2018-01-23 390 浏览
今晚點了晚餐吉列朱柳及蠔蕎麥麵套餐,麵麵不會太濕,能沾上汁。而汁亦味道適中,不太鹹。至於炸物,很脆亦不油膩。蠔的質量不俗,尚算新鮮。服務方面,員工周到細心,不會出現沒人理會的情況。
服務方面,員工周到細心,不會出現沒人理會的情況。
2018-01-23
2018-01-11 493 浏览
愛吃蕎麥麵的人,一定要搵吓專門食蕎麥麵的地方。已光顧了幾次黑瀧板蕎麥專門店,都點了陶板燒田舍蕎麥麵這便是那個熱騰騰的陶板我們點了牛舌片陶板燒田舍蕎麥麵($198)及雞肉雜菌陶板燒伴冷田舎蕎麥麵($188)菜很新鮮;牛舌很嫩;蕎麥彈牙,很美味
愛吃蕎麥麵的人,一定要搵吓專門食蕎麥麵的地方。

已光顧了幾次黑瀧板蕎麥專門店,都點了陶板燒田舍蕎麥麵

這便是那個熱騰騰的陶板

菜很新鮮;牛舌很嫩;蕎麥彈牙,很美味

2017-11-01
2017-12-19 396 浏览
呢輪公司無乜野做,決定weekday 齊齊射波出銅鑼灣行下街食下野。可能時間太早,街都唔算多人,難得咁早出黎又weekday,梗係去下d 平時多人食唔到既餐廳啦,結果算擇世貿呢間黑瀧板簥麥專門店,去到真係唔使等勁多位。餐廳門面,裝修真係好正,間隔又闊落,岩曬兩個人靜靜地食飯傾計。今日仲有lunch set,我叫佐個吉列豬柳,生蠔配簥麥面。黎到果然賣相好正,前菜有份三文魚,我唔係好食三文魚都覺得好食,豬柳非常鬆軟,而個炸蠔都好多汁。最正最正當然係個簥麥面,極度爽滑彈牙,再配埋佢個汁同配料一齊食真係無得彈,非常清新開胃,唔會太咸太淡,味道配合係一絕,難怪咁多人話佢係過江龍!以呢個價錢可以食到咁高質既lunch set 真係無得頂,下次絕對會叫埋女朋友黎試

吉列豬柳,生蠔配簥麥面
吉列豬柳,生蠔配簥麥面
2017-11-27 406 浏览
中午時間同一大班同事去食 好多時都會有位 份量都叫做幾足夠 因為佢啲午餐set一般都會有飯有面仲有幾件刺身tim 味道都可以 吾會話有咩驚喜 價錢係少少貴 但呢區黎講算可以 上菜時間係繁忙時間黎講都算幾快

2017-11-25 390 浏览
Mid-term 完又有籍口可以同朋友去豪食啦~~~夏天又熱又悶,所以我地就決定食日本野消消暑。上網搵左一輪,見到喱間黑瀧評語唔錯,而且仲係蕎麥麵專門店,岩晒我地一班麵條控。當日係銅鑼灣地鐵站行出黎之後,行左大概四分鐘就到左西貿中心,餐廳係商場既四樓,位置都算好搵。入到餐廳職完帶左我地去一個小卡位,餐廳裏面啲位唔算多,全部都係間左做一間間的小卡廂,坐得几舒服 ~坐好之後職員就開始介紹餐牌,原來蕎麥麵都有分好多種,職員話江丹別會比我地平時普通食既蕎麥麵會更彈牙同清爽,有鑑於我地大家都係麵條控,所以我地今次就決定試下江丹別。除左蕎麥麵之外,職員都大力推薦和牛,話佢地會用牛腩附近既位,所以食落去食好”林”同入味,所以我地好豪氣禁叫左2碟和牛試下係咪真係禁好食~~(mid-term完吃豪一點是常識吧梅子梳打梅子飲品係香港真係好小有,所以我一見到menu有就諗都冇諗就嗌左杯試下。杯野飲落去酸酸甜甜,好適合夏天消暑,飲完之後仲可以食埋啲梅子,啲梅子浸完梳打之後甜甜地幾 好咬口。玉子燒個玉子燒本身就淡淡地,但夾埋明太子同沙律醬個味岩岩好,沙律醬甜甜地同啲蛋一近齊食個味好夾,聽職員講佢啲啲玉子燒係每日

梅子梳打

玉子燒
個玉子燒本身就淡淡地,但夾埋明太子同沙律醬個味岩岩好,沙律醬甜甜地同啲蛋一近齊食個味好夾,聽職員講佢啲啲玉子燒係每日handmade 的,所以保證新鮮

照燒雞翼
雞翼整得好入味,再加上啲雞翼全部係cut到細細隻禁,好易食唔怕食到成面都係。

黑瀧特色豚肉蒸
個豚肉本身係冇調味,所以主要係靠個醬汁黎調味。佢有兩個汁,分別係芝麻醬同酸汁,個人就比較鐘意點芝麻醬多啲。食完啲肉之後,下面仲有啲菜同菇,啲菜吸左上面肉既肉汁再加埋啲菜本身甜甜地,個人覺得啲菜同菇就禁食就好好味,唔洗特別點醬。

黃梅燴京都和牛雅鍋巴
重頭戲黎啦~~~~~就係和~牛~難得豪食一餐,所以我地都對碟和牛充滿住既期待~~~一食落口個下完全冇失望~啲肉超林超入味!啲肉放入口即溶,再加埋啲汁食真心不得了,食完啲和牛仲有個鍋巴脆脆地幾 好咬口,雖然價錢唔算平,但絕對係物超所值,如果下次再幫襯一定會再叫喱碟!!必食推介!!!

燒京都和牛雅

喱碟和牛就相對冇黃梅燴京都和牛雅鍋巴禁林身,職員話喱碟係要夾埋啲蒜片山葵然後點啲并鹽一齊食,佢啲蒜片係燒過黎,所以食落口一啲都唔會覺得攻,個人再比較鐘意燴京都和牛多啲,但如果鐘意食香口野既人就應該會鐘意燒多啲~

刺身定身+蕎麥麵
最後當然唔少得我地最初黎既目的~就係食蕎麥麵。個蕎麥麵upgrade左之後比平時出面日本餐廰食到個啲彈牙同有咬口,仲有值得一讚既係個蕎麥麵汁個味教得岩岩好唔似出面好多餐廳啲蕎麥麵汁禁得啲鹹味,就算就禁飲都唔會覺得個喉嚨好辛苦,正因為個蕎麥麵汁好好飲差啲比我飲晒,好彩喱個時候有職員提我一陣會有啲湯可以到落啲蕎麥麵汁到,然後就可以當鰹魚湯飲lol個湯個味好似味增湯禁,重點係完來蕎麥麵汁係有禁既食法,真心長知識
總括黎講,餐廳環境坐得幾 舒服好岩一班朋友傾計食飯,上菜速度岩岩好食完一碟既時候第二碟就會差唔多黎,最重要係食物質素同服務態度好,如果下次再去開銅鑼灣一定會再幫襯
2017-11-17 434 浏览
朋友揀黎呢度食. 睇完MENU 唔太多野揀~最後2個都叫左同款既餐-- 和牛片陶板燒田舍蕎麥麵一個要湯麵, 一個要冷麵~~ 湯麵同冷麵各有特色, 麵質都一樣咁好, 無話係湯既會太淋.不過我都係鍾意冷麵多D..因為我怕熱.XDDDD最後我地變左主要係玩個陶板燒多過欣賞個麵~ 始終佢地唔係拉麵咁SELL 湯底+麵.所以我覺得個牛先係主角~哈哈~重會有一小兜野菜畀你燒TIM~~~有得食又有得玩... 咁樣就可以慢慢食, 多返D 時間同朋友吹水啦~
朋友揀黎呢度食. 睇完MENU 唔太多野揀~
最後2個都叫左同款既餐-- 和牛片陶板燒田舍蕎麥麵
一個要湯麵, 一個要冷麵~~
和牛片陶板燒田舍蕎麥麵

湯麵同冷麵各有特色, 麵質都一樣咁好, 無話係湯既會太淋.
不過我都係鍾意冷麵多D..因為我怕熱.XDDDD
和牛片陶板燒田舍蕎麥麵

最後我地變左主要係玩個陶板燒多過欣賞個麵~

重會有一小兜野菜畀你燒TIM~~~
和牛片陶板燒田舍蕎麥麵
紀念日收工男朋友約我去銅鑼灣食dinner,世貿d餐廳嘅環境感覺不嬲都好舒服感,今次佢話帶我食好d,去左呢間日本野入到去環境真係非常唔錯,有好多燈籠,勁日feel😆張枱又大(大到覺得同bf坐得好遠😂) 好!開動先!今次共叫咗三樣野食:1. 海膽吞拿魚腩牡丹蝦三文魚子壽司($208)🍣三個字,不得了😱!難得紀念日食豪d,一上菜已經俾大大舊海膽吸引住🤤一食落口,wa,d三文魚子係甜架!真係好驚艷(激動地回味中💕) 佢細心到連蝦頭都炸過的,好脆,我哋食到餓鬼感連個頭都食埋🙈😂呢味係喺餐牌嘅角落頭,差d miss左!!好彩💪🏻2. 京都和牛雅Sukiyaki($498)🍲本小姐咁慳都覺得抵嗌佢係1個價錢,6種享受,有豚角煮,麵鼓青瓜,5色刺身,A5 11級京都和牛,飯&麵鼓湯....放滿曬成張枱(o-mouthed) 一開始睇住佢用d牛脂當牛油整熟曬d餸先落個汁,重口味嘅我已好想就感pak左舊牛脂😍跟住就係咁大個女都未食過咁入口即溶嘅和牛🤤even之前喺日本食嗰d神戶牛都冇咁溶😳聽講京都牛好罕有,比其他日本牛養多幾個月所以風險大d,今次無lala食到係咪叫執到寶?😍不過佢個湯底略嫌有d咸,wa

好!開動先!

今次共叫咗三樣野食:

1. 海膽吞拿魚腩牡丹蝦三文魚子壽司($208)🍣
三個字,不得了😱!
難得紀念日食豪d,一上菜已經俾大大舊海膽吸引住🤤
海膽吞拿魚腩牡丹蝦三文魚子壽司

呢味係喺餐牌嘅角落頭,差d miss左!!好彩💪🏻

2. [期間限定]京都和牛雅Sukiyaki($498)🍲
本小姐咁慳都覺得抵嗌

[期間限定]京都和牛雅Sukiyaki

不過佢個湯底略嫌有d咸,waiter好好感有再三提我要點蛋汁🍳點完個味又真係啱啱好wo,仲滑左,唔通係專登嘅🤔i dunno😂

2. 益生溫泉蛋三文魚子金油揚包($58)🌮
因為waiter話有黑松露喺上面,我呢個black truffle迷即叫😂😂佢係甜腐皮包住d餡,再一次,d三文魚子係甜架❤️❤️食落幾滑,佢比起其他餸味道冇咁surprise,口感幾特別,味道較淡,但未食過可以一試的💕
益生溫泉蛋三文魚子金油揚包

總括而言,呢度嘅野食真係幾有水準
D sushi同刺身好有誠意,真心鮮甜,我會再戰d有三文魚子嘅,上咗癮sor🤤🤤

京都和牛係"期間限定",未食過真心要快d試,唔知佢做幾耐,超邪惡,食過你就明😈

可惜今次得2個人食,如果多d人食可以試到更多野食,夾份叫又平d
今餐多謝男友先

庆祝纪念
纪念日
海膽吞拿魚腩牡丹蝦三文魚子壽司
[期間限定]京都和牛雅Sukiyaki
呀媽生日撞正中秋,梗係要帶佢食好西!上網睇到呢間出名食和牛,雖然價錢唔平,但有機會比我做孝順仔(牡丹蝦三文魚子壽司)三文魚子鮮甜海膽新鮮再配上吞拿,唔同既鮮味係口腔徘徊,壽司中間仲有牡丹蝦肉,非常彈牙,最後既黑松露更加係畫『瀧』點晴!(黑蒜油胡麻汁知床蒿麥麵)食落甜甜酸酸,中間夾雜既肉碎同芝麻增添口感,好特別既感覺,愈食愈開胃,媽媽食左好多跟住叫左個京都和牛雅壽喜燒,雖然係一人前,但就非常豐富,兩個人都好夠食雜錦刺身,十分肥美既刺身、食得出係非常新鮮麵豉青瓜,非常醒胃豚角煮,入口好稔,好似東坡肉咁,但不油不膩黎到今餐既重點-A5級別既京都和牛、油脂分布平均沾上蛋黃汁,味道岩岩好,而且入口即溶,媽媽有讚無彈!!!而家諗返都回味無窮雖然係蒿麥麵專門店,但其他既食物質素都好高,睇得出好有誠意.一定會搵機會再食過!

(牡丹蝦三文魚子壽司)

最後既黑松露更加係畫『瀧』點晴!

(黑蒜油胡麻汁知床蒿麥麵)

雜錦刺身,十分肥美既刺身、食得出係非常新鮮

麵豉青瓜,非常醒胃

豚角煮,入口好稔,好似東坡肉咁,但不油不膩

黎到今餐既重點-A5級別既京都和牛、油脂分布平均

2017-10-03 307 浏览
啱啱先係日本度過一個愉快假期,心情尚未恢復,就連兩位囝囝都懷念日本不同風味既拉麵、壽司同鐵板燒,言猶在耳,今晚又有機會一試來自京都的美食。 友人陳俊偉,本身是「關西觀光大使」 ,月前先上過他的節目接受訪問,另轉背,又跟「陳陳」及一眾食友,齊齊係「黑瀧」,欣賞來自京都寿司処 満的梅原師傅的手勢。 其實黑瀧與旁邊的Tonkichi是姊妹店,裝潢時尚帶東瀛風,又有卡座,環境寧靜舒適。 冷盤 柿沙律、梭子魚壽司、稻穗、米煎餅、鮮腐竹 選用和歌山柿子,先挖空起肉,再拌以青瓜絲及甘筍絲,味道鮮甜清爽。 板壓梭子魚肉質幼嫩細緻;鮮腐竹滑溜可口;米煎餅脆卜卜,好幾種截然不同的口感夾雜,也未免太正了吧! 湯 百合根饅頭薯仔湯 百合根混和薯蓉再炸,軟綿綿的,滿有薯仔的幽香及質感,配以木魚昆布湯,很滑溜的質感。 燒物 京都牛肉或鹿兒島黑豚 客人可選擇來自京都的和牛或是鹿兒島的黑豚肉,既然今次主打京都菜色,當然要一試京都牛肉,老實說,並非煎至medium rare,肉質依然軟稔及富肉味,油香可以更好,但已經收貨有餘。 煮物

友人陳俊偉,本身是「關西觀光大使」 ,月前先上過他的節目接受訪問,另轉背,又跟「陳陳」及一眾食友,齊齊係「黑瀧」,欣賞來自京都寿司処 的梅原師傅的手勢。

冷盤

柿沙律、梭子魚壽司、稻穗、米煎餅、鮮腐竹

百合根饅頭薯仔湯

燒物

京都牛肉或鹿兒島黑豚

煮物

賀茂茄子田樂燒

選用了肥嘟嘟、圓碌碌的京都茄子,樣子非常趣緻,半開茄子塗上白麵豉醬去烤,入口多了一份甜美,而且肉質略有點爽,上佳的演繹。

天婦羅

鱧魚、南瓜、舞茸菇及青椒仔,最誘人的莫過於外脆內軟的鱧魚了,加上油份瀝得清,絕不會一口油,加上同樣出色的舞茸菇,再以帶辛香的青椒仔壓尾,正。

壽司

先來一杯牛油果吞拿魚壽司,師傅選用了雞尾酒杯作盛器,墊底是壽司飯,再依次放上牛油果及吞拿魚碎,香滑軟綿,略嫌飯粒可以多些少就更好。

另外有魷魚、吞拿魚豉油漬、蝦、蘿蔔苗、玉子及鰻魚青瓜卷

魷魚壽司刻意切成幼條再放上,令人想起年前吃過的白蝦壽司,同樣是砌成花芯的形狀,匠心獨運;把蘿蔔苗留至最後,令味蕾的感覺清新;其他幾款都非常紮實,不錯。

蜆肉赤麵豉湯

很鮮甜又熱辣辣,喝起來感覺很舒適。

京都水果

是晚選上了葡萄與日本香梨,都是多汁清甜的好貨色,難怪多年來,日本水果都深受香港人歡迎。

雖然文章出街時,梅原師傅已離港,但其間限定餐單會供應至10月尾,畢竟主打京都食材及菜色的食肆不多,而且只不過是HK$880(未計加一),已經可以令味蕾在京都游走了一遍。
2017-09-27 300 浏览
  香港天氣悶熱想吃個清涼午餐,但吃沙拉又不飽肚。剛巧在銅鑼灣世貿中心,我就去了黑瀧板喬麥麪專門店。   門面裝璜很有日本feel, 入去坐得很舒服,馬上拿個餐牌看我很想吃喬麥麵,所以在餐牌上撰了配田舎喬麥麪的陶板燒牛肉冷喬麥麵lunch set (168 元)配有醃菜,燉牛舌小食,三文魚沙律等。我喜歡 田舍喬麥麵,高疍白質及高纖維,口感滑而有咬口,対于正在減肥的我來說絕對無撰錯😋,我夏天去日本多數撰冷麪吃。 坐了一陣子。  看到有Sapporo Beer 推廣活動,買2送1.嘩! 很超值,對喜歡飲啤酒的朋友來説係喜訊,而且佢地嘅餐牌也很多餸酒的食物如居酒屋一樣多撰擇。 很快就送來了陶板燒牛肉煱,煱內有南瓜,金菇,本菇等燒得很香,一口牛肉汁豐富,美香軟滑,入口融化,是和牛👍。其他小食及三文魚沙拉跟餐的買相也很好。我急不及待的先來一口喬麥麵,份量足。將一囗麵放入鰹魚麺汁,一囗一囗的吃,很清爽啊,夏天吃冷麪是聰明撰擇。 我追加了一份小食,看圖片撰的是益生溫泉蛋,魚子金油揚包。單看圖片很吸引加上有益生温泉蛋,我決定撰佢😄。送来這個小食58 元,有4 個黃金揚包用超幼椰菜絲伴碟,金黃色掦包載著
  門面裝璜很有日本feel, 入去坐得很舒服,馬上拿個餐牌看

Sapporo Beer Buy 2 get 1 Free

陶板燒牛肉喬麥麵午餐
益生溫泉疍三文魚子金油揚包
我追加了一份小食,看圖片撰的是益生溫泉蛋,魚子金油揚包。單看圖片很吸引加上有益生温泉蛋,我決定撰佢😄。送来這個小食58 元,有4 個黃金揚包用超幼椰菜絲伴碟,金黃色掦包載著白色温泉蛋,上層一邊放了橘紅色三文魚子,另一邊放了黑色松露,單看買相已比90 分,真的在其他日本居酒屋未有見到有這個dish。很想馬上吃一口,首先吃到黑松露香味,再吃到三文魚子的鮮味,啪啪的感覺魚子鲜味雍出耒,跟著嘗到了那初生温泉旦滑、嫩、甜。而掦包(豆腐皮)小小脆。很有層次感,真的要試試。我一試己難忘👍。

和果子抹茶雪糕
特飲與甜點

坐了一會心思思,相吃抹茶雪糕😜但店長 建議我吃黑瀧特色甜品-和果子抹茶雪糕, 聽落無特別就是和菓子加抹茶雪榚,見佢咁有誠意就order 咗。上枱買相唔錯看到有綠色抹茶雪糕旁放著日本紅豆蓉伴碟,顏色奪目耀眼。先 試一口和菓子,這一囗和菓子十分驚喜,淡甜、囗感軟滑外, 抹茶味濃但不苦,是高級抹茶。我馬上再看看menu 看到抹茶介紹是來自京都一保堂,一保堂是出產頂級抹茶有300 年歴史。這個甜品一定要試,再看餐牌只是38 元簡值super 超值,唔吃就走寶了😀( 一保堂POP相片)

最後來了一個餐飲就是金牌Pokka 咖啡,香醇濃郁這頓午餐非常満足。

再看看餐牌 原來佢地用日本最高級京都和牛的,下次要試煱物,這種和牛是最高級別的不是每間居酒屋可以吃到👍另外也有雪埸蟹/皇帝蟹及各種煱物及 刺身等襯Sapporo 啤酒有buy 2  get 1free promotion 真係要約埋的朋友去試吓。

喬麥麵套餐
頂級京都牛及雪場蟹
一保堂抹茶
  • 陶板燒牛肉配田舍喬麥麫午餐
2017-09-26 213 浏览
原來喜歡吃好東西要懂得分享才是一件快樂事~~小女子初試牛刀決定要將好嘢同大家分享⋯話說昨天放工同阿妹去左銅鑼灣世貿嘅無印購物後去覓食,慣性上openrice search 有乜好食~邊行邊搜尋⋯至一家日本食店「黑瀧 蕎麥. 專門店」明明就是一所麵店,竟有和牛推介⋯愛吃牛的我倆就咁被吸左入內先被親和有禮的侍者帶座再被她熱誠友善的推介下開了一支🍾 「初綠 吟釀」平時真的很少在食店開酒飲但見隔桌的裝酒器皿實在有趣就學人也來一支吧~~價格中上 HK$590一瓶就當作慶祝阿妹升職吧🥂店員為我們親切地開酒,注酒,酙酒一套完整過程,還介紹初綠命名的歷史⋯雖然對有關常識興趣不大,但今時今日有這服務態度,超讚手持顏色小杯,呷著冰涼的初綠淡淡微香,清甜甘口⋯打開了我倆的食慾話左比和牛吸引,就先來一客和牛壽司🍣 好味~再來一客鹽燒牛舌,不過不失~再來京都和牛雅壽喜燒(sukiyaki)一人套餐,久違的sukiyaki 味道沒有失望,只有驚喜入口即溶的和牛,吃畢後口腔內仍有餘香,在港以HK$498可以吃到這種級數的和牛,加埋繁多的套餐配料⋯簡直超曬值再加上店員體貼周到的服務,此店真係冇得輸囉~來到專門店又
原來喜歡吃好東西
要懂得分享才是一件快樂事~~

小女子初試牛刀
決定要將好嘢同大家分享⋯
話說昨天放工同阿妹去左銅鑼灣世貿嘅
無印購物後去覓食,慣性上openrice
search 有乜好食~
邊行邊搜尋⋯至一家日本食店
「黑瀧 蕎麥. 專門店」
明明就是一所麵店,竟有和牛推介⋯
愛吃牛的我倆就咁被吸左入內

先被親和有禮的侍者帶座
再被她熱誠友善的推介下
開了一支🍾 「初綠 吟釀」
平時真的很少在食店開酒飲
但見隔桌的裝酒器皿實在有趣
就學人也來一支吧~~
價格中上 HK$590一瓶
就當作慶祝阿妹升職吧🥂
店員為我們親切地開酒,
注酒,酙酒一套完整過程,
還介紹初綠命名的歷史⋯
雖然對有關常識興趣不大,
但今時今日有這服務態度,
超讚

手持顏色小杯,呷著冰涼的初綠
淡淡微香,清甜甘口⋯
打開了我倆的食慾

話左比和牛吸引,就先來一客和牛壽司🍣
好味~

再來一客鹽燒牛舌,不過不失~

再來京都和牛雅壽喜燒(sukiyaki)一人套餐,
久違的sukiyaki
味道沒有失望,只有驚喜

入口即溶的和牛,吃畢後口腔內仍有餘香,
在港以HK$498可以吃到這種級數的和牛,
加埋繁多的套餐配料⋯簡直超曬值

再加上店員體貼周到的服務,
此店真係冇得輸囉~

來到專門店又想試下蕎麥麵
又來一客三色麵~
個人仍是喜愛原味蕎麥,
其餘二款不是我杯茶

最主要是根本已經真的很飽了

今次難得超級忙的妹妹有空陪我購物,
共膳,共訴心事⋯

Be Share Be Happy

下個月中會去澳門覓食
到時再在此和大家分享
能返故鄉尋回舊日味道
是我一直嚮往想做的事~
2017-09-22
2017-09-26 178 浏览
又開學啦~ 尋日就約左朋友去銅鑼灣行街同食開sem飯😋行完無印買完文具,見肚餓,就喺附近揾野食😆😆行過見到黑瀧同丼吉,諗左陣,決定入去黑瀧食我地好耐無食過嘅蕎麥麵😁入到去,店員就帶左我地去個好舒服嘅卡位,同我地介紹menu驚奇嘅係,蕎麥麵專門站竟然有和!牛!食!!!!我同啲friend都係食肉獸👻見到有和牛食,就決定用"開sem"做藉口,嗌左兩份和牛食😋😋黃梅燴京都和牛雅鍋巴食之前,店員同我地講呢個牛係牛腩附近嘅位置,所以我一直覺得個口感會係好似我地平時食嗰啲牛腩感🤔但係一食落去,完全有驚喜!!入!口!即!溶😍😍非常之腍😍燒京都和牛雅賣相已經非常吸引😌同燴和牛雅唔同,佢呢個牛燒到個表皮好香😋但係食落去一啲都唔會韌,都係勁腍,入口溶化😍👍🏻佢有鹽,wasabi同蒜片俾我地配黎食個人幾鐘意配wasabi食👍🏻(就好似配黃芥辣咁,但係就無黃芥辣咁濃味,而且呢個wasabi一啲都唔嗆鼻😌)順帶一提,旁邊啲菇菇同南瓜都唔錯,只不過個牛實在太好食🙈除此之外,我地亦嗌左個豚肉蒸🐷(又係肉🙈)同啲小食(照燒雞翼同玉子燒)。豚肉蒸🐷由於佢無用咩調味料,所以如果淨食豚肉會有啲淡但係佢有兩個汁點~一個係酸汁
又開學啦~ 尋日就約左朋友去銅鑼灣行街同食開sem飯😋
行完無印買完文具,見肚餓,就喺附近揾野食😆😆
入到去,店員就帶左我地去個好舒服嘅卡位,同我地介紹menu
驚奇嘅係,蕎麥麵專門站竟然有和!牛!食!!!!
我同啲friend都係食肉獸👻

黃梅燴京都和牛雅鍋巴
但係一食落去,完全有驚喜!!
入!口!即!溶😍😍非常之腍😍

賣相已經非常吸引😌
佢有鹽,wasabi同蒜片俾我地配黎食
順帶一提,旁邊啲菇菇同南瓜都唔錯,只不過個牛實在太好食🙈

豚肉蒸
豚肉蒸

豚肉蒸🐷
由於佢無用咩調味料,所以如果淨食豚肉會有啲淡
但係佢有兩個汁點~
一個係酸汁,一個係芝麻醬(好似食沙律嗰啲)
我個人就鐘意點芝麻醬😁
豚肉下面亦都鋪左啲旺菜同菠菜
個人本身就好鐘意呢兩款菜,而且啲菜蒸完之後又吸收左啲肉汁,特別甜
所以食完上面啲豚肉會食埋下面啲菜😆食得唔好嘥🙈🙈

照燒雞翼
雞翼好入味,但係就略嫌鹹左少少

玉子燒
玉子燒本身味道有啲淡,但係佢加左啲沙律醬同明太子令到味道濃郁翻

當然唔少得我地當初入黎嘅目的~食蕎麥麵😬😬

蕎麥麵

蕎麥麵
蕎麥麵不過不失,但係有趣嘅事就係食完之後發生🙈😂

蕎麥麵湯
我地食完啲蕎麥麵之後,店員並無收走我地個冷麵杯,而係俾左個壺湯我地
原來日本人食完蕎麥麵之後,會將啲湯倒入去啲冷麵汁度當鰹魚湯咁飲
第一次聽,覺得好得意🙈又長知識了🙈🙈

最後當然唔少得嗌個甜品

桑葉和果子伴雪榚
身為抹茶控嘅我,見到有抹茶嘅甜品梗係要嗌黎試下啦😆
本身諗住和果子會好似糯米糍咁勁厚皮勁濟
但係原來佢裡面個餡係cream~而且個皮好薄,配埋個抹茶雪糕,一啲都唔會有食糯米糍嗰種濟
食完一舊可以直接繼續食埋第二舊🙈😋

總括黎講,好滿足~兩款和牛都好正,物有所值👍🏻👍🏻👍🏻小食同蕎麥麵都唔錯👍🏻最後個甜品亦都有驚喜👍🏻👍🏻如果下次再有慶祝活動,一定過黎再食過😋😋😋
2017-09-21 241 浏览
平時在銅鑼灣食晏都十分怱忙,今日有朋自遠方來,便相約在環境比較清靜嘅World Trade 午膳,今次揀咗商場4樓黑瀧板蕎麥專門店,去到門口,剛剛好唔駛排隊,有個廂坐位,環境裝修朋友都話唔錯。佢哋有個相當豐富嘅午市定食,有8款主菜選擇 ,包括吉列豬柳配炸蠔、陶板燒牛肉、天婦羅蝦雜菜、豚肉生薑燒丼、燒鯖魚配野菜烏冬、陶板燒雞、壽司定食、刺身定食, 真係樣樣都想試,最後點咗一熱一冷,陶板燒牛肉及刺身定食,店職員還推薦咗一款特式小食 <益生溫泉雞蛋、三文魚子金油揚包>。上前菜, 有三文魚沙律、汁煮牛脷、銀魚沙律、唐揚炸雞及漬物,已經食得津津有味。小食到,嘩!賣相一流,溫魚蛋放在揚包內,上面再鋪上三文魚子,再加少許黑松露。第一隻:一啖食哂,蛋滑、魚子脆、揚包香,三重口感,第二隻:慢慢逐啖咬,一樣咁正。2個主菜分別配有田舍蕎麥麵及更科蕎麥麺。刺身定食,有甜蝦、八爪魚、魚刺身等5款,有水凖。陶板燒牛肉,和牛肉粒非常嫩滑,要趁快食,金菇和本菇蘸了肉汁然後慢煮後食,再間中食一口蕎麥麵,蘸一蘸鰹魚麵汁,清爽彈牙。最後加點了2杯本格咖啡(加$18/杯),再跟朋友慢慢坐,慢慢傾。最後最後,
益生溫泉雞蛋、三文魚子金油揚包
刺身定食
,再間中食一口蕎麥麵,蘸一蘸鰹魚麵汁,清爽彈牙。
陶板燒牛肉

本格咖啡

最後最後, 被一款和式甜點給引眼球<桑葉青汁糯米糍綠茶雪糕>, 原本對綠茶甜品巳經失去興趣, 但竟然是今日重大發現, 唔識形容, 總之與別不同。
桑葉青汁糯米糍綠茶雪糕
2017-09-18
午餐
益生溫泉雞蛋、三文魚子金油揚包
刺身定食
陶板燒牛肉
桑葉青汁糯米糍綠茶雪糕
2017-09-20 134 浏览
好似係香港好難食到專門店嘅蕎麥麵,已經第三次光顧呢間餐廳。首先服務態度仍然比滿分,價錢一啲都唔貴,份量足夠!有燒嘅,火鍋嘅都可以襯托蕎麥麵!不過今次想講嘅係前菜,額外叫左三文魚子配生蠔,雖然唔係好大隻,但係勝在夠甜!
2017-09-06 6863 浏览
今晚和幾個朋友去了world trade 的黑瀧為剛回港的朋友洗塵。又是找機會大吃大喝一番。其中有朋友提議去黑瀧,這已是很久沒去的店,今天再次光顧,食品真的為我們帶來驚喜!見餐牌有清酒tasting, 見六十多元就先来一個試一下。來了三款口感不同的吟釀和大吟釀。三種中個人比較喜歡大吟釀。但洗塵嘛,那一定要来點好的,就請店員介紹。店員推薦了我們試一家於奥飛驒開業近300年的老酒莊的纯米吟釀無濾過生原酒叫【初綠】。因當地位處高山,附近又是下呂温泉,水質感覺應適合釀酒。那初綠的字竟是前天皇禦筆,相信有一定水準就決定試試,來的盛酒器具非常好玩。有點滴漏壺的感覺。先將酒倒入再放盛有冰的容器冰着酒,要喝時就讓酒流到竹杯,真是超好玩。酒味比一般大吟釀香甜,很合女性口味。黑瀧雖然叫蕎麥麵店,但我倒覺得它其實是像一家居酒屋多一點。 先來點了大壽司拼盤, 有fushion感覺的魚 刺身片及生蠔。 ※壽司拼盤種類繁多, 炸軟殼蟹牛油果卷尤其好吃。※生蠔部分,不知道是不是季節問題,肉質雖然creamy但味道偏淡, 還好它加了 三文魚子一起吃, 讓鮮甜味道帶出來了。※令人驚豔的是那個魚刺身。雖然它有配了鏗魚

壽司拼盤種類繁多, 炸軟殼蟹牛油果卷尤其好吃。
※令人驚豔的是那個魚刺身。雖然它有配了鏗魚汁, 但其實上面鋪著的 黑松露菌醬非常香濃和韓式辣薑蓉捲起來吃, 味道已足, 根本不需要點醬汁已美味非凡。
※看到菜牌見到有一個一人份的 和牛sukiyaki套餐。 我是那種見到和牛兩隻字 就想點來吃的人, 感覺分量也蠻大的就點了一份給我們一群人一起試一下。 雖說是一人份量, 但份量真的是很大呢! 套餐端上來的時候 沒想過會有專人在我們面前煮那sukiyaki. 先用牛的脂肪起鑊炒香那些菜才慢慢到入他們的京都醬汁(他們还用心提醒原日本口味會是頗濃的,問要不要調淡一點),我們想試原味就如實告知。 之後他又問我們要多熟的牛肉,然後按我們要求分给各人。見那大片A5 11級的京都和牛的雪花纹就有所期待了。京都原味對一般喜歡清淡的人會覺太濃,但跟日本人sukiyaki的吃法沾生蛋吃味就剛好。店員大概已是熟手技工,牛肉的熟度掌握很好。牛肉本身就是好料,入口即化,很滑很好吃!他們套餐中用信州麵豉配青瓜,很清爽! 煮豚肉有點東坡肉做法,甜甜的。刺身新鮮但款式大路,大概是配套餐吧! 牛肉太精彩所以也忘了其他主攻那鍋香溢的sukiyaki!
※辣蜆: 應是頗新鮮的,肉連蜆殼,量也多又肥美。
※海蝦天婦羅:建議提供椒鹽或海鹽,提味会比天婦羅汁好
※燒牛舌:薄切燒到这样已有80分
※燒雞翼:肉滑但醬燒配啤酒比較好
※三色冷麵: 三款味道,三種特色,三種不同原料, 配鏗魚冷麵汁。我自己喜歡原味或綠色海帶做的那個。 有芝麻做的那個更科冷面,雖然特別但感覺配傳統鏗魚冷面汁沒有很突出。
※牛肉壽司: 在香港很少 見到牛肉壽司, 所以就點了一客來試。 牛肉壽司上面放了一點點牛肝, 牛肉明顯不是生的, 是在 上桌前用火 略略燒過, 所以這壽司有種和牛獨有油香的感覺。
※ 女生聚會那可以缺乏甜點呢! 我們點了數份甜點來分着吃。梅子啫喱滿滿梅子香。 荔枝雪芭配以草莓和 骨膠原啫喱,清爽好味又有益! 綠茶雪糕配 糯米糍。 可能本人喜歡傳統的綠茶糯米糍,雖然內裡的cream可以令糯米糍的口感更軟滑,但我还是喜歡沒有cream 的。 特別談一下这特有的櫻花雪糕配櫻花糯米糍。 老實說不是每個人都喜歡櫻花這口味的。 用來嚐新還可以,但這真的不是我喜歡的味道。

整體這次回頭光顧確對黑瀧有所改觀。服務和食品質素提升不少。我想這可以放在我銅鑼灣區可推介给朋友的日本菜名單中了。
2017-09-05
  • 三色面