古早蛋糕曾經風靡一時,一區起碼有2-3間同類型鋪頭,不過而家都汰弱留強,淨返啲真係好食既古早蛋糕店😗麥蛋糕有幾間分店,今次試左西營盤店,次次見到玻璃窗內店員切緊新鮮出爐既蛋糕都好吸引🤤🤤🤤🤤而且可以選擇一盒或者半盒咁買,如果屋企少人食,半盒就好好喇,唔洗夾硬食晒成盒🙈流心芝士蛋糕 (半盒$38)蛋糕口感偏濕潤,蛋香十足,食落軟綿綿👍🏻👍🏻芝士唔算流心🫣份量較少,連埋蛋糕一齊食會食到少少少少咸香,想要拉絲/好濃郁芝士既朋友可能會有少少失望🙈不過以蛋糕質感黎講,係幾好食,同好飽肚😂蛋量十足,食半盒既1/4已經好飽,好彩買左半盒姐🤣🤣

流心芝士蛋糕 (半盒$38)

2020-07-11 1744 浏览
流心芝士蛋糕!好耐冇食古早味蛋糕喇!之前食過黑糖味,蛋糕口感鬆軟,感覺好原始。今次一於試下流心芝士蛋糕口味,見到有介紹芝士有拉絲效果,真係非常之吸引。因為想趁新鮮食,所以剩係買半份$38,如果有一大班人share,建議可以買一份$70比較抵食。流心芝士蛋糕(半份)$38- 蛋糕口感濕潤,充滿雞蛋香味,芝士味道鹹香,同甜甜嘅蛋糕交織配合,芝士有流心感覺,唔會硬左一舊舊,口感幾好。如果用微波爐翻熱,流心效果應該會更加突出。整體蛋糕唔錯,定價偏高,可以一試芝士口味,比較特別。
流心芝士蛋糕(半份)$38
2020-07-06
2020-05-19 886 浏览
大佬經常喺呢度買古早味流心芝士蛋糕返屋企俾我食,食過真係會令人番尋味。尋日佢又帶咗兩件流心芝士蛋糕俾我,好開心。雖然唔係熱辣辣,但係每一啖都食到香濃雞蛋味、牛奶同牛油味,口感細膩、軟滑、綿密,食落又唔會太甜。蛋糕鬆軟得嚟質感重,唔會好似食空氣咁,而且濕軟得嚟仲好有彈性,蛋糕中層充滿流心芝士醬,芝士醬唔會過膩,咸咸香香,一咬落去會有爆芝士醬嘅感覺,真係同蛋糕非常匹配,重點嘅係芝士流心喺凍咗嘅情況下,都有少少拉拉哋絲嘅效果。不能不提,蛋糕嘅焦香糕面都好好食,真係食落有焦糖味。
2020-04-26 732 浏览
嗰日去開西環,行行吓發現有間古早味蛋糕,剛剛又到出爐時間所以決定買返件返去試。餐廳位於西營盤地鐵站附近地點非常方便。剛剛出爐嘅古早味蛋糕,熱辣辣軟林林,非常好味。
餐廳位於西營盤地鐵站附近地點非常方便。
剛剛出爐嘅古早味蛋糕,熱辣辣軟林林,非常好味。
2020-04-06 752 浏览
“古早味”其實即”懷念的味道”,係用以前嘅製作方法,一代傳一代,不過現時大多店舖都稱古早味,來表現傳統風格同人情味。𓂂👍🏼我未食過真正嘅古早味係咩味🤣所以compare唔到🙈不過蛋糕黎講就不過不失!! 軟身,軟綿綿🥰兩件都有少許嘅”流心”,其實只係中間夾左一層醬,不過我只係行過俾佢櫥窗切蛋糕吸引左,都估佢唔到會有驚喜,真係有啲流心冇呃人。(唔會話俾你知我寫緊呢個post嘅時候忍唔住食左件😳)𓂂—————▫️流心芝士蛋糕 / 38(半盒)🤎🤎🤎🤎🤍𓂂▫️朱古力蛋糕/ 33(半盒)🤎🤎🤎🤍🤍𓂂—————
👍🏼

(唔會話俾你知我寫緊呢個post嘅時候忍唔住食左件😳)
—————
▫️流心芝士蛋糕 / 38(半盒)
🤎🤎🤎🤎🤍
𓂂
▫️朱古力蛋糕/ 33(半盒)
🤎🤎🤎🤍🤍
—————
2020-03-25 547 浏览
👏🏻來自台灣的味道古早味道蛋糕,軟棉棉,不太甜,雞蛋🥚味十足😋😋香氣撲鼻,yummy 😊M.Cake 有分店架記得上OpenRice 揾間你方便嘅店試試,大人細路都食得^_^買去户外,野餐一流^_^ 又可以加熱,今次買番屋企試下熱食先🥰🥰🥰
👏🏻來自台灣的味道
話說近嚟好興古早味蛋糕,開到周圍都係,香港嘅熱潮就係咁。我最印象深刻嘅古早味蛋糕就係喺台北淡水,兩次經過都排哂隊,仲要係本地人,但太多人所以我一直都未試過🙁。之前我已經喺香港其他舖頭食過,我自己就幾鐘意,因為味道簡單,就係有濃郁嘅蛋味🥚,唔太甜,口感鬆軟。年初三喺西環行大運,竟然見到有間舖頭燈光花著,個名叫做「麥蛋糕」,我哋即刻行埋去睇下。其實之前都好似知道有新舖開,但多數都掂行掂過無細心留意。正正因為新年佢都有開,所以我哋就幫襯左喇😜。鋪頭好光猛,從透明大玻璃可以望到幾嚿大蛋糕🎂。呢到都係賣古早味蛋糕,個牌就寫住有六款口味,分別係古早原味、古早黑糖、流心芝士、🍵抹茶紅豆、🍫巧克力同埋芝士蛋糕。但我目測得原味同黑糖味,另外就有張紙仔寫住流心芝士蛋糕嘅新鮮出爐時間係五點三。呢到有得試食,現有嗰兩款我都試哂。原味普普通通、無乜特別;黑糖味個面就有啲芝麻,但食落黑糖味好淡,比起原味更一般😟。因此我哋決定行個圈等多等,等到五點三試下芝士味。五點四去到流心芝士蛋糕已經出咗場,我哋即刻買返嚿,女店員拎起長長嘅麵包刀好精準咁一分為二😂。題外話,隔離本身嗰兩嚿大蛋糕好似無乜郁過...🙊。小店最好嘅一樣

古早原味蛋糕
古早黑糖蛋糕

五點四去到流心芝士蛋糕已經出咗場,我哋即刻買返嚿,女店員拎起長長嘅麵包刀好精準咁一分為二😂。題外話,隔離本身嗰兩嚿大蛋糕好似無乜郁過...🙊。小店最好嘅一樣嘢就係有得買半盒,啱哂想試下嘅人,又可以一次過食兩款口味。但我見到有人買半盒就得張紙包住嚿蛋糕,放入膠袋,無盒。

我哋要咗一盒流心芝士蛋糕($70),半盒就$38。新鮮蒸出嚟嘅時候,蛋糕都已經唔覺特別香😅,但食落都ok。雞蛋味濃郁,芝士熱辣辣流心的,味道鹹鹹哋,夾埋一齊食個組合都幾得意。蛋糕口感亦都鬆軟,但整得較為濕咗啲,乾身點會更好。
流心芝士蛋糕

一次過食唔哂,我放咗佢入雪櫃,凍食味道又有少少唔同,口感無咁濕,芝士唔流心無咁搶味。凍食熱食各有千秋!

蛋糕盒有列出建議食法同點整熱去,其中一個就係放入微波爐叮五十秒。我就跟住做拎去叮一叮佢,食嘅時候要小心熱,因為🧀芝士再次變返流心,咁樣熱食又係另一風味。
總括嚟講,麥蛋糕嘅古早味蛋糕其實唔算太出色,質素平平,流心芝士味就好少少,可以一試。其實蛋糕嘅質素同佢受唔受歡迎都係相互影響,因為多人買,小店先要keep住不停整,先會好食。希望多啲人幫襯小店,蛋糕就會好啲,不過要點樣先做到第一步呢🤔?
2020-01-27
2019-10-22 736 浏览
今天去西環買東西,路經此店,被刚出爐的蛋糕氣味吸引,一大盆的蛋糕看着好可口,於是加入排隊隊伍。但只有两種味道,想要其他口味,要继续等出爐。只好買了芝士味回家。味道不過不失,但沒驚喜。店子只有一位師傅切蛋糕和入盒,所以需要時間等等等。還有師傅切蛋糕没有準則的,好運氣的可以買到滿滿一盒蛋糕,運氣差點的蛋糕只佔盒子3/4而已,虽然给的是同一價錢。
很早前已經試過古早味蛋糕, 感覺是試話就算。 今天經過西營盤正街口, 見到當日新開業的  即刻上前去八下, 站在玻璃窗外看到兩盤蛋糕, 分別是原味和朱古力味。 店子很窩心, 設有試食比客人試味, 所謂真金不怕洪爐火, 絕對是信心表現。 試了各一, 是雞蛋味挻濃香;軟棉棉口感。而六款蛋糕會不時推出, 我只是順口一問店員何時有   她說: 你可以預付, 下午出爐時隨時來取。 即時付了$30, 支持小店買半個試試,幾個小時後到取。 再到店時蛋糕已預備好, 拎上手還暖的,蛋糕外包上紙可以吸收倒汗水, 睇真啲可惜蛋糕面無左一怱, 嚴重影響賣相。 返到屋企即試, 聞到雞蛋香、質感棉密、入口濕潤富彈性, 不會像空氣蛋糕似食左一陣風, 半個當一餐都頂得下肚。 抹茶咁唔算太濃, 反而雞蛋香真突出, 但紅豆就小得可憐,整體味道都唔錯, $30  有點貴。
很早前已經試過古早味蛋糕, 感覺是試話就算。

今天經過西營盤正街口, 見到當日新開業的 [麥蛋糕 ]

試了各一, 是雞蛋味挻濃香;軟棉棉口感。

而六款蛋糕會不時推出, 我只是順口一問店員何時有 [抹茶紅豆味]

她說: 你可以預付, 下午出爐時隨時來取。

即時付了$30, 支持小店買半個試試,幾個小時後到取。

睇真啲可惜蛋糕面無左一怱, 嚴重影響賣相。

半個當一餐都頂得下肚。

2019-10-01