☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻 👍🏻 /5  💰CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻/5🛋 環境: 👍🏻👍🏻👍🏻 /5經常經過鳳鳴,想試都冇機會試,通常都係佢收左鋪或者星期日唔開門,今日撞正可以食鳳鳴,真係好難得!粟米腸套餐 腸粉岩岩蒸出黎又嫩又易入口,最吸引人既一定係佢個麻辣醬再配埋芫茜,一流啊,配埋D蒜粒,有D似口水雞果隻口味,不過就鼓油味再重啲啲,燒賣再跟埋個醬,令到成件事生色唔少!跟餐叫左個紅棗桂圓茶,清清地岩岩好可以解平衡返重口味腸粉,一流 !
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻 👍🏻 /5
 💰CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻/5
🛋 環境: 👍🏻👍🏻👍🏻 /5

粟米腸套餐

2021-08-21
2021-11-01 634 浏览
今朝晏左食早餐,所以午餐去到2點岩岩好肚餓想搵野食,經過荔枝角地鐵站附近,睇吓有啲咩啱食,行行吓見到呢間寫石磨腸粉,唔諗即刻去試先。細個係腸粉迷,可以日日都食,不過而家少咗好多好好味嘅石磨腸粉,真係好懷念以前好食又平嘅腸粉。今次嗌咗個套餐,因為單嗌唔夠飽,套餐包腸粉一碟、魚蛋/燒賣+一杯嘢飲。等候嘅時間5分鐘左右燒賣同芫荽排位有心機,好多外賣都係求其放,呢個位值得一讚!不過腸粉個份量就少咗啲,如果做午餐嘅話未必夠飽,下午茶嘅就可以。終於食完喇!杯豆漿好飲!而腸粉整體個汁係好食,我叫走辣,佢個汁有麻油,芝麻粒,唔錯!美中不足係個份量可以最多少少就好啦!

套餐

等候嘅時間5分鐘左右
豬肉雞蛋腸粉

燒賣同芫荽排位有心機,好多外賣都係求其放,呢個位值得一讚!

2021-09-01 740 浏览
唔知大家知唔知道, 大食妹係個腸粉控由細到大都超鍾意食, 可惜近年好食嘅腸粉已經買少見少但大食妹依然勇於嘗試, 唔試又點知好唔好食呢今日大食妹去左荔枝角做野, 見附近有呢間鳳鳴石磨腸粉, OpenRice可以schedule外賣自取, 咁方便, 就去試吓<石磨雞蛋豬肉腸粉>石磨雞蛋豬肉腸粉望落好似似模似樣, 腸粉唔算太薄但可以接受雞蛋量都算可以, 但豬肉有得面頭幾粒, 誠意一般跟餐仲有燒賣同野飲, 係幾抵食, 但靈魂嘅豉油好淡, 大打折扣
唔知大家知唔知道, 大食妹係個腸粉控
由細到大都超鍾意食, 可惜近年好食嘅腸粉已經買少見少
但大食妹依然勇於嘗試, 唔試又點知好唔好食呢
<石磨雞蛋豬肉腸粉>
石磨雞蛋豬肉腸粉望落好似似模似樣, 腸粉唔算太薄但可以接受
雞蛋量都算可以, 但豬肉有得面頭幾粒, 誠意一般
外卖自取
之前一直都好想試鳳鳴腸粉,可惜每次經過都係已經閂咗門(下午4:30就閂門),加上無得堂食,疫情下企係街到食有啲麻煩但最近係荔枝角附近做嘢,終於有機會試到 !由於佢地舖係即叫即整嘅腸粉黎,所以要啲時間等,一般要等10分鐘左右。而家天氣咁熱,大家可以先打電話或者whatsapp落定單,咁去到就即刻拎唔洗企係街到等!呢幾次食,我都揀石磨雞蛋豬肉腸粉(單點$24) ,佢地嘅料俾得算足夠,我係會食到啖啖豬肉粒同雞蛋香味腸粉有分白米(原味),紅米同黑米。我三款都試過,感覺白米同白米差唔多口感,但黑米就會相對地鞋身啲,無咁滑!佢地嘅醬汁都好好食,尤其係秘制麻香汁,大家一定要試下!石磨雞蛋豬肉腸 (原味)石磨雞蛋豬肉腸 (黑米)
但最近係荔枝角附近做嘢,終於有機會試到

佢地嘅醬汁都好好食,尤其係秘制麻香汁,大家一定要試下

石磨雞蛋豬肉腸 (原味)
石磨雞蛋豬肉腸

石磨雞蛋豬肉腸 (黑米)
石磨雞蛋豬肉腸粉  (黑米)

石磨雞蛋豬肉腸
石磨雞蛋豬肉腸粉  (黑米)
2021-06-25 642 浏览
之前試過觀塘同小西灣分店,今次來開荔枝角做嘢,又試吓呢間掂唔掂先🙂本來想叫黑米腸嘅,不過話黑米腸賣晒😑,於是今次單點外賣叫咗個石磨牛肉腸🐂,盛惠$27💰番公司打開時,見到d牛肉咁大塊🐃,個心驚一驚😂,怕會又老又韌,估唔到又幾好食喎😋,d牛肉幾淋幾有牛味🐂⋯⋯不過平時慣咗食牛肉腸係包埋係腸粉裡面食🫔,今次就覺得係腸粉同牛肉分開食🤨,有少少似食餸咁,有啲奇怪,好似唔係好夾咁😔⋯⋯

2021-06-11 569 浏览
由於最近轉左係呢頭返工,見到同事有幫襯過呢間腸粉好似好吸引!更重要的係!佢係良心小店!!更加要支持!同事話平時早午餐時段都要等好零,醒目的我就拎左佢張外賣紙,打左個電話叫定再落去拎,完美!今次叫左手撕雞腸+胡麻醬,走青之前已經食過佢有麻辣味,係超邪惡又帶麻香,配手撕雞係令人回味!而呢個胡麻醬係日式個隻胡麻沙律醬,感覺飽肚因為creamy d,而佢有得免費轉黑米/紅米腸,都係一大特色,個人覺得黑米米味重小小,值得一試!
由於最近轉左係呢頭返工,
見到同事有幫襯過呢間腸粉好似好吸引!
更重要的係!佢係良心小店!!更加要支持!

同事話平時早午餐時段都要等好零,
醒目的我就拎左佢張外賣紙,
打左個電話叫定再落去拎,完美!

今次叫左手撕雞腸+胡麻醬,走青
之前已經食過佢有麻辣味,
係超邪惡又帶麻香,配手撕雞係令人回味!

而呢個胡麻醬係日式個隻胡麻沙律醬,
感覺飽肚因為creamy d,
而佢有得免費轉黑米/紅米腸,
都係一大特色,個人覺得黑米米味重小小,
值得一試!
2021-06-08 382 浏览
午餐去搵食,突然好想食腸粉,就想起這間人氣腸粉店。去到門口已經好多人。要等一陣先石以取餐。我選左招牌石磨雞蛋豬肉腸粉套餐配竹蓆茅根同燒賣魚蛋。腸粉小辣好滑。味道亦唔錯。真係唔怪得咁多人排隊。竹蓆茅根凍凍地好清涼。裡面仲有條竹庶。食完份量剛剛好。
竹蓆茅根
竹蓆茅根
2021-05-19 482 浏览
突然好想食蒸腸粉!琴日同事請我食過一條好好味,再加埋一早收到朋友早餐腸粉相,就超級想食😂即拉豬膶腸+秘制麻辣油👍🏻豬膶略嫌有點overcook ,但腸粉配汁係堅好食😋腸粉幼滑唔會好粉狀!如果芫荽香蔥可以在多一倍咁就最好啦🤟🏻🤟🏻本身我唔係好鍾意食辣,但同事極力推薦佢嗰個秘製麻辣油,一食係會愛上,豉油同腸粉係夾到天衣無縫!每日都大排長龍,建議先whatsapp下單,唔駛企住等曬太陽咁耐!
突然好想食蒸腸粉!

即拉豬膶腸+秘制麻辣油👍🏻
豬膶略嫌有點overcook ,但腸粉配汁係堅好食😋

2020-09-22
早餐
2021-04-23 660 浏览
於荔枝角上班,唔想同人迫食晏晝,又唔想太heavy, 鳳鳴石磨腸粉係一個唔錯嘅選擇。石磨腸粉好有質感,當中不同配料的選擇,與酒樓食到嘅腸粉大大不同。今次我選擇咗豬肉石磨腸粉,當中有不同的味料,仲有特賣嘅芫荽,可以選擇不同辣度,可以單買,又可以配上燒賣同飲品作套餐,男士可以當小食或早餐,女士可以當午餐。店舖裝修簡單,店員年輕又殷勤,有禮貌,雖然只有外賣,等待嘅時間也不算長,快捷又方便。特別一提,石磨腸粉雖然不及酒樓腸粉嫩滑,但係各種配料放在一起,好有口感,唔油膩,感覺比較健康,下次會選另一款再試!
2021-04-19 360 浏览
石磨腸粉好似呢幾年開始係香港興起,多左好多間鋪都有賣,但我食左好多間都未有好出色既鋪想推介。直至之前黃埔開左間鳳嗚,我經常幫襯,真係好好味。今次呢間係分店,都keep到水準!我最鍾意既係豬肉雞蛋腸粉,肉碎細細粒咬落肉味香濃同腸粉既皮好薄好滑,口感一流。鳳嗚既醬汁都好惹味,自加製既醬配上乾蒜、芝麻等等好香好好味。而且店員每次都會好細心甘問洗洗唔多啲汁,定要少啲汁,配合唔同人既口味。20幾蚊份量唔大,閒時用黎當下午茶都幾開心!

話說想試鳳鳴石磨腸粉想左好耐。每次都有吾同既原因試吾到。😂今次就試左個石磨雞蛋豬肉腸粉套餐($38)。但店員就話得番黑米,所以就變左做黑米雞蛋豬肉腸套餐($38),兩者價錢係一樣既。腸粉係即叫即整。不過我自己就食吾出黑米腸粉有咩特別。😹可能黑米健康D呱。但就食吾出個雞蛋味。腸粉幾嫩易入口,皺皮腸就好難話會滑身。個米漿味吾算出。個重點係佢個芫荽同辣醬味。好味!最鍾意佢地個辣醬。👍🏻辣醬香得黎會有少少麻味,但就吾會太辣,應該連譚仔麻辣十小都無。🙈叫我食兩兜都仲得。而個燒賣係跟餐既,正常普通既燒賣,但撈辣醬食一流。想飲佢地豆漿,但佢地無曬。😭所以叫左個紅棗桂圓茶。個茶吾會太甜,不過都會有紅棗同桂圓味,會比較清新同清淡D。食重口味既野最岩飲番呢D清淡茶。店員姐姐都十分有禮貌,講野把聲仲好好聽。整體黎講,係一定會再幫襯既食店。🤪
話說想試鳳鳴石磨腸粉想左好耐。
每次都有吾同既原因試吾到。😂

今次就試左個石磨雞蛋豬肉腸粉套餐($38)。
腸粉係即叫即整。
不過我自己就食吾出黑米腸粉有咩特別。😹
可能黑米健康D呱。但就食吾出個雞蛋味。

腸粉幾嫩易入口,皺皮腸就好難話會滑身。
個米漿味吾算出。
個重點係佢個芫荽同辣醬味。好味!
最鍾意佢地個辣醬。👍🏻
叫我食兩兜都仲得。
而個燒賣係跟餐既,正常普通既燒賣,但撈辣醬食一流。
黑米雞蛋豬肉腸套餐

想飲佢地豆漿,但佢地無曬。😭
所以叫左個紅棗桂圓茶。
個茶吾會太甜,不過都會有紅棗同桂圓味,會比較清新同清淡D。
食重口味既野最岩飲番呢D清淡茶。
紅棗桂圓茶

店員姐姐都十分有禮貌,講野把聲仲好好聽。
整體黎講,係一定會再幫襯既食店。🤪

2021-03-13
10 分钟 (外卖自取)
黑米雞蛋豬肉腸套餐
2021-03-06 427 浏览
一直想試吓呢間啲腸粉,不過平日lunch 時間,呢條街啲食店都好多人排隊,所以無專登排隊買。今日咁啱 Tea Time 經過,見到唔多人,即刻想買返公司食,終於有機會試到了~單點咗一個石磨豬潤腸,即叫即造。見到可以另加芫荽(一碗!),不過當日已經賣晒了😣,下次一定要加,芫荽控要試😆。雖然無另加芫荽,但本身都有少少,落咗芫荽嘅腸粉真係超好味😋😋 。除咗芫荽,仲有佢嘅麻辣特色醬汁&配料,都好香好惹味。腸粉餡料仲有好多選擇,真係要輪住試🤗!
腸粉餡料仲有好多選擇,真係要輪住試🤗!

2021-03-01
5 分钟 (外卖自取)
2021-03-02 330 浏览
之前經過見到已經好想試,今日第一次幫襯,叫咗份牛肉腸set,跟餐有埋6粒燒賣同一支嘢飲,都只係$41(如叫其他腸粉有啲$30幾就有份set)。作為芫茜愛好者就梗係冇走茜喇B-)佢啲醬真心好好味,有啲辣(佢會問你有冇醬嘅配料唔食,就可以走嗰樣),好開胃,最後係食到乾乾淨淨咁!因為真係正!啱晒口味。準備聽日再食^^PS  飲品我見佢今日有個新嘅特飲,芫茜檸檬蜜,試咗,果然兩樣嘢溝埋就真係麻麻~(但都有成支飲晒xd)下次試吓佢個桂圓先!

2021-03-02
15 分钟 (外卖自取)
2020-11-18 953 浏览
鳳鳴腸粉想試好耐💛開咗係荔枝角黃店一條街!「黑米雞蛋豬肉腸」黑米腸粉高纖維,健脾胃👍🏻腸粉即叫即整,食落滑嘟嘟,豬肉碎增加口感,甜豉油味道啱啱好,面頭有炸蒜、辣椒粒,少少辣好惹味。
2020-09-24 1054 浏览
可以打電話去落定ORDER, 唔使係現場等咁耐, 佢係呢區好受歡迎, 尤其食晏時間, 目測係嗰條街最多人幫襯既食店, 我地都叫左牛肉雞蛋腸, 其中一個走芫茜, 對牛肉同雞蛋印象唔深刻, 但腸粉就整得又薄又滑,冇生粉味,感覺唔油膩,麻香汁對唔太食得辣既我黎講偏辣, 但味道真係調較得好好又特別, 我覺得個汁係佢地既一大賣點,燒賣無腥味夠腍, 皮唔硬, 豆漿新鮮好味偏甜, 性價比極高之選, 如果營業時間可以長D就好喇, 放工可以買返屋企做晚飯。
石磨雞蛋牛肉腸, 燒賣,豆漿
石磨雞蛋牛肉腸, 燒賣,豆漿