2023-10-29 28 浏览
大角咀小店特別多,最近開左間新拉麵店🍜,身為街坊當然要去支持下 !一拎個餐牌睇就覺得好抵😆,平時一碗拉麵閒閒地都要過百蚊,呢到六十蚊已經有交易,而且仲有一碗沙律🥗送!免費既凱撒沙律一啲都唔馬虎👍🏻!豚肉叉燒拉麵叉燒好特別,一開始見到紅紅地以為唔熟,店員解釋係慢煮叉燒嚟,可以放心食用。拉麵軟硬適中,溏心蛋好食!低溫雞肉拉麵雞肉以低溫煮熟,肉質好嫩👏🏻!百零蚊就可以食到兩碗拉麵,真係好抵!

低溫雞肉拉麵
雞肉以低溫煮熟,肉質好嫩👏🏻!

百零蚊就可以食到兩碗拉麵,真係好抵!
2023-10-28 38 浏览
呢間拉麵店開咗喺一個人世嘅地方,人流唔多,但係質素唔差,環境亦都舒適US牛肉薄切拉麵牛肉係半生熟咁樣俾你,所以唔怕會過熟嘅牛肉冇口感,呢方面做得幾好,湯底係濃郁嘅雞湯,令到每一條拉麵都有好濃厚嘅雞湯味,而牛肉亦都索晒雞湯嘅味道,正👍🏻豚肉叉燒拉麵豚肉正常厚度,入口軟腍腍,拉麵口感好彈牙,每碗拉麵都配有兩塊紫菜同埋半隻糖心蛋,而糖心蛋真係流心嘅關東煮關東煮超級出色,小小的一碗,但係裏面嘅食物大大嚿,有冬菇,蘿蔔,同埋魚腐,蘿蔔煮到好遠身,入晒味,而冬菇亦都好香日式冬菇味胡麻沙律沙律菜非常新鮮,入口好fresh,配埋胡麻醬,超級開胃☺️

US牛肉薄切拉麵

胡麻沙律
沙律菜非常新鮮,入口好fresh,配埋胡麻醬,超級開胃☺️
2023-10-24
等候时间
10 分钟 (堂食)
2023-10-28 21 浏览
大角咀低調家庭式日式拉麵小店,呢間餐廳麵係新開無耐,位置相對較隱閉,但鄰近大角咀餐廳集中地,餐廳位置唔算多,主打拉麵🍜,原來每款拉麵都附送一小碗沙律~汁煮廣島蠔拉麵由濃濃的雞白湯作湯底,味道好濃郁而唔會太heavy,而汁煮廣島蠔咬落好入味,而且完全無海鮮腥臭味,麵質屬幼麵,咬落幾彈口,除左有廣島蠔外,仲有兩塊叉燒,份量幾滿足!低温鷄肉拉麺個人幾推薦呢款低溫雞肉拉麵,低溫慢煮的雞肉肉質好嫩滑,完全無好鞋口的感覺,配料方面都幾足,有雲耳、半熟蛋、紫菜等!

汁煮廣島蠔拉麵
份量幾滿足!

低温鷄肉拉麵
低温鷄肉拉麺

個人幾推薦呢款低溫雞肉拉麵,低溫慢煮的雞肉肉質好嫩滑,
2023-10-26
低温鷄肉拉麵
2023-10-25 23 浏览
今日路經大角咀,見到呢間新開拉麵店,好有日式家庭式經營的感覺,簡約日系風格。menu 主要係拉麵同烏冬,價錢大約都係$55蚊起,超級親民。雞白湯豚肉叉燒拉麵$58賣相好靚,有兩大塊豚肉叉燒,肉質幾嫩,肉味濃。雞白湯好鮮味,湯頭好鮮甜,係每日新鮮制,估吾到$58可以食咁呢個質素!低温雞肉番茄湯烏冬$55慢煮雞肉好鮮嫩多汁,面頭用黑椒腌過,幾惹味。番茄湯好足料好清新,仲食到粒粒番茄肉👍🏻總括嚟講,呢間拉麵小店簡直卧虎藏龍,平民價錢但質素超然,性價比好高。

雞白湯豚肉叉燒拉麵$58

低温雞肉番茄湯烏冬$55

2023-10-25
用餐时段
2023-10-23 74 浏览
聽講大角咀開咗間平靚正拉麵,前幾日就同朋友去咗試。(醬油味)豚肉叉燒拉麵 $58首先比個份量震驚咗🤩麵嘅份量多,叉燒雖然簿但都算大塊,有肉味!呢個價錢黎講配菜好有誠意,有木耳、芽菜、筍、洋蔥同溫泉蛋。US牛肉簿切蕃茄湯烏冬 $65🥩牛肉可以同安格斯牛肉比美😋 烏冬係幼條狀,好滑。湯底配料好豐富,飲落幾清淡,沒有味精嘅味道!低溫雞肉拉麵 $55雞肉好嫩而不柴🉐 健康之選!湯底同豚肉叉燒拉麵一樣。關東煮 - 魚腐蘿蔔冬菇 $28好淋,好入味,蘿蔔好大舊無根。冬菇係鮮冬菇,好味🤤
聽講大角咀開咗間平靚正拉麵,前幾日就同朋友去咗試。

(醬油味)豚肉叉燒拉麵 $58

US牛肉簿切蕃茄湯烏冬

US牛肉簿切蕃茄湯烏冬 $65

低溫雞肉拉麵 $55
雞肉好嫩而不柴🉐 健康之選!湯底同豚肉叉燒拉麵一樣。

關東煮 - 魚腐蘿蔔冬菇 $28
好淋,好入味,蘿蔔好大舊無根。冬菇係鮮冬菇,好味🤤
US牛肉簿切蕃茄湯烏冬
2023-10-23 74 浏览
️大角咀新開嘅拉麵小店,人情味濃。款式唔算好多,但價錢親民。每人先來一份胡麻野菜沙律作為前菜,蕃茄同菜加上沙律醬,酸酸甜甜幾開胃。✨豚肉叉燒拉麵湯底用上濃厚雞白湯,都幾香滑。有兩大塊豚肉叉燒,都幾腍身。拉麵好彈牙。其他配料分別有木耳、荀,芽菜。✨低溫雞肉蕃茄湯烏冬低溫雞胸肉唔會好柴,有成三、四塊,份量都幾多。第一次食呢種烏冬麵,比平時嘅較扁身同腍身,掛湯效果不錯。蕃茄湯都幾濃,我喜歡再加啲七味粉。

✨豚肉叉燒拉麵

✨低溫雞肉蕃茄湯烏冬
2023-10-19
麵屋一鳴主要販售拉麵和烏冬,拉麵湯底為濃厚雞白湯,再可選醬油味、鹽味或麻辣味達到轉味效果,至於烏冬湯底則為特製蕃茄湯,可加麻辣,還有沙律及一品料理供應。鹽味濃厚雞白湯低溫雞肉拉麵的軟硬度剛剛好,麵條不會軟爛,帶著一種嚼勁,拉麵吸飽濃厚鹽味雞白湯頭後吃起來更加濃郁,整體嚐起來不會過於膩口,是一道滿清爽、涮嘴的拉麵。低溫雞肉雖然是雞胸肉,卻非常的鮮嫩,而且吸滿了湯汁,再搭配少許黑胡椒,味道不錯的吃。醬油味濃厚雞白湯豚肉叉燒拉麵一端上桌就馬上聞到濃濃的湯底醬油香氣,滿滿的拉麵光看起來就相當有飽足感。濃厚雞白湯花了多個小時熬煮,亮澤度超飽和,搭配上日本醬油的甘甜感,真的相當濃重。朋友喜歡以薄片呈現的豚肉叉燒,吃起來不油膩,卻帶有肉的細嫩度和彈性。薯仔沙律推薦大家必點,薯仔綿密滑順,加上紅蘿蔔、青瓜、生菜等蔬菜增添沙律咬感,還有彈彈的蛋白,無窮的蛋香與薯仔、菜蔬的清新,薯仔沙律吃起來飽足又涮嘴。胡麻沙律裡有生菜、紫椰菜、車厘茄,紅紅綠綠,菜色豐盛,配料混搭適量胡麻醬汁,胡麻沙律品味上來格外清爽開胃。

2023-10-20 36 浏览
今次我發現大角咀開左間新拉麵店,睇過下d資料見佢原來價錢好平,唔洗$70就食到日式拉麵,咁抵食梗係要去食,睇埋佢質素係點啦首先每人都會送一份胡麻醬野菜沙律,d菜都新鮮,咁平都仲有沙律送,真係良心企業拉麵佢地主打係濃厚雞白湯,另外仲有蕃茄湯同一品烏冬,我地就揀左低溫雞肉拉麵($55),湯底就揀左醬油味,雞肉食落一d都唔‘鞋',口感幾好,麵質軟硬適中食落彈牙,仲有半隻溏心蛋,碗麵仲有其他蔬菜,份量唔加底都夠食,就算加都係($10),加都抵食另一碗就叫左汁煮廣島蠔拉麵($68),湯底揀左鹽味湯,呢個蠔食用左柚子汁煮,食落甜甜地,兩碗湯底都濃郁但飲落唔會口渴呢間拉麵店用咁平價錢就食到好味既日式拉麵真係特登黎食都抵,就算加麵底或者加餸,加小食都唔貴,食到好豐富都得,質素又有,價錢咁平都可以食到正拉麵真係好

2023-10-18
2023-10-19 32 浏览
前天在大角咀和朋友聚會,發現開了這一個小巷裏的日本拉麵!在門口看到菜單,性價比高,嘗嘗鮮看店面小小的,服務不錯,坐下去就有前菜點了一個店家推薦的叉燒拉麵,叉燒看得出來有花心思,不會油膩拉麵份量很多,麵條程度偏林,不過不失wai食指數:🫶🏻🫶🏻🫶🏻
前天在大角咀和朋友聚會,發現開了這一個小巷裏的日本拉麵!
在門口看到菜單,性價比高,嘗嘗鮮看

店面小小的,服務不錯,坐下去就有前菜
點了一個店家推薦的叉燒拉麵,
叉燒看得出來有花心思,不會油膩
拉麵份量很多,麵條程度偏林,不過不失
wai食指數:🫶🏻🫶🏻🫶🏻

2023-10-18 23 浏览
依家係大角咀返工,呢區嘅舊區好多美食,梗係逐間食勻。今日揀咗日式餐廳,小店經營嘅拉麵🍜。經過門口,見到食物係少有嘅雞白湯拉麵,個價錢非常吸引,竟然可以唔使60蚊,同日本價差唔多,呢個價錢係香港真係好罕有。今次叫咗豚肉叉燒拉麵,為咗試下原味,叫咗鹽味湯底。店員先奉上胡麻醬沙律,菜新鮮。拉麵嘅賣相尚可,芽菜份量多,有蔥同生洋蔥,開頭有聞到少少腥味,食落完全冇腥。個湯底清得嚟夠甜,味道足,仲有少少濃厚感,食完唔滯,個口仲有少少回咁。呢個價仲有真材實料用心製作,實在難得。
2023-10-15 42 浏览
屋企附近開咗間新嘅拉麵小店,門面充滿日本Feel~行經門口睇吓個menu 見係主打雞白湯嘅,加上老闆熱情介紹就入去試試US牛肉薄切拉麵(濃厚雞白湯)$68依個絕對值得一試,牛肉肉質鮮嫩,牛味香濃而且成個碗咁大塊,令人回味無窮!麵條粗幼適中,掛湯之餘有咬勁,濃厚雞白湯可以揀醬油、鹽味、辣或麻辣味,今次我食嘅係鹽味,味道鮮甜香醇但唔油膩,飲曬成碗湯都唔覺好口渴,一定係真材實料熬製,推薦!薯仔沙律 $20薯仔沙律嘅造型好似球雪糕咗,材料好豐富~除咗薯仔之外仲有蛋,青瓜,甘筍,洋蔥同生菜,色彩繽紛之餘營養豐富,味道仲好清新,口感輕盈~如果鐘意食薯仔一定要食下老闆仲送咗個胡麻野菜沙律俾我,胡麻沙律醬個黑芝麻香氣好出色,其他餐廳食到嘅會比較酸,但依個沙律嘅醬係黑芝麻味重過酸味,真係獨一無二!呢間拉麵店唔單止係食物好,環境亦都幾舒適,價錢非常之實惠,絕對值得一試!!

US牛肉薄切拉麵(濃厚雞白湯)$68

薯仔沙律 $20

等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 薯仔沙律
  • US牛肉薄切拉麵
2023-10-12 49 浏览
最近發掘左一間位於大角咀嘅隱世親民拉麵店,最平50幾蚊已經有一碗拉麵,仲有蕃茄濃湯烏冬,性價比超高😱經過絕對值得一試~一坐低就送上「黑胡麻椰菜沙律」,好fresh好開胃🫶🏻「叉燒雞白湯拉麵🍜」有驚喜!估唔到只需要HKD 58嘅雞白湯都可以做到咁濃郁,麵底都幾大個,叉燒肉質鮮嫩入味🥰「熟成牛牛肉蕃茄湯烏冬」蕃茄湯清甜,感覺幾健康,牛肉份量都唔少✨「薯仔沙律」.📍 麵屋一鳴 (大角咀)大角咀中匯街52號地舖

一坐低就送上「黑胡麻椰菜沙律」,好fresh好開胃🫶🏻

「薯仔沙律」

📍 麵屋一鳴 (大角咀)
大角咀中匯街52號地舖
2023-10-07 54 浏览
見到大角咀新開左間拉麵店,是日晚餐就決定去試下。一入到去,老闆娘(我估)好熱情招呼我地,問佢有咩招牌好食,佢有推介叉燒同低溫雞肉拉麵。我地最後叫左個叉燒麻辣湯拉麵,追加一份汁煮蠔同溫泉蛋,同薄切牛肉蕃茄烏冬,仲有是日推介-燒骨付雞肉腸。整體黎講,拉麵烏冬都好食,最緊要性價比高,出面平時食拉麵閒閒地一嚿水一碗,呢到係50幾至60幾一碗,係好抵食。不過店舖應該衹收現金,大家要帶定錢去,可能新開張,未有八達通等電子支付工具。
見到大角咀新開左間拉麵店,是日晚餐就決定去試下。

叉燒拉麵,追加汁煮蠔同溫泉蛋
薄切牛肉蕃茄湯烏冬
燒骨付雞肉腸
2023-10-07
叉燒拉麵,追加汁煮蠔同溫泉蛋
薄切牛肉蕃茄湯烏冬
燒骨付雞肉腸
2023-10-06 61 浏览
身為大角咀街坊,附近幾間拉麵店都食過哂🤭早排見中匯街開咗間細細拉麵舖,裝修唔係華麗嗰種,同價錢成正比~一開始坐低每人有一小碗胡麻醬沙律🥗🩵濃厚雞白湯豚肉叉燒拉麵 $58本身鍾意食原味嘅拉麵,所以揀咗白湯🐣碗麵配料好充足,木耳、荀、芽菜齊哂🤪叉燒有兩塊🥓湯底唔會好濃好咸嗰種,麵底正常發揮🙂🩵US牛肉薄切蕃茄湯烏冬 $65蕃茄湯係同行朋友至愛,茄味濃🍅配埋牛肉係唔錯嘅選擇👍🏻重點想講下個烏冬係稻庭烏冬,口感幼滑幼細😝我係鍾意食稻庭多過讚岐🤣呢間小店同大角咀一樣都係有人情味,明顯地係小家庭作業🏠如果追求完美拉麵絕對係去返其他連鎖店就可以,但如果係想食一碗有人情味溫度嘅拉麵🍜麵屋一鳴可以係一個好好嘅選擇🥰
一開始坐低每人有一小碗胡麻醬沙律🥗

🩵濃厚雞白湯豚肉叉燒拉麵 $58
🩵US牛肉薄切蕃茄湯烏冬 $65

濃厚雞白湯豚肉叉燒拉麵
US牛肉薄切蕃茄湯烏冬
2023-10-05
US牛肉薄切蕃茄湯烏冬
  • 濃厚雞白湯豚肉叉燒拉麵
見到屋企附近新開了一間家庭式拉麵小店喺區內的評價10分唔錯 街坊美食group見過好多個post都話好味又平又有心機🤍性價比高一碗拉麵唔使HK$70 而且湯底都係每天新鮮熬製《豚肉叉燒濃厚雞白湯拉麵-鹽味》湯底可以揀鹽味、醬油味、辣或者麻辣一碗入面有3大塊叉燒 塊塊都又厚又大件🤤 呢3塊叉燒已經佔咗半個碗嘅size🤣另外仲有芽菜、木耳、筍同溏心蛋湯底嘅味道唔算太重,可以完完全全咁飲到雞嘅香味😍 如果大家唔鍾意湯底非常多油脂嘅就啱晒喇😳而呢個醬味低溫雞肉拉麵,我仲加配左三隻汁去煮煮廣島蠔😋😋佢呢個醬油味,比起鹽味多左一陣淡淡嘅豆香湯底個層次昇華左😋雞肉軟腍 唔硬👍🏻比起佢個外觀吸引汁煮廣島蠔好驚喜😳 香甜得黎蠔嘅味道好香🤣😳 味道仲會不斷係口腔徘徊$30/3隻 好抵食!令我見到隔籬枱,有客人食佢哋嘅蕃茄烏冬又係超級濃郁嘅感覺😳😳 下次要試!!!小店用上優質食材,感覺到廚師嘅用心
見到屋企附近新開了一間家庭式拉麵小店

一碗拉麵唔使HK$70 而且湯底都係每天新鮮熬製

《豚肉叉燒濃厚雞白湯拉麵-鹽味》

湯底可以揀鹽味、醬油味、辣或者麻辣

另外仲有芽菜、木耳、筍同溏心蛋

而呢個醬味低溫雞肉拉麵,我仲加配左三隻汁去煮煮廣島蠔😋😋

佢呢個醬油味,比起鹽味多左一陣淡淡嘅豆香

湯底個層次昇華左😋

雞肉軟腍 唔硬👍🏻比起佢個外觀吸引
汁煮廣島蠔好驚喜😳 香甜得黎蠔嘅味道好香
🤣😳 味道仲會不斷係口腔徘徊

$30/3隻 好抵食!

令我見到隔籬枱,有客人食佢哋嘅蕃茄烏冬
又係超級濃郁嘅感覺😳😳 下次要試!!!

小店用上優質食材,感覺到廚師嘅用心