6天前
今朝一早去咗朋友住係何文田區既會所打咗兩個鐘頭網球,今日天氣炎熱打完波成個人散晒,真係要經常走動先可以保持心肺功能。本身同朋友打完波食飯,點知佢有緊要事做最後唯有食自己,因為唔太肚餓,所以去左土瓜灣區黎個深度遊。由於啟德體育園區落成從而帶動到呢區發展,加上土瓜灣交通配套及食肆都一應俱全,所以好多野都好完善。經過馬頭圍道見到間手搖店,因為口渴而買杯野飲。喺等緊過程中發現旁邊有間小店不停有人幫襯,門面雖平凡但原來係連續四年米芝蓮推介,對我嚟講都係個大發現。既然買左手搖又唔想食咁多嘢,咁不如試下米芝蓮推介啦。見佢餐牌都好多選擇,不過觀察到好多人買既野,最後揀左五款:招牌白魚蛋、椒鹽炸燒賣、鬼馬豬柳 / 墨魚條、咖央西多士、香茅豬扒撈麵。等候途中老闆同職員都好快手處理食品,而且老闆態度好好又有禮,都建議我有咩好食。等咗大約十分鐘所有食物都已經上枱啦~~~ 由於今日無揸車咁就食埋先起行。第一時間試咗佢個招牌白魚蛋,因為即叫即炸所以入口非常熱,而且白魚蛋彈牙又爽口,再配合泰式辣醬好惹味,值得推介! 到試佢個鬼馬豬柳同墨魚條,豬柳條肉質鮮嫩多汁好有口感,而墨魚條每一口都有豐富墨魚肉,肉質彈牙爽口,如
招牌白魚蛋
椒鹽炸燒賣
咖央西多士
咖央西多士
香茅豬扒撈麵
香茅豬扒撈麵
估唔到土瓜灣都會搵到一間隱世米芝蓮推介嘅小店,果然深藏不露質素高,左一間手搖、右一間小食,