2022-11-17
鳥匠係香港數一數二嘅日式燒鳥店,我會形容鳥匠定位係yardbird同toritama中間,既有啲創新但仍然保留住日式嘅傳統燒法。串燒質素唔錯,內臟燒得出色,特別係六七成熟嘅雞肝,質感粉嫩,唔好雞肝嘅我第一次覺得咁正!稀有部位方面,腎邊Engawa part gizzard會比普通腎更爽口。 oyster果然係比thigh更嫩更juicy👍🏻Chicken belly其實就好似雞皮咁,邪惡之選。去骨雞翼簡直係懶人至愛,燒到勁juicy,不過調味咁啱有少少重手。腐皮雞肉卷同雞肉棒都值得叫,兩者幾突出雞肉味🐣skin以為係好脆嘅雞皮,一咬就成口油個種,點知外皮係韌到有啲咬唔開😅Green onion roll重蔥得嚟又唔會蓋過雞味,令口感豐富。Liver pate可以,只係比較之下,yardbird嘅更rich更正🤪Pancetta & cheese芝士的確爆哂出嚟,唔望價錢係幾正嘅🧀Quail egg流心蛋,但冇乜冇燒過嘅感覺🥚主食方面,我係有少少失望,可能期望太大喇。親子丼都高質,雞蛋的確幾香又滑嫩。不過我唔覺得carbonara零舍優秀,係比較fusion,賣相好ig-able嘅🍝講完
講完食物素質,其實整體用餐體驗真係爭少少🫠可能當晚係星期六特別忙,出菜速度幾慢,甚至第二輪叫嘅串燒同第一輪叫嘅一齊出,到中間待應已經建議我哋一齊過叫哂所有食物,之後叫已經做唔切。加上服務態度唔太友善,導致我要食完飯過行去對面食gelato gur返個人🫣
Chicken liver pate $78
Chicken belly $42
Wings $45
Soft bone $38
Skin $40
Deep fried tofu & ground chicken meat $45
Ground chicken meat $45
Chicken & egg rice $88