2017-10-15 343 浏览
同朋友晚上7時來到 鋪頭坐滿人 要坐鋪外位 選了款店主推介鍚紙貝粉絲 加左個茶樹菇粉絲係比舊鍚紙包住 打開鍚紙就見到D貝殼浮左上黎粉絲吸哂D湯汁 超好味  湯底味又夠濃 聽店主講個湯係無用味精 所以食完都唔覺口喝下次再同朋友過黎食
粉絲係比舊鍚紙包住 打開鍚紙就見到D貝殼浮左上黎
下次再同朋友過黎食
2017-10-14
2017-10-12 1162 浏览
紅磡一向多好野食,朋友見到開左新店鮮蒲,主打係全港首間正宗錫紙背殼粉同津市牛肉粉,咁就同朋友一於試下先。一入去餐廳已經充滿住好香的麻辣味?!睇來有D料到~! 餐廳坐位唔多,不過新裝修真係坐得舒適D,適合三五知己來開餐。手拍青瓜 - 第一道菜總係食食下先記得影相,其實分量都唔少,青瓜爽脆可口,係完美的開胃菜。脆口蓮藕 - 蓮藕都係夠爽脆,蓮藕本身的清甜的加上麻辣的爽快口感,真係令人欲罷不能。招牌醉雞翼 - 醉雞翼酒味清香而不膩,加上雞翼好貼心地剪開左得返一條骨方便入口,值得一試。惹味豬肚 - 麻辣味真係好惹味,而且豬肚夠爽口,基本上涼拌小食都好出色。津市牛肉粉(河源米粉) - 好少地方有河源米粉,所以叫左來試下。河源米粉都好索湯,索得來又唔發漲,keep 到個彈性(雖然個賣相好似好淋咁><)。牛肉好入味,不過湯底係原味真係清左D,下次可以挑戰辣D的。錫紙貝殼粉絲 (清香辣) - 最初一開只係見到粉絲,仲以為老闆係咪唔記得落足料。點知原來老闆話將貝殼放底係因為想將鮮味更融入湯中,而個湯底真係好鮮甜,其實我好少出街食粉麵係會飲埋D湯,但D個湯真係難以抵抗地飲晒的 (仲要係飲完
手拍青瓜
脆口蓮藕
招牌醉雞翼
惹味豬肚
津市牛肉粉(河源米粉)

錫紙貝殼粉絲 (清香辣)
錫紙貝殼粉絲 (清香辣) - 最初一開只係見到粉絲,仲以為老闆係咪唔記得落足料。點知原來老闆話將貝殼放底係因為想將鮮味更融入湯中,而個湯底真係好鮮甜,其實我好少出街食粉麵係會飲埋D湯,但D個湯真係難以抵抗地飲晒的 (仲要係飲完唔會話口渴)。粉絲完全吸收晒湯的精華,入口啖啖鮮味,不得不成為錫紙貝殼粉絲的粉絲。
至於沙白亦好新鮮,仲要都唔算細隻,不過加配其他小食會更開心。
錫紙貝殼粉絲 + 墨汁花枝丸
加左墨汁花枝丸,比想像中彈牙好味~
最初諗住大食如我應該加埋配菜同小食都未必夠飽,但原來個粉絲分量都唔小。而且小食真係抵食又好食,所以都係個句,記得加埋配菜同小食。
值得一提係綠茶係用左無糖日式煎茶,出面比較少見,可以一試。
整體而言,食物款式唔算多,但制作用心,味道一流,咁既價錢實在係性價比超高。值得再約朋友來食啊!!!

2017-10-11
手拍青瓜
脆口蓮藕
招牌醉雞翼
惹味豬肚
津市牛肉粉(河源米粉)
錫紙貝殼粉絲 + 墨汁花枝丸
2017-10-10 359 浏览
黎到崇志街呢到搵食⋯咁啱撞正呢間鋪頭新開張,當然唔可以錯過啦,等我入嚟試吓先!呢度主打全港首創錫紙貝殼粉絲(特製奇香湯底)$52 ,另外可選擇 麻辣 (微辣/小辣/中辣/大辣)+$1 或 清香辣 +$2 或 原味。轉 沙河粉 +$1 /河源米粉。我㨂左呢個原味錫紙貝殼𨍭沙河粉。Wa~~~ 一黎到賣相已經好特別啦,用錫紙封住。打開⋯⋯yum~~~震震新鮮沙白海鮮味飄出,流曬口水,湯底好清好有沙白既海鮮味,食完都冇口渴,完全冇味精,值得一讚。佢地仲有幾款滋味涼拌小食好吸引!下次要再黎試埋津市牛肉粉先~~~

我㨂左呢個原味錫紙貝殼𨍭沙河粉。

佢地仲有幾款滋味涼拌小食好吸引!
下次要再黎試埋津市牛肉粉先~~~

• 錫紙貝殼粉絲