2021-05-18 1555 浏览
一直都听讲呢一间打边炉好出名,一直都好想试下,今日终於可以过嚟食番餐。呢间餐厅就系家乐坊对面,一眼就望到,上二楼就到好易搵到。我哋中午去食,客人唔算好多,夜晚就应该旺场啲。上到去好大,环境唔会好迫。装修都好特别,墙身好似九龙皇帝字迹咁,灯泡就好似街市用嚟照鸡蛋果啲灯咁😂仲有个街市鱼档,可以自己出去拣海鲜都得。上网见好多人都大赞花胶鸡锅正,所以今次就试下啦花胶鸡细锅入面都有半只鸡㗎。一上枱已经闻到好香好浓味。职员叫我地可以先饮汤,饮完再加猪骨汤底打边炉!睇下个汤底真系好足料又浓郁㗎,奶白色汤底,入口仲有胶质,我地数过有5只大花胶,都算厚肉!另外有好多火锅配料,我地随意点左几样。鸭血我每次打边炉都必食!打边炉嘅鸭血又滑又好食,呢度嘅鸭血都算厚切,唔会有腥味。姜汁皮蛋爆汁贡丸第一次食,好特别,咬入口真系爆汁!我唔小心烫到口,所以真系要小心食。一咬汁就咇哂出嚟。入面好浓姜蓉,仲有小小粒粒嘅皮蛋,呢个搭配都几有趣。响铃卷原来一份都好多,响铃卷真系打边炉必备,吸收哂浓汤汁西洋菜打边炉点可无菜呢。。稻庭乌冬食到最後加个乌冬一齐食,真系好好食,饱哂!唔好以为好少野食,其实真系食唔晒,一开始饮汤食鸡食花

呢间餐厅就系家乐坊对面,一眼就望到,上二楼就到好易搵到。

仲有个街市鱼档,可以自己出去拣海鲜都得。

上网见好多人都大赞花胶鸡锅正,所以今次就试下啦

另外有好多火锅配料,我地随意点左几样。

鸭血

姜汁皮蛋爆汁贡丸

响铃卷
原来一份都好多,响铃卷真系打边炉必备,吸收哂浓汤汁

西洋菜
打边炉点可无菜呢。。

稻庭乌冬
食到最後加个乌冬一齐食,真系好好食,饱哂!

唔好以为好少野食,其实真系食唔晒,一开始饮汤食鸡食花胶真系已经饱左一半 。值得一赞系呢度环境坐得舒服,冷气好足,好爽😂员工都好友善。
2021-05-16
2021-05-17 130 浏览
鲜入围煮 𝗠𝗮𝗿𝗸𝗲𝘁 𝗛𝗼𝘁𝗽𝗼𝘁🍲🥘好耐冇试过下午打边炉,当日仲要系十分炎热嘅34度☀️一出街就觉得要溶化🥵🔥但系book咗枱冇理由唔去㗎嘛🤣🤣🤣 𝙂𝙊𝙂𝙊𝙂𝙊!!! 𝑯𝒐𝒕𝒑𝒐𝒕 𝑫𝒂𝒚🥰🍲!第一次食「鲜入围煮」,个设计好特别,系传统旧式嘅风格。去之前做晒功课,个个都叫我一定要嗌『花胶鸡汤』🤣一坐低就急不及待嗌咗啦!『半只花胶鸡汤』𝗛𝗸$𝟮𝟲𝟴- 两个人食,嗌咗半只鸡,原来都几多!有大约8旧左右嘅花胶,同好多好多嘅鸡件!全部都好嫩滑,仲要有大大只鸡髀🍗🤣平时唔太锺意饮火锅汤底嘅我,都饮左起码三碗🥲未叫火锅材料都已经饱咗一半😛『花胶云吞』𝗛𝗸$𝟰𝟴/𝟰粒- 皮薄馅靓,粒粒都好大粒!唔记得咗影相,补返个临食之前嘅shot俾大家🤣真系好大粒!『新鲜鹅肠(多肥)』𝗛𝗸$𝟴𝟴- 系肥肠唷😍😍好耐冇食过啦!佢有多肥同埋小肥拣🤣要多肥先有口感咖嘛!!!! 好正好好食😍『猪骨浓汤贡丸』𝗛𝗸$𝟯𝟮/𝟲粒- 贡丸反而冇乜特别,我初初以为会有猪骨浓汤流出黎🤣但系无。不过都好食嘅😋有好多冬菇🤗(人头酱料费 𝗛𝗸$𝟮𝟬/𝟮位)埋单Hk$500都唔洗。食埋几粒贡丸就已经好饱🤣两个人打边炉都系叫得唔多野😛但系个
鲜入围煮 𝗠𝗮𝗿𝗸𝗲𝘁 𝗛𝗼𝘁𝗽𝗼𝘁🍲🥘

『半只花胶鸡汤』𝗛𝗸$𝟮𝟲𝟴

『花胶云吞』𝗛𝗸$𝟰𝟴/𝟰粒

『新鲜鹅肠(多肥)』𝗛𝗸$𝟴𝟴

『猪骨浓汤贡丸』𝗛𝗸$𝟯𝟮/𝟲粒

(人头酱料费 𝗛𝗸$𝟮𝟬/𝟮位)

埋单Hk$500都唔洗。食埋几粒贡丸就已经好饱🤣两个人打边炉都系叫得唔多野😛但系个『花胶鸡汤底🐥🐥』真系好满足!唔怪得知个个都话必叫💯

好食😍😋店员服务都好好!会再黎🤗🥰!!!
2021-05-15
  • 浓厚原只鸡煲花胶汤
对上一次黎已经系好几年前同一大班同事,放工後嘅围炉取暖🍲 今次黎到彷如重游旧地,环境食物依旧,当年打边炉嘅台凳彷似都仲系用紧同一张🪑只系曾经系身边夹餸比你嘅人,依家已经夹紧比第二个人😪讲番正题😂 多年再访「鲜入围煮」仍然保持到质素,难怪长期晚市都好full😎 怀旧香港街市装潢,最锺意佢幅大字墙,好有香港特色🥰 每日生猛嘅海鲜🦞标好价钱浸系大鱼缸,虽然系街市造型,但十分卫生企理👍🏻《浓厚原只鸡煲花胶汤》 $268/小 4.5 / 5 🤤🤤🤤🤤🤤之前黎就试过蟹粉煲,份量太大今日得两个人所以叫左个细嘅《花胶鸡汤》😋 未打边炉可以先等汤滚起品尝左汤先😋 汤底好鲜甜,好浓郁嘅鸡味,而且充满胶质🤤 饮落都知好滋补🥰👍🏻 食左少少鸡肉饮左两碗汤,就可以进入打边炉嘅环节🤩《脆肉鲩鱼片》 $68 / 份 4 / 5 😋😋😋😋比平时食到嘅鲩鱼片厚同大片,肉质够晒爽脆好新鲜🤩 唔算好多细骨,不过都系要小心啲食😜《牛胸油》 $138 4.5 / 5 😍😍😍😍😍好少唔系专食牛嘅打边炉会有哩个部位😍牛胸油又称牛白肉,望落以为系肥膏,实情佢系肌肉黎架!爽脆得黎好有油脂香,好邪恶🤤 未食过嘅朋友真系要试,每只

食左少少鸡肉饮左两碗汤,就可以进入打边炉嘅环节🤩

《脆肉鲩鱼片》 $68 / 份 4 / 5 😋😋😋😋

《牛胸油》 $138 4.5 / 5 😍😍😍😍😍

好少唔系专食牛嘅打边炉会有哩个部位😍牛胸油又称牛白肉,望落以为系肥膏,实情佢系肌肉黎架!爽脆得黎好有油脂香,好邪恶🤤 未食过嘅朋友真系要试,每只牛都系得一块牛胸油,好矜贵㗎!🤤

配搭埋油麦菜,大鱼大肉嘅一餐😎😙
  • 牛胸油
2021-05-09 659 浏览
花胶鸡锅几年前兴起 开到成行成市但大家有所不知最初有得用呢个汤打边炉嘅火锅店呢间鲜入围煮可以话系其中之一以前甚至系要早两星期订枱先食到而家少左游客 正好俾我地一试传说中嘅美味店舖位於二楼装修都系以大排档枱局装修内里仲有海鲜档 可以出去睇下有咩新鲜海鲜再决定食咩野枱头系入座时已摆好晒葱蒜辣椒混酱用每枱一组 唔驶行出行入 够晒卫生常用嘅配料都齐备晒必点嘅当然系花胶鸡汤我同朋友人唔多 就叫左小鸡煲十分足料 有半只鸡 再加约十块花胶花胶仲要系大大块通常叫呢个锅 都会先饮汤 後打边炉咁就唔怕饮埋配料嘅油浓郁嘅鸡汤味 加埋胶胶地嘅口感饮完系会觉得唇边黏黏地我同朋友 夸张到第一煲汤用嚟饮第二煲汤先用嚟打边炉野饮种类都多 平时打边炉嘅配料都齐晒今次点左3种丸 都好有惊喜唔系街市质素爆炸姜汁皮蛋贡丸 一咬落去系会爆汁 入面嘅馅料有少少饮姜醋果阵味 少少甜甜地 非常特别又好好味牛骨汁浓汤牛丸同平时出面食嘅唔同呢只牛丸牛味超浓 佢唔会一咬就爆汤但就会边𡁻边好juicy咁年糕夹心鱼丸年糕软绵绵 索左少少汤汁鱼丸又好香鱼肉味水鱿爽口嘅 厚薄适中有齐鱿鱼筒/鱿鱼须/鱿鱼旗最後食埋个出前一丁底下有埋汤粉同麻油不过个
花胶鸡锅几年前兴起 开到成行成市

真系要食多几转
食多啲花胶养颜补身

2021-05-08
2021-08-19 11 浏览
装修有啲怀旧感觉~而且晚巿都好多人。我见人手有啲不足~招呼唔切食物方面都系新鲜同好食嘅~系属於可以有下次系列嚟嘅尤其个花胶鸡汤~第二日都仲挂住,真系估唔到个汤底有啲惊喜

食物方面都系新鲜同好食嘅~系属於可以有下次系列嚟嘅

尤其个花胶鸡汤~第二日都仲挂住,真系估唔到个汤底有啲惊喜
2021-06-24 60 浏览
朋友介绍左间怀旧装修的打边炉试下,但因为今晚要上堂的关系,所以早食晚餐,变了我们是第一个客人😅。入到店,的确有怀旧feeling,墙身有啲是贴上怀旧电影的Poster。首先点个汤底先,店员推介浓厚原只鸡煲花胶汤底,咁推介就试下,汤底来了,个煲都系怀旧款式的😆,而且闻到好浓的鸡汤味,而且花胶都几多下,好似几抵食咁。之後点了沙巴龙趸鱼片,鱼片都是厚切,食落好有口感👍🏻。之後再点了鲜带子饺,都几好食,但唔系好觉有带子😅,这个晚餐都不错,而且见到出面有个海鲜bar有好多海鲜都好新鲜,下次再来时要多啲人先得,如果唔系只食个煲都已经饱了,食唔到其他野。
2021-06-22 48 浏览
心血来潮,想和朋友打边炉。“鲜入”到来,已经被餐厅环境吸引!装修似足大排档,非常有风味!感觉怀旧得黎,大热天时又唔使惊无冷气 ☺️☺️☺️☺️约数个朋友叹返个边炉啦!餐厅的座位很宽敞,坐得很舒适。 坐下来,叫左汤底先讲,今次嗌左 “浓厚原只鸡煲花胶汤”,果然好浓郁啊!汤底好足料,一滚起即刻忍唔住饮啖汤,好劲胶质,开心!仲有啲浆口添,食埋个花胶够哂滋补!绝对满足到我 喜出望外!汤底鸡肉嘅份量都好多,两个人叫左半只,食极都仲有好多件 (心心眼) 好够味而且鸡唔老好滑。 跟住就梗系 “围煮”主角--火锅料!“鲜味炸鱼皮”,太好味了 ,打亲边炉都必食。哗!索哂个花胶汤,份外惹味。无得弹 来到必食推介,就系要赞下“带子水饺” !调味刚好,食落口唔会太咸,唔驶狂饮水,仲有仲有真系有原粒带子喺入面架,值得一试再试!(心心眼) “脆鲩鱼骨腩” 直头无得弹啦,食落就知好新鲜,非常爽口弹牙!回味无穷 “蟹子虾滑”味道几好👍🏻馅料超多,一咬落去,啖啖虾肉好味,非常饱满。鲜味爆晒出嚟!!

心血来潮,想和朋友打边炉。

跟住就梗系 “围煮”主角--火锅料!

2021-06-21 42 浏览
好耐冇打边炉啦!始终而家都夏日炎炎💦💦要打边炉真系未必有咁好既胃口!不过今日黎到呢间边炉!第一样野已经加左好多分!就系佢环境好乾净☺️仲要冷气好够!岩哂打边炉🙈🙈先讲翻食物方面!呢间边炉系单点形式!所以食物质素一定有翻咁上下既水平😘😘首先!我order左一个安格斯牛肉拼一口牛柳粒!果然系安格斯牛肉!厚切得黎!牛味非常香浓👅👅入口即化!吾会有渣!最正系果阵牛味!完全称得上系齿颊留香😋另外一样!我就叫左邪恶既始祖!牛胸油😈😈完完全全系omg黎形容!好似食紧牛油咁!香甜到呢🤤🤤🤤鹅🦢胶呢!完全冇腥味!证明处理得十分乾净!入口爽脆🤑证明一定吾系雪藏货🥱够哂新鲜😋鲜鱼片!够哂鱼味!肉质鲜甜嫩口😎中意食鱼既人必点👀👀最後!一定要讲既系佢个鲜鸡汤!煲到金黄色👅👅好似饮紧牛油咁🙈🙈汤味层次丰富☺️香!甜!鲜得黎!又吾觉得肥腻🎉渌埋啲牛落去绝对称得上为绝配😋😋

渌埋啲牛落去绝对称得上为绝配😋😋
2021-06-15
2021-06-13 44 浏览
呢间火锅店都颇有名气,之前杂志都有介绍过,佢最特色嘅系佢嘅装修,成间餐厅装修到好似以前旧式嘅街市咁,仲要有新鲜海鲜档,俾你自己亲自去拣,肉都系新鲜切嘅,地道香港打边炉食物选择方面,都几多选择,有埋新鲜海鲜同埋首设本地牛肉选择叫完嘢食之後,职员即刻上咗个调味架我哋嗌左花胶鸡汤底,汤底嘅用了10分有诚意,有十几块花胶同埋大约半只鸡左右嘅份量,鸡汤非常之浓郁,亦都好有胶质,饮完系将住咗成个口嘅食完汤料同埋饮完汤之後,就可以叫职员帮手茄汤开始打边炉配料方面,我哋叫咗脆鱼鲩片、皮蛋咸牛丸,韭菜饺同埋油麦菜所有配料都新鲜好味,配埋个汤底一流唯一要改善嘅可能系环境卫生,因为地下有啲牌黐立立

食物选择方面,都几多选择,有埋新鲜海鲜同埋首设本地牛肉选择

叫完嘢食之後,职员即刻上咗个调味架

食完汤料同埋饮完汤之後,就可以叫职员帮手茄汤开始打边炉

配料方面,我哋叫咗脆鱼鲩片、皮蛋咸牛丸,韭菜饺同埋油麦菜

所有配料都新鲜好味,配埋个汤底一流

唯一要改善嘅可能系环境卫生,因为地下有啲牌黐立立
2021-06-12 39 浏览
放假梗系要食餐好嘅,今日嚟到打边炉😙一入到去见到以怀旧街市为主题嘅装修,又几特别😆会见到师傅即场手切牛肉,亦有新鲜海鲜~餐厅全部食物都系单点散嗌嘅,汤底我哋就拣咗花胶鸡汤,够晒滋补又浓郁🥸跟住食肉兽打边炉当然要嗌份牛😛就拣咗安格斯牛肉~份量都几多吓👍🏻牛肉偏厚身,色泽都几靓~而最值得推介就系呢度嘅芝士流心牛丸😳芝心丸就食得多,但牛丸呢个组合我哋都系第一次见~内馅芝士多到可以拉丝😍😍最後叫咗炸鱼皮同油麦菜,鱼皮系原包拎上嚟~两者吸收花胶鸡汤嘅精华都够晒正🤩饮品方面有汽水同酒拣~咁当然要啤啤佢先尽兴🥳🥳整体嚟讲,呢度几好坐,食物质素唔错又够大份,推介大家同朋友嚟试吓😋

2021-06-12
2021-06-12 19 浏览
周未同朋友行旺角shopping, 行左半日,好肚饿,於是上openrice 搵下旺角有咩餐厅系未食过既,搵搵下见到依间店名叫鲜入围煮既火锅店,因为店名几有创意,於是就拣左依间野去试下.店内装修几有特色,而且风格独特,三五知己聚埋一起烚下烚下都不错.因於下午时间,我地唔想食得咁重口味,於是乎就叫左个番茄薯仔汤底,清清地,不过味道就淡左啲,冇想像中番茄个种酸酸地既味道.由於我地得两个人食,所以食物就叫得比较少,都系一啲平时打边炉必有既野,包括猪肉眼根,韭菜饺,炙烧芝心丸,牛骨汁浓汤牛丸,羊肉片,日本蟹柳棒,出前一丁公仔面.整体黎讲,餐厅食物质素不错,价钱亦尚算合理,两个人消费太约$500左右,值得推荐!

2021-06-10 26 浏览
同事就快转工,所以决定食餐饭farewell下佢,本身谂住食烧烤 但又时间太短,又 谂住食book任食打边炉又book唔到,见到鲜入围煮又多人食又有75拆就决定try try。 因为有book位可以立即入座,环境正常但地板痴粒粒,叫左沙爹+蕃茄汤  , 食物系安格斯牛肉+牛胸油+ 猪肉片+羊肉片+冰豆腐+响玲+水油+牛柏叶+云吞+水饺+牛丸+油麦菜+妊娃菜 沙爹+蕃茄汤   , 一般 无特别味道 应该加钱试好D嘅汤安格斯牛肉+牛胸油 , 两样都几好 百几蚊 份量都够,几好食 有厚度又有肉味 ,不过牛胸油平50蚊 可以叫多转猪肉片 ,一般 无特别味道羊肉片, 几好食 又无咩苏味 ,唔食羊的朋友都可以接受  $78都可以一战冰豆腐,一般 无特别味道 ,其他打边炉店好食D 牛柏叶 /响玲/云吞/水饺,  一般 无特别味道牛丸 , 好食有之士 ,我叫左两转 油麦菜+妊娃菜 , 一般 无特别味道 , 32蚊份量太小 有75拆 , 最後1200 四人 , 1人300蚊 又叫左几支啤酒饮 , 价钱几合理 .
因为有book位可以立即入座,环境正常但地板痴粒粒,
油麦菜+妊娃菜
沙爹+蕃茄汤   , 一般 无特别味道 应该加钱试好D嘅汤
猪肉片 ,一般 无特别味道
冰豆腐,一般 无特别味道 ,其他打边炉店好食D
牛柏叶 /响玲/云吞/水饺,  一般 无特别味道
牛丸 , 好食有之士 ,我叫左两转
油麦菜+妊娃菜 , 一般 无特别味道 , 32蚊份量太小

2021-06-10
  • 安格斯牛肉+牛胸油
2021-06-07 24 浏览
打边炉系一年四季都会有冲动想食既东西。今日黎到旺角登打士街呢间鲜入围煮,餐厅用左大排档既装修,好似将大排档搬上大厦里面,环境比传统大排档舒适又不失传统风味,餐厅里面仲有个海鲜区,可以自己去拣海鲜汤底系打边炉既精髓,今日唔想食辣, 就点左呢个花胶鸡汤(半份),打边炉前先饮一口汤,鲜甜浓厚,而且好足料,口腔黏黏地,感觉充满胶质,花胶都好多,鸡件都入哂鸡汤既味道,本身鸡既肉质都几嫩滑,不错芝士流心牛丸丸入面系流心既芝士,重点系呢款牛丸牛味好浓郁,爱牛既朋友必试。脆肉鲩鱼片鲩鱼片晶凝通透,新鲜爽口又唔多骨,而且都几厚切,抵食。蟹籽墨鱼滑份量都几多,墨鱼滑入面有好多墨鱼粒粒,好爽口,口感多了一层层次👍🏻

芝士流心牛丸

脆肉鲩鱼片

鲩鱼片晶凝通透,新鲜爽口又唔多骨,
而且都几厚切,抵食。
蟹籽墨鱼滑

2021-06-06 31 浏览
疫情以黎, 真系好耐冇出外打过边炉啦。 人少唔好打, 太多人既地方又唔方便去。 好彩而家稳定好多, 都可以放心外出食饭。 所以就决定去打边炉大食一餐。鲜入围煮,之前都听好多人推介过, 都未有机会去, 今次终於有机会。 一黎到, 见到布置到好有香港特式,好似系街市入面打边炉咁, 但又好乾净, 感觉好得意。一黎到, 店员就介绍我地要试下花胶鸡煲, 所以边叫左。真系好足料,入面真系好多鸡同花胶。 好香浓既味道。 而且鸡都好嫩滑, 同埋真系好大件,感觉比食鸡煲仲多, 但都系叫细煲jar. 食完花胶鸡煲,先再加汤开始打边炉。 但个汤真系超正, 会忍唔住一定饮晒。再叫左安格斯牛, 脆肉鲩鱼, 手打墨鱼滑, 响铃,豆腐, 蟹柳, 油麦菜。 哗,真系饿左好耐边炉咁。锅料睇落好新鲜, 食落都好正。 特别系安格斯牛够嫩滑, 唔会缩细硬, 好有牛味。 脆鱼鲩好爽口, 大件肉好好食。 其他都好新鲜, 又乾净。 真系值得食。
一黎到, 店员就介绍我地要试下花胶鸡煲, 所以边叫左。

2021-06-06
  • 手切安格斯牛肉