2013-11-04 20 浏览
好耐冇食嘞! 昨天早左返工,見有D時間,就去老麥食早餐先猪柳同薯餅都熱辣辣,塊薯餅又夠脆, 有茄汁點來食 味道應更好 炒蛋同鬆包都香噴噴 , 我當然like最後我愛既熱香餅 M記一值都keep 到水準 入口淋淋 而有質感 其他快餐店食唔到 奶都算香滑 早餐有杯熱飲 當堂醒曬!
好耐冇食嘞! 昨天早左返工,見有D時間,就去老麥食早餐先

炒蛋同鬆包都香噴噴 , 我當然like

奶都算香滑 早餐有杯熱飲 當堂醒曬!
2013-10-31
2013-04-27 25 浏览
其實前幾日已吃過脆雞麥飯卷套餐了個人覺得好吃 而亦因他給了coupon我能加HKD3 試試西蘭花 所以今晚再來個脆雞麥飯卷套餐因無法再忍受吃美味炸薯條的"大爆瘡" 從此都用栗米來代替了脆雞麥飯卷我覺得很OKAY..清淡清新的配菜加上脆雞的口感也讓我喜歡不過西蘭花真的有點淡 像只有用熱水"恰"過 加點醬油會更美味(個人認為)而他之前都試了脆雞麥飯卷 覺得一般 始終人的口味各有不同嘛==============================另外的"黑森林蛋糕脆脆麥旋風"看起來很"搞笑"蛋糕配雪糕的樣子和味道 不是很難吃 只是覺得很怪 我跟他都不太習慣嚐這種口味 所以試這次好了
其實前幾日已吃過脆雞麥飯卷套餐了
個人覺得好吃
因無法再忍受吃美味炸薯條的"大爆瘡" 從此都用栗米來代替了

而他之前都試了脆雞麥飯卷 覺得一般 始終人的口味各有不同嘛

另外的"黑森林蛋糕脆脆麥旋風"看起來很"搞笑"
蛋糕配雪糕的樣子和味道 不是很難吃 只是覺得很怪
我跟他都不太習慣嚐這種口味 所以試這次好了

2013-04-25
2013-03-25 11 浏览
麥當當真是嘈到爆....除了McCafé果邊會稍為靜少許外,入到快餐果邊真的搵唔到一處位置會較靜的...如果剛好坐正係一堆玩Game的人隔離,真係好恐佈,啱啱我地就係坐咗係呢到,幾個廿歲男女玩卡Game....救命!!不過都冇辦法,來得麥當當都唔可以有要求啦,有個位唔使同人搭枱可以攤成份報紙都已經滿足啦。呢日等佢收工後成2點先到,已經變咗下午茶了,我地係McCafé點咗幾款野食:① 紅豆批 Red Bean Pie ($6)② 意大利咖啡林明頓 Cappuccino Lamington x2 ($12)③ 粒粒豬柳通粉 ($19)④ 全麥圈 Whole Wheat Bagle (with Cream Cheese) ($16)⑤ 金榛梳乎厘咖啡 ($27)Total: $80本身係唔係老麥的XX批嘅,唯獨<紅豆批>會食,因我係好鍾意食紅豆嘅,早幾年見佢推出<紅豆批>食過一次已經好驚喜,不過每年只推出一段小時間,今次終於再食到喇。紅豆餡滿滿,要襯佢熱辣辣加上脆脆的外皮食,好味,雖然紅豆偏甜,不過我都接受到。終於都推出新Lamington了,冇咗核桃咖啡林明頓,取而代之係幾年前限定期間出過

① 紅豆批 Red Bean Pie ($6)

③ 粒粒豬柳通粉 ($19)

⑤ 金榛梳乎厘咖啡 ($27)

Total: $80

終於都推出新Lamington了,冇咗核桃咖啡林明頓,取而代之係幾年前限定期間出過的<意大利咖啡林明頓>,其實我係非常鍾意食之前的核桃咖啡林明頓,雖然冇咖啡味,但有粒粒核桃係好食嘅,不過又估唔到<意大利咖啡林明頓>真係有CAPPUCCINO味又唔會甜,真係好食喎!!
睇落極之普通嘅<粒粒豬柳通粉>,睇佢似是豬柳漢堡的肉扒切粒,不過焗後小小硬反而似PizzaD肉碎又不錯噃,加上佢係用Mozzarella Cheese連同茄醬烘焗,又估佢唔到都幾好食。
記得第一次食Bagle係3年前在台灣Starbucks食的,自此就鍾意咗佢,以前我只鍾意食法包/硬豬,就係偷佢夠硬,但Bagle就係外脆內軟,食落煙煙韌韌,食感對我胃口係好唔同噃,但鍾意就是了。
今次老麥呢個用全麥的<全麥圈>配Cream Cheese都唔錯,鬆軟且有彈性,面層更鋪滿麥糠,我鍾意食麥味嘅野,呢個就十足喇,很不錯!!
本來覺得<金榛梳乎厘咖啡>有D奇怪,但見barista要好用心同時間整呢杯野,即時覺得正咗。
barista話飲呢杯咖啡前要食左表面個層泡泡先,如果唔係好快會榻,我就覺得奶泡及灑上面的榛子朱古力粉的確係好味嘅,可是杯啡就太甜了,飲到底還有點朱古力syrup係到,甜味蓋過了咖啡味了。
2013-03-23
  • 粒粒豬柳通粉
  • 全麥圈
  • 紅豆批
  • 意大利咖啡林明頓
2012-12-31 9 浏览
繼上一期的好立克粉食到成口都是粉之後, M記又出了全新的新地口味.有時真的不得不配服M記可以想出那麼多的創作口味這次的是名字叫''金榛朱古力脆脆'', 聽起來又幾特別不過不想冒險叫DOUBLE那麼大杯, 先試個普通新地 (HKD$7)吧原來是在雪糕上先加上榛子漿, 再洒上不少威化餅碎.不過正在等店員妹妹製作時, 見她只輕輕唧了2圈榛子漿, 未吃都知不夠, 所以忍不住開口叫她再唧多一點....店員妹妹聽罷沒有不悅, 但只機械式的再輕輕唧多了一點給我.吃起來果然真的不夠漿, 帶有淡淡的榛子味, 但面層的威化餅碎又非常的多, 口感是幾脆的加起來吃果然是有點像吃金莎的味道, 不過味道又沒有金莎的濃郁,有點到喉不到肺.....整體算是OK的, 但下次想叫她最好唧多一倍的漿給我.
有時真的不得不配服M記可以想出那麼多的創作口味
這次的是名字叫''金榛朱古力脆脆'', 聽起來又幾特別
原來是在雪糕上先加上榛子漿, 再洒上不少威化餅碎.
所以忍不住開口叫她再唧多一點....
店員妹妹聽罷沒有不悅, 但只機械式的再輕輕唧多了一點給我.
有點到喉不到肺.....
整體算是OK的, 但下次想叫她最好唧多一倍的漿給我.
4 分钟 (外卖自取)
$7 (其他)
庆祝纪念
除夕
2012-09-30 30 浏览
M記早餐出左新野,又有濕紙巾送所以我就試左呢個新出既脆嫩魚柳早晨套餐+即磨咖啡脆嫩魚柳::完完全全係唔脆,又細塊      魚柳本身無乜味炒滑蛋:蛋嫩滑,夠熱(可能因為即炒)     自己加些少鹽會更好味炸薯餅:夠脆,味道少咸,點有小小多油即磨咖啡:香味較濃,入口甘甘苦苦,可自行加糖要食魚柳都係食返魚柳飽好d
M記早餐出左新野,又有濕紙巾送

所以我就試左呢個新出既脆嫩魚柳早晨套餐+即磨咖啡
脆嫩魚柳::完完全全係唔脆,又細塊

魚柳本身無乜味

炒滑蛋:蛋嫩滑,夠熱(可能因為即炒)
    自己加些少鹽會更好味

炸薯餅:夠脆,味道少咸,點有小小多油

即磨咖啡:香味較濃,入口甘甘苦苦,可自行加糖

要食魚柳都係食返魚柳飽好d
2012-09-27
$25.5 (早餐)
今日唔記得帶水出尼好口渴但又唔想哂$買水經過麥記見到唔算好貴既豆奶抺茶其實一值都好想試下架喇今次有機會啦$24係熱的;$26係凍的;宜家天氣咁熱梗係飲凍啦都係多$2估唔到呢杯野又真係唔錯WO!!!有抺茶既苦味但加埋豆奶香就岩岩好!!拍得住星BAR克杯GREEN TEA LATTE!可能仲好飲D添;d因為呢杯係凍架...!但星BAR克凍的GREEN TEA LATTE係冇熱既好飲而且價錢平好多!!有驚喜!抵飲!

今日唔記得帶水出尼

好口渴但又唔想哂$買水

經過麥記見到唔算好貴既豆奶抺茶

其實一值都好想試下架喇今次有機會啦

$24係熱的;$26係凍的;

宜家天氣咁熱梗係飲凍啦都係多$2
豆奶抺茶
估唔到呢杯野又真係唔錯WO!!!

有抺茶既苦味但加埋豆奶香就岩岩好!!

拍得住星BAR克杯GREEN TEA LATTE!

可能仲好飲D添;d

而且價錢平好多!!

有驚喜!抵飲!
2012-08-28
豆奶抺茶
2011-07-13 7 浏览
今日心血來潮好想食麥當勞做早餐,呢間新舖勁多人排隊,不過都好快手,我買左一個火腿扒芝士飽+細鮮搾橙汁=12元,都好抵食呀! 攞到返公司個飽都仲熱的,雖然個飽好似細個左,不過軟綿綿的都好好味的,杯鮮搾橙汁都好飲唔甜架!!唔怪得咁多人排隊啦!!仲有好多十二至十五元既早餐選擇!!

唔怪得咁多人排隊啦!!仲有好多十二至十五元既早餐選擇!!
2011-07-13
5 分钟 (外卖自取)
$12 (早餐)
2011-03-21 21 浏览
麥當勞搬左去德福一期F1那邊啦,響舊鋪過少少。新店靚左,咖啡味又香左。最正就係有蝦堡同法國飽!第二間冇咁多款式好揀。可能新開,個姊姊都幾有禮貌我~~~~~掃貨
麥當勞搬左去德福一期F1那邊啦,響舊鋪過少少。
我~~~~~掃貨
蝦堡
2011-03-21
3 分钟 (外卖自取)
蝦堡
2011-02-07 13 浏览
110115 星期六 | 好耐無食麥記嘅早晨套餐啦,依稀記得係相當豐富的,特別喜愛當中嘅脆薯餅,今回友人相約到這家麥記食早餐,當然要叫番個早晨套餐回味吓啦,未到9點已有不少人輪候購買早餐了,不過都駛等好耐,大概5分鐘度啦,第一次來這裡,原來這裡都幾大地方,除了入門口看到左右兩邊的桌椅外,轉過彎,入面還有不少座位呢,單邊還有落地大玻璃,可以一邊看著外面的行人匆忙趕路,一邊悠然自得地坐在這裡慢慢享受我們的早餐。早晨套餐依舊豐富,有豬柳、炒蛋、麵包、脆薯餅和熱咖啡,樣樣都唔錯,當然最得我心的還是個脆薯餅,外脆內軟,吃得滿口薯香味,吃得飽飽的早餐。

,當然最得我心的還是個脆薯餅
,外脆內軟,吃得滿口薯香味,吃得飽飽的早餐
早晨套餐 ($20.5)
2011-01-15
$20.5 (早餐)
  • 早晨套餐