【自費文】 行銅鑼灣經過成日見到,group友又極度推介就第一次去食麻辣派對la~~~題外話:等lift都等咗幾耐先上到去  Venus好鐘意食麻辣,但係唔鐘意食帶騷味麻辣,即係海底撈果種麻辣,有牛油底都係騷騷地,好怕騷味,所以每次試新舖麻辣都係搏大細咁>< 我相信都會有人同Venus一樣怕麻辣底有陣騷味,好在今次試依間麻辣派對就唔係騷味麻辣la!麻辣派對主打川菜,晚市有一爐爐水煮系列(本menu幾靚^^)一坐低就有前菜食非常肚餓關係即刻落Order,叫咗個豆花小麵 Venus食完第一啖就大呼好在唔係我唔鐘意果種麻辣,前程提要的騷味麻辣。之後就要讚一讚個麵,味道有d似細個爸爸帶我地一家大細返大陸食果d人手拉麵味,好有口感,本身麵已經好有味道,加埋麻辣好夾,我先試試小麻辣,比想像中辣,嘴唇都麻咗,豆花滑滑的夾麵一齊食好有層次感。我覺得自己食到中辣,下次試試^^泡椒家常雞 依碟真係唔小嘢,用咗幾款辣椒炒成,用個醬撈飯食超惹味!辣中帶酸味味,不過叫小辣都好辣下,店員一早已經溫馨提示依個餸比其他辣,好在叫小辣,唔係真係食唔到,勇士可以挑戰一下 小插曲: D椒切得非常似去皮青瓜關
【自費文】

題外話:等lift都等咗幾耐先上到去

一坐低就有前菜食

非常肚餓關係即刻落Order,叫咗個豆花小麵

泡椒家常雞

小插曲: D椒切得非常似去皮青瓜關係,第一啖咬完即刻吐出嚟......又酸又辣,影相有色差...實物睇連醬汁真係fake哂...

唔知係咪知客人食辣要飲大杯d飲品,比平時餐廳d杯係大杯d
如果唔係真係要叫2杯先得

套餐唔使加錢有燉湯飲!!!
一日唔飲湯唔安樂Venus真係好開心!成盅上五指毛桃燉雞湯真係超好味,某程度上我再食係會為咗碗湯而去!

套餐仲會送甜品,細細杯紅糖桂花冰粉
清甜桂花香味,凍凍地中和一下辣味,好滿足咁食完一餐

粉麵套餐$35起(雖加一),有前菜、燉湯或飲品、甜品真係好抵食,下次再試試其他再報告一下

麻辣派對:
地址: 銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場4樓R1號舖
電話號碼: 21784898
2018-01-01
  • 豆花小麵
  • 五指毛桃燉雞
  • 紅糖桂花冰粉
2017-12-08 72 浏览
本不是能吃辣的人,卻又有一群愛辣的家人,聚在一起試一試麻辣派對。餐廳環境很不錯,以往去食川菜總是酒樓/大排檔格局,總有點油油膩膩的,這裡很整潔,座位也算舒適。重慶炸醬涼麵(小辣)涼麵上鋪上添了辣椒醬的肉碎、花生、芫茜等,帶花椒香味,味道酸酸辣辣,非常惹味。麵量頗大,超過二人份量。蒜泥白肉(小辣)五花肉上鋪滿金黃蒜泥,醬油、辣椒油味道調得很剛好,不會過鹹,肉切得好漂亮,每片都差不多厚度,是今晚我最喜愛的菜式。乾煸四季豆(小辣)是怕辣人士必點的菜式。味道惹味開胃,很有鑊氣炒得很香,辣度是眾多道菜中最不明顯的!健康三拌(小辣)有木耳、青瓜和海蜇,擺盤很精緻。它的辣度最令我驚訝,本以為這個涼拌菜是最不辣的,卻是整頓飯中最辣的一碟,爸爸吃得很爽,我不太能吃辣就不多吃了。吃完之後有桂花冰粉解辣,很貼心!

這裡很整潔,座位也算舒適。

重慶炸醬涼麵

重慶炸醬涼麵(小辣)
涼麵上鋪上添了辣椒醬的肉碎、花生、芫茜等,
帶花椒香味,味道酸酸辣辣,非常惹味。
麵量頗大,超過二人份量。

蒜泥白肉

蒜泥白肉(小辣)
肉切得好漂亮,每片都差不多厚度,是今晚我最喜愛的菜式。

乾煸四季豆

乾煸四季豆(小辣)是怕辣人士必點的菜式。

健康三拌

健康三拌(小辣)有木耳、青瓜和海蜇,擺盤很精緻。
它的辣度最令我驚訝,本以為這個涼拌菜是最不辣的,
桂花冰粉

吃完之後有桂花冰粉解辣,很貼心!
重慶炸醬涼麵
健康三拌
2017-11-14 76 浏览
一個鐘頭食飯時間12:10叫左嘢12:35先黎個薯粉,到12:45遲過我地黎嘅人啲嘢都到齊,我地餸同嘢飲都未到,同個職員講我地食飯時間夠鐘要走,仲要比人鬧我地催催催都話整緊囉

2017-11-09 57 浏览
首先黎個前菜雲耳,爽口彈牙之餘仲酸酸地,先刺激一下胃酸,非常之咁開胃,值得一讚!叫咗個麻辣五香牛腩小麵,將麵線放入小小嘅湯底,一齊放落口,個種麻同辣嘅香味即刻湧出黎,刺激我嘅味蕾,不斷咁樣想食多啲食多啲,但係身上面啲汗又情不自禁地自己湧出來,所以食麻辣真係好過癮。另外牛腩煮到林一林,完全唔會覺得好乾好難咬,口感一流!

2017-09-30 95 浏览
今日黎到熱鬧既銅鑼灣。等lift上餐廳既時間好多姐姐係到塞啲傳單俾我地。不過已經一早揀好左餐廳。所以。。。。。一上到去就有人入去不過餐廳都已經full左8成加啦。燈光暗暗禁同佢個餐廳名好match 😝😝因為得2個人既關係雖然好多野想試。不過都唔夠嗌禁多。見到隔離檯啲野食都好大碟下。。最尾係揀左一個酸菜江團魚。再加幾個配菜。炒土豆行人同埋口水雞既。3款都係叫左小辣。好快就黎啦啲野食。盤魚真係好大盤。啲配菜都好多。如果唔係食得太辣叫小辣都夠。因為會愈食愈辣加。。佢個魚都好滑身。其實叫完都唔知咩魚黎加。不過上網睇過評語話無咩骨哩隻魚所以就叫左。土豆絲有啲油。不過味道口味既。口水雞就無咩特別。。下次要多啲人黎試多啲野。見隔離檯叫左盤辣子雞都好似好好味😋😋😋最尾要提一提有個男侍應服務好好。值得一讚👍🏻👍🏻👍🏻
酸菜江團魚
土豆絲
口水雞
2017-08-24 88 浏览
同屋企都係無辣不歡既人,係銅鑼灣行街順便食飯就搵下有咩好食,就搵到依間麻辣派對。細妹好鍾意吃雞煲,就嗌左半隻雞,一個皮蛋同酸辣粉,兩份分啱啱好。先上皮蛋,都幾多下,皮蛋唔算大隻,中間仲有辣椒,都幾過癮,一啖一小塊。之後就係酸辣粉,點都要食啲麵食填肚,有好多花生,配菜正路,紅薯粉幾多下,唔太稔,嗌左小辣唔夠辣。黎到主菜雞煲,嗌左中辣,雞幾大件,嫩滑,但唔算好有雞味,啲辣都幾香,食到細妹幾開心下。我地兩個都食開勁辣川菜,就覺得下次可以全部都再辣啲,可能佢配合香港人口味🤔🤔

2017-08-23 106 浏览
愛辣嘅一定會迷上四川菜 唔係得個辣字 當中嘅麻、辣、鮮、香 調味豐富令你食上癮 啱哂無辣不歡嘅你😎 至於港🐷全部少辣都頂唔順嘅 試完真係返唔到轉頭😝 宜家睇返啲相都覺得有啲頭痕腳震 記得量力而為!----------鮮椒爽脆生腸 ( $78 )呢樣係必食嘅前菜😋 生腸冇異味 特別爽脆同入味 配埋麻香嘅辣醬汁 越食越刺激!-口水雞 ( 例牌$88 )嫩滑嘅雞完全浸喺麻辣汁內 淨係聞都已經鼻哥出汗😧 雞肉雞皮都夠入味 食食下連個嘴都麻咗 成個口都係辣 明明好辛苦 不斷飲水救命 但又keep住食 停唔到😂-重慶炸醬涼麵 ( $55 )材料同份量都多 除咗炸醬同麵 有加入麻醬花生、青瓜絲、芝麻、麻醬辣醬 撈勻食都幾香口唔會太辣☺️-食完之後 會有杯清新冰凍桂花涼糕 食一啖即時解走大部份口中嘅辣 即時舒服哂 超級神奇😝 仲可以解膩同清熱氣😯-P.S. 有得食#傷心酸辣粉 唔好以為抄 而係同一個集團 食開想升級挑戰就可以嚟呢個辣到跳舞嘅party💃🏾-(可以按照個人口味選擇大、中、小、BB 同埋走辣🔥)
----------

鮮椒爽脆生腸 ( $78 )

口水雞 ( 例牌$88 )

重慶炸醬涼麵 ( $55 )
(可以按照個人口味選擇大、中、小、BB 同埋走辣🔥)
2017-08-17 94 浏览
舊同事曾介紹這店 推介愛辣者必試一行三人愛辣之人 當然要去叉一叉辣癮電早於電話預約 不用排隊 安排於卡位員工服務有禮 耐心介紹三人食了4碗飯招牌鮮椒爽脆生腸辣味加上蒜味 很夾生腸干淨 爽脆 冷盤已叫人開胃萬份菜如其名黃燜湯鮮椒煮桂魚花椒味比辣味偏重 湯底鮮味原條桂魚切片 魚底有薯粉 芽菜正宗重慶麻辣雞煲 — 半隻與坊間辣雞煲味道不同 沒有甜味雞肉很滑 於雞煲中加入午餐肉 吸收雞煲汁 更想食多碗飯干煸四季豆四季豆走過油 肉碎濃味 加上辣味姜粒再給我半碗飯吧
舊同事曾介紹這店 推介愛辣者必試

四季豆走過油 肉碎濃味 加上辣味姜粒
再給我半碗飯吧

2017-08-11
2017-08-11 122 浏览
本來獨自一人食碗傷心酸辣粉也可。想不到竟然有特色小食套餐。價錢公道,食物質素不錯啊哈。職員態度好好,主動介紹抵食套餐,唔明再問時又好有耐性。雖然餐廳格局較少,但環境坐得捨服,值得再來。
本來獨自一人食碗傷心酸辣粉也可。想不到竟然有特色小食套餐。

價錢公道,食物質素不錯啊哈。

職員態度好好,主動介紹抵食套餐,唔明再問時又好有耐性。
雖然餐廳格局較少,但環境坐得捨服,值得再來。
傷心酸辣粉
傷心酸辣粉
2017-08-10 1789 浏览
因為有一班極度好辣的朋友,間中聚會都會選吃四川菜。餐廳前身是傷心酸辣粉的私房菜,食過午餐的傷心酸辣粉,一直都好想嘗試晚餐的四川菜。一入去餐廳別樹一格,環境舒服,燈光暗暗的,氣氛寧靜。和我之前去過的其他嘈雜的川菜館不同,放工和朋友想食辣,但又想靜靜聊天的話,這家確不錯。一行四人點了七個菜,兩款前菜、三個主食、二個飯麵類,份量剛好。前菜:健康三拌:紅油(青瓜、木耳、海蜇)小辣。喜歡紅油不會太油膩,但仍有辣油和麻油香味,青瓜、木耳、海蜇三樣食材都新鮮爽口,尤其推薦木耳。雖然可以散點,但三拌可以一試試三款,可以留肚試其他。蒜泥白肉:薄薄蒜泥鋪面,香菜點綴,賣相不錯,白肉切得夠薄,蒜香味濃,微辣剛好不會掩蓋蒜蓉味,一人幾片,前菜一流。主食:雞煲:為店內必食推薦,果然有一上菜有驚喜,香味十足,雞件嫩滑而且入味,辣椒、芫茜、韭黃、洋蔥做配菜,作為芫茜控的我大愛,而且火爐又快熱,令成個雞煲更野味,秒速清哂。酸菜魚:平時食酸菜魚都必點桂花魚,對於經常啃骨的我,食魚最好大大件魚塊切好,魚片易食,配合酸菜湯,的確好開胃。湯入面的青椒同酸菜太似樣,食錯青椒,令我辣到飛天,不過食辣就係要食到麻,先夠地道。平時出

前菜:
健康三拌:紅油(青瓜、木耳、海蜇)小辣

主食:

平時出面食酸菜魚,湯都會配扁厚的粗薯粉,不過呢間用了晶瑩剔透的幼薯粉,非波浪紋那款,平時比較少見的直身幼粉,口感QQ,一定要湯連粉一齊食!

欖菜四季豆:份量多,欖菜唔會太咸,肉鬆配飯一流,而且四季豆咬落有水份,唔會炒得太乾。

重慶炸醬涼面:之前在四川食過正宗重慶涼面,這間做法地道,而且有加入少量麻醬,花生碎脆口、青瓜絲清爽,醬汁拌勻剛剛好,面條乾爽煙韌,今次點了小辣,相信下次試中辣會更正。

松子仁五色炒飯:食完成枱辣野,點了五色炒飯令自己感覺健康d,配合埋松子仁、蝦仁、蛋花及青菜,食落清清地,剛好中和一下先前的辣味。
2017-08-10 62 浏览
作為廣東人,我對四川麻辣又愛又恨~~愛它帶給味蕾的無限刺激,舌頭後續的回麻,回味無窮!可惜太刺激的麻辣味使我身體受不了,所以總是對麻辣菜欲罷不能!隔了太久沒有吃麻辣菜,總是想念回味,一行四人聽朋友介紹來到麻辣派對試試新派麻辣菜!一入去燈光昏暗,感覺挺浪漫,枱與枱有空間,方便與朋友傾計幸好我地一行4 人可以叫多幾個小菜share~~落單可以要求小菜麻辣的程度,我們叫了小辣挑戰一下有涼拌海蜇,手拍青瓜及涼拌黑木耳作前菜,辣辣地十分開胃,食完前菜已經急不及待試其它!桂花魚塊口感算結實爽口,完全沒有腥味,酸菜莞茜等配料與魚肉的鮮味十分相夾~底下還有薯粉吸收了魚肉的精華,超入味!麻辣的夫妻肺片,牛𦟌切得十分透薄,色澤通透,食落又辣又麻,十分過癮!略嫌油膩了一點~四季豆炒得香口又乾身,肉碎亦十分惹味,配飯一流!白肉不算太入味,蒜泥蓉夠香,還好~超惹味的足料雞煲,麻辣度剛好,雞肉夠嫩滑又入味,吸收了雞煲的精華,食完回味無窮,忍不住一口接一口~~美味!健康的松子紅米炒飯,清淡之選,份量配料十足,炒飯粒粒分明,口感豐富不俗~~食完十分滿足!整體而言,麻辣派對環境舒適,方便傾計聚舊,麻辣小菜質素不錯,侍應
一入去燈光昏暗,感覺挺浪漫,枱與枱有空間,方便與朋友傾計

健康三伴

酸菜煮桂花魚

底下還有薯粉吸收了魚肉的精華,超入味!
夫妻肺片

乾煸四季豆

四季豆炒得香口又乾身,肉碎亦十分惹味,配飯一流!
蒜泥白肉

白肉不算太入味,蒜泥蓉夠香,還好~

美味!
松子紅米炒飯

食完十分滿足!

整體而言,麻辣派對環境舒適,方便傾計聚舊,麻辣小菜質素不錯,侍應服務到位,下次可以再encore 試試其他菜式!
2017-08-08
健康三伴
酸菜煮桂花魚
夫妻肺片
松子紅米炒飯
2017-08-04 53 浏览
泡椒炒聖子皇 鮮椒爽脆生腸 招牌香辣蟹 金銀蛋浸莧菜 桂花冰粉 今早9時20分掛8號風球﹐一早同媽咪、舅父和舅母飲茶﹐點知飲完茶又轉番3號﹐老公話已過了半天索性全天休息﹐諗起上星期麻辣派對食飯還回味中﹐於是決定今晚再 encore﹐這次我們選了渣甸中心店﹐看看水準是否一樣。 渣甸中心店內裝修與金百利店都是差不多﹐都是以聖誕飾物裝飾。這店的服務員感覺更加好更親切﹐他表示這間店是總店﹐開了很多年了﹐而金百利是分店﹐他還推介本期特價中的蟹﹐蟹有幾種烹調風味﹐招牌香辣蟹、姜蒜炒蟹及避風塘橋底辣蟹﹐稱得上招牌應該有水準的﹐所以我們選了招牌香辣蟹﹐另加了泡椒炒聖子皇、鮮椒爽脆生腸、上湯金銀蛋浸莧菜﹐因上次已測試過辣度﹐所以今次我們挑戰中辣。先上枱是鮮椒爽脆生腸﹐入口爽脆加上辣味﹐食得好過癮﹐一口接一口是停不了的。跟著是泡椒炒聖子皇,泡椒是另一種辣味﹐同樣的滋味,聖子很新鮮皮烹煮熟的程度剛好﹐因此入口是爽口的﹐主角上枱了﹐真是色香味俱全﹐服務員說蟹是來自法國的麵包蟹﹐大大隻都只是$198, 真是超值﹐蟹肉質雖然沒有我們平常食開的榚蟹鮮甜﹐但

泡椒炒聖子皇

鮮椒爽脆生腸

招牌香辣蟹

金銀蛋浸莧菜

桂花冰粉

渣甸中心店內裝修與金百利店都是差不多﹐都是以聖誕飾物裝飾。這店的服務員感覺更加好更親切﹐他表示這間店是總店﹐開了很多年了﹐而金百利是分店﹐他還推介本期特價中的蟹﹐蟹有幾種烹調風味﹐招牌香辣蟹、姜蒜炒蟹及避風塘橋底辣蟹﹐稱得上招牌應該有水準的﹐所以我們選了招牌香辣蟹﹐另加了泡椒炒聖子皇、鮮椒爽脆生腸、上湯金銀蛋浸莧菜﹐因上次已測試過辣度﹐所以今次我們挑戰中辣。先上枱是鮮椒爽脆生腸﹐入口爽脆加上辣味﹐食得好過癮﹐一口接一口是停不了的。跟著是泡椒炒聖子皇,泡椒是另一種辣味﹐同樣的滋味,聖子很新鮮皮烹煮熟的程度剛好﹐因此入口是爽口的﹐主角上枱了﹐真是色香味俱全﹐服務員說蟹是來自法國的麵包蟹﹐大大隻都只是$198, 真是超值﹐蟹肉質雖然沒有我們平常食開的榚蟹鮮甜﹐但啖啖肉加上調配的香辣味道很正﹐最後一碟上枱金銀蛋浸莧菜﹐咸蛋、皮蛋及蒜頭份量不少﹐佈滿莧菜面上﹐既香且入口滑滑的﹐小孩與老人家都可以食﹐不擔心消化不到。本想再次品嚐的水菓茶﹐這店沒有﹐是有點失望的﹐不過有桂花冰粉也不錯﹐今餐食了三款的辣味﹐真的過足口癮。
2017-07-23
  • 招牌香辣蟹
  • 泡椒炒聖子皇
  • 鮮椒爽脆生腸
  • 上湯金銀蛋浸莧菜
2017-08-01 55 浏览
成都的朋友生日,想要滿足一下佢食辣野的喜好,雖然我食唔到好辣,都要挑戰一下麻辣派對一出電梯就見到大招牌,同名人相,睇來都好多人鐘意食辣喎內部裝潢設計簡約,不是中國風,而是似閨蜜high tea的西式餐廳,有驚喜我地一行三人,點了二人餐$428,有一個主菜+一個小食+兩個燉湯+一個菜+甜品+兩個小食,已經夠哂我地三個女仔食,份量足夠當中三式小食拼盆木耳最辣,嗜好食辣的朋友都話辣得好爽,好食主菜叫左翠雲水煮桂花魚,但呢個水煮魚是用桂花魚煮成的,肉多而嫩,加上辣椒同各式香料配搭,真是讓人食完一次難忘,我咬左粒辣椒籽,即刻成個口痺了,用料好足夠,真是嘗到了食辣洗哂汗,雙唇腫漲的感覺特別要講下三杯綠色飲品,其實係鮮榨石斛汁,清甜,味道似甘蔗汁,值得一試,而且我發覺有解辣的效果爽脆生腸-麻油味濃,由於朋友們遷就我order了BB辣,所以我覺得呢個小食偏麻油味重,但醬汁好鮮,成都朋友都讚好紅油爽豬肚-香辣,味濃,而且份量好足夠🤤🤤

一出電梯就見到大招牌,同名人相,睇來都好多人鐘意食辣喎

當中三式小食拼盆木耳最辣,嗜好食辣的朋友都話辣得好爽,好食

紅油爽豬肚-香辣,味濃,而且份量好足夠🤤🤤
2017-07-26
庆祝纪念
生日
  • 水煮桂花魚
  • 麻辣豬肚
  • 麻辣豬腸
2017-07-29 60 浏览
今天難得是公司特別假期,與友人去完銅鑼灣shopping, 想找個地方坐下慢慢嘆一個沒有時限的午餐。友人提議到這間食川菜餐廳用膳。入門便可看到這裡的招牌菜是川菜,主要吃麻辣。招牌燉湯他們用了6 小時燉的螺頭雞湯,十足火喉,湯味濃,少許藥材味,他們真的用了圖片上所有材料,有些我也說不出它的名稱。黃金炸豆腐炸得皮脆內滑,有點類似玉子豆腐,但又不會太辣囗,上面鋪上了少許樺鹽。一碟有10 塊,夠曬份量。五色松子仁炒飯飯底雖有點油,但勝在有多種配料,五色分有松子仁丶义燒、芥蘭粒、紅米和炒蛋炒成,這五種配料組合的味道夾,不禁添食了兩碗,份量足夠5-6 人享用。擔擔麵川菜的擔擔麵與上海的擔擔麵有點不同,川菜的湯底味道有點帶酸,而且沒有採用花生麻醬,所以較清和不會有飽濟的感覺。杏仁茶他們用杯上甜品,有很香的杏仁並帶點蛋白味,甜度適中,它把整個午餐畫上完美句號,大滿足。

招牌燉湯

2017-07-25
  • 金磚豆腐
  • 私房燉湯
2017-07-28 61 浏览
同事話想食辣,係附近最近就係這間店,我地係冇訂情況下都有位好彩喎,因為去到都差不多滿座,今次我地叫左3個午餐每人結帳$71,價錢一般啦,因為份量偏少 ,除左酸辣粉。口水雞份量少而肉質一般,但幸好夠辣。酸菜魚同事話太酸,而當初睇落吾少原來都係酸菜果d,魚偏少同細片。蒜泥白肉味道係最好味,但一定要夾蒜泥一齊食吾係就冇味道。最後酸辣粉黎到,口感偏淋身,辣度夠同份量都碗。飲品有冷熱飲品,叫小甜都係偏甜同茶味吾夠濃郁。甜品吾鐘意食,感咸咸地,食左一小口就放棄了。