2018-09-05
今日約左老友食飯,佢揀左呢間。一到埗,見到餐廳是古色古香feel , 好有以前客棧的感覺,好鬼正!其實係食台式菜的,餐牌五花八門,好多選擇。價錢平,細細碟,好多野都想食,可以試多幾款喎。即時叫幾個小菜,如果可以加多一埕女兒紅就爽了 。松花皮蛋豆腐 $42開胃冷盤,豆腐切成薄片,夾住皮蛋食。重點係加左秘製的醬汁,少少酸唔太咸,有香蔥蒜味,配合豆腐皮蛋,好好味好開胃,推介必食頭盤。滷白菜 $46配料多多,有豬皮、木耳絲、大白菜、肉絲同埋辣椒絲等等。呢個配搭同煮法响香港真係好少食到,成件事好有農家菜的感覺。味道好熟悉但已經唔記得响邊到食過了,一碟餸可以勾起無限回憶......豬脆管 $72係新野,咁大個人未試過所以叫左來食吓。幾得意喎,似豬軟骨但被切成薄片。旁邊有一圈似豬腸質感,但沒有豬腸的獨有味道。整體感覺似豬耳+豬軟骨+豬腸的混合體,好脆口、唔油膩、冇怪味,幾得意。大腸麵線 $38朋友吃的,以為細細碗,點知份量都幾多喎。我試左少少,豬腸有咬口,麵線夠幼細,淋滑又索湯。麵線有胡椒粉調味,但味道比較淡,冇阿宗咁濃味。個人來說我鐘意加辣多D,但朋友就話淡D好,少D潻加,食出真味。古早味魯肉飯
即時叫幾個小菜,如果可以加多一埕女兒紅就爽了 。
松花皮蛋豆腐 $42
滷白菜 $46
豬脆管 $72
大腸麵線 $38
古早味魯肉飯 $38
呢碗是我的,份量又係比想像中大噃。滿滿的軟 Q 白飯,配上滿滿的台式魯肉,味濃好啱我心水。魯肉入口即溶,絕不油膩。好邪悪,好美味。
桂圓雪梨茶 $28
有好多生果粒粒,暖暖地,淡淡地,唔會太甜,都幾清潤。
桂花酒釀小丸子 $36
朋友食的,桂花好香,但酒味唔算出,小丸子煙煙韌韌好味道,作為飯後甜品堅係唔錯。
上菜快,服務好,價錢合理,最緊要係有風味,會再來。