2012-09-22 26 浏览
今年2,3月朋友帶我來品嚐過一次之後,就喜歡上這間小店。食物的份量與價錢有點不成正比,比酒樓的份量小但卻便宜很多!今日想吃一餐又飽又平又好味的晚餐,就同男朋友黎試了。這裡唯一的不好處,就是地方太小,檯太逼,要入坐還要旁邊的人起身讓路,其實很不方便...其實我倆的食量都很少,不過男朋友知道我因工作不開心,而氹我既好方法就係俾好味既野我食,所以2個人一共叫了8樣野! 真係好過份,不過因為知道佢既心意,所以沒有任何反對 茶得2種,鐵觀音同普洱,2種我都唔太飲,揀左鐵觀音,因為清D。服務好好,個杯未試過冇水!鳳爪排骨煲仔飯好味!3隻鳳爪+5,6年排骨,D排骨好滑,D飯軟硬度適中,好大煲!多少少醬油就正啦!通菜(腐乳)特價菜,$16大大碟,腐乳另上好特別,都好貼心!想點就點,正!不過D菜唔係咁新鮮,有D好黃,要邊食邊揀,但呢個價錢+份量,已經唔成大問題了臘味蘿蔔糕嘩!1件=普通飲茶果D 2件!一共有3件!個味冇乜特別,唔係煎得好香,但唔會好散又夠冧,不過好易封胃,建議多人先好叫。春風得意腸招牌菜,腸粉包住春卷,外軟內脆,其實口感幾得意,但係老實講,味道冇乜特別,而且入面有芹菜,未必人人中意食,不

,所以2個人一共叫了8樣野!
真係好過份,不過因為知道佢既心意,所以沒有任何反對
2個人叫8樣野!

鳳爪排骨煲仔飯

通菜(腐乳)

臘味蘿蔔糕

春風得意腸
招牌菜,腸粉包住春卷,外軟內脆,其實口感幾得意,但係老實講,味道冇乜特別,而且入面有芹菜,未必人人中意食,不過賣相+創意,都可以值得一試。

潮州粉果
毋庸置疑,呢度D點心真係好大件好抵食!一籠3件,餡料十足又新鮮!個皮唔係好薄,但我反而中意,因為煙煙軔軔幾好咬感,而且餡料咁多,太薄就會好易爛!

山竹牛肉
味道同普通酒樓一樣,只係份量加大左!

魚翅餃
我平時好少食,所以當男朋友俾我3揀1時,我就揀左呢樣試下。入面D料幾足,有木耳(定係叫雲耳?_?)﹑蝦同豬肉,都幾好味,不過我係餃子愛好者,只要料新鮮同冇我唔食既野係入面,通常都會覺得好味

香芒布甸
呢樣係男朋友係我反對下堅持叫既,因為甜品先係治療系的聖品!

我食有甸要走奶,咁先食晒原有既味道,因煉奶味道太搶太甜,呢度既布甸落料份量足,所以唔會太軟身,入面既芒果肉好甜!正!=D

張檯太細,上菜速度又快(值得讚),所以一開始就掛住係咁食諗住騰空返D位擺其他野,所以相都冇影到。

D服務員態度全部都好有禮貌,係呢D小店好難得有咁好既SERVICE!

原本打算5,60蚊就可以埋單的晚餐,變成$150!兩個人捧住個肚行左半個鐘路都仲覺得好飽!但係真係超抵又好味!下次再試其他點心先!
2012-09-21
2個人叫8樣野!