2020-11-19 276 浏览
13-11-2020 (Fri)晏晝同老公離開深水埗,搭地鐵到美孚唔出閘等佢男友人TW,然後返轉頭繼搭地鐵,就見到呢間,因為我有4張$50.00嘅電子劵,要喺今個月底前用,於是即刻喺喥買嘢,我同老公揀咗:1. $56.00嘅金羅漢果菜乾淮山合桃湯呢個俾爸爸飲嘅,佢冇咩comment.2. $56.00嘅麥冬雪梨沙參玉竹響螺湯感覺上,我只飲到麥冬,覺得個湯係潤,最失望係一丁點響螺嘅味都飲唔到.而且o衣o家啲湯係冇湯渣,我記得以前係有,果然係,嗰個食評係2016年12月24日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E5%86%AC%E8%87%B3%E9%A3%B2%E9%BB%91%E7%99%BD%E6%B9%AF-e2700668)5.$26.00嘅手磨杏仁蛋白茶由於有蛋白,所以杏仁味淡咗,甜度亦啱啱好,唔會太甜,而口感係滑.3. $56.00嘅花膠海底椰川貝豬腱湯呢個我只試咗一啖,所以試唔真.4. $26.00嘅桑寄生紅棗蓮子蛋茶好期待呢個,點知味道有啲怪,唔知係咪因為加咗紅棗,桂圓,桑寄生味唔多,蓮子未煲夠,仍硬唔鬆
1. $56.00嘅金羅漢果菜乾淮山合桃湯
金羅漢果菜乾淮山合桃湯
呢個俾爸爸飲嘅,佢冇咩comment.

2. $56.00嘅麥冬雪梨沙參玉竹響螺湯
麥冬雪梨沙參玉竹響螺湯

5.$26.00嘅手磨杏仁蛋白茶
手磨杏仁蛋白茶

3. $56.00嘅花膠海底椰川貝豬腱湯
花膠海底椰川貝豬腱湯
呢個我只試咗一啖,所以試唔真.

4. $26.00嘅桑寄生紅棗蓮子蛋茶
桑寄生紅棗蓮子蛋茶
好期待呢個,點知味道有啲怪,唔知係咪因為加咗紅棗,桂圓,桑寄生味唔多,蓮子未煲夠,仍硬唔鬆化.
味道: 湯就3分,糖水就2分

總括:
全部份量都夠兩個飯碗.
所有湯都冇湯渣,甜品就麻麻.
1 分钟 (外卖自取)
$66.67 (其他)
用餐优惠
現金券
2020-05-05 2177 浏览
「鴻福堂」最多幫襯喺佢啲飲品,尤其喺火麻仁,依家真喺唔多地方可以飲到。其他清潤嘅飲品,都可以晌超市搵到,仲不時做優惠,比起飲汽水、咖啡,自然相對健康好多。不過,今次就唔喺講嘢飲,而喺講湯品。老婆就好鍾意湯水嘢,我哋都不時有煲湯,不過,就唔會煲啲太繁複嘅,而「鴻福堂」嘅湯品選擇多,又足料,正正就喺我哋唔會煲嘅湯類,今次分享嘅喺「花膠響螺煲竹絲雞湯」($56),呢款喺老婆近期嘅心水。有咩功效就唔多講喇,專登影埋個包裝袋背面,功效一欄自己睇,不過,值得一提嘅喺佢哋嘅湯品更喺無添加、無防腐,仲要嚴選食材,就好似呢款雞湯,包裝袋面註明選用歐盟無激素有機雞,故此,令人享用得更安心。一袋嘅份量可以倒到兩大飯碗,兩公婆一人一碗就啱啱好。單睇湯色就跟平常飲嘅湯分別唔大,但一啖入口,就知無欺場,湯味濃郁,猶如啖啖精華入口。但提一提,湯中喺無湯渣嘅,就算喺花膠,都唔會搵到花膠,只喺飲落都帶點膠質感。香港人有幾忙碌唔使多講,呢一類即飲湯水真喺為人帶來好多方便。擺定幾包晌雪櫃,不時就有得飲喇。
花膠響螺煲竹絲雞湯
,故此,令人享用得更安心。
2018-09-30 475 浏览
今日經過美孚地鐵站的鴻福堂,突然心癢癢想吃甜品,於是就走進了鴻福堂揀甜品。包裝上寫着無添加防腐劑及人工色素。最後揀了一個海帶綠豆沙回去食。回去途中反轉包裝來看,見到包裝原來有教如何整熱來吃。還寫明清熱解毒,利水通便。更加寫了成份,成份有水,綠豆,糖,海帶,臭草。一回到去我就即刻將包裝放入沸水中加熱5分鐘,然後剪開來到倒入碗中食。甜味和質感,都有點兒像茶樓食的綠豆沙。甜甜的,綠豆味好重,綠豆煮到起沙。

2018-09-26
2018-03-13 363 浏览
春天到了,气候日渐转暖,人会感到困倦、疲乏、头昏欲睡, 這種現象,中醫稱之春困。這種天氣搞到人攰賴賴冇胃口,人容易病,皮膚呼吸道容易敏感。原來好多朋友都冇聽講過「春困」一詞,只覺得濕氣重的季節好攰好眼訓。冇咩胃囗,都要食野,而且要食得健康有營。今日中午都系出左來做野,諗住返去時買個賣外,茶餐廳d野食又食到厭左,而且好油不健康。在地鐵站見到平時買開野飲既鴻福堂有中午套餐供應都幾岩食,于是打包左一個套餐,海底椰合掌瓜百合雪耳豬𦟌湯+蟑魚雞粒紅米飯。50蚊套餐。餐牌會有時不更新。以現貨為主。打包返去,一湯一飯,健康又滿足。全部在店鋪加熱好,食得好方便如果屋企唔得閒煲湯,呢d湯品都幾好,冇覺有味精湯包上有介紹功效拎左d宣傳單張睇,印得好靚原來佢地有外賣服務,不過要買夠600蚊先免費送貨😅

在地鐵站見到平時買開野飲既鴻福堂有中午套餐供應

打包返去,一湯一飯,健康又滿足。

全部在店鋪加熱好,食得好方便

如果屋企唔得閒煲湯,呢d湯品都幾好,冇覺有味精

湯包上有介紹功效

拎左d宣傳單張睇,印得好靚
原來佢地有外賣服務,不過要買夠600蚊先免費送貨😅

2018-03-13
5 分钟 (外卖自取)
  • 鱆魚雞粒紅米飯
2017-05-27 733 浏览
我第一次接觸鴻福堂,就是喝它的蘆薈楊枝甘露。以前中學生涯,放學後,會間中獎勵自己,吃些好東西。 有一次,讓我看見了他的蘆薈楊枝甘露,便決定一試。自此,我就愛上了它。不過近年,我都較愛喝鴻福堂的其他飲料,所以便沒有再喝它的楊枝甘露了。今天,回想起中學的回憶,便決定再次惠顧它。以前喜歡它,是因為有很多蘆薈粒,芒果味亦十分濃郁,酸酸甜甜十分清新開胃。品嚐的時候感覺置身於熱帶雨林當中。今天,打開蓋,香味依然十足,芒果的清香瞬間佈滿了我的房間。芒果汁的味道,與以前一樣,仍然是十分濃郁。 味道仍差不多,是酸酸甜甜,很易入口。不過,以前有很多蘆薈粒,到現在只有三、四粒。這令我大為失望。 因為有蘆薈是貴兩元的。 但喝下去,好像也喝不到太多蘆薈,就像白白花多了兩元。可能現在物價騰貴,通脹得很快,唯有在材料上減小吧!
我第一次接觸鴻福堂,就是喝它的蘆薈楊枝甘露。

今天,回想起中學的回憶,便決定再次惠顧它。

品嚐的時候感覺置身於熱帶雨林當中。

今天,打開蓋,香味依然十足,芒果的清香瞬間佈滿了我的房間。

可能現在物價騰貴,通脹得很快,唯有在材料上減小吧!
蘆薈楊枝甘露
蘆薈楊枝甘露
2016-04-04 320 浏览
Needed to get a quick meal on the go and so I went to check out Hung Fook Tong. I picked the sour plum drink and black pepper beef rice roll. The drink was delicious and low on calories which is a big plus. The rice roll was a bit disappointing though. The rice was very hard and it made me feel it would be very hard to digest in my stomach although it did not cause any stomach pain. It was packed with the asian marinated beef which was a big plus, good black pepper taste but it was way to
Black  Pepper  Beef Rice  Roll

The rice roll was a bit disappointing though. The rice was very hard and it made me feel it would be very hard to digest in my stomach although it did not cause any stomach pain. It was packed with the asian marinated beef which was a big plus, good black pepper taste but it was way too peppery and spicy even though I can usually eat very spicy. Would not suggest it if you have difficulty in digestion.

2016-04-01 248 浏览
平時已很喜歡杏仁蛋白糖水, 今日學完野心思思想買來食,點知賣矖。。。。睇完又睇, 終於揀到川貝杏仁露。 買完自己返屋企煲返熱。反而呢枝野杏仁味仲濃過糖水,較傑,亦甜過糖水,仲就幾滑,無乜渣 (無杏仁碎).食左好似幾滋潤咁,呢啲天氣幾啱!

食左好似幾滋潤咁,呢啲天氣幾啱!

2016-03-31
3 分钟 (外卖自取)
$26 (宵夜)
2014-09-29 457 浏览
燒烤過後,口乾乾,相信是食物的味精所影響吧,由美孚燒烤場走到鐵路站,也沒有一間甜品舖,唯有回家吧,走到美孚站前,看到閘內有間鴻福堂,就上前看看有沒有糖水~選擇不算太多,只有腐竹蛋,綠豆沙,紅豆沙,芝麻糊及蓮子蛋茶,就買個綠豆沙清清熱氣~海帶綠豆沙 $18隨糖品附上一個膠杯,方便進食,由膠袋倒出來大約有大半杯,想不到綠豆還真多,而且部分煮至「起沙」還有少量海帶條,若果海帶份量可多一點會更好。另外,綠豆沙還加入了臭草及果皮等作調味,臭草味十分香濃,由於本人不太喜歡果皮香,所以幸好不算太濃。還有的是綠豆沙的甜度不高,雪凍後有種透心涼的感覺,味道比很多糖水店優勝
海帶綠豆沙 $18
2014-09-27
外卖自取
$18 (宵夜)
2014-02-12 212 浏览
晌年三十同親友食團年飯,除咗有得食,仲有得拎,就喺表外甥女大派鴻福堂賀年糕點,有金腿瑤柱蘿蔔糕及燕窩楊枝甘露糕。而今次鴻福堂嘅糕點就用咗「家家糕興」為題,玩食字,啱晒我啦,況且,家家有份 ,我仲兩款口味都拎晒,所以,認真貼晒題:家家「糕」興。 回家途中例經美孚地鐵嘅鴻福堂,故此,就順道睇睇佢賀年糕點有咩出品。一共出咗5款糕,包括:金腿瑤柱蘿蔔糕(正價$160,優惠價$94)、燕窩楊枝甘露糕(正價$160,優惠價$94)、鴻運年糕(正價$126,優惠價$74)、桂花椰汁馬蹄糕(正價$139,優惠價$82)、紫香瑤柱芋頭糕(正價$139,優惠價$82),如果喺會員,就仲要平啲啲。除咗個燕窩楊枝甘露糕淨重700克外,其餘各款都喺淨重量750克。 金腿瑤柱蘿蔔糕(優惠價$94) 每款糕除以透明膠盒盛載之外,仲加以真空包裝,令人感覺非常衛生 。個蘿蔔糕無論糕面,抑或糕心,都落料無手緊,有金華火腿、臘腸、臘肉、瑤柱、蝦米,此外,蘿蔔糕內亦加有原粒蘿蔔粒,可謂材料十足,味道嘅調校亦都唔錯 。之但喺,煎過嘅蘿蔔糕,質感仍有少少削 ,否則,都幾理想! 燕窩楊枝甘露糕(優惠價$94) 講
,我仲兩款口味都拎晒,所以,認真貼晒題:家家「糕」興。
金腿瑤柱蘿蔔糕(優惠價$94)

。之但喺,煎過嘅蘿蔔糕,質感仍有少少削
,否則,都幾理想!
材料十足
燕窩楊枝甘露糕(優惠價$94)

講到個楊枝甘露糕真喺鬧出咗個笑話,事緣大家收到啲糕,下意識都喺熱食,諗住佢都好似馬蹄糕一類甜糕,唔喺蒸熱就煎番佢食,結果有親友率先「賴嘢」,蒸完變成一攤水
,睇番盒底先知喺凍食,好似馬豆糕、桂花糕咁,即時whatsapp家族群組通風報信,結果我估佢一家當糖水咁食囉,好彩我先食底蘿蔔糕,隔幾日先食依個楊枝甘露糕,幸免於難啫
燕窩楊枝甘露糕
翻睇盒底說明,確喺寫明:「此產品可即時食用,無需加熱」,不過,真喺完全無諗過。此外,仲有一點讓小弟好在意,就喺「燕窩」二字,九十幾蚊盒嘢,會俾到幾多燕窩你食?但睇完成份說明,真喺好令人莫名其妙,原來一啲燕窩成份都無
,何解叫「燕窩」楊枝甘露糕
燕窩楊枝甘露糕
撇開上述嘅問題,單單論及個楊枝甘露糕嘅味道,其實一啲都唔差,幾香芒果味,又有好多柚肉,加上海藻水晶珠,整體口感不俗,比布甸嘅質感挺身啲,但又唔會硬實實。由於我當佢布甸咁食,加埋花奶,就更加正
燕窩楊枝甘露糕
鴻福堂嘅各款糕點,不單強調香港製造,更註明無添加,但就正如佢啲宣傳牌,只限防腐劑及味精無添加,因為睇番兩款糕嘅成份,都加入咗一啲化學成份,如個蘿蔔糕有甚麼護色劑,楊枝甘露糕又有甚麼酸度調節劑、穩定劑,時下嘅商家都經常濫用「無添加」一詞
。此外,既然無任何燕窩成份,就咪鬼叫「燕窩」楊枝甘露糕啦,唔通大菜扮燕窩?想令啲名叫得好聽啲、應節啲,金玉楊枝甘露糕或富貴楊枝甘露糕都唔錯吖
用餐优惠
2009-12-23 68 浏览
如果由郵局或西鐵那邊入地鐵站, 總會經過鴻福堂. 平常看見他們有一個大蒸籠, 蒸著大小包點. 於早餐時段, 係有少少吸引力既. 是日, 要去Post Office攞個郵包才去上班, 剛好係郵局旁的入口入閘. 經過鴻福堂既時候, 眼見時間已經不早, 不太想特登去金鐘廊天台買麵包餐. 就順路地順路. 停底看看有乜好食, 再買回公司享用. 有各類的包點, 但吸引力一般, 看看有糯米雞一大隻. 反正是殘酷的星期一, 預左遲遲才有lunch食. 咁早餐就飽少少, 叫隻糯米雞黎食下, 加多一支豆漿, $22一份. 拿著上車去. 入閘後及在車箱內不准飲食, 用餐, 就只有回到公司才能打開個早餐. 相信剛拿出來的時候. 一定是非常的熱, 能由美孚保持溫暖直至金鐘, 真是不簡單. 打開糯米雞之前, 才發現其保溫竅門, 荷葉外, 再包了一層保鮮紙, 難怪能夠有能耐的溫暖啦. 味道, 雖知道是工廠製品, 但味道竟然比起另一家常有糯米雞的安娜好. 餡料, 其實都係果D野, 前者是雞翼半隻, 後者是大塊雞胸肉. 各布各食法吧, 味道好就行了. 想要古早味, 同正宗D既料, 點都要上茶樓或點心專門店既.

早餐