2023-02-22 39 浏览
🚩 黑布小巷 台灣就嚟開關啦~除咗日本之外,相信好多人都好掛住台灣🤤我都好想快啲去台灣瘋狂食食食,而家就等我喺香港食住先啦〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈蕃茄紅燒台式牛肉麵 $78超級大一碗,牛肉足足有4-5舊好大舊用嘅係牛肋條,而且已經炆得好淋好入味麵都係平時我地食粗粗圓圓嘅麵線,十分筋道配料仲有雞蛋,蘿蔔同紅蘿蔔湯底充滿茄蓉,增添左蕃茄嘅甜酸味,好開胃🌈台式肉蛋芝士吐司 $56超級有驚喜嘅吐司‼️裏面嘅蛋係流心蛋,蛋汁混合麵包同埋豬扒,所以吐司整體都唔會乾裏面嘅豬扒有兩片,唔係好厚嗰啲,不過食落甜甜地,勁香蜜汁味配搭埋巨量芝士,鹹甜鹹甜嘅配搭,令人欲罷不能🌈甜不辣 $28第一次見原片上嘅甜不辣咬落煙煙韌韌,有魚肉嘅香味🌈黑布台式香腸 $28超級新鮮,會辣親嘴嗰隻外皮做到好脆身呢款台灣腸肉感比較重,真係會食到一粒粒肉粒嘅感覺🌈芝士吞拿魚粟米蛋餅 $42超級大份蛋餅,裏面除咗有好多吞拿魚之外,仲加咗少少蔥黎增香喺台灣嘅味道🌈冬瓜茶 $9
🚩 黑布小巷
🌈蕃茄紅燒台式牛肉麵 $78
超級大一碗,牛肉足足有4-5舊好大舊
用嘅係牛肋條,而且已經炆得好淋好入味
麵都係平時我地食粗粗圓圓嘅麵線,十分筋道
配料仲有雞蛋,蘿蔔同紅蘿蔔

湯底充滿茄蓉,增添左蕃茄嘅甜酸味,好開胃

🌈台式肉蛋芝士吐司 $56
超級有驚喜嘅吐司‼️
裏面嘅豬扒有兩片,唔係好厚嗰啲,不過食落甜甜地,勁香蜜汁味
配搭埋巨量芝士,鹹甜鹹甜嘅配搭,令人欲罷不能

🌈甜不辣 $28
第一次見原片上嘅甜不辣
咬落煙煙韌韌,有魚肉嘅香味

🌈黑布台式香腸 $28
超級新鮮,會辣親嘴嗰隻
外皮做到好脆身
呢款台灣腸肉感比較重,真係會食到一粒粒肉粒嘅感覺

🌈芝士吞拿魚粟米蛋餅 $42
超級大份蛋餅,裏面除咗有好多吞拿魚之外,仲加咗少少蔥黎增香
喺台灣嘅味道

🌈冬瓜茶 $9
2023-02-22 149 浏览
✨黑松露焦糖洋蔥日本飛牛驒芝士蛋吐司($98)期間限定產品,本黑松露控一見到有黑松露就忍唔住叫 😆。蛋汁真係流晒出嚟(望住勁開心),肉肉部份比較淋軟,再加上芝士、甜洋蔥嘅多重下配搭整個吐司十分飽滿惹味 🤤。✨ 蕃茄紅燒台式牛肉麵($78)蕃茄湯底幾濃郁,肉肉墩得好淋軟入味,咬開一絲一絲 😋,配埋紅蘿蔔同白蘿蔔中和返少少油膩感。麵底偏淋,整體份量幾大份(打隔中 🫣)。✨ 蝦餅(3塊)(跟牛肉麵+$28)蝦肉部份幾彈牙,外皮炸得酥脆。✨ 芋頭椰汁三色圓($46)三色圓煮得岩岩好,好煙韌有咬口 🤭,芋頭椰汁幾綿密 😆。✨ 凍頂烏龍(跟吐司 +$12)自家制冰泡茶,幫助解膩 😝。✨ 冬瓜茶(少甜)(跟牛肉麵 +$9)都係自家制,甜度固定咗係少甜,飲落覺得適中 😙。·店舖之前喺葵廣做外賣店嘅時候買過外賣覺得唔錯,今次再去堂食店坐低食 😝,出品依然唔錯 😙,性價比高,整體滿意。店舖除咗荔枝角店,另外係北角都有一間分店 💁🏻‍♀️。·🧾 免加一服務費💰 $271❤️ Follow @852foodietraveller ✨
✨黑松露焦糖洋蔥日本飛牛驒芝士蛋吐司($98)
黑松露焦糖洋蔥日本飛牛驒芝士蛋吐司

✨ 蕃茄紅燒台式牛肉麵($78)
蕃茄紅燒台式牛肉麵

✨ 蝦餅(3塊)(跟牛肉麵+$28)
蝦肉部份幾彈牙,外皮炸得酥脆。
蝦餅

✨ 芋頭椰汁三色圓($46)
三色圓煮得岩岩好,好煙韌有咬口 🤭,芋頭椰汁幾綿密 😆。
芋頭椰汁三色圓

✨ 凍頂烏龍(跟吐司 +$12)
自家制冰泡茶,幫助解膩 😝。
凍頂烏龍茶

✨ 冬瓜茶(少甜)(跟牛肉麵 +$9)
都係自家制,甜度固定咗係少甜,飲落覺得適中 😙。
冬瓜茶

蝦餅
芋頭椰汁三色圓
凍頂烏龍茶
冬瓜茶
✔️慢烤雞腿芝士蛋吐司 $56呢個真係好好食🥰雞腿又大件又滑 最鍾意佢嘅醬汁 食落甜甜地 😋 加埋好澎湃嘅芝士真心好正🧀 ✔️蕃茄紅燒台式牛肉麵 $78呢個面好足料😚食到啖啖蕃茄蓉🍅牛肋條亦都好大件同軟淋 白蘿蔔都好入味 見到餐廳裏面好多人都叫🤤✔️芋頭椰汁三色圓(凍) $46椰漿味極重🥥 芋圓口感煙韌 仲食到粒粒芋頭 講唔停好鍾意😍✔️芝士火腿蛋餅$37呢個蛋餅好地道😝 外皮軟淋 芝士火腿分量充足 唔錯👍🏻✔️黑布台式香腸(2條)$28口感紮實 高粱酒味重🥃又唔會太油膩☺️
✔️慢烤雞腿芝士蛋吐司 $56

呢個蛋餅好地道😝 外皮軟淋 芝士火腿分量充足 唔錯👍🏻

✔️黑布台式香腸(2條)$28
口感紮實 高粱酒味重🥃又唔會太油膩☺️

2023-02-20 86 浏览
荔枝角工廈裡有間人氣餐廳,餐廳主打台灣美食,已經成為我地嘅飯堂😎。台式肉蛋芝士吐司🍞香脆吐司夾著半熟流心蛋、豬扒、雙重瀑布芝士,口感豐富。簡單就是美味❤️。花枝丸配准鹽爽口彈身,鹹鹹香香好惹味😋。蕃茄紅燒台式牛肉麵🍜啖啖蕃茄蓉,湯頭落足心機,酸酸甜甜好開胃🥰。牛肋條軟腍入味,配搭滷蛋和爽甜蘿蔔,非常美味。桂花雪梨羅漢果茶羅漢果茶有熱有凍,寫明不加糖,養生之選🥰。芋頭椰汁三色圓(凍)三色圓有芋圓、地瓜圓、紫薯圓。口感煙韌Q彈,椰汁底超濃郁。為食妹👧🏻超鍾意☺️。
台式肉蛋芝士吐司🍞
香脆吐司夾著半熟流心蛋、豬扒、雙重瀑布芝
士,口感豐富。簡單就是美味❤️。
花枝丸配准鹽
爽口彈身,鹹鹹香香好惹味😋。
蕃茄紅燒台式牛肉麵🍜
桂花雪梨羅漢果茶
羅漢果茶有熱有凍,寫明不加糖,養生之選🥰。
芋頭椰汁三色圓(凍)
睇IG見到「黑布小巷」的吐司好足料吸引,Bookmark咗一段時間,今次同男友平日晚上嚟到,入座率高小店座落於工業大廈4️⃣樓位置,用上懷舊吊扇,感覺像飯堂先在櫃檯落單再由店員送上食物==========🔹番茄紅燒台式牛肉麵 $78大大碗非常足料,有數件厚身又大件的牛肉,兩大件蘿蔔,一大件紅蘿蔔同一隻鹵蛋牛肉煮至軟腍帶不錯的牛味,肥瘦比例適中蘿蔔及紅蘿蔔煮得夠腍,吸湯後極鮮甜;鹵蛋入味有蛋香麵條軟滑微彈;湯底充滿牛香及微酸的番茄味道推介指數:9.5/10==========🔹慢烤雞腿芝士蛋吐司 $56上檯時熱辣辣而且賣相非常吸睛,海量的芝士令人感覺非常邪惡😆吐司經烘烤帶焦脆感,配合極惹味而Juicy又嫩滑的大大塊燒汁雞扒,份量極多又濃郁的拉絲芝士,香滑煎蛋及少量沙律醬,係完美的結合呢個吐司我俾滿分推介指數:10/10==========🔹芝士火腿蛋餅 $38為小店的新產品,切成6️⃣件蛋餅內的煎蛋份量充足,帶不錯的蛋香雞蛋,經煎香的火腿,帶鹹香芝士加上少量蔥花配合較軟身的蛋餅皮,口感嫩滑細緻,層次豐富蛋餅上加上少量酸甜醬汁,更滋味$3️⃣8️⃣絕對係佛心價推介指數:9/10==========🔹芋頭椰
小店座落於工業大廈4️⃣樓位置,用上懷舊吊扇,感覺像飯堂
先在櫃檯落單再由店員送上食物
🔹番茄紅燒台式牛肉麵 $78
牛肉煮至軟腍帶不錯的牛味,肥瘦比例適中
蘿蔔及紅蘿蔔煮得夠腍,吸湯後極鮮甜;鹵蛋入味有蛋香
麵條軟滑微彈;湯底充滿牛香及微酸的番茄味道
推介指數:9.5/10
🔹慢烤雞腿芝士蛋吐司 $56
上檯時熱辣辣而且賣相非常吸睛,海量的芝士令人感覺非常邪惡😆
呢個吐司我俾滿分
推介指數:10/10
🔹芝士火腿蛋餅 $38
為小店的新產品,切成6️⃣件
蛋餅內的煎蛋份量充足,帶不錯的蛋香
蛋餅上加上少量酸甜醬汁,更滋味
$3️⃣8️⃣絕對係佛心價
推介指數:9/10
🔹芋頭椰汁三色圓 $46
大大碗的芋頭糖水加入三色芋圓
芋頭已煮到跟糖水融合,糖水加入椰奶,芋頭味突出,甜度恰好,質感綿滑
三色芋圓為較大粒的一種,口感煙韌有彈性
推介指數:8.5/10
==========
🔹養生茶:桂花雪梨羅漢果茶 (套餐加配價 $15)
可選熱/凍
羅漢果茶每日新鮮製作,不加糖及防腐劑;有清肺潤喉,止咳化痰功效
飲落清甜易入口,甜度不高
推介指數:8/10
免加一埋單$2️⃣4️⃣8️⃣
整體用餐體驗非常滿意,連男友都大讚好食又抵食
食物足料美味又做到一絲不苟,店員態度親切友善又有禮
加上定價非常良心,性價比超高,係值得經常回訪的小店
難怪網上可以零負評🥹
2023-02-15
  • 蕃茄紅燒台式牛肉麵
  • 慢烤雞腿芝士蛋吐司
  • 芋頭椰汁三色圓
  • 芝士火腿蛋餅
2023-02-18 58 浏览
台灣開翻自由行啦😆為左自己嘅復活節假plan好去旅行玩咩地方🧳點知睇完行程成日都想食台灣野😂今次試依間台灣餐廳🍴同好多小店一樣都開喺工廈😌★台式肉蛋吐司 $46吐司係依間餐廳招牌菜,個包面脆卜卜但加埋半熟蛋同薄薄豬扒肉配搭,濕潤唔會好乾,味道亦同台灣啲吐司好似,過到下口癮👍🏻good★黑糖紅棗薑三色圓(凍) $38糖水好味 , 啲丸咬落都唔錯 😊好食★ 古早味手工滷肉飯 $48肥豬肉啲油令碗飯油香味好香睇落令立立👍🏻加兩塊黃蘿蔔食可以無咁油膩, 但啲肉我覺得有啲硬 ,好彩調味適中🍴我最後都食晒★古早味冬瓜茶 $22不過不失既飲品 ★炸甜不辣 $38 間間都差唔多味, 但去任何一間台灣餐廳我都一定會叫😂😂要等位, 快餐形式, 坐位一般,但服務都幾好☺️最緊要吐司好食😋
今次試依間台灣餐廳🍴同好多小店一樣都開喺工廈😌

★台式肉蛋吐司 $46

★黑糖紅棗薑三色圓(凍) $38
糖水好味 , 啲丸咬落都唔錯 😊好食

★ 古早味手工滷肉飯 $48

★古早味冬瓜茶 $22
不過不失既飲品

★炸甜不辣 $38
間間都差唔多味, 但去任何一間台灣餐廳我都一定會叫😂😂

• 台式肉蛋芝士吐司
  • 黑糖紅棗薑三色圓
  • 甜不辣
3K
2023-02-16 44 浏览
荔枝角呢度除咗商場入面好多食店外,附近工廈都好多選擇,是日就黎左億利中的黑布小巷度食。四樓出𨋢就見到黑布小巷嘅門口,一啲都唔難搵。店內用qr code落單,食品選擇唔算太多,但又好多野想試🤭🍱手工滷肉雞扒便當雞扒即叫即炸熱辣辣,咬落超脆口,厚身肉嫩,仲有兩大塊勁正👍滷肉半肥瘦又入味,其他配菜有滷蛋、肉鬆、鹹菜同椰菜,味道豐富有口感,飯用上珍珠米,軟綿有飯香,碗飯仲係超大碗,建議一碗share食,如果唔係試唔到其他野食啦😝🥪慢烤雞腿芝士蛋吐司呢個真係超好食‼️勁多芝士,再加上流心蛋嘅蛋汁,塊吐司吸滿醬汁同雞油超正,而且好足料,拎上手係勁厚㗎,半份都已經飽飽了。🧀芝士呑拿魚粟米蛋餅開頭唔知啲野食咁大份,仲叫左份蛋餅,因為鍾意食佢煙韌嘅口感,同埋至正係多醬汁,呢度兩樣都做到無失望😁入面夾左好多呑拿魚沙律同粟米,一夾已經爆出黎,正👍🍠芋頭椰汁三色圓外表睇落平平無奇嘅糖水一碗,點知食落有驚喜,個糖水超濃芋頭味,又香又滑,甜度剛好。三色圓有芋圓、紫薯圓同地瓜圓,自家出品黎,比其他店食到嘅大粒,仲好煙韌彈牙添,唔好比外表呃到,好有實力嘅一碗糖水😍🧋凍頂烏龍 & 桂花雪梨羅漢果茶跟主食加飲品有優惠,叫左
四樓出𨋢就見到黑布小巷嘅門口,一啲都唔難搵。
🍱手工滷肉雞扒便當
🥪慢烤雞腿芝士蛋吐司
🧀芝士呑拿魚粟米蛋餅
🍠芋頭椰汁三色圓
🧋凍頂烏龍 & 桂花雪梨羅漢果茶
跟主食加飲品有優惠,叫左杯烏龍茶,無糖加上茶味清香,好飲👍另一杯叫左羅漢果茶,微甜帶有雪梨同桂花香,都好好飲👍
個落單介面簡單易用,落完先去埋單,好快食物就送上黎啦,仲唔使收加一添😙
2023-02-13
2023-02-15 32 浏览
以前去旺角食黑布小巷 坐喺巷仔出面係幾有feel嘅😂 當然依家見到佢地開左分店 坐得舒服啲緊係要繼續支持啦😍荔枝角D2 Place對面工廈 食完仲可以過去行下市集👫▫️慢烤雞腿芝士蛋吐司 ($53)雞腿肉質夠Juicy又入味 個蛋仲要流心架芝士溶曬既狀態 咬落去好邪惡😍▫️甜不辣 ($28)大大塊甜不辣 我就係鍾意佢個煙韌口感再點泰式辣醬一流👍▫️蕃茄紅燒台式牛肉麵 ($78)新品蕃茄紅燒牛肉麵 個蕃茄湯好濃郁用上牛肋條好重牛味 個蘿蔔超級入味麵質Q彈 仲有隻滷水蛋 非常足料👍▫️芝士火腿蛋餅 ($38)爆哂餡 食落好飽滿 必須要加埋芝士🧀▫️桂圓杞子玫瑰三色圓 ($38)本身都好飽 朋友又話想整多碗糖水😂三色芋圓好QQ 喜歡佢個芋頭味真係有粒香芋喺入面😍 另加$5/$8 可以要多杯冬瓜茶/桂花烏龍用台灣空運既冬瓜磚 日日新鮮自家煲而成桂花烏龍自家製用台灣茶葉整既冷泡茶茶味好香好出😍😍 飲唔哂都可以拎走
以前去旺角食黑布小巷
坐喺巷仔出面係幾有feel嘅😂
當然依家見到佢地開左分店
坐得舒服啲緊係要繼續支持啦😍
荔枝角D2 Place對面工廈 食完仲可以過去行下市集👫

▫️慢烤雞腿芝士蛋吐司 ($53)
雞腿肉質夠Juicy又入味 個蛋仲要流心架
芝士溶曬既狀態 咬落去好邪惡😍

▫️甜不辣 ($28)
大大塊甜不辣 我就係鍾意佢個煙韌口感
再點泰式辣醬一流👍

▫️蕃茄紅燒台式牛肉麵 ($78)
新品蕃茄紅燒牛肉麵 個蕃茄湯好濃郁
用上牛肋條好重牛味 個蘿蔔超級入味
麵質Q彈 仲有隻滷水蛋 非常足料👍

▫️芝士火腿蛋餅 ($38)
爆哂餡 食落好飽滿 必須要加埋芝士🧀

▫️桂圓杞子玫瑰三色圓 ($38)
本身都好飽 朋友又話想整多碗糖水😂
三色芋圓好QQ 喜歡佢個芋頭味真係有粒香芋喺入面😍

另加$5/$8 可以要多杯冬瓜茶/桂花烏龍
用台灣空運既冬瓜磚 日日新鮮自家煲而成
桂花烏龍自家製用台灣茶葉整既冷泡茶
茶味好香好出😍😍 飲唔哂都可以拎走
2023-02-13 38 浏览
黑布小巷。自從上次食完之後,又心思思過咗嚟食吐司。台式肉蛋芝士吐司熱辣辣即叫即做麵包外層烘到好脆口裡面啲豬扒夾埋爆汁半熟流心蛋芝士再配埋佢哋既自家制醬汁食落真係好好味😋店舖仲提供埋透明膠手套比你食吐司真係好窩心❤️花枝丸配淮鹽(5粒)加配呢個小食仲有優惠花枝丸大大粒新鮮炸起咬落彈牙堅有花枝味有口感👍芝士火腿肉鬆蛋餅呢個台式傳統蛋餅餡料有芝士、火腿同肉鬆一層層既蛋餅食落好滿足,感覺就好似去咗台灣啲夜市到食咁。真係好有風味。桂花烏龍茶係冷泡茶我真係飲到桂花味😆芋頭椰汁三色圓(左)桂圓杞子玫瑰三色圓(右)飲埋呢碗湯水真係好似去咗台灣一趟咁😋
黑布小巷。自從上次食完之後,
又心思思過咗嚟食吐司。

台式肉蛋芝士吐司
熱辣辣即叫即做麵包外層烘到好脆口
裡面啲豬扒夾埋爆汁半熟流心蛋芝士
再配埋佢哋既自家制醬汁
食落真係好好味😋
店舖仲提供埋透明膠手套比你食吐司
真係好窩心❤️

花枝丸配淮鹽(5粒)
加配呢個小食仲有優惠
花枝丸大大粒新鮮炸起
咬落彈牙堅有花枝味有口感👍

芝士火腿肉鬆蛋餅
呢個台式傳統蛋餅
餡料有芝士、火腿同肉鬆

一層層既蛋餅食落好滿足,
感覺就好似去咗台灣啲夜市到食咁。
真係好有風味。

桂花烏龍茶
係冷泡茶我真係飲到桂花味😆

芋頭椰汁三色圓(左)
桂圓杞子玫瑰三色圓(右)
飲埋呢碗湯水真係好似去咗台灣一趟咁😋
  • 台式肉蛋芝士吐司
  • 黑糖紅棗薑三色圓
  • 桂花烏龍茶
  • 花枝丸
  • 芋頭椰汁三色圓
2023-02-12 30 浏览
黑布小巷好耐之前喺旺角食過一次,佢個吐司同埋芋圓真係世一咁好食 😍 而家荔枝角仲有埋坐位,一直都想去食多次 🤤 前幾日去睇想見你 💕 一於開場前食返個台式美食應下景先啦 🙌🏻慢烤雞腿芝士蛋吐司厚厚嘅雞腿肉烤得非常之嫩滑 😍 流心蛋、瀑布芝士配合埋甜甜地嘅自家醬汁超美味!吐司烘得夠香,成個 combination 超讚 😍 店家仲好貼心比埋手套我地,因為一口咬落去真係會爆汁 🤩 台式吐司系列必食 🙌🏻古早味滷肉飯大大碗超級有誠意 🤤 豬腩肉肥瘦適中,而且超入味 🙆🏻‍♀️ 自家製嘅滷水汁夠曬香濃,仲有埋酸蘿蔔 balance 返成件事 👍🏻 最正嘅係,佢嘅滷肉份量超多,我哋直頭有一種滷肉多過飯嘅感覺芝士火腿肉鬆蛋餅(荔枝角店限定)蛋餅萬歲 😍 滿滿嘅肉鬆同埋厚切火腿,加埋啖啖芝士嘅蛋餅,仲有自家醬汁,煎得好香,口感豐富,足料到不得了 😋 我一個人可以吞一份 🤤黑布小巷每一個系列都好高質 👍🏻 雖然今次飽到未有 quota 食芋圓(佢地真係好足料份量好大 😂),但真心芋圓系列係好唔錯的!🙌🏻

慢烤雞腿芝士蛋吐司

古早味滷肉飯

芝士火腿肉鬆蛋餅(荔枝角店限定)

黑布小巷呢間台灣菜好出名,就同朋友book枱過去試吓。我地今晚食咗慢烤雞腿芝士蛋吐司,真係好正呀!雞腿烤得酥香,再加埋芝士同蛋吐司,令人食得飽飽。之後就係蕃茄紅燒台式牛肉麵,味道香嘅蕃茄蓉令人愛不釋口,加埋入味啲蘿蔔,再配合香濃啲滷水蛋,真係好好味呀!此外,啲秘製牛肋條真係好香濃,牛肋條肉質鮮嫩,絕對係一道唔可以錯過嘅菜式。接著係花枝丸配淮鹽,鹹味同花枝丸啲彈牙口感啱啱合適,而桂花烏龍茶同自家製冬瓜茶味道亦好清新,令人回味。最後就係每天新鮮製作啲芋頭椰汁三色丸,味道好好,好彈牙,配上鮮甜啲椰汁,絕對係一道唔好錯過嘅甜品。其他環境及餐牌
黑布小巷呢間台灣菜好出名,就同朋友book枱過去試吓。

其他環境及餐牌
2023-02-12 43 浏览
星期五晚上7:00pm的晚飯時間到達餐廳, 門外有十多人在輪候入坐. 等了大約25分鐘, 終於可以坐下點餐. 這間餐廳差不多完全用self-serve模式營運, 自己scan QR code點餐, 並且自行在網上結帳. 當天所有飯麵主食全部售完, 但員工是完全不知情, 要顧客詢問樓面員工再代為詢問廚房員工才能得到確認, 而所有在外面排隊的顧客也全不知情. 作為一間餐廳, 是不是應該主動通知在外排隊的顧客主食已售完, 免得白白浪費時間等候呢?

2023-02-10
2023-02-11 54 浏览
一啲工業中心其實真係有好多人世美食,荔枝角就係其中一個地方,呢一間餐廳都係台灣菜裏面幾出名嘅,店家標榜用咗傳統台式做法👀,滷水汁都係自行調配,小編亦都係因為佢哋嘅招牌芝士吐司而專登過去😋 吐司烤到脆身,再配上美國大草原穀飼豬扒、半熟流心蛋再加自家製醬汁。吐司裏面嘅豬肉餡好淋好入味。飲品仲叫咗羅漢果茶➕古早味冬瓜茶,全部都係真材實料👍🏻完全冇添加任何糖分,甜度適中啱啱好
番茄紅燒台式牛肉麵
台式肉蛋艺士吐司
紅糖紅棗薑三色圓
2023-02-09
番茄紅燒台式牛肉麵
台式肉蛋艺士吐司
紅糖紅棗薑三色圓
2023-02-09 28 浏览
前兩日去開荔枝角嗰邊,同朋友一齊夜晚一齊食呢間台灣菜。麻辣鬼椒雞腿芝士蛋吐司$55呢個吐司真係好好食!!首先真係爆餡,雞腿肉好嫩滑,個醬汁有少少辣辣地,又唔算太辣,仲有好多香濃嘅芝士,同埋流心嘅雞蛋,好好食。蝦餅+$28有三塊,炸得香脆,配埋泰式辣醬好食。蕃茄紅燒台式牛肉麵$78好大碗麵,麵質彈牙,牛肉係煮得軟淋嘅牛肋條,配埋小棠菜、紅蘿蔔、白蘿蔔同埋滷蛋,加上番茄紅燒湯底,呢碗麵好豐富。芝士蛋餅$35蛋餅好香,入面有香蔥、蛋同埋流心嘅芝士,食落好香濃芝士味。冬瓜茶+$5冬瓜茶味道香甜。桂花雪梨羅漢果茶+$12感覺好健康,好似話冇再添加糖,飲到天然嘅雪梨同羅漢果味。芋頭椰汁三色圓$46有好多芋圓,大大碗夠兩個人share。芋頭椰汁味道香濃。
前兩日去開荔枝角嗰邊,同朋友一齊夜晚一齊食呢間台灣菜。

麻辣鬼椒雞腿芝士蛋吐司$55

蝦餅+$28
有三塊,炸得香脆,配埋泰式辣醬好食。

蕃茄紅燒台式牛肉麵$78

芝士蛋餅$35
蛋餅好香,入面有香蔥、蛋同埋流心嘅芝士,食落好香濃芝士味。

冬瓜茶+$5
冬瓜茶味道香甜。

桂花雪梨羅漢果茶+$12
感覺好健康,好似話冇再添加糖,飲到天然嘅雪梨同羅漢果味。

芋頭椰汁三色圓$46
有好多芋圓,大大碗夠兩個人share。芋頭椰汁味道香濃。
2023-02-07 65 浏览
臨近荔枝角地鐵站, 步行數分鐘就到達餐廳, 算是十分方便。 地方寬闊, 有通明的窗口, 近窗口坐十分舒服。餐廳嘅招牌係蛋吐司,有多款選擇,我地最後選擇咗慢烤雞腿芝士蛋吐司,熱辣辣,香濃嘅芝士味,非常好食,強烈推薦。古早味手工滷肉飯,同街邊嘅滷肉飯唔同,滷肉大大粒大大碗,滿足各大食肉獸👍🏻自家製既冬瓜茶非常有驚喜,甜味適中,比起羅漢果茶好飲👍🏻最後食左一個芋頭椰汁三色丸,又係大大粒大大碗,味道太甜,整體一般。

自家製既冬瓜茶非常有驚喜,甜味適中,比起羅漢果茶好飲👍🏻