2022-07-01
第一次如此用餐體驗 差到要開post寫評論。。。以下情況發生在早午餐繁忙時段:連假訓醒打算與友人食點心,支持下小店唔去酒樓,卻不幸遇上不禮貌對待。1. 座位安排不靈活變通 - 明白假日多人等位是必然的,但短短一小時內連入幾張四人枱都唔回一張二人枱,到真系等左一個鐘店員才覺醒問我地介唔介意搭枱,才安排入座2. 侍應下單/待客混亂 - 茶水部在我們入座前已問好我們要什麼茶,茶到桌爽快俐落; 反觀我們對面搭枱的一對夫婦是坐下來才點茶,結果卻上錯茶了。另外,他們見到有一張二人座丢空,既然要再等茶到,向店員查詢想調過去坐,被店員一口拒絕,謂繁忙時段要多忍讓。。。轉頭已安排另一對人入座3. 侍應態度惡劣,員工之間毫不協作 - 當日是公眾假期,早茶時段至11am。我與友人在10:55am畫好紙準備點餐之際,有員工衝埋黎一手搶去我們手上的點心紙話「冇喇完左喇。」呢下真系火滾,點解可以咁冇禮貌搶走張點心紙,而且並未夠11am何以有權話早市已完?我行出去同員工理論,原來佢地入唔切單(5分鐘可以入唔到一張單?)而侍應與入單員並無溝通,但入單系你地既責任,何以剝削其他客人既權利?都唔系志在平果十幾廿蚊,重點系
3. 侍應態度惡劣,員工之間毫不協作 - 當日是公眾假期,早茶時段至11am。我與友人在10:55am畫好紙準備點餐之際,有員工衝埋黎一手搶去我們手上的點心紙話「冇喇完左喇。」呢下真系火滾,點解可以咁冇禮貌搶走張點心紙,而且並未夠11am何以有權話早市已完?我行出去同員工理論,原來佢地入唔切單(5分鐘可以入唔到一張單?)而侍應與入單員並無溝通,但入單系你地既責任,何以剝削其他客人既權利?都唔系志在平果十幾廿蚊,重點系俾人一手搶點心紙加明明仲有時間但唔肯入單果下,又唔解釋有乜難處,真心無尊重客人。之後入單員話會入我地果張,我見到佢將張單放系個籃到,我信佢會入,所以番番埋位。
4. 應承而不做 - 未幾,我地見到入單員揸住我地張點心紙巡視餐廳,疑似想搵番我。我地再走出去同佢確認是否已下單,佢話我地張單冇寫枱號,呢家冇得入。。。我問佢頭先系到巡迴系咪想揾番我地同埋枱號,佢反説佢有權系餐廳到行黎行去。去到呢度已經相當無語,開始冇質素既對話亦無解決問題之心。其實系咪侮辱緊我地智慧 - 1)要知我地系搭枱,所以唔知枱號系乜,會留空等員工填 2)甫到步系冇枱號情況下茶水系準確送到我張枱 3) 我系#3剛同佢理論完,佢會唔認得我? 4)如果佢唔系搵號入單點解要揸住張單巡視餐廳?點解唔搵當時搶點心紙果位員工溝通一下?點解唔搵經理問一下?
我明大家做野忙到忟,但無必要與客人爭論,而員工亦不必搶走點心紙咁大動作。咁樣既管理同服務,很趕客呢。
如果餐廳管理人見到呢則評論,請正視員工系繁忙時段既協作,真心我未開始食野已覺得好似打仗咁。