2022-08-25 107 浏览
今日來到人氣甜品店「鮮芋仙」食甜品,「鮮芋仙」越開越多分店,平日時間都經常有人等位,證明香港人真的很喜歡食。餐牌上的食物主要是芋圓、粥、豆腐花和各款飲品,真是樣樣都想試。「布丁Q麻糬牛奶冰」$58這款是必食之選,有很多款Q麻糬,煙煙靭靭的,咬落有不同的味道,頂面上的雪糕很好味,底下是牛奶冰,冰加麻糬一齊食,又涼快,又消暑。值得一讚是外賣的匙羹是偏頭的,方便客人刮起沙冰,真細心。牛奶冰頗大碗,兩個人share 食就剛剛好。
「布丁Q麻糬牛奶冰」$58

值得一讚是外賣的匙羹是偏頭的,方便客人刮起沙冰,真細心。
牛奶冰頗大碗,兩個人share 食就剛剛好。

2022-08-23 64 浏览
香港人一向都好喜歡台灣食物😊😊😊疫情難去旅行嘅呢幾年, 我在香港也買多左珍珠奶茶或者仙草芋圓呢類台灣食物😊😊😊今日去到觀塘APM,買鮮芋鮮返屋企食😊 幫襯嘅人都有唔少,堂食及外賣都要有心理準備要等一陣 冰凍的糖水甜品係暑假嘅恩物😊 餐牌裏面嘅選擇都好多,有甜品及飲品我點咗一碗仙草6號,😊主要配料有:粉粿,珍珠另外都加咗配料:冬瓜凍冬瓜凍及仙草也好滑😊口感不錯😊芋圓好有咬口,粉粿平時比較少食,煙煙韌韌唔錯😊仙草及芋圓嘅甜品除咗本身餡料嘅口感同埋味道,配搭嘅糖水底都好重要😊如果熱食嘅時候,配搭紅豆湯就好正。凍食的話,配搭冬瓜糖水我有清甜、透心涼嘅感覺。如果下次再幫襯,還是坐低慢慢堂食比較好😊

香港人一向都好喜歡台灣食物😊😊😊

今日去到觀塘APM,買鮮芋鮮返屋企食😊
幫襯嘅人都有唔少,堂食及外賣都要有心理準備要等一陣

冰凍的糖水甜品係暑假嘅恩物😊
餐牌裏面嘅選擇都好多,有甜品及飲品

我點咗一碗仙草6號,😊
主要配料有:粉粿,珍珠

另外都加咗配料:冬瓜凍

冬瓜凍及仙草也好滑😊口感不錯😊

芋圓好有咬口,粉粿平時比較少食,煙煙韌韌唔錯😊
如果下次再幫襯,還是坐低慢慢堂食比較好😊
2022-08-23 62 浏览
20/8 周末我同個朋友去揾甜品食,發現觀塘apm新開既哩間鮮芋仙,岩晒鐘意食芋丸既我,但拎飛之後排咗差唔多成45分鐘先入到去,入面點餐既模式好似快餐店咁,先係出面落order俾錢,然後自己去拎野食。我地叫既甜品八寶有蕃薯、啫喱、薏米同埋唔同既豆類,中間有凍冰冰既奶味刨冰同埋電糕球,我地再另加咗芋丸同埋綠茶布丁,原來芋丸有分大粒或細粒,我地今次就揀咗細粒,味道都幾好味,食完個人都凍冰冰🥶 價錢就中高了,不過係apm大商場算係咁,下次想揀返大粒既芋丸🍡
2022-08-20
下午茶
2022-08-23 51 浏览
鮮芋仙係非常之人氣嘅連鎖芋圓店,原來佢於全球有約800間分店,台灣甜品受歡迎程度真係相當犀利!雖然有好多連鎖分店,但芋圓嘅質素都唔差開咗一段時間,但同樣吸引好多人排隊嚟食。這一天是平日晏晝五點幾,但係已經要等位粥。所以我哋決定外賣返家食鮮芋仙嘅芋圓系列有好多嘅選擇我哋點咗芋圓4號,料包括芋頭、紅豆、珍珠芋頭好林好大舊,紅豆大粒起沙,珍珠煙煙韌韌有咬口,感覺唔錯。招牌嘅手工芋圓好令我滿意!平時通常食開熱嘅,但呢個夏天實在太熱,我哋今日嗌咗凍。凍芋圓咬得突別起勁,味道帶有淡淡芋香,感覺唔錯!我哋另外都加咗綠豆同埋薏米做配料配料多左口感都豐富咗職員把配料另上,我地可以自己配搭食得方便啲😊開心飽滿的甜品!

雖然有好多連鎖分店,但芋圓嘅質素都唔差

鮮芋仙嘅芋圓系列有好多嘅選擇

我哋點咗芋圓4號,料包括芋頭、紅豆、珍珠

招牌嘅手工芋圓好令我滿意!
平時通常食開熱嘅,但呢個夏天實在太熱,我哋今日嗌咗凍。
凍芋圓咬得突別起勁,味道帶有淡淡芋香,感覺唔錯!
我哋另外都加咗綠豆同埋薏米做配料
配料多左口感都豐富咗
職員把配料另上,我地可以自己配搭食得方便啲😊
開心飽滿的甜品
2022-08-13 198 浏览
又黎apm 呢便做exercise ,上完好辛苦嘅一堂後,咁岩見到水牌,就俾鮮芋仙吸引到我🤣下午5點幾,決定買外賣返屋企食💕,但行到去估唔到今早竟然有咁多人已經坐低食緊甜品,而且門口都有好多人。不過製作都算好快,我等咗幾分鐘已經有得拎👍。我叫左個招牌豆花(冷),豆漿底,再加一份芋薯圓。份招牌豆花入面有芋頭,珍珠,芋圓,豆腐花,仲有豆漿做底。芋頭有2大舊,鍾意芋頭嘅人就岩哂了。芋圓煙韌,芋薯圖有五粒,更加好食,食得岀有地瓜味架,好夠煙韌,值得一讚👍強烈推介啊!!!!!豆腐花有好濃豆香,豆漿又夠多,甜度適中,呢份甜品份量非常之足,令我非常滿足!

2022-08-12 105 浏览
鮮芋仙💖✨中意嘅大食鬼鬼快d save低啦✨💖🔸🔸🔸🔸🔸🔸夏日炎炎正好眠?🔥🥵我會話:夏日炎炎正好「綿」🍧咁熱嘅天氣,點少得綿綿冰呀😻即刻諗起鮮芋仙嘅牛奶冰,咁多分店總有一間系你左近🤤(不過系要等耐d姐😭)最近新出盛夏芒果系列,依幾日終於忍唔到口去左試下啦🥭門市規定每個人要至少叫一個,不過加多一個配料都計算在內,我地個時都就黎食晚飯,所以就叫左個超大型超級芒果冰加大大粒芋圓啦😻💖🔸🔸🔸🔸🔸🔸1️⃣ 超級芒果冰 ($75)🔸本身以為「芒果冰」,系成個冰都係芒果味,但原來都系用緊我最鍾意食嘅牛奶冰😻🔸甜甜嘅芒果醬淋滿成個牛奶冰🥛🔸周邊有好多好多新鮮芒果肉,滿滿一整碟🥭芒果比我想像中甜好多!🥰🔸仲有一球雲呢拿味雪糕🍧🔸幾樣元素一啖一齊食落口真係好夾好好味😭💖🔸冰冰涼涼好適合依家咁熱嘅天氣,非常消暑🧊🔸份量就唔洗講啦🤣大到好似座雪山咁🏔️最適合2-3個人一齊開心share👯‍♀️🔸賣相吸引,打卡一流✨😻🔸不過如果再多d唔同配料,例如芋圓同麻糬就更好🤣喜愛指數:👻👻👻👻2️⃣ 大芋圓 (+$8)🔸於是我地就加購左一份大芋圓🔸依然係記憶中一樣咁Q彈Q彈,煙煙靭靭😻🔸不過份量略為偏少,只系得8粒🥺搞到我每啖都唔
鮮芋仙
💖✨中意嘅大食鬼鬼快d save低啦✨💖
🔸🔸🔸🔸🔸🔸
1️⃣ 超級芒果冰 ($75)
🔸甜甜嘅芒果醬淋滿成個牛奶冰🥛
🔸仲有一球雲呢拿味雪糕🍧
🔸幾樣元素一啖一齊食落口真係好夾好好味😭💖
🔸冰冰涼涼好適合依家咁熱嘅天氣,非常消暑🧊
🔸賣相吸引,打卡一流✨😻
🔸不過如果再多d唔同配料,例如芋圓同麻糬就更好🤣
喜愛指數:👻👻👻👻

2️⃣ 大芋圓 (+$8)
🔸於是我地就加購左一份大芋圓
🔸依然係記憶中一樣咁Q彈Q彈,煙煙靭靭😻
🔸不過份量略為偏少,只系得8粒🥺搞到我每啖都唔捨得食芋圓🙈
仲要多d like👍🏻同comment💌我地😻💖💖
話比我地知你地最中意食咩🥰✨✨
  • 超級芒果冰
2022-08-12 96 浏览
今日試吓呢間喺APM嘅台灣芋圓糖水舖。啱啱食完飯,所以唔打算堂食,打包外賣拎返屋企食。點完餐後,等螢幕叫你嘅外賣號碼,之後要行入去舖頭入面嘅廚房櫃檯去拎你嘅外賣。今次我點咗芋圓4號餐。有蕃薯同芋頭芋圓,紅豆,芋頭,同珍珠。凍嘅話就會係冰,但係我今次點左熱嘅,就係紅豆湯。另外我仲另加錢試埋仙草凍同冬瓜凍。有好多粒蕃薯同芋頭芋圓,食落去好軟糯,好煙韌,又有淡淡的芋頭同蕃薯味。珍珠都好好味,紅豆湯唔係太甜。我平時食芋圓時好少會點芋頭肉,但呢間甜品舖嘅芋頭肉出奇地好味,有兩大舊,又夠甜夠粉。最後我將所有材料倒埋一齊,竟然係好似成碗米線咁大碗,有好多料,紅豆湯又係好大碗。真係可以兩三個人一齊分享。好抵食。
今日試吓呢間喺APM嘅台灣芋圓糖水舖。

2022-08-12
2022-08-07 364 浏览
銅鑼灣/ 尖沙咀既鮮芋仙長期都排長龍 好彩佢不斷開新店 終於係apm 開左 6 7 點咁岩冇咩人排隊就快閃買個外賣先 熱辣辣最降溫就係食冰 叫左仙草沙冰 4 號 有芋頭 紅豆 同珍珠 黎到鮮芋仙冇可能吾食芋圓吧 所以我都加左一份 一打開勁大碗呀 份量好足料 味道方面 佢既芋頭食落都幾粉口 吾係實的的個種 珍珠都好煙韌紅豆算係成碗冰入面最甜仙草正常 吾會甜 但其實加埋冰一齊食岩岩好吾會過甜芋圓真係好煙韌 成粒好軟 中間吾會硬一個女仔食晒一碗當晚餐飽晒
銅鑼灣/ 尖沙咀既鮮芋仙長期都排長龍

芋圓真係好煙韌
成粒好軟 中間吾會硬

一個女仔食晒一碗當晚餐飽晒
  • 仙草沙冰4號
鮮芋仙全新夏日芒果系列😎☀️🌻 鮮芋仙之前推出左全新夏日芒果系列,一直都未有機會去試,前幾日去到既時候已經暫停左堂食🥹,所以買左杯野飲,overall黎講都唔錯,外賣唔洗排隊可以一試!🧡 芒果紫米椰奶西米露 $38飲品非常大杯,外賣可以一路行一路飲幾方便👍🏻😙西米份量多,而且唔會話煮到過曬火,紫米同西米露味道都好夾,芒果非常香甜但份量真係太少,平均飲10啖先有一粒芒果🥹,仲會kick住係飲筒度飲唔到🥲,建議可以切返細粒少少🫠呢款無冰同甜量固定,但加左芒果都幾fresh,中和返椰奶既膩,飲落都唔會話太甜,啱曬夏天飲🥰😋味道:8/10性價比:8/10📍鮮芋仙各區都有,當日去既係觀塘店➡️觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)C層C-41號舖📌人均消費: below $50#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #美食 #pasta #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hkfood #hkfoodlover #hkfoodpic#hkfoodblog #打卡餐廳 #c
鮮芋仙全新夏日芒果系列😎☀️🌻

🧡 芒果紫米椰奶西米露 $38

飲品非常大杯,外賣可以一路行一路飲幾方便👍🏻😙

味道:8/10
性價比:8/10

📍鮮芋仙
各區都有,當日去既係觀塘店➡️
觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)C層C-41號舖

📌人均消費: below $50

#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #美食 #pasta #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hkfood #hkfoodlover #hkfoodpic#hkfoodblog #打卡餐廳 #cafe #港式美食 #芋圓 #鮮芋鮮 #芒果 #西米露 #芒果西米露 #紫米露 #紫米西米露 #台式茶飲 #糖水 #港式糖水
2022-08-01 151 浏览
呢排天氣熱到出哂汗,成日都想食冰涼甜品解暑。 而鮮芋仙開喺apm 對每個觀塘人都係一個好消息, 亦因為地方便利而成日都大排長龍。 今次諗住叫外賣番去食, 估唔到外賣都好快喎, 等10 分鐘就有。 入面格局光猛闊落, 入去拎外賣都有位置。 叫左個冰小芋圓奶綠, 首先原來杯野咁大杯 小芋圓有三款芋圓, 煙靭度十足, 奶味比茶味重但同芋圓好搭另外買左芋圓4 號夜晚食, 不過唔小心擺左入冰格 , 要攤凍好耐先變番下次唔敢擺入去冰底用黑糖汁配, 令到冰底加埋芋泥一齊食, 降哂暑, 芋圓夠煙靭, 加埋紅豆更加有層次有機會下次要堂食添!

入面格局光猛闊落, 入去拎外賣都有位置。

叫左個冰小芋圓奶綠, 首先原來杯野咁大杯
小芋圓有三款芋圓, 煙靭度十足, 奶味比茶味重但同芋圓好搭

下次唔敢擺入去

有機會下次要堂食添!
2022-07-25
10 分钟 (外卖自取)
2022-07-25 160 浏览
Meet Fresh ———APMShop C41 , Concourse Level APM,Millennium City 5, 418 Kwan Tong Road, Kwun Tong————————————————————觀塘地鐵站一出就係長方形裏面 空間唔大 主要做外賣平時食芋圓珍珠紅豆紫米都係坐低用碗食香港人最緊要係方便 一路行一路食到最好今次飲呢個係飲品系列不過可以滿足到你成個package芋圓珍珠紅豆紫米加鮮奶 分量夠晒多 絕對唔輕手飲完已經等於食咗個飯感覺幾好😎紫薯紫米珍珠Sweet Potato 🍠 Purple Rice抹茶布甸Matcha Pudding
Meet Fresh ———APM

Sweet Potato 🍠 Purple Rice

抹茶布甸
Matcha Pudding
2022-07-23 158 浏览
☀️天時暑熱食下冰凍嘅甜品是常識吧🥰下午茶時間經過, 見到門口冇人排隊, 就決定入去小休歇一歇😍💥檯面上有註明用餐時段45分鐘是變相提醒顧客們不要佔用太長的時間吧!😉]]]芋圓口感Q彈, 紅豆夠淋身亦唔會太甜😋麻薯珍珠奶茶布丁麻薯口感煙韌😋整體覺感覺唔錯價錢合理, 回頭率高!
☀️天時暑熱食下冰凍嘅甜品是常識吧🥰

💥檯面上有註明用餐時段45分鐘
是變相提醒顧客們不要佔用太長的時間吧!😉

]]
]
芋圓口感Q彈, 紅豆夠淋身亦唔會太甜😋
麻薯珍珠奶茶布丁
麻薯口感煙韌😋
整體覺感覺唔錯
價錢合理, 回頭率高!
2022-07-22 101 浏览
[🍮布丁Q麻薯牛奶冰] 💰58每次同frd出街都會以甜品完結一日,鮮芋仙會係我地嘅首選。平時食開芋圓Q麻薯牛奶冰,今次選擇試下新野😍同frd share 人均💰29,超級抵食👍👍🪧最頂層嘅雪糕球係牛奶味,雪糕球嘅口感好順滑,唔會因為雪過嘅原因而有碎冰。🪧配料仲有麻薯,蜂蜜凍,細芋圓,布丁。最鍾意佢嘅麻薯,咬落去好QQ,好有韌性。布丁相對於唔係太出色,不過都算滑。唔係太飽嘅朋友仔可以選擇布丁Q麻薯牛奶冰!🪧美中不足嘅地方係冰底嘅黑糖牛奶實在太少了,次次食到底啲冰已經無曬味了。
[🍮布丁Q麻薯牛奶冰] 💰58

每次同frd出街都會以甜品完結一日,鮮芋仙會係我地嘅首選。

布丁Q麻薯牛奶冰
2022-07-21
布丁Q麻薯牛奶冰
2022-07-15 158 浏览
Today, I go to Kwun Tong shopping. Therefore, I can buy some dessert for tea. I order Sesame Rice Balls Red Bean Soup and add Taro Balls, Sweet Potato Taro Balls. The first time I visit this dessert restaurant where I was in Taiwan. I like all the mochi texture desserts. With the sesame rice balls, taro balls, and potato taro balls, I feel satisfied with the texture in a bowl of dessert. I will order again next time.
2022-06-30
2022-07-12 144 浏览
天氣咁熱想食番d涼既野去消暑,即刻諗起仙草,諗起仙草就諗起鮮芋仙,觀塘間鮮芋仙喺APM,好方便,估唔到五、六點嘅時候見到門口大排長龍等外賣,而堂食都好full,果然大家都真係好熱既時候,要食下甜品消下暑。去親鮮芋仙都係食佢嘅招牌仙草冰沙,入面有芋圓、仙草凍、仙草冰沙,仲要必定加配埋小杯奶油。佢嘅芋圓係比較煙靭,而且真係有芋頭味道。仙草冰沙係仙草水整成,就算溶左都唔會好淡,之前行過都唔使排咁耐隊,但係今次就算排咗一陣都覺得值得,因為都真係幾好食,而且價錢都唔係話好貴。見到Menu唔係淨係有一碗碗嘅糖水,見到都有啲手搖飲品,大熱天時,飲番杯手搖飲品真係一個享受。下次有機會再試下,同埋都有得加配一啲小食。

2022-07-12
10 分钟 (外卖自取)