2020-07-12 651 浏览
1/5這四道菜只值一分。椰醬飯有點乾,不香,配醬和咖哩味道一般,雞肉也柴。雞絲湯河,竟然是大地魚湯底,雞肉也是乾。蔬菜和魷魚也是白灼的,汁料只是淋在表面。那個腐皮小食油到爆炸。 These four dishes are worth only one point. Coconut sauce rice is a little dry, not fragrant, with sauce and curry taste, chicken is also firewood. Chicken wire soup river, turned out to be earth fish soup base, and the chicken is also dry. Vegetables and squid are also boiled, the sauce is just dripping on the surface. The rot skin oil exploded.#queenbeoly_comdine #foodblogger #foodporn #food #foodie #foo
1/5

雞絲湯河,竟然是大地魚湯底,雞肉也是乾。

#queenbeoly_comdine #foodblogger #foodporn #food #foodie #foodphotography #instafood #foodstagram #foodlover #foodgasm #yummy #delicious #QueenBeoly
2020-07-11 413 浏览
一間普通嘅馬來西亞餐廳,因為佢嘅裝修咁靚所以走咗入去,上網睇啲相有幾靚之後同朋友跟住叫咗幾樣嘢食:叫咗個娘惹喇沙,美祿恐龍,咖央多,一碟菜,同埋肉骨茶。野食不過不失,係個娘惹喇沙湯真係有少少淡,好似冇咩味,呢個位置真係要留意。另外唔知係咪人多嘅關係,個咖央多我諗係整完擺咗陣先嚟到,所以唔係咁夠香脆,味道都不錯如果可以多啲jam就更加好啦最好味嘅係個杯美祿恐龍🦖,超濃郁嘅朱古力香味整體來講好一般,有好大改善嘅空間
叫咗個娘惹喇沙,美祿恐龍,咖央多,一碟菜,同埋肉骨茶。

最好味嘅係個杯美祿恐龍🦖,超濃郁嘅朱古力香味

整體來講好一般,有好大改善嘅空間
2020-07-11
2020-06-10 635 浏览
🔖 火紅芽菜雞配白飯//火紅紅芽菜雞配怡保雞湯河粉(送熱拉茶或白咖啡)💰63//68呢個係餐廳嘅最新產品🙌🏼雖然個醬真係好似菜名一樣咁火紅紅🤣仲有辣椒仔🌶️但係其實個味道係甜甜哋,只係帶有少少辣~用嚟撈埋個湯河/飯一齊食夠哂惹味😆河粉湯底係雞湯,味道清甜,飲完完全唔會覺得口乾🤩雞肉全部去哂骨,啱哂唔鐘意食骨嘅我☺️肉質結實有咬口,雞味十足🐣好有驚喜😍雞肉下面用咗怡保芽菜墊底,芽菜肥嘟嘟,同平時食嘅唔同,口感亦都更加爽口😋🔖咖央多士💰20多士烘至金黃色,咬落去夠香脆😋裏面搽滿香滑濃稠嘅咖央醬🌴甜度適中~好好食💓下午茶嗌一份同朋友開心share絕對會係一個唔錯嘅選擇👯‍♂️
💰63//68

🔖咖央多士
💰20
2020-05-26 426 浏览
🐾 麥金.麥金馬拉特式茶啡室 (大角咀) 🐾-古仔路肉骨茶$73✔️招牌芽菜雞配黃薑飯$68✔️招牌老鼠粉$48✔️-古仔路肉骨茶:肉骨茶味有啲淡,不過入耐有好多材料,有豬肚,雞腳等等。-招牌芽菜雞配黃薑飯:雞嘅份量有好多,味道都唔錯,芽菜都有鹹味,俾左勁多飯😂😂-招牌老鼠粉:個質地有啲似銀針粉,入面有啲腩肉,係加黑豉油落去撈黎食嘅,味道都幾特別—————————————(非專業,完全跟據個人口味☺)食物:6/10環境:5/10服務:7/10人均消費:$100———————————————▪店舖名稱: 麥金.麥金馬拉特式茶啡室 (大角咀)▪店舖地址:🔸大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號-----------------------
🐾 麥金.麥金馬拉特式茶啡室 (大角咀) 🐾
古仔路肉骨茶$73✔️
招牌芽菜雞配黃薑飯$68✔️
招牌老鼠粉$48✔️
—————————————
(非專業,完全跟據個人口味☺)
食物:6/10
環境:5/10
服務:7/10
人均消費:$100
———————————————
▪店舖名稱: 麥金.麥金馬拉特式茶啡室 (大角咀)
▪店舖地址:
🔸大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號
-----------------------

2020-05-22 430 浏览
大食仔食過一次肉骨茶後愛上左,有時仲會主動提議去食😆👍🏻👍🏻·🥘細滲($68)細既雜綿肉骨茶🐽好足料!但略嫌部分豬肉肉質鞋口同埋無咩藥材味⋯豬手仲有好多豬毛🤥·🥢招牌老鼠粉($43)好想念金蓮記😢呢度既比較淡口,覺得一般~·🍜娘惹叻沙($58)大食仔的~望落幾吸引,但我唔鍾意叻沙既關係就無試🤪·☕️馬來亞拉茶($11)雖然唔夠熱,但奶香茶滑仲要甜度岩我😋算係整頓最推薦的了·🍫美祿恐龍($18)😍😋😋😋鍾意美祿既必點~·📍麥金. 麥金馬拉特色茶啡屋大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號鋪

🍫美祿恐龍($18)😍😋😋😋鍾意美祿既必點~
📍麥金. 麥金馬拉特色茶啡屋
大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號鋪
2020-04-30 431 浏览
今日本來想食另一間台式餐廳但無開 轉戰呢間馬拉菜 兩個人叫左3樣野食share 分別係細滲 老鼠粉 同 玻璃魷魚通菜 細滲即係細嘅雜錦肉骨茶 d料好豐富 有豬手豬肚雞腳五花肉etc 我覺得佢藥材味好濃 d肉都幾入味 2個人share份量係適合的 而且飲完仲可以免費續湯添架 幾抵 呢個係招牌砂窩老鼠粉 其實即係銀針粉嘅煲仔飯version 佢個底會有層焦 幾香口 不過略嫌佢成個粉都無咩餸 而且個味偏淡 食到一半會覺得悶 啖啖都係得淨銀針粉咁 😂呢個炒菜唔錯 不過太油 份量比想像中多 食到味會有一層油響碟底 全餐都係肉骨茶比較好食同抵食 未必會再幫襯

2020-04-28
  • 細滲
2020-04-12 483 浏览
本想食嘅台灣菜因為疫情下轉做外賣生意 所以就黎左呢間 見個menu啲相都好似都幾吸引 我地兩個人叫左1. 咖央多士不過不失 但唔係好脆 7/102. 肉骨茶同店鋪南洋裝潢形成強烈對比的係肉骨茶。同你去超市買一包簡體字肉骨茶醬 一樣味 無層次 無肉骨茶醒神嘅感覺 2/103. 娘惹喇沙賣相唔錯 但食落真係幾唔似喇沙 味道好淡蝦連殼原隻上 食起上黎都幾麻煩 魚片好鹹好唔夾 4/10如果想食好味嘅喇沙 蝦x店 Rempxx noodles 我都幾推薦 總結當走入一間馬拉菜的普通港式餐廳,我唔會有咁多怨言,因為我會對食物嘅期望有所調整。偏偏呢間裝有大吊扇嘅餐廳裝修得非常有東南亞風情,有種行入馬六甲華僑餐館嘅感覺。期望越大,失望就越大。

1. 咖央多士

魚片好鹹好唔夾 4/10

總結

娘惹喇沙
2020-04-03 412 浏览
如果看食評我都會試,首先本食家年過40,所以對食物要求及質素都較有要求,不竟食得多叫了椰香雞飯,雞肉應該番煮再煮又或者已浸好耐,肉質像瘦肉沒有可言水準,椰香飯係有椰香既飯,沒有特別,再叫了一碗喇沙面就……有喇沙,但食落無香味,整個面我不能完成,味道有待改進吧!咖映多,點解賣相不去邊?少左啲咖映,好像屋企自己整般求其,招牌凍咖啡及熱白咖啡,咖啡味道去了邊?得奶味,係淡而無味,要好好改進才能再次吸引,希望真說話多接受,價錢不貴的,平價
叫了椰香雞飯,雞肉應該番煮再煮又或者已浸好耐,肉質像瘦肉

2020-03-15 274 浏览
二零二零年一月三十號晏就三點幾 去搵朋友仔食返個late lunch黎到大角咀大全街嘅"麥金麥金"店面唔算大 不過坐得都算舒服 闊落揀左:招牌芽菜雞配黃薑飯$68芽菜有小小咸味雞肉好滑 份量好夠黃薑飯有淡淡黃薑味 飯量超級多 $68 黎講 一d 都唔貴古來咖哩魚撈麵$58 咖哩魚 炸得好鬆脆 炸粉唔太厚 啖啖魚肉仲有幾件入哂咖哩味嘅豆卜 湯底咖哩味好濃郁 麵係油麵 好彈牙 有咬口+$3 凍馬來拉茶 小小甜 唔會淨係得死甜茶味濃 又夠熱大家黎到大角咀就要去試下"麥金麥金"

黎到大角咀大全街嘅"麥金麥金"

店面唔算大 不過坐得都算舒服 闊落

麵係油麵 好彈牙 有咬口

+$3 凍馬來拉茶
小小甜 唔會淨係得死甜
茶味濃 又夠熱

大家黎到大角咀就要去試下"麥金麥金"
2020-01-30
  • 招牌老鼠粉
  • 馬來亞拉茶
  • 招牌芽菜雞配黃薑飯
  • 馬拉沙嗲串燒
  • 怡保芽菜雞飯
2020-03-08 254 浏览
早前友人介紹依間餐廳,讚它價錢平,食物款式多又好食,今日專登過去試。食馬拉野點都不可少肉骨茶,湯汁藥材濃,材料有雞腳、豆卜、豬手、油炸鬼、啲肉骨吸收咗濃郁藥材都幾入味,仲好清甜,不用加其它調味已足夠,連飲品也不用,光渴就可以了。招牌老鼠粉,似平時食開的銀針粉材料有腩肉和肉碎,再加黑醬油撈埋一起食,味道好特別,值得一試
食馬拉野點都不可少肉骨茶
,湯汁藥材濃,材料有雞腳、豆卜、豬手、油炸鬼、

招牌老鼠粉,似平時食開的銀針粉

2020-02-18 258 浏览
今次食既野唔太多,有白咖喱米線、咖喱雞椰漿飯同埋炸滷肉卷😂講左好既先😆個炸滷肉肉卷個外皮係夠香脆,而且滿口滿滿既肉碎好似泰式肉碎包咁😋有香料味都夠重☺️跟住重點黎喇❗️個椰漿飯唔知係唔係咁岩我個碟係咁定咩啦😂😂😂十分乾,加埋醬撈黎食都係乾😭食落去比較削唔係飽滿既飯粒🙃個雞先係極品😱食落去令老人家我諗起細個讀中學一班同學仔去大x樂食一哥豬排飯,但自己為左慳錢叫個個所謂既白汁雞皇飯🤪係經典既雪藏肉🤮白汁掩蓋唔到個雪味都正常呀,佢咖喱都掩蓋唔到隻味👻sorry 地球我對唔住你,我真係食唔落👉🏻👈🏻食左一啖就放棄左啲雞......整體黎講計埋個配菜都係冇蘇媽蘇媽個個飯咁正🙈.白咖喱就係淡淡既椰味再加自己調味既辣醬,個名係特別,但食落係冇咩特別咁😂🙈係唔係我食唔中佢既招牌菜所以咁?其實呢兩間野係有咩分別😂有咩關係?可唔可以講我知❤️
2020-02-15 171 浏览
見呢間嘢食評唔差,諗住試下,點知伏到唔伏。個人超鐘意亞參叻沙,但一路食心入面一路鬧,五十幾蚊比碗咁嘅生菜面我食,亞參叻沙其實係著重湯底,係好濃好多魚碎,不過佢啲湯底似公仔面味精水加少量魚碎咁樣,稀到呢,近乎係清湯底。其實亞參叻沙好花功夫,如果真係無誠意做就如整少樣啦。另外啲生菜又切得大嚿,仲要啲服務生好似唔識講嘢咁,同一條街另一間好太多。
2020-01-07 212 浏览
中午没地方吃饭,就来到家里附近这家马来西亚餐厅,点了喇沙,味道我覺得不是很正,沒有什麼蝦醬味道,我不太喜歡,裡面的面倒是不少,朋友點的椰漿雞飯,我不太喜歡,飲料倒是很驚喜,美露恐龍好好喝,另外一個什麼話梅茶也不錯
2020-01-05 198 浏览
最近多咗好多娘惹菜的鋪頭,麥金這一間,我是第一次是的。娘惹喇沙當然是必點。這碗喇沙都頗為正宗。湯味香濃!娘惹咖喱雞配參巴椰漿飯,咖喱加椰漿飯簡直冇得輸!一定要試👍🏻招牌老鼠粉,不是好多地方有的,這間也做得不錯,粉仔滑滑,加埋醬汁,好味!玻璃魷魚菜,魷魚是我最愛!😍加上辣汁,可以食到以前的味道😋
最近多咗好多娘惹菜的鋪頭,麥金這一間,我是第一次是的。
娘惹喇沙當然是必點。這碗喇沙都頗為正宗。湯味香濃!
玻璃魷魚菜,魷魚是我最愛!😍加上辣汁,可以食到以前的味道😋
2020-01-05 135 浏览
我是重口味朋友,所以去到馬來西亞,實在是一個天堂。各式馬拉麵食,肉骨茶,椰香特濃超脆既叻央多,香濃馬拉咖啡簡直岩哂我口味。這間餐廳具人氣,裝修都有心思,肉骨茶又無限量添飲,都好有吸引力。但總括而言,食物馬拉風味只屬一般。肉骨茶香味濃,夠熱;細滲,即雜錦肉骨茶,足料,但肉吾夠入味,吾夠林;招牌老鼠粉,味道ok,不油膩;叻央多烤得不夠脆,跟普通茶餐廳多士分別不大,比以前亞坤既多士風味遜色;馬拉拉茶(熱),未有品嚐到拉既風味,我飲過toast box既南洋咖啡有人拉有風味,而且呢杯份量細得離譜,建議俾多2蚊飲凍飲;以呢個質素,嫌價錢略貴,令我好想飛去馬來西亞食啊。
肉骨茶香味濃,夠熱;
細滲,即雜錦肉骨茶,足料,但肉吾夠入味,吾夠林;
招牌老鼠粉,味道ok,不油膩;
以呢個質素,嫌價錢略貴,令我好想飛去馬來西亞食啊。
叻央多士
招牌老鼠粉