2013-02-17 1392 浏览
之前男友o既男同事A約埋前日(15-2-2013 Fri)收工後o黎佢極力推介o既呢間食晚飯,每位$250.00,男友問我有冇興趣join埋.啊,好啦.我o地呢晚一共14人,浩浩蕩蕩咁,o係8:45pm到達,而因為舖面冇咁多位,職員帶我o地穿過間舖上閣樓o既一間房坐低.由於A早已安排好食咩o野,所以我o地都只係等食,好彩佢女同事F多事問有咩o野食,A就叫職員拎張單畀我o地睇,咁我都可以影低佢,以免唔知同唔記得食咩o野.而多數份量都係2份.不過A都因為新年,另叫$168.00一升庄o既女士Choya梅酒高興吓,呢個酒精度數極低,簡直似飲梅味汽水,好攪笑.之後第一,兩樣食物到o黎.1.唔知幾錢o既炸雞軟骨好大碟,雞軟骨唔係太軟,係熱騰騰o既,而味道就淡淡的,冇乜味.2.$38.00o既燒魚乾唔知咩o野魚,口感只係好乾同幾硬,麻麻地.3.$68.00o既凍牛肉拼香芒蟹籽沙律香芒蟹籽沙律,芒果幾甜,但青瓜絲略嫌太生,硬o左啲同唔夠味.凍牛肉係他他牛肉,佢o既黑醋落得幾多,好夠味同好食.4.$128.00o既加拿大海膽刺身原板呢個跟埋幾片紫菜同壽司飯,海膽顏色好靚,我o地用紫菜同壽司飯包住食,可

.而多數份量都係2份.

之後第一,兩樣食物到o黎.
1.唔知幾錢o既炸雞軟骨

2.$38.00o既燒魚乾
唔知咩o野魚,口感只係好乾同幾硬,麻麻地.

3.$68.00o既凍牛肉拼香芒蟹籽沙律
凍牛肉係他他牛肉,佢o既黑醋落得幾多,好夠味同好食.

4.$128.00o既加拿大海膽刺身原板
呢個跟埋幾片紫菜同壽司飯,海膽顏色好靚,我o地用紫菜同壽司飯包住食,可惜我食唔到咩o野鮮味,只覺得佢係新鮮.
5.$78.00o既清酒煮花甲皇
預好o左一人食到一隻,真係好大隻,清酒味道濃,唔錯.

6.唔知幾錢o既燒鮑魚
一共有6隻,職員細心咁幫我o地一開四,人人有得食.
呢隻食唔到鮑魚味,不過口感夠彈牙,OK.

7-8.$138.00o既鹽燒油甘魚頭同$128.00o既燒季節魚
呢個係一個份量,但就兩樣拼埋一碟.季節魚唔知咩魚,因為冇講,兩種魚都夠味,唔知咩魚o既魚身都幾滑;油甘魚頭夠香.

9. $68.00o既精選雜錦天婦羅
天婦羅多有南瓜,蕃薯,蝦同唔知咩o野,因為我睇唔清楚同冇食另外o個啲.我只係食o左一件蕃薯天婦羅,o岩o岩炸起熱騰騰o既,男友食蝦天婦羅.

10. $65.00o既鐵板煎廣島蠔5隻
唔只5隻啦,應該係因事前人數未定好,到我o地o黎齊後,職員即加返,一人一隻.廣島蠔大大隻,肉質鮮美同唔鯹,都唔錯.

11. $588.00o既”竹”刺身盛6款
除o左我唔鍾意食o既吞拿魚刺身外,其他我都有食,刺身好新鮮,而當中最好食o既係大size牡丹蝦,好食到好似超大版甜蝦,好想食多隻.

而帶子刺身我都食o左好多,好似食極都食唔完,正.

12. $132.00o既鐵板肉眼扒240g
夠腍,不過我好似食唔到牛肉味.

13. $35.00o既鐵板炒美國露筍
份量唔多但粗壯同爽口.

14. $45.00o既野菜魚湯手打烏冬
魚湯清甜,烏冬彈牙,都唔錯.
15. 牡丹蝦蝦頭麵豉湯
我o地揀o左將上面刺身o既牡丹蝦蝦頭煲麵豉湯,令麵豉湯濃味提升,湯又係熱騰騰.

16. 黑芝麻雪糕
芝麻味極濃,好正.

價錢:
炸雞軟骨,跟埋加拿大海膽刺身紫菜同壽司飯,燒鮑魚, 應該計o係總數$708.00o既咩食品什項內.

以上加埋係$3,632.00,畀o左9折,而其實所謂o既9折係唔收加一服務費.不過最後埋單係$3,772.00,相差$140.00,我估係即告加返一人一隻o既鐵板煎廣島蠔+牡丹蝦蝦頭麵豉湯,而令到價錢變成呢個數o掛

環境:
冇乜開冷氣,有啲焗.

服務:
我o地坐定叫好晒o野後等食,點知等好耐至有第一,二樣o野到o黎,之後都好耐,A就同職員講快快上菜.原來職員話以為我o地想慢慢傾慢慢食,重問使唔使跟層次上?老闆KK就話唔使o架喇,我o地冇層次.哈哈!
最後我o地食呢餐飯由9:10pm食到10:15pm左右.
雖然擺低成壺茶同一jar冰水,但始終人多,茶係唔夠飲o既,佢o地亦冇自動自覺地拎過另一壺o黎.
好少收o野,只顧收一邊唔收一邊.
2013-02-15
$270.00 (晚餐)
  • 凍牛肉沙律
  • 牡丹蝦刺身
  • 黑芝麻雪糕
OK.
2012-12-17 1067 浏览
Weekday去完detour 被朋友帶黎食. 黎到大慨8點到, 得幾檯客. 裝修都幾放題feel. 魚生: 整體都好新鮮. 三文魚, 北寄貝同油甘魚最好. 帶子唔夠甜. 吞拿魚最差, 質感好淋但有筋.豬軟骨烏冬: OK. 配料都多. 豬軟骨偏肥但烏冬夠滑.燒左口魚壽司: 唔得. 燒左魚都太軟身. 飯壓得唔夠實. 飯味蓋過魚味. 加州卷: 唔係好得. 壓得唔夠實. 有舊散的.煎蠔: 有成6隻. 幾好味, 係油左d. 送的黑芝麻雪糕: 以送的雪糕黎講都算幾認真. 真材實料.服務都幾好. 可能係小店關係, 老闆十分友善. 總結: 朋友成日黎所以有折. 折左後尤其魚生幾抵食. 可惜唔係樣樣都好食, 所以未必會返黎.

豬軟骨烏冬: OK. 配料都多. 豬軟骨偏肥但烏冬夠滑.
加州卷: 唔係好得. 壓得唔夠實. 有舊散的.
煎蠔: 有成6隻. 幾好味, 係油左d.
送的黑芝麻雪糕: 以送的雪糕黎講都算幾認真. 真材實料.

服務都幾好. 可能係小店關係, 老闆十分友善.

2012-10-28 853 浏览
週末午餐好多時都會係呢度解決.週末灣仔的餐廳好少FULL哂偏偏鮪壽司成日都咁多人.如果遲少少黎都冇位.係度食飯會覺得物有所值,雖然唔係特別平,不過新鮮,份量同質素都有保證.因為時間尚早,可能岩岩開門,得我地一台.因為岩岩坐正冷氣位,其實都冇咩所謂,不過哥哥仔好醒咁閂細左同較左個風葉,等我唔洗食到正~今日食海膽吞拿魚飯,佢地個魚生飯例牌大堆頭.唯一不足係吞拿魚蓉好多筋.友人的咖哩炸魚飯.不過不失~都係大堆頭,食唔哂打包要比多2蚊.......(下次都係環保D帶定個私家餐盒)小插曲: 因為今日想食串燒,叫左一份牛舌一份腎,另外要多個炸雞軟骨,因為驚新個位哥仔落錯ORDER,所以強調左幾次係炸雞軟骨面唔係串燒.最後都係黎錯,其實落錯ORDER好平常,只不過哥仔揸住串燒雞軟骨都可以話係炸雞軟骨.真係唔知比咩反應,同佢講左一陣佢突然訓醒驚覺係串燒雞軟骨,一句說話都冇講就走番入廚房....再等左一陣我平時最中意食的肥滋滋的雞軟骨今日好乾.....下次可以試其他,因為牛舌麻麻地~定食包一個沙律/炒什菜,湯同雪米滋.食飽飽個陣全餐廳已經坐滿人喇~
週末午餐好多時都會係呢度解決.週末灣仔的餐廳好少FULL哂
偏偏鮪壽司成日都咁多人.如果遲少少黎都冇位.

因為時間尚早,可能岩岩開門,得我地一台.
等我唔洗食到正~

同佢講左一陣
再等左一陣我平時最中意食的肥滋滋的雞軟骨今日好乾.....
下次可以試其他,因為牛舌麻麻地~
定食包一個沙律/炒什菜,湯同雪米滋.

食飽飽個陣全餐廳已經坐滿人喇~
2012-08-11 602 浏览
這家日本餐廳的位置有點偏僻如果不是同事帶路也不會特別注意到店分了兩層 上層要從後門上去上去的時候要經過後巷 感覺有點髒後來想到待應送餐時食物也要經過這後巷真是眼不見為淨便當的內容很豐富 有魚有肉有刺身有前菜可是看到實物時有點失望本來以為飯是一大碗的 誰知只有一小堆而且豬頸肉也只有可憐的兩小塊 有點寒酸還好味道還不錯 很入味前菜沙律用料很多 有蝦也有其他魚類但因為沙律醬味道太濃 不是太能分出其中有甚麼魚刺身有四塊 八爪魚希靈魚吞拿魚和三文魚當中以三文魚最出色 很肥美 吞拿魚則有點腥整個便當最好吃就是煎青花魚加上檸檬汁後酸酸的很開胃 也不會腥而且魚骨都起掉了 吃起來很方便飯後甜品有香芋味的雪米糍小小一顆總結了一頓午餐本來覺得這個便當太小 誰知道吃完卻很飽女生吃這個絕對夠飽 實在是我眼闊肚窄了
這家日本餐廳的位置有點偏僻
可是看到實物時有點失望
本來以為飯是一大碗的 誰知只有一小堆
而且豬頸肉也只有可憐的兩小塊 有點寒酸
還好味道還不錯 很入味
沙律(上)和豬頸肉飯(下)
前菜沙律用料很多 有蝦也有其他魚類
但因為沙律醬味道太濃 不是太能分出其中有甚麼魚

刺身有四塊 八爪魚希靈魚吞拿魚和三文魚
當中以三文魚最出色 很肥美 吞拿魚則有點腥
刺身(上)和青花魚(下)
整個便當最好吃就是煎青花魚
加上檸檬汁後酸酸的很開胃 也不會腥
而且魚骨都起掉了 吃起來很方便

飯後甜品有香芋味的雪米糍
小小一顆總結了一頓午餐
本來覺得這個便當太小 誰知道吃完卻很飽
女生吃這個絕對夠飽 實在是我眼闊肚窄了
刺身(上)和青花魚(下)
2012-05-08 445 浏览
很久也沒有在此寫食評,但這間居酒屋又再次激發起我寫食評的動力。那次來到灣仔又唔知食乜好,在OPENRICE找到了這間餐廳,見價錢合理,食物水盡好似OK,姑且一試,幸好,沒有令我們失望,還很有驚喜。當晚我地叫咗:芒果蟹籽沙津-味道清新,份量多什綿刺身-好鮮好大舊,唔使你叫幫你炸埋個蝦頭法國鵝肝多士-老闆話真係黎自法國,High Cab都唔理啦,外脆內軟,Yumi Yumi~~~廣島蠔-好鮮!好好味我會再來的~

芒果蟹籽沙津-味道清新,份量多
什綿刺身-好鮮好大舊,唔使你叫幫你炸埋個蝦頭
廣島蠔-好鮮!好好味
我會再來的~
2012-04-01
2012-03-23 317 浏览
朋友介紹去的,入到去好似去咗日本咁,星期四晩7:30已經坐滿人,有三五知己、二人情侶、甚至大顆兒十幾人的,不斷有客入來問有冇位。自己帶了清酒、梅酒去,叫了燒雞泡魚干、炸蝦頭,送酒最好。仲叫咗芒果沙律、葱花魚生(因為唔知係乜魚)、魚生船、海膽、燒帶子、燒雞翼、燒牛肋骨、燒三文魚頭、清湯煮花甲、烏冬、芝麻 / 紅荳雪糕。因為今晚食得好豪,所以冇叫壽司呀、拉麵呀,下次一定會試。靜中帶旺的驚喜小店。

自己帶了清酒、梅酒去,叫了燒雞泡魚干、炸蝦頭,送酒最好。

因為今晚食得好豪,所以冇叫壽司呀、拉麵呀,下次一定會試。

靜中帶旺的驚喜小店。

葱花魚生
鮮甜的帶子
將魚生船的蝦頭炸香
海胆
清湯煮花甲
個日做冬, 去左灣仔, 一家人行下行下就到左呢間日本料理餐廳, 難得有位喎! 就坐低左啦!第一次入去, 見到個二人SET幾好, 就揀左咯! 再加壽司,又無諗過咁好食KA 喎!最有印象就係佢個壽司拼盤, 三文魚, 吞拿魚, 蛋壽司.......(記唔到咁多) 全部握得好靚, 望落細細粒, 放入口先知道足料, 味道鮮, 同出面D餐廳唔同, 好難忘!仲有個燒羊仔髀, 嫩口, 無騷味, 賣相好得.炒雜菜有一股好新鮮GA味道, 停唔到口.個拉麵我無份食, 比唔到COMMENT, 不過我父母就話好好食.個天婦羅相比之下就一般啦!(雖然都食晒)我家人食完餐飯就玩下估價錢啦! 張單開估~~~~~~4個人一共係$437元 (我好似比多左$13貼士) = $450, 個個食到好飽. 灣仔區, 真係有驚喜KA!

仲有個燒羊仔髀, 嫩口, 無騷味, 賣相好得.

炒雜菜有一股好新鮮GA味道, 停唔到口.

個天婦羅相比之下就一般啦!(雖然都食晒)

题外话/补充资料: 可惜仲未有時間, 一係就BOOK唔到位, 不過我知道我一定會再去咯! 第一次去就試下個二人SET, 試得全面D
2011-12-22
  • 燒羊仔髀
  • 壽司拼盤
  • 炒雜菜
  • 拉麵
(非会员)
Finally got a time to give my review on this restaurant. This was my 1st time there and i was suprised there is such a nice one in Wanchai. Price is reasonable but food quality really worths it. We ordered:Mango Veggie Salad - Quite fresh, portion is large enoughSashimi (forgot the fish name) - Fish is really really fresh, with the special source. Tasted good!Assorted Sashimi - I love the salmon most. And they will fried the shrimp head for you! Taste really goodHiroshima oysters - Oh this is th

We ordered:

Hiroshima oysters - Oh this is the one i love most! I m not an oyster person... but i can't stop this.

Shop is a bit small and we went there at around 6pm, so we dont need to wait.
2011-12-24
庆祝纪念
圣诞节
  • Assorted Sashimi
  • Hiroshima oysters
2011-06-07 44 浏览
夜晚OT 女朋友陪我食飯響公司附近揀左一間好似幾抵食既日式料理三色魚生飯$68賣相OK 味道無驚喜可言飯好像沒有落醋 魚無魚味叉燒烏冬$56水準大路 湯底較濃 沒有什麼地方突出 送加州卷同炒雜菜加州卷無咩特別炒雜菜可能是全晚4樣野之中最為發亮的總括而言 街坊價日本料理 耍吃新鮮頂級魚生 卷物 還是去返高檔食店吧
夜晚OT 女朋友陪我食飯

加州卷無咩特別
炒雜菜可能是全晚4樣野之中最為發亮的

2011-06-03
2011-05-31 47 浏览
今晚再去食個豬扒飯,豬扒真係炸得剛剛好,咖喱又夠多,送飯一流。最緊要係晚晚都有Set,有前菜送四選一(炒雜菜、沙律、炸豆腐等等,炸豆腐就最正),湯及甜品。全單都係$65連加一。上次食過雜錦魚生飯,魚生好新鮮,不過就細碗咗少少。
2011-05-31
2011-05-07 65 浏览
這是第三次光顧這間店子,食物質素保持一定水準,以這樣的價錢較同區不少的日本料理更為優勝。三文魚、油甘魚和劍魚腩刺身甘香可口,比各大壽司連鎖店來得美味,唯獨吞拿魚的鮮味略嫌不足,有點兒淡而無味‧‧‧要成為一間令人回味的食店,食物水準和服務質素應佔有同等的重要性。個人認為此店的服務質素存在一定進步空間。或許,是對陌生客的質素應有所提升才來得準確。三次的光顧,也令我深受此店親疏有別的待客之道,店主/店員對熟客的態度非常親切,亦會提議著各式各樣的食法,滔滔不絕。可是對待陌生客,卻有一種點到即止的感覺。今晚最特別的感受是餐牌上寫著奉送甜品,卻或許因為來了熟客而忘記奉上,實在令人遺憾。還可改進的地方:-上菜速度應有所改善,霜降牛肉烏冬能在落單後五分鐘內送上,刺身卻需要等待一倍以上的時間,此舉無疑忽略了「先吃生,後吃熟食」的重要性。-結帳的速度亦應有所改善,鋪面不大,店員有三位,卻喜歡背向門口方向的食客,有兩次光顧也是示意了很久才有侍應注意到我們的需要。奉上帳單亦費時甚久,是日從店員知悉我們結帳到遞上帳單約花了五分鐘時間,但要留意的是當時只有三至四枱客人。

還可改進的地方:

2011-05-07
$128.5 (晚餐)
  • 炙海膽壽司
2010-12-21 53 浏览
友人介紹這間日本餐廳, 去到看似一般日本菜....但勁有驚喜....入到餐廳好有日本居酒屋feel...待應態度親切......坐冇耐放下餐前小食我地叫左 assorted 魚生, salad (超惦), 雞軟骨, 魚湯烏冬(白色魚湯....食得出好多魚弄成) ,海謄, 仲有好多都不記得了...overall 都好好味, 勁有意外驚喜,....仲有SAKE, 價錢合理...一路飲一路食..一班朋友傾下計....好開心的一個晚上....看得出廚師極有誠意....一定會再來...

看得出廚師極有誠意....一定會再來...
正!!!好味道...諗起都想食
服務好
  • 雞軟骨
  • 魚湯烏冬
2010-12-10 54 浏览
叫了一客雞扒定食,汗是甜甜有點薑味.雞肉是雪的,所以沒有味,不過以這價錢不能強求.沙拉是麻醬蕃茄生菜,賣相很好,上面還有些黑色的魚子.甜品是個雪米糍.現在做特價,午市免一而且有九折,ok抵食.

沙拉是麻醬蕃茄生菜,賣相很好,上面還有些黑色的魚子.

甜品是個雪米糍.

現在做特價,午市免一而且有九折,ok抵食.

2010-12-10
今日行行下,肚餓見到有e間日本餐廳,新開張左冇耐~門面就5係太突出~但係我都係照入去A_A咩都試下嘛~今日叫左5少野~不過多到5記得左啦~haha一黎就叫左個銀雪魚西京燒~味道5算太濃~剛剛好忍5住番叫左多1次= 3="黎到日本餐廳~又點可以5叫壽司食呢~花之戀d三文魚好厚呀~蟹子又多~灸燒芝士壽司燒得幾香~比佢外表呃左T﹏T他仔牛都有試呀~但我個人就鐘意生d吞拿可能係主打啦~好新鮮刺身~蒸蛋個樣都5錯~味道都算係5錯XD我e d為食鬼,都知自己衰仔= =諗住食番碗烏冬鉗住荷包...點知個湯底清而不淡...食晒="=無聊問左有咩推介~新發現@@"推推推~~~~~~~~~筒燒魷魚間餐廳好少人,好靜~一開始仲以為會5好食~幾驚喜好彩有9折,5係就好傷~.~
今日行行下,肚餓見到有e間日本餐廳,新開張左冇耐~
門面就5係太突出~但係我都係照入去A_A
咩都試下嘛~

今日叫左5少野~不過多到5記得左啦~haha

一黎就叫左個銀雪魚西京燒~味道5算太濃~剛剛好
忍5住番叫左多1次= 3="
西京燒

黎到日本餐廳~又點可以5叫壽司食呢~
花之戀d三文魚好厚呀~
蟹子又多~

刺身

蒸蛋個樣都5錯~味道都算係5錯XD

點知個湯底清而不淡...食晒="=
牛肉烏冬

無聊問左有咩推介~新發現@@"推推推~~~~~~~~~

間餐廳好少人,好靜~一開始仲以為會5好食~幾驚喜
好彩有9折,5係就好傷~.~
2010-11-23
西京燒