2020-01-21 885 浏览
以前也聽過這間位於荃灣的龍門一番,原來最近於屯門開了分店. 與家人到屯門購物,順便到來用餐. 平日下午2點已有下午茶餐供應,碰巧這時段來到,難怪食客相當多. 不過安排座位方面明顯失當,比我們遲來到的食客竟然可以坐卡座 (2位食客都可坐卡座). 而我們則只可與食客share 4人枱,經再三要求後才可暫坐旁邊的吉枱; 再者個別店員的態度也不太友善,也難怪鄰枱的食客也不斷地抱怨. 說回下午茶餐,是幾抵食的. 2款涼菜、點心再配拉麵/ 飯類,才不過 $58+10%,更免茶位費,定價實在相宜. 雞絲水晶粉皮/ 四喜烤夫/ 手拍小黃瓜/ 欖菜四季豆拌素雞4款涼菜調味得宜,個人特別喜歡索哂汁的四喜烤夫,惹味又開胃. 上湯小籠包 (2隻)即蒸的小籠包熱辣非常,外皮煙韌,內裡肉汁滿滿的,鮮味好吃~山東一口牛肉包 (2隻)以黑芝麻作點綴的牛肉包底部香脆,也有肉汁,都不錯. 上海粗炒煙韌麵條的上海粗炒,配料以椰菜為主,雖然簡單但不失風味. 酸辣湯麵酸辣湯夠酸又夠辣,很有水準; 配以幼麵也很配合,而且份量相當多,2人份享最適合. 蒸銀絲卷 (單點) ($23) 即蒸的銀絲卷鬆軟可口,配上甜甜的煉奶已經很好吃.

雞絲水晶粉皮/ 四喜烤夫/ 手拍小黃瓜/ 欖菜四季豆拌素雞

上湯小籠包 (2隻)
即蒸的小籠包熱辣非常,外皮煙韌,內裡肉汁滿滿的,鮮味好吃~

山東一口牛肉包 (2隻)
以黑芝麻作點綴的牛肉包底部香脆,也有肉汁,都不錯.

上海粗炒
煙韌麵條的上海粗炒,配料以椰菜為主,雖然簡單但不失風味.

酸辣湯麵

蒸銀絲卷 (單點) ($23)
即蒸的銀絲卷鬆軟可口,配上甜甜的煉奶已經很好吃.

生煎鍋貼 (單點) ($38)
一客4件的鍋貼,賣相幾吸引,煎得金黃香脆,不過熱度稍欠. 如果是即煎的就好吃得多了!

凍紅棗茶 (跟餐加$10)
夠凍且濃味的紅棗茶,甜度剛剛好,也有養生作用,女生飲最好,當然熱飲更佳,哈哈!

高力豆沙配雪糕/ 奶黃高力配雪糕 (跟餐加 $20)
跟餐加配的甜品是即叫即製的,高力豆沙/ 奶黃高力入口熱燙且軟綿綿,而且甜度適中,配上冰凍的雪糕,一冷一熱,雙重享受.

整體食物水準中上,如果個別服務員的態度好一點,相信我們會經常到來吃上海菜了!
2020-01-20 143 浏览
天氣凍容易病,要調理好身體先得🙂去龍門一番.上海紫砂燉湯飲番煲養生燉湯先😋燉湯每日新鮮燉煮,飲落好足料,唔會有味精👍一坐底就有待應捧住一盤精緻茶包俾客人揀,每位客人仲係獨立茶壺ga,好細心❤仲有好多好味上海菜食添😍但係飲燉湯食埋湯料就好飽,食多几隻小籠包同湯包就食唔落,下次再去試埋其他菜式😁為食餐單:椰子竹笙燉雲吞雞湯🥣 $188原個燉煲上枱新鮮熱辣,再配上一碗上海雲吞😋一開煲蓋,好濃香雞湯味,非常足料,原隻雞加椰子竹苼一齊燉,味道極佳🤤飲碗暖粒粒既雞湯再食啖雞,又滋補又滋味😋魔鬼天使小龍包🥟 $58一籠有兩隻魔鬼小籠包同埋兩隻天使小籠包,魔鬼小籠包係墨魚汁皮包住黑蒜肉同豬肉,上面再加海膽😍一咬落去海膽鮮味再加上新鮮肉汁一齊混和,好香😋天使小籠包就用帶子加豬肉做餡料,上面再加魚子醬😎味道好夾,再加魚子醬,鮮味難以形容🤩小龍蝦湯包🥟 $42大大隻湯包好吸引😍首先用飲管插落湯包飲龍蝦湯汁,好濃縮既蝦味,正😏之後打開湯包,滿滿龍蝦肉,用皮包住一齊食,啖啖龍蝦肉好好食😆

為食餐單:

椰子竹笙燉雲吞雞湯
小龍蝦湯包
  • 椰子竹笙雲吞雞湯
2020-01-17 175 浏览
雖然筆者是屯門牛牛,但也是從好友口中得知有新餐廳開業。所謂「執輸行頭 慘過敗家」,當然即刻來嚐新。看來大家都對新餐廳非常好奇,即使是平日晚上,也蠻多人。筆者也輪侯了一段時間,不過期間店員不斷派發試食試飲的物品,吃吃喝喝好快就入座。甫坐下,店員會遞上一個木箱,裡面放了各款茶葉包。自己的菜自己沖,有趣!份量非常多,面上放了蟲草花作點綴。花甲肥美大隻,入口有鮮味又無沙。花雕酒味也頗為濃郁,不過同行不愛酒品的友人則覺得有點苦。酸菜鍋物一向是筆者最愛,其酸辣味道惹味又開胃。這個白肉鍋材料豐富,除了有白肉酸菜,還有薯仔、金菇、薯粉。空口吃或送飯都一流。但沒想到的是,薯仔竟比主角白肉更吸引。薯仔塊預先煎香,再放入鍋,非常入味。一黑一白的配搭,單看賣相已吸引。黑色的魔鬼,用了墨魚汁皮,包著黑蒜肉和豬肉,然後再由海膽點綴。小籠包皮煙韌,咬開後湯汁濃郁肉香,完全是精華所在。豬肉餡帶著微微蒜香。而白色天使就包上帶子和豬肉,用魚子醬點綴。豬肉肉香也濃郁。個人認為黑色比白色濃味,也喜歡魔鬼多一點。用上了手工拉麵,麵量蠻多,麵質煙韌又能掛汁。湯頭帶上微辣又有肉香,不過花生味較淡。香蒜黃魚有半條份量,起初以為是魚塊
雖然筆者是屯門牛牛,但也是從好友口中得知有新餐廳開業
。所謂「執輸行頭 慘過敗家」,當然即刻來嚐新。

看來大家都對新餐廳非常好奇,即使是平日晚上,也蠻多人
。筆者也輪侯了一段時間,不過期間店員不斷派發試食試飲的物品
,吃吃喝喝好快就入座。

醉香花甲

份量非常多,面上放了蟲草花作點綴。花甲肥美大隻
,入口有鮮味又無沙。

花雕酒味也頗為濃郁,不過同行不愛酒品的友人則覺得有點苦。
酸菜白肉鍋

酸菜鍋物一向是筆者最愛,其酸辣味道惹味又開胃

但沒想到的是,薯仔竟比主角白肉更吸引
。薯仔塊預先煎香,再放入鍋,非常入味。
魔鬼天使小籠包

一黑一白的配搭,單看賣相已吸引

魔鬼天使小籠包

,完全是精華所在。豬肉餡帶著微微蒜香。
魔鬼天使小籠包

而白色天使就包上帶子和豬肉,用魚子醬點綴。豬肉肉香也濃郁
。個人認為黑色比白色濃味,也喜歡魔鬼多一點。

香蒜黃魚擔擔麵

用上了手工拉麵,麵量蠻多,麵質煙韌又能掛汁
。湯頭帶上微辣又有肉香,不過花生味較淡。
香蒜黃魚擔擔麵

香蒜黃魚有半條份量,起初以為是魚塊,豈料餐廳一點也不吝嗇
。黃魚經炸香的香脆外皮,配上內裡滑溜魚肉也是相當不錯。
2020-01-16
酸菜白肉鍋
2020-01-16 119 浏览
來到食飯時間找東西吃 看到有家新開上海菜店鋪店鋪裝修很現代風格 還有小屋子的卡位很可愛呢~仿佛與家人自成一角地食飯 而且還有充電位提供看看餐牌有午市套餐選擇 套餐價錢由HKD$52起另外的餐牌有很多不同款式小菜 看到靜靜眼花撩亂等食物期間就嘆茶一下🥰 一人一盅小茶壺慢慢茗茶現在不多酒樓有了 而且茶葉可以選擇自己喜歡品種~舊式酒樓沖茶方式呈現眼前 體會老一輩的集體回憶·花鵰醉豬手 HKD$78 上茶時已經傳來陣陣香味 靜靜很喜歡食花鵰味的冷盤味道香濃惹味🤤 豬手做到十分入味而且很腍身的口感而且充滿骨膠原❤ 食多一點也不怕 挻開胃的餐前小吃·蔥爆牛肉 HKD$88 用洋蔥/京蔥等等配合牛肉來炒 食物很香而且挻有鑊氣牛肉肉質鮮嫰不會感覺到太韌 是個拌飯不錯的小菜🤤·金銀鱔糊配咸菜白飯 HKD$93 家人以前食過這道菜覺得不錯 看到有點一份品嚐一下金銀意思是芽菜 爽口的口感 鱔的肉質不錯吃不到骨頭·上湯小籠包 HKD$20(跟餐價)這個跟午市套餐加購總共有2個 小籠包靜靜很喜歡食這個味道和口感也不錯 咬下去裡面的湯汁爆水來🤤·榛子小饅頭 HKD$38/6件甜品賣相不錯 打卡不錯的甜品 小饅頭炸

來到食飯時間找東西吃 看到有家新開上海菜店鋪
店鋪裝修很現代風格 還有小屋子的卡位很可愛呢~
仿佛與家人自成一角地食飯 而且還有充電位提供

看看餐牌有午市套餐選擇 套餐價錢由HKD$52起
另外的餐牌有很多不同款式小菜 看到靜靜眼花撩亂
等食物期間就嘆茶一下🥰 一人一盅小茶壺慢慢茗茶
現在不多酒樓有了 而且茶葉可以選擇自己喜歡品種~
舊式酒樓沖茶方式呈現眼前 體會老一輩的集體回憶

牛肉肉質鮮嫰不會感覺到太韌 是個拌飯不錯的小菜🤤

·金銀鱔糊配咸菜白飯 HKD$93

家人以前食過這道菜覺得不錯 看到有點一份品嚐一下
金銀意思是芽菜 爽口的口感 鱔的肉質不錯吃不到骨頭

·上湯小籠包 HKD$20(跟餐價)

這個跟午市套餐加購總共有2個 小籠包靜靜很喜歡食

這個是香港舊式酒樓的非物質文化遺產 已經買小見小
要傳下去並不容易 能夠有菜館還有值得珍惜一下🙈

2020-01-14
2020-01-16 103 浏览
店舖裝修簡潔,大部份用卡位模式,較親民feel😄入座後看見枱上每人前面有個小焗盅,侍應便介紹有5種茶可選擇,有普洱、鐵觀音、胎菊、人參烏龍及茉莉龍珠,每人一個獨立包裝,一人一個小壺,自己沖茶 🍵好有新鮮感🤩我選了胎菊,老公點普洱,分了一點普洱到焗盅就變了自家製菊普了😜,茶芥($9/位)店舖主打紫砂燉湯,當然一定點個來嚐一嚐😄🔸花旗參螺頭燉雲吞雞湯$188湯料有半隻雞、螺頭、瘦肉,當然仲有好多花旗參片,材料十足🤩。每人飲咗三碗,甘甜好味。雞肉煲完湯後仍很嫩滑,有6粒雲吞,是分開上的。只是飲湯及食湯料已半飽了,沒想到份量這麼大😛重點是湯不油膩,真材實料👍🏻真心推薦沙鍋雲吞雞,有湯飲、有雞及雲吞食👏🏻👏🏻🔸糖醋魚塊$78魚塊的皮好鬆脆,啖啖肉超好味,甜酸汁的酸甜度剛好,不會太濃😘🔸上海小籠包$38一籠有四隻,上枱時已經看到每隻裏面都充滿湯汁、脹卜卜,果然一口咬開時,肉汁向外流出來,勁多汁,建議大家小心啊🤗
店舖裝修簡潔,大部份用卡位模式,較親民feel😄

店舖主打紫砂燉湯,當然一定點個來嚐一嚐😄

🔸花旗參螺頭燉雲吞雞湯$188

🔸糖醋魚塊$78

🔸上海小籠包$38
2020-01-15
2020-01-14 103 浏览
屯門市中心開左間新既上海菜,晚餐時間都多人,入面用木板做設計,有種文青感覺坐低無耐店員就會拎啲茶比客人簡,一人一壺唔洗驚唔岩飲,非常有特色!由於選擇太多簡唔落手,所以要左最多人簡既菊花茶,一包滿滿既菊花放入個茶壺仔入面,份量剛剛好,沖出黎菊花味勁香!花膠螺頭干貝燉雲吞雞湯 $208大大個養生燉湯,份量十足,淨係食雲吞同雞都飽肚!一開就見到兩塊勁大片既花膠,食落彈牙而且骨膠原十足,滿足!雞湯十足火候,比屋企整既燉盅更好飲,雞味十足無落味精,飲落十分潤喉養胃,飲完個人暖笠笠!雲吞既肉餡調味十足,而且雲吞皮唔厚,大大粒既雲吞非常滿足!上湯小籠包(4隻)$38性格比高既小籠包,每粒小籠包都有非常多湯,放上枱熱辣辣,見到湯汁係小籠包入面,証明皮薄,見到都流口水一啖咬落去啲湯汁噴曬出黎,肉味超濃郁,而且肉餡唔會韌重鮮味,連埋薄薄嘅皮一齊食,一流!好味到最後連醋都忘記沾!土匪牛肉 $85非常特別既菜式,土匪雞翼就見得多,土匪牛肉真係第一次見,用翠肉瓜一齊炒既配搭幾好,成道菜唔會太咸,可惜無土匪雞翼既味道牛肉大大片,沾滿醬汁,加左辣椒少少既辣更惹味,比較適合送飯既一道菜!呢度嘅紫砂燉湯真係出色,而個小

花膠螺頭干貝燉雲吞雞湯 $208

上湯小籠包(4隻)$38

土匪牛肉 $85

呢度嘅紫砂燉湯真係出色,而個小籠包真係好抵食,CP值高~正!下次仲想試埋個鍋巴,又係樣少見既菜式!
  • 上湯小籠包
  • 花膠螺頭干貝燉雲吞雞湯
2020-01-13 72 浏览
屯門時代廣場,又開咗新嘅上海店,裝修簡潔光亮,配有日式嘅設計,就連餐牌,都有日文啦,真係第一次去到呢啲日式嘅上海店度食嘢。一坐低梗係嗱嗱臨攞個餐牌睇下食啲咩啦,自己畫紙仔,方便有清晰,食上海野又點少得嚟翻個小籠包啊,一份有四隻,皮薄,餡靚,肉質鮮美,最重要嘅係裏面嘅汁好鮮甜,配上少少醋,十分之鮮味。回鍋肉炒上海年糕,十分之夠晒鑊氣,而且年糕入口QQ蛋蛋,回鍋肉,果然係媽媽嘅最愛啊,除咗鑊氣之外,喊到適中,最緊要嘅係唔會好糊身,夠晒好味呀。招牌海鮮炒飯,食得炒飯,鑊氣就梗係好重要啦,返好乾身,充滿鑊氣,食落口淡淡先你,最緊要嘅係唔會覺得好多油,整體來講算係唔錯。甜品方面我哋叫咗個奶黃千層糕,一份有四件,因為自己唔係好鍾意食甜野,所以覺得比較偏甜,但係媽媽話奶黃夠晒香,最緊要嘅係新鮮整起,熱辣辣,食落鬆軟,作為飯後甜品果然一流。

2020-01-13 71 浏览
屯市兩間酒樓都改頭換面,原來稻香嘅位置重新裝修改細左另外一邊就開,龍門一番,經過試廣場收到宣傳單張,見到逢星期一長者會有50個quota免費派飯😍😍咁有善心不如幫襯下😌😌店舖簡約風格,以木色為主,感覺幾休閒☺仲有好多細心位,usb 同電腦叉電,仲有空氣淨化,窩心🥰🥰菜色方面選擇多很多,傳統上海菜式都有,自己飲咩茶自己揀,獨立包裝👍👍宮保雞丁,加$5轉鹹肉菜飯,份量很多而且好惹味,雞丁嫩滑,仲有好多腰果添🤪🤪連酸菜魚都有喎,仲要係桂花魚,無骨又夠滑,仲有不少配菜,金菇、薯仔,紅薯粉,不會太辣,夠地道😋👍午市除了有兩個自家製涼菜送之外,仲可以優惠價加甜品🍮高力豆沙配雪糕,即叫即做,高力豆沙好正,口感有啲似疏乎厘😋😋屯市多左一個好選擇,無論價錢環境食物服務都非常滿意,下次要同屋企人過嚟再食過🤣🤣

咁有善心不如幫襯下😌😌

午市除了有兩個自家製涼菜送之外,仲可以優惠價加甜品🍮

2020-01-10 223 浏览
從來都無人約我去屯門食飯, 唯有捉媽媽同我去! 商場翻新左咁耐又多左咁多舖, 我都仲未有機會去行下街! 行行下遇著新開的龍門一番, 荃灣店我之前去過, 食物水準都幾好, 今次試埋屯門呢間! 全場爆滿, 要等左陣先有位! 自製千層水晶肉 $62 ~ 好有仙氣啊…. 相機食先之餘…好味! 肉唔嚡且滑, 味香夾濃, 正! 蝦醬水蓮炒腩片 $78 ~ 從來未食過水蓮, 滿滿的蝦醬香, 腩片唔肥, 水蓮超級爽脆, 成件事好夾, 好好送飯… (雖然我無食飯)! 咸肉津白湯年糕 $56 ~ 來一客清淡的! 湯頭鮮甜, 年糕幼滑, 略嫌咸肉味道未夠突出! 上湯小籠包 $38 ~ 滿滿的上湯爆汁, 湯頭濃味, 肉質細嫩, 皮夠薄唔爆, very good! 蔥爆牛肉 $85 ~ 其實我已經好飽….但媽媽話想試! 蔥好香唔老唔嚡, 牛肉嫩滑, 食唔晒打包, 留返嚟撈麵應該唔錯! 高力豆沙配雪糕/2件 $56 ~ 新派的上碟方法! 高力豆沙鬆軟但又唔係食陣風咁輕, 豆沙唔會太甜! 不過同朱古力雪糕唔太夾 (其間都係分開食), 雖然我唔喜愛雲尼拿雪糕, 但應該會比較夾!

午餐
2020-01-06 129 浏览
本身自己好中意食荃灣八咪半個間..見佢屯門開左就去試..叫左小龍包, 鍋貼, 生煎包, 烤麩, 薰魚, 蔥爆羊肉..點知上菜後.. 小龍包同鍋貼唔熱.. 鍋貼同生煎包 個皮唔熟-.-..叫佢重新再翻煮淨低個兩隻鍋貼之後都係唔熟..烤麩完全冇味..蔥爆羊肉同薰魚算還可以..不過屋企人覺得羊肉有少少羶..然後俾我聽到隔離枱話佢個炒飯都係唔熱嫁..
本身自己好中意食荃灣八咪半個間..
見佢屯門開左就去試..
點知上菜後..
小龍包同鍋貼唔熱..

鍋貼同生煎包 個皮唔熟-.-..

叫佢重新再翻煮淨低個兩隻鍋貼之後都係唔熟..
烤麩完全冇味..

蔥爆羊肉同薰魚算還可以..

不過屋企人覺得羊肉有少少羶..
然後俾我聽到隔離枱話佢個炒飯都係唔熱嫁..
生煎包
小龍包
2020-01-06
2020-01-05 129 浏览
試過荃灣店都幾好食,屯門新開也去試吓,六點去到不用排隊,用餐時間90分鐘,座位也舒適,味道有水凖,多菜式選擇,價錢合理,份量充足,職員有禮,上菜速度快,所以90分鐘內亦可完成用餐,卡位有免費充電位,但要自備充電線。大約七時店外已有些人排隊,食物份量算多,所以可先點一些,唔夠再叫。
雞絲粉皮
蕃茄雞絲麵
榛子饅頭
鍋貼
2020-01-02 163 浏览
話說住屯門既朋友告知新開一間上海菜佢話之前起荃灣試過真心唔錯,推薦了我去就係呢間---龍門一番 一到步就知道有人排隊攞飛場內滿滿是人,都幾受歡迎喎...入座後,就可以自己揀鐘意咩茶一人一個小壺,自己沖自己既,唔怕大家口味唔夾啦~我就揀左人參烏龍好厲害~~~成餐讚嘆左無數次聞時烏龍個香好濃烈,飲完人參個種回甘味就停留在起口腔,久久不散去,甘甜味真係令人難以忘懷,下次要問服務員有無買??仙氣十足的腐皮卷最初以為係熱食,炸的點知係冷盤來著,凍食關係,所以同麻醬個味好夾好清脆的餡料,好食肥嘟嘟的鍋貼,大大粒,皮薄肉多,真係好飽肚,抵食我地叫左沙鍋雲吞雞,由於個鍋放滿雞等材料,所以雲吞係另外上的你睇,滿滿的紫砂燉湯....半隻雞的份量,我地專登拎起攦起個碟上分然後將D雲吞擺落去湯個度浸隻雞簡直驚為天人,D骨煲好淋好淋,可以吞落肚架~~化開架~~裡面有大量的虫草花、瘦肉、龍眼肉,真係真材實料我地食湯渣都食得好滿,同埋湯水真係好滋補,好甜好甜好甜份量足,我地兩個人各自飲左3碗好邪惡,湯水充斥著雲吞每一個角落一入口,湯水好似湧出黎咁上湯小籠包保持到個湯汁起皮內,所有一咬開,汁水湧出黎,合格之作不過講起

話說住屯門既朋友告知新開一間上海菜
佢話之前起荃灣試過真心唔錯,推薦了我去
就係呢間---龍門一番

一到步就知道有人排隊攞飛
場內滿滿是人,都幾受歡迎喎...
入座後,就可以自己揀鐘意咩茶
一人一個小壺,自己沖自己既,唔怕大家口味唔夾啦~
我就揀左人參烏龍
好厲害~~~成餐讚嘆左無數次
甘甜味真係令人難以忘懷,下次要問服務員有無買??

仙氣十足的腐皮卷
最初以為係熱食,炸的
點知係冷盤來著,凍食關係,所以同麻醬個味好夾
好清脆的餡料,好食

肥嘟嘟的鍋貼,大大粒,皮薄肉多,真係好飽肚,抵食

你睇,滿滿的紫砂燉湯....

半隻雞的份量,我地專登拎起攦起個碟上分
然後將D雲吞擺落去湯個度浸

裡面有大量的虫草花、瘦肉、龍眼肉,真係真材實料
我地食湯渣都食得好滿,同埋湯水真係好滋補,好甜好甜好甜
份量足,我地兩個人各自飲左3碗

好邪惡,湯水充斥著雲吞每一個角落
一入口,湯水好似湧出黎咁

上湯小籠包
保持到個湯汁起皮內,所有一咬開,汁水湧出黎,合格之作
不過講起小籠包、鍋貼、雲吞,我三款都食齊
所以真心推薦沙鍋雲吞雞,一次過飲湯、食雞、食雲吞,好味一條路....
2019-12-30
2020-01-02 160 浏览
今日嚟到屯市附近行街,行行下見到稻香隔離個位開咗間新餐廳,即係商務附近嗰頭~望一望menu,原來係食上海嘢嘅,平日夜晚去都幾旺場,要等幾張枱先入得!入面環境都唔錯,裝修得好靚!呢到有獨立茶包自己沖,有烏龍、香片、普洱等等,我揀咗菊花,茶香比起一大壺沖嘅重啲,唔錯!前菜叫咗個醉豬手,$78有六、七件都幾抵食,豬手嘅皮都幾爽脆,肉質軟腍腍,酒味都幾濃下,如果唔食得太濃嘅酒味,可以點少啲汁!我個人就幾喜歡!上海小籠包好多肉汁,好鮮甜!入面嘅汁唔會太燙口,一啖食晒都OK~~我不嬲都好鐘意食酸酸甜甜嘅嘢,呢個糖醋魚塊好出色呀,炸魚塊嘅皮好鬆脆,啖啖肉超好食,同埋個甜酸汁勁開胃,送飯食真係一流!酸菜肥牛鍋就相對遜色咗啲,牛肉比較老身,有啲柴,好似煮咗好咗好耐咁,但個酸菜湯係唔錯嘅,如果下次再食,我會選擇白肉或者魚肉~~另外叫咗兩個飯,左邊係鹹肉菜飯$18,普通白飯就$12

茶芥

醉豬手
酸菜肥牛鍋
鹹肉菜飯$18,普通白飯就$12
2019-12-28 144 浏览
🌲聖誕節唔想同人迫,所以便輕輕鬆鬆食上海菜🥢需要2年前係荃灣食過,味道麻麻,而且有點貴,但俾多次機會佢,見佢屯門新開張,6點就去食,先唔洗排隊,6點半就要等位比較算是新派裝修,但荃灣靚d,卡位為主每人一款茶,仲有5種味選擇,當面唔少得普洱,鐵觀音,仲有胎菊,烏龍同茉莉龍珠,都幾貼心冷盤~醉豬手,唔夠入味失望小龍包都ok,湯汁飽滿生煎鍋貼~皮有點厚,味道ok芝士🌽栗米肉鬆手卷~幾得意,仲有芥辣醬配金銀炒鱔糊~好味,而且足料,勁多鱔,推介青雪菜毛豆烤豆腐~炸完仲好 嫩滑,配埋個汁,味道剛好椒鹽小黃魚~原來唸住細細條嗰d, 但點知咁大條,不過又整得幾好,皮脆肉勁滑回鍋肉炒年糕~有水準,年糕好彈牙,但份量有點少,但好食帶子粒粒炒飯~炒得唔夠干身,帶子有雪藏味,整個炒飯味道唔夠,不會再叫平時4人都只會叫5-6碟,今日聖誕大餐,隨便叫都係$750,個個都開心,原本仲想叫糖水,但真的太飽
🌲聖誕節唔想同人迫,所以便輕輕鬆鬆食上海菜🥢

比較算是新派裝修,但荃灣靚d,卡位為主

冷盤~醉豬手,唔夠入味
失望

小龍包都ok,湯汁飽滿

生煎鍋貼~皮有點厚,味道ok

芝士🌽栗米肉鬆手卷~幾得意,仲有芥辣醬配

金銀炒鱔糊~好味,而且足料,勁多鱔,推介

青雪菜毛豆烤豆腐~炸完仲好 嫩滑,配埋個汁,味道剛好

回鍋肉炒年糕~有水準,年糕好彈牙,但份量有點少,但好食

2019-12-25
2019-12-27 119 浏览
約左朋友係屯門時代廣場等,但因為早到左好多,所以同另一位朋友去食Lunch ,我地就簡左新開的龍門一番·上海紫砂燉湯食Lunch 。侍應安排座位後,侍應會叫你挑選茶包,有5款,我地選了茉莉茶,每人一個壺。餐廳菜式款式好多選擇,有冷盤、燉湯、風味小炒、海鮮、蔬菜、豆腐、飯麵、手作點心,每類各有特式,有好多特別的菜式。魔鬼天使小籠包魔鬼小籠包個皮係用墨魚汁做,餡料有黑蒜肉和豬肉,一咬咬落去好香黑蒜味,好多湯汁天使小籠包餡料有帶子,味道好鮮甜,以兩款小籠包好創新,味道有驚喜黃金蝦球-鹹蛋黃真係好難抗拒,所以每次見到菜單有都會必點,蝦球爽口彈牙,再用鹹蛋黃一齊炒,真係香口惹味,停唔到口千層奶黃糕層次分明的千層糕,一層又一層好鬆軟,奶黃味香甜豆沙鍋餅配雪糕外脆內軟,豆沙甜而不膩,每次見到都會必食,豆沙鍋餅再配上雪糕,冷熱交融,口感豐富

千層奶黃糕
層次分明的千層糕,一層又一層好鬆軟,奶黃味香甜

豆沙鍋餅配雪糕