2022-03-06 22 浏览
#fafafoodblog馬來西亞菜 #fafafoodblog大角咀 🍴怡保芽菜雞珍珠飯 68 蚊🐥自從冇得去旅行 都未九機會去怡保食野 呢個芽菜雞可頂下癮 雞肉夠彈牙 🐥芽菜係肥嗰 d芽菜 都似怡保嗰 d夠爽口 👍🏻 飯用左珍珠米 細粒得黎夠煙韌彈牙 配埋 豉油頭抽辣椒既醬汁 好味👍🏻🍴椰香鮮油咖央多士 28 蚊🍞多士整得夠香脆 厚度適中 咖央夠香甜 連埋厚牛油 牛油牛落去同暖多士溶埋一齊 好味👍🏻 🍴娘惹叻沙68 蚊🍜改做滲滲叻沙咸度適中 椰奶味幾香甜 入面材料豐富 除左有滲滲外 仲有新鮮既蜆肉 蝦🦐 札肉 加埋洋葱 豆卜 烚蛋🥚 香料整成 夠豐富 👍🏻#芽菜雞 #珍珠米 #多士 #叻沙 #海鮮 #豆卜 #咖央多士 #牛油Score 平均分< 7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#麥金麥金馬來西亞特色茶啡室大角咀大全街6 至20 號大富樓地下a2b號鋪~
🍴怡保芽菜雞珍珠飯 68 蚊🐥

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#麥金麥金馬來西亞特色茶啡室
大角咀大全街6 至20 號大富樓地下a2b號鋪
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog大角咀
=====================

2022-03-06
2022-03-05 23 浏览
突然間好想食馬拉菜,記得以前朋友介紹過大角咀呢間麥金,趁週末得閒就約妹妹嚟食個午飯👍😍餐廳佈置得好有南洋風情,好似置身馬來西亞旅行一樣😁✔️Qr code落單非常方便🦐泰式生蝦刺身 $88有八隻刺身,生蝦彈牙,配惹味嘅醬汁,非常開胃。🐟古來咖哩魚配參巴椰漿飯 $62咖哩魚炸到脆卜卜,配香噴噴既椰漿飯,同惹味咖哩,好快清曬。🔥馬拉沙爹串燒 $80 六串,豬牛羊每款兩串,肉質juicy,沙嗲醬充滿花生粒粒,好正宗👍🍋熱檸檬薏米水$25養生潤喉,連薏米都食埋。

餐廳佈置得好有南洋風情,好似置身馬來西亞旅行一樣😁

✔️Qr code落單非常方便

🦐泰式生蝦刺身 $88

有八隻刺身,生蝦彈牙,配惹味嘅醬汁,非常開胃。

🐟古來咖哩魚配參巴椰漿飯 $62

咖哩魚炸到脆卜卜,配香噴噴既椰漿飯,同惹味咖哩,好快清曬。

🔥馬拉沙爹串燒 $80

🍋熱檸檬薏米水$25

養生潤喉,連薏米都食埋。

2022-03-05
  • 椰香咖央多士
  • 馬拉沙嗲串燒
2022-03-05 22 浏览
見呢間馬來西亞餐廳都唔錯,同埋價錢都非常相而,同埋好想食咖央多😂所以見到有就沖入去食😆叫主食,就可以加錢叫埋小食蛋黃奶油勁量雞扒珍珠飯 🐥$62個雞扒又厚又大塊😆食落唔鞋口,肉質嫩同有肉汁,啲雞皮😍煎到脆卜卜嫁,點埋個醬汁食,味道更上一層樓😋招牌老鼠粉🐭 $42完來係銀針粉!碗麵🍜有肉碎撈埋,都幾好食😋椰香咖央多半份🍞 $10麵包哄到好脆,熱辣辣,搽埋咖央醬都幾多搽得🤩真係唔得了🤪椰香味都幾出泰式酸辣無骨鳳爪✋🏻 $18呢個無幾特別,都係正常鳳爪😂怡保白咖啡 ☕️第一次飲,個咖啡味都幾濃,唔錯🤙🏻推薦?🟡🟡🟡🟡⚪️回頭之選,下次想試埋個怡保芽菜雞😍

蛋黃奶油勁量雞扒珍珠飯 🐥$62

招牌老鼠粉🐭 $42
完來係銀針粉!碗麵🍜有肉碎撈埋,都幾好食😋

椰香咖央多半份🍞 $10

泰式酸辣無骨鳳爪✋🏻 $18
呢個無幾特別,都係正常鳳爪😂

怡保白咖啡 ☕️
第一次飲,個咖啡味都幾濃,唔錯🤙🏻

推薦?🟡🟡🟡🟡⚪️回頭之選,下次想試埋個怡保芽菜雞😍
其實我都算好喜歡吃馬來西亞野😚最近係大角咀就食左間特色冰室~餐廳門面好有復古客棧feel 裝修都滿滿懷舊感.◽️娘惹叻沙 $68加多$30有波士頓龍蝦叻沙😳湯頭用左馬來西亞空運既醬料 味道香濃唔算辣麵底有幾款 我揀左最有風味既摻摻😛配料都好豐富 有扎肉大蝦蜆同豆卜蛋最索湯都係豆卜贏XD.◽️蛋黃奶油勁量雞扒撈出前一丁 $68突然好想食撈丁🙈 聽到個醬都覺得邪惡本身一丁有配埋啲葱花 麵質軟硬適中撈埋個醬好creamy 奶油味偏重 有啲似唔辣既咖哩fu😚雞扒真係好大塊啖啖肉 仲外脆內嫩~.◽️南洋鮮油燒麵包 $34好似第一次食燒麵包 啡色的好可愛😍咬落好香脆 中間夾左咖央同一整片厚牛油甜甜的超邪惡🤤 友人還說依稀吃到可可香😛.◽️馬來西亞拉茶 $22差唔多次次食馬來西亞菜都會點😛拉茶奶香味較重 口感滑順~.總結,主打多款馬來西亞娘惹菜式&泰菜食物份量都幾多同勝在好多選擇除左飯麵類 都有main dish share食🙆🏼‍♀️嗌肉骨茶既話仲可以任添喔
其實我都算好喜歡吃馬來西亞野😚
最近係大角咀就食左間特色冰室~
餐廳門面好有復古客棧feel 裝修都滿滿懷舊感

◽️蛋黃奶油勁量雞扒撈出前一丁 $68

突然好想食撈丁🙈 聽到個醬都覺得邪惡
本身一丁有配埋啲葱花 麵質軟硬適中

撈埋個醬好creamy 奶油味偏重 有啲似唔辣既咖哩fu😚
雞扒真係好大塊啖啖肉 仲外脆內嫩~

◽️南洋鮮油燒麵包 $34

好似第一次食燒麵包 啡色的好可愛😍
咬落好香脆 中間夾左咖央同一整片厚牛油
甜甜的超邪惡🤤 友人還說依稀吃到可可香😛

◽️馬來西亞拉茶 $22
差唔多次次食馬來西亞菜都會點😛
拉茶奶香味較重 口感滑順~
總結,
主打多款馬來西亞娘惹菜式&泰菜
食物份量都幾多同勝在好多選擇
除左飯麵類 都有main dish share食🙆🏼‍♀️
嗌肉骨茶既話仲可以任添喔
2022-03-02 51 浏览
近年興起東南亞菜,馬拉菜更加大行其道,這間位於大角咀的麥金麥金,味道是我近來最鍾意的一間,餐廳內外嘅裝修同擺設都令我置身係馬來西亞🇲🇾嘅感覺。▪️大滲 (即是大份量肉骨茶) 配料非常多,除了一字骨同雞腳這些主要材料,還有三層肉、豬手仔、豬肚、豆卜、金菇。唔講唔知,肉骨茶係可免費添飲。還記得要問店員拎蒜蓉辣椒,再倒入黑醬油及頭抽成秘製醬汁,用來點肉骨別有一番風味。▪️砂煲老鼠粉 配料有銀針粉、肉碎、香蔥、洋蔥、炸蔥、炸蒜、蝦米、豬油榨、半熟蛋,將半熟蛋同銀針粉撈勻,口感非常嫩滑,再加上其他配料,鹹香味十足。▪️燒芝士蛋黃奶油原隻波士頓龍蝦 原隻龍蝦開了兩邊,啖啖龍蝦肉,配上燒芝士蛋黃奶油,份外好味。▪️小食拼盤 有雞翼、蝦餅、春卷、炸雞、滷肉卷、串燒,每款各有特色,鍾意唔同口味嘅朋友可以一試。▪️椰香鮮油咖央多士 咖央醬椰香味濃,再夾上厚厚嘅牛油,充滿邪惡感嘅一款小食,但不得不試!

▪️大滲 (即是大份量肉骨茶)
大滲

大滲
燒芝士蛋黃奶油原隻波士頓龍蝦
小食拼盤
2022-03-01 524 浏览
話說突然想食馬來西亞菜,朋友就介紹位於大角咀呢間麥金.麥金星期六嘅下午嚟到,防疫措施限制下,客人不多,所以都坐得比較舒服餐牌上好多選擇,有主菜、飯類、湯麵類、撈麵類、小食類,各式各樣任君選擇▶️大滲 (雙倍大份量肉骨茶) - 配料有一字骨,三層肉、豬手仔、雞腳、豬肚、豆卜、金菇、油炸鬼,份量非常豐富,肉骨茶入口亦甘香不苦,值得一提肉骨茶可免費添飲▶️怡保芽菜雞 (配黃薑飯) - 芽菜雞係馬來西亞怡保舊街場嘅代表美食,雞件嫩滑又有雞味,而黃薑飯亦散發着香茅與椰漿香氣,值得一試▶️燒芝士蛋黃奶油原隻波士頓龍蝦 - 啖啖燒芝士蛋黃香味,蝦肉嫩滑且啖啖肉,味道亦鮮美香甜▶️小食拼盤 - 有雞翼、蝦餅、春卷、炸雞、滷肉卷、串燒,每款有2-3 件,件件香脆,滿足食客唔同口味▶️椰香鮮油咖央多士 - 咖央醬入口陣陣椰香,加上厚厚半溶牛油,味道香濃之餘亦有層次,不妨一試▶️飲品 - 選擇非常之多,比較特別係美祿恐龍,可可味剛好中和了煉奶的甜膩總結:食物選擇多,製作有誠意有水準,室內格局坐得舒服,喜歡馬來西亞菜嘅朋友不妨一試!
話說突然想食馬來西亞菜,朋友就介紹位於大角咀呢間麥金.麥金

下午茶
2022-03-01 25 浏览
已經唔知幾耐無坐低好好食過一餐飯🥲。今日收早決定係到食個early dinner先返去。可以優惠價加配小食同飲品,好抵!怡保芽菜雞馬來西亞美食,加左$10升級雞髀,雞髀肉質好嫩滑,底下仲有爽脆既芽菜👍🏻。蛋黃奶油勁量雞扒撈出前一丁好大碟!雞扒煎到香脆,出前一丁上面仲灑左芝士粉😆,再配埋個汁撈埋食一D都唔dry!椰香鮮油咖央多士跟餐只係加$12,椰香味濃,加左片厚牛油食落更有層次😌。美祿恐龍必飲😊!灑滿一層厚厚既美祿粉,溝埋煉奶,成杯野好濃厚,完全唔似出面咁好稀!加$14超值。呢到QR code落單,仲要免加一,幾抵食😆。

可以優惠價加配小食同飲品,好抵!

怡保芽菜雞

椰香鮮油咖央多士
跟餐只係加$12,椰香味濃,加左片厚牛油食落更有層次😌。
美祿恐龍

呢到QR code落單,仲要免加一,幾抵食😆。
  • 美祿恐龍
  • 蛋黃奶油勁量雞扒撈出前一丁
  • 怡保芽菜雞配黃薑飯
放午飯周圍去搵好嘢食 嚟到大全家呢一度呢條街真係好多嘢食餐廳又新好啱年青人 好旺呀呢區有茶餐廳啦有啲特色嘢 你到呢一家可新開嘅馬拉式茶室即係好似香港大排檔咁打佢係賣馬拉嘢食嘅例如係肉骨茶喇沙海南雞飯呀 馬來西亞拉茶白咖啡咁樣 其實都好啱好啦香港人口味 呢度裝修都好似馬來西亞咁樣好有質感用料上乘 價錢又親民所以我成日我最愛呢度嘅喇沙做到好似統正宗湯底好濃厚 分量又多可以加佢好多小食我就食咗呢個 班蘭介鴦toast . 再加牛油好邪惡但係 who cares?! 值得一讚佢個 馬拉拉茶 真係好好飲 另外加咗木瓜鮮牛奶鮮打嘅都好健康好有營養 主菜係 古仔路肉骨茶加珍珠飯 我真係好鍾意有呢款藥材味嘅肉骨茶佢裏面個料包羅萬有有雞腳豬肚 豬腩肉等等 個湯可以無限refill 我鍾意佢嗰個膽下面 有蠟燭係heat 住個湯所以個湯 唔會凍得好快亦都有一個時尚感 另外配菜嗌咗秘製玻璃魷魚通菜有少少辣但係搞埋啲好似嘅通菜豉油食就 就幾好食幾好餸飯感覺健康 嚟講間餐廳嘅食物質素環境我都會畀五粒星嘅

木瓜鮮牛奶
古仔驢肉骨茶加珍珠飯
木瓜鮮牛奶
古仔驢肉骨茶加珍珠飯
  • 椰香咖央多士
2022-02-26 46 浏览
大角嘴出名多平靚正嘢食,近期開咗間東南亞美食餐廳,一次過可以試齊泰星馬菜,當然要嚟試吓啦。餐廳地方乾淨企理,侍應服務態度友善,好主動幫忙,我地轉嚟轉去坐都好幫手,服務態度一流👍🏻Menu 選擇好多,每樣試啲都試唔晒所有嘢。椰香鮮油咖央多士 $28,厚厚油牛咖央,咸甜交集,回味無窮。怡保芽菜雞(黃薑飯)$68,無骨雞啖啖雞,肉質香滑,黃薑飯顏色均勻,賣相吸引。大滲 $148,淡淡藥材味,非常足料,布豬肚、雞腳、豬腩肉、豆腐卜、絕對足料抵食,仲有湯加左次😆 堅抵👍🏻麥金小食拼盤 $128,有雞翼,蝦餅、春卷、炸雞、鹵肉,可以一次過滿足晒所有要求,唔洗逐樣叫,大滿足。娘惹叻沙 $68,麵質彈牙爽口,湯底濃郁,配上大蝦蜆紮肉豆卜雞蛋芽菜,完全滿足食慾。燒芝士蛋黃奶油原隻波士頓龍蝦 🦞 $198,砂煲老鼠粉 $78,必食,上枱時候熱辣辣,侍應好好,等你影好相之後幫你撈均煲粉,好多肉碎、洋蔥、蝦米,加埋隻半熟蛋,整個粉味道香濃。馬來西亞拉業(凍)$22檸檬黑加倫子(凍)$25美祿恐龍(凍)$28檸檬薏米水 (凍)$25

Menu 選擇好多,每樣試啲都試唔晒所有嘢。

燒芝士蛋黃奶油原隻波士頓龍蝦 🦞 $198,

馬來西亞拉業(凍)$22
檸檬黑加倫子(凍)$25
美祿恐龍(凍)$28
檸檬薏米水 (凍)$25
  • 招牌老鼠粉
  • 椰香鮮油咖央多士
較早前去左呢間裝修好有特色既馬來西亞餐廳,感覺好似好地道咁,食物款式都應有盡有😎🐽細滲 $78呢度肉骨茶有好多款,叫左個細煲,裏面除左有一字骨,仲有三層肉、豬手仔、雞腳、豬肚、豆卜、金菇同油炸鬼,而且個湯仲可以任添,藥材味都幾重,鍾意藥膳既朋友仔應該幾like🤣,叫呢款既好處係每樣材料都可以試下,基本上都夠淋,小編最愛係雞腳同一字骨,枱上仲有辣椒、蒜蓉同豉油可以自己調配😍🐽怡保芽菜雞配黃薑飯 $68雞皮爽彈,肉質好嫩滑,另外有甜醬油可以沾,黃薑飯有淡淡既薑味,雞下面仲墊左啲芽菜,配埋食好有風味😋🐽椰香鮮油咖央多士 $28每次食都覺得好邪惡,但次次都忍唔住會點,呢度一啲都唔姑寒,牛油同咖央醬都夠多,食落好香😆,多士都烘到好脆🐽青檸梳打 $25加左啲青檸汁落去,所以飲落好夠酸😜

🐽細滲 $78

🐽怡保芽菜雞配黃薑飯 $68

🐽椰香鮮油咖央多士 $28

🐽青檸梳打 $25

加左啲青檸汁落去,所以飲落好夠酸😜
  • 椰香鮮油咖央多士
心血來潮好想食肉骨茶,試過自己煮但總係差啲咁好掛住馬來西亞食過既肉骨茶,決定去麥金一解思念之情😝餐廳報局走懷舊風,頗有馬拉小店既感覺但係細節上都睇得出店家裝置既巧思餐廳算闊落,座位間唔會太迫,坐得都舒服👍🏻我地叫左一個椰漿飯、一個肉骨茶、一個小食同一杯特飲🥰野食好快到非常有效率👍🏻首先上既係我期待已久的肉骨茶冬天凍冰冰又落雨濕濕真係會好想飲熱湯類既野餐廳非常細心用小蠟燭保持細滲既溫度料係非常之足,但靈魂都係係個湯到!一飲,入口係湯湯藥材香,但平衡拎得非常好,夠濃之餘味道唔會太刺激入口咸香同埋比較mild,但飲完陣陣既藥材味仲會圍繞住😋豬肉份量都幾多,咬落肉質彈牙又唔會太瘦而且浸到入晒味,唔錯👍🏻豬肚亦都非常爽口彈牙,同樣好入味🤤仲有豆卜同油炸鬼呢啲好吸湯汁既食物就非常正咬落去藥材味非常濃,超正😋最最最開心係飲到咁上下服務員主動過黎問我地需唔需要加湯👍🏻香港第一次遇到主動幫我地re-fill峇拉煎炸雞+參巴椰漿飯都係我好鐘意既馬拉野食椰漿飯有淡淡椰香,配上惹味既咖喱汁,香而不辣濃郁既咖喱香配上淡淡椰香飯已經夠好食🥰炸雞都係新鮮出爐熱辣辣,又大大舊👍🏻咬落外脆內嫩,有啲肉汁,非常唔錯😋😋😋
心血來潮好想食肉骨茶,試過自己煮但總係差啲咁
好掛住馬來西亞食過既肉骨茶,決定去麥金一解思念之情😝

餐廳報局走懷舊風,頗有馬拉小店既感覺
但係細節上都睇得出店家裝置既巧思

餐廳算闊落,座位間唔會太迫,坐得都舒服👍🏻
我地叫左一個椰漿飯、一個肉骨茶、一個小食同一杯特飲🥰
野食好快到非常有效率👍🏻首先上既係我期待已久的肉骨茶

冬天凍冰冰又落雨濕濕真係會好想飲熱湯類既野
餐廳非常細心用小蠟燭保持細滲既溫度
料係非常之足,但靈魂都係係個湯到!
入口咸香同埋比較mild,但飲完陣陣既藥材味仲會圍繞住😋

豬肉份量都幾多,咬落肉質彈牙又唔會太瘦
而且浸到入晒味,唔錯👍🏻
豬肚亦都非常爽口彈牙,同樣好入味🤤

仲有豆卜同油炸鬼呢啲好吸湯汁既食物就非常正
咬落去藥材味非常濃,超正😋

峇拉煎炸雞+參巴椰漿飯都係我好鐘意既馬拉野食
椰漿飯有淡淡椰香,配上惹味既咖喱汁,香而不辣
濃郁既咖喱香配上淡淡椰香飯已經夠好食🥰
炸雞都係新鮮出爐熱辣辣,又大大舊👍🏻
咬落外脆內嫩,有啲肉汁,非常唔錯😋😋😋

靈魂係呢個辣醬非常惹味,辣椒🌶️夠香令成個椰漿飯味道更豐富👍🏻

南洋鮮油燒麵包係每次食馬拉野男朋友必點😂😂
麵包烤得超級鬆脆,搽上厚厚既咖咉醬,最重要係比咖咉醬更厚既鮮牛油😂
呢樣咁guilty既野食一定無得輸超好食🤤🤤
咬落「咔」一聲麵包極脆,伴隔濃濃咖咉獨有既香甜,最後混雜牛油既濃郁既甘又奶既味道,絕配😋

最後我地叫左椰汁斑蘭冰

香港真係少數專食馬拉野既餐廳先有,所以我每次都會點😝
飲落係滿滿斑蘭既香味,加上濃厚既奶
味道好夾,飲完成個口都係斑蘭香,而且唔會太甜,好快會飲晒成杯😆

食咁多野又肉骨茶又特飲先每人$90
餐廳舒服,服務員態度好,食物質素都有,非常唔錯👍🏻👍🏻👍🏻
2022-02-21 19 浏览
疫情之下,已經甚少外出糖食,昨天天氣寒冷,差不多三點才去吃午餐,原先諗住買外賣返屋企食,但係喺餐廳見到只有兩台客,只係得三人,天氣咁凍,好想吃熱辣辣的㗎咉多和奶茶,所以就改為堂食😬本來想去深水埗另一間出名嘅馬來西亞嘢食,但係因為深水埗最近比較多確診數字,所以就改呢一間未食過嘅馬來西亞餐廳,佢哋嘅落餐係用二維碼落單,間餐廳環境十分乾淨,服務員很有禮貌,送餐速度快,喜出望外嘅係每一樣食物都非常好味,最鍾意食佢哋嗰個老鼠粉,唔會太乾同埋太鹹,有鑊氣👍🏻還有通菜亦炒得好出色,值得一讚嘅係奶茶同鮮牛油㗎咉多都係我哋翻叫在翻叫,二人食了三碟三杯,係一間有水準嘅馬來西亞餐廳。
  • 招牌老鼠粉
  • 秘製玻璃魷魚通菜
依間餐廳係我同事介紹我黎食,真係好好食🤤🤤。上菜速度好快,我地唔係幾食得切🤣。碗喇沙係微辣,好足料,有蜆、蝦、扎肉同豆卜等等😍,麵條好彈牙。怡保芽菜雞雞皮嫩滑,雞肉都好滑溜👍🏻。黃薑飯都好好味,不過如果薑味再濃啲會再好食啲☺️☺️。咖央多士好脆,咖央唔會太甜,連埋牛油真係perfect match❤️。小食拼盤有好多款小食,有春卷、雞翼、蝦餅嗰啲,啱晒有選擇困難嘅我😛😛。🍽麥金小食拼盤: HK $128🍽椰香鮮油咖央多士:HK $28🍽怡保芽菜雞黃薑飯:HK $68🍽娘惹喇沙: HK $68
🍽麥金小食拼盤: HK $128

🍽椰香鮮油咖央多士:HK $28

🍽怡保芽菜雞黃薑飯:HK $68

🍽娘惹喇沙: HK $68
「春風到人間花開透,幽香四溢百花滿月樓。」一進餐廳,頓感馬來西亞上世紀茶啡室的懷舊氛圍。🔰 門口放置了一部造型復古、湖綠色的黑膠唱片機,金色純銅的喇叭古典優雅。粉紅色磚牆配上墨綠色鑲金邊的餐具,搭配馬拉的裝修風格,很有舊時代流光回影的感覺。⚜️🐔🍚怡保芽菜雞黃薑飯 Ipoh Chicken with Sprouts and Yellow Ginger Rice $68芽菜雞是馬來西亞怡寶舊街場的代表性美食,雞肉新鮮有嚼勁,特別有雞味。🤤🍖🍜蛋黃奶油勁量雞扒撈出前一丁 Salted Egg Butter Milk Super-Size Chicken Chop Demae Itcho $68撈丁份量十足,蛋黃奶油味道香濃,帶淡淡黃咖喱香味🫕,雞扒炸得香脆邪惡,入口啖啖juicy!🌯泰式素春卷 Thai Vegetarian Spring Roll (5 Pieces) $48春卷炸得酥脆,外皮乾身不油膩,餡料是椰菜和紅蘿蔔絲🥕,健康豐富。≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※麥金.麥金馬拉特色茶啡室大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號舖≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※
「春風到人間花開透,幽香四溢百花滿月樓。」

麥金.麥金馬拉特色茶啡室
大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號舖

• 怡保芽菜雞黃薑飯
  • 蛋黃奶油勁量雞扒撈出前一丁
2022-02-14 31 浏览
講起馬來西亞茶室,朋友第一時間介紹我去「麥金.麥金」,以馬來西亞特式茶啡室帶到來香港。餐廳裝修甚有馬拉茶啡室特色,牆上掛著一幅又一幅嘅壁畫,感覺像走進昔日嘅茶啡室之中。「麥金.麥金」除了主打肉骨茶外,更有叻沙、怡保芽菜雞、古來咖哩雞等等…點可以錯過佢地嘅馬來西亞拉茶呀!馬來西亞拉茶拉茶來到時已聞到陣陣茶香,入口有一種香料淡香,入口香濃細滑,令人回味。檳城白魚蛋白滑白魚蛋經過炸香後,再加入秘制醬汁,入口時食到煙煙韌韌口感外,更食到魚蛋彈牙嘅鮮味。秘製玻璃魷魚通菜秘製醬汁加入左通菜、魷魚上,玻璃魷魚爽口鮮甜、通菜微微香辣,配搭起來更顯惹味。馬拉沙嗲串燒 (豬🐷牛🐮雞🐔)三款串燒燒得剛剛好,再加上馬拉沙嗲醬,食起來,口感豐富,淡淡香甜,非常惹味。怡保芽菜雞配黃薑飯大大份怡保芽菜雞黃薑飯,非常足料,雞肉嫩滑彈牙,黃薑飯嘅薑與雞油配合得剛剛好,粒粒清香,難怪這麼出名!娘惹叻沙他們的叻沙非常足料:海蝦、魚片、豆卜、雞蛋等…先試叻沙湯,椰香而微辣,相當惹味;而且豆卜吸滿湯汁,蝦肉嘅爽口彈牙,令人心醉。椰香咖央多士一客有4塊,塊塊都塗滿了椰香咖央,多士烘到非常脆口,中間夾住咖央醬,咖央椰香味濃,香而不

點可以錯過佢地嘅馬來西亞拉茶呀!

檳城白魚蛋

秘製玻璃魷魚通菜

馬拉沙嗲串燒 (豬🐷牛🐮雞🐔)

怡保芽菜雞配黃薑飯

椰香咖央多士
一客有4塊,塊塊都塗滿了椰香咖央,多士烘到非常脆口,中間夾住咖央醬,咖央椰香味濃,香而不膩。