2018-02-14 140 浏览
環境方面,我同朋友今次都係第一次係呢間餐廰到食野。我地入到去四周太昏暗令人有種想訓教既感覺,坐得耐D重低音音令到個頭好病。食物方面,我地叫咗個set din for 2,份量雖然算一般,亦其牛扒都算幾厚,但比較乾身,而且整體CP值低。佢既前菜(沙律,雞翼拼盤)都非常普通,雞翼唔單只乾仲要只係暖。甜品更差得離譜,啱啱上枱已經聞到陣燶味(因為佢將一個上面有cream有曲奇雪糕既蛋糕,放上去個好熱既鐵板上),一食上去蛋糕有燶味,雪糕方面連雀巢雪糕都比佢好味 所以非常唔推薦大家點二人餐
所以非常唔推薦大家點二人餐
2018-02-06 3485 浏览
話說今晚阿哥話帶我去食好西慶祝佢出左Bonus, 有人請食飯...梗係去啦~約左係旺角等, 原來係帶我黎呢間餐廳食!一入餐廳.....心諗係咪唔應該係帶我黎咁有情調既地方 (因為隔離左右枱都係情侶)我地揀左二人餐, 貪佢多野食, 前菜主菜意粉甜品齊晒, 價錢又唔貴.....海鮮拼盤蝦、青口 同 蜆用料新鮮.....不錯!雞翼拼盤有水牛城同柚子蜜兩種味....好好食!跟住係美國安格斯牛扒, 我地叫左3成熟....牛扒既肉質幾好, 一切開見到顏色就知掂啦!香草西班牙黑毛豬超厚切既豬扒, 廚師煮得剛好熟....(始終係豬....唔熟既話都驚驚地)十勝海鮮意大利飯個汁好重忌廉味, 意大利飯煮得軟硬適中!海鮮材料有兩粒帶子、兩隻青口 同一隻虎蝦.....食食下有人係台上講野.....原來餐廳每晚都有live 表演......今晚係蟹柳為我地自彈自唱~佢揀黎唱既歌我都好鍾意.....正!最後甜品我揀左鐵板冰火朱古力軟餅上甜品時朱古力醬淋係鐵板上, 熱辣辣既醬加上朱古力蛋糕配上凍既雪糕, 口感又冷又熱.....好得意~總括黎講, 餐廳有美食加上音樂既享受....讚

約左係旺角等, 原來係帶我黎呢間餐廳食!

海鮮拼盤
蝦、青口 同 蜆
用料新鮮.....不錯!

雞翼拼盤
有水牛城同柚子蜜兩種味....好好食!
跟住係美國安格斯牛扒, 我地叫左3成熟....
牛扒既肉質幾好, 一切開見到顏色就知掂啦!

十勝海鮮意大利飯
個汁好重忌廉味, 意大利飯煮得軟硬適中!
海鮮材料有兩粒帶子、兩隻青口 同一隻虎蝦.....

佢揀黎唱既歌我都好鍾意.....正!

最後甜品我揀左鐵板冰火朱古力軟餅

總括黎講, 餐廳有美食加上音樂既享受....讚
2018-01-24
2018-02-05 230 浏览
旺角這個不夜天,美食何其多。如果有歌聽,有美食,有酒飲,重要唔係好貴,可以試下「The Live House」。黑黑的,有「Feel」的!1664 draft beer,draft係特別好飲,甜甜的,女朋友的至愛!美國安格斯肉眼扒10oz $248我相信呢一塊肉眼扒10oz 有多,好香咁上枱,表面煎得微燶,脆脆的,能夠鎖住肉汁。佢嘅配菜一啲都唔失色,有薯仔沙律,煎大蕃茄,$248 好抵食!五成熟,剛剛好,師傅好手勢!芝士飛魚籽煙三文魚帶子批 $138先講個批底,非常之薄,個邊超脆,師傅控制個時間控制得好好,如果焗多陣一定燶!真係爆芝士,千島醬汁底,好夾帶子同三文魚,料算多。當晚唱歌嘅女歌手唱得好好聽,請佢繼續努力。

黑黑的,有「Feel」的!

美國安格斯肉眼扒10oz $248

五成熟,剛剛好,師傅好手勢!

芝士飛魚籽煙三文魚帶子批 $138

真係爆芝士,千島醬汁底,好夾帶子同三文魚,料算多。

當晚唱歌嘅女歌手唱得好好聽,請佢繼續努力。
2018-01-28
2018-02-05 256 浏览
工作結束後,可以和朋友一起吃晚飯,喝兩杯,聽聽Live音樂,真是一生一大樂事! 本打算散叫食物,但發現這裏的二人餐比起單點要化算得多,所以最終都叫了一個二人餐。二人餐$628,包兩款前菜,二款主菜,一款意大利飯/意粉,還有甜品和House Wine! 這個分量絕對不止二人分量,左我們最終竟然吃得一乾二淨,真是有點佩服自己!前菜一: 大蝦凱撒沙律 我要求沙律醬分開上,大蝦分量都算多,沙律菜也新鮮,不過大蝦口感較似急凍的,而且菜也不夠嫩,稍為失色。 前菜二: 雞翼拼盤 (水牛城&柚子&原味) 沒想到這個拼盤竟然有九隻雞翼!! 雞翼很夠味,肉質亦嫩滑,不錯。主菜一: 寶雲酥焗紐西蘭羊扒 羊扒有三件,肉質都算嫩,帶點兒羊羶味,質素都不錯。 伴菜的薯仔沙律分量很多,不過味道就較普通,但主角是羊扒,所以也不太再意。主菜二: 香草西班牙黑毛豬很厚得一塊豬鞍扒!配菜與羊扒一樣,都是滿滿的薯仔沙律。豬扒肉質非常嫩滑,顏色粉嫩嫩的,有適量油脂,質感上真的很不錯,不過調味稍鹹。十勝海鮮意大利飯這個意大利飯有驚喜!飯的軟硬度適中,有點煙韌口感,不會太腍,而且醬汁很creamy,奶油和白酒味都夠濃郁,值得推介。

前菜一: 大蝦凱撒沙律
大蝦凱撒沙律

前菜二: 雞翼拼盤 (水牛城&柚子&原味)

主菜一: 寶雲酥焗紐西蘭羊扒
寶雲酥焗紐西蘭羊扒

主菜二: 香草西班牙黑毛豬

香草西班牙黑毛豬

很厚得一塊豬鞍扒!配菜與羊扒一樣,都是滿滿的薯仔沙律。

十勝海鮮意大利飯

Brothers 手工啤酒(Toffee Apple, Coconut &Lime)

Brothers手工啤酒

套餐包兩杯紅酒/冰茶,但我們不想喝紅酒,所以另外點了兩枝手工啤酒。

拖肥蘋果味真的十分推介,非常易入口,酒味較淡,但蘋果與拖肥味很出色,會不經易喝多了!

另一款的酒味較強,聞下去有一股很濃的椰子味,但喝下去又覺得青檸味較突出,味道很有層次,很特別,但又算不上很好喝。

甜品: 鐵板冰火朱古力餅

鐵板冰火朱古力餅

曲奇雪糕加上朱古力蛋糕,經典組合,不敗! 加上,整個甜品用鐵板盛載,最後再淋上朱古力漿,朱古力遇熱立即沸騰,傳出很香濃的朱古力味,無論嗅覺和味覺都得到很大的滿足感!

寶雲酥焗紐西蘭羊扒
Brothers手工啤酒
鐵板冰火朱古力餅
  • 鐵板冰火朱古力軟餅
2018-02-04 248 浏览
得閑冇嘢做過嚟飲杯野加啲小食。飲咗兩杯野加一set小食,openrice book左有75折,價錢係180。野飲唔錯,不過比其他店略貴少少。服務態度唔錯,又有live歌聽,歌單好正,好多熟耳又嗨嘅歐美歌。Btw, 好中意個氛圍❤️
得閑冇嘢做過嚟飲杯野加啲小食。

野飲唔錯,不過比其他店略貴少少。

Btw, 好中意個氛圍❤️
2018-02-03
$180 (宵夜)
👫<The Live House> - Live Show酒吧🍻行入地鋪,入面有得食有得飲酒又有得聽歌🎤 昏暗燈光✨加埋舒適嘅環境,啱曬同朋友聚會暢談💕 📢 一一一一一一一一一一一一一一🔻小食#炸魚薯條配蜜糖芥末醬 <$128>炸魚好大塊,炸到金黃色咁好吸引💛,連埋沙律做伴碟上✨ 炸薯條啱啱上碟個陣望落比較乾身,店員即刻幫我地換過份即炸嘅🔥 好窩心呀💓 炸魚嘅炸皮比較鹹,🍴個陣容易皮肉分離,但入面嘅魚肉keep得幾嫩身,味道幾好🤤 炸薯條🍟夠曬熱,而且唔會乾身,加埋番茄醬一流呀👻🔻意粉#芝士飛魚籽卡邦尼意粉 <$128>芝士汁好足,掛滿曬每一條意粉💦 面頭個督飛魚籽勁鮮甜,一啲都唔腥🤩 仲要食到底都keep住有魚籽,絕對足料,可以一試☝🏻🔻主菜#德國脆豬手 <$228>賣相勁吸引,切嗰陣聽到脆卜卜嘅聲💥 但食落口反而偏硬,好難咬得郁🌝 同埋食到有少少膻味☹️ 最後放棄皮直接食肉,都係有啲煙韌同痴牙,有啲失望🙍🏻🔻甜品#鐵板冰火雪糕朱古力軟餅 <$88>用熱辣辣嘅鐵板上碟,店員淋咗朱古力醬落去即刻滾😆 最底層係
👫

🔻主菜
#德國脆豬手 <$228>

🔻甜品
#鐵板冰火雪糕朱古力軟餅 <$88>
用熱辣辣嘅鐵板上碟,店員淋咗朱古力醬落去即刻滾😆 最底層係朱古力🍫軟餅,中間係曲奇雪糕🍦,最頂層係cream☁️ 曲奇雪糕完全唔會甜,反而係好重嘅曲奇味,而且仲食到大大粒嘅曲奇🍪碎😍,超級正💜 朱古力軟餅撈埋啲cream一齊食都幾match,朱古力味都幾重💞 軟餅比較實心,由於鐵板太熱搞到更加硬身,有啲難咬😫 如果鬆軟啲就正啦🤢

🔻Imported Craft Beer
#Strawberry <$72>
望到顏色已經心知不妙,勁似藥水😂(雖然草莓🍓本身都係呢隻色),點知飲落去真係好似飲緊藥水咁😰 最後迫咗👱🏽‍♂️飲曬,唔好浪費🤞🏻
#WildFruit <$72>
飲落去勁似黑加侖子糖嘅味💁🏼‍♂️ 甜中帶有少少酸,但酸而不澀🤟🏻,都幾易入口👄 👱🏽‍♂️幾鍾意呢杯,勁快就飲曬🙆🏼‍♂️
#ToffeeApple <$72>
第一啖飲落去勁似漢堡包🍔糖味🤣 係三杯入面最甜最似果汁嘅一杯😍 但飲飲下啲酒味會慢慢出返嚟,👱🏻‍♀️覺得呢杯最有驚喜,最好飲🌟
🔻Mocktails (non-Alcoholics)
#AppleYogurt <$78>
杯邊夾咗三塊蘋果,成杯飲品呈奶白色🍸 飲落去酸酸甜甜咁,蘋果🍎味好重✨ 仲飲到啲檸檬🍋味,都幾開胃🤤 面頭嘅Yogurt好creamy,撈埋一齊好飲飲緊奶昔咁,味道都唔錯💕

👾驚喜指數:❗️❗️❗️
🔙翻撻指數:❗️❗️❗️
(5個❗️最高)
💑提提你:
▪️10% Service Charge
用餐优惠
試食活動
2018-01-28 356 浏览
<集 live band西餐 酒吧於有身既live house>😃喺彌敦道731 號地鋪有一間食店live house, 比較暗啖既燈光 酒吧既擺設 環境舒服 幾啱朋友傾下計飲下酒🍺 仲會請左人枱上表演 可以邊聽歌 邊享受美食👍🏻🍺手工啤 Apricot fruit beer 72 蚊🍑呢枝手工啤酒精度唔高 飲落去氣唔多 有好香甜既桃味😃 幾易入口 .除左桃味 其實個酒味都出 感覺幾有口感 男女都啱飲😄🍺手工啤Ayinger celebrator 88 蚊呢枝手工啤泡比較有側感 黑啤黎講味道香濃 帶有d焦香味 .但啤酒身幾香滑 😃 幾啱邊食住濃味野 邊享受啤酒😍🍴芝士乳酪黃金薯條 88 蚊🥔 大大碟焗薯條 薯條粗身連埋皮 鋪滿住勁多芝士 🧀 一路拉絲一路食 芝士味香濃 如果嫌唔夠味可以點多d茄汁🍅🍴和風牛肉依文完汁闊條麵 128 蚊🐮闊條麵 麵身係比較爽口 🍜 醬汁咸咸甜甜甘幾得意 牛肉切成絲口感juicy 🐮 加上磨菇增加爽口度 唔錯👍🏻🍴德國脆豬手 228 蚊🐷🔥類得勁香脆既咸豬手 . 同德國菜一樣 比較咸 豬打外皮勁香脆 豬肉醃得好入味 煙靭彈牙 😍 連埋酸

🍺手工啤 Apricot fruit beer 72 蚊🍑

🍺手工啤Ayinger celebrator 88 蚊

🍴芝士乳酪黃金薯條 88 蚊🥔

🍴和風牛肉依文完汁闊條麵 128 蚊🐮

🍴德國脆豬手 228 蚊🐷🔥
類得勁香脆既咸豬手 . 同德國菜一樣 比較咸 豬打外皮勁香脆 豬肉醃得好入味 煙靭彈牙 😍 連埋酸菜同生菜中和番肥膩度 好味 推介👍🏻😍

🍴鐵板冰火雪糕朱古力軟餅 88 蚊🍫🍨
熱辣辣既鐵板上碟🔥 將朱古力醬倒落碟入面sasa聲 做成甜品底部 中間放住密度高既朱古力蛋糕🍰加上cream同 香濃既oreo曲奇雪糕🍪 味度十分match 😍

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
The live house
旺角彌敦道731 號地鋪
#thelivehouse
~~~~~~~~~~~~~
2018-01-28
上網見到唔少人推薦,加上睇啲嘢食同環境相好似唔錯咁,所以book咗今日7點,慶祝男朋友生日。入到去雖然燈光較為昏暗,但氣氛算ok,keep住有音樂播,但啲聲雜雜哋。本身見梳化位冇人坐,以為有得坐,不過最後帶咗我哋坐中間啲巷位。入坐前個staff講明個半鐘時間,即係8半要走人。睇menu、諗食咩都用咗十分鐘左右,Order咗小食拼盤、黑松露帆立貝忌廉意大利飯、美國安格斯肉眼扒7成熟同埋意式夏威夷批。等嘢食期間,音響出咗幾次事,幾次都發出啲刺耳嘅聲音,耳膜都痛。啲嘢食大約半個鐘多啲嚟齊哂。印象最深刻係意大利飯,帆立貝冇腥味,配埋啖啖忌廉蘑菇洋蔥飯,幾好食但黑松露味唔濃。肉眼扒味道麻麻,比較乾身同埋啲配菜煮到燶哂。pizza幾脆,味道偏淡。小食拼盤好普通🤦🏻‍♀️,不過雞翼同芝士薯條唔錯,建議芝士薯條要快啲食哂佢,因為稍為凍小小啲芝士就凝固哂,硬硬哋咁。男朋友叫咗杯Iced Tea,有啲似溝咗水嘅紅茶。最失望係個蛋糕,因為menu話早一日打去訂可以揀蛋糕,原本想訂藍莓芝士或者貝利甜酒,但打過去佢話淨係得阿華田,抱住一試心態deal咗。蛋糕上枱嗰陣個staff隊咗枝煙花蠟燭落去,問咗句洗唔洗影相
蛋糕上枱嗰陣個staff隊咗枝煙花蠟燭落去,問咗句洗唔洗影相,答完唔洗就即刻點著咗,嚇咗嚇,仲差啲燒到男朋友啲頭髮🤣,雖然靚係幾靚,不過幾老尷,隔離枱都嚇親😂。
訂嗰陣staff話個蛋糕係m size,$198,睇返menu見m size係for3-5人食,本身有啲擔心食唔哂,但見到個蛋糕嗰陣真係笑出聲,根本係迷你2人蛋糕...如果俾3-5人食,應該會每人分到一啖。
結果外形同味道上,蛋糕係唔似蛋糕,味道唔係差,但睇同食落成個質感偏向奶凍同啫喱,膠膠咁。
Staff好準時咁8點半拎張單過嚟要我哋賣單,不過可能因為唔算多人,所以都冇話要我哋即刻走。
差唔多食完先有live show開始,係個女仔鋼琴伴奏自彈自唱,聲幾好聽。
整體嚟講,氣氛同環境幾好,比較適合一班人gathering。嘢食就份量ok,但味道麻麻。
如果冇生日優惠8折,總數差唔多$900幾,個人覺得唔太值呢個價錢。折咗就大約$760左右。

阿華田蛋糕
黑松露帆立貝忌廉汁意大利飯
美國安格斯肉眼扒
小食拼盤、意式夏威夷批
2018-01-24
庆祝纪念
生日
黑松露帆立貝忌廉汁意大利飯
2018-01-23 254 浏览
上網見倒依間餐廳幾特別,有live show,於是就約埋d朋友一齊黎試下,真係物超所值。第一:服務員都好有耐性咁解答我各種不同嘅問題,非常有耐性👍🏻👍🏻👍🏻第二,食物質素絕對係物有所值,由其係個豬手,我留意過佢個豬手定時都會做唔同嘅優惠,簡直無得彈🤤🤤🤤🤤第三,個live show真係好出色,我地真係多d支持本地歌手不過燈光就差小小,如果光反d就好d音響都差小小,會忽然好大聲🤔🤔出菜可以快小小Ps:因為太肚餓所以靜係影左一張相🙈🙈🙈
不過燈光就差小小,如果光反d就好d
音響都差小小,會忽然好大聲🤔🤔
出菜可以快小小
Ps:因為太肚餓所以靜係影左一張相🙈🙈🙈
2018-01-23 167 浏览
一直好想去一間有live聽既餐廳今日收工同朋友系openrice揾到呢間餐廳🍴仲有88折優惠 咁就去試下 一入到去氣氛幾好 燈光都比較有情調 之後坐左係一張比較近枱既台 一坐底無幾耐 live music就開心 唱本地既流行歌曲比較多 仲有得點唱 不錯👍🏻試左個香腸併盤 一上台已經比佢鐵板既炸炸聲同香味吸引 天氣凍 食d熱野真系吾同d🤤仲有叫左卡邦尼意粉 黑毛豬扒 2個人份量岩岩好 下次再試下其他😍仲有好多吾同既啤酒 可惜 聽日要反工😭
一直好想去一間有live聽既餐廳
2018-01-23 110 浏览
平時每日都會經過 因為會系餐廳門口搭車終於有時間一試 對手工啤酒不太熟悉既我今日試完意外地中意🤤同個朋友每人嗌左2支 朱古力味既酒真系第一次飲入口帶d朱古力香 不失酒既味道 雜莓就比較甜 好香果味另外果d 我就無試 不過朋友都話不錯仲叫左個芝士乳酪薯條 d芝士仲可以拉絲😍但系太餓 掛住食無影 😂😂其待下一次晚餐🤤
平時每日都會經過 因為會系餐廳門口搭車
d芝士仲可以拉絲😍
但系太餓 掛住食無影 😂😂
其待下一次晚餐🤤

2018-01-21 236 浏览
今日一行4日黎到呢間live house食晚餐試下菜。先講下環境,入面真係太暗了,happy hour時間嘅話都有氣氛,但對於晚飯黎講太過暗淡。以為會有live band睇,點知道係冇,或者我地黎唔岩時間啦太早。 服務方面都幾好,你轉個身舉一舉手就立即埋到黎。食物方面我地點左4款野食,飲品就沒有order.1。 1份肉眼扒 5乘熟,份量都算合理,但唔肯定係質感問題定太熟,始終有少少韌。2。 1個雙併薄餅,1半係三文魚帶子,另一半係 羅勒雜菌素菜,三文魚個邊味道唔夠,要另外加芝士粉先更有味道。另一邊素菜有少夠草青味,有朋友唔多鍾意會。 批份量算少同個皮似餅乾,怪怪地咁。3。 羊架。 只有3件,我地4個人份都要切開晒先share到。味道比較淡,但我點左7乘熟,肉質都唔錯。4。 啤酒蒸青口,根本冇啤酒味,個菜同個圖兩回事,我覺得佢俾左個白汁青口我多啲。不知所謂。總括而言,雖然話88折,埋單每人$180,但我覺得係唔抵亦都唔值係晚飯黎講。或者呢間野只係做夜晚9點半後嘅生意更理想。
今日一行4日黎到呢間live house食晚餐試下菜。

食物方面我地點左4款野食,飲品就沒有order.

或者呢間野只係做夜晚9點半後嘅生意更理想。
2018-01-20
2018-01-18 252 浏览
兩個人叫左三樣野食Pizza好細份,又勁薄,$128呢個價錢其實我可以係必x客食到個大批而且好味過佢多多聲...虎蝦意大利飯,一碟飯得一隻蝦....德國咸豬手,外皮炸到好硬,多肥膏...認真麻麻...好彩我地係用openrice優惠價$48,睇到原價$2xx真係哇一聲,心諗:你估你係連鎖西餐廳beerlixxx咩...仲要味道都無人地咁好味...不過豬手竟然係用原價加一!而且加完一再計總數再加一!即係豬手計左兩次加一!呢度有點取巧!各位想用優惠價要注意一下~加一x2後其實個豬手都唔係好抵...環境方面,當日無live band,但就播d好嘈既歌,都幾煩人,只想快快食完快快走我完全係因為openrice訂座有里數送先會幫襯,但食完成個禮拜餐廳都無確認到我出席,各位想訂座的又要注意一下啦~總括來說,無下次
兩個人叫左三樣野食

虎蝦意大利飯,一碟飯得一隻蝦....

德國咸豬手,外皮炸到好硬,多肥膏...認真麻麻.

總括來說,無下次
2018-01-11
2018-01-11 318 浏览
同好耐冇見嘅閨蜜聚會,梗係揀間環境靚嘅餐廳啦。位於旺角鬧市中間呢一個地方,就最好不過㗎喇。三個女仔胃口都唔算話好大,咁我哋都嗌咗三碟嘢食㗎,招牌嘅鹹豬手,青口意粉仲有個意大利飯都係超好食😍侍應好貼身嘅,畀咗三隻碟,知道三個女仔一定係share食嘅當晚我哋八點有人唱live,成個氣氛即刻唔同曬好有情調其實我哋過三次㗎喇,因為覺得到實在太正又好食所以我會再嚟架
同好耐冇見嘅閨蜜聚會,
梗係揀間環境靚嘅餐廳啦。

位於旺角鬧市中間呢一個地方,
就最好不過㗎喇。

三個女仔胃口都唔算話好大,
咁我哋都嗌咗三碟嘢食㗎,
招牌嘅鹹豬手,青口意粉
仲有個意大利飯都係超好食😍

侍應好貼身嘅,畀咗三隻碟,
知道三個女仔一定係share食嘅

當晚我哋八點有人唱live,
成個氣氛即刻唔同曬好有情調

其實我哋過三次㗎喇,
因為覺得到實在太正又好食
所以我會再嚟架
2018-01-11 257 浏览
先講訂位 早到可早入座 ,落order 同事不了解雞尾酒的成分 ,服務差,今日10度,餐廳開大冷氣,凍到呢~等左20分鐘薯條到,可惜唔熱,卡邦尼意粉好細碟,都係唔熱。最後等左一個鐘既咸豬手,都係唔熱既,失望到極。絕對唔會有下次。仲有8時有live band.嘈到影響傾計,因我食野時間限時1.5h,完全無時間傾計。