♡◌ ◍ ◯ ⊙ ◌✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬.📍 點心到MIX大排檔𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟: #breadaholic_mongkok𝕋𝕪𝕡𝕖: #breadaholic_restaurant .❅ 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐦𝐞𝐝 𝐄𝐠𝐠 𝐘𝐨𝐥𝐤 𝐁𝐮𝐧 黑金流沙包 ($10)❅ 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐦𝐞𝐝 𝐓𝐚𝐫𝐨 𝐁𝐮𝐧卡通芋蓉包 ($10)❅ 𝐄𝐠𝐠 𝐘𝐨𝐥𝐤 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐕𝐞𝐠𝐞𝐭𝐚𝐛𝐥𝐞𝐬 𝐢𝐧 𝐒𝐨𝐮𝐩 金銀蛋浸時蔬 ($76)❅ 𝐃𝐞𝐞𝐩-𝐟𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐆𝐚𝐫𝐥𝐢𝐜 𝐑𝐢𝐛𝐬 蒜香骨 ($82)❅ 𝐏𝐚𝐧-𝐟𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐎𝐲𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐎𝐦𝐞𝐥𝐞𝐭𝐭𝐞香煎蠔餅 ($88).//Discovered these super good steamed buns when I was just planning to order a few stir-fried dishes for dinner!! Served steaming hot, soft and fluffy, the black one was filled with salted egg yolk custard while the cute cartoo

◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬
📍 點心到MIX大排檔
𝕋𝕪𝕡𝕖: #breadaholic_restaurant
❅ 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐦𝐞𝐝 𝐓𝐚𝐫𝐨 𝐁𝐮𝐧卡通芋蓉包 ($10)
Discovered these super good steamed buns when I was just planning to order a few stir-fried dishes for dinner!! Served steaming hot, soft and fluffy, the black one was filled with salted egg yolk custard while the cute cartoon one was smooth sweetened taro paste (*¯︶¯*) Ordering is by piece so even solo-eater would be able to try both flavours!! A wide range of traditional Hong Kong style dishes on their menu perfect for sharing ( ´▽` )ノ
打算隨便吃個小炒當晚餐, 竟然發現他們的蒸包點超!好!吃! 剛蒸好的包包超鬆軟, 帶淡淡的麵粉甜味和奶香(*¯︶¯*) 黑色的掰開是流心蛋黃醬, 而卡通造型的是幼滑的甜芋泥, 兩款都很出色! 包點全部都是逐顆單點, 就算是自己去也可以把兩款都吃看看( ´▽` )ノ 小菜選擇多而且味道都很不錯, 大部分都是傳統港式大排檔的菜式~
◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
香煎蠔餅
金銀蛋浸時蔬
  • 卡通流心芋蓉包
2023-12-17 3389 浏览
好幾次經過旺角金雞都見到呢間餐廳好多人,有時仲要排隊等入座。有人排隊我唸都應該唔錯掛😬今日有時間,即管同朋友仔排下。我地兩點黎到,等左差不多15分鐘有位。叫咗六款嘢食都幾好食😋鮑汁鳳爪 ($32)我的最愛,飲茶必食!特製的鮑汁醬配花生,整到好入味但又唔會太腍。份量都多,推介大家可以一試😌原隻蝦燒賣 (2粒$17)好鍾意可以叫兩粒,就可以留肚食多D其他款式👍🏻豬肉新鮮,食到有原隻蝦,啖啖肉。黑金流沙包 ($26)新鮮滾熱辣,似啱啱蒸起。將包餡打開,超多奶黃流出黎!大家食果時都要小心D唔好辣親嘴🤭醬皇金錢肚 ($28)金錢肚好入味,彈牙有口感,醬汁都好好味,蘿卜吾會苦。點少少辣椒油仲惹味😌金沙脆皮銀蘿腸 ($29)俾個名吸引咗,想試下係咩😬原來係腸粉包住脆卜卜米網&蘿蔔絲,口感非常豐富。外脆內暖,好食!👍🏻籠仔鳳爪排骨飯 ($40)有驚喜 估唔到咁大份!熱辣辣,有荷葉味。排骨蒜香味濃郁,鳳爪都好入味。D汁撈埋飯一齊食🥰正呀食完呢餐飲茶系列總結都好滿意,下次再黎試下晚餐小菜再報告俾大家知😊

鮑汁鳳爪 ($32)

原隻蝦燒賣 (2粒$17)

黑金流沙包 ($26)

醬皇金錢肚 ($28)

金沙脆皮銀蘿腸 ($29)

籠仔鳳爪排骨飯 ($40)

2023-12-14
等候时间
15 分钟 (堂食)
2024-06-07 11 浏览
最近旅行完返黎,好想食中式嘢,去咗旺角見到呢間點心到就啱曬啦😍不過夜晚無點心供應,啱曬食小炒小菜🥰餐廳環境光線充足,空間坐位寬敞,唔會好逼,餐排選擇豐富💗._.🦆| 紅燒乳鴿 |🦆乳鴿燒到好香脆,乳鴿唔會太細隻,配上豉油同鹽可以點,乳鴿本身整得已夠味,唔點都可以,肉質嫩滑唔鞋口·🦑| 椒鹽鮮魷 |🦑椒鹽夠香夠味,熱辣辣上枱,鮮魷大隻厚肉,數量多,好啱點黎送飲食,兩個人食的話份量足夠。·🥢| 肉絲炒麵 |🥢我最鐘意呢種乾炒嘅炒麵,脆身嘅面質,配埋濕嘅汁一齊食,好惹味,浸咗汁嘅面帶有少淋身,又可以索埋啲汁一齊食,好正!💓._.
._.
🦆| 紅燒乳鴿 |🦆
🦑| 椒鹽鮮魷 |🦑
🥢| 肉絲炒麵 |🥢
._.

用餐时段
2024-06-04 0 浏览
已经是吃了好几次的了,除了环境好还有离我家近,比起其它大排档没有任何优势,今天去的晚了安排在门口,开门一直有风吹,特别难受,明明有好多空位置,比我们后面来的情侣反而能坐在卡位,我们要求换位置死活都不肯,直接不吃走了,态度太差,游客千万别来,省得气死。之前提交的差评还不给通过,我现在放上之前吃的照片,这个评论我就想让大家看到,什么时候这种价格又贵,装修可以的餐厅能找好一点的服务人员???让用户体验很差。

庆祝纪念
生日
2024-06-02 0 浏览
本來同老豆固定去開某酒家飲茶🫖,最近想帶佢試新嘢,就揀咗呢間新派點心店。3個人周日朝早8點幾到,當有一檯卡位的食客離開,店員就好主動問我哋要唔要坐卡位,第一印象係覺得佢哋的服務幾好👍🏻。卡位🪑闊落,坐得好舒適。後來窗外有陽光直射🌞,店員又過嚟同我哋講可以拉上窗簾,好貼心💞。我哋飲茶的時段點心冇特價,但茶錢平,$5/位。佢唔係用茶壺沖茶,而係用不銹鋼水壼裝住已沖好的清茶🍵,個壼保溫,所以倒茶出嚟之後水溫仲係滾燙🔥,要攤好一陣先飲得。呢度叫點心比較有彈性,蝦餃、燒賣可以2件咁點,適合1-2個人嘆茶。我哋3個人點咗4-5款點心。叉燒腸:勁多叉燒,腸粉都ok粉果:粉多,味道豐富,好食蝦餃:細細隻,勝在可以只點2隻鳯爪排骨飯:老豆必食蛊飯,賣相唔錯,籠仔上,飯量夠2個人share;不過,老豆話啲飯係先煮熟,再放入籠仔係咁意蒸下♨️,唔係原蛊蒸熟,扣分‼️黑金流沙包:上檯時個包熱到辣手🔥,但咬入去只係微暖,饀係流心🌋,唔太甜,幾好食👍🏻;估計係國內的急凍點心😂整體而言,環境舒適,服務唔錯,點心價格略高但味道👌🏻,茶就唔好抱期望。洗手間🚽🧻的乾淨程度可以接受。

叉燒腸:勁多叉燒,腸粉都ok

粉果:粉多,味道豐富,好食
粉果

蝦餃:細細隻,勝在可以只點2隻
蝦餃

鳯爪排骨飯

2024-05-05
等候时间
5 分钟 (堂食)
$60 (早餐)
粉果
蝦餃
黑金流沙包
食點心又食到小菜小炒幾好,多野食選擇可以揀,地方幾大坐得舒服🧉杏汁燉白肺湯 (1盅) $45都幾足料,瘦肉,雞骨,粉葛,豬肺,杏汁。飲落舒服嘅無味精味道,飲完個人舒服🥯卡通芋蓉包(1件) $10,黑金流沙包(1件) $10叫左兩個包點,個卡通包好可愛,包身軟熟,入面芋泥夠香夠棉滑。黑金包睇落高貴,流沙好流心好熱小心辣親自己,兩個包點都好食。沙拉骨 $88沙拉骨炸過之後脆脆地,沙拉醬夠多,每條骨都包住好多醬。濃味夠脆口,不過一定要叫埋碗白飯一齊食⭑⭒⭑⭒⭑⭒⭑⭒⭑⭒⭑⭒⭑⭒⭑⭒⭑⭒⭑🫖茶芥/位 $5🧉杏汁燉白肺湯 (1盅) $45🍗沙拉骨 $88🥯卡通芋蓉包(1件) $10🥯黑金流沙包(1件) $10🐟椒鹽白飯魚 $83🍚白飯 $12

🧉杏汁燉白肺湯 (1盅) $45

🐟椒鹽白飯魚 $83
🍚白飯 $12
2024-05-22
等候时间
10 分钟 (堂食)
2024-05-31 78 浏览
今晚專登約咗個老友出旺角傾嘢,就打算搵間好坐啲嘅,地方又大啲嘅,可以坐耐少少嘅餐廳,結果就搵到「點心到 MIX 大排檔」。初時仲同老友講話食住點心傾,點知原來晚市無點心供應,主要喺食小菜,但既來之,則安之,反正我哋都無乜所謂。餐廳唔單止地方大,裝修光猛闊落,樓底亦相對高。因為都幾旺場,所以就未能夠坐晌近窗嘅卡位,但裏面都有好多大大細細嘅圓枱,比起大排檔當然舒服好坐好多啦,整晚客人絡繹不絕,出出入入人流不斷。雖然無機會試到佢哋嘅點心,但臨走時喺收銀度拎咗張點心紙,掃描出嚟俾大家當為參考。而晚市上文都講喺食小菜,翻一翻餐牌,確實有好多選擇,雞牛豬、海鮮、蔬菜、煲仔、小食、甜品一應俱全,而港式飲品、啤酒當然唔少得啦!另外仲有張海鮮專屬嘅餐牌,因為睇見餐廳都設有大大個魚缸養住各式海鮮,「筆直」多啲嘅就不防試啲海鮮菜式嘆下。呢度好似啲大排檔咁搵阿姐手寫落單,而全程有晒招呼,啲姐姐仲幾有禮貌。不過,就唔收加一,呢一點比較意外,又無收啲餐前小食費,只喺收番$5位茶錢而已。涼瓜肉碎煎蛋 $72呢個餸就貪佢有肉有菜又有蛋,煎得金黃完整,雖然加咗苦瓜粒,但食落苦味唔會太重,帶點點甘味,少少爽口感,又唔會冚
,整晚客人絡繹不絕,出出入入人流不斷。
涼瓜肉碎煎蛋 $72

呢個餸就貪佢有肉有菜又有蛋,煎得金黃完整,雖然加咗苦瓜粒,但食落苦味唔會太重,帶點點甘味,少少爽口感,又唔會冚咗啲蛋香,加上還有少少肉碎,口感確喺唔錯,並且唔會煎到好油膩。
涼瓜肉碎煎蛋
涼瓜肉碎煎蛋
蝦醬骨 $82

京都骨、蒜香骨就食過唔少,不過,蝦醬骨真喺第一次聽,加上餐牌列佢為推介菜式,更有一試嘅衝動。一客有5大件,炸得香噴噴,食落唔喺一般嘅豬扒位,而喺五花腩排,所以,確喺有啲肥膏,但無預期咁肥膩,仲滲出少少蝦醬鹹香味,無過鹹啱啱好,肉質咬落好鬆化。但老實講,如果講健康嘅人就唔太建議點呢道菜喇。
蝦醬骨
蝦醬骨
乾炒肥牛腸粉 $78

乾炒牛河算不時都有食啦,炒腸粉亦都唔喺咩新奇事,不過呢兩樣嘢走埋一齊就第一次試,與其叫兩碗白飯,不如整個炒粉麵仲好啦。入口好有大排檔嗰份鑊氣,夠晒香口,而且啲腸粉煎得有啲燶邊,好惹味,啲牛肉大大片,好嫩滑,加上料頭豐富,覺得揀啱咗。
乾炒肥牛腸粉
兩個人嗌兩個小炒加個炒粉麵,都夠晒飽,貪呢度地方大座位多,食完仲可以喺度飲住茶,繼續傾,阿姐都唔會點趕吓,以旺角嚟講算喺好唔錯,有機會嘅話下次嚟試下佢啲點心得唔得。
2024-05-29 38 浏览
星期四收工落雨濕濕,就喺旺角搵啲嘢食。雖然以前食過呢間「點心到」,但今次都再想試吓其他嘢。佢位於旺角金雞廣場隔離。今次我同朋友就叫咗啲小菜嚟食,又真係幾好。我哋叫咗兩樣:豉汁蒸大鱔啲膳佢切得好大嚿,雖然係厚切,但係蒸得熟,膳肉本身好肥美,佢蒸得啱啱好。加上用豉汁蒸,額外顯得更加鮮味濃郁。金銀蛋上湯浸菜苗皮蛋好足料,配起上湯浸菜苗真係好暖胃,食落真係好滋味。鹹味同埋鮮菜之間取得好好嘅平衡,絕對值得一試叫嚟食。

豉汁蒸大鱔

金銀蛋上湯浸菜苗

2024-05-28 27 浏览
位於旺角金雞廣場地下嘅點心到MIX大排檔,真係不同凡響,有別於其他點心店,呢度嘅點心材料新鮮,有獨特性又好食,唔係嗰啲中央廚房出品。**晶瑩鮮蝦餃**晶瑩鮮蝦餃皮薄透光,內餡鮮甜爽口,蝦肉彈牙,咬落去真係好滿足。**原隻蝦燒賣**原隻蝦燒賣每一粒都係大大隻蝦,肉質鮮嫩,配埋唔會過濃嘅豬肉餡,口感豐富。**沙律明蝦角**沙律明蝦角外層金黃酥脆,內餡蝦肉鮮甜,配上沙律醬,味道清新,唔會過膩,好啱夏天食。**豉汁蒸鳳爪**豉汁蒸鳳爪入味,鳳爪軟糯,豉汁香濃,啖啖都係豉香。**醬皇金錢肚**醬皇金錢肚煮得好腍,味道濃郁,醬汁滲透入牛肚,入口即化,非常滋味。**炭燒山楂鴨絲包**炭燒山楂鴨絲包外皮香脆,內餡鴨絲鮮嫩,配上山楂嘅酸甜,味道層次豐富,食完一個想再食。**金沙脆皮銀蘿腸**金沙脆皮銀蘿腸外層酥脆,內餡銀蘿清甜,口感獨特,好有驚喜。下次要再試下其他點心😋佢夜晚仲有大排檔食,有沙拉骨、冰鎮咕嚕肉,好想試下。

**晶瑩鮮蝦餃**

**原隻蝦燒賣**

**沙律明蝦角**

**豉汁蒸鳳爪**

豉汁蒸鳳爪入味,鳳爪軟糯,豉汁香濃,啖啖都係豉香。

**醬皇金錢肚**

**炭燒山楂鴨絲包**

**金沙脆皮銀蘿腸**

金沙脆皮銀蘿腸外層酥脆,內餡銀蘿清甜,口感獨特,好有驚喜。

2024-05-22
2024-05-27 0 浏览
來旺角食晚飯,有陣時唔知食乜好,就會慣性來到飯堂點心到,食個家常便飯。來呢度有茶水有服務,而且環境超級熱鬧,好多時都滿座,食晚餐真係超有氣氛。首先點個開胃小食———炸大腸配鳳梨🍍$88 平時好少外面食炸大腸,呢度炸大腸好酥脆香口,加上鳳梨🍍就絕配啦。主食點一個餸都夠曬送飯啦———沙爹粉絲金菇牛肉煲$88 牛肉份量夠多,味道👅正宗入味,除左粉絲,送飯🍚都真係一流啊。黑金流沙包 $20 (2個)呢個招牌流沙包可以作為飯後甜品,而且好受歡迎,流沙流心真係無得頂,必食之選啊。
2024-05-07
等候时间
5 分钟 (堂食)
2024-05-27 40 浏览
香港🇭🇰揾食篇📍想同屋企人揾食要坐得舒適,爸爸👨🏻喜歡吃鑊氣小炒就一齊到旺角大排檔《點心到》吃晚餐聚聚😚餐廳光亮潔淨有別於街市大排檔,職員服務態度都好好🙌🏿💫飛天通菜煲🥗通菜用石鍋盛載著,色澤鮮艷嫩綠爽脆,還有肉碎及辣椒🌶️鹹香味重帶微微香辣,好開胃🤤炒得夠鑊氣👍🏿💫黃金桂花蝦球🦐流沙黃金外脆內軟,外層充滿鹹蛋黃的鹹香味,再加上有陣淡淡的桂花香味,好清新😌每隻蝦啖啖肉好大隻又嫩滑💕絕對推介不得不吃🤘🏿💫秋葵野菌扒豆腐🍲招牌主打自家制秋葵野菌扒豆腐是一款全素菜式,口感似玉子豆腐一半原色一半綠色,賣相好精緻夠特別👏本身豆腐外層炸得香脆入面嫰滑口感層次豐富😋再加上雜菌同秋葵微微醬汁,好好味🥰💫雙冬蒸龍躉仔🐟雙冬蒸魚較特別煮法,原來是用冬菜及冬菇再加韭黃帶出魚鮮味,肉質彈嫩新鮮,材料豐富,而且龍躉不多魚骨易入口,魚汁配菜就這樣都可以吃一碗白飯🍚,大滿足👍🏿💫楊枝甘露🍧這款經典廣東甜品用新鮮果肉與濃郁椰汁製成,口感清爽滑順甜而不膩,作為晚飯後一道清涼解膩的甜點,楊枝甘露為美味的晚餐寫上圓滿句號😝
香港🇭🇰揾食篇📍

黃金桂花蝦球
雙冬蒸龍躉仔
楊枝甘露
2024-05-27 32 浏览
【旺角•點心到 MIX·大排檔】@ππππππππππππππππππππππππππππππ旺角氣派中式大排檔紅燒乳鴿清蒸海班魚杏汁燉白肺湯紅燒乳鴿:這道菜展現了中國烹飪中對於燒法的嫻熟。乳鴿選料上佳,膚色呈現出那種誘人的紅棕色,吃起來外皮微酥,肉質細嫩卻又保留了鴿肉特有的彈性。其獨特的肉香,配合上層層分明的紅燒醬汁,甘甜而不膩。清蒸海班魚:海班魚肉細緻,蒸至剛好的熟度,保留了魚肉鮮嫩的口感,透出淡淡的海洋氣息。配上的薑絲和葱花,不僅增添了清新的香氣,更將海班魚的鮮味提升到極致。杏汁燉白肺湯:白肺經過長時燉煮,變得極為柔軟,幾乎在口中無需咀嚼便能化開,與杏汁的結合既創意十足,又不失傳統湯品的溫潤細滑。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 250✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#旺角美食 #點心到 MIX·大排檔 #web3旺角點心到 MIX·大排檔旺角洗衣街39號金雞廣場地下1A, 1B, 1C號舖
【旺角•點心到 MIX·大排檔】@

#旺角美食 #點心到 MIX·大排檔 #web3旺角
點心到 MIX·大排檔
旺角洗衣街39號金雞廣場地下1A, 1B, 1C號舖
2024-05-23 63 浏览
同屋企人喺旺角行完街經過金雞廣場,咁啱見到呢一間舖乾淨企理,燈火通明,舖頭仲係全新裝修添。夜晚食飯時間,幾乎全場都坐滿晒人,所以我哋就入去湊下熱鬧啦🫶🏻夜晚可以叫海鮮,都可以叫小菜,點心🥢。我同我屋企人就叫咗兩個餸,一個飯,價錢經濟實惠🙌🏻 🌟豉汁蒸大鱔我本身都中意食鱔而且唔係好多餐廳有,所以諗都唔諗就點咗呢個啦🩷大鱔好厚切,啖啖肉,煮得好啱啱熟哂,d肉離哂骨好易食。性價比高之選💫🌟 秋葵野菌扒豆腐呢個小菜有創意,豆腐入面係分開兩截唔同嘅顏色,豆腐上面舖滿野菌同埋秋葵,感覺幾清新🙌🏻

🌟豉汁蒸大鱔

🌟 秋葵野菌扒豆腐
係旺角行街見到呢間餐廳人氣嘅旺,環境岩岩新裝修睇落唔錯,價錢合理就決定去試下~冰鎮咕嚕肉 $88新鮮炸起,咬落脆卜卜,入邊熱出邊凍😆就算放耐左都仲脆架!係個肉有時會有啲筋要咬下紅燒乳鴿 $55Keep到微脆,調味唔重手,空口食/加鹽都岩食,肉質都唔hi❤️鴛鴦炒米 $77炒得好夠鑊氣,有哂我最愛嘅米粉同粉絲,配搭叉燒絲同蛋好夾,係佢冷氣太大風好快吹凍左❤️金銀蛋浸白菜仔 $76又係有驚喜嘅菜式之一,金銀蛋同肉碎鋪滿個面同底,就咁食佢啲碎都好味~白菜仔夠淋,浸完湯底更加正~總結:好岩2-6人嘅聚會,價錢合理,環境舒適,小炒有水準,係旺角唔知食咩不妨一試地址:旺角洗衣街39號金雞廣場地下1A, 1B, 1C號舖評分(5⭐️為最高):環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️食物:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️如果喜歡我地嘅餐廳食野情報就follow@我地 hkfoodie_90s_couple啦~

冰鎮咕嚕肉 $88

服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️

2024-05-22 52 浏览
12月中,同朋友慶祝生日,佢選擇咗小菜,太好了,又可以試間未食過嘅中菜小館。選擇呢度係因為未試過,有多好評,餐廳環境唔差,地點旺角又方便大家。我哋6人叫咗,幾個小菜,待應推介龍蝦伊麵,記得只係2百幾,出嚟份量好夠,龍蝦多肉,伊面都好夠,同平時酒樓食嗰啲差唔多,可以試吓,雞煲內有蒜頭,洋蔥,炒理好惹味,我好鐘意食啲配菜。冰鎮咕嚕肉,鼓椒炒蜆,飛天通菜,秋葵野菌扒豆腐都好味。地方對比舊式小菜館,實在好好多,而且價錢唔貴,地方有方便,係一個食小菜聚會好地方。希望餐廳保持到水準。
用餐时段