openrice上見評語不錯便一試。先試推介的活魚 - 黑立魚,切得很薄,很新鮮,雖然不算特別,但沽上自家制醬汁十分惹味,比一般醬汁更能突出鮮味。刺身方面,三文魚魚腩是厚切,且帶魚油,十分推薦。帶子厚身鮮甜,比一般日本餐廳好吃。串燒方面,牛舌厚身肥美,蠻有嚼口。秋葵是第一次吃,很清爽,蠻特別。最後試了店鋪的特色炒飯,有鵝肝牛肉,飯是用蛋炒,咋道不錯,不過我更喜歡炒混在一起。是晚主要吃女店員推介的,不過不失,不過價錢略貴。
openrice上見評語不錯便一試。

是晚主要吃女店員推介的,不過不失,不過價錢略貴。
黑魚
牛舌,豚肉蕃茄
鵝肝牛肉炒飯-招牌飯
  • 三文魚腩,牛舌
2015-08-19 1087 浏览
今晚老公想食串燒, 當然要奉陪啦~在openrice找到太子麥麥燒, 離太子港鐵站不遠,評語也不錯,即管試試。比我預期的更好!店面不算大,但是裝修不錯,樓底高度夠,坐得也舒服。老闆和侍應們的服務態度很好~ 推介的象拔蚌雖然新鮮,不過我們少吃。點了這個懵仔魚刺身,百幾蚊,估不到鮮甜肉質挺實 ,我第一次吃,不錯 因為好吃,所以我們又加點了深海池魚刺身。那個燒汁其實偏甜,但是刺身本身已好吃,質地不錯 我們發瘋一般點了勁多食物XD這個醬燒秋葵是第一道來,已經覺得很安心。 我想他們的爐具應該不錯,而且師傅的手藝很好,簡單一道菜新鮮熱辣,味道質地岩岩好,點解可以做到不同平常吃的秋葵。十幾蚊咋~ 醬燒豆卜比較少吃到,很好吃啊~水份都沒有了,口感香脆甜甜的,十蚊! 燒韭菜並不因為便宜而求其,賣相很漂亮 ,燒得近乎有鑊氣的效果! 翠玉瓜京蔥蘆筍 這個蒜燒茄子,一上台嚇一跳,超大!我覺得比較油,但老公話好好食,基本上他食哂,哈哈 燒多春魚外脆內多春juicy, 四大條都只是廿幾蚊~ 燒羊架呢,唔知點解比平日西餐的大塊,好多肉,肉質焾。仲食左燒大蝦,其實當時已經好飽,但係蝦大隻肉挺實, 都係好食。什菜蠔天婦

翠玉瓜京蔥蘆筍

燒多春魚外脆內多春juicy, 四大條都只是廿幾蚊~

燒羊架呢,唔知點解比平日西餐的大塊,好多肉,肉質焾。

仲食左燒大蝦,其實當時已經好飽,但係蝦大隻肉挺實, 都係好食。什菜蠔天婦羅水平也都不錯。仲食左豬肉荔枝卷,白饍,牛舌,牛仔排…

問老闆,開左一年。可能因為不是在大街,所以雖然離太子站只是幾分鐘腳程,但人流都不算多。希望多d人去幫襯,這樣有誠意的小店應該支持!
2015-08-19
用餐时段
  • 懵仔魚刺身,深海池魚刺身, 醬燒秋葵,燒韮菜, 天婦羅
2015-05-13 1550 浏览
最近食運真的蠻不錯,不斷的吃到有水準而又物有所值的店子。不過今天晚上一家三囗來到這間隱身於基隆街內,以串燒及活海鮮作主打的小舖,看格局像似是不俗的,心想好食運應是可延續吧....怎知試了後,卻是帶著些失望心情而離開.....小朋友一向最喜歡吃日式串燒,原因當在於大啖肉之外又香口夠熱氣,完全合晒小友的那種不健康飲食口味。作為父母自然並不會鼓勵孩子吃太多這類東西....但於我這位饞嘴又放任的父親來講,偶一為之來讓他放縱一下,也不是一件甚麼壞事來吧....在這一方面,小弟絕對是一個不合格的爸爸....在這店裡,只吃串燒固之然不可以的。除了串燒外,這兒的另一賣點是有不少的刺身類可點。小友目前當然是不能碰的,但我倆卻是個不折不扣的刺身迷.....一整桌的菜,總不能每一款全部都只讓小友滿足能吃的。故此最後也決定點了甜蝦加上帶子由我二人包辦....甜蝦肉軟糯夠鮮甜而肉質不霉,但若論吸引力卻還遠不及色呈青墨綠入口甘美而不腥的蝦腦;帶子用的是日本典型厚身的刺身級好貨色,是既甜又帶啜囗,味道自然十分有保證....接著便是一份份的串燒不斷的端上。豚肉荔枝卷看上去有點像營養不良似的又瘦又縮水。豚肉則給人一種柴

在這一方面,小弟絕對是一個不合格的爸爸....

接著便是一份份的串燒不斷的端上。豚肉荔枝卷看上去有點像營養不良似的又瘦又縮水。豚肉則給人一種柴嚡的感覺,而夾於中央的罐頭荔枝也是小粒得要用顯微鏡才睇得到,調味上又是一味的甜欠缺個性.....正在失望之際,及後可能是人多手腳亂的關係 (事實上整晚也不斷出現這狀況的),侍者此時忽也又送來多一串上桌。小弟正想開囗說錯了單之際,看上去似是老闆的人馬上就發現攪錯,不過十分友善的他立刻道 : "就當是送多串給您們吃好了" (查實其後送上的那串豚肉蕃茄也是這樣子),在此真的謝過了....至於其後"送"的品質卻是好得多 --- 讓起碼它是更大串咬起來是更juicy....
明太子雞翼外皮脆肉也嫩但味嫌太淡。明太子個人認為可再塞多些便能起著增加鹹、香與辣之效....
最近在吃串燒時往往都會有一味燒茄子常備於桌上。這裡做的是下了芝士的。茄子本身特別是邊位沒被燒焦已屬很不俗;就個人而言芝士量確實是可多一些才能起著帶絲的半溶效果。說老實話若論惹味香濃的程度我還是較鐘情於下大量蒜蓉鋪面的作法....
之前提過有免費加碼的豚肉蕃茄串,小蕃茄一咬下去就爆汁,吃起來比外表焦而入口乾爭爭的薄片豚肉是來得吸引得多....
另一在下吃串燒必備的項目便是牛舌。論肉本身質素是不俗的,用的應是近芯的厚肉部位,入囗是相當的爽脆,但可惜的是在燒的火喉處理上是有點失色 --- 關鍵是略嫌咬至尾段是稍微太乾及韌,不過幸好於調味上倒是未太差,黑胡椒及下鹽的份量皆屬適可而止而不會太over....
一向都不太欣賞多春魚此物,原因是總覺它沒有甚麼肉吃的。魚肚內味甘苦的春絕對是它的賣點,但這裡的就略嫌燒得過了火,肉與春同樣也帶著濃厚的焦苦了....
至於燒安格斯牛柳粒又如何 ? 肉是偏韌且鹽也似乎下得太多,味偏鹹了....
雞皮可說是全夜最對勁的串物 --- 乾身不油而皮則脆啪啪像吃著帶豐厚動物油脂的薯片,令人咬完一件又一件....
吃了那麼串物,最後如沒來點飽肚些的東西的話總是覺不太對路的吧....一道以店子名稱作命名的招牌炒飯,查實即加入了些較名貴材料如鵝肝、牛柳粒及蟹籽的炒飯也。以窩上的它在香氣上必然是要加分的;飯粒雖甚乾身但有少許的卻仍是未炒散巴成一團,味則帶點點焦燶及硬身,而調味上有感只是下了msg而非正正常常的用上醬油;鵝肝是軟至淰爛絕不屬我那杯茶,且根據小友所說它是帶有少許怪味;牛柳粒則帶些筋,同樣令人失望.....但話說回來,只索價一百多大洋的飯材料將貨就價亦是情有可原的....
總的而言,串燒類別給人的感覺是不太好,相反刺身就蠻不差的....

看來下次還是光只吃生的就好了....

2015-05-13 954 浏览
印象中太子近大角咀附近以中式食肆居多,今晚又在附近「搵食」,於是上OpenRice看看,發現麥麥燒有很多選擇,而且評價甚高,便去一試。中國風帶點日本味、紅當當的門面在基隆街上很是突出,可惜基隆街入夜後較靜,又給門前停泊的車輛阻擋,所以之前經過好幾次都沒有留意這店。一進門便有人(應該是老闆吧)很殷勤的招待,介紹今日新鮮釣回來的活魚。點菜單像叫打邊爐食材或車仔麵點菜,很多款式,中、西、日、韓、冷、熱都有,我心大心細的樣樣都想試,又因為要等齊人一起點菜,結果劃了4張紙,有點不環保呢我想女士們應該會喜歡這裡,選擇多,每碟的份量不大,一餐可以嗜很多不同的菜式又不會太飽。不想傷腦筋點菜的可以選擇飯、湯麵等,應有盡有。而且無論是大碟細碟,味道都不錯,價錢也合理。我們四人叫了16碟/款,樣樣都試,不停食不停叫,有的都來不及拍照。魚生剌身夠新鮮,燒物滿足了我想食BBQ又怕熱氣的要求,朋友讚日式湯烏冬也很好味道。推介黑松露什菌、什菜蝦天婦羅、蒜燒茄子。

我想女士們應該會喜歡這裡,選擇多

這張招牌相清晰一點吧
日式菜
燒物類
紅當當的設計但好乾淨舒服
2015-05-12
2015-02-04 1564 浏览
OPENRICE搵到呢間日式餐廳,係食燒物為主的,見個名都好得意,所以同朋友嚟左呢度慶祝我餐生日飯啦.7:30到,餐廳是中門大開的,我們坐門口,出面有張枱在食煙,還有一個大鐵筒俾人圍住食煙,感覺不是太好,餐廳是中式設計的,門口是藍色大鐵門,入面樓底都高,有紅色燈籠高掛著,都幾特別呀,但比較細及迫. 坐下已有熱茶,我們點左好多唔同的食物,呢度除了燒物,還有其它的選擇,其實我係為了梅子酸菜馬友鍋已來的,這是推介食品,還有一個牛肉鍋都係推介之一. 就點呢兩個窩啦,跟住有生蠔,燒蠔,朋友食生蠔,有兩款,朋友話好鮮甜,好食. 燒蠔有三款味道,芝士,泰式,蒜蓉,我食左蒜蓉,都好香及好多蒜蓉呀,好味.另外叫左: 蟹子沙律,冷豆腐,冷秋葵,梅子酸菜馬友鍋,蒜蓉燒茄子,荔枝豚肉串,雞亦有三款,泡菜釀雞亦,明太子釀雞亦,蜜蜜燒雞亦,燒牛舌,炒什菌,窩蛋牛肉窩,燒雞皮,燒蝦天婦羅,蜜蜜燒照牌炒飯,後加三文魚腩刺身.  十分豐富呀.蟹子沙律用杯上的,都幾乾身,同埋切到好幼的絲. 好味, 冷豆腐好味, 豆腐好濃味,好CREAMY,好味呀. 秋葵就一般呀. 我最期待的梅子酸菜馬友鍋, 賣相都幾吸引, 用馬爐熱住,

蟹子沙律用杯上的,都幾乾身,同埋切到好幼的絲. 好味, 冷豆腐好味, 豆腐好濃味,好CREAMY,好味呀. 秋葵就一般呀. 我最期待的梅子酸菜馬友鍋, 賣相都幾吸引, 用馬爐熱住, 馬友上面有些酸菜, 有些紹菜, 仲有豆腐的, 但係冇咩梅子味喎, 條馬友都算滑的, 豆腐同埋紹菜都好味道, 有酸菜味, 但唔係我想像咁出的味呀, 好失望有梅子味.

燒茄子好大條呀, 好香蒜蓉味, 好味喎. 茄子燒到好淋身, 入晒蒜蓉味, 正呀. 好多人推介的荔枝豚肉串, 真的好好味, 用豚肉包住荔枝, 一咬落去就食到荔枝的味道, 好特別, 呢個真的好味呀. 雞亦, 我食了蜜蜜燒, 係雞亦入面釀左紅蘿白, 都好香口, 同埋好清新的感覺, 感覺冇咁油膩, 係雞亦中間切開兩段的, 一串有三隻. 另外兩款明太子同埋泡菜就係雞全亦, 朋友都話幾好. 牛舌好淋身, 都幾香.

炒什菌算大份, 好香菇的味道. 雞皮係細細的一串, 朋友想折開佢嚟食, 但係勁脆,好辛苦先拆到,真的好脆身. 牛肉窩都用爐熱住, 入面好多牛肉,都算滑,有一隻生雞蛋, 豆腐, 菜等, 一路熱住食好GOOD. 天婦羅有蝦,冬菇,紫薯,個粉漿都好薄,所以好爽脆, 唔會好油, 好味喎. 炒飯原來係鵝肝及牛肉,炒飯都好多酸料的,有些紅蘿白粒,粟米粒等, 都乾身, 好味, 鵝肝外面脆口,入面好淋,好味,牛肉都OK. 已經食到好飽同滿足, 朋友好想食活魚刺身的,但另一個朋友就有點擔心,因腸胃麻麻,所以改左叫三文魚腩刺身, 一客有八件, 都好肥美, 鮮甜呀.

餐廳食物有水準, 價錢都唔貴, 服務好好, 因我們有蛋糕, 仕應都好好的問左朋友幾次係咪可以上蛋糕. 唯一唔好的地方係餐廳大門開住, 坐係門口, 天氣冷及大風的時候真的好凍呀. 仲有不時的煙味都不太好.
2015-01-30
庆祝纪念
生日
天氣咁凍,本來想去打邊爐,男朋友卻想食日本嘢,結果比我哋發現左這間串燒店。 梅子酸菜馬友鍋 - 日式風味,魚湯略帶鮮甜,沒半點腥味,有驚喜! 串燒牛舌 -   原來喺招牌菜,咬落有嚼勁,椒鹽味比較濃,肉汁豐盛。蒜香燒焗生蠔 - 水準不錯。豚肉荔枝卷 - 可口清新,不油膩。 麥麥燒招牌炒飯 - 非常香口。極力推薦!

梅子酸菜馬友鍋
串燒牛舌
蒜香燒焗生蠔 - 水準不錯。

豚肉荔枝卷 - 可口清新,不油膩。

麥麥燒招牌炒飯 - 非常香口。極力推薦!
麥麥燒招牌炒飯
题外话/补充资料: 整體來說,環境不大但好舒服,食物質素高,服務極佳,值得一試! :):)
2014-12-04
梅子酸菜馬友鍋
串燒牛舌
麥麥燒招牌炒飯
  • 酸菜馬友鍋
2014-10-01 1323 浏览
夜晚十一點同男友去覓食,適逢佔領旺角集會,所以都冇過旺角。係openrice search到呢間舖頭。一出太子地鐵站D出口轉個彎就到,地點好方便,初頭以為好遠。可能比較夜,所以去到得一檯客人。本身係外邊望入去見到冇乜人都猶豫左一陣入唔入去,最後都入去坐低。一入到去老闆就好有禮貌咁招呼我地,係點餐期間問我地有冇之前有冇黎過,我地話冇,老闆就極力推介我地點「荔枝豚肉」(唔記得左係咪咁叫)。落完單,過左陣,野食未到,老闆主動同我地傾計。大家一齊交流下對佔領行動既意見,個感覺真係似朋友多過店主客人既關係!除左老闆,係刺身櫃冇戴眼鏡個哥哥都好nice!同大家一齊傾計之餘,亦十分有禮!其實舖頭所有既staff都非常有禮貌!講番野食先!我地叫得比較多刺身,所以埋單要$700。不過以香港食串燒既價錢黎講,都唔算貴。今晚叫左:1)象拔蚌刺身($188): 夠凍,爽口,鮮甜!不過未試過其他地方既象拔蚌,比較唔到。但幾中意呢度既刺身2)劍魚腩刺身:好厚切!魚味都ok重。但我都係中意象拔蚌多d3)牡丹蝦刺身:我冇食,但見到都幾新鮮同埋幾大隻。值得一提既係,老闆見男友食完隻蝦,主動提出幫我地炸埋個蝦頭(本身蝦頭

3)牡丹蝦刺身:我冇食,但見到都幾新鮮同埋幾大隻。值得一提既係,老闆見男友食完隻蝦,主動提出幫我地炸埋個蝦頭(本身蝦頭係分開上),可以一蝦兩味,唔使浪費。之後個蝦頭番黎,炸得好靚!好香好脆!完全冇hea整!

4)蒜蓉燒蟶子:初頭以為真係就一隻蟶子,但原來有好多菇類!幾正!但唯獨係d蒜蓉咸左d。不過好香!

5)芝士焗帶子:本身其實想點蒜蓉嫁應該,但寫錯左。係幾香,但本身麻麻地咁既配搭,所以我覺得有d膩

6)燒羊架:好香,好juicy!再多少少膻味就仲正!

7)沙嗲羊肉:d沙嗲個味好ok,好香,但都係咸左少少姐。羊肉可以再膻d*v*

8)雞軟骨:其實成日覺得雞軟骨有落鹽,加少少香料,已經可以好好味。係有水準,好味同燒得夠香。

9)燒虎蝦:唔係我食,就咀睇燒得幾靚!

10)麥麥燒雞翼:個名幾過癮,其實係半隻無骨雞翼書間拮左埋紅蘿蔔條同一條露荀。雞翼個味好好,個皮咸左dd,但當你成舊啪落口個味就岩岩好!幾有口感。

11)荔枝豚肉:其實全部食物都好食,但最正堅係呢個!一份有三舊,每舊都燒得好香!豚肉入面包住舊荔枝,但係就咁睇唔覺眼。一咬落去,豚肉好juicy,仲燒到有少少脆,但唔乾,再加上荔枝既汁湧埋出黎!成個組合好無敵!連平時有d嘴刁既男友都大讚佢!老闆冇介紹錯!

所有食物order完,並唔係求求其其粗製濫造,你真係可以睇得出刺身切得好平均,所有串燒都燒得好靚,燒得岩岩好!

食完之後,老闆都幾緊張咁問我地覺得d野食味道點,傾談之間,先知原來呢度只係開左幾個月,所以佢地好緊張客人既意見
 好有熱誠!希望佢地以後都可以keep住水準同衝勁!

出去食野,食物味道固然重要,但如果職員們係親切有禮,同客人多d交流既話,係可以令大家都食得好開心!
2014-09-30
$350 (宵夜)
  • 荔枝豚肉
2014-09-24 1146 浏览
平時同fd去食野都係韓燒同放題個一類 都有D悶悶地噚日同fd行完街, 都吾系太夜, 又想食小小野, 就周圍睇下有咩好野.經過太子, 就見到尼間鋪裝修好似幾特別, 就入去睇下有咩食啦我同另外5個fd就叫左一條池魚皇啦 老實D講今次D池魚刺身份量真系比一般池魚刺身多 , D刺身多到6個人食都夠啊,落左單之後, 就見到個刺身師傅由魚缸入面即撈出黎,D刺身簡直入口即融, 冇魚腥味  我本身系怕腥既人啦 .所以好介意魚腥味但系今次真系有驚喜, 估吾到鋪頭細細, 又幾真材實料
平時同fd去食野都係韓燒同放題個一類
都有D悶悶地
我同另外5個fd就叫左一條池魚皇啦

老實D講今次D池魚刺身份量真系比一般池魚刺身
, D刺身多到6個人食都夠啊,
落左單之後, 就見到個刺身師傅由魚缸入面即撈出黎,

D刺身簡直入口即融, 冇魚腥味
 我本身系怕腥既人啦 .所以好介意魚腥味
但系今次真系有驚喜, 估吾到鋪頭細細, 又幾真材實料

深海池魚刺身
题外话/补充资料: 我地去個陣仲7點幾, 所以唔洗點等位, 就可以入座, 印象最深刻就系鋪頭入面個兩個大紅燈籠! 將吾系好大既空間變到充滿特色, 氣氛好好~ 題外話:個侍應姐姐好好人, 笑容十足, 推介D野食都番咁上下, 認真不錯, 服務幾好 P.S 冇收加一個D~
2014-09-23
$330 (其他)
深海池魚刺身
  • 深海池魚皇刺身
2014-08-25 1144 浏览
朋友介紹,於是約了三五知己,訂檯,訂8:00pm..星期五,繁忙時間,冇限時交檯,抵讚!食物交足貨,刺身肥美,串燒“野”味。我先点了燒鮮貝, 串燒雞什,當中雞心, 雞腎最正, 另外燒菠蘿亦要中段叫, 可消油膩串燒豬牛羊, 合格,吾會浄係得孑然粉味佢D活魚刺身亦好正, 我事前講好帶支紅酒去,原本要收開瓶費,但經商議後,只要現場點酒,可免收,又要讚!佢地有齊紅,白,香檳酒杯 ,絕不求其雖然埋單每人$360,但值得,好過俾2XX兩個鐘嘅放題,佢質素有保證。
食物交足貨,刺身肥美,串燒“野”味。
我先点了燒鮮貝, 串燒雞什,當中雞心, 雞腎最正,
另外燒菠蘿亦要中段叫, 可消油膩
串燒豬牛羊, 合格,吾會浄係得孑然粉味
佢D活魚刺身亦好正,
佢地有齊紅,白,香檳酒杯 ,絕不求其
2014-08-15
  • 燒鲜貝,串燒雞心,雞賢,牛舌
  • 刺身,活魚
2014-07-26 1367 浏览
食店環境清潔,員工招待也很好。看到食物選擇亦不少。在宵夜時間,我兩人選擇了燒茄子、扇貝、羊排、牛舌、雞軟骨和韭菜。等候各食物大約15-20分鐘,上枱食物都是熱騰騰。應該都算新鮮食材,而且味道也不錯。我想味道最出色是燒茄子,扇貝和牛舌,因為茄子和扇貝加上了蒜泥和一些調味,而且也很juicy,不會乾乾的。牛舌也很入味,唔會韌。 韭菜略為淡口。羊排少少肥,都燒得算香口。整體評價:招待不錯,食物選擇多,價格可以接受(需加一服務費)。所以或再會光顧。
$150 (宵夜)
  • 燒茄子
2014-06-23 1149 浏览
太子一帶一直是覓食的好去處 從雜誌中得知一新串燒店開張既然離家不遠就去支持一下吧 小店座落於小街人流一般 少不免難以吸引街客的注意因為已是早半個月到訪 就唯有用我僅有的記憶分享下啦食物種類不少 大部分常見的燒物 以及幾款創新的串燒價錢由$10到$40不等 經濟實惠另有多款刺身及海鮮 總有一樣滿足到你當日order了1) 雞皮 (左一) 2.5/3偏咸 幾有脆味 與其他串燒店相近2) 明太子雞翼 (左二) 3/5雞翼比一般的細隻 釀了不少明太子口感豐富 雞翼烤得甘脆 帶點辣味3) 廣島蠔 (無相) 及茄子天婦羅 4/5蠔$28 2隻 兩款天婦羅炸得十分出色蠔的size不小 都算幾有鮮味 炸粉很薄不像其他店的炸物 粉厚得過分4) 京蔥雞肉 (左一) 2.5/5雞較乾身 未見特別5) 豚肉荔枝卷 (左二) 4.5/5全晚最出色的食物 是少有的創新串燒豚肉薄身包住鮮甜的荔枝 兩者一甜一咸但很合襯荔枝的清甜中和豚肉半點的油膩 是夏日清新首選6) 牛舌 牛小排 雞腎 (左三至五) 4/5牛舌肥美 脂肪比較多 牛小排juicy雞腎不會過硬 堅韌度剛好 算爽口但有部分串燒不夠熱 只是暖身一點 但欣賞店
太子一帶一直是覓食的好去處 從雜誌中得知一新串燒店開張

鎖住肉汁 極有彈性 煙煙韌韌

店主及店員態度親切 服務不錯 熱情招待
不過要花點心思吸引食客 不然以現時不太有利的位置
難以令途人得知新店的存在 繼續努力
店面唔算好大,但係裝修好特別,坐得好舒服。食物方面好新鮮,串燒即叫即燒。同出面好多地方唔一樣,我知出面好多地方都係燒到半熟之後等有客叫先再燒熱比人,所以直得一讚!而個老闆超好人,勁好笑!啲員工都好好人架!
2014-06-09
  • 三式他他(三文魚/油甘魚)
  • 黑豚肉荔枝卷
  • 海中寶
  • 麥麥燒雞翼
  • 秘製羊扒
2014-05-22 1064 浏览
是日要去基隆街,預咗喺附近食晚飯,試下依間新店。環境:樓底高,適量燈光,最怕超強射燈熱到出汗。食物:焼大磨菇,好好食,又juicy.           蒜香和牛炒飯,和牛好吃,飯難得乾身,微熱,熱d應該仲好食。           串焼,有雞軟骨,冬菇,牛肉同墨魚丸,熱辣辣,好快食鬼晒。位置:門口成條街可以泊車,隔一條街又有地鐡。
是日要去基隆街,預咗喺附近食晚飯,試下依間新店。
環境:樓底高,適量燈光,最怕超強射燈熱到出汗。
食物:焼大磨菇,好好食,又juicy.
           蒜香和牛炒飯,和牛好吃,飯難得乾身,微熱,熱d應該仲好食。
           串焼,有雞軟骨,冬菇,牛肉同墨魚丸,熱辣辣,好快食鬼晒。
位置:門口成條街可以泊車,隔一條街又有地鐡。
2014-05-21
2014-05-22 1374 浏览
多得朋友Doctor知道我有意成為專業食家,所以特意介紹我到佢朋友剛開業既燒烤店一嚐美味既燒烤及刺身。因為一行四人中有Emily呢位專業食家陪行,店主Ray見到驚為天人,不敢怠慢,結果係我地嚐到部份餐牌都未有既菜色,結果又過左一個要拖住肥胖身軀離開既晚上。店面裝潢以中式為主題,內裡係是深色木傢俱及紅色軟塾為主,樓頂以紅燈籠及射燈照明,感覺似進入左古代夜晚繁華市集旁邊的氣派小店,以名流公子身份享受美食。(內部以半開放式的廚房為主,客人可以從玻璃看到燒烤部工作的情景,刺身小櫃又可以望到新鮮既牡丹蝦係缸內游水,感覺到店舖希望客人知道所有食材都係非常新鮮,店內盡頭有兩間可以坐8人既VIP房,私隱度高兼可以容納較多客人)(由於用餐當日店舖未有酒牌,所以只好飲用朋友帶黎既酒水)首先上既係麥麥海中寶($58)面頭係海膽加上黑魚子,中間既茄子同埋下層既海帶,以冷醬汁做sources,由於海帶同茄子已經吸左醬汁既味道,食落口首先係海膽帶有海水氣息既甜味,然後就係醬汁茄子清甜去調和,入口兩者恰到好處,而海膽亦無平常係出面坊間果陣腥味,食落既滑滑既感覺,同埋茄子軟綿綿既層次夾得剛剛好珍保赤貝刺身($40)睇

(由於用餐當日店舖未有酒牌,所以只好飲用朋友帶黎既酒水)
首先上既係麥麥海中寶($58)
珍保赤貝刺身($40)
睇份量,4份赤貝,好大隻,比起出面真係大好多,肉厚而多汁,不韌不稔有咬口,而且係新鮮活赤貝即開,真係難得美食,而且仲要包埋條裙邊都特意切開另上,廚師細心程度要加分
珍寶牡丹蝦刺身($88@隻)
好大隻牡丹蝦,大到成隻大虎蝦咁,新鮮活剝放係你面前,廚師細心裝飾,以為自己係日本最高既料理店食緊添,同埋呢首菜既視覺效果好驚人,因為d蝦仲係識郁,個頭既鬚同埋口既腳仲可以活動,結果嚇到Doctor擰晒面唔敢睇

沾左醬汁放入口度,清甜嫩滑,蝦肉韌度適中,唔霉而彈牙,真係平時極少食蝦既我都覺得非常美味
(之後阿Ray將食淨既蝦頭囉返入廚房,幫我地將蝦頭再椒鹽炸過,最後變左一蝦兩食,炸完既蝦頭入面既糕非常之甜美,可以夠你一啖吸晒入口)
三文魚刺身

如果係新張期間,用門口既宣傳單就可免費獲贈原價$48@4片,不過呢道菜係老闆私人醒既,份量同數量當然係多d,入口無筋無渣,輕輕一咬就可以咬散然後三文魚既鮮味入侵晒整個口腔,久久未散
黃金蝦卷($78)

海膽+立魚+甜蝦,配以青檸及芥末作為調味,外觀賣相都係非常搶眼,但我個人覺得呢道有修改既地方,本來呢道菜既配合好特別,以海膽加立魚同埋甜蝦做成個三層既不同口層既菜色,但一加左青檸汁上去,就發覺海膽既味道被蓋左,只係食到甜蝦既味道。雖然無減鮮味,但始終覺得有少少美中不足
麥麥三式他他魚($68)
以三文魚及油甘魚為主題,一款係三文魚,另外係油甘魚及兩者混合版(有蔥果款),我同太太分別試左三文魚及油甘魚,發覺味道野味,非常刺激味蕾,底部既生菜爽脆帶出魚肉既鮮甜,兩者係口內嘴嚼時,生菜加強左他他既口感,將道菜再提升。
磯煮鮑魚($60@1隻)
店主Ray極給力,非餐牌菜色黎架,呢道菜係要用醬汁及酒等去慢慢煮,令鮑魚既肉質變得嫩滑同時又可以盡收醬汁既鮮味。食入口每啖都肉厚而多汁,呢類厚身鮑魚經常被人煮壞,最後變成車輪般既垃圾,但係呢度既廚房就將呢道美食還原出黎。而老闆更以酒浸鮑魚肝,殺菌後再食用,入口有d似食豬腸既感覺,不過腥味未盡除,可能係用既酒既濃度未夠高。
最後係伴鮑魚既蘿白都已經入晒味,變成非常可口既伴菜,記得千萬唔好浪費
之前咪話要自己帶酒黎享用,原本已經飲左一支白酒(自己級數所限,未能上圖,見諒)然後就係出呢支,doctor話呢支係好野黎,有金架,當然唔係廣東道果d,呢支松竹梅入面有好多金箔,入口真係片片金,但美麗既背面隱藏可怕既危機,就係呢支清酒酒味極低,上腦極快,小弟第一啖入喉已覺不妙,飲多幾杯已經差唔多可以係街度打醉拳,Emily一杯後收手,太太都係三杯收手,反觀Doctor三杯入肚已經準備搵周公,嚇到太太及Emily以為佢有事,幸好Ray哥同我都知此人酒量極低,飲醉要同周公捉棋既壞習慣,當然係叫大家繼續食野
串燒拼盤(牛舌$28一串/露筍安格斯牛肉$24一串/秘製雞翼$19一串/黑豚肉荔枝卷$28一串(無相)/明太子雞翼$28@2隻)(無相)
牛舌燒得非常香入口每啖都有濃濃既肉味,牛肉卷入面有露筍減低油膩感,可以令人多食幾串,點上佢地秘製既沙茶醬就更能將牛肉既層次帶出。秘製雞翼幾野味,最特別係加入紅蘿蔔條去豐富番串燒單一味道既問題,食落可以有不同層次既口感,唔會單調之餘又可以平衡下食肉無菜既問題。黑豚肉荔枝卷係一絕,豬肉要燒得好食,通常係要多肥糕先可以將肉既鮮味帶出,但咁樣又會搞到好油好滯,但加入左荔枝肉後,荔枝汁就將豚肉既油膩大大降低,同時酸酸既荔枝汁可以刺激起肉既鮮味,就算唔用最肥既豚肉,一樣可以將肉本身既鮮甜味帶出,混和荔枝香味兩者相輔相成,非常難得。明太子雞翼雖然唔算辣,但係入面既明太子似乎燒得太過籠,食落比較漿漿地,同埋可能因為食到最後幾道菜,之前又食左幾多串燒,覺得雞翼好膩,肉味唔多,相信都係燒得太過之敗。

黑松露蒜香雜菌($48)(無相)

炒雜菇最緊要係牛油,可惜係呢道雜菇就唔係太夠,雖然切開錫紙果陣好香,但黑松露既香都救唔到,加上蒜香味不足,算係整晚中比較敗筆既一項。
魚湯烏冬($28)
新鮮魚湯泡製既烏冬,烏冬比較稔,但用質幾好而夾起唔會斷,魚湯入口夾了點腥,雖然係可接受的腥味,但相信一旦湯凍左,腥味會更重,繼而影響整道菜既味道。
香蕉天婦羅($18@隻)
感覺係日本版既拔絲香蕉,外面脆脆地而入面就好滑,旁邊係士多啤梨醬,甜度唔高帶少少酸,用黎配炸完之後好甜既香蕉就剛剛好,呢道菜個人黎講幾鍾意。

整晚不斷老闆分享飲食心得,大家交流左好多意見,整體成間舖雖然係新開張,但係員工做野都非常爽快利落,老闆亦會向其他客人推介不同既菜色,每檯食客都好享受店舖既食物,見到佢地既神情都非常放鬆同愉快。

题外话/补充资料: 因為是朋友的友人介紹,有部份食物是餐牌上沒有,而且份量亦較平常大份。
2014-05-01
  • 麥麥海中寶
  • 珍保赤貝刺身
  • 麥麥三式他他魚
  • 磯煮鮑魚
  • 香蕉天婦羅
  • 黑豚肉荔枝卷
2014-05-21 1463 浏览
俗語有云:「在家靠兄弟,出門靠朋友。」因著Walter 的關係,小妹有緣結織到Doctor。是晚,一行四人結伴(一老人因美麗誤會而錯失了佳餚美食,可惜可惜﹗)同去其友人的新店嚐新,並得店主Ray MAK的熱情款待。以下食評,僅供參考,因為Ray明顯是大贈送的,份量明顯較多,部份食物又沒有入單,多謝晒了﹗在裝潢中式,食物日式的麥麥燒‧肉‧活魚‧海鮮店中,我們密密燒、蜜蜜笑,度過一個難忘的晚上……麥麥燒的裝潢蠻有驚喜的,在傳統之上,加以創新改革,大門用了中式的雕花木門,但棄用常見的赤紅色,而改用更為耀目的深藍色,更為醒神及吸睛。 一踏入大門,長方形的店面,只見大紅燈籠高高掛,由大門一直向深邃的店內盡頭無限延伸,盡顯貴氣和氣派之餘,也帶有一點點的神秘感。紅皮梳化椅配實木桌子,簡潔而得體,沒有多餘的擺設。座位以兩人座或四人座為主,店的盡頭設有兩間VIP房,每間房可招待七至九人,私隱度蠻高的﹗對正大門口的右側,是開放式魚生吧及酒水區。由於是日是店家首日正式開業,倘大魚缸仍未正式運作, 只在一旁原屬冷凍櫃的地方存放了大聖子王及鮮蹦活跳的牡丹蝦等。不過,店家尚未取得酒牌,想邊吃海鮮,邊飲酒助興,就要

對正大門口的右側,是開放式魚生吧及酒水區。由於是日是店家首日正式開業,倘大魚缸仍未正式運作, 只在一旁原屬冷凍櫃的地方存放了大聖子王及鮮蹦活跳的牡丹蝦等。不過,店家尚未取得酒牌,想邊吃海鮮,邊飲酒助興,就要自備酒水了。幸而,我們有Doctor 自攜美酒– 一瓶白酒,一瓶清酒,稍後逐一介紹。
小妹又嚷著要入廚房參觀,Ray徵得大廚的同意後,小妹又可深入禁地了﹗
只見一廚師正在燒爐前燒各式各樣的串燒,不斷轉動串燒,以免燒焦,又不時搽上相關醬汁。另一旁,則放有一個炭爐,據Ray介紹,原打算以炭爐燒串燒,奈何仍未取得相關牌照,故只好先放置於一旁。
店家餐牌可分為十五類 – 海鮮類、丸類、秘製沙嗲類、燒物和牛類、羊豬鴨類、飯麵烏冬、沙律小食、蔬菜、雞類、天婦羅、麥麥燒推介、刺身、飲品、清熱飲品及甜品。丸類、蔬菜、肉類、天婦羅及沙律小食等較平宜,平均都不過是十多元至三十多元左右;海鮮及刺身較昂貴,但遠比旺區為便宜抵食﹗
友人們已點好了食物,白酒配海鮮,不二之選也﹗ Doctor 急不及待開了一瓶來自智利的白葡萄酒 - Santa Alicia Reserva Sauvignon Blanc,並為小妹斟了一少杯。Santa Alicia 色澤金黃清純,一嗅,帶點果香味兒;一呷,口感頗為順滑,酒味不甚濃烈,清爽又細膩,帶淡淡的水果甜味,蠻順喉且易入口,感覺相當不錯。難得的是,飯局後,小妹也毫無面紅耳赤之感﹗
店家取名為「麥麥燒‧肉‧活魚‧海鮮店」,乃因店是由麥氏兄弟創立,沉穩寡言大哥掌廚房,風趣幽默Ray掌樓面。此外,「麥麥燒」又取諧音「密密燒」之意,喻意生意滾滾來也。在餐牌中,也有數款以「麥麥」命名的菜式。

麥麥海中寶 $58
麥麥海中寶是一道冷盤,以嫩滑甘甜的海膽及爽口鹹香的黑魚子入饌,再以煮得軟腍的茄子及爽口的海帶墊底,配以清涼而酸香的醬汁,入口鮮味十足,口感清盈怡人,讓味蕾為之一振,清新健康之前菜也﹗
珍寶活赤貝刺身 $40/隻
這碟冰鎮的活赤刺身,究竟是兩隻定四隻,小妹也說不清了。不過,可用八字概括「爽脆鮮甜,海水味濃」。即開的活赤貝,外表呈現一種極為誘人的橙紅色,光澤鮮明亮麗。咬下,赤貝口感細嫩中帶爽脆,帶有微微的海洋鮮味,每一啖都可咀嚼出難以抗拒的鮮甜味兒!
珍寶牡丹蝦刺身 $88/隻
這道刺身,視覺效果已教人讚嘆不止﹗嫩紅蝦頭、白哲的蝦肉,置於切得幼細的白蘿蔔絲及翠綠的海帶上,再放上一朵小紫花作點綴,色彩豐富又艷麗,美不勝收也。最震撼、或可稱之為恐怖的是 – 被砍成兩截的蝦,蝦頭仍有知覺,會郁動雙眼、會呼吸、會搖動蝦腳,煞是恐怖﹗

挾一隻已去殼的牡丹蝦刺身,可隨個人喜好,淨吃或蘸上附上的醬汁同吃。牡丹蝦刺身入口肉質肥美,口感扎實而細嫩,爽口富彈性之餘,更鮮甜無比。吃罷,甘甜瞬間在嘴裏溶化,滿滿的幸福感把人重重地籠罩著。新鮮之作,絕非一般急凍貨色可媲美的。
酥炸杜丹蝦頭
Ray建議蝦頭可用來酥炸,一味兩吃,蠻不錯的做法。經油炸的牡丹蝦頭香脆可口,用以佐酒,滋味獨一無二,絕配也。
三文魚刺身 (免費)
新張期間,係門口拎張單張,就可免費獲贈原價$48/4片的三文魚刺身一客。托Doctor的鴻福,我們沒有出示有關單張,但又可白吃八片肥美甘腴的厚切三文魚刺身,綿綿滑溜的口感,在口中爆發最原始的鮮味!
黃金蝦卷 $78
又是鮮味十足的組合,賣相也極為搶眼。在一竹篩上,先以白蘿蔔切絲及綠葉墊底,再放上以甜蝦、立魚和海膽組成的嬌滴滴黃金蝦卷,旁邊則有調味提鮮的青檸切片及芥苿。搾出少許青檸汁,灑於蝦卷上。挾起一隻黃金蝦卷,放入口中細意咀嚼,可嚐到嫩滑細緻且鮮甜的甜蝦,爽口而味淡的立魚,以及鮮味甘甜的海膽,在口中完美地交織在一起,化為絲絲的甘甜鮮美。舌尖和味蕾彷彿被海水沖擦過,留下韻味留長的海水味兒,以及一陣如風般掠過的青檸味兒。
麥麥三式他他魚 $68
麥麥三式他他魚提把新鮮三文魚和油甘魚切成碎粒,繼而堆成一小團置於一片鮮爽的生菜上,分別有三文魚、油甘魚(有白芝麻)和三文魚混合油甘魚(有蔥絲)三款,店家多給了我們一件三文魚他他。小妹貪心,想一次試勻三文魚和油甘魚的味兒,友人也頗禮讓,讓小妹取走mix他他魚。
他他魚入口甘香鮮甜,魚肉油分高,口中充斥著魚油香氣,一軟一爽的魚肉質感相互出現,再加上生菜的爽脆,口感豐富而鮮美。
麥麥磯煮鮑魚 $60/隻
磯煮鮑魚是店主推介,餐牌上並沒有的。光顧時,記得向店主查詢每日精選海鮮。磯煮是一種用醬汁以慢火長時間炆煮的烹調方法,可讓食材煮得嫩滑之餘,又可保持其原汁原味。店家的磯煮鮑魚厚身肉實,咬下啖啖肉且鮮甜可口,肉質柔嫩細滑,鮮嫩多汁。經處理的鮑魚內臟也可以食用,對內臟敬而遠之的小妹稍稍試了一口,味道還可以,但帶有丁點兒的腥味,小妹不愛也。
鮑魚後面,還有兩塊入口軟腍無渣滓的白蘿蔔漬物,盡吸醬汁清甜的味兒。
在點完燒物後,引頸以待的日本清酒 - 高貴典雅松竹梅金箔清酒隆重登場了﹗
據Doctor所講,此酒極易入口,且芳馥甘甜無比,可殺人於無形。酒量極淺的小妹一聽,不敢冒險,要求給少少一試即可。經冷藏的清酒,入口果然香氣馥郁,清爽柔和且順喉,口感濃醇卻又不失清爽,且帶陣陣的果香。誠然,清酒的味兒比枝白酒更為芳醇甘香,更為清爽柔順,淡淡的味兒,卻有一種說不出的獨特清香。在清酒中加入了金箔,讓其更顯貴氣不凡,視覺效果也大大提升了。
小妹一試即愛上了松竹梅金箔清酒,然而,小妹怕伯,故沒有再斟了。何解?Doctor只飲了兩三小杯的清酒,就開始東倒西歪,搖搖晃晃,雙眼不自禁地合上。他被清酒KO了﹗﹗
Walter淡定地笑說:「他就是這樣的,飲少輒醉,不用理會,繼續食嘢。」小妹無言,只是邊吃,邊望著醉了的Doctor大笑……
串燒拼盤
一串兩粒的厚切牛舌$28/串,據他們所講,牛舌口感香脆又帶著濃濃的牛肉香,水準之作;秘製雞翼 $19/串內釀了紅蘿蔔條等蔬菜,醃得頗為入味,且又不甚油膩,燒得又外香內嫩;小妹不吃牛羊,但其時誤以為是豚肉卷,故不慎吃了一件安格斯露筍牛肉卷$24。吃時,肉汁滲入露筍中,鮮味爽口無比,味道甚佳。
小妹素來不甚好串燒燒物,因為坊間大多數均以灑上較為濃味的黑胡椒粉或孜然粉調味,掩蓋了食材的原味。幸而,店家的燒物沒有這種弊病,可帶出食材的原汁原味。此外,小妹蠻喜歡店家特別調製的沙嗲醬,醬中混入了香口的花生醬等。個人而言,串燒已經夠晒味道,毋須蘸上沙嗲醬同吃。

黑豚肉荔枝卷 $28
以黑豚肉包着荔枝來燒,配搭新穎創新,清新香甜,不減肉味。燒過的黑豚肉滲出油份,入口滿佈焦脆特別香口。荔枝清甜,一咬果汁便爆發出來,平衡了豚肉的油膩感。
明太子雞翼 $28/2隻
浸漬過的辣味明太子釀入去骨雞翼之中,從漲卜卜的雞翼,可見明太子份量蠻多的。雞翼被炸至金黃色,雞皮咬落去有脆皮香口的口感,然雞翼油膩非常,油份不斷滴出。此外,雞翼過份吸收了明太子的辣勁,味道又顯得有點鹹,明太子也失卻了爽口的質感,頗為可惜。
黑松露蒜香什菌 $48
以秀珍菇、雞髀菇、冬菇等入饌,再配以黑松露和蒜片同燒,菇味十足,菇香撲鼻,但味道中規中矩,驚喜不大,黑松露香和蒜香也不甚突出。
新鮮魚湯烏冬 $28
標榜不加味精且限量發售的新鮮魚湯烏冬魚鮮味確實突出,但帶有少許腥味,烏冬口感也偏淋了少許。
香蕉天婦羅 $18/原隻
香蕉切件後,沾上天婦羅炸漿,然後拿去油炸,外脆內甜且嫩。吃時,可蘸上附上的酸甜士多啤梨醬同吃,味道不俗。不過,香蕉未夠香甜非常,舌頭感到少許的澀味。
题外话/补充资料: 因為有友人的關係,是晚消費明顯比市價較低,故「抵食」一欄比三分也。
2014-05-01