韓國街上唯一的日本店🇯🇵喜歡能坐吧枱看著廚房三人 寧靜又有默契地合作 不慌不忙 很精彩👏.🍢Omasakae (12類) $688 需加一🍢先上的前菜 麻醬嫩豆腐 枝豆 燒汁煮螺🐚主菜部分先上蔬菜,菇類 白蔥 青椒 紫薯 粟米🌽🍄🌿接著到不同燒肉串🍢雞頸肉 雞軟骨 雞尾肉 黑豚肉 雞肉串拌流心蛋外皮很香脆 肉也不乾 只是某些灑鹽重了點最期待的燒白鱔🐟魚皮脆 魚油香濃 魚肉也嫩 不需太多調味 突出了鱔魚肉香中間加插燒飯糰🍘外圍像飯焦 醬油微甜每口都冒煙 冬天食很窩心😌最後還有原條燒魚 同菇菌肉壺湯🍵.其實omasakae除了每件各自精彩外 整體味道與口感配合亦是重點 💁吃到中途想吃些酸點/脆口點的串燒 加入檸檬鹽/帶酸的拌菜應該不錯💆.店員和師傅們的服務很好👍整個過程很舒服自在🎐🎐
🍢Omasakae (12類) $688 需加一🍢
先上的前菜 麻醬嫩豆腐 枝豆 燒汁煮螺🐚
主菜部分先上蔬菜,菇類 白蔥 青椒 紫薯 粟米🌽🍄🌿
外皮很香脆 肉也不乾 只是某些灑鹽重了點
最後還有原條燒魚 同菇菌肉壺湯🍵
店員和師傅們的服務很好👍整個過程很舒服自在🎐🎐
2018-11-18 907 浏览
呢間位於尖沙咀金巴利街嘅【黑木】, 位置方便,鄰近大型商場,行街睇戲食飯就冇有錯。呢家日式居酒屋重推出咗日式串燒Omakase, 意思即係由廚師發板,將最當造嘅食材呈現畀大家。大廚對每個細節都一絲不苟,就連簡單漬物漬蘿蔔絲都別出心裁, 加入咗蜜糖和醋醃漬,令簡單嘅漬物加添一份蜜味甜美。【汁煮海螺】 海螺煙韌彈牙,湯汁味道濃郁,帶有少少酒香,能夠帶出海螺鮮甜。【枝豆】枝豆雖然簡單,但粒粒飽滿,加上一抹海鹽,食出枝豆豆香。【燒韮菜】 廚師選用咗日本高知縣嘅韭菜, 嗰度出產嘅韭菜纖維幼嫩, 食落冇渣,燒過後水分蒸發,令韭菜嘅甜味提升,顯出師傅對食材嘅追求。【燒白蔥】 白蔥入口清甜, 燒烤過後仍能夠保持白蔥入面嘅水份,加上木魚絲,香氣十足。【燒日本秋葵】 秋葵可以話係superfood, 高纖可以加強腸部蠕動。燒秋葵將多餘水份抽出, 就算平時怕秋葵那種滑潺潺感覺嘅我, 亦覺得相當好味,一條不留。【沖繩黑豚串】 意想不到嘅驚喜,黑豚肉肥美多汁, 一咬落有爆汁感覺,但一點也不覺得肥膩,大火燒烤時已將油分逼出, 只剩下豚肉嘅肉香, 讚~【燒白菌】 能夠保持到菇菌嗰種多汁,既女心能去除青草味,亦能品嚐

【燒白菌】 能夠保持到菇菌嗰種多汁,既女心能去除青草味,亦能品嚐那種菌香,美味。

【燒雞頸肉】平時好難食到如此刁鑽嘅部位, 雞頸肉肉質較為煙韌, 口感十足。

【燒白鱔】 魚皮燒得酥脆,新鮮的鰻魚,只加了一點日本岩鹽去燒,肉質彈牙。

【燒雞尾】無騷味,雞皮香口,佐酒一流。

【自家製免治雞肉棒配溫泉蛋】雞肉棒入面加入左雞軟骨,而且用咗紫洋蔥和香蔥黎調味,雞肉棒棒外脆內軟,食之前將温泉雞蛋攪拌秘製嘅日式燒汁,味道濃郁香甜, 而温泉蛋亦令雞肉棒棒更滑溜。

【燒物~沖繩燒豬手】 豬手先經過炆煮,食落非常黏口,充滿骨膠原。外層經過炭燒處理, 除咗品嚐到醬油味之外,亦加添一分炭燒香氣。

【煮物~油甘魚鮫】 裏面有冬菇、牛蒡、蜜糖豆。牛蒡帶點爽口, 油甘魚鮫魚油豐富, 魚肉嫩滑。

【吸物~海鮮茶壺湯】 湯嘅色澤清澈, 一聞已經知道用咗菇菌淆製。飲之前加兩滴青檸汁,令茹菌鮮味提升。

【季節海鮮~ Bb喜之次】喜之次算係日本貴價食材,皮與肉之間充滿油份, 魚油豐富,外皮甘香鬆脆,肉質嫩滑細膩,簡簡單單用上海鹽黎燒,帶有點點咸香,已將魚嘅鮮味極致提升。

【食事~ 燒原味明太子味飯糰】飯糰外面燒得金黃香脆,帶有點點飯焦香, 由於裏面釀入咗明太子, 所以一啖咬下, 可以品嚐到陣陣鹹香, 作為湊米氣之選, 實屬一流。

2018-11-16 678 浏览
一向都好鍾意食串燒,成日諗如果可以將串燒當正餐食,瘋狂咁食一定好開懷點知原來真係有架!男友同我講話尖沙咀開咗間串燒omasake, 所以串燒都由廚師揀選最新鮮的食材黎燒,諗起都開心,期待咗呢一餐好耐!入到去店員好nice 咁介紹話,基本上$688果個omasake set, 8成以上串燒都可以試到了,咁當然好啦!岩岩坐低店員送上暖烘烘手巾抹手,中途比串燒整污糟手都可以抹,貼心前菜係凍螺同veggie stick ,點埋果啲類似豆瓣醬食好開胃!螺肉好肥美結實雞心係我大愛,咸咸地有咬口,正正燒秋葵燒得好香,加咗孜然粉yummy!雞軟骨夠脆口第一次食燒白菌,原來好鮮架有啲茹汁燒黑豚肉,肥瘦均勻雞肉棒連埋溫泉蛋的蛋黃醬一齊食,好香~無花果慢煮黑豚肉,呢個真係好正,甜甜地煮得好淋慢煮油甘魚鮫,一睇就知香,魚油咪好出!一夜乾馬友,肉質好甜,一個人可以食到大半條!咁正既餐廳,男友今次應記一功!下次再帶我黎食

螺肉好肥美結實
雞心係我大愛,咸咸地有咬口,正正
燒秋葵燒得好香,加咗孜然粉yummy!
雞軟骨夠脆口
第一次食燒白菌,原來好鮮架有啲茹汁
燒黑豚肉,肥瘦均勻
雞肉棒連埋溫泉蛋的蛋黃醬一齊食,好香~
無花果慢煮黑豚肉,呢個真係好正,甜甜地煮得好淋
慢煮油甘魚鮫,一睇就知香,魚油咪好出!
一夜乾馬友,肉質好甜,一個人可以食到大半條!

咁正既餐廳,男友今次應記一功!下次再帶我黎食
2018-11-13
餐廳位於尖沙咀韓國街一幢新酒店嘅地下,位置旺中帶靜,同朋友喺尖沙咀行完街過嚟食都非常方便,餐廳門口嘅裝潢極富日本風,唔講仲以為去咗日本街角小店。今日一心嚟食好西,所以就揀選咗個688嘅omakase,有前菜,串燒12串,煮物,吸物,燒物,季節海鮮同埋食事,喺尖沙咀以呢個價錢嘅omakase嚟講,極具競爭力。前菜好快就送上,分別有汁煮海螺,枝豆同胡麻豆腐;用隔離把好似較剪咁樣形狀嘅竹籤,將海螺輕輕撩出,力度不費吹灰,海螺味道微甜而口感煙韌;胡麻豆腐用上咗日本貨,豆味更濃,從來,凍豆腐同胡麻汁都係最佳嘅配搭。高知縣韭菜,上枱嘅時候廚師介紹話韭菜係嚟自日本嘅高知縣,仲攞埋部分未開封嘅韭菜俾我地睇添,認真真材實料,韭菜果然比起平時一般食到嘅更嫩滑,一定唔會起渣,只係以簡單嘅海鹽同埋七味粉調味經已相當好味。燒雞心,雞心呢一個項目真係唔係好多餐廳有得食,口感有少少似雞肝,不過要嚟得更加腍身,內臟嘅味道更加強烈,攞嚟送酒一流。沖繩黑豚,日本黑豚肥瘦相間,一啖入口油脂傾刻爆發,香噴噴嘅黑豚豬味道濃郁,喺口腔裏面縈繞不散。燒雞頸肉,豬頸肉就食得多,雞頸肉都係第一次成串咁食,初時仲以為雞頸肉會淨係得層皮無

燒雞頸肉,豬頸肉就食得多,雞頸肉都係第一次成串咁食,初時仲以為雞頸肉會淨係得層皮無乜嘢肉食,點知原來都咁有咬口,真正做到皮脆肉嫩。

沖繩黑豚燒豬手,豬手被炆腍後加以火炙,外皮微微帶點焦香,豬手炆得夠腍夠入味,用日本醬油、味醂、清酒同糖煮過,香甜嘅味道全數融入豬手裏面,無論點唔點芥辣都咁出色。

鹽燒喜知次,喜知次有海中紅寶石嘅美譽,外表呈鮮艷嘅朱紅色,並擁有一雙明亮而圓大嘅眼睛,眼前嘅呢一條喜知次顏色鮮艷,雙眼精靈,渾身是肉;佢地為咗春天產卵而努力喺秋冬儲存養分,所以含有豐富嘅脂肪,皮與肉之間充滿飽滿嘅油分,輕輕用筷子插入啱啱燒起嘅喜知次,魚肉隨即滲出魚油,最叫人回味嘅係佢豐富嘅膠質,魚脂平均分佈,略呈透明嘅魚肉入口肥而不膩,肉質柔滑,有入口即化嘅口感,美妙。

海鮮茶壺湯,茶壺上面係一個用嚟盛湯嘅杯仔,杯仔上面係一小角青檸,飲嘅時候先將海鮮湯由壼內倒出,再喺上面落幾滴青檸汁,好讓飲至最後嘅一啖湯都仲係熱辣辣;湯壼內有海蜆,海螺同蘿蔔等提鮮嘅材料,再加上靈魂青檸汁嘅神來之筆,同埋每次一小啖一小啖,飲完又要再倒出嚟等佢攤凍嘅肌餓行銷,係會有令人追飲嘅魔力。

燒飯團,飯團有原味同明太子味,明太子味道鹹鮮,原味夾住旁邊嘅牛蒡一齊食風味更佳。最尾食埋呢個燒飯團,全個omakase就完滿結束,688蚊嘅一個omakase連喜知次都有得食,小弟覺得認真超值。
2018-11-13 654 浏览
今日同老友搵好野食,搵到呢間開業不久嘅日式串燒料理店,入去一睇,格局好有串燒居酒屋 feel, 一櫃子嘅清酒更令朋友雙眼發光,我就專心品嘗美食就好了... Omakase 有3種級別,我地都算有點預算,當然是一步攀頂啦,可以食多d款式。前菜有醃牛蒡,煮花螺同豆醬青瓜,咸咸香香,幾開胃。串燒每人足足12串!串燒食材好新鮮,火喉燒得剛剛好,用少少椒鹽調味已經好有味。雖然全場都坐滿左食客,上菜速度都好快。我覺得最正嘅一個串燒係燒鰻魚,燒到個皮好脆,d 肉白雪雪,爽滑juicy, 無得頂!另外一d 串燒包括有雞軟骨,雞皮,五花豚腩肉,蘑菇,冬菇,韮菜,大蔥,栗米,溫泉蛋雞肉串,選料得宜,蔬菜同肉類比例平均,唔會啖啖肉食到滯,而且會配合返適合嘅調味,包括鹽燒,辣味粉,醬油燒,串串都咁滋味。燒物有燒一夜干魷魚,干過嘅魷魚先可以增強魷魚嘅鮮味,燒過就更香,肉質保持到彈牙嫩滑,高水準之作。呢個牛肝腱肉夠哂了能,我都係第一次食,可能好近牛肝,牛柳嘅口感帶有牛肝嘅香味,非常特別!燒魚一夜干,味道如預期,唔算有驚喜。最後係海鮮湯,用茶壺上,入面裝滿左蝦,香菇,味道好清好鮮甜,食左咁多燒物,有一啖靚湯落肚,

前菜有醃牛蒡,煮花螺同豆醬青瓜,咸咸香香,幾開胃。

鰻魚串

牛肝腱肉

燒魚一夜干,味道如預期,唔算有驚喜。

最後係海鮮湯,用茶壺上,入面裝滿左蝦,香菇,味道好清好鮮甜,食左咁多燒物,有一啖靚湯落肚,即刻下下火,潤返哂。

呢度好適合放工同好友黎,一路吹水,一路飲清酒食串燒,係都市人減壓嘅好地方。
鰻魚串
牛肝腱肉
2018-11-12 201 浏览
Everything from Japan stems from sashimi, sushi, we searched for a resto featuring barbecue. And it was a rewarding decision. The door gave us a layer of mystery, opening which led us to a small, cosy place. it was a open bar but instead of something smoky, its clean and pleasant, a place for u to enjoy a long meal chatting with your besties. instead of operating our miserably limiting brain, we ordered a set of OMAKASE, and waited for the surprise lazily. Fruits do come without hard work. What

Fruits do come without hard work. What serving us are waves of heavenly delicacy.

This appetiser is some snails with carrots, i fell into the secret sauce to serve with the carrots, they match perfectly.
what follow are some fresh mushrooms. They are well controlled, not overcooked that u can hardly find any burnt part. U can never tell its barbecued without witnessing its birth. Fresh and juicy, i have no complaint.
the spring egg accompanied with chicken. I like that the chicken is handmade with cartilage inside, adding texture inside the meaty lumps. They match impressively well.

i am so obsessed with chicken. I have to say they are mediocre just because the other food is too outstanding.

u can never miss the seafood soup! Its a teapot storing the essence of the whole ocean. Flowing in my throat are drops of fishy rains collected from the blue, with strong taste of mushroom again. It marked a good ending!

I have to say it may not be cheap but its not any barbecue u can get from street. Definitely a good place with quality food to spend a whole night with your friends. Dun
miss their sake too!
  • Seafood  soup  teapot
  • Onsen  tamago  with  chicken
2018-11-09 166 浏览
行入金巴利街例牌去食韓國嘢但今次朋友竟然係帶我嚟食日式串燒,有驚喜!呢間居酒屋嘅門面仲超有日本味道𠻹質感嘅石牆、柔和嘅木趟門同明淨嘅長方形燈箱~遠遠已經見到「黑木」二字,簡約得嚟好型格呢度雖然好有格調,但 omakase 價錢由 $288 起而且除咗串燒,仲有前菜、煮物同吸物等等定價都幾親民 👍🏻我哋坐吧枱,可以欣賞師傅燒串燒嘅製作過程~第一樣先上咗前菜,有【煮花螺】、【牛蒡漬】同【北海道八爪魚伴青瓜粒】花螺煮得唔錯,好入味~八爪魚好有彈牙,青瓜清爽撈埋紅紅哋色嘅麥粒味噌,又增添咗鹹辣嘅味道左邊兩串係【燒白鱔】,勁好食!我覺得燒魚類嘅串燒火喉較難拿捏呢度真係燒得好 perfect 😋魚皮好脆口,魚肉好滑溜~右邊嗰兩串就係【燒雞皮】我本身係食雞一定要食埋皮嘅支持者,哈哈呢一味燒雞皮真係正中紅心 🎯其實雞皮燒得好香脆,唔會有油膩感佐酒都好啱呀肉嗰串係半肥瘦嘅【黑豚肉】充滿油脂香氣,好香口 🤤而蔬果菌類嘅串燒都好有水準:【青椒仔】唔辣好多汁【栗米】甜到不得了 ❤️【冬菇】同【白菌】兩種唔同口感【白蔥】好爽口,可以 refresh 下從來無食過嘅【牛肝腱肌】牛味好濃,明明係肉,但質地真係有啲似食
行入金巴利街例牌去食韓國嘢
但今次朋友竟然係帶我嚟食日式串燒,有驚喜!
呢間居酒屋嘅門面仲超有日本味道𠻹
質感嘅石牆、柔和嘅木趟門同明淨嘅長方形燈箱~
遠遠已經見到「黑木」二字,簡約得嚟好型格

呢度雖然好有格調,但 omakase 價錢由 $288 起
而且除咗串燒,仲有前菜、煮物同吸物等等
定價都幾親民 👍🏻

我哋坐吧枱,可以欣賞師傅燒串燒嘅製作過程~
花螺煮得唔錯,好入味~
八爪魚好有彈牙,青瓜清爽
撈埋紅紅哋色嘅麥粒味噌,又增添咗鹹辣嘅味道

左邊兩串係【燒白鱔】,勁好食!
我覺得燒魚類嘅串燒火喉較難拿捏
呢度真係燒得好 perfect 😋
魚皮好脆口,魚肉好滑溜~

右邊嗰兩串就係【燒雞皮】
我本身係食雞一定要食埋皮嘅支持者,哈哈
呢一味燒雞皮真係正中紅心 🎯
其實雞皮燒得好香脆,唔會有油膩感
佐酒都好啱呀

肉嗰串係半肥瘦嘅【黑豚肉】
充滿油脂香氣,好香口 🤤

而蔬果菌類嘅串燒都好有水準:
【青椒仔】唔辣好多汁
【栗米】甜到不得了 ❤️
【冬菇】同【白菌】兩種唔同口感
【白蔥】好爽口,可以 refresh 下

從來無食過嘅【牛肝腱肌】
牛味好濃,明明係肉,但質地真係有啲似食緊 liver 🐮

【溫泉蛋雞肉棒】
雞肉棒加咗雞軟骨,食落有層次過淨係得免治雞肉
溫泉蛋非常流心,我連啲蛋汁都清哂 🤣

【慢煮黑豚肉】
師傅放咗一片紅葉喺面,賣相好有秋意
黑豚肉好肥美,令人好回味~

【沖繩豚手】
調味做得好好,食落勁有膠質,好好食!🐖

【魷魚一夜干】
魷魚好大條同厚身,味道唔錯 🦑

【黑木一夜干】
係自家製嘅馬友一夜干,較為有鹹香

【秋刀魚】
omakase 嘅食材係不時不食
而家秋刀魚當造,所以師傅就燒咗條~
魚肉好細緻,點少少酸汁好夾

【茶壺海鮮湯】
湯料有蜆肉同冬菇,清清哋都幾鮮味同解膩~

【明太子飯團】
飯團都係慢慢燒香㗎!
個面燒得好焦脆 🍙
「OMAKASE」意指廚師發辦,由他來為你挑選最優質、最時令的食材,也是對廚師的一種信任。我相信好多人同我一樣都聽過唔少次,但今日我終於都有機會試下。因為女朋友之前話想食串燒,於是一早已經揀定呢一間,貴就貴咗啲,但其實係朋友推介,所以大出血都要黎試一次。我地點左個套餐,有12串串燒之餘,仲有梅子雞、魷魚一夜光、安格斯牛小排、茶壺海鮮湯、燒飯團、溫泉蛋雞軟骨串。淨係睇到呢個陣容就知道值回票價。先講12串燒分別有冬菇、黑豚肉、雞軟骨、雞頸肉、雞尾、韭菜、大葱、粟米、白鱔等等。黑豚肉望落雖然有啲肥,但係食落就只有油香同豐富的肉味完全唔會覺得佢係肥膩。。雞尾亦係一個意外驚喜。相信大家聽到雞尾都知道係雞pat pat,佢不單止完全唔會有蘇味或者污糟嘅感覺,而且咬落去有油份媽重,係一個幾特別嘅口感。雞頸肉喺出面比較少機會食到,起初以為佢係冇肉食,但其實整咗串燒後都係啖啖肉,而且雞油豐富肉質鮮嫩,比想像中好食好多。白鱔燒得皮脆肉嫩,一啲都冇腥味,連一向好少食魚嘅我哋都好欣賞,值得encore。茶碗海鮮湯造型特別,啖啖都係鮮味,味道幽香,十分好飲。溫泉蛋雞軟骨,蛋香幼滑,雞軟骨口感爽脆,兩者配合起嚟天

冬菇、黑豚肉、雞尾

白鱔燒得皮脆肉嫩,一啲都冇腥味,連
一向好少食魚嘅我哋都好欣賞,值得encore。
白鱔

茶碗海鮮湯造型特別,啖啖都係鮮味,味道幽香,十分好飲。
茶壺海鮮湯

溫泉蛋雞軟骨,蛋香幼滑,雞軟骨口感爽脆,兩者配合起嚟天衣無縫,令人回味無窮。
溫泉蛋雞軟骨串

最後當然係食番一個小飯團做結尾,細細粒嘅燒飯糰每邊燒得香脆,中間仲有啲明太子,更加係香氣四溢,食完想再食。
    木魚、明太子燒飯團

今次雖然荷包大出血但係食到咁高質同多樣化嘅食物,我哋已經諗定下次要幾時再嚟食過。
啤酒

啤酒
梅子雞
粟米
2018-11-07 253 浏览
巧興奮!巧興奮!巧興奮! (重要事情要講3次)🌻生平第一次食Omakase!黑木嘅門口係走簡約和風路線,價錢都幾親民,所以決定豪一次叫左最貴個set廚師發辦一切只由廚師話事,今晚個胃就交比佢喇!😇撲鼻而來嘅串燒香氣真係令人食指大動!前菜有日本野必食嘅醋醃漬,醃漬青瓜同牛蒡都好醒胃成日係日本見到”燒鳥”姐係燒雞咁解,今晚真係好似食左人成家咁😂由雞頸肉食到雞尾,我特別欣賞餐廳特制嘅溫泉蛋雞軟骨串,咬落去肉質細嫩,口感軟腍,係意想不到合拍嘅組合!另一道燒白鱔都好有驚喜,外皮燒得焦香略脆,鹹香十足,但白鱔嘅肉依然嫩滑,到家下依然回味無窮安格斯牛小排又係要俾個Like! 佢嘅肉汁非常juicy,鹹香惹味,鮮嫩嘅肉同脂肪比例真係不得了🤙🏻🤙🏻梅子雞係我另一推介,肉質柔軟、油份重,掃上特制醬油,香口惹味🤤男朋友最愛嘅燒飯糰都無令佢失望,而且紫菜無因為吸收飯粒嘅水份而淋左,非常脆口惹味串燒,仲有多款日式料理,美酒美食絕對係同fd子理想聚腳地!今晚之後真係好似黎左一場味遊日本嘅旅程!

前菜有日本野必食嘅醋醃漬,醃漬青瓜同牛蒡都好醒胃

梅子燒雞

燒飯團

梅子燒雞
2018-10-28 244 浏览
坐落於尖沙嘴既呢一間日本料理,位置非常方便,揸車可以泊喺附近商場,就可以安安落落咁食返餐去到餐廳門口,簡簡單單既招牌,同喺日本既餐廳差唔多,連食物質素同味道都國日本差唔多,仲過之而冇不及㖭煮花螺花螺好甜好彈牙,好鮮甜,味道不俗北海道八爪魚粒粒青瓜酸酸地既青瓜,又淸新又爽口,加上八爪魚既鮮甜,做開胃前菜,認真一流,仲有d粒粒脆脆的,酸酸甜甜,脆卜卜,增加前菜口感白菌/冬菇串燒白菌非常多汁,好juicy,估唔到燒白菌一d都唔乾,一咬,入面既汁溢於口中非常出色加埋木魚絲,味道剛剛好至於冬菇串燒,冇白菌咁多汁,不過冬菇味好香黑豚肉串燒呢個黑豚肉串燒係半肥瘦,燒到有少少油脂香,而且黑豚肉既肉味比普通豚肉更香更濃燒雞皮聽落好似好邪惡,但其實燒到好乾,所以啲油脂已經出晒嚟,食落一啲都唔肥,熱辣辣,脆卜卜,而且非常之香脆,值得推介燒牛舌牛舌好有口感,好juicy ,必食燒白鱔燒白鱔完全冇得輸,個皮燒得好香,白鱔好鮮甜燒白蔥呢一個串燒主要係食白蔥既香同口感,味道不錯燒青椒仔有一d青椒仔好辣,但呢一串一d都唔辣,好好食雞頸肉雞頸肉好有咬口,肉質比較實,味道好香,好少地方有得食,必試小甜薯甜薯好甜好香,一口

煮花螺
花螺好甜好彈牙,好鮮甜,味道不俗
北海道八爪魚粒粒青瓜

白菌/冬菇串燒
加埋木魚絲,味道剛剛好
至於冬菇串燒,冇白菌咁多汁,不過冬菇味好香

黑豚肉串燒

燒雞皮

燒牛舌
牛舌好有口感,好juicy ,必食
燒白鱔
燒白鱔完全冇得輸,個皮燒得好香,白鱔好鮮甜

燒白蔥
呢一個串燒主要係食白蔥既香同口感,味道不錯
燒青椒仔
有一d青椒仔好辣,但呢一串一d都唔辣,好好食
雞頸肉
雞頸肉好有咬口,肉質比較實,味道好香,好少地方有得食,必試

小甜薯
甜薯好甜好香,一口甜薯份量剛好

溫泉蛋雞肉棒
雞肉棒由店內師傅親手製作,免冶雞肉加上雞軟骨,免治雞肉同雞軟骨比例非常合適,所以口感好好得黎又唔會太軟或太硬,雞肉棒同溫泉蛋是天作之合

海鮮茶壺湯
海鮮湯鮮味十足,而且可以加青檸一口原味,一口加青檸,兩種口味,但一樣咁好飮
呢間日本餐廳食物質素非常之高,而且食材好新鮮,亦都燒得好出色,一流
2018-10-26 155 浏览
聽說尖沙咀金巴利街有間唔太起眼嘅串燒居酒屋,今次就同男朋友嚟食個晚餐,談下心事,慢慢感受下餐廳樸素嘅環境,同師傅用心嘅烹調。今次揀咗$688嘅Omakase,包括前菜、12款串燒、煮物、燒物、海鮮等等,非常豐富!聽店員講,呢到嘅師傅會每一朝早都親自去揀選最新鮮嘅食材,每次比我地嘅前菜都會唔同,話想比舊客都有新鮮感啊!而今次我嘅冷盤有煮田螺、煮波菜撈麻醬、清酒蜆~ 之後我地每人有一set12款嘅串燒:燒白蔥(第一次咁樣燒,卜卜脆咁)、黑豚、小青椒、小粟米、白膳(超脆皮!又有魚油香味!我最愛)、雞頸肉 (食得出一撕撕嘅肉,雞頸嫩滑)、牛肝腱肌(係牛橫隔膜下面嘅肉,有少少酒味)、雞腎(多汁)、秋葵(細細條,相對燒出嚟唔會老)、小甜薯 (皮薄到食唔出)、加上木魚嘅白菌(又係好多汁,而且細細舊,方便入口)、最特別嘅食法:雞軟骨棒+溫泉蛋(食到卡卡聲,口感豐富)海鮮就係燒魚,而呢條咁特別O哂嘴嘅就係「BB喜之翅」,食落魚肉好滑、好甜。之後仲有個田螺湯,咁大嘅殼裝住切粒嘅冬菇,新鮮嘅田螺煲出嚟嘅湯寧捨鮮甜!煮物:無花果慢煮黑豚肉,肥肥地嘅黑豚肉食落好淋,甜甜地,好想送一碗飯啊。燒飯團:主廚分別燒症兩

燒飯團:主廚分別燒症兩款口味比我地,有明太子和木魚絲口味,用海苔夾住食,同一般飯團無法相比,燒半焦的飯團表面,豐富了口感更帶出珍珠米米香!

今次嘅用餐體驗好難忘,好多菜式都第一次食,而店員又好用心地介紹比我地聽!對食落肚嘅食物仲了解多咗添!
2018-10-25 148 浏览
一心係黎食Omakase,店員細心會問客人不吃食物,亦會推介季節限定,保證食物新鮮。入到餐廳開放式廚房,最神奇沒有一點油煙,而且裝修時尚,bar枱更可邊吃邊跟師傅聊天。Omakase 廚師發辦 $688喜歡 Omakase 隱藏菜單,廚師不時有新驚喜,分三等級,分別$288、$428同埋$688。要食當然食最正啦,今次試最高價錢Omakase$688。如果客人不吃食物可以特別request,師父會轉其他串燒,客人不怕驚喜變驚嚇。而12串的串燒慢慢上枱,最適合邊聊邊等。Omakase包前菜,全部係涼伴,前菜有東風螺,醬汁入味,螺肉爽滑。仲有青瓜伴八爪魚,八爪魚刺身夠新鮮,味道帶點辣,口感非常滑溜。個餐都好豐富,足足有12串串燒,先黎白菌同香菇,加上醬汁和木魚絲,不錯!仲有日本黑豚肉,黑豚肉肉味香濃,配合少量的孜然粉,十分惹味,咬落脂香肉嫩。跟住係雞頸,雞頸爽口彈牙,醬汁搭配得宜!牛舌很爽口,調味用左黑椒更美味!大蔥同埋秋葵燒至微焦,少量既海鹽已經夠味,香氣四溢 !日本小甜薯,皮脆肉嫩,燒到剛剛好,嫩滑鮮甜。雞骨棒配溫泉蛋係所有串燒當中,個人最喜歡這個!軟滑多汁的雞肉蓉,加上爽脆的雞軟骨,

Omakase 廚師發辦 $688

大蔥同埋秋葵燒至微焦,少量既海鹽已經夠味,香氣四溢 !

日本小甜薯,皮脆肉嫩,燒到剛剛好,嫩滑鮮甜。

雞骨棒配溫泉蛋係所有串燒當中,個人最喜歡這個!軟滑多汁的雞肉蓉,加上爽脆的雞軟骨,口感層次豐富!再加上惹味醬汁和溫泉蛋一齊食,意想不到的驚喜和滋味,這個配搭真的一絕!係店內必食招牌,燒雞肉棒沾上醬油同蛋,香口野味。

凍清酒煮蜆來得正合時,為一連串串燒降降溫,蜆肉大隻又嫩滑,帶上點點清酒香,爽呀。

食到呢度開始有點飽,再黎有無花果醬豚肉,個汁酸酸甜甜好好味,令胃口再開。

這海鮮湯品嚐的方法很特別,以一壺呈上,每次飲用的份量為一小杯,可以慢慢地細嚐!湯內的材料有蜆、花菇和白果,味道鮮甜至極,而且帶有陣陣清香,個人非常喜歡。

黑木一夜乾,即是馬友,醃製過的馬友肉質仍保留鮮美,面層燒至咸咸香香,正呀!

薄燒牛肉,牛肉質非常嫩滑,真正皮香肉滑,加上辣椒醬更令味道昇華。

飯團外層煎至煙靭,有吃飯焦的感覺!
2018-10-24 82 浏览
心情好要食嘢,心情唔好更加要搵好嘢食...原本想落尖咀韓國街食韓嘢,但俾我見到有間門口裝修格調比神秘嘅日式嘢,睇埋餐牌主要食串燒都唔錯就行咗入去...入到去見到幾個型男廚師同侍應今次唔駛食都已經開心番啦…再叫食埋簡直令我由地獄嘅心情轉回人間。先講講個前菜花螺夠甜又有咬口,而個紅酒浸車厘茄簡直係令我再三回味,車厘茄被紅酒浸完完全無咗個 草青味得番個車厘茄嘅甜同埋少少紅酒香,之後就到食串燒樣樣都燒到好好,最緊要係每燒好一串就搵人送上令我食到最新鮮嘅個牛舌又係另一推介除咗厚切外唔韌,夠 juicy又有咬口絕對要食,而另一個雞肉與雞軟骨做成嘅肉串再配埋溫泉蛋,又係一定要叫嚟食,最後就係用茶壺盛載上嘅海鮮湯用茶杯慢慢品嚐,一杯就係清湯,另一杯就滴上新鮮青檸又另一番風味,所以食嘢真係會令我減壓
心情好要食嘢,心情唔好更加要搵好嘢食...原本想落尖咀韓國街食韓嘢,但俾我見到有間門口裝修格調比神秘嘅日式嘢,睇埋餐牌主要食串燒都唔錯就行咗入去...入到去見到幾個型男廚師侍應今次唔駛食都已經開心番啦…再叫食埋簡直令我由地獄嘅心情轉回人間

令我食到最新鮮嘅
,所以食嘢真係會令我減壓

2018-10-23 95 浏览
講到食串燒其實好多地方都有......但講到裝修靚環境好同埋優質串燒好食地方就唔多🙊今次同我朋友去尖沙咀知道新開左一間叫黑木串燒店當我地去到 店舖個門口真係不敢相信呢間係食串燒😅因為裝修好特別好似去咗日本居酒屋咁裝修好靚😍介紹一下呢度串燒有單點之外仲有廚師發辨!廚師發辨價錢有288,438,688呢度咁靚當然要叫個最貴688享受一下啦👏🏻👏🏻👏🏻前菜有煮花螺,青瓜北,海道八爪魚串燒有:雞肉,腿雞頸肉,聖子,冬菇,燒白鱔皮等等......🙊🙊仲有一個慢煮黑豚肉👍🏻👍🏻之後仲有一條魚叫馬友一夜光,師傅說條魚隔夜曬乾再攞來燒非常用心👏🏻👏🏻👏🏻最後有一壺海鮮茶壺湯,外貌似功夫茶壺,但裏面有花甲同幾款海鮮非常之鮮甜...可以再加上青檸非常之特別好飲😋😋😋

介紹一下呢度串燒有單點之外仲有廚師發辨!
廚師發辨價錢有288,438,688
呢度咁靚當然要叫個最貴688享受一下啦👏🏻👏🏻👏🏻

前菜有煮花螺,青瓜北,海道八爪魚
仲有一個慢煮黑豚肉👍🏻👍🏻

2018-10-22 89 浏览
好姐妹轉咗新工,升職又加人工,梗係要食好嘢賀一賀佢!上網見到呢間新餐廳環境唔錯,omakase食串燒而唔係食壽司,幾特別,一於試吓~日本風嘅裝修,以木色為主,好warm,光猛,一啲都唔似平時食串燒嘅地方咁黑麻麻~ 一定係餐廳對自己嘅抽油煙度和整潔度充滿信心!的確好乾淨,地面亦無油淋淋!Very Good!我地叫咗個$688餐,超級多嘢食!很豐富!食物樣樣都好新鮮、入味!師傅燒烤功夫屬頂級,不但燒到外面勁脆!內面仍然保持juicy!調味仲啱啱好,唔會太鹹!確實同外面嘅不一樣!前菜花螺+八爪魚,夠凍又夠爽!串燒12串豬腩肉最好味!豬油齒頰留香!白鱔都好難忙因為燒得好脆!仲有鮮冬菇、尖椒、白蘑菇、雞頸肉、雞心、雞腎、白蔥、玉米雞肉棒配溫泉蛋,係日本嘅味!雞腿肉,起骨,醃料特別,顯得不平凡煮物日本清酒煮蜆,凍食,清酒味勁香!吸物蜆湯,清澈見底,熱辣辣,食完咁多乾嘅串燒,飲呢個湯,實在是太美好!用茶壺裝,幾可愛!燒物燒魷魚,本身唔鍾意食因為怕un,但呢度好爽口彈牙,好好味wor~季節性海鮮燒魚經過一晚風乾,超級入味同乾身!蘸上酸酸的醬汁,可口!食事姐係飯,其實食到呢一刻已經好飽,不過見到個飯糰燒
好姐妹轉咗新工,升職又加人工,梗係要食好嘢賀一賀佢!

前菜
花螺+八爪魚,夠凍又夠爽!

串燒12串
豬腩肉最好味!豬油齒頰留香!白鱔都好難忙因為燒得好脆!
仲有鮮冬菇、尖椒、白蘑菇、雞頸肉、雞心、雞腎、白蔥、玉米
雞肉棒配溫泉蛋,係日本嘅味!
雞腿肉,起骨,醃料特別,顯得不平凡

煮物
日本清酒煮蜆,凍食,清酒味勁香!

吸物

季節性海鮮
燒魚經過一晚風乾,超級入味同乾身!蘸上酸酸的醬汁,可口!

食事
姐係飯,其實食到呢一刻已經好飽,不過見到個飯糰燒得咁靚,我地都一樣食晒。滿足!

另外值得一讚係餐廳服務,態度一流!既有毛巾抹手,又有店員細心遞上食物和飲料餐牌和講解,猶如置身日本!成餐飯亦頻頻換碟,一道菜跟一道菜,時間控制得好好!同朋友吹水食飯慶祝都好啱黎呢度!唯一係抽風可以再好d~
整體好滿意!
2018-10-11