口感彈牙 食到底都仲有好多配料 真心幾抵食👍🏻
✨Oreo登頂雪山🍧 ✨
購自: 龍點心
(尖沙咀海防道38-40號中達大廈1樓)
價錢:$88
推薦度:7.5/10
✨抹茶雪山冰🍧 ✨
價錢:$88
推薦度:7.5/10
2024-05-03 82 浏览
🥢脆脆富貴紅米腸粉👍🏻紅米腸粉皮薄油炸鬼心做得很脆, 蝦肉爽口Red Rice Roll with Crispy Prawn & Pork StuffingThe rice roll is thin with crispy deep-fried donut and al-dente shrimp stuffing.🥢蘿蔔絲酥👍🏻很酥脆, 蘿蔔絲夠腍也夠味Shredded Radish PuffThe puff is crispy. The radish stuffing is tender with enough flavor.🥢一口豆腐👍🏻好香脆, 外脆內軟Fried TofuThe outer crush is crispy and the tofu is soft and smooth. 🥢懷舊燒賣👍🏻爽滑彈牙Traditional Siu Mai is al-dente所有點心都夠熱All dim sum served piping hot.
🥢脆脆富貴紅米腸粉👍🏻
紅米腸粉皮薄
油炸鬼心做得很脆, 蝦肉爽口

蘿蔔絲酥
🥢蘿蔔絲酥👍🏻