2020-11-09 1745 浏览
其實素聞龍島都有做蛋糕,但係一向都冇試過。咁啱今日幫開朋友仔預訂蛋糕,心思思個人就想去試下有咩咁特別。去到蛋糕櫃,就俾烏龍茶Tiramisu深深吸引,因為很愛飲烏龍茶,同埋佢係用左個靚靚嘅杯裝起,再加上個粒馬卡龍,個樣十分吸睛。另外就揀多左件柚子芝士蛋糕,因為個樣都好靚😆第一件食嘅係烏龍茶Tiramisu,佢嘅馬卡龍係走唔甩的甜,之後就食佢嘅蛋糕,佢嘅茶味十分之特出,同埋冇其他培茶蛋糕嘅苦味,同個蛋糕十分夾;但蛋糕中間個粒cherry就十分酸,感覺麻麻。而第二件係柚子芝士蛋糕,佢個樣已有清新的感覺,食落去亦都係同樣個相稱,柚子味道都幾濃,同埋都鬆軟,就算之前食左Tiramisu,佢嘅香味仲響度。但比較兩個,整體都係烏龍茶Tiramisu較為值得推介。
但比較兩個,整體都係烏龍茶Tiramisu較為值得推介。
柚子芝士蛋糕,烏龍茶Tiramisu
2020-11-09
柚子芝士蛋糕,烏龍茶Tiramisu
2020-10-29 1048 浏览
I really appreciate the blueberry cheese cake in Lucullus. It tastes really good! $36 per one not very cheap but it is acceptable.

2020-04-23 2569 浏览
放工去朗豪坊買生日蛋糕慶祝男朋友哥哥生日,商場最低消費$200有一個鐘免費泊車,太好了!過12點切蛋糕男朋友全家都好鍾意食朱古力,專登擇左經典款『皇者盛世朱古力軟心蛋糕』$345 ,現在有85折,折完$293.3 勁抵👏🏻👏🏻 送朱古力生日牌蛋糕係一層層比利時60%純黑朱古力軟心夾朱古力海綿蛋糕,成個蛋糕都離唔開超濃厚的朱古力味!!現在只要IG follow佢地,之後俾員工睇就送兩粒朱古力我同男朋友都一齊follow ,一人一包

過12點切蛋糕

現在只要IG follow佢地,之後俾員工睇就送兩粒朱古力

我同男朋友都一齊follow ,一人一包

2020-04-21
用餐时段
2020-03-06 1745 浏览
今年新年收到朋友送的特別曲奇,其實這些噱頭曲奇,看似有趣,但一直很懷疑是否好食,不過既然有機會 (自己特意買就不會了),也一試無妨。曲奇是獨立包裝的,有六款味道,有鹹有甜,包裝上雖沒標明是哪款味道,但看樣子大概也能猜出來。下圖(左上角起)分別為鴛鴦味、杏霜味、奶醬多味、沙嗲牛肉味和楊洲炒飯味,至於避風塘炒蟹味道,因為被吃光了,所以拍不到照片。曲奇本體蠻脆的,各款口味的特色都大概能吃出來。鴛鴦味: 茶香味道頗突出,不會太甜,不錯。杏霜味: 本身受不了杏霜那股味道,所以覺得非常難食。奶醬多味: 味道像奶醬多味,但始終本體是曲奇,所以自然沒有真實奶醬多的濕潤口感,現在感覺是食乾巴巴的奶醬多士。沙嗲牛肉味: 本來以為鹹味曲奇會好奇怪,但沙嗲牛肉味放在曲奇上又意外地夾。楊洲炒飯味: 果真有炒飯味,而且還有一粒粒的青豆和蝦米之類,蝦米味道突出。避風塘炒蟹: 有點像椒鹽味餅乾,鹹鹹的,帶點香口惹味,整體也是不錯。當然吃回真實菜色,無論在質感和味道上都一定是最有原始風味,但如果因時間環境所限,未能即時品嚐這些菜,那麽這個系列的曲奇多少也能解饞。

曲奇本體蠻脆的,各款口味的特色都大概能吃出來。

鴛鴦味: 茶香味道頗突出,不會太甜,不錯。

杏霜味: 本身受不了杏霜那股味道,所以覺得非常難食

2019-12-17 1720 浏览
今日朋友生日,在朗豪坊都睇買那個蛋糕,之後在地庫見到好幾間蛋糕店,見到有間叫比龍島的餅店之前食過朱古力不錯今次就買一個蛋糕,蛋糕款式比較平實,而其中有一個粟子蛋糕都不錯幾多粟子,但價錢都要差不多二百多元的細蛋糕,都最後買了一個來試一試,再加一個朱古力生日牌,回到去打開都幾靚,邊位的朱古力都有不少顏色印上去,切落去都幾軟熟,上面有不少粟子,而入面是海棉蛋糕,中間都是粟子忌簾,蛋糕都幾軟熟不會好硬身又夠乾身新鮮,粟子味都幾濃味,食幾口可以,但食再多就覺得有點甜,細細個四人食都夠食,蛋糕其實不太差,但以二百多元來講就貴了點。
2019-11-03 1374 浏览
🔮一次過滿足三個願望—Fusion cake collection 🎂龍島依個fusion cake 可以自選三隻味,有十隻味俾你揀,今次,我揀左Tiramisu, Premium Black Forest, Serradura. 成個蛋糕質感好soft,食哂唔會太膩,甜度適中。—
🔮一次過滿足三個願望

Fusion cake collection 🎂
2019-07-18 1556 浏览
朋友送來一盒龍島茶餐廳風味曲奇,盒子設計是綠白格仔階磚,大玩懷舊風格,純粹以包裝評分,都值95分,送禮而不失禮。每盒有16塊,每塊獨立包裝,衛生又好看,雖然不太環保😂總共有6款口味,包括:🥜菠蘿油曲奇x 3🥜豆冰曲奇x 3🥜凍檸茶曲奇x 3🥜姜檸樂曲奇x 3🥜鮮蝦雲吞曲奇x 2🥜豉椒曲奇x 3茶餐廳就去得多,港式口味混合西式甜點,配搭雖然新穎,但有中伏的危機😂食過又幾好,味道可接受,至少不是怪味,連嘴刁的媽媽都食了幾塊

🥜菠蘿油曲奇x 3
🥜豆冰曲奇x 3
🥜凍檸茶曲奇x 3
🥜姜檸樂曲奇x 3
🥜鮮蝦雲吞曲奇x 2
🥜豉椒曲奇x 3

2019-06-06 1209 浏览
試過咁多個龍島蛋糕, 最中意就係佢地既Fusion Cake Collection Fusion Cake Collection可以隨意mix and match 三個唔同口味, 而我每次都係揀blueberry+strawberry+mango, 呢三個口味都係soft cheese, 食落口texture好soft, 唔會太甜亦保持一定既濕潤感, 所以成家人食完都好滿意好中意, 食唒成個蛋糕後都唔會覺得好膩

2019-06-02
等候时间
2 分钟 (外卖自取)
$389 (宵夜)
  • Fusion Cake Collection
2019-06-02 1098 浏览
好想讚下龍島既生日蛋糕 甜度岩岩好佢連上邊既朱古力牌都吾會過甜平時食蛋糕系一定吾會食個朱古力牌 因為一定甜到好膩佢裝飾既生果亦都吾錯吾可以話好鮮甜 但起馬吾會好酸先蛋糕好Creamy 入邊有層海棉蛋糕可以中和反D甜度 令到食哂一個都冇問題
好想讚下龍島既生日蛋糕 甜度岩岩好
吾可以話好鮮甜 但起馬吾會好酸先
蛋糕好Creamy 入邊有層海棉蛋糕
可以中和反D甜度 令到食哂一個都冇問題
2019-05-22 1099 浏览
母親大人生日喎,無番個蛋糕切下又點得了呢?晚餐安排左係旺角食,最方便就係買蛋糕拎蛋糕都可以去位於朗豪坊地庫既甜品街。成條街都有唔同既甜品賣,有雪糕仲有蛋糕,提前訂好再臨食飯前去拎,方便一百分。揀左母親至愛既龍島👍🏻人少少又係飯後甜品,所以唔駛買大蛋糕,黎個細細地既就已經ok。既可以滿足到媽媽要切蛋糕,大家又唔會覺得飯後食甜品好heavy。重點,仲要平過某啲著名連鎖餅店嗰啲又唔好食又貴既蛋糕!!
母親大人生日喎,無番個蛋糕切下又點得了呢?

重點,仲要平過某啲著名連鎖餅店嗰啲又唔好食又貴既蛋糕!!
2019-05-11 884 浏览
今次買左個荔枝味芝士蛋糕🍰慶祝生日,size 好似係5吋倒但係個cake 都幾足磅下。上面勁多荔枝味脆脆,下面係普通芝士蛋糕。荔枝味既清新又中和左個芝士味,配搭得唔錯。芝士質地較企身但食落軟既同芝士味濃。餅底厚度適中。成個蛋糕甜度都適中,上面塊朱古力牌都好食。

2019-05-05
庆祝纪念
生日
2019-04-21 643 浏览
上次買了千層酥和手工巧克力之後一試難忘所以就來買多幾盒 各款買了幾盒除了2盒和家人Happy Share之外我還拿了幾盒去台灣送給朋友朋友表示很喜歡她們說曲奇挻酥脆聞起來很有奶香味道 很起來也很鬆軟買了港式茶餐廳風味曲奇禮盒及雜錦牛油曲奇禮罐港式那盒比較有趣 因為有很多不同的味道這些味道全部是茶餐廳食到的食物朋友身在台灣食這盒可以解相思之苦🤭所以她們食得很開心🥳家人也說我選對了手信給她們😏下次再去台灣時我又買這個給她們才行呢~

上次買了千層酥和手工巧克力之後一試難忘

這些味道全部是茶餐廳食到的食物

朋友身在台灣食這盒可以解相思之苦🤭
所以她們食得很開心🥳
家人也說我選對了手信給她們😏
下次再去台灣時我又買這個給她們才行呢~
龍島巧克力是我多年前,已經開始光顧,最近知道出了港式茶餐廳風味曲奇禮盒,和自選3D立體朱古力,便專程來到購買。港式茶餐廳風味曲奇禮盒【紅寶石】$108,有香甜杏霜、奶醬多、濃滑鴛鴦、避風塘炒蟹、沙嗲牛肉、楊州炒飯。全部曲奇採用獨立包裝,所以保持得很酥脆和鬆軟,而且奶香味道十足。其中以香甜杏霜,味道是我最喜歡,因為我愛杏霜的味道。另一款避風塘炒蟹,是比較創新的味道,鹹中帶少許甜,很有特色。自選3D立體巧克力(12粒裝)禮盒裝$299,每顆巧克力都是以3D打印出來,各款味道都不一樣,而內𥚃的餡料,有些是鬆化的,有些是硬巧克力,亦可能是軟糖,每吃一顆都會有點像歷奇探險一樣。值得一提,如果選購禮盒,店員將巧克力放在美輪美奐的禮盒🎁內,在綁上絲帶🎀,確實是送禮佳品。

其中以香甜杏霜,味道是我最喜歡,因為我愛杏霜的味道。

外卖自取
今日到龍島買了一盒紅寶石曲奇禮盒 店內有曲奇禮盒,地道港式茶餐廳曲奇,雜錦千層酥禮罐,巧克力禮盒,也有蛋糕等等,種類多元化多選擇,自用送禮也十分得體店員詳細有禮而細心解答及介紹各食品的特色內容,而店內的擺設產品排列整齊有序,一目了然.一盒是紅寶石港式餐廳風味曲奇禮盒, 有16片獨立包裝的曲奇。曲奇味道充滿奶香酥脆而又鬆軟,後調更滲出不同的港式餐廳味道分別有揚州炒飯 / 沙嗲牛肉 / 避風塘炒蟹/ 濃滑鴛鴦 / 奶醬多 / 香甜杏霜。以本身曲奇是西方的產物而言,再創新的加入地道港式食物的味道真的滿有特色,兩者融合在一起又十分搭呢~!
今日到龍島買了一盒紅寶石曲奇禮盒

• 茶餐廳港式曲奇
❣️吃甜點真的是港女的頭號敵人,每每有新的甜點,都好全部都買來吃看看,但quota有限,留給我的愛牌之一 ——「龍島」,就准沒錯咯!❣️今天收工來到這裡,看見她出新品了!今次是很有香港特色的「港式茶餐廳風味」,一共有2款曲奇禮會的,分別是紅寶石跟綠寶石,還有巧克力及曲奇禮杯裝。💎這次就先帶走紅寶石,還有媽媽說想吃的牛油曲奇禮罐。💎港式茶餐廳風味曲奇禮盒(紅寶石)$108✨濃滑鴛鴦 - 是奶茶加咖啡,是香港特有的茶餐廳飲品,有著咖啡的香味和奶茶的濃滑,苦中帶甘。✨避風塘炒蟹 - 有微微的咸味跟蒜味,有幾分避風塘味的精髓,但又不會油。✨奶醬多 - 有濃濃的花生醬味道,還有淡淡被烤過的焦香味,很適合做曲奇餅呢。✨沙嗲牛肉 - 有香濃的沙嗲味,咸咸的,挺有東南亞的感覺。✨香甜杏霜 - 有淡淡的杏仁味,不會太甜,好適合想吃甜點又怕太甜的我。✨楊州炒飯 - 有青豆、蝦米、肉乾,還有炸過脆米,真的好像吃了炒飯的感覺!💎吉祥牛油曲奇禮罐 $185✨小紅莓曲奇 - 裡面有香甜的小紅莓乾,酸酸甜甜的。✨開心果巧克力曲奇 - 加入了開心果巧克力,脆脆的開心果好好吃呢 。✨藍莓曲奇 - 可能是夏天將到,想吃比較清

💎這次就先帶走紅寶石,還有媽媽說想吃的牛油曲奇禮罐。
港式茶餐廳風味曲奇禮盒(紅寶石)
💎港式茶餐廳風味曲奇禮盒(紅寶石)$108

沙嗲牛肉 - 有香濃的沙嗲味,咸咸的,挺有東南亞的感覺。

💎吉祥牛油曲奇禮罐 $185
✨小紅莓曲奇 - 裡面有香甜的小紅莓乾,酸酸甜甜的。

✨藍莓曲奇 - 可能是夏天將到,想吃比較清新的,所以藍莓曲奇都深得我心。
朱古力南瓜子提子曲奇 - 每一塊都吃到南瓜子跟提子乾,很有嚼勁。

✨紫薯曲奇 - 一看就知道是用了大量的紫薯,整塊都是迷人的紫色,咬下去的紫薯味同樣濃郁好吃。

2019-04-03
用餐时段