2019-12-02 3035 浏览
之前見到依間係中菜評分都幾高我地一行四人就叫左四款送試下叫左一鴨兩食,第二食可以揀炒鴨絲,鴨湯同另一款,因為我地四個女仔,諗住揀湯好似無甘滯點知湯都係超級多料,我地每人可以分到兩碗,每碗d 料都係勁多。。可惜個湯味好似有少少例湯feel..鴨味唔出,但依個份量真係抵之後片皮鴨佢會拎成隻鴨比你望左先,之後係隔離片,但一睇個面粉皮就知好有心機逐皮都烘過,係乾身,平時酒樓食通常都好濕。。跟住所有皮痴埋一pat...好難撕番開依個逐塊烘所以完全唔會有痴埋既問題👍🏻鴨本身塊皮都燒得脆,而且唔會好肥,d 配料青瓜同蔥係比勁多,成座山甘,未試過d 配料食完哂d 片皮鴨仲有剩因為鴨都係滯,所以叫左個賽螃蟹清dd 蛋白炒得滑,而且d 南瓜肉唔會好硬筆唔到黎食,算淋身,可惜唔夠甜,入面有好多蟹肉令到d 蛋白有番鮮味依個係全晚比較失望,因為d 鮑絲海蔘絲真係睇唔到甘滯,而且個汁又比較杰身。。好一般當晚平日只有幾台客,侍應人手充足,加水個d 服務都唔錯,最後我地要打包都好細心甘分開
之前見到依間係中菜評分都幾高

我地一行四人就叫左四款送試下

鴨湯

片皮鴨

依個逐塊烘所以完全唔會有痴埋既問題👍🏻

南瓜賽螃蟹

因為鴨都係滯,所以叫左個賽螃蟹清d

鮑絲海蔘絲燴飯

2019-11-27
鴨湯
片皮鴨
南瓜賽螃蟹
2019-12-01 2681 浏览
幫準靚媽補祝生日,為咗避免走過太多烏煙瘴氣嘅地方,特登揀個近佢屋企嘅地點,諗住酒店集團唔會衰得去邊。7:30 去到,未齊人叫住啲小食,招牌义燒唔錯,但就細碟咗啲。 。 。等到8:00 前差不多齊人就叫菜,竟然無晒炸子雞。 。 。跟住話連鴨都無埋。 。 。仲好早咋喎,乜都無,餐牌選擇唔算多,即係食乜好呢?勉強揀咗欖角骨,味道可以但唔夠蜜糖味,上湯荳苗同蒜子雞煲相信普通茶餐廳或大排檔會整得好味啲,海皇蒸蛋白不過不失,而鴛鴦米海鮮湯飯算係可以。話晒係酒店中菜廳,當然有返咁上下期望,但食客未走晒佢哋已經擺第二天早餐架步好似想趕客咁,感覺唔良好喎!朋友一致認為試一次就算。 。 。

朋友一致認為試一次就算。 。 。

招牌义燒
上湯豆苗
欖角骨
蒜子雞煲
海鮮芙蓉蛋白
鴛鴦米海鮮泡飯
招牌义燒
2019-11-25 2064 浏览
唔經唔覺今次已經係第三次嚟幫襯,繼續寫食評係因為呢間中菜係近呢一年嚟唯一我覺得值得再次幫襯。服務依舊親切,食物次次都有驚喜,皆因佢哋keep住換主廚推介Menu,每次都能夠試到唔同嘅新菜式😋今次叫左以下菜式:花膠五蛇羹 $108每逢冬天北風起 總會諗起食蛇 估唔到哩度都有蛇食飯而且仲拍得食出面專食蛇既舖八寶芝士焗釀日本元貝 $68非常濃味 元貝唔會焗得過熟 好爽口 正!揚州炒飯 $168雖然炒飯好平凡 但哩個炒飯一啲都唔平凡 叉燒粒依然用上金牌叉燒王果隻叉燒 正!

今次叫左以下菜式:

花膠五蛇羹 $108
花膠五蛇羹

八寶芝士焗釀日本元貝 $68
非常濃味 元貝唔會焗得過熟 好爽口 正!

揚州炒飯 $168
揚州炒飯
2019-11-24
花膠五蛇羹
揚州炒飯
2019-11-17 1456 浏览
過去的一個禮拜因公事原因到歐洲出差了,吃了一整個禮拜冷冷冰冰的西餐,非常不習慣;這次是我出差最長時間的一次,所以在上飛機回港前的一天已經致電過去一個禮拜朝思暮想的"鷹巢"訂位。一下飛機家也不回帶著行李直接開車到"鷹巢"去,到達後發現原來老婆已經入座,並已點滿了一桌的點心,好讓我飽餐一頓!桌上排滿了"水晶鮮蝦餃","薑蔥牛柏葉","XO醬炒蘿蔔糕","韭黃帶子腸粉"及"欖仁豆沙茶粿"。這些點心沒有一些時下流行的誇張擺盤,亦沒有某些茶樓硬銷的可愛造型,有的是純粹百分百的美味鮮味,這才是令人回味無窮的唯一原因!
一下飛機家也不回帶著行李直接開車到"鷹巢"去,到達後發現原來老婆已經入座,並已點滿了一桌的點心,好讓我飽餐一頓!桌上排滿了"水晶鮮蝦餃","薑蔥牛柏葉","XO醬炒蘿蔔糕","韭黃帶子腸粉""欖仁豆沙茶粿"。

水晶鮮蝦餃
薑蔥牛柏葉
2019-11-17
水晶鮮蝦餃
薑蔥牛柏葉
2019-11-16 927 浏览
又到咗星期六, 一班釣友兩星期前已經約定今日再到鷹巢食點心 , 雖然外邊今日依然有啲亂, 不過總算容易就行到嚟, 依舊差唔多坐滿人, 不過好彩仲有位, 好快就可以入席, 一坐低即時嗌咗兩籠叉燒包, 一分叉燒皇, 今次仲試埋個蜜汁燒脆鱔, 個鱔非常香口, 蜜汁濃度適中, 絕對值得推介. 幾個中年男人食飽飽, 竟然仲有人想食甜品, 就是咗個荔蓉綠豆酥, 外層非常脆, 芋頭蓉有質感! 其實都已經嚟咗好幾次, 所有食物都能保持水準之餘更加每次都有新驚喜, 絕對值得推介.
2019-11-16
2019-11-12 888 浏览
今日同朋友去左旺角希爾頓花園酒店嘅中菜廳鷹巢飲茶,同行朋友好鐘意食叉燒,所以特登帶佢黎試下鷹巢的金牌叉燒皇!#金牌叉燒皇每次到旺角希爾頓花園酒店都一定必試的招牌叉燒係值得推介嘅菜色之一😋 叉燒厚切大舊,咬下去肉味香濃,入口鬆化冇渣,肉質鮮嫩彈牙好Juice,咁大件嘅叉燒竟然可以做到皮脆內嫩。而且味道調配得恰到好處,蜜汁甜度啱啱好,叉燒肥瘦均勻,每一淡都食到滿滿嘅蜜汁味道,叉燒皇果然名不虛傳!#椰皇花膠雞燉響螺頭椰皇清甜好好飲,足料花膠已夠吸精,湯更清澈,不帶油份,湯料好充足,真材實料,搭配雞件,火喉十足,,無味精非常健康,簡直令人回味無窮

#金牌叉燒皇

#椰皇花膠雞燉響螺頭

2019-10-28 949 浏览
經過上次黎飲茶之後 終於有機會黎試下鷹巢既晚飯😍七點鐘黎到車場已經泊滿九成 今次好彩記得上次餐廳職員提醒黎飲茶食飯都可以有免費泊車 訂位果陣順片book埋車位 非常方便!整間酒店服務依舊超水準,由停好車行入酒店大堂再坐𨋢上二樓鷹巢都感受到賓至如歸既感覺。今次都一行二人黎食晚飯,當晚叫左兩個餸,分別係:金牌叉燒皇 拼 玫瑰豉油雞  配  秘製蜜餞豆 $168叉燒 - 非常正 大件 勁有咬口豉油雞 - 雖然係豉油雞,但唔咸 而且雞肉好滑唔嚡👍🏻👍🏻👍🏻砂鍋鮑魚雜菌燴飯 $238貌上好靚,感覺唔似一般炒飯燴飯飯份量多 兩個人基本上未必食得晒鮑魚唔係罐頭鮑魚,好爽口👍🏻👍🏻👍🏻
經過上次黎飲茶之後 終於有機會黎試下鷹巢既晚飯😍

今次都一行二人黎食晚飯,當晚叫左兩個餸,分別係:

金牌叉燒皇 拼 玫瑰豉油雞  配  秘製蜜餞豆 $168

金牌叉燒皇 拼 玫瑰豉油雞  配  秘製蜜餞豆

叉燒 - 非常正 大件 勁有咬口

砂鍋鮑魚雜菌燴飯 $238
砂鍋鮑魚雜菌燴飯

貌上好靚,感覺唔似一般炒飯燴飯
飯份量多 兩個人基本上未必食得晒
鮑魚唔係罐頭鮑魚,好爽口👍🏻👍🏻👍🏻
2019-10-27
金牌叉燒皇 拼 玫瑰豉油雞  配  秘製蜜餞豆
砂鍋鮑魚雜菌燴飯
  • 金牌叉燒皇配秘製蜜餞豆
2019-10-26 568 浏览
快到年尾,收到很多公司邀約出席週年感謝晚宴,也經常被保險公司代表邀請外出飯聚,好答謝支持並順便介紹新產品。上個禮拜一個認識多年的保險從業員致電說吃個便飯,說有一家很好的中菜廳想要介紹給我,對美食完全沒有抵抗力的我立刻答應。快要中午的時候他開車接我,開著開著就覺得路線有點熟悉,想不到最後開到"鷹巢"去了,原來他也是"鷹巢"的忠實支持者。既然我倆經常到訪這餐廳,點菜自然完全沒有難度;"八寶芝士焗釀日本元貝"香濃飽滿、"金牌叉燒皇"軟滑多汁、"魚湯斑球米線魚湯"濃郁鮮味,這些都讓我們大飽口福;最後點了一個我倆都沒有品嘗過的甜點,"欖仁豆沙茶粿"餡料比例剛好,外皮煙韌軟糯,這年頭已經很難找到此等高水準的茶粿了!

欖仁豆沙茶粿
2019-10-26
欖仁豆沙茶粿
2019-10-20 739 浏览
天氣終於開始轉涼, 今日又有啲陽光但又唔太曬, 仲有少少風, 所以就約咗兩個friend去岸邊釣魚, 下晝未食嘢, 等晚餐又夜得滯, 又諗起鷹巢食點心就最啱。揸車嚟好方便, 旺角區一早熟曬, 加上星期日 冇乜車, 揸車兜吓內街其實幾過癮, 好快嚟到酒店停車場, 食客做免費泊車添.灌湯餃非常靚, 一打開個蓋嗰陣香味真係好正, 原本兩個friend話對灌湯餃完全冇興趣, 都即刻叫返兩盅. 叉燒酥非常鬆脆, 咬落去啲叉燒汁飛曬出嚟, 香濃甜度啱啱好, 搞到又要即刻叫多份.兩個friend已經 mark 實我, 話過兩個禮拜再嚟過!!

2019-10-20
2019-10-19 645 浏览
自從有了小朋友後基本上沒有怎麼正經的坐下來用膳,都是隨便把飯倒進口裡吞下肚子。這個禮拜女兒到我父母處度假,我跟老婆終於可以好好的吃頓飯。考慮要找個安靜的環境撐檯腳享受美食,老婆跟我不約而同的想起環境舒適的"鷹巢",打個電話訂檯留車位就立刻出發!在路上我們已想好要什麼點心,一到步立刻點餐。我們兩人點了5個點心,包括我的最愛 ”XO 醬炒蘿蔔糕” 和老婆一直想要嘗試的”帶子灌湯餃”, ”XO 醬炒蘿蔔糕”外層鬆脆糕身軟糯形成強烈對比,”帶子灌湯餃”湯汁熱辣鮮味餡料充足飽滿。我們一邊進餐一邊談及未來的計畫,兩個小時後肚滿腸肥的我倆滿足的開車離開繼續享受二人世界。

帶子灌湯餃
XO 醬炒蘿蔔糕
2019-10-19
帶子灌湯餃
XO 醬炒蘿蔔糕
2019-10-17 851 浏览
良師益友飯聚,選了在中心點的旺角,試酒店二樓中菜廳,有專屬餐廳升降機,入門長形而不焗梀。叫了小菜數碟,叉燒肉質及味道一流,皇牌果然不錯;燒鱔香,值得翻食;片皮鴨有黑衫在枱側即時片出,鴨肉好吃很軟,包的皮也不厚;金磚是蒸雞,肉質一般及較濕,外包很硬,應該不能吃;南瓜賽螃蟹,味咸甜適中,送白飯同吃非常配,可吃數碗!員工勤力,添茶加水主動不用舉手,值得一讚;知客笑容滿臉,紅衣特別搶眼,不錯。唯十點後開始清場搬大圓枱板,轉用細方枱,應是準備明早的用膳地方,朋友晚飯聚餐來說,不是太理想。價錢合理,不貴,有信用卡或openrice 優惠。

價錢合理,不貴,有信用卡或openrice 優惠。

2019-05-17
庆祝纪念
团年饭
用餐优惠
信用卡優惠
2019-10-07 879 浏览
經朋友強烈推薦嘅情況下,今晚終於嚟到旺角希爾頓花園酒店-鷹巢去試一試究竟有幾好食。聽朋友講黎鷹巢無論係中午飲茶定夜晚晚飯 都最好訂定位先 因為佢有免費泊車 訂枱果陣可以留埋車位👍🏻👍🏻 對於揸車嘅我喺旺角區可以有免費泊車真係天大喜訊餐廳環境非常好 夠光猛坐得好舒服 雖然餐廳好好生意(超過八成嘅枱都係滿既) 但係環境都唔會好嘈 讚👍🏻服務都好好 好貼心 💯嘢食方面好多選擇 食咗幾個菜式我強例推介以下兩個🤤🤤八寶芝士焗釀日本元貝 $68呢個真係好好食食完一隻再叫多隻 元貝焗完都依然好鮮味 唔會焗到好乾身 而個醬汁真係一流 鍾意食濃味野既我 真心覺得超正🤩🤩萵筍炒牛仔肉 $168萵筍炒得好爽口 牛肉味夠重唔係雪藏牛肉 正🤤

服務都好好 好貼心 💯

萵筍炒得好爽口 牛肉味夠重唔係雪藏牛肉 正🤤

2019-10-06
萵筍炒牛仔肉
2019-10-06 1031 浏览
貴為旺角區內星級酒店,而且係國際品牌希爾頓旗下酒店內既中菜,我對鷹巢既期望都幾高。試完果然冇失望!空間環境裝潢令人滿意舒適而且夠光猛,食物非常美味有水準!餐廳雖然全院滿座,但亦唔算嘈吵,工作人員十分足夠而且服務非常好!我地一行二人中午黎飲茶食左幾個點心,以下係特別推薦!必食!XO醬炒蘿蔔糕 - 蘿蔔糕夠實唔會夾起就散,XO醬同個蘿蔔糕勁夾!韭黃帶子腸粉 - 豉油係另外上既,就算加咗豉油都唔會遮蓋帶子嘅鮮味和牛千絲酥 - 個千絲酥除咗賣相非常好之外,個酥亦都好濃味!值得一題係原來哩間酒店有免費停車場俾食客停車,只要打過去或者WhatsApp 就可以訂枱飲茶食飯兼免費泊車!

我地一行二人中午黎飲茶食左幾個點心,以下係特別推薦!必食!

XO醬炒蘿蔔糕
XO醬炒蘿蔔糕
和牛千絲酥
韭黃帶子腸粉
2019-10-05 686 浏览
上次同朋友食完晚餐後覺得唔錯,決定帶屋企人黎試試晏晝食個點心家庭聚會下!早3日前收工訂台,可能夜晚時間餐廳比較旺場,等左一陣就有人聽電話,一行人3位連車位。中午11點零12點到酒店咁岩有兩台客人同時間到,等左1陣就入得場。籍得一讚既係可能上次去到同餐廳經理吹過兩咀佢都認得好,比個Like!埋到位經理話其實佢地餐廳定期都會推出唔同款式既點心,先叫左個近期出既蜂巢芋角,XO醬炒蘿蔔糕,鮮蝦腐皮卷+北菇棉花雞。本身平時飲茶都鐘意叫芋角食,芋角不油不膩,做得唔錯。其實如果唔係想試多D其他野既話我都想叫多碟!至於個鮮蝦腐皮卷個人覺得可以個皮做得脆D會更加加分!唔知係咪即叫即做既關係等候時間耐左D,如果快番D就好...當傾下計囉!等左冇耐個蘿蔔糕棉花雞一齊就到,感覺比1般酒樓好既...始終係酒店中菜廳。食完埋單都唔算貴總結係一個唔錯既體驗黎,服務真係比周可惜美中不足係酒店餐廳唔on list "Hilton Dining Asia Pacific" ...唔係既話我相信餐廳會旺場好多!就算唔儲下stay都叫享受下Hilton Honor Benefit!會再番黎試多d!
至於個鮮蝦腐皮卷個人覺得可以個皮做得脆D會更加加分!
2019-10-05
  • 蜂巢芋角
2019-10-01 620 浏览
今日約左一個久未相見嘅舊同事,立刻想起上次試過嗰間希爾頓花園酒店嘅中菜廳鷹巢,同朋友約左係朗豪坊等,因上次是揸車嚟,仲擔心行路可能有啲遠,結果行左5、6分鐘已經到達,等左一陣己經可以入座。同上次一樣,兩個人吹吓水,唔想叫太多嘢食,幾樣點心,已經好夠。招牌菜蜜汁叉燒皇果然名不虛傳,上枱時見到啲叉燒大大件,要讚讚師傅,咁大件嘅叉燒竟然可以做到皮脆內嫩,蜜汁甜度啱啱好,叉燒肥瘦均勻。仲有芋角,皮脆唔油膩,真係要俾個叻。我舊同事同我講下次一定要約多幾個friend 一齊再嚟!!!
蜜汁叉燒皇
2019-10-01