2015-12-25 1365 浏览
實在是沒有找到合適的餐廳,才來的這裏,畢竟是米其林一星,服務水準比較高,見到顧客會比較熱情。本來想去點小籠包,排隊的人實在太多了,就放棄了。點了紅油抄手、醉雞和酸辣湯,足夠一個人的食量了。紅油抄手的味道比較鮮香,皮也很有爽口的感覺,辣味濃郁,餡料裏的大蝦很大只。   醉雞並沒有想象的那樣好味,非常濃重的酒味,雞肉雖然比較嫩,但是份量很少。酸辣湯有點喝不慣,虽然绝对够酸,但是下次是絕對不會再點了。總起來說的話,性比價不高,覺得很一般。
2015-12-13 1634 浏览
今日終於有時間食鼎泰豐,因為每次開餐都要等位,一等起碼30-60分鐘,想速食no way la. 今晚6點已經好得閒大把時間等位,點知2人座位不用等位,仲係直入果隻. 平時入到鼎泰豐完全不睇Menu,食開咩就點咩. 今次要轉下其他菜,共要了4款菜. 第1款,登…… 鮑魚仔,没有普通酒樓食的濃味汁偏淡,但感覺健康D. 每次食完鼎泰豐,咀裡總没有口渴的不良感覺,也係偏淡的原因. 鮑魚仔的口感不錯,一啖一隻,另外墊底的菇也不錯.非常迷你的鮑魚仔第2款,每次必食的小籠包 - 青瓜蝦小籠包. 食得出它非常新鮮,獲得米芝蓮車胎美食實之明歸. 第3款,酸菜豬肉絲擔擔麵,只係份量比較少但好好味! 記得上次叫咗剪麵散到夾不到,今次不剪麵,不過夾3次就食光,hahaha…… 減肥中唔緊要.第4款,也是必食的 - 海蜇,這個前菜非常清新好味. 食了一半才記得影相.

鮑魚仔 $74

非常迷你的鮑魚仔

減肥中唔緊要.

2015-12-13
鮑魚仔 $74
  • 小籠包
2015-11-28 1915 浏览
今天晚上我和男友專程去尖沙咀這間鼎泰豐吃小籠包,晚上6:20分左右已經很多人排隊,等了半小時左右才能入座。環境方面,我們坐了2人卡位,座位尚算舒服。我們叫了小籠包,雞肉小籠包,黑松露小籠包,紅燒牛肉麵和原盅鮮雞湯。茶應該是水仙/烏龍茶。茶方面,茶不會太苦,幾好喝。小籠包方面,小籠包的皮比較厚,但小籠包內的汁十分鮮甜,豬肉味道不錯。雞肉小籠包方面,小籠包的皮都是很厚,雞肉有點(鞋),味道差過小籠包。黑松露小籠包方面,這個最美味,不過最昂貴!黑松露十分美味,和小籠包內的豬肉一起吃時,簡直是絕配!不過$188(6隻)真是太貴,值不值得真是見人見智。紅燒牛肉麵方面,牛肉麵的湯底喝得出是即食的牛肉麵湯底,而且麵太淋,又完全不入味,十分難吃!牛肉很淋,不會太難咬,而且很入味,但麵真的十分難吃!原盅鮮雞湯方面,雞湯太油,而且湯份量太小,只得半碗!半碗都是雞肉的殘渣!而且湯的味道一般。價錢方面,茶位每人$9,小籠包$58,雞肉小籠包$60,黑松露小籠包$188,紅燒牛肉麵$82,原盅鮮雞湯$66,餐廳設有加一服務費,2人總共吃了$519.2,價錢十分昂貴!總結來說,這間餐廳只有黑松靈小籠包和小籠包美味
黑松露小籠包
環境方面,我們坐了2人卡位,座位尚算舒服。
黑松露小籠包
茶方面,茶不會太苦,幾好喝。

雞肉小籠包
雞肉小籠包
紅燒牛肉麵
原盅鮮雞湯
原盅鮮雞湯
總結來說,這間餐廳只有黑松靈小籠包和小籠包美味,大家都是專程來吃小籠包算了。

2015-11-28
2015-11-18 1599 浏览
台灣既鼎泰豐相對比香港抵食好多,不過有時掛住既,係香港試試都無妨。今次叫左排骨炒飯,排骨其實等於帶骨豬扒,原來有醃左味,炒飯炒得粒粒分別,但香港似係比台灣輕口味D,如果濃返少少更好啊。

that is my second time to go to this restaurant,because my mother like this restaurant's  dumpling. actually , the dumpling skin is quite thin ,but that is not so yummy, so that i think the price of this reataurant is a little bit expensive...
2015-10-31
2015-10-21 2011 浏览
紅油抄手&牛肉麵相信大家都對鼎泰豐唔會陌生,司令之前去台灣食完覺得超好味,叫既菜式味道都好好,所以返嚟香港就試下香港既鼎泰豐。試完之後司令好失望,首先如果唔攞台灣既鼎泰豐嚟比,其實都冇話好好食。但如果攞台灣既鼎泰豐嚟比,真係天與地😓😓😓首先服務方面,喺台灣無論係咪繁忙時段,司令都冇比人無視過,但喺香港就截然不同。其次係味道,可能司令食開啲重口味既野食啦,覺得香港既味道以淡為主調,而台灣就比較重味,所以司令都係鍾意台灣既多啲。司令今次就同大家講下其中兩樣,分別係紅油抄手同牛肉麵。紅油抄手,雲吞係菜肉雲吞,但菜同肉既比例係9:1,口感咬落同食素菜餃分別唔大,而紅油,又味道唔夠,提供既紅油都頗少。到牛肉麵,湯底唔夠香,牛肉味亦欠奉,就算食牛肉都係牛肉味唔夠。而且牛肉只得三兩嚿,又痴牙。今次試完下次唔再試😓😓😓但如果大家未試過任何一間鼎泰豐,當然可以去試下,但試過台灣既,相信大家都會好似司令咁失望😐

紅油抄手&牛肉麵

2015-09-16 3011 浏览
當天晚上與友人吃完韓冰後, 想到不久之前到台灣鼎泰豐一試難忘的滋味, 所以就即興到了不太遠位於新港中心的鼎泰豐還以為香港的鼎泰豐熱潮已過, 沒想到現場也有不少人在等候呢如果不介意與他人共用一張桌子的話,大概10分鐘左右就有位子了當天我跟友人被分配到一張8人大枱,與另外3組客人同桌。但有其中一組的一位客人,坐下來不久就又走了,好奇怪。同桌3組客人都不是香港人似乎鼎泰豐還是比較受遊客歡迎(?)由於已吃了韓冰, 所以與友人只點了以下食物開胃涼菜:就是普通的四季豆,沒有特別的好吃或不好吃, 但應該比店內其他的菜類好吃.因為同桌其他組的客人都吃剩了不少蔬菜, 令本人及朋友都不禁懷疑其他菜有很難吃嘛 ? XD因為一碟還滿少的,正常的話不可能吃不下。開胃涼菜還有這款紹興醉雞一送來就已經聞到一陣紹興酒味,吃下去也都品嚐到淡淡的酒香味道在口腔內久久不散值得一提的是這一款涼菜是我這天點的幾樣食物當中最貴的一款喔,忘記是HKD $70 多所以下次來可能未必會再選這一個。由於上次在台灣見到朋友極力推薦鼎泰豐的擔擔麵所以今次也點一個來試試麵上的花生粒也放得滿大方的所以整碗擔擔麵也有濃濃的花生醬味,喜歡花生的人會
當天晚上與友人吃完韓冰後, 想到不久之前
到台灣鼎泰豐一試難忘的滋味, 所以就即興到了不太遠
位於新港中心的鼎泰豐

還以為香港的鼎泰豐熱潮已過, 沒想到現場也有不少人在等候呢

當天我跟友人被分配到一張8人大枱,與另外3組客人同桌。
但有其中一組的一位客人,坐下來不久就又走了,好奇怪。

同桌3組客人都不是香港人
似乎鼎泰豐還是比較受遊客歡迎(?)

由於已吃了韓冰, 所以與友人只點了以下食物

開胃涼菜:
因為一碟還滿少的,正常的話不可能吃不下。
開胃涼菜還有這款紹興醉雞
一送來就已經聞到一陣紹興酒味,吃下去也都品嚐到淡淡的酒香
味道在口腔內久久不散
忘記是HKD $70 多
所以下次來可能未必會再選這一個。
由於上次在台灣見到朋友極力推薦鼎泰豐的擔擔麵
所以今次也點一個來試試
麵上的花生粒也放得滿大方的
所以整碗擔擔麵也有濃濃的花生醬味,
喜歡花生的人會很喜歡的
但平常不愛花生醬的人也有可能愛上
像本人平常都不愛花生醬
也覺得這個不錯吃, 值得推薦
話說本人都在香港尋找好味的擔擔撈麵
大家有什麼口袋名單可以告訴我一下
這個蝦肉紅油抄手份量也不少,一客大概有5,6 粒
而每一粒都有滿滿的一隻蝦, 真材實料!
到最後也就是這間餐廳的招標菜, 小籠包
小籠包的皮做得不太厚,也不太薄,不會一夾起來就爛
果然是餐廳的招牌菜, 跟在台灣吃到的都一樣味道
湯汁鮮甜, 一客6粒跟朋友分享剛剛好
题外话/补充资料: 如果不想等太久的話, 建議可以到美麗華商場內的鼎泰豐, 會比較少人。 下次會再來試一下另外一款人氣食物: 排骨蛋炒飯
2015-09-09
  • 小籠包
  • 擔擔麵
今晚我們去咗「鼎泰豐」新港中心店食晚飯!我們叫咗蟹粉小籠包、蝦仁燒賣、蝦肉煎餃、原味水晶肉、酒糟鴨舌、蟹粉豆腐、紹興醉鷄、台式酸辣湯、炸醬拌麵、紅燒牛肉湯麵、原盅牛𦟌湯麵同鳳梨酥!蟹粉小籠包嘅皮好薄,夾起嚟食唔會好易穿,有好多湯汁,肉質鮮嫩同有著濃濃嘅蟹黃味!另外有隻好精緻嘅蟹公仔,真係好可愛!係本人嘅必食推介!蝦肉煎餃嘅賣相好特別,六隻煎餃連埋一齊嚟煎,令到煎餃嘅外皮非常香脆!原味水晶肉嘅肉唔會好硬同好實,啫喱好煙韌彈牙!紹興醉鷄嘅鷄肉好嫩滑同彈牙,酒味清香濃郁!紅燒牛肉湯麵嘅湯底好濃郁,牛肉亦炆得好腍,麵質較腍,唔係好彈牙!台式酸辣湯嘅酸辣味道恰到好處,唔會太酸同太辣!
蝦仁燒賣、蝦肉煎餃、原味水晶肉、
酒糟鴨舌、蟹粉豆腐、紹興醉鷄、
台式酸辣湯、炸醬拌麵、紅燒牛肉湯麵、
有好多湯汁,肉質鮮嫩同有著濃濃嘅蟹黃味!
另外有隻好精緻嘅蟹公仔,真係好可愛!
係本人嘅必食推介!
蝦肉煎餃嘅賣相好特別,六隻煎餃連埋一齊嚟煎,
令到煎餃嘅外皮非常香脆!原味水晶肉嘅肉唔會好硬同好實,
啫喱好煙韌彈牙!
紹興醉鷄嘅鷄肉好嫩滑同彈牙,酒味清香濃郁!
紅燒牛肉湯麵嘅湯底好濃郁,
牛肉亦炆得好腍,麵質較腍,唔係好彈牙!
台式酸辣湯嘅酸辣味道恰到好處,唔會太酸同太辣!
鳳梨酥
蟹粉豆腐
酒糟鴨舌
原味水晶肉
2015-09-02 2250 浏览
小籠包癮又出現了!!!1段時間過後 想要吃小籠包的感覺就會跑出來 所以每隔1段時間 就要去吃小籠包填補空虛哈哈哈那說到要吃小籠包呢 當然要去最好吃的地方鼎泰豐啦記得第1次吃是在台灣 吃完之後真的可以用念念不忘來形容終於終於他們來香港了 所以現在想吃就可以立馬去吃是多幸福的1件事啊!!鼎泰豐1共有4間分店 當然每1間想要吃都必須先排隊啦哈哈而等候時間呢1般要1個小時以上喔 所以想要吃之前要先給點耐心拿好號碼牌等待囉我們常常說這是1個策略嘛 因為每次去拿票的時候已經肚子餓了然後在等待的過程中就變成肚子更餓了 最後進去坐的時候已經餓扁了所以就能點好多好多東西吃 哈哈哈這是餐廳計劃好的嘛!!每次坐下來之後就想把菜單上的都點下來 因為每個都好想吃但重點嘛 當然是小籠包小籠包的款式鹹的甜的都有 鹹的有鮮肉、蟹粉、黑松露、絲瓜蝦仁和雞肉而甜的有豆沙和荔芋 每1款小籠包都已經試過了 最愛的還是原味的鮮肉小籠這邊不管是皮子或是肉餡都沒辦法在外面吃得到因為太鮮太嫩了實在是!! 而且它的皮子是超薄超薄 要小心翼翼的把它夾起來放在湯匙裡慢慢的送進嘴巴 才能保護好湯汁 不然皮就會穿掉 湯汁就會跑走囉 啊!!!!
小籠包癮又出現了!!!

1段時間過後 想要吃小籠包的感覺就會跑出來
所以每隔1段時間 就要去吃小籠包填補空虛哈哈哈

那說到要吃小籠包呢 當然要去最好吃的地方鼎泰豐啦
記得第1次吃是在台灣 吃完之後真的可以用念念不忘來形容

鼎泰豐1共有4間分店 當然每1間想要吃都必須先排隊啦

我們常常說這是1個策略嘛 因為每次去拿票的時候已經肚子餓了
所以就能點好多好多東西吃 哈哈哈這是餐廳計劃好的嘛!!

每次坐下來之後就想把菜單上的都點下來 因為每個都好想吃
但重點嘛 當然是小籠包
小籠包的款式鹹的甜的都有
鹹的有鮮肉、蟹粉、黑松露、絲瓜蝦仁和雞肉
這邊不管是皮子或是肉餡都沒辦法在外面吃得到
因為太鮮太嫩了實在是!!
而且它的皮子是超薄超薄 要小心翼翼的把它夾起來放在湯匙裡
啊!!!!怎麼可以這麼好吃 是真的真的吃過最好吃的小籠包了!!!!!
嗚 打好食評的瞬間 又想吃了!!!!!
2015-07-18
2015-08-06 3293 浏览
八點幾,三人位等咗大約十分鐘就有位。環境光猛 乾淨企理 坐位闊落,第一印象已經加分。值得一讚嘅服務,當我地將一袋二袋放好係櫈上面之後,員工第一時間拎塊布黎蓋住我地d袋,小小細節位已經睇得出呢間餐廳嘅服務係好有質素!睇下餐牌,食物選擇都幾多,價錢範圍大約由$48-$100。蘿蔔絲拌海浙 (8/10分),兩種食材比例平均,海浙好爽口 蘿蔔絲酸酸地,好開胃。作為前菜 份量都足夠三四個人食。醉雞 (5/10分),食正雞翼加去骨雞胸個part,酒味好夠 但可惜偏咸。。。要沾醋同辣椒油去中和一下,原來沾醋一齊食都幾夾。肉質唔好期望太高,反正就中規中矩,只係味道扣咗分肉燥撈面 (7/10分),肉燥入面有毛豆 豆乾粒 蔥花,個汁整得好好味。份量比想像中少,如果係兩個人的話都應該可以分到一人一碗。蒜蓉炒通菜 (7/10分),炒菜類得幾樣選擇,全部都係用蒜蓉炒。通菜食落仲係爽口 夠鑊氣,差不多枱枱都有叫炒菜。主角小籠包 (9/10分),終於明白點解食小籠包要去鼎泰豐,真係皮薄料靚,一舊分兩口食。雖然咬開湯汁唔係話滿瀉,但只少個肉汁真係鮮甜 唔油膩。蝦肉抄手 (5/10分),個汁好似甜豉油加辣椒油,偏甜。睇
睇下餐牌,食物選擇都幾多,價錢範圍大約由$48-$100。
蘿蔔絲拌海浙

醉雞

肉燥撈面

蒜蓉炒通菜

蝦肉抄手
蝦肉抄手 (5/10分),個汁好似甜豉油加辣椒油,偏甜。睇落好似好大粒,但其實係個皮好厚,中間得一粒仔蝦同豬肉。如非必要 我諗我應該唔會再食佢嘅抄手,失望。。

荔芋迷你包
荔芋迷你包 (8/10分),口痕要食下甜野先安樂。一籠三個,真係好細個,不過勝在個味道做得好,唔會太甜,面包同荔芋同樣搓得好。?

大家有樣野要留意,除咗加一之後,仲要另外收$9一個茶位。繼續要稱讚一下鼎泰豐嘅員,好主動幫客人,好醒目,大家有機會去感受一下!
2015-08-05
蘿蔔絲拌海浙
肉燥撈面
蒜蓉炒通菜
荔芋迷你包
2015-08-05 2289 浏览
之前係台灣食過, 覺得係最好味既小籠包, 諗住香港分店都唔會差好遠嫁啫, 點知完全中哂伏苜先去到就拎籌等位啦, 等30分鐘左右, 等位期間會比個MENU你睇同埋落單先,等等等...終於到我地啦, 因為我地得兩個人, 店裡既2人抬非常非常少, 所以我地只好搭抬啦因為一早落左單. 所以D野食好快就到...可以話係一次過離哂...==我地點左 蟹粉小籠包 , 小籠包 , 擔擔面 同埋 紅燒牛肉湯麵問題係...一次過就離哂D野食, 口就得兩個...係D野食凍之前係一家食唔哂...而旦D小籠包離到既時侯已經係暖, 唔係熱個隻...蟹粉小籠包 由於唔夠熱, 有D腥...小籠包 一樣唔夠熱..而旦D皮都麻麻地....擔擔面.... 好爛, 可能煮得太耐了...紅燒牛肉湯麵...一般般.... 唔濃唔淡咁...如果無食過台灣個間, 可能都會覺得叱間唔錯...但係布比較之下...香港呢間確然差幾皮...下次都係去返台北食好了 ><
之前係台灣食過, 覺得係最好味既小籠包,
諗住香港分店都唔會差好遠嫁啫, 點知完全中哂伏

而旦D小籠包離到既時侯已經係暖, 唔係熱個隻...

蟹粉小籠包 由於唔夠熱, 有D腥...
小籠包 一樣唔夠熱..
而旦D皮都麻麻地....

擔擔面.... 好爛, 可能煮得太耐了...
紅燒牛肉湯麵...一般般.... 唔濃唔淡咁...

下次都係去返台北食好了 ><
2015-07-06
2015-08-03 2047 浏览
星期日下午茶見鼎泰豐排隊既人咁少😆等左15分鐘就入左食~我地2個人叫左2個麵同小籠包🍲已經okay飽 埋單都係230左右💲因為佢有茶錢同加一 首先緊係小籠包啦😍❤出名係有原因既 佢d湯真係好正好好味!個皮都好薄唔會食粉咁♡同埋佢超快上菜👍唔洗有排等都無得食~到紅燒牛肉麵🍲個牛肉真係好腍 又唔痴牙😂份量對男孩子黎講都okay!不過我覺得個湯淡左dd🐴係台灣食好似濃味d 麵質就幾彈牙🙆最後就係擔擔拌麵👌依個就濃d 適合夏天熱辣辣唔想食湯麵既時候😎少少辣 幾香口總括黎講 我覺得小籠包一定要試下💋下次我就試埋蟹粉再上黎~♡
星期日下午茶見鼎泰豐排隊既人咁少😆等左15分鐘就入左食~
擔擔拌麵
2015-08-02
擔擔拌麵
2015-07-12 3222 浏览
次次食上海菜必點烤夫,呢度既有點過油,唔係我食過最好食的,不過不失牛肚份量不多,味道清濟,沒有濃汁,作前菜都適合,挺有咬囗,薄薄一片,好快食完這兒醉雞較傳統,酒味比較重,姐左啲雞味,我不太“好“,但又鐘意食啖啖一舊舊既四方肉,所以都吃不少小小辣同蒜香,惹味配搭,底層係粉皮,白肉切到好薄,份量偏少,唔多夠喉!粉皮不俗,唔會淋晒一patpat咁呢個都幾大碗,無乜特別,酸辣參半,無食好多面啲醬好濃,多花生粒,有少少辣又有啲花生芝麻醬咁,適合一家大細食抄手蝦肉唔少,但豬肉比例就好多,好重豬肉味下,個汁唔辣,豉油幾鮮味,唔係無聊既死咸!小妹我最愛上海菜之中既蟹粉小籠包,次次食鐘意食既ya都可以食超多,通常我黎呢度,一食會成一打左右既蟹粉小籠包,貪佢價錢合理,90蚊已有六粒,鮮肉嫩,蟹粉鮮甜,包皮薄而不易穿,好喜歡望住透透地明既外皮裹住入面滿滿的湯!蟹粉要趁熱食才是最佳時機,因為冷了始終會有啲啲腥嫁!叫左普通小籠包,皮薄涵靚,不枉我等位等左咁耐!!主角到我黎呢度都係為左佢嫁炸,完全無令我失望!呢度太多人食,咁多年都係限坐個半鐘,個半鐘真係等位都唔止啦識得食,會簡平日下午三點左右黎食,咁就唔洗點等位
烤夫

牛肚

醉雞

蒜泥白肉

酸辣湯

呢個都幾大碗,無乜特別,酸辣參半,無食好多

擔擔面

小籠包

叫左普通小籠包,皮薄涵靚,不枉我等位等左咁耐!!

主角:蟹粉小籠

主角到
我黎呢度都係為左佢嫁炸,完全無令我失望!

呢度太多人食,咁多年都係限坐個半鐘,個半鐘真係等位都唔止啦

識得食,會簡平日下午三點左右黎食,咁就唔洗點等位喇!!

次次黎都好誇張,因為知道好唔容易先入到黎食,通常三個人食,已經食千幾蚊,瘋狂小籠包控的我,曾有一次一餐點曬所有口味既小籠包黎食,蟹粉最好,傳統第二,雞肉小籠次等,然後其他則比較係卓頭,不試也可!

另外那些蝦燒賣都ok,不過排骨就炸到好干,唔提議order
主角:蟹粉小籠
  • 蟹粉小籠包
2015-06-11 3389 浏览
心血來潮想食小籠包,方圓百里都只有依個選擇。好多遊客! 好多人! 有排等! 太餓既關係,入到去唔理三七廿一喪點! 2個人點左7樣野,,, ,,, 飽到好想嘔!小籠包仍然皮好薄、好多汁、好好味!個擔擔麵就麻麻地,唔知係咪一次過煮定,個麵底有D霉,唔彈唔爽。豬扒就炸得好金黃好脆好香。個雞絲粉皮就稍厭D醬太多,食多幾啖有D膩。食豬肉包一定要小心,因為D肉汁會流到一手都係,好失禮。炒飯夠鑊氣,原以為份量有D小,但其實都唔係。真係食得好飽,成台野誇張到隔離台客係甘眼望望。不過真係好滿足。
心血來潮想食小籠包,方圓百里都只有依個選擇。
好多遊客! 好多人! 有排等!
飽到好想嘔!

小籠包
仍然皮好薄、好多汁、好好味!個擔擔麵
就麻麻地,唔知係咪一次過煮定,個麵底有D霉,唔彈唔爽。豬扒
就炸得好金黃好脆好香。個雞絲粉皮
就稍厭D醬太多,食多幾啖有D膩。食豬肉包
一定要小心,因為D肉汁會流到一手都係,好失禮。炒飯夠鑊氣
2015-06-09 5047 浏览
   The first time trying out this restaurant and it disappoints me.The dumplings’ skin is so thin but I guess Shanghai traditional food wasn't like that. The taste was okay but the portion was too little and it is definitely not enough. The taste was good though.