2019-10-19 831 浏览
路经油麻地,准备去睇戏,见到有间转角的面包小店今期又写紧小店,停下脚步去望下~好多公主造型既大蛋糕,由198至298起一磅,不过呢d真系食卖相另外就有普通款式蛋糕卖,杂果cake,朱古力,芒果等等,基本款式都有齐,数埋都差不多十款有马卡龙,芝士切饼单件卖,单价合理,一件切饼$15起睇完戏见佢仲未关门,原来收2100,见仲有d面包买左2只火腿餐肉蛋包一只,一只咖哩牛肉包 总数$15另外加一只蛋挞面包普遍都系几饱满多馅料既都系大路款式,叉烧,肉松,奶油椰丝,番薯包,pizza款,肉肠包$7-10有找都几抵食既波罗包卖5蚊个!同时另有酥饼类卖,皮蛋酥,蛋黄酥,蛋挞,红豆酥,老婆饼仲有多款曲奇卖,32蚊半磅讲返咖哩牛肉包,个馅料系多汁既,有洋葱丝同牛肉粒,唔系辛辣既,一般会辣,呢只系甜香餐肉火腿蛋包,比较乾身~
路经油麻地,准备去睇戏,见到有间转角的面包小店
今期又写紧小店,停下脚步去望下~
有马卡龙,芝士切饼单件卖,单价合理,一件切饼$15起
睇完戏见佢仲未关门,原来收2100,见仲有d面包买左2只
火腿餐肉蛋包一只,一只咖哩牛肉包 总数$15
另外加一只蛋挞
面包普遍都系几饱满多馅料既
$7-10有找
都几抵食既
仲有多款曲奇卖,32蚊半磅
餐肉火腿蛋包,比较乾身~
2 分钟 (外卖自取)
今日2019年10月1日, 想讲讲我的蛋蛋糕故事。较早前喺facebook网上见到一间麦香田的帖子,贴出嚟有米奇老鼠蛋糕款式图,我觉得好靓,我很钟意米奇, 有见网上啲人话 呢间蛋糕店好食, 就试下whatsapp与他们联络,预订这款蛋糕,我从来冇试过喺网上订蛋糕,一向都衬开连锁店。因为我要喺油麻地点取蛋糕,所以取得油麻地店电话,直接下单预订9月30号取米奇蛋糕一个。他们报价话米奇老鼠图的蛋糕系288蚊一个,加生日牌加十蚊所以298蚊,所以就下单预订 ,我仲叫佢whatsapp张单畀我,确定大家冇搞错。到了9月30日当日我叫我个仔放学後直接去油麻地店取蛋糕,因为我要番工去唔到攞。 当我个仔去取蛋糕,他们就话报错价,这款要320蚊,叫我个仔补多三十二蚊,我个仔唔知头唔知路, 就照畀32蚊攞蛋糕走, 之後先与我联络,话畀我知此事。大家试想下,我下咗单,有单有据,又有电话录音文字确认,完全没有问题, 过来取蛋糕,就话价钱唔啱价钱,要加钱,同时佢话三百二十蚊,但$320蚊减$298蚊都系等人22蚊,何来收我三十二蚊, 真系令我火滚 唛咁样做生意都得㗎咩 佢呃我钱喎 如果真系你自己报错价,你就要硬
今日2019年10月1日, 想讲讲我的蛋蛋糕故事。

唛咁样做生意都得㗎咩 佢呃我钱喎
如果真系你自己报错价,你就要硬食啦,何来嚟攞蛋糕要加我钱。 有咁嘅经历,我一定唔会再帮衬呢两间店。
** 都讲下个蛋糕,原先佢畀我睇嘅图,同我食果个米奇老鼠蛋糕,系有少少出入嘅,大家可以睇下图。 我要新鲜杂果内涵,但佢话又要加钱( 佢喺facebook讲明内馅系新鲜杂果㗎), 所以冇加到 ,里面系啲罐头杂果,菠萝比较多, 蛋糕上算新鲜松软, 另外嗰啲食用色素太犀利,只手揩到啲色素cream,都差唔多可以上色,所以冇下次唔会再帮衬。
** 其实订蛋糕嘅时候,个职员语气态度都唔系好好, 佢全程录音,个女人有啲乡下音都几难听下架。

2019-09-30
庆祝纪念
2019-06-25 558 浏览
成日听到同事话麦香田D包好正但因为唔顺路一直都冇机会试结果有日放工饿饿地於是决定走去试!细细个就好锺意食甜甜圈後尾知道佢好油後就再冇食过数数手指都十几年冇食过番工咁辛苦紧系要奖励下自己又见到佢卖净一个似乎试得过咬咗一啖完全觉得系食紧幸福!唔油唔滞仲要唔系食甜虽然咬咗一啖但都即刻影番张相去记低当下幸福质素果然唔错,下次再试其他!
成日听到同事话麦香田D包好正
但因为唔顺路一直都冇机会试
结果有日放工饿饿地於是决定走去试!

细细个就好锺意食甜甜圈
後尾知道佢好油後就再冇食过
数数手指都十几年冇食过
番工咁辛苦紧系要奖励下自己
又见到佢卖净一个似乎试得过
甜甜圈

咬咗一啖完全觉得系食紧幸福!
唔油唔滞仲要唔系食甜
虽然咬咗一啖
但都即刻影番张相去记低当下幸福

质素果然唔错,下次再试其他!
2019-03-04
甜甜圈
2019-06-16 335 浏览
楼下一间街坊面包店,成日行过都会帮衬,佢卖嘅面包、蛋糕同甜品嘅总类有好多,连雪梅娘都有!不过我唔系特别喜欢cream,所以始终最锺意戚风蛋糕❤️ 十几蚊有咁嘅质素同咁大个真系好抵食,食落有蛋味同牛油香味😋😋

• 戚风蛋糕
2018-11-11 994 浏览
我最锡嘅侄仔生日,订咗个蓝色ironman蛋糕,唔得闲去订,只系打电话去请店主whatsapp蛋糕相比我拣,银行过数okay, 好方便比多20蚊转芒果底。估唔到个蛋糕咁好味,唔太甜,小朋友非常开心但色用色素甩到小朋友嘴同面都有蓝色,师父话第二日会甩我唔担心,会再帮衬

但色用色素甩到小朋友嘴同面都有蓝色,师父话第二日会甩
我唔担心,会再帮衬

2018-11-11
2018-07-11 996 浏览
去完运输署行去深水埗站,买左3个包!第二日食先发现原来好好味!好味过d连锁店!祝开多几间分店^。^最值得讃系果袋6个星形原味蛋糕仔!非常好味!而且价钱仲好大众化!面包款式也很多,眼见人流都非常多,住附近的街坊有福了

2018-07-10
2018-06-12 780 浏览
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨前日经过见到深水埗分店新开张买二送一,面包魂又燃起🤦🏻‍♀️呢到三个包total$15蚊咋🤪.🍵绿茶红豆菠萝包$8🍵绿茶味不浓,红豆馅都唔算多🤔但个菠萝皮算几香脆,成个包不过不失啦~.🌰榛子朱古力$7🌰面头系墨西哥包既皮,朱古力馅几多❤️翻焗完有少少流心效果😛.🥐脏脏包$8🥐切开一睇,唔系脏脏包黎😂只系有吉士馅既普通朱古力包🤷🏻‍♀️无一层层既酥脆口感,无朱古力馅🌚宁愿你叫翻朱古力包好过😂而家好失望呀💩.分店新开张既关系,揾唔到地址🤣最後一张图约略画左位置👉🏻系深水埗C1出,长沙湾道往政府合署方向行就会见到架啦~食物质素: 🌕🌕🌕🌘🌑食物颜值: 🌕🌕🌕🌗🌑性价比: 🌕🌕🌕🌕🌘回头率: 🌕🌕🌕🌕🌑✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
呢到三个包total$15蚊咋🤪

🍵绿茶红豆菠萝包$8🍵
绿茶味不浓,红豆馅都唔算多🤔
但个菠萝皮算几香脆,成个包不过不失啦~
🌰榛子朱古力$7🌰
面头系墨西哥包既皮,朱古力馅几多❤️
翻焗完有少少流心效果😛
🥐脏脏包$8🥐
切开一睇,唔系脏脏包黎😂
只系有吉士馅既普通朱古力包🤷🏻‍♀️
无一层层既酥脆口感,无朱古力馅🌚
宁愿你叫翻朱古力包好过😂而家好失望呀💩
分店新开张既关系,揾唔到地址🤣
最後一张图约略画左位置👉🏻
系深水埗C1出,长沙湾道往政府合署方向行就会见到架啦~
食物质素: 🌕🌕🌕🌘🌑
食物颜值: 🌕🌕🌕🌗🌑
性价比: 🌕🌕🌕🌕🌘
回头率: 🌕🌕🌕🌕🌑
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
2018-06-08
外卖自取
$15 (早餐)
2017-11-12 871 浏览
平日开会或者farewell,我哋都会订麦香田嘅蛋挞,蛋糕,布甸同埋奶冻等食物!总之就系平靓正!今日好急咁定咗个2磅蛋糕, 而且我哋在取饼时加咗唔小要求, 好彩蛋糕师傅未收工,令个蛋糕更完美! 多谢你哋嘅帮忙!
平日开会或者farewell,
我哋都会订麦香田嘅蛋挞,蛋糕,布甸同埋奶冻等食物!
总之就系平靓正!
今日好急咁定咗个2磅蛋糕,
而且我哋在取饼时加咗唔小要求,
好彩蛋糕师傅未收工,
令个蛋糕更完美!
多谢你哋嘅帮忙!
2017-10-31 734 浏览
这天到电影中心睇戏,路过这间,被其香味吸引。价钱相宜,也不想吃太饱,面包刚刚好。好的面包,除了味道,香味也很重要。在连锁面包店的面包,少了出炉的香气。我就喜欢屋邨内的旧式面包店,每当有新鲜焗好的面包,远远已被香味吸引。当日吃的是薯蓉包同芝士包,两款够饱肚,馅料充足,唔似连锁店的空心包。我就好锺意薯蓉,呢个包加了调味,就更加好味。店的名字代表了其面包,在麦香田买的包有麦香味。

店的名字代表了其面包,在麦香田买的包有麦香味。

2017-10-19
2017-07-22 745 浏览
有一次晚上八点经过,发现这间面包铺仍然开门。 旧区嘅面包舖通常装修残旧, 唯独麦香田的装修可以放在弥敦道,不失客人, 乾净企理。面包放在柜中, 食落口时仍有微温, 面包胀卜卜, 每天新鲜制作。 蛋挞脆口, 雪子蛋糕松软, 糯米糍弹口,蛋糕与布甸色彩缤纷,相貌吸引。麦香田不是什麽大型连锁面包店, 却有自己自创的蛋糕美点,从招牌,蛋糕面包款式可见其用心制作, 热爱做饼嘅人, 顾客是感受得到其心思水准的。 经过睇戏嘅人, 不是太肚饿,建议帮衬试下! 好过食爆谷零食波罗绿茶红豆包: 好食

波罗绿茶红豆包: 好食

2017-01-24 1187 浏览
油麻地骏发花园旁边有间蛋糕店「麦香田」,在我还在旁边炮台街上再陪训课程时,「麦香田」还未开门做生意,到我近日再来油麻地看电影时,就开始发现这间新面孔的蛋糕店。「麦香田」属於外卖面包店,没有座位提供堂食,即使买了蛋糕布甸,也只能把它们带到其他地方享用。单凭肉眼观测,我猜「麦香田」就是因为预留大部分舖位地方制作蛋糕面包,所以才无法留下地方安买台櫈。买蛋糕糕点或西饼,本来就是为了可以安坐享受它们的滋味,但九龙很多地方租金昂贵,「麦香田」只能以有限成本租下有限舖位,剩下店舖面积不够摆放台櫈。可能「麦香田」,因此效法「美X」或「圣X娜」,将所以蛋糕以外卖自取方式发售,不设堂食。在电影中心买完戏票之後,还有点时间剩下。我看见「麦香田」有很多美味的蛋糕面包,但碍於没有座位,所以惟有外卖自取两件蛋糕加一杯芒果布甸,在骏发花园电影中心附近找个地方试食。两件蛋糕切饼,我选了包括芒果蛋糕和栗子蛋糕,虽然我对芒果的成熟度和甜度没有抱太大期望,但是对於栗子蛋糕的期望就完全不一样了。蛋糕切饼跟布甸一样,每件卖$12,栗子蛋糕这麽大件头卖$12绝对称得上是抵食。「麦香田」以它们但西饼盒盛载我买的芒果跟栗子蛋糕,还有

「麦香田」以它们但西饼盒盛载我买的芒果跟栗子蛋糕,还有一杯芒果布甸,芒果布甸附送胶匙羹一支,方便即时享用,但没有另外附送吃芒果布甸必备的花奶。
芒果还未当造,吃到的芒果略带酸味我都可以理解。底层的芒果味布甸弹性甚足,除了原有的芒果味外,我还吃到布甸内少许的花奶味,这正好解释了,为何「麦香田」卖的芒果布甸没有另加附送调味花奶。
芒果布甸
略带花奶甜味的芒果布甸,配合味道有点微酸的芒果,感觉还算可以,布甸充满丰富的芒果果肉,质感弹性十足。
布甸内混入不少切粒的芒果果肉,虽然芒果果不算特别甜,但芒果布甸卖十二元一杯,吃到这麽多果肉,已经算是赚到。
$12一件的芒果蛋糕,厚度比想像中更加偏厚,本来嫌它表面芒果不够多不够厚,但是现在芒果不是当造不够甜,现在芒果不够厚反而错有错着,无心插柳反而成功避过本来会发生的难题。
芒果蛋糕切饼
芒果蛋糕内的材料焗蛋糕,质地幸好仍能保持新鲜,中间的忌廉仍有新鲜奶味。不过,芒果蛋糕始终称不上是今次的主角,真正的主角还要看「栗子蛋糕」。
栗子蛋糕真的有很多,磨碎成细粒状的幼滑栗子蓉,栗子蓉分布在蛋糕不同位置,由蛋糕顶层,到蛋糕身边周围,甚至每一层蛋糕夹层,都挤满幼滑细致的栗子蓉。
栗子蛋糕切饼
每一羹栗子蛋糕,都能吃到软绵绵的焗蛋糕,栗子蓉和香滑奶油忌廉,「麦香田」栗子蛋糕内的焗蛋糕口感保持软绵绵,加上香滑的栗子蓉,栗子蓉配合蛋糕香甜的感觉,真的「百吃不厌」。
芒果蛋糕切饼於我而言,就算再可口再美味,芒果都会有不当造酸涩的一日,反而美味的栗子蓉随时都有机会试食品嚐到,而且$12一件真是抵食夹大件。
2017-01-17
芒果布甸
栗子蛋糕切饼
  • 芒果蛋糕切饼
2016-12-13 605 浏览
午餐想吃轻量些的食物, 本想买面包, 但在面包店见到有蛋糕卖, 想起也有段时间没吃蛋糕了, 便点了蓝莓雪果子蛋糕。店员很好, 还提供了叉子。蓝莓雪果子蛋糕:只需$12, 蛋糕的样子很可爱, 中间是紫色的!吃到中途的样子:Cream的部分很甜, 蓝莓不会太酸, 又有点点蛋糕。整个感觉很新鲜, 不错。吃完会觉得饱, 但又不会有内疚感, 觉得吃得太多太甜。有机会还会再试!

蓝莓雪果子蛋糕:
只需$12, 蛋糕的样子很可爱, 中间是紫色的!
吃到中途的样子:
2016-12-13
  • 蓝莓雪果子蛋糕
2016-11-25 501 浏览
每朝返工之前都会行去呢间面包铺会有一条小人龙,个个都守秩序透明放左好多款面包$4-1X都有我就会拣菠萝包, $4每朝都系佢或都鸡尾系咁平热辣辣,卖哂又再出外皮够挺身够脆,面包又够软熟阵味好香有时会帮衬下糯米糍,$5一粒好多果肉,几大粒架
每朝返工之前都会行去呢间面包铺
会有一条小人龙,个个都守秩序
透明放左好多款面包
$4-1X都有
我就会拣菠萝包, $4
每朝都系佢或都鸡尾系咁平
热辣辣,卖哂又再出
外皮够挺身够脆,面包又够软熟
阵味好香
有时会帮衬下糯米糍,$5一粒
好多果肉,几大粒架
2016-11-09 474 浏览
每朝都会有一条少少的长龙排队买面包,新鲜出炉的面包好味售价又合理,自然有人买,有天经过见到个3D蛋糕,外表做得十分好,所以我也订了一个面包超人蛋糕来试试,味道可以自由配撘,而我选择了朱古力味,取蛋糕时真的十分满意,因为那面包超人做得很可爱,蛋糕很松软好味,可以减些甜那会更加好,价钱也不贵,$220一个已足够八个人食了!
每朝都会有一条少少的长龙排队买面包,
新鲜出炉的面包好味售价又合理,自然有人买,
有天经过见到个3D蛋糕,外表做得十分好,
所以我也订了一个面包超人蛋糕来试试,
味道可以自由配撘,而我选择了朱古力味,
取蛋糕时真的十分满意,
因为那面包超人做得很可爱,
蛋糕很松软好味,可以减些甜那会更加好,
价钱也不贵,$220一个已足够八个人食了!
3D面包超人蛋糕
3D面包超人蛋糕
2016-09-05 511 浏览
星期日下午途经见少少肚饿, 打算随便买个蛋挞, 但见到雪柜里面嘅雪果子蛋糕圆估碌大大个好吸引, 忍唔住买咗榴连味嚟试, $12. 由顶边一咬, 皮薄即穿, 榴连香味溢出, 啜咗少少榴连蓉入口, 榴连蓉同个薄皮有好和谐嘅口感, 大嗌好好食呀, 再咬多啖, 见到榴连蓉下面系蛋糕, 普通蛋糕嚟. 好快地总共咬咗五啖, 已经食晒!!
2016-09-04