2021-08-19 1429 浏览
裝修有啲懷舊感覺~而且晚巿都好多人。我見人手有啲不足~招呼唔切食物方面都係新鮮同好食嘅~係屬於可以有下次系列嚟嘅尤其個花膠雞湯~第二日都仲掛住,真係估唔到個湯底有啲驚喜

食物方面都係新鮮同好食嘅~係屬於可以有下次系列嚟嘅

尤其個花膠雞湯~第二日都仲掛住,真係估唔到個湯底有啲驚喜
2021-06-24 1248 浏览
朋友介紹左間懷舊裝修的打邊爐試下,但因為今晚要上堂的關係,所以早食晚餐,變了我們是第一個客人😅。入到店,的確有懷舊feeling,牆身有啲是貼上懷舊電影的Poster。首先點個湯底先,店員推介濃厚原隻雞煲花膠湯底,咁推介就試下,湯底來了,個煲都係懷舊款式的😆,而且聞到好濃的雞湯味,而且花膠都幾多下,好似幾抵食咁。之後點了沙巴龍躉魚片,魚片都是厚切,食落好有口感👍🏻。之後再點了鮮帶子餃,都幾好食,但唔係好覺有帶子😅,這個晚餐都不錯,而且見到出面有個海鮮bar有好多海鮮都好新鮮,下次再來時要多啲人先得,如果唔係只食個煲都已經飽了,食唔到其他野。
2021-06-22 641 浏览
心血來潮,想和朋友打邊爐。“鮮入”到來,已經被餐廳環境吸引!裝修似足大排檔,非常有風味!感覺懷舊得黎,大熱天時又唔使驚無冷氣 ☺️☺️☺️☺️約數個朋友嘆返個邊爐啦!餐廳的座位很寬敞,坐得很舒適。 坐下來,叫左湯底先講,今次嗌左 “濃厚原隻雞煲花膠湯”,果然好濃郁啊!湯底好足料,一滾起即刻忍唔住飲啖湯,好勁膠質,開心!仲有啲漿口添,食埋個花膠夠哂滋補!絕對滿足到我 喜出望外!湯底雞肉嘅份量都好多,兩個人叫左半隻,食極都仲有好多件 (心心眼) 好夠味而且雞唔老好滑。 跟住就梗係 “圍煮”主角--火鍋料!“鮮味炸魚皮”,太好味了 ,打親邊爐都必食。嘩!索哂個花膠湯,份外惹味。無得彈 來到必食推介,就係要讚下“帶子水餃” !調味剛好,食落口唔會太咸,唔駛狂飲水,仲有仲有真係有原粒帶子喺入面架,值得一試再試!(心心眼) “脆鯇魚骨腩” 直頭無得彈啦,食落就知好新鮮,非常爽口彈牙!回味無窮 “蟹子蝦滑”味道幾好👍🏻餡料超多,一咬落去,啖啖蝦肉好味,非常飽滿。鮮味爆晒出嚟!!

心血來潮,想和朋友打邊爐。

跟住就梗係 “圍煮”主角--火鍋料!

2021-06-21 439 浏览
好耐冇打邊爐啦!始終而家都夏日炎炎💦💦要打邊爐真係未必有咁好既胃口!不過今日黎到呢間邊爐!第一樣野已經加左好多分!就係佢環境好乾淨☺️仲要冷氣好夠!岩哂打邊爐🙈🙈先講翻食物方面!呢間邊爐係單點形式!所以食物質素一定有翻咁上下既水平😘😘首先!我order左一個安格斯牛肉拼一口牛柳粒!果然係安格斯牛肉!厚切得黎!牛味非常香濃👅👅入口即化!吾會有渣!最正係果陣牛味!完全稱得上係齒頰留香😋另外一樣!我就叫左邪惡既始祖!牛胸油😈😈完完全全係omg黎形容!好似食緊牛油咁!香甜到呢🤤🤤🤤鵝🦢膠呢!完全冇腥味!證明處理得十分乾淨!入口爽脆🤑證明一定吾係雪藏貨🥱夠哂新鮮😋鮮魚片!夠哂魚味!肉質鮮甜嫩口😎中意食魚既人必點👀👀最後!一定要講既係佢個鮮雞湯!煲到金黃色👅👅好似飲緊牛油咁🙈🙈湯味層次豐富☺️香!甜!鮮得黎!又吾覺得肥膩🎉淥埋啲牛落去絕對稱得上為絕配😋😋

淥埋啲牛落去絕對稱得上為絕配😋😋
2021-06-15
2021-06-13 410 浏览
呢間火鍋店都頗有名氣,之前雜誌都有介紹過,佢最特色嘅係佢嘅裝修,成間餐廳裝修到好似以前舊式嘅街市咁,仲要有新鮮海鮮檔,俾你自己親自去揀,肉都係新鮮切嘅,地道香港打邊爐食物選擇方面,都幾多選擇,有埋新鮮海鮮同埋首設本地牛肉選擇叫完嘢食之後,職員即刻上咗個調味架我哋嗌左花膠雞湯底,湯底嘅用了10分有誠意,有十幾塊花膠同埋大約半隻雞左右嘅份量,雞湯非常之濃郁,亦都好有膠質,飲完係將住咗成個口嘅食完湯料同埋飲完湯之後,就可以叫職員幫手茄湯開始打邊爐配料方面,我哋叫咗脆魚鯇片、皮蛋咸牛丸,韭菜餃同埋油麥菜所有配料都新鮮好味,配埋個湯底一流唯一要改善嘅可能係環境衛生,因為地下有啲牌黐立立

食物選擇方面,都幾多選擇,有埋新鮮海鮮同埋首設本地牛肉選擇

叫完嘢食之後,職員即刻上咗個調味架

食完湯料同埋飲完湯之後,就可以叫職員幫手茄湯開始打邊爐

配料方面,我哋叫咗脆魚鯇片、皮蛋咸牛丸,韭菜餃同埋油麥菜

所有配料都新鮮好味,配埋個湯底一流

唯一要改善嘅可能係環境衛生,因為地下有啲牌黐立立
2021-06-12 116 浏览
放假梗係要食餐好嘅,今日嚟到打邊爐😙一入到去見到以懷舊街市為主題嘅裝修,又幾特別😆會見到師傅即場手切牛肉,亦有新鮮海鮮~餐廳全部食物都係單點散嗌嘅,湯底我哋就揀咗花膠雞湯,夠晒滋補又濃郁🥸跟住食肉獸打邊爐當然要嗌份牛😛就揀咗安格斯牛肉~份量都幾多吓👍🏻牛肉偏厚身,色澤都幾靚~而最值得推介就係呢度嘅芝士流心牛丸😳芝心丸就食得多,但牛丸呢個組合我哋都係第一次見~內餡芝士多到可以拉絲😍😍最後叫咗炸魚皮同油麥菜,魚皮係原包拎上嚟~兩者吸收花膠雞湯嘅精華都夠晒正🤩飲品方面有汽水同酒揀~咁當然要啤啤佢先盡興🥳🥳整體嚟講,呢度幾好坐,食物質素唔錯又夠大份,推介大家同朋友嚟試吓😋

2021-06-12
2021-06-12 80 浏览
周未同朋友行旺角shopping, 行左半日,好肚餓,於是上openrice 搵下旺角有咩餐廳係未食過既,搵搵下見到依間店名叫鮮入圍煮既火鍋店,因為店名幾有創意,於是就揀左依間野去試下.店內裝修幾有特色,而且風格獨特,三五知己聚埋一起烚下烚下都不錯.因於下午時間,我地唔想食得咁重口味,於是乎就叫左個番茄薯仔湯底,清清地,不過味道就淡左啲,冇想像中番茄個種酸酸地既味道.由於我地得兩個人食,所以食物就叫得比較少,都係一啲平時打邊爐必有既野,包括豬肉眼根,韭菜餃,炙燒芝心丸,牛骨汁濃湯牛丸,羊肉片,日本蟹柳棒,出前一丁公仔面.整體黎講,餐廳食物質素不錯,價錢亦尚算合理,兩個人消費太約$500左右,值得推薦!

2021-06-10 69 浏览
同事就快轉工,所以決定食餐飯farewell下佢,本身諗住食燒烤 但又時間太短,又 諗住食book任食打邊爐又book唔到,見到鮮入圍煮又多人食又有75拆就決定try try。 因為有book位可以立即入座,環境正常但地板癡粒粒,叫左沙爹+蕃茄湯  , 食物係安格斯牛肉+牛胸油+ 豬肉片+羊肉片+冰豆腐+響玲+水油+牛柏葉+雲吞+水餃+牛丸+油麥菜+妊娃菜 沙爹+蕃茄湯   , 一般 無特別味道 應該加錢試好D嘅湯安格斯牛肉+牛胸油 , 兩樣都幾好 百幾蚊 份量都夠,幾好食 有厚度又有肉味 ,不過牛胸油平50蚊 可以叫多轉豬肉片 ,一般 無特別味道羊肉片, 幾好食 又無咩蘇味 ,唔食羊的朋友都可以接受  $78都可以一戰冰豆腐,一般 無特別味道 ,其他打邊爐店好食D 牛柏葉 /響玲/雲吞/水餃,  一般 無特別味道牛丸 , 好食有之士 ,我叫左兩轉 油麥菜+妊娃菜 , 一般 無特別味道 , 32蚊份量太小 有75拆 , 最後1200 四人 , 1人300蚊 又叫左幾支啤酒飲 , 價錢幾合理 .
因為有book位可以立即入座,環境正常但地板癡粒粒,
油麥菜+妊娃菜
沙爹+蕃茄湯   , 一般 無特別味道 應該加錢試好D嘅湯
豬肉片 ,一般 無特別味道
冰豆腐,一般 無特別味道 ,其他打邊爐店好食D
牛柏葉 /響玲/雲吞/水餃,  一般 無特別味道
牛丸 , 好食有之士 ,我叫左兩轉
油麥菜+妊娃菜 , 一般 無特別味道 , 32蚊份量太小

2021-06-10
  • 安格斯牛肉+牛胸油
2021-06-07 68 浏览
打邊爐係一年四季都會有衝動想食既東西。今日黎到旺角登打士街呢間鮮入圍煮,餐廳用左大排檔既裝修,好似將大排檔搬上大廈里面,環境比傳統大排檔舒適又不失傳統風味,餐廳里面仲有個海鮮區,可以自己去揀海鮮湯底係打邊爐既精髓,今日唔想食辣, 就點左呢個花膠雞湯(半份),打邊爐前先飲一口湯,鮮甜濃厚,而且好足料,口腔黏黏地,感覺充滿膠質,花膠都好多,雞件都入哂雞湯既味道,本身雞既肉質都幾嫩滑,不錯芝士流心牛丸丸入面係流心既芝士,重點係呢款牛丸牛味好濃郁,愛牛既朋友必試。脆肉鯇魚片鯇魚片晶凝通透,新鮮爽口又唔多骨,而且都幾厚切,抵食。蟹籽墨魚滑份量都幾多,墨魚滑入面有好多墨魚粒粒,好爽口,口感多了一層層次👍🏻

芝士流心牛丸

脆肉鯇魚片

鯇魚片晶凝通透,新鮮爽口又唔多骨,
而且都幾厚切,抵食。
蟹籽墨魚滑

2021-06-06 59 浏览
疫情以黎, 真係好耐冇出外打過邊爐啦。 人少唔好打, 太多人既地方又唔方便去。 好彩而家穩定好多, 都可以放心外出食飯。 所以就決定去打邊爐大食一餐。鮮入圍煮,之前都聽好多人推介過, 都未有機會去, 今次終於有機會。 一黎到, 見到佈置到好有香港特式,好似係街市入面打邊爐咁, 但又好乾淨, 感覺好得意。一黎到, 店員就介紹我地要試下花膠雞煲, 所以邊叫左。真係好足料,入面真係好多雞同花膠。 好香濃既味道。 而且雞都好嫩滑, 同埋真係好大件,感覺比食雞煲仲多, 但都係叫細煲jar. 食完花膠雞煲,先再加湯開始打邊爐。 但個湯真係超正, 會忍唔住一定飲晒。再叫左安格斯牛, 脆肉鯇魚, 手打墨魚滑, 響鈴,豆腐, 蟹柳, 油麥菜。 嘩,真係餓左好耐邊爐咁。鍋料睇落好新鮮, 食落都好正。 特別係安格斯牛夠嫩滑, 唔會縮細硬, 好有牛味。 脆魚鯇好爽口, 大件肉好好食。 其他都好新鮮, 又乾淨。 真係值得食。
一黎到, 店員就介紹我地要試下花膠雞煲, 所以邊叫左。

2021-06-06
  • 手切安格斯牛肉
  • 脆肉鯇魚片
2021-06-06 41 浏览
餐廳係旺角嘅一座大廈裏面,餐廳風格好有大排檔嘅感覺,幾有特色。 佢嘅湯底都有唔少選擇,今次我哋就要濃厚原隻雞煲花膠湯。我哋揀細嘅所以就大概有半隻雞左右。佢嘅湯底入面嘅料都算幾多,有半隻雞左右同花膠。而個湯底飲落口都算幾濃味。啲雞食落去肉質都好滑。爆炸薑汁皮蛋貢丸喺Menu上邊見到呢個咁特別嘅試吓佢,食落又真係幾過癮。佢入邊有皮蛋餡再加薑,啲薑食落去似係醃姜有少少甜味。呢個夠特別,呢一個丸幾特別推介大家可以試下。羊肉片佢哋羊肉片係厚切嘅唔似平時其他餐廳切到好薄,但咬落去都好軟腍同埋都好重羊肉味。油麥菜有乜菜都算幾新鮮,同埋份量都合理

爆炸薑汁皮蛋貢丸

羊肉片

油麥菜
有乜菜都算幾新鮮,同埋份量都合理
一開張果時曾經風摩一時~係要早一個月book枱既鮮入圍煮邊爐店🤍終於比我試到hehe.今次揀左5點鐘就去到🤣貪佢接近晚餐時段但又唔會太多人😚主打模仿街市既裝修,好有風味,客人可以出去揀海鮮,全部都好生猛架不過我一早已經鎖定左目標~所以海鮮都係留返下次😆.花膠雞鍋(小)$268- 真係超級超級香濃🤤淡淡湯都充滿膠質!花膠同雞完全融左落個湯度咁濟🤤真係見到個湯面有層模係度😍勁吸引~- 強烈建議一人整返碗先好開始打邊爐😍超足料既湯~就咁食完雞同花膠都飽飽地~花膠爽口雞件超滑👍🏻讚西洋菜 $35- 超夾個雞湯🤍新鮮又無渣👍🏻👍🏻好好食- 可惜份量比較少,唔夠候🤧牛胸油 $138- 想試佢好耐好耐🤍係好特別既部位出面真係好少地方有!!淥一淥就食得~當佢肥牛咁淥就岩😂好香牛油味~食完成個口都充滿油脂香~因為佢口感係爽的~所以食落好OK😛唔係好似擺左舊脂肪入口咁!ENCORE👍🏻👍🏻脆肉鯇魚片 $68- 見唔見到佢有幾新鮮👍🏻食落唔腥證明夠新鮮,厚度同長度都岩岩好~一碟有成8舊真係幾抵食下龍口粉絲 $28- 特登叫左份粉絲黎索埋啲湯汁食🤤完全無浪費到每一滴精華🤍🤍好好味人均$300左右 性價比都好高

不過我一早已經鎖定左目標~所以海鮮都係留返下次😆
花膠雞鍋(小)$268

西洋菜 $35
- 超夾個雞湯🤍新鮮又無渣👍🏻👍🏻好好食
- 可惜份量比較少,唔夠候🤧

牛胸油 $138

脆肉鯇魚片 $68

龍口粉絲 $28

人均$300左右 性價比都好高下
大家都要黎試下🤤🤤

• 脆肉鯇魚片
  • 牛胸油
2021-06-01 56 浏览
之前睇過一篇報導係介紹旺角有間火鍋店,裝橫有啲似街市,而且用料新鮮,一search原來呢間火鍋店叫「鮮入為煮」⋯店員安排座位後,就主動攞熱水過嚟俾我哋洗吓啲碗筷,出面啲火鍋店真係好少做到呢點,讚👍🏻呢度湯底選擇都頗多,但火鍋配料就唔算好多⋯正所謂貴精不貴多,而且亦有平時比較少見嘅款式,想試新嘢嘅朋友真係不容錯過!濃厚原隻雞煲花膠湯一見到佢真係心心眼,簡直係女士恩物⋯上枱後,等個湯滾起就可以先飲湯。啖湯濃濃嘅雞味,膠質豐富,飲完個口立即黐立立,感覺即時補充骨膠原,皮膚充滿彈性🤪飲湯嘅時候仲可以食埋雞同埋花膠添!新鮮豬肉眼根唔好睇佢個樣不太討好,原來咁好食,有驚喜!口感有啲似豬頸肉,但無豬頸肉咁腍,爽脆爽脆的,都幾特別。原粒帶子水餃呢個都係驚喜之作,隻隻都脹卜卜,皮薄餡多,除咗豬肉之外,每隻入面都有1-2粒帶子,鮮味可口,推介!道地冬瓜茶平時冇見過呢隻冬瓜茶,叫咗一罐嚟試吓,唔錯喎!好有喺台灣飲嘅冬瓜茶味道,而且感覺比飲汽水健康,大家可以試吓。總括而言,食物新鮮,服務稱心,推介!

濃厚原隻雞煲花膠湯

新鮮豬肉眼根

原粒帶子水餃

道地冬瓜茶

總括而言,食物新鮮,服務稱心,推介!
2021-05-29
  • 原粒帶子水餃
  • 花膠雞煲
  • 新鮮豬肉眼根
2021-05-30 76 浏览
難得星期日假期,約咗閨蜜一齊出嚟食飯,想慢慢食一個悠閒嘅午餐,大家不約而同,就想起打邊爐。呢間食館名為鮮入圍煑,我哋一坐低就先揀了一個湯底,作為女士,真係忍唔住,即刻叫返個濃厚原隻雞煲花膠湯,再配上金牌牛肉丸、帶子水餃及魚蛋皮小籠包。首先個湯底,除了有雞件外,還有幾件的花膠,給我同閨蜜先滋潤一下;跟住真係要介紹吓佢嘅魚蛋皮小籠包,看看這外貌疑似小籠包的小籠包,皮一咬落去,爽爽滑滑的,原來是魚蛋,入面包著鮮肉,濃湯隨即流出來,小心盪咀啊!牛肉爽滑彈牙,每件帶子餃內都有兩粒帶子,混上鮮肉,特別爽口!打邊爐,再加上冰凍嘅汽水,人間樂事啊!

打邊爐,再加上冰凍嘅汽水,人間樂事啊!
2021-05-30
2021-05-26 70 浏览
同朋友行街行到攰,又想搵間餐廳打邊爐朋友介紹鮮入圍煮,地點又方便就上去食!我地兩人,叫左花膠雞煲,先飲左湯先,媽濃雞味幾媽飲,又有花膠可以補下!飲完湯就可以加豬骨湯再打邊爐。因為食左雞同飲左湯,所以就唔叫太多食物!叫左份牛,大大盆幾鮮色!食落幾軟同有牛味,份量夠哂多!仲叫左帶子餃子同生根,餃子幾爽口好味。生根份量好多!另外有叫可樂同茶飲!地點方便,早少少食冇禁多人,可以坐窗口位慢慢食同睇下街景。下次會再帶朋友試下其他湯底同叫多啲送!
同朋友行街行到攰,又想搵間餐廳打邊爐
朋友介紹鮮入圍煮,地點又方便就上去食!
我地兩人,叫左花膠雞煲,先飲左湯先,
媽濃雞味幾媽飲,又有花膠可以補下!
飲完湯就可以加豬骨湯再打邊爐。
因為食左雞同飲左湯,所以就唔叫太多食物!
叫左份牛,大大盆幾鮮色!
食落幾軟同有牛味,份量夠哂多!
仲叫左帶子餃子同生根,餃子幾爽口好味。
生根份量好多!另外有叫可樂同茶飲!
地點方便,早少少食冇禁多人,可以坐窗口位慢慢食同睇下街景。

下次會再帶朋友試下其他湯底同叫多啲送!
2021-05-25
  • 原粒帶子水餃