2013-04-09 81 浏览
上星期三在下還在放假期間,走到屯門功夫點心開餐,不足一個星期,在下也走到屯門區工作,順便在這區開餐。原本在下不是想到這裡用膳,可是在下是有點節省時間的想法,從灣仔到屯門去,當手頭上的事務辦妥後才悠然地享用在下的午餐,因此在下的午餐也較平常的延遲了兩個多小時呢!今天不打算在市廣場或附近開餐,卻走到了寶怡花園飲茶。在這裡有兩間點心專門店,一是功夫,二是點心友。功夫點心上星期已經嚐試過,今天就來試點心友。其實點心友已經很想來的,因為一是就不到時間,再不是就不知道怎樣來,經過上次到功夫吃點心,才懂得來這裡。侍者見在下進入,就安排在門口的座位,可是在下一向不習慣坐近門口位置,除非真的沒有位子,就作別論。還好在下來到時,已經是下午三時多,顧客不算多,侍者才引領在下在店子較入位置坐下了。今次喝的茶是鐵觀音。點心友所用的不是茶壼,而是用了茶包,這可能為了節省枱面空間吧。其實在下還是喜歡用茶壼斟茶的,可能是與飲茶文化有關。在下於點心專門店甚少點盅頭飯的,今次卻例外,選了一客鳳瓜排骨飯來吃。在下對於點心專門店所做的鳳瓜排骨飯,沒有預期的那麼好,不是排骨太多骨,就是偏鹹和色澤較深,可是點心友的排骨飯卻較淺色

在下於點心專門店甚少點盅頭飯的,今次卻例外,選了一客鳳瓜排骨飯來吃。在下對於點心專門店所做的鳳瓜排骨飯,沒有預期的那麼好,不是排骨太多骨,就是偏鹹和色澤較深,可是點心友的排骨飯卻較淺色,沒有偏鹹而且醃得入味,不但如此這樣,排骨也相當的腍,骨頭不算多且啖啖肉,而鳳瓜雖然只有一件,但同樣入味,也不會太辣,米飯剛剛好軟硬適中。
其實在下不曉得甚麼是「春風得意腸」,之前在下所點的不是牛蝦叉澆腸或布拉腸之外,就是炸兩,於是乎點來看過究竟。誰知道原來這腸粉是包著了春卷,春卷內有豬肉和芹菜。吃下時腸粉皮很薄,但沒有斷,正!春卷炸得业香鬆脆,而且芹菜也很爽口,口感層次豐富,又滑又脆又爽口,其實豬肉也很很咬口的。
排骨飯真的做到很少會咁正的的幾好味,而腸粉也頗具創意,口感實在豐富。
2013-04-09
2012-09-22 24 浏览
今年2,3月朋友帶我來品嚐過一次之後,就喜歡上這間小店。食物的份量與價錢有點不成正比,比酒樓的份量小但卻便宜很多!今日想吃一餐又飽又平又好味的晚餐,就同男朋友黎試了。這裡唯一的不好處,就是地方太小,檯太逼,要入坐還要旁邊的人起身讓路,其實很不方便...其實我倆的食量都很少,不過男朋友知道我因工作不開心,而氹我既好方法就係俾好味既野我食,所以2個人一共叫了8樣野! 真係好過份,不過因為知道佢既心意,所以沒有任何反對 茶得2種,鐵觀音同普洱,2種我都唔太飲,揀左鐵觀音,因為清D。服務好好,個杯未試過冇水!鳳爪排骨煲仔飯好味!3隻鳳爪+5,6年排骨,D排骨好滑,D飯軟硬度適中,好大煲!多少少醬油就正啦!通菜(腐乳)特價菜,$16大大碟,腐乳另上好特別,都好貼心!想點就點,正!不過D菜唔係咁新鮮,有D好黃,要邊食邊揀,但呢個價錢+份量,已經唔成大問題了臘味蘿蔔糕嘩!1件=普通飲茶果D 2件!一共有3件!個味冇乜特別,唔係煎得好香,但唔會好散又夠冧,不過好易封胃,建議多人先好叫。春風得意腸招牌菜,腸粉包住春卷,外軟內脆,其實口感幾得意,但係老實講,味道冇乜特別,而且入面有芹菜,未必人人中意食,不

,所以2個人一共叫了8樣野!
真係好過份,不過因為知道佢既心意,所以沒有任何反對
2個人叫8樣野!

通菜(腐乳)

臘味蘿蔔糕

春風得意腸
招牌菜,腸粉包住春卷,外軟內脆,其實口感幾得意,但係老實講,味道冇乜特別,而且入面有芹菜,未必人人中意食,不過賣相+創意,都可以值得一試。

潮州粉果
毋庸置疑,呢度D點心真係好大件好抵食!一籠3件,餡料十足又新鮮!個皮唔係好薄,但我反而中意,因為煙煙軔軔幾好咬感,而且餡料咁多,太薄就會好易爛!

山竹牛肉
味道同普通酒樓一樣,只係份量加大左!

魚翅餃
我平時好少食,所以當男朋友俾我3揀1時,我就揀左呢樣試下。入面D料幾足,有木耳(定係叫雲耳?_?)﹑蝦同豬肉,都幾好味,不過我係餃子愛好者,只要料新鮮同冇我唔食既野係入面,通常都會覺得好味

香芒布甸
呢樣係男朋友係我反對下堅持叫既,因為甜品先係治療系的聖品!

我食有甸要走奶,咁先食晒原有既味道,因煉奶味道太搶太甜,呢度既布甸落料份量足,所以唔會太軟身,入面既芒果肉好甜!正!=D

張檯太細,上菜速度又快(值得讚),所以一開始就掛住係咁食諗住騰空返D位擺其他野,所以相都冇影到。

D服務員態度全部都好有禮貌,係呢D小店好難得有咁好既SERVICE!

原本打算5,60蚊就可以埋單的晚餐,變成$150!兩個人捧住個肚行左半個鐘路都仲覺得好飽!但係真係超抵又好味!下次再試其他點心先!
2012-09-21
2個人叫8樣野!
  • 潮州粉果
2012-09-17 28 浏览
今日係屯門食晚飯,親戚話有間點心店幾好食,又抵食,便去試下。店內的坐位很迫,很密。不過,最緊要嘢食好味。我哋三個人點左荔芋鴨腳扎、咖哩魷魚、春風得意腸、腐乳通菜、臘腸滑雞煲仔飯、上湯生菜魚球。點心水準不錯,又大碟。春風得意腸即叫即做,幾好味。通菜新鮮,欣賞這店的腐乳醬和通菜分開上,讓客人可以隨自己的口味配醬進食。魚球很彈,很大粒,可能沒加味精,味道偏淡,但都好好食。食完沒有口渴的感覺,可以再光顧。
食完沒有口渴的感覺,可以再光顧。
2012-08-18
2012-09-07 71 浏览
又是到屯門區找新食店吃午飯的時候,這次同事介紹了這間位於建生邨附近的"點心友"。中午到達的時候剛好要等一會兒才能入座,餐廳內的面積不大,檯和椅都是排得密密的。或許是因為檯本身並不大,所以店方沒有提供茶壺,而是供應普洱和鐵觀音兩款茶包和靠店員不斷的加水,幸好店員加水都很勤快,大多數時候杯內都是滿的。店方標榜點心即叫即蒸,從點心紙上看,選擇也不算少。這次我們四人不斷的點呀點,再加上加單的點心及蒸飯,一共點了十多款點心及飯來吃。春風得意腸腸粉皮包著炸春卷,除了腸粉皮是即製之外,連春卷也是即炸的,所以整碟腸粉吃起來也是熱辣辣的。腸粉皮略略厚了一點,包著的春卷剛炸起,所以還很脆。唯一我不喜歡的是春卷內包了我不喜歡吃的芹菜,所以我要邊吃邊把芹菜粒挑出來。珍寶鮮蝦腸這款腸粉用上長碟來把整條腸粉不切斷來上檯,和春風得意腸一樣也是皮厚了一點,不夠爽滑。蝦不算珍寶的大小,但應該不是雪藏蝦,不過也不算十分新鮮。煎蛋牛肉飯和鳳爪排骨飯飯粒蒸得爽身且粒粒分明,沒有黏作一團。煎蛋是荷包蛋,蛋黃還是流心的,加上甜豉油和牛肉拌勻飯粒,怎會難吃?牛肉餅欠了一點彈牙的口感,是美中不足。排骨的骨比肉多,但吃得出應該沒有下鬆
(上)春風得意腸;(下)珍寶鮮蝦腸

珍寶鮮蝦腸

(上)煎蛋牛肉飯;(下)鳳爪排骨飯
煎蛋牛肉飯和鳳爪排骨飯

飯粒蒸得爽身且粒粒分明,沒有黏作一團。煎蛋是荷包蛋,蛋黃還是流心的,加上甜豉油和牛肉拌勻飯粒,怎會難吃?牛肉餅欠了一點彈牙的口感,是美中不足。排骨的骨比肉多,但吃得出應該沒有下鬆肉粉。
(上)沙嗲金錢肚;(下)薑蔥牛柏葉
沙嗲金錢肚和薑蔥牛柏葉

金錢肚的沙嗲不夠香,而薑蔥牛柏葉則欠缺薑蔥味,幸好兩者吃起來均十分爽口,還算可以。
千層馬拉糕
千層馬拉糕

兩層的馬拉糕中間夾了厚厚的一層奶皇,馬拉糕蒸得夠香甜軟熟,只是中間那一層奶皇不夠滑及香,但椰汁味充足,所以吃起來還不錯。
流沙奶皇包
流沙奶皇包

包的皮比較厚一點,中間的奶皇餡也算流心,但不夠起沙,即是鹹蛋黃的份量下得不夠,同時亦令到奶皇餡不夠香口。
超級蝦餃皇
超級蝦餃皇

這個名字聽起來很利害,但對不起,這只不過是一粒比普通蝦餃大一點而已。店方用了一個比較細少的蒸籠來裝著兩粒超級蝦餃皇,是為了配合它的氣勢。澄麵皮做得很黏,用筷子一夾便破,立刻變得皮肉分離,而且澄麵皮吃來還很濕潤,這方面做得還不夠好,配不上用超級蝦餃皇這個名字。蝦餃餡沒有用上筍絲,吃來總覺得欠了一點點。
蟹籽燒賣
蟹籽燒賣

同樣地燒賣皮蒸完後有點過份濕潤,幸好餡料方面還算可以。
魚翅餃
餡料內有素翅,豬肉和木耳絲,吃來帶點爽口,加上蒸的火候和時間恰當,所以沒有如蝦餃和燒賣般有過份濕潤的問題。
(上)灼通菜;(下)杞子桂花糕
最後還有灼通菜和杞子桂花糕,通菜看來帶點黃,不是太靚的貨色。而桂花糕則充滿桂花香,是個不錯的甜品

總結來說,能夠吃到熱辣辣的即叫即蒸點心是不錯的,可是店家也要提昇一下點心的水準,再配合即蒸的賣點,這樣才能夠更進一步!
2012-09-07
2012-08-20 22 浏览
今日放假同老婆大人兩個落去下面點心友食點心,中午時間都唔使點等位入到去坐位就比較窄,地方就不大,但都差不多坐滿...之後就點左幾樣點心,蝦蛟王啲蝦都幾大兄,同幾彈牙叉燒腸就皮簿,不過啲叉燒味道就差啲翠肉瓜就ok,佢地雖然係白灼,但都幾清甜排骨&牛肉球味道不過不失埋單大約$100多啲味道其實都好過一般酒樓
入到去坐位就比較窄,地方就不大,但都差不多坐滿...
之後就點左幾樣點心,
蝦蛟王啲蝦都幾大兄,同幾彈牙
叉燒腸就皮簿,不過啲叉燒味道就差啲
翠肉瓜就ok,佢地雖然係白灼,但都幾清甜
排骨&牛肉球味道不過不失
埋單大約$100多啲
味道其實都好過一般酒樓
2012-07-08 18 浏览
星期日11點去食,雖然入面滿座,但係等左10分鐘左右就有位,唔錯叫左7樣野,鳳爪排骨飯,排骨不錯,肥瘦適中,飯就略微不夠乾身,鶉春蛋燒賣唔錯,爽口,唔漏,炸蝦角幾好,即炸,幾脆,唔油膩鳳爪就不過不失,無咩特別。蝦餃同腐皮卷唔多得,因為入邊只有蝦,無其他配料,食落去好寡。南瓜餅,幾油膩同漏總括黎講係唔錯,不過唔適合一D係想歎茶既人,地方較窄,比較似茶餐廳方式,食完就走。但係,就點心黎講係屯門入面係唔錯,好過好多酒樓,可以一試。
鶉春蛋燒賣唔錯,爽口,唔漏,

炸蝦角幾好,即炸,幾脆,唔油膩

鳳爪就不過不失,無咩特別。

南瓜餅,幾油膩同漏

但係,就點心黎講係屯門入面係唔錯,好過好多酒樓,可以一試。
2012-07-08
$60 (早餐)
  • 鳳爪排骨飯,炸蝦角
2012-05-31 15 浏览
屋企人成日來呢度開餐,我個人唔系好中意飲茶,所以少來,今次第一次屋企人一早落樓霸位,18點就跑去,所以我6點半去到的時候不用等位直接坐真系啖啖肉,對於我呢D吃肉獸來講,唔錯,連我唔鍾意飲茶的,下次屋企人叫我我都會來味道唔錯,態度都幾好,位置細,好忙,但系唔使人提醒都會自動倒茶,像快餐店,吃完不能坐就要走(吃飯一樣就收走,搞到都不敢坐久點)本來想點青菜,屋企人話千期唔好,上次點左菜心,話好似無洗甘,個日有點的人都無咩點吃,就無點青菜其他啖啖肉味道都幾唔錯,超鍾意窩蛋牛肉,就系叫左個馬蹄糕,超級甜馬蹄唔多

馬蹄唔多
2012-05-27
2012-03-14 29 浏览
點心友較早前曾經上過這裏的排行榜, 但當時實在太多東西要試, 見地點又那麼近所以先讓一讓步~ 今晚又想去一些近近地的地方吃又要吃好東西就即刻想起點心友. 地方比較難找, 找左大約十分鐘左右都找不到, 已開了開飯的定點位找但都是在迷失中...最後問一問位靚仔街坊, 終於找到了~~~~~~~~~~原來就是係寶怡花園一座隔離. 當時已七時多門口已要排隊取飛等候. 幸好等了不久便能入座.待應先遞上點心紙, 急不及待先點了心水的食物.這裏的茶是用茶包不是用茶葉的, 有兩款茶可供選擇(普洱, 鐵觀音) 雖然是茶包但味道頗濃啊~燉湯很快便能上枱, 雖然份量比較少但一打開內裏卻很足料, 燉雞湯有油真是少不免. 先來一口湯..............嘩.....美味呀~~~~~~~~~~~, 雞味很鮮甜但花旗蔘味道偏淡, 不過以這價錢來說絕對是收貨的~跟酒樓一樣能以流心見人~~這個蝦蛟皇一籠只有兩粒, 但話明是皇當然要夠份量才能稱得上皇, 內裏差不多九成都是蝦, 可以說是全蝦的蝦餃皇~聽說這款是本店的招牌菜, 一定要來試試. 賣相似足炸両. 內裏其實是春卷, 我真是第一次嘗試. 但原來有朋友告知這款腸粉
點心紙
待應先遞上點心紙, 急不及待先點了心水的食物.
花旗蔘燉竹絲雞
.....美味呀~~~~~~~~~~~
奶皇包
酒樓一樣能以流心見人~~
蝦餃皇
春風得意腸
聽說這款是本店的招牌菜, 一定要來試試. 賣相似足炸両. 內裏其實是春卷, 我真是第一次嘗試. 但原來有朋友告知這款腸粉很久之前酒樓是有的但後期比較少見. 我真的不是一個食家
又或是我年紀太少以前的酒樓往事我不知情呢
雞托
是我每次吃點心必選的, 味道普通沒有什麼特別.
牛栢葉
這是相公每次吃點心必選的, 牛栢葉底下有白蘿蔔很入味.
鳳爪排骨煲仔飯
本想叫盅頭飯但原來晚市是沒有盅頭飯的, 唯有叫煲仔飯. 鳳爪比較少但排骨有很多亦十分美味, 這個煲仔飯不能與真正的煲仔飯相比. 我還是想試一次盅頭飯~

兩口子叫了很多款食物, 一張細細的枱真是不夠我們用. 我們太誇了~~~ 雖然人流很多但待應服務絕不馬夫, 經常看看你的茶杯是否常滿, 亦會很快收起已被我們吃清的碗碟.
以一個普通屋苑的點心餐廳來說服務, 食物真是稱得上滿分. 我們飽得差點路都行不到~~~~
2012-03-02
花旗蔘燉竹絲雞
奶皇包
蝦餃皇
  • 燉湯
2012-02-18 32 浏览
星期6 二個人中午去點心友, 好快就有位! 入面其實都幾迫. 張台又細得二種茶包簡, 簡左普洱 我覺得呢到ge 針茶方式幾危險, D員工拎熱水壺都幾唔穩 , 倒水時候D熱水會周圍彈燒賣正正常常la . 唔多肥肉, 平均都有二/三隻蝦係入面. 我無食到, 眼見都幾大碗, ! 但係只有一個鳳爪 - - 春蛋燒賣就麻麻la . 首先佢拎過來之後, 隔左幾分中就話唔熟, 要拎返去 好彩未開始食 = =, 佢再拎返來, 好明顯係頭先果籠: [ , 入面重要有粒杞子, 肉係正常燒賣果D料, 味道一樣, 連春蛋燒賣入面都有蝦 = = . 麻麻地好食. 唔係好match . 春風得意腸, 好好食 唔單止個賣相特別, 味道一流!! 入面係風卷, 口感比炸兩更好! . 風卷隔左好耐都好脆!!!! 呢到D點心都幾足料ga !! . 二個人4個點心一定飽! ** 外賣只限蒸飯同糯米雞.
星期6 二個人中午去點心友,
好快就有位!
入面其實都幾迫. 張台又細

得二種茶包簡, 簡左普洱
茶包 - 普洱

燒賣
鳳爪排骨飯
我無食到, 眼見都幾大碗, ! 但係只有一個鳳爪 - -
春風得意腸
春風得意腸, 好好食

呢到D點心都幾足料ga !! . 二個人4個點心一定飽!

** 外賣只限蒸飯同糯米雞.
2012-02-18
燒賣
2012-01-08 40 浏览
點心友開業後,在食評中得到好高評價,無他的,始終屯門沒有這類點心專門店。九個月來,累積十五笑VS零喊面,看來很受街坊歡迎外,食物也保持到水準。不過日常不會無啦啦到那邊走,此餐廳又給我記錄在案。近年妹妹在寶怡花園附近工作,因利成便下她們午餐時也幫襯不少次,更推介紹給我必要去食!今天我就專程過去等妹妹收工,之後大家一起去點心友午餐。十二點八個字我已經到,見等位的人也不少就先拿飛,估不到去流量相當快不用五分鐘就有位了,不過店例需要齊人才可入去。反正有時間,過了手上的號碼後,我在十二點十一個字又返去,本來想再拿張飛等位,點知老闆叫我不需再拿飛啦,只要我齊人就給我們入先...老闆人真好啊。浦進店內,都幾擠迫,不過一早有心理準備,所以這方面不覺是什麼一回事。店色以紅色和木色為主,窗邊掛有’茶’字的燈籠,而牆上及橫樑上貼有很多中國花紋作裝飾,很有中國風的一間店子。坐下後會有店員拿著兩桶一包包人手包的茶包(非現成茶包)來開茶,鐵觀音清香,普洱濃郁,加水是靠店員加的,兩元的茶錢,也算公道。細閱選擇不多的點心紙,一口氣剔六個點心,是日午餐可謂豐富非常~妹妹介紹必食鳳爪排骨飯,哇,份量比我相像中大兜呢,是一
不過日常不會無啦啦到那邊走,此餐廳又給我記錄在案

今天我就專程過去等妹妹收工,之後大家一起去點心友午餐。
流動量很快
人頭湧湧中
簡單配套
在有限選擇下精挑細選
妹妹介紹必食鳳爪排骨飯,哇,份量比我相像中大兜呢,是一個湯碗量!一隻鳳爪配八件排骨,排骨更是件件有肉並不是得舊肥豬肉架,肉質香滑多汁,的確好吃!而飯粒粒分明和筆挺,這樣子的飯聽說是一個好飯底來吧?=D加埋甜豉油一撈,很快就吃清了嚕。
之後是妹妹想試的春風得意腸,和坊間一樣是腸粉皮包住春卷,我之前在大角咀某點心店也吃過這味兒,可惜差勁非常!但點心友做得很好吃
腸粉皮滑嫩,重點是包住的春卷,皮卜卜脆到就算給豉油浸住良久也保持脆口!再重點是中間的餡料絕不斯場~有大蝦,豬肉碎,西芹等,餡料多到瀉的呢
可惜溫度上只是暖,這個扣了點分喔。
一條過的
有我就有菜
我們都超愛芥蘭,是我們不二之選,芥蘭莖嫩口兼無渣,份量又是特大號。
蝦餃皇是我想吃的,一籠只有兩隻,皇啊的確極大粒
不過質量就....餃皮厚,餡料有兩隻大蝦肉,很爽但無里味道,更加一點汁也沒有呀,浪費了一個額度
太多蝦又無汁
魚翅餃是我愛的點心之一,況且很少酒樓會有得吃,所以又要吃嚕~呵呵。這個豬肉和蝦各佔一半,包住很多木耳和冬菇,鮮甜多汁都不得了,不過也是遜色於餃皮,餃頂那層皮硬硬地,好似差少少先熟透咁。
魚翅餃好大粒呀
最後有薑蔥牛柏葉,每一件都好軟淋,吸盡薑蔥蒜蓉汁後當然惹味了,不過底部墊滿白蘿蔔件,主角變相份量少左囉,好在我們已吃飽,對此也沒所謂啦。
是了!點心們的味道較坊間的清淡和少油,連豉油也偏淡的,真正合我心意。
服務生們如妹妹所說很好,不過是日茶杯內的水喝盡了,沒有主動前來加(妹妹說平時杯得一半水他們都即前來添加),不過我一叫他們來加水,他們就不好意思前不好意思後,很有禮貌呢。

食物整體上很滿意,價錢也不算貴,看到旁邊人吃糯米雞和雞包很不錯似的喔,下次再來吧。

2012-01-07
簡單配套
一條過的
魚翅餃好大粒呀
人頭湧湧中
流動量很快
在有限選擇下精挑細選
2011-11-27 18 浏览
茶錢只係$2點心款式特別炸蝦角真係啖啖蝦肉!臘腸滑雞飯 都好食,不過得一舊仔臘腸鶉春蛋燒賣 好大粒,幾正春風得意腸 呢樣好特別,但味道就一般,下次唔會再點仲有叫桂花糕,個味道好好!我覺得抵食過去茶樓
茶錢只係$2
點心款式特別
炸蝦角真係啖啖蝦肉!
臘腸滑雞飯 都好食,不過得一舊仔臘腸
鶉春蛋燒賣 好大粒,幾正
春風得意腸 呢樣好特別,但味道就一般,下次唔會再點
仲有叫桂花糕,個味道好好!
我覺得抵食過去茶樓
臘腸滑雞飯
炸蝦角
臘腸滑雞飯
炸蝦角
鶉春蛋燒賣
我本身住係健生,所以成日會去食,另外本身好中意飲茶,但年輕人無計,番工無時間食,放假又唔會早起身飲早茶,呢間點心友!!!實在太適合我!!!!!!茶分別得鐵觀音,普"李".另外留意,早上,下午都係蒸飯,晚市就煲仔飯章魚雞粒飯:蒸飯,煲仔飯都分別食過,章魚雞粒肉餅幾好食,章魚很香,而且唔會太油,煲仔飯就會比較油,蒸飯分量會小d蝦餃:我本身最中意食蝦餃,點心友呢到好大粒,一籠兩隻,皮會有點厚,不過蝦味夠,拉番混!!!春風得意腸:必點!!!超級好味,,腸好滑,有粉味!入面係春卷,有d蝦等等,已經有蔥花,非常香口.要試下!!!蕃茄蛋腐竹卷:難食,湯係超級油,]蕃茄蛋>有蛋有蕃茄,不過蛋+蕃茄都無,好似酸甜汁咁,不過淡到無論,不吃為妙!!!鳳爪:夠味,已經每次食都好淋,又好大隻!鳳爪下面既係芋頭蟹籽燒賣:4粒.好食,豬肉味好濃,而且好大粒,彈牙.皮薄餡靚 至尊鮑魚燒賣:2粒,鮑魚仔係幾可愛,不過無咩味道,但咬口不錯既~下面的燒賣係無分別架叉燒包3個. 好食,包甜甜地,好鬆軟,叉燒汁味道夠濃,已經好杰食叉燒餐包3個,我見其實人食都話可以,不過我當日食完全唔夠熱,只係微微微微暖,仲有d隔夜味.
我本身住係健生,所以成日會去食,
另外本身好中意飲茶,但年輕人無計,
番工無時間食,放假又唔會早起身飲早茶,
呢間點心友!!!實在太適合我!!!!!!

茶分別得鐵觀音,普"李".
另外留意,早上,下午都係蒸飯,晚市就煲仔飯
章魚雞粒飯:
蒸飯,煲仔飯都分別食過,章魚雞粒肉餅幾好食,
章魚很香,而且唔會太油,煲仔飯就會比較油,蒸飯分量會小d
蝦餃:
我本身最中意食蝦餃,點心友呢到好大粒,一籠兩隻,
皮會有點厚,不過蝦味夠,拉番混!!!
春風得意腸

已經有蔥花,非常香口.要試下!!!

蕃茄蛋腐竹卷

不過淡到無論,不吃為妙!!!
鳳爪:
夠味,已經每次食都好淋,又好大隻!鳳爪下面既係芋頭

蟹籽燒賣:
4粒.好食,豬肉味好濃,而且好大粒,彈牙.皮薄餡靚
至尊鮑魚燒賣:
2粒,鮑魚仔係幾可愛,不過無咩味道,但咬口不錯既~
下面的燒賣係無分別架
叉燒包

3個. 好食,包甜甜地,好鬆軟,叉燒汁味道夠濃,已經好杰食

叉燒餐包
3個,我見其實人食都話可以,不過我當日食完全唔夠熱,
只係微微微微暖,仲有d隔夜味
...

流沙奶黃包
3個, 試左兩次,不過唔敢再比機會佢,其實並不難食,
但對於我以往成日食流沙奶黃包黎講,佢似普通奶黃包多d,
因為並不流沙,無乜咸蛋黃味道,無沙感.只係好杰既cream咁,

我見呢到好小人有食蠟腸滑雞飯!!我認為係最好食既一個飯

蠟腸滑雞飯

蒸飯,煲仔飯都分別食過,蠟腸好肥,約4舊到,
滑雞係超好食,肉質好滑滑滑滑滑滑,加上蠟腸香味一流呀,

但要提下大家.如果係食蠟腸滑雞煲仔飯...會非常油,

本身佢d煲仔飯已經係好油,所以油上加油,但大家絕對可以一試.

其實唔止食過呢d,不過真係不能盡錄.
總括黎講: 絕對可以一食,比附近茶數好食,連我爸媽都成日去呀~
不過位置擠迫,夜晚去仲非常嘈雜.食物不貴,份量足!
  • 蠟腸滑雞飯
2011-11-16 44 浏览
呢間點心專門店都開左幾個月,但星期日實排曬隊,冇心機等,今日老公休息我地經過見冇咩人,就決定入去試試!入到去環境尚算整潔,佢地係用茶包代替茶葉,d茶味唔掂:不過兩蚊位茶錢唔好要求咁多囉!我地點左鳳爪排骨飯20元,魚翅餃19元,蟹籽燒賣19元同春風得意腸19元共4款.我地認為盅飯最好食,飯好軟熟d排骨好入味,不過鳳爪得一舊,春風得意腸其實係用腸粉包住春卷,都幾特別唔錯,魚翅餃同蟹籽燒賣都好大舊,味道都唔錯!如果唔介意杯茶冇茶味,整體唻講都幾滿意,點心價錢同一般酒樓差唔多,下次會再去試第二d點心!!
呢盅飯好好味,如果多兩舊鳳瓜更加好><
茶包代替茶葉冇茶味!
腸粉唔錯,皮算滑!
腸粉包住春卷咬落脆脆地幾有創意!
魚翅餃好大舊,都幾好味道!
蟹籽燒賣,賣相一般,味道唔錯!
2011-11-15
$42 (早餐)
呢盅飯好好味,如果多兩舊鳳瓜更加好><
腸粉唔錯,皮算滑!
腸粉包住春卷咬落脆脆地幾有創意!
魚翅餃好大舊,都幾好味道!
蟹籽燒賣,賣相一般,味道唔錯!
2011-06-07 9 浏览
近幾年點心專門店如雨後春苟,愈開愈多,但屯門一直未見有專門店,終於上個月屯門第一間點心專門店開業了,可喜可賀,我都係上網看先知道,今日同女友放假,專登早些起身,陣它開門就入去(諗住),點知去到門口已有條人龍,唯有去拿飛,等了半小時(附近商場轉轉)就有位,山竹牛肉:有三個,肉質嫩,但牛肉味不夠,食後會有種好油好滯的感覺,咸水角:我相信係即叫即炸,很香口,外面香脆而內裡軟滑同時帶點煙韌,春風得意腸:即是春卷炸兩,無食過,但賣相幾好,古法馬拉糕:又實又不鬆軟,四寶雞扎:好油腻,但味道幾好,棉花最正,鳳爪排骨飯:飯係最好味,鳳爪只得一隻,排骨舊舊都有肉,份量頗多,環境簡潔,茶葉預先袋好,店員態度良好,爆場時侯都是有禮貌的,但店員對點心用料不熟悉,好多時候都解答不到,滾水壺的壺口過大,每次添水都送帶添埋台上,經過多次添水好快地形成湖,點心好多都好油好腻,小弟受不住,器具又大又長,阻了不少空間,冷氣風大,點心好快地凍了。

等了半小時(附近商場轉轉)就有位,

春風得意腸:即是春卷炸兩,無食過,但賣相幾好,
古法馬拉糕:又實又不鬆軟,
四寶雞扎:好油腻,但味道幾好,棉花最正,

點心好多都好油好腻,小弟受不住,

器具又大又長,阻了不少空間,

冷氣風大,點心好快地凍了。
2011-06-06
2011-06-06 7 浏览
間鋪仔細細。但點心比茶樓好味。價錢又抵食。叉燒腸一條過 夠特別 腸粉又滑又足料。咸水角即是炸起 夠鬆脆。叉燒餐包都好味 賣相又得又好味春蛋燒賣。good 最緊要又抵死又足料。
叉燒腸一條過夠特別
2011-06-05