2019-08-23 75 浏览
行過銅鑼灣登龍街,不嬲都好多嘢食揀,突然之間今日好想食鐵板餐,就入咗去龍門冰室🤤🥢星板鐵板餐呢個雜扒餐有西冷牛扒、雞扒、煙三文魚、炸帶子同埋英式香腸。西冷牛扒大概介乎5-7成熟之間,食落唔會太過奀皮,亦都好多肉汁;雞扒亦都好彈牙,唔會好乾淨淨;英式香腸就好入味,本身腸入面都好濃味,加埋煙韌嘅口感,食落好滿足;而煙三文魚同炸帶子亦都比較少見係港式鐵板餐上面,所以好有新鮮感。除左有咁多配料之外,當然唔少得黑椒汁,呢個汁又唔會太過辣,既可以享受到唔同肉嘅肉味,又可以佢本身個汁嘅味道,兩者都好夾。🥢3.6特濃牛乳芝士玉子常餐叫咗個雪菜肉絲湯米粉、香辣肉醬芝士玉子燒!個雪菜肉絲湯米粉超足料,平時茶餐廳啲雪菜肉絲得個少少,食兩啖就冇晒,但係呢一碗啲雪菜肉絲多到不得之了!而且好鍾意佢係自家醃制雪菜,冇嗰陣好奇怪嘅味!另外個芝士玉子燒都冇得彈,鍾意食重口味嘅人就啱晒食香辣肉醬,同個玉子燒好夾☕熱菜蜜 熱柚子蜜兩杯都好足料 唔會淡茂茂

🥢星板鐵板餐

🥢3.6特濃牛乳芝士玉子常餐

☕熱菜蜜 熱柚子蜜
兩杯都好足料 唔會淡茂茂
2019-08-22 58 浏览
龍門冰室香港人精神 - 快靚正..喺銅鑼灣登龍街附近做嘢要食個快飯,揀左呢間新的龍門冰室。點了一個黑松露炒蛋多士餐,原來餐會配羅宋湯同沙津,沙津不是一般生菜,而是粟米,碎蛋,生果加沙津醬,當每間餐廳都係簡單生菜,呢個有新意,加分!.黑松露炒蛋多士🥪🍳.🍳炒蛋好滑,唔會過生又唔過熟啱啱好。黑松露味好香,完全融入於滑蛋當中😍 🥪多士厚厚的,有香牛油味,配上黑松露炒蛋配搭一流😆滿滿港味嘅黑松露炒蛋多士,唔錯唔錯!.多士以外,仲有番茄仔同脆脆薯餅,🍅🍅🍅作為一個早午餐,非常豐富!.另外要讚就係坐低後,店員留意到我地張枱滴水,主動安排我地調位,好細心!.下次再去登龍街都會幫襯!🍟🍟🍟
龍門冰室

香港人精神 - 快靚正

喺銅鑼灣登龍街附近做嘢要食個快飯,揀左呢間新的龍門冰室。

黑松露炒蛋多士🥪🍳

下次再去登龍街都會幫襯!🍟🍟🍟
黑松露炒蛋多士
黑松露炒蛋多士
2019-08-19 47 浏览
又無令我失望喎!冰室環境企理,有唔少情侶撐緊枱腳(包括我在內)點左茶餐瑞士雞翼湯公仔面 hkd48雞翼同面分開上,唔怕比d湯溝淡瑞士雞翼嘅味道雞翼肉質唔老,公仔面彈牙。真係好有香港味~ 配3.6牛北海道牛乳炒蛋仲加左$3轉奶醬脆豬,超邪惡! 幾抵食另外仲點左美式鐵板牛仔骨拼炸蝦炸帶子hkd100鐵板熱啦啦淋上黑椒汁,看見都好想食牛仔骨幾軟淋,而且份量十足炸蝦同 炸帶子就不過不失去冰室就緊係要整杯特飲涷檸樂同紅豆冰紅豆冰有d似椰汁冰,勁濃椰奶味
又無令我失望喎!

冰室環境企理,有唔少情侶撐緊枱腳(包括我在內)

點左茶餐瑞士雞翼湯公仔面 hkd48

雞翼同面分開上,唔怕比d湯溝淡瑞士雞翼嘅味道
雞翼肉質唔老,公仔面彈牙。

真係好有香港味~ 配3.6牛北海道牛乳炒蛋
仲加左$3轉奶醬脆豬,超邪惡! 幾抵食

另外仲點左美式鐵板牛仔骨拼炸蝦炸帶子hkd100

鐵板熱啦啦淋上黑椒汁,看見都好想食

牛仔骨幾軟淋,而且份量十足
炸蝦同 炸帶子就不過不失
去冰室就緊係要整杯特飲
涷檸樂同紅豆冰
紅豆冰有d似椰汁冰,勁濃椰奶味
2019-08-17
2019-08-18 52 浏览
Came here for a quick tea having missed lunch, i was absolutely famished and decided to get the English all-day breakfast coupled  with a traditional iced milk tea. The food was served quick and i almost forgot to snap a photo before woofing it all down. For a fraction of the price charged by neighboring cafes for essentially the exact same dish, this place will definitely become my go-to place for tea in the future. Served very generously, the dish consisted of 2 butter lathered pieces of thick toast, delicately positioned smoked salmon, 2 bacon rashes, 2 links of sausage, 1 portebella mushroom, scrambled eggs, hash brown and baked beans. Everything was very well prepared, piping hot and cooked to perfection. With an ice-cold cup of milk tea to wash it all down, this was definitely a tea to remember!
2019-08-17 58 浏览
同朋友喺銅鑼灣行完街之後,喺附近搵咗間茶餐廳,打算平平哋食個晚餐。餐廳嘅選擇好多,有中式、西式、日式、韓式,體現左香港茶餐廳嘅百搭精神,咩都有啲😂。同朋友兩個人叫咗兩個餐同一個小食,蔥油雞扒撈丁配餐飲($50)、牛油帶子意粉配餐湯、沙律、餐飲($80)加蜜糖雞翼($45)。蔥油雞扒撈丁,雞扒大大塊,煎香之後上面配有蔥油,所謂嘅蔥油其實就係食燒味配嘅薑蔥蓉,夠晒香口,仲配埋甜豉油,夠晒重口味,加強大家味蕾上嘅刺激。整體配搭邪惡之餘都幾好味,而且以晚餐來講,價錢唔貴,都算值得一試。至於牛油帶子意粉,落足牛油去煮個意粉,牛油味香濃,令到個意粉非常好食,唯一可惜左少少嘅係,帶子過煎而帶點燒焦味,影響咗整體味道,不過我諗改善咗呢一點都相當唔錯。而蜜糖雞翼,表面煎到好香口,配埋蜜糖無得輸!

而蜜糖雞翼,表面煎到好香口,配埋蜜糖無得輸!

餐湯
粟米蛋沙律
熱奶茶
2019-08-15 56 浏览
平日番工四圍走,又時候都唔知當地有咩好食,通常都快快手咁做番餐,醫飽個肚就算,不過去到銅鑼灣,我通常都會簡番食龍門冰室貪佢上菜快,質素有保證,價錢亦都相宜。今日放工既時候,接埋女朋友,一時之間未諗到食咩好,所以就快快手拉埋佢試下食我呢間心頭好。咁我地就答自叫做一個主菜,然後叫左個雞翼。 雞翼份量還好,有6隻,不過隻隻都夠晒飽滿,咬落有輕輕的黑胡椒味,而且煎得非常香,所以都好快就清晒我自己就叫左個黑松露忌廉菇飯,選米用左意大利米,煮得較中等,不會太硬,更岩香港人口味,忌廉相當香,食唔停口,唯一係比較滯,最好就2個人分享。唔係既話,食完都食唔落其他野Lu 女朋友就叫左個撈丁,要左蝦餅同埋牛肉碎奄列。 撈丁都叫做唔錯啦,唯一就係個麵比較硬食,而且汁亦都叫做少左啲,下次可能預先講要多汁就更好。 蝦餅熱騰騰,非常香口,食唔停牛肉醉奄列都好唔錯 不過我食左一啖之後就沒得再食
貪佢上菜快,質素有保證,價錢亦都相宜。

咁我地就答自叫做一個主菜,然後叫左個雞翼。

蝦餅熱騰騰,非常香口,食唔停

牛肉醉奄列都好唔錯 不過我食左一啖之後就沒得再食

2019-08-14 40 浏览
晚上到銅鑼逛街, 在此先吃過晚餐咸牛肉芝士玉子燒配瑞士雞翼$70玉子燒有幾款饀料可選,我們選了咸牛肉,玉子皮嫩滑,餡料豐富味美。瑞士雞翼不是瑞士🇨🇭發明的🤣,吃之前一兩天電視剛介紹,得知瑞士雞翼的醬汁以花椒丶八角丶桂皮等香料炮製而成,而在這碟上就正正看到花椒丶八角👍蒜香鮮帶子炒西蘭花🥦$70帶子鮮嫩入味什菜海鮮煲$70西蘭花🥦丶生菜🥬丶白菜丶粉絲丶鮮魷丶蝦丶蜆等,足料好味每個餐也配白飯丶餐湯丶餐飲及多士,另加一個小食薯蓉焗青口$45焗出來的青口仍很有鮮味
晚上到銅鑼逛街, 在此先吃過晚餐

咸牛肉芝士玉子燒配瑞士雞翼$70

蒜香鮮帶子炒西蘭花🥦$70
帶子鮮嫩入味

什菜海鮮煲$70
西蘭花🥦丶生菜🥬丶白菜丶粉絲丶鮮魷丶蝦丶蜆等,足料好味

每個餐也配白飯丶餐湯丶餐飲及多士,另加一個小食

薯蓉焗青口$45
焗出來的青口仍很有鮮味
2019-08-14 61 浏览
銅鑼灣不嬲都有好多好野食,但而家香港發生左咁多事,就想收埋自己一個,唔想出街食飯,所以近呢兩個月都少左出去食飯,今次有朋友話想去銅鑼灣行街先出黎放鬆一下自己,行行下肚餓就就腳搵左一間餐廳食飯。朋友點左玉子燒常餐,佢揀左咸牛肉芝士玉子燒、叉燒湯意粉、牛油多士,非常豐富,$48就可以食到咁多野,真係好少地方可以薄薄嘅蛋皮包上足料咸牛肉,真材實料,啖啖都充滿咸牛肉嘅香味,非常惹味。玉子燒蛋皮煎得好滑lulu,好味。牛油多士,多士好厚身,而且仲去左邊,食落就會更加鬆軟,食落去外脆內軟,陣陣牛油香氣。叉燒湯意粉可以話係香港人嘅創意發明,肥瘦叉燒鋪滿意粉面,件件都原件,絕對唔會係叉燒絲,抵讚! 朋友叫左Latte 鮮奶咖啡,濃郁咖啡香氣,入口苦中帶甜,口感亦非常幼滑,估唔到冰室都可以飲到鮮奶咖啡,另類享受~我揀嘅精選晚餐,套餐中包括羅宋湯、多士同飲品,我就點左紅豆冰加$7,紅豆冰有好香濃嘅椰汁味,而且仲有好多紅豆,紅豆煮到岩岩好,唔會變左好似紅豆沙咁爛,必飲特飲之一。我地仲叫左蜜糖雞翼,雞翼上搽上一層蜜糖,入口就即刻品嚐到蜜糖嘅香甜味,無好油膩感,雖然係用焗嘅方法整雞翼,但雞肉仍然keep住嫩滑。

蒜香鮮帶子炒西蘭花熱辣辣送上前,帶子同西蘭花包含住濃濃蒜香,好有鑊氣,帶子好嫩滑,而西蘭花幾爽跪又無草青味。
2019-08-11 41 浏览
今天有些特別,因為銅鑼灣有大遊行,但是我覺得應該不會影響這條街,所以還是出來逛街。結果全部食肆都關門了,我只有選想這間冰室冰室的價錢合理,所以我選了最貴價的鐵板餐。鐵板餐100多元,配上餐湯和飲品。我點了海鮮餐,海鮮種類很多:青口、魷魚、炸蝦和魚。我最喜歡那兩隻大蝦🍤因為又爽又肥美。以餐來說這個湯十分好,因為又濃又香,原來是簡單的粟米忌廉湯,但我吃着感覺下了一些薯蓉非常特別。我還喝了檸檬利賓納,現在很多茶餐廳都沒有這飲品了。

我還喝了檸檬利賓納,現在很多茶餐廳都沒有這飲品了。
銅鑼灣返工已經食晒附近咁多間茶餐廳呢間茶餐廳係登龍街 比傳統嘅茶餐廳有少少唔一樣菜式比較多選擇 而且有蛋包飯、全日早餐等等.全日早餐$75 牛油大啡菇、煙三文魚、薯餅、煙肉、香腸、3.6牛乳炒蛋、牛油多士大啡菇上面有牛油 所以比較香同埋滑溜 不過食落就會有少少油膩煙三文魚質素平均 唔腥亦都唔會過鹹😌薯餅同煙肉冇乜特別 唔算油膩唔會太乾身 剛剛好👍🏻3.6牛乳炒蛋好香濃嘅牛乳味 口感比較豐富😋呢款全日早餐都算幾大份 晏晝一定夠晒飽😼另外跟咗餐湯沙律同埋飲品🤑.3.6牛乳炒蛋常餐 呢個餐都係跟咗餐湯沙律同埋飲品唔算話好有特色 勝在3.6牛乳炒蛋取勝比普通茶餐廳嘅炒蛋多咗牛奶🥛 所以炒蛋嘅口感比較順滑同埋又香濃嘅蛋味另外配左炸豬扒公仔麵豬扒唔會炸到好油膩外皮比較鬆脆乾身整體質素都平均
銅鑼灣返工已經食晒附近咁多間茶餐廳
呢間茶餐廳係登龍街 比傳統嘅茶餐廳有少少唔一樣
菜式比較多選擇 而且有蛋包飯、全日早餐等等
全日早餐$75

另外配左炸豬扒公仔麵
豬扒唔會炸到好油膩外皮比較鬆脆乾身
整體質素都平均
2019-08-09 45 浏览
今日約左朋友去銅鑼灣買野,買野之前去左登龍街搵野食,成條街都有唔少選擇。我地睇完龍門冰室餐牌就決定揀呢間試試。我揀左個芝士汁豬頸肉焗意粉,一上枱已經好香芝士味,食落「芝」味十足,個意粉真係豬頸肉仲多過意粉,好抵食。意粉掛滿芝士汁,啖啖都好入味。朋友揀左鐵板龍門三扒(豬、牛、雞),配黑椒汁 ,作為食肉獸,見到滿滿的3大塊扒真係好治癒,分量多到食唔晒😋凍奶茶凍檸茶喺銅鑼灣食晚餐,兩個人都只係百零蚊,而且食物質素都唔錯,好滿足。

我地睇完龍門冰室餐牌就決定揀呢間試試。

意粉掛滿芝士汁,啖啖都好入味。

凍奶茶
凍檸茶

2019-08-08 50 浏览
今日同朋友黎銅鑼灣食飯,最近洗左好多錢,而銅鑼灣既餐廳都比較貴,所以我地就諗住食平啲,去平民少少既冰室食飯。呢間冰室既裝修幾靚,而且位置非常方便。佢既選擇超級多,除左普通記有既常餐同飯餐之外,呢度仲有玉子餐、鐵板餐、全日早餐等等。我就揀左吞拿魚芝士玉子燒配雞翼撈丁。大大份既玉子燒,入面有好足料既吞拿魚同埋芝士,蛋味香濃,撈丁好大份,細食既我多丁食唔哂,要我朋友幫手食。飲品方面,我就叫左凍mocha,估唔到茶餐廳都有呢啲特式咖啡,而且亦都整得幾好飲。朋友就點左韓式鐵鍋珍珠飯配燒鴨胸脆雞扒,呢間冰室連韓式既飯都有,真係估佢唔到。朋友就叫左紅豆冰,紅豆冰建議要叫小冰。我地食到好飽,而且食物質素都唔錯,埋單總共155蚊,銅鑼灣黎講算抵食!
2019-08-07 47 浏览
返工成日去@龍門冰室 網址: 地址: 銅鑼灣登龍街28號永光中心地舖 電話: 24134168 呢間是身為wan chai causeway bay 中間位置返工的我,中午會去食lunch 的一間冰室,貪其食物種類繁多黑松露芝士焗雜菌西蘭花 $55 芝士抗拒唔到,有埋雜菌同西蘭花,又即時令自己食多些菜健康點蛋呀蛋,解禁不再怕cholesterol 一日食二3隻是等閒事。order 左$60 流心奄列,加豬扒 要了龍蝦汁,仲會配意粉或飯,但我晚上不吃任何澱粉質,就省卻了個奄列唔會太老,未誇張到流心但中心都是嫩的,蘸醬汁好好味,仲有豬扒好飽架!餐飲
返工成日去@龍門冰室

網址:
地址: 銅鑼灣登龍街28號永光中心地舖
電話: 24134168

餐飲

2019-08-07 31 浏览
冰室係times square地鐵站行過黎都近,好易搵!6點幾黎到有卡位坐~Menu好多選擇!叫左兩個餐加兩個小食作為我地既 Dinner.餐牌上嘅款式好多元化,中西合璧,除咗有茶餐廳必備的炒粉麵飯同常餐,仲有西式意粉飯類同全日早餐,價格相宜,總有一款啱心水.揀咗鮑魚烏冬配香腸厚多士~厚切方包好鬆軟,充滿麵包香!鮑魚烏冬上面有5隻鮑魚,茶餐廳吃鮑魚,好特別 揀咗鐵板餐~紐西蘭羊架配香草腸,配餐湯~蕃茄雜菜湯用咗湯麵碗盛載,好大碗呢。鐵板羊架配燒汁香噴噴,薯條即叫即炸,香脆可口,連其他配料把鐵板填得滿滿的。羊扒入味夠淋,越食越開胃。香草腸,勁大條,香草味好吸引。揀咗蜜糖雞翼即叫即整,超級熱!外層脆卜卜, 鎖住咗好多肉汁揀咗雞扒包烘至表面金黃鬆脆,加上雞扒,不錯不錯.揀咗3.6牛奶+咸檸樂

揀咗鮑魚烏冬配香腸厚多士~厚切方包好鬆軟,充滿麵包香!

鮑魚烏冬上面有5隻鮑魚,茶餐廳吃鮑魚,好特別

揀咗鐵板餐~紐西蘭羊架配香草腸,配餐湯~

揀咗蜜糖雞翼即叫即整,超級熱!外層脆卜卜, 鎖住咗好多肉汁

揀咗雞扒包烘至表面金黃鬆脆,加上雞扒,不錯不錯.

揀咗3.6牛奶+咸檸樂

2019-07-25
1K
2019-08-06 3685 浏览
知道龍門冰室好多分店, 今日咁岩去開銅鑼灣有時間就係度食個lunch~依度好多款Menu, 去到既時間已經有下午茶, 不過我係冰室常餐fans所以就揀左常餐, 依個餐選擇多, 平時食開通常set好左一款粉麵, 依度就有多款揀仲可以另外加錢加餸, 重點係唔同味道既玉子燒, 依個常餐仲話係用3.6牛乳, 確係吸引原本我地坐左係中間個d細枱, order完之後岩岩有枱卡位走左店員問我地洗唔洗轉位舒服d~估唔到食冰室都咁好服務五香肉丁米➕黑松露玉子燒➕熱奶茶食五香肉丁米有d餐廳就咁放3,4粒落去真係好唔過癮, 依個丁米就一d都唔hea, 你睇d肉丁多到呢玉子燒都估唔到咁出色, 入面係滿滿既磨菇, 食第一啖真係有驚喜到, 因為黑松露味真係濃既, 好正! 依個餐40蚊真係抵!蔥油雞扒cha燒飯上枱時又係眼都突, 大大塊雞扒加一堆cha燒, 無錯係一堆😂抵食程度爆燈。朋友話杯紅豆冰係用左椰奶, 比平時飲開既再香d。想叫個油菜清清地, 問店員有咩菜, 竟然有西蘭花揀, 全走~廿蚊咁大碟~依間冰室抵食夾大件, cp幾高而且衛生環境都唔錯好乾淨值得一食~

五香肉丁米➕黑松露玉子燒➕熱奶茶

蔥油雞扒cha燒飯

依間冰室抵食夾大件, cp幾高而且衛生環境都唔錯好乾淨
值得一食~
2019-08-04