2020-10-10 1033 浏览
现在开始秋凉,本来就爱食火锅的我,来到旺角,选择了食火锅。这间位於旺角最旺地段的鲜入围煮,招牌份外显眼,所以就被吸引住了。餐厅装修带有街市怀旧式,枱与枱之间都较为寛敝。汤底都有多款选择,有鸳鸯汤、粟米汤 、沙嗲汤、浓厚原只鸡煲花胶汤、连药膳汤川芎白芷鱼头汤都有…… ,有十多款呢。浓厚原只鸡煲花胶汤小$268浓厚原只鸡煲花胶汤,上枱后,侍应再将鸡用剪剪开大大件的,见到内有半只鸡,份量十足,花胶也是大大件,整个汤底带奶白色,入口感觉汤底真是非常的浓厚,第一次饮到这麽浓厚的汤底,鸡汤非常浓郁,我们差不多将鸡汤饮完才开始食火锅。脆肉骨腩$78 脆肉骨腩份量都较多,脆肉腩很爽口又油香。白柏叶$48平时食的牛柏叶越滚得耐就越缩水,但这个白栢叶倒不会觉得有这个现象, 况且也是很爽口。新鲜淮山$35鲜淮山不是很绵的那一款,鲜淮山带有少少爽口,吸收汤底,很美味。稻庭手打乌冬$28 很爱食稻庭乌冬,吸收浓浓的汤底 ,烟烟韧韧, 好味!可乐觉得食火锅,配可乐非常般配,都有一段时间没有食火锅了,今餐食得够 滋味的。
现在开始秋凉,本来就爱食火锅的我,来到旺角,选择了食火锅

餐厅装修带有街市怀旧式,枱与枱之间都较为寛敝。

浓厚原只鸡煲花胶汤小$268

脆肉骨腩$78
脆肉骨腩份量都较多,脆肉腩很爽口又油香。

白柏叶$48

新鲜淮山$35

稻庭手打乌冬$28
很爱食稻庭乌冬,吸收浓浓的汤底 ,烟烟韧韧, 好味!

可乐
依家好兴打边炉同埋养生汤底一齐叹!的确饮完养颜滋补靓汤之後再用个汤底嚟打边炉,将啲食物吸收精华再将啲食物精华融入汤底,听到都补啊😻#浓厚原只鸡煲花胶汤 👉🏻黄澄澄嘅汤底,好似将鸡嘅精华完全迫左出嚟饮,饮落真系好鲜味!而且汤底几清,虽然系鸡汤但系唔会油淋淋,鸡肉亦都非常嫩滑可口。而主角花胶亦都非常吸引,虽然汤底只系价钱二百几蚊,但系啲花胶都非常之厚实,食得出系真花胶而且仲系贵贵地嗰只😍真心正!#西班牙猪腩片 👉🏻一片猪腩四种粉红色😍肉质爽实中夹杂了少少油花香和猪皮嘅弹性,食落完全唔觉得油腻,而且好好味,系高品质嘅猪肉👍#鱼籽包心丸 好锺意一咬落去嗰一阵会爆汁,而且包心丸多弹牙好味😋#猪骨汤贡丸 呢个贡丸坚好食,肉质爽实紧紧纠缠埋一齐,食得出系手打佳作,而且味道层次丰富,除咗有好香猪肉味仲有冬菇味等等,价钱仲好抵, $32已经有半打,推介必食之选!

2020-11-15 0 浏览
话说有次同Honey经过登打士街见到鲜入围煮大大个招牌,佢就话网上讲呢到嘅火锅好有特色要搵日试吓,终於呢日来临。订咗6:00但基於我只系食咗份生果做早餐又忙到无食晏,所以五点几就上咗去。咁早上到去当然紧系唔使等位啦!第一次嚟到,原来装修设计以大排档做主题都几特别,仲有一边整到成个街市咁样,有肉档同埋海鲜档。海鲜望落都新鲜生猛,不过肉档唔见猪肉荣喺档到表演切肉。由於前一晚先喺屋企煲咗花鲍鱼花胶鸡汤,所以就无点到呢到出名嘅花胶鸡,用咗鸳鸯锅,要咗沙嗲同埋皮蛋芫荽汤底,火锅配料就点咗美国A级手切牛肉、牛胸油、桶蚝、水鱿、鹅肠同埋云吞水饺。牛胸油真系坚正,一只牛嘅牛胸油大约只能整到两至三碟,所以如果晏少少嚟都可能无得食。今次食嘅鹅肠同以往我食嘅鹅肠感觉有少少唔同,其实我食鹅肠嘅经验都唔系好多,都系食过四、五次左右,但今次感觉个味道好好味,唔知系咪点咗多肥嘅鹅肠有关,如果锺意食鹅肠嘅人,有机会都试吓点多肥嘅鹅肠。其他配料都无咩特别。埋单$1038@2人🔵

其他配料都无咩特别。

埋单$1038@2人🔵

2020-11-11
2020-10-31 186 浏览
天气开始凉两地啦又系打边炉嘅时候喇,今次黎到油麻地的鲜入围煮,浓厚花胶鸡煲,系呢度嘅招牌汤底,金黄色的汤底,里面有鸡同花胶, 汤底是真正足料用几小时𤉶炖精制嫁,味道非常浓郁,每饮一啖都觉得好补身啊😍未落其他配料前,已经饮咗两碗汤。西班牙猪腩片,食落味道同口感都有惊喜,入口非常嫩滑爽口,而且食落有淡淡猪香👍🏻带子水饺🥟皮簿料足,一咬开就见到有就几粒带子,带子够弹牙🤣蟹子墨汁墨鱼滑🦑,大大份,食落啖啖墨鱼粒!餐厅野食质素不错,而且装修带有怀旧风味,设计大玩香港特色💗👍🏻

带子水饺🥟皮簿料足,一咬开就见到有就几粒带子,带子够弹牙🤣

蟹子墨汁墨鱼滑🦑,大大份,食落啖啖墨鱼粒!

2020-10-30 176 浏览
放假又系约阿女行街食嘢,两丁友行旺角,阿女话想打边炉,我忽然间谂起之前有朋友推介一间食花胶鸡煲汤底好正嘅火锅,即刻打俾个friend问佢攞地址然後上去食入到餐厅,装修真系好似喺街市海鲜档,有很多新鲜的海鲜,可买来即劏打边炉,新鲜得很👍墙壁上边写咗好多毛笔字,有啲似已经过咗身嘅九龙皇帝笔迹,好街坊好亲切今次我哋两个要来个特别嘅食法,所以一坐低叫咗呢度嘅招牌原只鸡煲花胶汤,一上枱即刻每人饮番两碗,浓厚奶白的汤底鲜甜无比,仲有大量花胶厚大弹牙,半只鸡嫩滑入味,果然系呢度嘅招牌重点推介👍😋饮咗汤後加入娃娃菜同蟹子虾滑,滚一阵之後再加西班牙腩肉片同稻庭乌冬,滚两滚之後熄火,热辣辣稻庭乌冬西班牙肉片蟹子虾滑花胶鸡汤煲,每条乌冬都挂满汤汁,真系好味到讲不出声,下星期再同屋企人来食多次😋
蟹子虾滑
西班牙猪腩片
稻庭手打乌冬
2020-10-27
蟹子虾滑
西班牙猪腩片
稻庭手打乌冬
2020-10-24 214 浏览
/ /天气开始转凉,又系打边炉嘅季节😍今日出开旺角经过呢间,又一直想试好耐了!今次我叫咗四川麻辣汤嘅汤底🍲食落唔会好麻辣呀,偏向咸啲不过都有四川麻辣嘅香味😛呢间普遍嘅食物都好高质🌟🌟以下呢几款系我私心推荐🥰🐮手切安格斯牛肉牛肉好浓牛味,而家唔会好韧油脂分布好平均,食落有油香,好juicy🦑蟹籽墨汁墨鱼滑呢个墨鱼滑都好出色!真系混合左墨鱼汁而且墨鱼好足料😆有大大嚿嘅墨鱼夹系中间👍🏻🥟带子水饺呢款咁特别嘅带子水饺都系第一次!咬落好有咬口,食到一粒粒弹牙嘅带子粒食都好香甜,唔会好咸
/ /
天气开始转凉,又系打边炉嘅季节😍
今日出开旺角经过呢间,又一直想试好耐了!

今次我叫咗四川麻辣汤嘅汤底🍲
食落唔会好麻辣呀,偏向咸啲
不过都有四川麻辣嘅香味😛

呢间普遍嘅食物都好高质🌟🌟
以下呢几款系我私心推荐🥰
🐮手切安格斯牛肉
牛肉好浓牛味,而家唔会好韧
油脂分布好平均,食落有油香,好juicy

🦑蟹籽墨汁墨鱼滑
呢个墨鱼滑都好出色!
真系混合左墨鱼汁
而且墨鱼好足料😆
有大大嚿嘅墨鱼夹系中间👍🏻

🥟带子水饺
呢款咁特别嘅带子水饺都系第一次!
咬落好有咬口,食到一粒粒弹牙嘅带子粒
食都好香甜,唔会好咸
  • 蟹子墨鱼滑
2020-10-23 169 浏览
打边炉推荐‼️旺角有好多边炉选择但比较欣赏呢一间首先打边炉汤底一定系重点 而呢个原只鸡花胶汤底好足料大大只鸡 而且鸡肉依然嫩滑 花胶都有六七旧左右建议呢个汤底book位时预留定先唔系有时会卖哂!!🙌🏻🙌🏻🙌🏻店员会建议一黎饮碗汤先 饮落真系好鲜甜😋无味精 饮完唔会口渴而且其他边炉配料/海鲜都劲新鲜仲有几多种类可以拣 番🤩🤩🤩🤩🤩即切本地肥牛都好吸引仲有象拔蚌刺身都系自己拣完由师傅即割 够哂鲜味🤩
打边炉推荐‼️

即切本地肥牛都好吸引
仲有象拔蚌刺身都系自己拣完
由师傅即割 够哂鲜味🤩

2020-10-20 87 浏览
经常在旺角逛街,都会看到这里大大个招牌,被其吸引,今晚便专程来到这里。浓厚原只鸡煲花胶汤$268(细),是这里的名物,差不多每台都会点这个锅底,黄金色的鸡汤,味道非常浓郁,每喝一口都会觉得好补身。花胶就要滚时间长一点,才可以吃到软腍的口感。油麦菜$32,放在汤内一会,便可吃到爽脆的口感。西班牙猪腩片$58,猪腩片吸收了汤底的鲜甜味道,甜味更佳。新鲜鹅肠(多肥膏)$88,鹅肠的肥膏味道甘香,不过很容易溶化在热汤内,所以不要滚太久。

油麦菜$32,放在汤内一会,便可吃到爽脆的口感。

西班牙猪腩片$58,猪腩片吸收了汤底的鲜甜味道,甜味更佳。

2020-10-01 230 浏览
餐厅装修别树一格,仿效街市大牌档的环境安排入座後亦有派发胶袋摆放口罩汤底选择多,试左浓厚原只鸡煲花胶汤拣小煲都有半只鸡!煲咗好耐鸡件都好嫩滑而且花胶份量多,咬落有厚度煲起一定要饮碗汤先饮到骨胶原好丰富的口感另外不得不赞加汤并不是加水,而是加汤两个人打边炉唔系食到好多不过必点美国A级手切牛肉油脂分布平均,红白分明牛肉肉质绵滑嫩口,烚一下就食得生根 娃姓菜貌似普通的蔬菜,不过配上浓厚嘅花胶鸡汤摆喺煲入边煮耐啲吸收晒汤嘅精华而且份量多,性价比高
餐厅装修别树一格,仿效街市大牌档的环境
安排入座後亦有派发胶袋摆放口罩
汤底选择多,试左
拣小煲都有半只鸡!煲咗好耐鸡件都好嫩滑

而且花胶份量多,咬落有厚度
煲起一定要饮碗汤先
饮到骨胶原好丰富的口感

另外不得不赞加汤并不是加水,而是加汤

两个人打边炉唔系食到好多
不过必点
美国A级手切牛肉

油脂分布平均,红白分明
牛肉肉质绵滑嫩口,烚一下就食得

生根
娃姓菜
貌似普通的蔬菜,不过配上浓厚嘅花胶鸡汤
摆喺煲入边煮耐啲吸收晒汤嘅精华
而且份量多,性价比高

• 浓厚原只鸡煲花胶汤
2020-09-30 163 浏览
这间火锅店装修非常特别,入内仿如置身旧香港,一边是街市装潢一边是九龙皇帝文字墙,更有旧香港水杯及茶壶,大爱!顾客入内需先量度体温。食材方面新鲜且高质。浓厚原只鸡煲花胶汤:这个细份也有半只鸡及大量花胶,汤底清甜有点糊糊的,是花胶的骨胶原,女士们养颜必吃😋 我也喝了数碗浓汤。手切安格斯牛肉:见到这座牛肉山即时哗了一声,打卡之菜,份量这麽大且新鲜嫩红,牛肉味浓郁脂肪比例平均,完全满足了我这牛肉控。新鲜猪肉眼根:这款比较少有,肉质偏爽脆,口感颇特别。原粒带子水饺:内里真的有数粒原只带子仔,是豪华版水饺。
顾客入内需先量度体温。食材方面新鲜且高质。

2020-09-29
  • 浓厚原只鸡煲花胶汤
2020-07-11 523 浏览
昨晚放工和朋友聚会,已有大半年没有在外打边炉,突然很想念,听朋友说呢间在旺角的火锅店很不错,地方寛,枱与枱之间相隔不近,几好坐,而且提供囗罩袋,很贴心❤️有许多款汤底可选,我们选了浓厚原只鸡煲花胶汤(小)$268。有半鸡二个人够晒!火锅食材有很多种包括各种丸、肉类、海鲜、蔬菜⋯我们叫了爆汁牛骨汁浓汤牛丸、爆炸姜汁皮蛋贡丸、原粒带子水饺🥟汤底有浓厚鸡味,有半只鸡,鸡好滑,花胶也不少,先来一碗汤,正!😋脆肉鲩鱼片👍🏻手切安格斯牛肉,很多!牛骨汁浓汤牛丸,一咬牛汁爆出,好浓牛味!好好食!😋爆炸姜汁皮蛋贡丸,好姜味,原来与肉好夹!都好好味!手切安格斯牛肉,渌一渌就上,牛味浓厚!正!😋😋原粒带子水饺🥟,真系有粒带子!👍🏻😄好满足!😋👍🏻

火锅食材有很多种包括各种丸、肉类、海鲜、蔬菜⋯

脆肉鲩鱼片👍🏻

手切安格斯牛肉,很多!

牛骨汁浓汤牛丸,一咬牛汁爆出,好浓牛味!好好食!😋

爆炸姜汁皮蛋贡丸,好姜味,原来与肉好夹!都好好味!

手切安格斯牛肉,渌一渌就上,牛味浓厚!正!😋😋

原粒带子水饺🥟,真系有粒带子!👍🏻😄

好满足!😋👍🏻
2020-07-03 406 浏览
夜晚冇bk台 系旺角差唔多全部都full booking 只有鲜入围主有九点台 咁就试一试啦环境系大排档feel🙃可能冷气唔够嘅问题 一入去就超级大味道 然後碗筷子都系感觉清洁得唔够乾净😖好多油系度😖然後菜式种类算系几多 但系价格真系超级贵 一盘牛肉就188蚊 、真系好贵,贵都唔系问题 重点系唔算特别好食 对唔住佢定嘅价位 !性价比极度底☹️然後点左其它普通嘢 都系味道普通 价钱好贵 完全对唔住嘅价格 三个女仔食唔饱 埋单都要1101蚊🙃Black list 一间火锅店🙃

然後点左其它普通嘢 都系味道普通 价钱好贵
完全对唔住嘅价格

三个女仔食唔饱 埋单都要1101蚊🙃
Black list 一间火锅店🙃
2020-07-03 343 浏览
好有特色既餐厅,就好似街市买料打边炉既情景咁,几有特色调味架,用料新鲜,调味一流!见到成墙都系奖,就知唔会黎错!点左蕃茄薯仔汤底,又香又足料,饮落真系停唔到口,因为真系好鲜,果然系鲜入围煮!先黎一碟西班牙猪腩片,虽然系猪腩,但系唔会太肥,望落去十分满意!果然系西班牙猪腩片,超爽口,同蕃茄汤底煮完就充满哂蕃茄味!手切安格斯牛肉,色水一流,肥瘦刚好,数量又多,一定要试!落汤底渌十零秒,唔会太老,入口又有牛味,又有蕃茄味,绝配!食到咁上下,当然要叫返支樽装汽水饮下!再黎就系蟹子墨鱼汁墨鱼滑,大大旧,好抵食,墨鱼汁未食已经闻到阵香味,墨鱼滑爽口弹牙,切开落去仲见到好多墨鱼粒,用料十足!锺意食墨鱼滑既必试,唔锺意食既都要试,因为实在太出色!

好有特色既餐厅,就好似街市买料打边炉既情景咁,几有特色

调味架,用料新鲜,调味一流!

见到成墙都系奖,就知唔会黎错!

果然系西班牙猪腩片,超爽口,同蕃茄汤底煮完就充满哂蕃茄味!

手切安格斯牛肉,色水一流,肥瘦刚好,数量又多,一定要试!

落汤底渌十零秒,唔会太老,入口又有牛味,又有蕃茄味,绝配!
食到咁上下,当然要叫返支樽装汽水饮下!

锺意食墨鱼滑既必试,唔锺意食既都要试,因为实在太出色!
  • 蟹子墨鱼汁墨鱼滑
  • 西班牙猪腩片
2020-06-29 151 浏览
一直以来,听过很多不同的朋友吃完这家後的食後感,大多也是正面的评价,但一直也没有机会去嚐一下。这一次友人生日便提出一起去嚐一下,所以终於有机会可以去嚐一下了!有一个类似香港传统街市的海鲜摊档,想吃海鲜的人可以出去选择你想吃的海鲜。种类繁多,眼花撩乱!花雕醉鸡锅(半只)$158汤底没有我想像中的很浓花雕酒味道,只有一点点花雕味再加上药材味。可是当加上了半只新鲜的滑鸡後,则令汤底变得更浓更重花雕味了!不错!鸡件也很新鲜,没有雪味。蟹籽墨汁墨鱼滑 $88墨汁味浓厚,鲜味十足!侍应还主动过来帮我们下锅,很贴心!牛胸油 $138很特别的部位,口感偏腍和油脂味浓烈新鲜鹅肠(多肥)$88:超肥超好吃!必点韭菜饺 $32 :欣赏他们的饺子不是很厚皮那一种总结来说,不错的火锅店,因为食材够「鲜」!

种类繁多,眼花撩乱!

花雕醉鸡锅(半只)$158
鸡件也很新鲜,没有雪味。

蟹籽墨汁墨鱼滑 $88
墨汁味浓厚,鲜味十足!
侍应还主动过来帮我们下锅,很贴心!

牛胸油 $138
很特别的部位,口感偏腍和油脂味浓烈

新鲜鹅肠(多肥)$88:超肥超好吃!必点
韭菜饺 $32 :欣赏他们的饺子不是很厚皮那一种

总结来说,不错的火锅店,因为食材够「鲜」!
2020-06-18
  • 花胶鸡煲