2013-10-02 48 浏览
今日去官塘見客, 見完見有時間, 去APM行下, 搵下野食, 食完先返公司. 行到2樓見到間麵屋武蔵, 個名好熟咁, 又見仲未算太多人時, 入去食野先.入到去坐低, 原來佢有幾間分店, 有間係LCX, 我先前食過, 幾好食的. 不過見APM呢間, 同LCX果間餐牌唔太同, 有好多LCX果間都無. 咁得意既?!可惜今日得我一個人, 如果唔係可以點多些試試. 今日太熱, 所以我叫左個 - 豚拖羅辛味冷麵, 見佢個牌上寫每日限售50碗, 所以真係要一試!冷麵個豚肉好得意, 睇落去似豬扒, 以為會有韌感覺, 但居然相反, 食落肉質好軟身嫩滑, 好味. 冷麵個麵質口感好彈牙, 加埋佢個拌醬, 真係好好味. 我食到有麻醬, 青檸, 同帶有微微辣, 合埋食到好有淡淡清新酸辣味, 真係好啱咁熱天氣食, 好舒服.
豚拖羅辛味冷麵
2013-09-25
  • 豚拖羅辛味冷麵
1K
2013-07-01 70 浏览
看見這拉麵店開張已有一段時間,今天終於有機會一試。開放式的廚房,都算有日本feel。選了普通的豬骨拉麵來試試它的工架如何。溫泉蛋的外形不錯,味道帶點鹵水味,又不會太咸。而這裡用的豬肉是較為薄的一種,肉味一般,不過口感較爽,算是可以。說到麵的味道就不太喜歡了,因為是黃色的那種,麵質較韌。到最後最失望的是它的湯底,淡得來有點像即食麵的那種,沒有甚麼特色,真的不甚喜歡。
看見這拉麵店開張已有一段時間,今天終於有機會一試。
開放式的廚房,都算有日本feel。
選了普通的豬骨拉麵來試試它的工架如何。
白湯豬骨拉麵
溫泉蛋的外形不錯,味道帶點鹵水味,又不會太咸。
鹵水溫泉蛋
說到麵的味道就不太喜歡了,因為是黃色的那種,麵質較韌。
2013-06-30
2013-06-26 218 浏览
第一次吃麺屋武蔵的時候就是沾麵風橫行的時候,試過一次後覺得平平無奇, 又長期很多人排隊要等位,所以一直都沒有再光顧。剛巧今天在APM想不到吃些什麼...打算碰碰運氣再一次到麺屋武蔵試試看。今次門口沒有大排長龍喇!我們2人一到坐吧檯的話就可以直入,不過我們選擇等卡位, 最後都只是等了10分鐘左右而已。黑武骨 (配豚角) - 說實在它的湯底很一般, 不大吃到有很香的黑蒜味, 那個豚角夠入味夠香味道不錯, 麵身的軟硬適中, 但麵本身的香味不突出, 以這個價格來說不太值得。白武骨 (配义燒) - 湯底我覺得比黑武骨香, 叉燒竟然只得一塊...?! 不過叉燒的味道OK同夠"林", 其他配料都很普通。比目魚柚奄燒 - 跟飯伴常常都不敢叫魚吃, 因為我們都有點兒怕魚骨, 又怕烹調不好會很腥, 但今次這個比目魚柚奄燒卻令我們很驚喜! 首先比目魚只得一絛大骨, 可以啖啖肉咁樣食; 成個魚比我想像中無咁油, 同埋佢配上既柚子醬非常好吃, 一來幫助去除魚腥味, 二來甜甜的柚子配上比目魚十分夾, 很好吃的一個小吃!
第一次吃麺屋武蔵的時候就是沾麵風橫行的時候,
試過一次後覺得平平無奇, 又長期很多人排隊要等位,
所以一直都沒有再光顧。

剛巧今天在APM想不到吃些什麼...
打算碰碰運氣再一次到麺屋武蔵試試看。

今次門口沒有大排長龍喇!
我們2人一到坐吧檯的話就可以直入,
不過我們選擇等卡位, 最後都只是等了10分鐘左右而已。
黑武骨
白武骨
比目魚柚奄燒
2013-06-24
比目魚柚奄燒
2013-06-23 54 浏览
近年拉麵店有如雨後春筍,越開越多,尤其近期既沾麵熱潮,令到傳統拉麵店處於不利位置。所以,好多拉麵店都開始推出「其間限定」既product吸引貪新鮮既食客,而「麵屋武藏」亦都唔例外,一口氣推出每日限量各50碗的「夏之味噌」同埋「豚骨魚介醬油」拉麵。由於唔係特別鐘意醬油陣味,所以只係order左前者同埋食慣食熟既「白武骨」拉麵。夏之味噌拉麵︰一上枱已經感覺到「夏日」既味道,湯既色澤相對一般湯底為淡,而入口時味道亦相對無咁濃烈,清清淡淡咁好特別。而配菜選材方面,亦睇出佢地落左心機,用左春筍等材料代替一般既配菜,有種特別清新既感覺。至於麵底方面就同一般拉麵無乜分別,唯一要讚既係佢地無求求其其淥熟,一邊硬一邊軟既情況出現,因為越係簡單既野往往就越難煮!至於豚肉亦食得出唔係用水淥熟果D貨式,想必係用濃湯煮過,所以唔單只能夠鎖住肉質同埋肉既水份,亦都keep到肉既鮮味,唔會有淡"mau mau"既情況出現!特別要提一提隻溏心蛋。食過咁多次拉麵都係第一次見到蛋白(右),蛋黃(左)同埋溏心(中)三合一既蛋黃。莫非呢個就係「夏日」既感覺?白武骨拉麵︰食過N次,但每次都交足功課。麵身爽軟,一咬即斷,唔會一舊
夏之味噌拉麵
白武骨拉麵
白武骨拉麵︰食過N次,但每次都交足功課。麵身爽軟,一咬即斷,唔會一舊舊咁。湯底味道濃烈,除左豚骨既味道之外亦感覺到裏面大地魚既鮮味喺湯裏面發揮作用。至於主角豚肉亦維持一貫1/3肥、2/3瘦既比例,無因為通脹升溫而將貨就價,十分抵讚。豚肉入口十分鬆軟,一如以往應該係用左少少調味料處理過,以致有少少香味之餘又唔會遮蓋晒肉既鮮味同質感,抵讚!

P.S. 昔日果條長長既等位人龍已經越來越短,最近幾次甚至可以「直出直入」,唔通香港人真係咁善忘?Anyway,真係希望店方可以繼續做好佢地白/黑/赤武骨既signature dish,慰勞一下好似我呢D「愛麵之人」呀!
题外话/补充资料: 罐裝飲品半價,$6一罐抵到爛呀!
2013-06-23
夏之味噌拉麵
白武骨拉麵
2013-06-12 28 浏览
天氣炎熱,工作壓力大,攪到個人冇乜胃口。趁午餐出一出來抖抖氣,行到APM唔知食乜好,每一間餐廳都有很多人。這間一個人不用等位,就食這一間,反正沒有胃口。經理推介這個每天限量50碗的豚骨魚介醬油拉麵」,湯底由豚骨湯加入魚介及日本醬油所製成,魚介湯底更是製選用上等鯖魚、蝶魚及鰹魚熬製而成,味道比較咸和厚,魚味反而不濃。啱口淡淡的我。份量不多,麵是粗身的麵,有咬口。配料較小。得一塊义焼和半隻蛋,味道普通。成90元一碗就有些貴。豕骨魚介醬油拉麵

2013-06-04
2013-05-25 32 浏览
星期六返半奏於是約左母親大人行街。由於大人肚餓所以先去食個午飯。一行二人等左15分鐘,入到去環境尚算可以。白,赤,黑3款主湯底,可配豚肉,叉燒或豚角(五花腩)。選擇不多,另有些小食。母親大人叫了叉燒赤武骨,大人話叉燒ok唔太"鞋",不過赤湯底就唔辣喇!我叫左䐁角黑武骨。湯熱辣辣湯一口味濃幾好䐁角:肉質略乾肥膏層食到一種油益味…麵質有彈性食到有點鹼水牙齒有點"鞋鞋"地。湯與麵開始放涼了,鹼水味突出o左,喝一口湯變得偏鹹而口渴(應該落左唔少大師父)。食完成碗麵飲幾啖茶都擋不住既口渴,結果當然係咋咋淋埋單走人買野飲啦!個喉嚨痕到想伸手入去𢱑咁濟呀!因為個人對"大師父"好有偏見所以劣評。
星期六返半奏於是約左母親大人行街。
由於大人肚餓所以先去食個午飯。
一行二人等左15分鐘,入到去環境尚算可以。
我叫左䐁角黑武骨。
湯熱辣辣湯一口味濃幾好
䐁角:肉質略乾肥膏層食到一種油益味…
麵質有彈性食到有點鹼水牙齒有點"鞋鞋"地。
個喉嚨痕到想伸手入去𢱑咁濟呀!
因為個人對"大師父"好有偏見所以劣評。
2013-05-25
2013-04-29 23 浏览
小食好食過麵麵嘅湯very thick very 濃味麵条彈牙沙律一定要試:牛油果wasabi雞粒沙律 wasabi 令本身有少少漏嘅牛油果同salad sauce 冇咁漏好醒神so very nice!!! this one is ok...But I'd rather order 2 x 牛油果wasabi雞粒沙律chicken wing very nice!!!!abit too spicy though...有少少漏肉質細,柔软魚子酿青椒 魚子口感chewycute可惜有少少苦service ok
小食好食過麵

麵嘅湯very thick

very 濃味
麵条彈牙

沙律一定要試:
牛油果wasabi雞粒沙律

好醒神
so very nice!!!

this one is ok...

chicken wing

very nice!!!!
abit too spicy though...
有少少漏
肉質細,柔软

魚子酿青椒

魚子口感chewy
cute
可惜有少少苦

service ok
2013-04-17 7 浏览
好耐之前聽舊同事講呢間拉麵餐廳好好食,啲拉麵好彈牙,常常好多人等枱,今日即管等幾耐枱都想一試。最終等咗30MINS呢…坐底望望餐牌再望望周圍啲POSTER,原來佢呢度啲拉麵仲貴過X風X其實呢度主要食豚肉拉麵,有辣有唔辣仲有醬油湯底任君選擇。其中見佢有張POSTER什麼黑雷X一麵每日限售20碗,一試問下仲有無,果然仲有貨。跟住幫老公ORDER個白武士叉燒拉麵。白武士叉燒拉麵,湯底清甜,叉燒厚切,拉麵並没覺得舊同事所講的:彈牙,反之我覺得好硬,煮得未夠熟。而我嗰碗黑雷,睇圖睇賣相以為好辣,當然不是啦!侍應送上嚟時,喺我面前仲落咗1小包爆炸糖,令碗嘢"咋咋聲"一陣,但食落唔覺有咩特別…但呢個湯底味濃,啲豬肉肉碎好好0趙口。失望是個拉麵硬硬的,不是彈牙,感覺煮不透……我哋最後仲ORDER個日式煎餃子的,食落好似炸多過係煎,肉汁豐厚的。
最終等咗30MINS呢…

其實呢度主要食豚肉拉麵,有辣有唔辣仲有醬油湯底任君選擇。

2013-04-14
2013-03-25 17 浏览
雖然拉麵熱潮狂吹全港,不過觀塘區似乎不太受影響,除了幾家傳統店外,較新的拉麵屋就APM的「麵屋武藏」,開業早期以沾麵引來極高人氣,隨著沾麵普及(連港式拉麵店都有了),「麵屋武藏」人氣稍稍降低,不過人龍仍然常見。雖然本人不算喜歡日式拉麵,但對它開業初期厚重的黑武骨仍然十分欣賞。隨著拉麵熱潮升溫,除非弄到極致,不少拉麵店也開始搞搞新意思,「麵屋武藏」接連推出了多款拉麵,什麼雲吞之類都有,不過大多一看樣子就覺得不對口味,全數無視,麵屋武藏最近推出名字霸氣到頂的黑雷拉麵,據稱每日限賣20碗十分威猛,黑色配紅色的色調是我最愛,當然馬上會一會它!單價88元不便宜但又未算過份,實物霸氣十足。咖喱粉及粟粉等混合後炸成黑色雷電標誌的確有看頭,湯底以豚骨湯加入赤味噌和特製辣醬弄成,顏色雖紅,辣度是一貫日式拉麵水平的得啖笑,尤幸湯底味道濃香深厚,配一點點香辣,相當開胃。麵質還是一般般,合格。表面像結霜的其實是爆炸糖,所以表層會有種甜甜的感覺,爆炸糖不太會爆,倒是有丁點清涼感,甜甜辣辣重咸咸配合起來,相當開胃,有趣有趣。配料方面,豬肉、腰果、紅椒等等加起來有點像擔擔麵,味道有點中式,配上湯底,又別具滋味,如果
單價88元不便宜但又未算過份,實物霸氣十足。
麵質還是一般般,合格。

表面像結霜的其實是爆炸糖,所以表層會有種甜甜的感覺,爆炸糖不太會爆,倒是有丁點清涼感,甜甜辣辣重咸咸配合起來,相當開胃,有趣有趣。配料方面,豬肉、腰果、紅椒等等加起來有點像擔擔麵,味道有點中式,配上湯底,又別具滋味,如果豬骨湯悶了,又喜歡吃香辣口味,這款黑雷絕對是個有趣體驗。

對了,重點的黑雷其實好看不特別好吃,很脆很脆很脆就是了。

埋單96.8,勝在做法新奇特別,味道不俗,趣味性十足,喜歡新奇的朋友應該會喜歡。
2013-03-25
$96.8
2013-03-19 23 浏览
神山拉麵加海老雲吞今次真係麻麻個餃子入面個餡有好多粉好膠... chewy到有D怪但個味唔錯其他料可以保持到水準...但今次D湯少到喊又唔可以加湯都唔知有冇搞錯唔知係咪為咗减低成本...有少少失望如果再係咁, 我唔會再食...
神山拉麵加海老雲吞
其他料可以保持到水準...
但今次D湯少到喊
又唔可以加湯
都唔知有冇搞錯
唔知係咪為咗减低成本...
有少少失望
如果再係咁, 我唔會再食...
2013-03-17 13 浏览
早前跟同事吃午飯我點了地獄湯底麵來了嘩! 很油!!喝了一口... 油得不得了麵質一般, 可能我比較愛吃軟身的麵吧但整體來說, 還可以的在觀塘想吃拉麵的話, 這間應該算叫可以的了吧?
早前跟同事吃午飯
我點了地獄湯底

麵來了
嘩! 很油!!

喝了一口... 油得不得了

麵質一般, 可能我比較愛吃軟身的麵吧
但整體來說, 還可以的
在觀塘想吃拉麵的話, 這間應該算叫可以的了吧?
2013-02-07 27 浏览
到醫院探完朋友,同其他朋友一齊去食飯 ~8點APM度度都要等位,又想食日本野....揀左間開左好耐,但係我都未試過的「麺屋武蔵 」等位唔係等左好耐,可能D人都係快食快走先黎一罐可樂降溫... 因為好熱呀 ~~叫左3個小食餃子都OK ~~ 都算皮薄多餡最鍾意食茄子,呢個茄子做得幾好味 ~發覺胡麻汁配咩都好味架喎.... XDD主菜.....叫左碗豚角黑武骨 ~基本上呢間餐廳得3款湯底,白武骨、黑武骨 & 赤武骨即係...豬骨濃湯、黑芝麻豬骨湯 & 辣豬骨湯黑芝麻湯底好香,不過......食落好油 ~食左半碗已經好似滯左咁~~~但 D 麵係爽既,幾好味 ~~下次可能叫第二款湯底會好 D ~~
到醫院探完朋友,同其他朋友一齊去食飯 ~
8點APM度度都要等位,又想食日本野....
揀左間開左好耐,但係我都未試過的「麺屋武蔵 」
等位唔係等左好耐,可能D人都係快食快走
先黎一罐可樂降溫... 因為好熱呀 ~~
叫左3個小食
餃子都OK ~~ 都算皮薄多餡
最鍾意食茄子,呢個茄子做得幾好味 ~
發覺胡麻汁配咩都好味架喎.... XDD
主菜.....叫左碗豚角黑武骨 ~
基本上呢間餐廳得3款湯底,白武骨、黑武骨 & 赤武骨
即係...豬骨濃湯、黑芝麻豬骨湯 & 辣豬骨湯
黑芝麻湯底好香,不過......食落好油 ~
食左半碗已經好似滯左咁~~~
但 D 麵係爽既,幾好味 ~~
下次可能叫第二款湯底會好 D ~~
2013-02-04
  • 黑胡麻茄子
2013-02-01 45 浏览
As busy schedule during dec to Jan, sunflowerting prefer noodle as a late dinner while we need to wait outside this hot-item shop over 35 minswe enjoy to read the menu outside during our waiting time, thus order something different after observation:avocado salad really nice as freshness veg. with special sour-sauce is a grand starter to our stomach black-sesame noodle 黑武骨 quite a strong favour while it's a big contrast with the other new product noodle 特濃麵鼓 which show on the poster (also just o
we enjoy to read the menu
avocado salad

black-sesame noodle 黑武骨
which show on the poster
(also just open to the public in Japan at the same time !)
noodle soup is hot enough while the noodle is in chewing condition
egg & ingredients are big enough,
so we give up some of the noodle at last

fried dumpling also good for veg. filling coating with thin flour
though the seat is quite close to other tables, the artistic design
(traditional japanese painting on sofa & seat)
around keep your eyes busy during the fast-foods style meal for a night-person !
we looking forward to try their 沾汁麵
next time
题外话/补充资料: 餃子$25, 沙律$39,拉麵$75, $80
2013-01-12
$120 (宵夜)
  • 黑武骨
  • 特濃麵鼓
  • 牛油果沙律
  • 煎餃子
2013-01-22 17 浏览
尋日去左去食,放左工就去既見到佢裝修幾靚,果d car sit全部都有彩繪圖案8:00幾,唔駛等位就入到去,因為我淨係可以食豬,呢間可謂岩哂我因為佢既主食只有豬肉可以揀,但佢真係好少野揀下得黑武骨、白武骨同咪赤武骨三款選擇咁我揀左黑武骨情況係咁,平時果d拉麫杯應該好似大碗飯咁大佢就好似平時食公仔麫既杯咁細加一塊排,一條紙菜插喺面,就係咁真係……太少了我要成左人地對面唔食既赤武骨先至夠但係佢赤武骨既番茄味又唔係好濃喎……真係,唉…唔店
尋日去左去食,放左工就去既
見到佢裝修幾靚,果d car sit全部都有彩繪圖案
8:00幾,唔駛等位就入到去,
因為我淨係可以食豬,呢間可謂岩哂我
因為佢既主食只有豬肉可以揀,
但佢真係好少野揀下
得黑武骨、白武骨同咪赤武骨三款選擇
咁我揀左黑武骨

情況係咁,平時果d拉麫杯應該好似大碗飯咁大
佢就好似平時食公仔麫既杯咁細
加一塊排,一條紙菜插喺面,就係咁
真係……太少了
我要成左人地對面唔食既赤武骨先至夠
但係佢赤武骨既番茄味又唔係好濃喎……
真係,唉…
唔店
2013-01-21
2013-01-16 6 浏览
今日晏周陪男朋友黎apm呢度買野,食左呢間麺屋武蔵,食到我1肚火囉!!!本身我係諗住叫豚肉黑武骨拉麵($68),點知佢就俾左個豚角黑武骨拉麵($72)我,跟住我就同佢講俾錯左我拉,點知佢仲BAD BAD地面同我講話一定唔會,呢個先岩.什麼料子!!!!!!?激死我~~我唯有照食呢個算拉,費事佢加料俾我乍.仲要係呢,杯茶仲有油架囉!!!!!好dirty囉!!!!!!!仲要貴左4蚊俾佢囉!!!講番碗麵,其實就幾好味既,個湯聞到都已經覺得好香濃拉,麵仲幾爽口唔會太過腍,算幾好味!!而且佢仲有半隻糖心蛋,蛋黃好'張'好好食!!!蛋白位滑又彈牙!nice阿.主角係個塊肉,都唔錯,首先唔會鞋先阿!舊肥膏雖然大大舊,不過連埋d肉一齊食好嫩滑阿!!不過係頂唔順佢d態度姐.
!!!

不過係頂唔順佢d態度姐