2022-06-07 68 浏览
出黎深水埗買野,順便到附近搵食,見有間點心舖開左,環境唔錯就入去試下先。點心選擇都幾多,價錢貼地,早市仲有孖寶優惠添。開左壺普洱茶,茶味都ok水夠滾,枱邊仲有個電池爐可以煲茶,鐘意飲熱茶黎講係一個好設計。金針紅棗走地雞煲仔飯雞件幾滑,吸左紅棗味好香,而且飯有飯香仲有少少飯焦添,好食。蔥花蝦米腸腸粉有咬口,蔥花同蝦米下得多。啤梨咸水角外皮煙韌香脆,餡料鹹香,加上造型可愛啱晒打卡,必叫啦。皮蛋菜苗餃其實係鮮蝦菜苗餃加入皮蛋,多左一份綿滑同皮蛋獨特嘅味道,喜愛皮蛋人士可以一試,個人覺得幾夾幾好味。香芋松子餃以為係素餃原來都有豬肉碎,有芋香同松子香,綿綿地但松子又有咬口,唔錯。蜆蚧鯪魚球鯪魚球彈牙又炸得香口,蜆蚧醬勁濃鹹香鮮味,正喎。乳酪小白兔好得意嘅兔仔呀,滑嘟嘟的,中間有芒果醬好香甜。點心有水準,卡位好坐立,深水埗食點心又多個好選擇。

點心選擇都幾多,價錢貼地,早市仲有孖寶優惠添。

金針紅棗走地雞煲仔飯

蔥花蝦米腸
腸粉有咬口,蔥花同蝦米下得多。

啤梨咸水角
外皮煙韌香脆,餡料鹹香,加上造型可愛啱晒打卡,必叫啦。

皮蛋菜苗餃

香芋松子餃

蜆蚧鯪魚球
鯪魚球彈牙又炸得香口,蜆蚧醬勁濃鹹香鮮味,正喎。

乳酪小白兔
好得意嘅兔仔呀,滑嘟嘟的,中間有芒果醬好香甜。

點心有水準,卡位好坐立,深水埗食點心又多個好選擇。
2022-06-03
2022-06-07 87 浏览
今日與同事到深水埗辦公事,放工後一齊到附近晚餐,見到這間點小館食烤魚、酸菜魚、雞煲……等,食完可以繼續加料食火鍋,所以今晚揀了食點小館。老壇子酸菜魚,要了一條,湯底有酸菜,味道小麻小辣,裏面不但有很多的魚及酸菜,還有很多金菇菜及有豆卜……等等,魚份量頗多,魚肉切得很薄無骨,入口很嫩滑,酸酸甜甜帶著少少麻辣,好惹味!廚師還將魚頭及魚骨,全部用椒鹽炸 過,入口香口又帶點脆,滿滿的椒鹽很惹味!廣島蠔份量都頗多,有十隻,不是很大隻,是中等的廣島蠔,味道頗不錯的。牛柏葉切得不是很大件,但不算太縮水,入口爽脆的很喜愛食,價錢平民。自選三拼,有雲吞、韭菜餃及魚皮餃,各有四粒,味道頗不錯,當中以雲吞最為美味!當然,食火鍋我都愛配埋個飲品,食得更美味!

當然,食火鍋我都愛配埋個飲品,食得更美味!
2022-06-04 44 浏览
深水埗西九附近 開咗新嘅烤魚酸菜魚雞煲價錢合理 而新開張仲有八八折就試下 想試烤魚 所以叫左首創烤筍殼魚鍋 麻辣 小辣 必加酸菜火鍋配料好多選擇 叫左萵筍 薯粉 自家製雲吞皮併韭菜餃 烤筍殼魚鍋黎到份量好大筍殼魚黎到已經八成熟 翻熱就食得 推薦筍殼魚 食落魚肉好滑又冇咩骨除左成條魚 仲有好多配料 芽菜、蘿蔔、青瓜、豆卜、金菇都有岩晒鍾意食配菜嘅我味道方面 叫咗麻辣小辣 正常辣度加咗酸菜 佢嘅酸菜爆炒過 增加左成煲烤魚味道既層次加埋配料 兩個人真係多到食吾晒呀 仲有好多佐酒小食下次多d人黎可以同雞煲一齊試吓
深水埗西九附近

烤筍殼魚鍋黎到份量好大
筍殼魚黎到已經八成熟 翻熱就食得
推薦筍殼魚 食落魚肉好滑又冇咩骨

除左成條魚 仲有好多配料
芽菜、蘿蔔、青瓜、豆卜、金菇都有
岩晒鍾意食配菜嘅我

加埋配料 兩個人真係多到食吾晒呀

仲有好多佐酒小食
下次多d人黎可以同雞煲一齊試吓
2022-06-02 52 浏览
📍 餐廳:點小館·功夫點心旺旺烤活魚 (深水埗)地址:深水埗長沙灣道270號御匯地舖1️⃣ 金針紅棗走地雞煲仔飯 $28個飯正常Size,雞肉肉嫩多汁,加上金針同紅棗食落更加惹味。2️⃣ 小館蝦餃皇 $36真係唔錯,入面勁多蝦肉,蝦肉夠晒新鮮,口感彈牙爽口,必食之選👍3️⃣ 手打牛肉球 $26牛肉球大大粒,牛味濃郁,口感爽滑。4️⃣ 鮮蝦燒賣皇 $36燒賣食落好Juice,咬一啖都有爆汁效果。5️⃣ 皮蛋菜苗餃 $22第一次食有皮蛋嘅菜苗餃,味道都真係幾唔錯,啖啖都食皮蛋獨特嘅味道。6️⃣ 薑汁雞包仔 $20薑汁味道唔算太濃郁,同平時食開嘅雞包仔差唔多。7️⃣ 茶芥 $5
📍
餐廳:點小館·功夫點心旺旺烤活魚 (深水埗)
地址:深水埗長沙灣道270號御匯地舖

1️⃣ 金針紅棗走地雞煲仔飯 $28

2️⃣ 小館蝦餃皇 $36

3️⃣ 手打牛肉球 $26

牛肉球大大粒,牛味濃郁,口感爽滑。

4️⃣ 鮮蝦燒賣皇 $36

燒賣食落好Juice,咬一啖都有爆汁效果。

5️⃣ 皮蛋菜苗餃 $22

6️⃣ 薑汁雞包仔 $20

薑汁味道唔算太濃郁,同平時食開嘅雞包仔差唔多。

7️⃣ 茶芥 $5
2022-06-01 548 浏览
成日食酸菜魚,食酸菜烤活魚你又試過未?深水埗一向多美食,除咗糕餅店,車仔麵,而家仲有烤魚啦!呢間烤魚係西九龍政府合署對面果條街,估唔到隔一條街人流就靜左,但就靜雞雞開左一間新嘅烤魚小店。。。今次都係朋友帶我過嚟,佢番工成日經過話lunch time嚟食過點心,覺得幾好食,所以今次同我試下晚餐。。餐廳分左右兩邊都幾大,基本上以卡位為主,枱都好闊落,坐得好舒服!晚餐烤魚為主,揀一款烤魚,再揀湯底,再加各款火鍋配料。先食烤魚,再打邊爐🍲。酸菜bb辣烤魚原來烤魚係先烤熟,再加酸菜湯落去食,可以再加配料落去打邊爐。估唔到個魚烤魚再落湯食入口都係滑,唔會好柴好乾。而啲魚肉又吸哂啲湯汁,好食喎!烤魚本身都有好多配料,大量酸菜芫茜,豆卜,金菇,芽菜,蘿蔔。呢啲配菜都好好食!特別一讚佢個酸菜,醃得入味唔會過咸過酸,真係可以就咁食入口。。。田雞打邊爐必備田雞,只要唔好諗原本個賣相,就咁食入口係好好食嘅,腳仔粗粗又嫩滑😂鴨血我又係覺得放落去打邊爐真係好夾㗎!好食過豬紅好多!鴨血有獨特嘅味道,好滑唔會有腥味。一份有10片,應該成盒㗎啦,38蚊好抵食。手打雙拼丸兩款丸分別係蝦丸同墨魚丸。墨魚丸絕對有驚喜!入面係
成日食酸菜魚,食酸菜烤活魚你又試過未?
深水埗一向多美食,除咗糕餅店,車仔麵,而家仲有烤魚啦!

酸菜bb辣烤魚

田雞

鴨血

手打雙拼丸
兩款丸分別係蝦丸同墨魚丸。墨魚丸絕對有驚喜!入面係一舊舊嘅墨魚肉,好好食!蝦丸亦都食到蝦嘅鮮味,每粒都爽口彈牙㗎!

紅薯粉
食到尾聲,紅薯粉要出場啦🤣🤣煮到透明滑溜溜,啜入口,qq彈牙!為呢餐劃上完美句號。

呢度有玻璃樽嘅可樂,烤魚打邊爐配可樂,爽呢!

呢度環境坐得舒服,又唔會好嘈,同朋友傾計慢慢坐又唔限時。啲職員好友善,又會介紹下招牌菜,又會主動換碟加水。我見到啲客人應該都係街坊熟客仔,小店就係多一份人情味🥰
2022-05-30