⭐ 評分:★★★★☆ (4/5) ---🍡 街坊小食評測 🔥 $16 燒賣 ✅ 口感:外皮軟硬適中,唔會過粉或太爛,比例剛好。 ✅ 調味:附贈 杞子豉油+辣油,微甜帶香辣,層次感秒殺便利店燒賣! ✅ 性價比:中環$16有8粒,翻熱後依然夠燙口,收工醫肚首選~ 🍗 新出雞髀 ($25) 👉 待試清單:睇落大隻多肉,下次報告! ---🏙️ 環境 & 便利度- 位置超就腳:港鐵站內,等夠鐘食飯或趕車前5分鐘搞掂。 - 自助式:即買即拎,唔使排隊等位,啱晒OT後餓到震的打工仔。 - 乾淨衛生:鴻福堂的食品質素較穩定。 ---📌 總結- 優點:平、快、熱辣辣,加辣油後風味直線上升。 #中環平食 #打工仔恩物 #港鐵小食 #鴻福堂燒賣 ---💡 小貼士 1. 辣油控:辣油混杞子豉油蘸更惹味! 2. 時段:黃昏6-7點較多上班族買,想唔使等就早少少。 3. 組合:燒賣+竹蔗茅根,清熱又飽肚。
⭐ 評分:★★★★☆ (4/5)

🍡 街坊小食評測
🔥 $16 燒賣
✅ 口感:外皮軟硬適中,唔會過粉或太爛,比例剛好。

🍗 新出雞髀 ($25)
👉 待試清單:睇落大隻多肉,下次報告!

🏙️ 環境 & 便利度
- 位置超就腳:港鐵站內,等夠鐘食飯或趕車前5分鐘搞掂。
- 乾淨衛生:鴻福堂的食品質素較穩定。

📌 總結
- 優點:平、快、熱辣辣,加辣油後風味直線上升。

#中環平食 #打工仔恩物 #港鐵小食 #鴻福堂燒賣

💡 小貼士
1. 辣油控:辣油混杞子豉油蘸更惹味!
2. 時段:黃昏6-7點較多上班族買,想唔使等就早少少。
3. 組合:燒賣+竹蔗茅根,清熱又飽肚。
2025-05-16
2023-12-28 362 浏览
肚餓嗰陣無時間,有時候只可以喺地鐵站搵啲嘢食醫肚。我試咗個燒賣,最特別嘅係佢嘅杞子豉油。🥟🌰🍶燒賣本身味道不錯配佢地嘅杞子豉油,不過要講實話,同普通豉油差唔多。🙈總括黎講,燒賣本身味道不錯,但杞子豉油並冇帶出太大嘅特色。如果你喺地鐵站急需食物,呢個燒賣可以解決你嘅肚餓⭐️!🥟🌰🍶😊

2023-10-25 1153 浏览
鴻福堂川貝秋冬飲品川貝枇杷葉鱷魚肉湯 (包)川貝枇杷雪梨茶(枝)兩款睇落唔會好稀 飲落幾濃湯包個款 湯水色香味都感覺到濃郁足料製湯 滋潤得黎益肺化痰 止咳止喘 家人飲完覺得幾好 真係有效支裝個款雪梨茶清甜 唔會太甜當中有枇杷葉 桂圓 同雪梨 幾配搭同湯包功效差唔到清涼潤肺、化痰止咳兩款都適合秋冬天氣飲仲可以叫店員即場翻熱 即刻飲 超方便#鴻福堂  #自家CLUB #川貝枇杷葉鱷魚肉湯 #川貝枇杷雪梨茶 '''''#852 #hkig #hkfoodie #foodie #hkblogger #foodporn #likeforlikes #like4likes #hk #hkfood #yummy #手機食先 #相機食先 #soup #drink #滋潤湯包
鴻福堂川貝秋冬飲品
川貝枇杷葉鱷魚肉湯 (包)
川貝枇杷雪梨茶(枝)

兩款睇落唔會好稀 飲落幾濃

湯包個款 湯水色香味都感覺到濃郁
足料製湯 滋潤得黎益肺化痰 止咳止喘
家人飲完覺得幾好 真係有效

支裝個款雪梨茶清甜 唔會太甜
當中有枇杷葉 桂圓 同雪梨 幾配搭
同湯包功效差唔到清涼潤肺、化痰止咳

兩款都適合秋冬天氣飲
仲可以叫店員即場翻熱 即刻飲 超方便

用餐优惠
試食活動
2023-09-07 428 浏览
話說早餐唔想太飽又唔想就咁一個包會想買燒賣食,返工經過鴻福堂都會買盒燒賣嘅~ 今朝打開盒燒賣,好整齊咁由左至右排列,有間歇性強迫症嘅患者見到就覺得好治癒😆燒賣最驚太硬又或者太粉,依個燒賣整齊得嚟又啱啱好,簡簡單單又有一個美好嘅朝早
2023-09-05
2023-03-28 500 浏览
經過香港站未上IFC前都會經過鴻幅堂,簡簡單單一份燒賣,只售十五元,可以快速地醫個肚,又或是一邊行一邊食過口癮也可。質地淋身,感覺只是把大量的糯米粉木薯粉吃進身體,魚味絕對欠奉,只是只要加辣椒匙油,味道是十級棒。
魚肉燒賣
,只是只要加辣椒匙油,味道是十級棒。
魚肉燒賣
2023-03-28 356 浏览
天氣又涼翻,突然間想飲碗湯暖下個胃,唔知邊度有湯賣,我個朋友就推介我去鴻福堂買,勝在分店夠多,俾我容易搵到!我就買咗個花膠響螺煲竹絲雞湯,雖然冇湯渣,不過個湯好濃好夠味
2023-03-18 326 浏览
鴻福堂嘅瑞士汁雞翼同瑞士汁雞髀都係好多汁嘅美食。每一啖都可以體驗到雞肉嘅湯汁,令人流口水。瑞士汁嘅味道濃郁,醇甜而又香口,同雞肉嘅鮮味相得益彰,食落去更加美味。瑞士汁雞髀已經預熱好,即買即食,好方便。瑞士汁雞翼每袋有4隻,肉質鮮美,啖啖都係好多汁,好飽滿。總括而言,鴻福堂嘅瑞士汁雞翼同瑞士汁雞髀都係好多汁,味道鮮美,好食得嚟。如果你鍾意食多汁嘅雞肉同瑞士汁嘅味道,就一定要試下呢啲美食啦!鴻福堂嘅瑞士汁雞翼同瑞士汁雞髀有一個特別之處,就係佢哋好多汁。每一啖都可以感受到雞肉嘅汁水,令味蕾倍感滿足。瑞士汁嘅味道濃郁而又香甜,同雞肉嘅鮮味相得益彰,真係令人食指大動。總括而言,鴻福堂嘅瑞士汁雞翼同瑞士汁雞髀係非常多汁,好味又好食,一定值得一試。
2022-06-11 986 浏览
每日都要買個早餐返公司食,食得好食得飽,心情好有效率。一出香港站就見到佢,地點就腳,唔使行咁遠。今次食鴻福堂,唔使排隊又唔使等,快過買麵包😂買咗10粒燒賣,一共$15,呢個價錢有10粒,唔會有意見,味道正正常常。職員好細心會問想食乜野,又會問下跟唔跟埋個飲品。不過,我覺得最好係職員會問要唔要辣油,但我話要多豉油,佢俾咗兩包我,點19粒燒賣係好d多,下次正常可以啦😂價錢:$15 (OK, 十粒燒賣)食物:普普通通 (真係一般)服務:快 (唔使排隊,唔使等,職員夠主動)
每日都要買個早餐返公司食,食得好食得飽,心情好有效率。

價錢:$15 (OK, 十粒燒賣)
食物:普普通通 (真係一般)
服務:快 (唔使排隊,唔使等,職員夠主動)
燒賣
2022-06-10
外卖自取
$15 (早餐)
2021-02-02 1905 浏览
唔知點解呢排好似同鴻福堂特別有緣咁,前牌就有朋友俾咗張自家涼茶換領券我,今次保險公司又送咗張鴻福堂$50 coupon俾我。於是我就揀咗呢支糖水,同埋買咗份燒賣同茶葉蛋俾個friend食啦。燕窩蓮子百合蛋白奶露 $30呢個比起之前個川貝雪梨海底椰感覺又抵好多啦。雖然呢個就貴兩蚊嘅,但飲落又幾正,感覺好似食緊甜品咁。食到好多唔知係燕窩定雪耳嘅嘢啦。飲落又唔會好甜,口感又幾順滑,都幾好味。佢話可以寧神養顏,希望真啦。早知上次張涼茶換領卷都補兩蚊要呢個啦。

燕窩蓮子百合蛋白奶露 $30
2021-02-02
2020-09-28 1296 浏览
就算留家抗疫在家煮食,都有煮到悶嘅一日,不過好彩屋企附近有間鴻福堂。佢哋推出左「自家小菜系列」,等我隨時可以加餸,就唔使諗得咁辛苦啦!「自家小菜系列」嚴選優質食材,堅持香港本地新鮮製作。我哋就試咗超足料嘅泰式青咖哩雞同柱侯蘿蔔炆牛腩。呢兩款咁多功夫嘅餸菜,有得喺佢哋度買嚟食真係方便。而且牛腩炆得好稔同入味,青咖喱送飯簡直一流。爸爸同娸娸仲食唔停口。再加埋足料瑤柱響螺合掌瓜豬展湯提升免疫力!呢一餐食得好滿足😍仲有更多小菜款式即將陸續登場,大家經過都係望下啦!
仲有更多小菜款式即將陸續登場,大家經過都係望下啦!
外卖自取
香港嘅天氣好潮濕,加上每日喺有冷氣嘅辦公室內工作又成日食生冷野,身體積積埋埋好多濕氣對身體好唔好!所以成日都想飲啲去濕嘅湯水排走濕氣。但煲個湯咁麻煩就懶得去煲😂好在宜家鴻福堂好方便有現成湯包啱哂我喱啲懶人👍🏻佢好方便攞到番屋企用熱水座熱佢or好似我咁放係電飯煲座熱佢就飲得!但小心個包裝袋會好熱,用毛巾包住會好啲小心燙傷!今次叫咗個赤小豆薏仁響螺湯☺️一包倒出嚟有2碗,個湯嘅顏色係好深色而且入口有溶溶地嘅豆渣應該係因為啲赤小豆,感覺好足料👍🏻我係重口味人士就略嬚個湯唔太夠味,可能係因為鴻福堂崇尚健康天然嘅美食,所以就少鹽,不過健康啲都好嘅!收工之後用10分鐘到就飲倒碗足料嘅熱湯好滿!而且鴻福堂多款湯包選擇一定有款啱你!

但小心個包裝袋會好熱,用毛巾包住會好啲小心燙傷!

2020-08-18
2020-08-13 1226 浏览
相信好多人都知鴻福堂有賣燒賣,涼茶之類。甘如果粢飯呢?應該好多人都唔知🤣今次叫左個自家輕盈套餐,粢飯配有機燕麥豆漿。如果唔飲豆漿嘅你,亦都可以揀金裝奶茶/鴛鴦。值得一讚既係店員服務好好,好貼心!👍🏻佢問我係咪依家食,係熱爐夾個新鮮熱辣辣啲既比我😍🙏🏻仲幫我剪埋個包裝膠袋 咁樣就方便我就咁打開保鮮紙就食得啦🥰💭榨菜肉鬆粢飯配有機燕麥豆漿✨💲25粢飯裏面有榨菜、肉鬆同埋少量嘅油炸鬼。榨菜口感香脆,加上肉鬆同埋油炸鬼嘅鹹香真係不得了!個人認為粢飯嘅size比出面賣既細d,不過唔好睇佢細細件 都真係幾飽肚,好頂胃。因為有糯米 比較難消化,所以都盡量少食為妙。豆漿方面,平時飲豆漿都會揀低糖嘅 原味嘅話對我嚟講甜咗啲,無糖又唔好飲喎😂今次試咗呢支低糖燕麥有機豆漿又幾好飲喎👍🏻豆漿含有豐富嘅蛋白質同埋鈣質,營養豐富。對比起牛奶 我會揀豆漿🥛大概係黃豆既濃郁香醇,有種説不出來的滿足感!
仲幫我剪埋個包裝膠袋 咁樣就方便我就咁打開保鮮紙就食得啦🥰

💭榨菜肉鬆粢飯配有機燕麥豆漿
✨💲25

2019-11-07 1037 浏览
兩個人貪方便食左暖櫃裡的炒米粉同蕃茄湯螺絲粉,一個鐘頭後兩個人都肚痛肚痾,懷疑因為暖櫃又唔凍又唔熱容易滋生細菌,又冇再高溫reheat,以後要小心食物存放溫度的選擇!建議食店考慮對暖櫃食品衛生作出評估!
2019-09-08 824 浏览
屋企人少,唔係成日會煲湯,所以一直都有響街飲下湯既習慣,不過當然唔係間間都飲。鴻福堂夠方便亦都唔錯,有時會買啲番公司,肚餓仲可以醫肚。如果唔餓,一包可以當大半個早餐了。最近鍾意飲依個。中醫話我氣血唔夠,一黎佢補氣養血,二黎我本身鍾意飲魚湯。坐月補身既都可以考慮,雖然唔關我事同唔知有無用。包裝湯既好處係可以望哂成份表,成份天然自然都會飲得放心啲。佢唯一既調味品都只係鹽,所以ok啦!我響公司通常就咁放入微波爐整熱,好方便!

鴻福堂夠方便亦都唔錯,有時會買啲番公司,肚餓仲可以醫肚。
如果唔餓,一包可以當大半個早餐了。

最近鍾意飲依個。
中醫話我氣血唔夠,一黎佢補氣養血,二黎我本身鍾意飲魚湯。
坐月補身既都可以考慮,雖然唔關我事同唔知有無用。

包裝湯既好處係可以望哂成份表,成份天然自然都會飲得放心啲。
佢唯一既調味品都只係鹽,所以ok啦!
我響公司通常就咁放入微波爐整熱,好方便!

2019-09-02
外卖自取
$56 (早餐)
2017-07-23 1741 浏览
病病哋所以叫了 鴻福堂食物作外賣。在app內才發現, 鴻福堂嘅選擇有許多, 有些門市唔見有賣的app也有。因為可以選冷和熱, 這對我來說是一個很好的選擇。 星期日唔想出街,午餐 時段 也將夜晚食的都一併外賣過嚟。我叫了鮑魚雞粥 ,糯米雞 ,豉油王炒麵 ,蕃茄濃湯螺絲粉, 咖哩牛肉 飯卷, 另外有兩支飲品 ,芒果菠蘿汁 和 紅菜頭蘋果汁 .叫了二百幾蚊.  除了在粥内找到一塊 unexpected的雞皮, 能夠病嘅時候 唔使出街食到碗暖笠笠嘅粥, 實在是幸福。整體來說都是不過不失!
病病哋所以叫了 鴻福堂食物作外賣。
在app內才發現, 鴻福堂嘅選擇有許多,
 有些門市唔見有賣的app也有。

整體來說都是不過不失!

外卖送餐