餐厅: 鮨燐
资讯:

2025-04-27 0 浏览
出完花紅係時候對自己好一點,跟同事們品嚐了一套精心設計的omakase Sushi set 。首先登場的是前菜三款。九州黃粟米配凍湯-清甜可口,粟米的香氣濃郁,凍湯帶點清甜,將夏日的清爽感帶進口腔。螢光魷魚-螢光魷魚現在是當造季節,所以口感細嫩,入口即化,蛋黃醋的濃郁與微鹹平衡了海鮮的鮮甜,層次豐富。靜岡蕃茄-則以酸甜的梅子醋啫喱提升了蕃茄的鮮美,簡單卻令人滿足。接下來進入期待的壽司環節,新鮮海產令人期待。日本愛媛蜜柑鯛鯛魚帶著淡淡的柑橘果香,入口柔嫩,彷彿將海洋與果園融為一體。墨烏賊則以其軟糯口感與純粹的海味取勝,簡單的處理方式讓食材本味得以綻放。伊佐目肉質緊實,油脂恰到好處,入口後的餘韻令人陶醉。靜岡縣金目鯛輕輕炙燒,撒上少許蔥花,油脂在舌尖上緩緩融化,香氣四溢。北海道新鮮北寄貝搭配柑橘汁,貝肉爽脆,柑橘的酸香中提升了貝肉的鮮味,令人驚嘆其清新。鰆魚表面微微焦香,肉質滑嫩,入口後的甘甜與炭燒香氣交織,令人難忘。深海池魚搭配辣椒味噌醬,微辣的醬料為魚肉增添了一抹刺激,豐富了口感層次。太刀魚經炙燒後,配上柚子胡椒,魚肉細膩,柚子的清香與胡椒的微辛相得益彰,堪稱一絕。馬糞海膽濃郁的奶油般

首先登場的是前菜三款。

接下來進入期待的壽司環節,新鮮海產令人期待。

日本愛媛蜜柑鯛

墨烏賊

伊佐目
肉質緊實,油脂恰到好處,入口後的餘韻令人陶醉。

靜岡縣金目鯛
輕輕炙燒,撒上少許蔥花,油脂在舌尖上緩緩融化,香氣四溢。

北海道新鮮北寄貝

鰆魚

深海池魚

太刀魚

馬糞海膽
濃郁的奶油般口感在舌尖綻放,純粹的海味讓人感受到海洋的恩賜。

甜點以自家製抹茶奶凍作結,奶凍入口即化,抹茶的微苦與黑豆的香甜完美平衡,為這場饗宴畫上圓滿句號。

主廚的巧妙搭配,將傳統與創意融於一爐。每道菜的份量恰到好處,讓人能細味食材的精髓。

用餐优惠
試食活動
2025-04-24 0 浏览
- 今次試咗間新日本Omakase,成個過程好滿意❤️❤️- 九州黃栗米凍湯,味道清新,栗米香幾突出,入口滑🌽🥣 - 螢光魷魚鮮味,冇腥味,份量啱啱好🦑 - 靜岡縣番茄配梅酒啫喱,番茄甜,啫喱令成道菜多咗變化🍅🍶 - 野生石峘鯛魚油感重,肉質爽,上面柚子葉有啲清香🐟🍃 - 長崎華漣生蠔海水味比較強烈,沖繩水雲加埋一齊食好特別🦪🌊 - 金目鯛魚皮用熱水處理後再燒,油脂味突出,醋麵豉醬幾有趣🔥🍥 - 鰆魚有煙熏味,配芽蔥,味道層次多🐟🧅 - 岩手縣紫心海膽濃郁,北海道毛蟹鮮甜🦀✨ - 大腹吞拿魚腩煙韌,配紫蘇葉,口感唔錯🐟🍃 - 海膽天婦羅配舞茸菇同行者大蒜,外脆內滑,幾有新意🍤🍄🧄 - 麵豉湯暖胃,抹茶奶凍配黑豆收尾,茶味香濃,唔會太甜🥣🍵 - 上環環境靜,私隱度高,適合慢慢享受🏙️🛋️ - 師傅對食材有要求,細節都做得好好👨🏻‍🍳🔍 - 整體感覺滿意,下次有機會會再去👍
- 今次試咗間新日本Omakase,成個過程好滿意❤️❤️

- 九州黃栗米凍湯,味道清新,栗米香幾突出,入口滑🌽🥣
- 螢光魷魚鮮味,冇腥味,份量啱啱好🦑
- 靜岡縣番茄配梅酒啫喱,番茄甜,啫喱令成道菜多咗變化🍅🍶
- 野生石峘鯛魚油感重,肉質爽,上面柚子葉有啲清香🐟🍃
- 鰆魚有煙熏味,配芽蔥,味道層次多🐟🧅
- 岩手縣紫心海膽濃郁,北海道毛蟹鮮甜🦀✨
- 大腹吞拿魚腩煙韌,配紫蘇葉,口感唔錯🐟🍃
- 海膽天婦羅配舞茸菇同行者大蒜,外脆內滑,幾有新意🍤🍄🧄
- 麵豉湯暖胃,抹茶奶凍配黑豆收尾,茶味香濃,唔會太甜🥣🍵
- 上環環境靜,私隱度高,適合慢慢享受🏙️🛋️
- 師傅對食材有要求,細節都做得好好👨🏻‍🍳🔍
- 整體感覺滿意,下次有機會會再去👍
2025-04-23 0 浏览
今次去咗間日本Omakase餐廳🍣,真心覺得水準超高👍,每一道菜都好有心思✨,食材又新鮮🥗。頭盤嚟個九州黃栗米凍湯🌽,入口好清甜,栗米味突出又滑,開胃一流😊。之後到螢光魷魚🦑,鮮味十足,唔會腥。再試埋靜岡縣番茄配梅酒啫喱🍅🍶,番茄本身已經好甜,加埋啫喱多咗層次,酸酸甜甜幾開心😋。野生石峘鯛🐟好有驚喜,啖啖都食到魚油,肉質爽口,上面加咗柚子葉🍃,清香同時帶出魚味。長崎華漣生蠔🦪海水味勁重,超級鮮,沖繩水雲加分🌊。金目鯛用熱水燙過魚皮,再燒香🔥,油脂香濃,上面有醋麵豉醬,幾特別。鰆魚🐟有淡淡煙熏味,配芽蔥🧅正。岩手縣紫心海膽🟠超濃郁,北海道毛蟹🦀肉質鮮甜。主角大腹吞拿魚腩🐟,面珠墩煙韌,紫蘇葉增添香氣🍃。海膽天婦羅🍤配舞茸菇🍄同行者大蒜🧄,外脆內滑,口感豐富。依佐木🐟,配埋辣蘿蔔蓉🌶️,魚油分重,魚味好突出,食落口好香滑。第二道深海池魚🐠用麵豉醬點綴,鹹香中帶甜,魚肉厚身又爽口,比例啱啱好。到北海道牡丹蝦🦐,蝦肉超鮮甜,上面仲有蝦膏🧡,令味道更濃郁又有層次。章紅魚🐟加咗柚子胡椒🌶️,用火燒過🔥,外層香脆內裡滑嫩,胡椒香氣提升咗成件事。之後食北海道墨烏賊🦑,加埋青森縣三文魚子🟠,墨烏賊夠彈牙,魚

章紅魚🐟加咗柚子胡椒🌶️,用火燒過🔥,外層香脆內裡滑嫩,胡椒香氣提升咗成件事。之後食北海道墨烏賊🦑,加埋青森縣三文魚子🟠,墨烏賊夠彈牙,魚子帶鹹香,口感層次分明。

鯖魚🐟配醃醋蘿蔔🥒,仲有醬油燒過,魚香外表帶微脆,蘿蔔酸香,令成件事唔會膩,層次好突出。北海道鮑魚🐚,肉質彈牙,鮮味滿分。

最後有麵豉湯暖胃🥣,甜品係自家製抹茶奶凍加黑豆🍵🫘,茶味香濃唔會太甜,完美收結!全程都感受到廚師對食材同細節嘅堅持👨‍🍳,值得再encore!
2025-04-20 0 浏览
黎到上環既高質omakase $1380套餐😍壽司13貫全部食材都勁新鮮❤️同精緻最後忍唔住仲仲追加咗我至愛既海膽壽司🤭前菜九州黃粟米~螢光魷魚配蛋黃草~靜岡軟糖蕃茄配梅酒啫喱~壽司愛媛縣蜜腮柑鯛~北海道墨魚壽司~帆立貝壽司~長崎縣伊佐木~靜岡縣金目鯛~深海池魚~岩手縣赤貝~日本章紅魚壽司~牡丹蝦~中拖羅~初鰹~高知縣細池魚~新鮮鯖魚~青森縣三文魚籽~款款都好幸福😊無論食材新鮮,到口感同鮮甜,每一口都好滿足🥰甜點自家製抹茶奶凍配日本黑豆~麵豉湯~個甜品令我地好有驚喜,第一啖,好滑順細膩,香濃既抹茶,原來配一粒黑豆,令成個甜品都絕配,好回味呀
黎到上環既高質omakase

$1380套餐😍壽司13貫
全部食材都勁新鮮❤️同精緻
最後忍唔住仲仲追加咗我至愛既海膽壽司🤭

前菜
九州黃粟米~螢光魷魚配蛋黃草~靜岡軟糖蕃茄配梅酒啫喱~

壽司
深海池魚~岩手縣赤貝~
日本章紅魚壽司~牡丹蝦~
中拖羅~初鰹~高知縣細池魚~
新鮮鯖魚~青森縣三文魚籽~

款款都好幸福😊
無論食材新鮮,到口感同鮮甜,每一口都好滿足🥰

甜點
自家製抹茶奶凍配日本黑豆~
麵豉湯~

2025-04-17
2025-04-14 62 浏览
這天到上環鮨燐吃壽司當午餐,覺得午市的性價比非常高,比晚市便宜,食材也很新鮮美味,簡直是平民價錢專尚享受!食材來自日本各地,包括北海道、九州、沖繩等等,部位也是精挑細選,例如左口魚只取魚邊部份,吞拿魚面珠墩等等,非常講究。除了食材新鮮,師傅的烹調方式也很有特色,這是吃到很多有趣的搭配,例如岩手縣赤貝加入竹炭增加鹽味,帶子則加入七味粉增加貝味,章紅魚也加入柚子胡椒,非常特別。這次的壽司很多都輕輕火炙過,魚油香味更重,食過返尋味!📍鮨燐 (上環)上環蘇杭街126-128號地下D號舖

這次的壽司很多都輕輕火炙過,魚油香味更重,食過返尋味!

📍鮨燐 (上環)
上環蘇杭街126-128號地下D號舖
2025-03-28
午餐
2025-04-11 134 浏览
老公生日,作為一個好老婆,提早一日同老公二人世界,去上環鮨燐食omakase慶祝😎(正日全家總動員,肯定一片狼藉,父母們都懂😅)精選當季食材非常新鮮,加上師傅獨具匠心的調味,每一款都令人食指大動😋.🍣壽司13貫➕1卷物🍣前菜是🥗沙律和🥣茶碗蒸,茶碗蒸加入了鰹魚湯、金菇和雲耳,味道很好👍🏻.🐟愛湖縣真鯛魚,以昆布汁醃過,口感較輕身,新鮮、微甜。🦑北海道墨烏賊,魚肉本身較厚身,師傅仔細切成條狀,食落口感黏口,加了紫蘇葉更香口😘🐚岩手縣赤貝,加入竹炭增添少許鹹味,食落爽口,每嚼一口都很鮮甜🥰🍣燒左口魚邊壽司,比其他部位魚香味更重,師傅特意把左口魚邊連飯一齊燒,魚油滲入飯中更滋味,再加入柚子皮和蔥花中和油膩感。🐟大分縣深海池魚,吃到中段,魚味愈來愈重,加入麵豉醬增添鹹香。🍣長崎縣梳子魚,又叫竹籤魚,魚肉較軟熟,輕輕燒過令魚油香更突出,加入芝麻更相得益彰。🐟高知縣池魚,品種較細條,所以肉很嫩,口感滑,加了薑蓉更香口🍣長崎平撥,香港又叫帶子,也是輕輕燒過,再加少少七味粉,貝味更重。師傅特別加了更多wasabi中和油香🥰🐟黑鯥魚,先以鹽醃收緊過,肉更緊實🍣章紅魚,四季都有的食材,特別的是精選了上肚腩

(正日全家總動員,肯定一片狼藉,父母們都懂😅)

🍣壽司13貫➕1卷物🍣

🐟愛湖縣真鯛魚,以昆布汁醃過,口感較輕身,新鮮、微甜。
🐟黑鯥魚,先以鹽醃收緊過,肉更緊實
🍣章紅魚,四季都有的食材,特別的是精選了上肚腩位,魚味更重,口感黏口,同平時食的感覺好唔同,擺過一日會更重味,(類似熟成概念?)再加入柚子胡椒令口感更清新
🍣中吞拿魚,半肥瘦,吃著齒頰留香😋
🍣燒吞拿魚面珠墩,油啲,魚味更重,質感黏口🤤
🍣北海道赤馬糞海膽,入口即溶,非常甜身😍
🍱蔥花吞拿魚手卷,盛宴以美好的吞拿魚作結❤️

最後還有湯🥣和開心果雪糕🍨
2025-03-28
午餐
庆祝纪念
生日
2025-04-09 90 浏览
隔左一排無嚟,之前每一次嚟,印象都非常好,今日嚟之前都非常期待。北海道粟米凍湯👍🏻第一次飲凍嘅粟米湯,味道濃郁,口感滑溜,一道好好嘅前菜。富山灣螢光魷魚味道鹹鹹地,師傅輕輕燒過,有好重嘅魷魚香味。梅酒啫喱第一次食梅酒味道嘅啫喱,酸酸甜甜,非常開胃。愛媛縣蜜柑鯛👍🏻師傅調配嘅味道非常好,有淡淡嘅果香味。北海道墨魚加入咗少量紫蘇葉,口感爽口。靜岡縣金目鯛👍🏻👍🏻油脂量適中,味道鮮甜,每次食Omakase, 我都好期待金目鯛。帆立貝壽司好鮮甜,因為師傅𠝹咗好多刀,令到個口感好特別。神津島黑鯥魚👍🏻賣相吸引,好重魚香味,有嚼口,油脂豐富,齒頰留香。深海池魚好重嘅魚香味,麵豉醬帶有少少辣味,味道豐富。赤貝賣相好吸引,赤背好大粒,口感爽口,味道好鮮甜。北海道牡丹蝦師傅炮製嘅時候已經好香,上面鋪滿牡丹蝦嘅蝦膏,蝦膏嘅味道非常濃郁。中吞拿魚好厚身,入口即溶,魚香味濃郁。高知縣池魚仔肉質嫩滑,因為夠新鮮,口感爽口。太刀魚👍🏻👍🏻師傅炮製嘅時候已經好香,表面燒完之後,魚香味更出,今晚最印象深刻嘅壽司。間八師傅炮製得好好,味道好豐富,食落好爽口。青魚👍🏻上面鋪咗一塊浸過醋嘅蘿蔔薄片,第一次試呢個食法,酸酸甜

北海道粟米凍湯👍🏻
第一次飲凍嘅粟米湯,味道濃郁,口感滑溜,一道好好嘅前菜。
富山灣螢光魷魚
味道鹹鹹地,師傅輕輕燒過,有好重嘅魷魚香味。
梅酒啫喱
第一次食梅酒味道嘅啫喱,酸酸甜甜,非常開胃。

愛媛縣蜜柑鯛👍🏻
師傅調配嘅味道非常好,有淡淡嘅果香味。

北海道墨魚
加入咗少量紫蘇葉,口感爽口。

靜岡縣金目鯛👍🏻👍🏻

帆立貝壽司
好鮮甜,因為師傅𠝹咗好多刀,令到個口感好特別。

神津島黑鯥魚👍🏻
賣相吸引,好重魚香味,有嚼口,油脂豐富,齒頰留香。

深海池魚
好重嘅魚香味,麵豉醬帶有少少辣味,味道豐富。

赤貝
賣相好吸引,赤背好大粒,口感爽口,味道好鮮甜。

北海道牡丹蝦

中吞拿魚
好厚身,入口即溶,魚香味濃郁。

高知縣池魚仔
肉質嫩滑,因為夠新鮮,口感爽口。

太刀魚👍🏻👍🏻

間八
師傅炮製得好好,味道好豐富,食落好爽口。

青魚👍🏻
上面鋪咗一塊浸過醋嘅蘿蔔薄片,第一次試呢個食法,酸酸甜甜嘅蘿蔔,平衡返個油膩度,增加口感。

三文魚籽
魚籽多到滿瀉,魚籽味道好香甜,上面灑咗柚子皮,味道更豐富。

馬糞海膽👍🏻
海膽多到滿瀉,軟綿綿,好香甜。

最後仲有個麵豉湯同抹茶奶凍,抹茶奶凍係由師傅自家製,抹茶味濃,好出色。

每次嚟到都好滿意,師傅非常親切,每道菜都詳細介紹,我最鍾意佢將每款壽司都用唔同嘅調味料配搭,好有心思,以後一定會再嚟。
2025-04-02
店內設計富有日本風情,裝潢氛圍柔和舒適餐廳設有吧枱位置可以近距離望住師傅準備食材,師傅同員工都好友善且專業,對於菜單上的每道菜品都能詳細介紹食材同食法我地揀左14貫壽司set,餐廳週年祭做緊六五折的優惠,八百左右就食到十四道由師傅發辦季節限定的食材前菜有三款,全部用料都係季節限定✨北海道粟米凍湯少少紫菜粉非常開胃✨富山灣螢光魷魚內裏少少墨魚汁,一咬落去鮮味十足✨梅子配梅酒啫喱淨係賣相都非常吸引✨愛媛縣蜜柑鯛食落真係帶有少少生果味,師傅上面加了少少調味鮮甜中帶辣非常好食✨烏賊加左少少紫蘇葉既烏賊壽司好有驚喜,估唔到兩種配搭加埋一齊係咁夾✨靜岡縣甘目鯛師傅輕輕把刺身燒過,未食已經聞到魚油帶出香味,燒過比平時更重魚味✨帆立貝非常鮮甜,刺身肉身厚身,師傅刀工切過食落好有口感✨神津島黑鯥魚師傅一樣將魚身燒過香油脂豐富,加了薑蔥帶出另外一種香味✨深海池魚深海池魚肉質鮮甜,添了麵豉醬微微帶辣更香✨赤貝肉身好大隻厚身,食落好有口感,爽口鮮甜✨北海道牡丹蝦上面鋪滿牡丹蝦的蝦膏,蝦味濃郁✨中吞拿魚油脂分布均勻,入口即溶✨高知縣池魚仔食落新鮮爽甜,魚味比前面的壽司更重✨泰刀魚刺身肉質厚實,油脂豐富✨間八鱆紅
店內設計富有日本風情,裝潢氛圍柔和舒適
前菜有三款,全部用料都係季節限定
✨北海道粟米凍湯
少少紫菜粉非常開胃
✨富山灣螢光魷魚
內裏少少墨魚汁,一咬落去鮮味十足
✨梅子配梅酒啫喱
淨係賣相都非常吸引
✨愛媛縣蜜柑鯛
✨烏賊
✨靜岡縣甘目鯛
✨帆立貝
非常鮮甜,刺身肉身厚身,師傅刀工切過食落好有口感
✨神津島黑鯥魚
師傅一樣將魚身燒過香油脂豐富,加了薑蔥帶出另外一種香味
✨深海池魚
深海池魚肉質鮮甜,添了麵豉醬微微帶辣更香
✨赤貝
肉身好大隻厚身,食落好有口感,爽口鮮甜
✨北海道牡丹蝦
上面鋪滿牡丹蝦的蝦膏,蝦味濃郁

✨中吞拿魚
油脂分布均勻,入口即溶
✨高知縣池魚仔
食落新鮮爽甜,魚味比前面的壽司更重
✨泰刀魚
刺身肉質厚實,油脂豐富
✨間八
鱆紅魚加左柚子胡椒醬微微辣味,將刺身鮮味提升

✨青魚
夾埋醃過既蘿蔔食法好新鮮豐富口感,平衡返魚脂既油膩感
✨三文魚子壽司
三文魚子份量非常多 魚子完全滿瀉🤣經師傅調味微微帶甜十分驚喜
✨馬糞海膽
我們特別追加了一份海膽壽司,一毫不吝堆滿海膽,食落口感creamy非常鮮甜
套餐上完14貫壽司之後仲包了麵豉湯和甜品
甜品係師傅自家製既抹茶奶凍,牛乳味非常重,甜度剛剛好,這道甜品作為這一晚結尾非常滿足
2025-04-02
2025-04-01 108 浏览
前菜是三道精緻,九州的粟米散發著自然的甜味,靜岡的蕃茄搭配無酒啫喱,清新而不膩。螢光魷魚與醃青瓜的搭配,口感爽脆,完美開啟了味蕾的旅程。接下來是14貫壽司,有鮮嫩滑口愛媛縣的鱸魚,北海道的烏賊則以炭鹽烹製,增添了獨特的風味。活帆立貝的甜美更是令人驚艷,口感爽滑,仿佛在海洋中跳舞。靜岡的金目鯛經過炙燒,帶出新鮮的蔥香,而大分的池魚則以濃烈的麵鼓醬為主角,讓人一試成主顧。甜蝦經過炒香的蝦鹽,味道更加迷人,令人垂涎三尺。岩手的赤貝和油脂豐富的鱆虹魚,每一口都是無比的享受。梳子魚撒上磨碎的芝麻,增添了香氣,而太刀魚則以柚子胡椒的搭配,讓人感受到獨特的風味。中吞拿魚腩的油脂口感,與高山的池魚搭配薑蓉,完美去腥,讓人回味無窮。青森的三文魚子味道清新帶甜入口爆汁,與額外加點的馬糞黃海膽的creamy鮮甜形成強烈對比,讓整個壽司體驗達到高潮。最後,搭配的湯品暖心又滋潤,而自家製的宇治抺茶奶凍,搭配蜜餞黑豆,濃郁而不膩,帶來一絲驚喜的苦味,讓整頓晚餐在甜蜜中結束。

2025-03-30 155 浏览
預祝就收B仔,找日下班和太座食個Omakase,鮨燐質素有保證。選了中間價位的套餐,先來前菜。北海道黃粟米凍湯伴入紫菜粉,非常清甜。富山灣魷魚新鮮,紫蘇花中和鹹香。梅酒伴靜岡蕃茄十分爽甜。六道刺身道道有驚喜。奈良鱸魚以竹炭鹽提味,十分嫩滑。北海道帆立貝厚身,岩手赤貝爽甜。京都池魚仔加入薑蓉,味濃肉爽。兵庫蠔海水味重帶煙燻味,伴酸甜沖繩水雲清爽。大分深海池魚油脂豐富,配自家製酸汁麵豉增添鹹香。鱆紅魚配上鮫蜜柑啫喱配合結實肥美肉身,聰明的配搭。煮物一夜干目光魚,鹹香味濃,伴以紫菜蟹膏丸和醃蓮藕片,非常出色。到壽司環節,靜岡金目鯛肉稔皮爽。牙帶魚厚實彈牙,表皮鹽燒增添鹹香。牧丹蝦 異常清甜,加有蝦膏更加鮮味。平川黃馬糞海膽,鮮味極濃。鰹魚配蒜蓉蔥花,略辛軟稔。近年大熱龍珠卷,配大中拖羅赤身,加入紫蘇蔥花,香味爆登。滿口油香,來碗麵豉湯解膩。最後吃個香濃抹茶奶凍完美作結。

滿口油香,來碗麵豉湯解膩。最後吃個香濃抹茶奶凍完美作結。

2025-03-05
2025-03-26 97 浏览
去唔到日本就唯有留港食#omakase 🍣📌前菜九洲黃粟米打成蓉,入口順滑又濃郁😋再配上靜崗懸蕃茄配梅酒啫喱及螢光魷魚🦑📌愛媛縣·鱸魚味道淡身所以用昆布醃過,而口感煙靭;師傅最後磨入柚子皮令整體更清新📌北海道烏賊·黑炭鹽師傅切成條狀令黑炭鹽與烏賊融為一體👍🏻口感有啲黏口,但我喜歡💕📌北海道·帆立貝肉質鮮甜,口感爽口 📌靜岡縣·金目鯛魚味及油味較濃,塗上豉油後進行炙燒,最後灑上蔥花📌大分懸·深海池魚魚肉爽身,油脂豐富,還加入奢華的魚子醬豐富口感。📌北海道·甜蝦《自家製蝦鹽》師傅用蝦殼炒成鹽,灑上鮮甜的甜蝦上增添鮮味😋📌岩手懸·赤貝外層口感爽脆,而貝肉幼嫩。海水味濃郁🌊📌【季節性】鱆紅魚 口感爽口彈牙,鮮味無窮📌神奈川·梳魚炙燒後口感鬆軟,肉質鮮美📌【季節性】三重懸·太刀魚肉質肥美,經火炙燒過後魚皮魚肉富油香,配上柚子胡椒吃令其味道更獨特👍🏻📌高知懸·池魚魚味較濃,口感結實,加入薑蓉可降低魚味📌長崎縣·鯖魚新鮮魚腥味少,魚身油份重,所以師傅加入薑蓉紫蘇葉👍🏻📌中拖羅魚油甘香與濃郁魚味並存😋📌青心懸·三文魚籽用醬油醃過所以更濃味,最後磨入柚子皮!一口咬吓去有霹靂啪喇的感覺,再吃下去感受到鮮味
去唔到日本就唯有留港食#omakase 🍣

📌前菜

📌愛媛縣·鱸魚

📌北海道烏賊·黑炭鹽

📌北海道·帆立貝
肉質鮮甜,口感爽口

📌靜岡縣·金目鯛
魚味及油味較濃,塗上豉油後進行炙燒,最後灑上蔥花

📌大分懸·深海池魚
魚肉爽身,油脂豐富,還加入奢華的魚子醬豐富口感。

📌北海道·甜蝦
《自家製蝦鹽》師傅用蝦殼炒成鹽,灑上鮮甜的甜蝦上增添鮮味😋

📌岩手懸·赤貝
外層口感爽脆,而貝肉幼嫩。海水味濃郁🌊

📌【季節性】鱆紅魚
口感爽口彈牙,鮮味無窮

📌神奈川·梳魚
炙燒後口感鬆軟,肉質鮮美

📌【季節性】三重懸·太刀魚

📌高知懸·池魚
魚味較濃,口感結實,加入薑蓉可降低魚味

📌長崎縣·鯖魚
新鮮魚腥味少,魚身油份重,所以師傅加入薑蓉紫蘇葉👍🏻

📌中拖羅
魚油甘香與濃郁魚味並存😋

📌青心懸·三文魚籽

📌馬糞黃海膽(加購很值得👍🏻)
味道更清甜,近乎入口即溶。非常幸福☺️(原諒我找不到其他形容詞🌝)

📌麵豉湯
用上三種面豉熬制而成,所以味道更濃郁😋好味!

📌自家製宇治抹茶奶凍
抹茶香濃,奶味白濃順滑,黑豆能解油膩👍🏻

2025-03-23 95 浏览
今晚食好西,去廚師發辦專門店「鮨燐」食14貫壽司,六五折推廣價,原價每位$1380,即是大概$1000一位。環境舒適,資深師傅,整體有水準,食材新鮮,調味剛好。1.前菜-靜岡番茄、螢光魷魚魚、九州玉米,好味2.鱸魚壽司-煙靱爽身3.墨魚壽司4.赤貝壽司-赤貝新鮮、口感爽甜5.北海道鮫碟魚壽司-油份很重,師傅將小塊炙燒配搭在上,增加了香口感6.深海池魚壽司 - 口味偏重上面加了麵豉醬,肥美中帶些少咸香7.梳子魚壽司-中間加了芝蔴,火灸魚身,甘香爽身8.黑睦魚壽司 -油脂成分較重9.間八魚壽司 -取魚腩部位較厚身,有咬口10.北海道帶子壽司-鮮甜可口11.牡丹蝦壽司 - 上面的蝦膏鮮甜,蝦身爽身12.鮪魚腩壽司-肥美13.高知縣池魚壽司-魚味較其他池魚味重14.新鮮長崎青魚壽司 - -新鮮香口15.青森縣三文魚子壽司-魚子帶甜微帶橘香16.北海道馬糞黃海膽-味道較清甜17. 麵豉湯 - 暖胃 18. 抹茶布甸 - 甜美

環境舒適,資深師傅,整體有水準,食材新鮮,調味剛好。
1.前菜-靜岡番茄、螢光魷魚魚、九州玉米,好味

15.青森縣三文魚子壽司-魚子帶甜微帶橘香

16.北海道馬糞黃海膽-味道較清甜

17. 麵豉湯 - 暖胃
18. 抹茶布甸 - 甜美
🫦最近我有幸到訪位於香港的「鮨燐」,這間Omakase餐廳給我留下了深刻的印象。餐廳的裝潢簡約而雅致,店鋪分上下兩層,以bar檯設計,木質的桌椅和柔和的燈光營造出一種舒適的用餐氛圍。「鮨燐」的Omakase菜單根據當天新鮮的食材而定,廚師會根據客人的口味調整。當晚的菜單包括了多款新鮮的生魚片、創意的壽司及一些特色前菜👍🏻價格方面,鮨燐嘅壽司套餐有唔同嘅選擇,晚市嘅omakase套餐有三個價錢,分別係HKD1380、HKD1680同HKD1880。如果想試多啲🍣款式,可以揀14貫嘅套餐。雖然價格唔算平,但食材新鮮,師傅嘅手藝又好,性價比都算高 💯🔶漬物牛蒡、紫洋蔥、醃蘿蔔先付🔸 鎮江縣糖蕃茄🍅配淡雪鹽一開始我都有啲懷疑,呢兩樣嘢一齊食會唔會好怪,點知一試又幾正wo!🍅咬落去,豐富嘅汁水“啵”一聲就爆開,酸酸甜甜,好清新嘅果香,再match埋一啲淡雪鹽,鹹味好微妙,唔會蓋過番茄本身嘅酸甜,反而將番茄嘅鮮味完全提昇上嚟,就好似幫番茄嘅味道加咗個強化buff 😍🔶醬油漬山口縣黑梅貝🐚一上碟,黑梅貝就超吸睛,貝殼烏黑油亮,好似打磨過嘅黑寶石💎,入面的肉質豐腴飽滿,咬落又香又彈牙🔸北海道松葉蟹肉配

🔶漬物
牛蒡、紫洋蔥、醃蘿蔔

🔸 鎮江縣糖蕃茄🍅配淡雪鹽

🔶醬油漬山口縣黑梅貝🐚

🔸北海道松葉蟹肉配醋啫喱蟹肉🦀
蟹肉好新鮮嫩滑又帶有彈性,好有嚼勁

14貫手握壽司🍣
🍣蜜柑鯛-入口即化,甜中帶鮮
🍣北海道赤貝-赤貝彈牙,海鮮味濃郁
🍣大分縣深海赤魚-魚肉色澤紅潤,肉質緊實
🍣靜岡金目鯛-色澤金黃誘人,放入口中鮮嫩多汁
🍣長崎縣鯖魚-油脂分佈均勻新鮮爽口
🍣北海道馬糞海膽-味道濃厚甘甜
🍣九州黑鯥魚-口感細膩
🍣長崎縣鰹魚-口感軟嫩又不乏彈性
🍣九州池魚-味道清新,毫無腥味
🍣長崎縣中拖羅-油脂豐厚,入口即化
🍣鰤魚-肉質鮮美,口感彈牙
🍣神奈川梭子魚-魚皮油脂豐富,炙燒後香氣十足
🍣火炙赤鯥壽司-火灼後魚肉表面微微焦脆,內部依然鮮嫩多汁
🍣火炙左口魚-火炙后的左口魚裙邊带有微微的焦香,鱼肉滑嫩,油脂丰富,味道浓郁

🍮最後仲有自家製抹茶奶凍作為呢一晚嘅ending 😻不得一讚呢個奶凍真係好正🤤質感順滑,入口即溶,唔會太甜,岩岩好👍🏻而抹茶嘅味道濃郁,但又唔會太苦,甜品控一定唔會失望 ‼️

鮨燐
📍 上環蘇杭街126-128號
2025-02-19 291 浏览
好耐冇食過Omakase,上網見鮨燐覺得質素都唔錯,適逢餐廳有個14貫壽司套餐做緊65折優惠,就即刻約朋友食晚餐~前菜甜蕃茄、黑梅貝及北海道松葉蟹由左至右食,甜蕃茄灑上淡雪鹽,黑梅貝彈牙,松葉蟹配上酸汁啫喱啖啖肉,味道由淡至濃愛媛縣蜜柑鯛魚肉帶點蜜柑香,簡單用竹炭鹽來調味已經帶出鮮味北海道扇貝師傅輕輕一拍,扇貝即時收縮🙈扇貝厚身啖啖肉,鮮甜爽口北海道墨烏賊墨烏賊爽脆甘甜,中間加入芥末同海膽,每一口都鮮味無比靜岡縣金目鯛肉質鮮美細緻,魚味濃郁,配上九州薑蔥蘿蔔蓉,更能提升味道層次大分縣深海池魚深海池魚肉質細緻,師傅喺魚肉上切了三刀,口感更加豐富兵庫縣甜蝦切成粒狀嘅甜蝦就更加黏口,加入醋麵豉醬及紫蘇花,令味道更有層次岩手縣赤貝口感爽脆,味道非常鮮甜冇腥味北海道水八爪魚加入少少柚子皮,味道更清新北海道鰤魚即油甘魚,師傅揀選最肥美嘅部位,並輕輕炙燒逼出油份,再以芥末、柚子胡椒醬來調味,味道濃郁豐富長岐縣大吞拿魚腩魚腩位好肥美,油脂甘香,食落卻油而不膩北海道馬糞海膽口感Creamy,入口即化,令人回味北海道牡丹蝦喺牡丹蝦肉加入燒香咗嘅蝦膏,味道鮮甜濃郁,每一口都係享受長岐縣須萬鏗魚肉被輕輕燒過,
前菜
甜蕃茄、黑梅貝及北海道松葉蟹
愛媛縣蜜柑鯛
魚肉帶點蜜柑香,簡單用竹炭鹽來調味已經帶出鮮味

北海道扇貝
師傅輕輕一拍,扇貝即時收縮🙈
扇貝厚身啖啖肉,鮮甜爽口
北海道墨烏賊
墨烏賊爽脆甘甜,中間加入芥末同海膽,每一口都鮮味無比
靜岡縣金目鯛
大分縣深海池魚
深海池魚肉質細緻,師傅喺魚肉上切了三刀,口感更加豐富
兵庫縣甜蝦
岩手縣赤貝
口感爽脆,味道非常鮮甜冇腥味
北海道水八爪魚
加入少少柚子皮,味道更清新
北海道鰤魚
長岐縣大吞拿魚腩
魚腩位好肥美,油脂甘香,食落卻油而不膩
北海道馬糞海膽
口感Creamy,入口即化,令人回味
北海道牡丹蝦
喺牡丹蝦肉加入燒香咗嘅蝦膏,味道鮮甜濃郁,每一口都係享受
長岐縣須萬鏗
魚肉被輕輕燒過,油香豐腴,甘甜爽口,配上薑蒜嘅醬汁及靜崗縣牙蔥增添風味,食落仲有陣焦香
熱湯
食完咁多壽司,飲返碗熱騰騰嘅麵豉湯暖胃就最啱!
甜品
宇冶抹茶奶凍配日本黑豆
軟糯嘅日本黑豆、香濃抹茶配上creamy奶凍係絕配,為今晚呢餐劃上滿足嘅句號😋
2025-02-18 266 浏览
上星期晚上朋友帶我來拜訪「鮨燐」品嚐Omakase😍 位於上環的「鮨燐」門口設計作風低調,很有神秘感🎏。「鮨燐」的主要食材是來自北海道、九州、沖繩等,選用時令食材而且很新鮮❣️店內設計裝潢感覺舒適,除設置吧枱座位,還設有廂房,啱晒三五知己一邊傾偈一邊品嚐美食🥰而可以一邊享受食物一邊欣賞到板前廚師👨‍🍳手藝的吧枱座位只有10個,所以好難book位的🤭 期間師傅好專業地介紹每道菜的食材及食法,我跟朋友都十分享受這一餐晚飯,好開心舒服👍 Dinner Menu $1,880/人晚餐Omakase包括先付、刺身七款、和食兩款、壽司六貫、吸物及甜品🤩 🔹️先付1️⃣靜岡縣糖漬蕃茄經過糖漬的小蕃茄🍅去除了番茄酸澀味,面頭灑上淡雪鹽,味道酸酸甜甜之餘,口感清爽。2️⃣山口縣黑梅貝黑梅貝肉質彈牙,用昆布加以烹調,簡單帶出原味👍🏻3️⃣北海道松葉蟹師傅拆了一絲絲的松葉蟹蟹肉出來🦀,再伴入菊花及紫蘇花,肉質鮮甜美味🥰 🔹️刺身七款1️⃣赤羽太肉質細嫩,口感清爽,面頭灑上竹炭鹽,味道清甜。2️⃣岩手縣赤貝新鮮赤貝外表呈橙紅色、帶光澤,鮮味十足,師傅拍一拍左個貝身,令肉質更爽口。底部有黏滑的沖繩水雲伴上少許醋汁,好醒胃😊3️⃣大分縣深海池
上星期晚上朋友帶我來拜訪「鮨燐」品嚐Omakase😍

Dinner Menu $1,880/人
2000 浏览
🔹️先付
1️⃣靜岡縣糖漬蕃茄
2️⃣山口縣黑梅貝
黑梅貝肉質彈牙,用昆布加以烹調,簡單帶出原味👍🏻
3️⃣北海道松葉蟹
🔹️刺身七款
1️⃣赤羽太
肉質細嫩,口感清爽,面頭灑上竹炭鹽,味道清甜。
赤羽太
2️⃣岩手縣赤貝
3️⃣大分縣深海池魚
師傅將魚肉連魚皮輕微炙燒🔥,從而將魚油迫出,魚肉肉質綿密肥美,入口魚油好甘香,面頭配上海鹽及麵豉醬,口感味道都好豐富。
4️⃣剝皮魚
剝皮魚以秋冬為最時令,肉質爽彈,清甜中帶魚香✨配搭剝皮魚肝醬一起食,口感豐腴潤澤。
剝皮魚
5️⃣北海道扇貝
扇貝貝肉厚身飽滿,味道鮮甜,口感柔軟而多汁。
6️⃣白象拔蚌
師傅將白象拔蚌切成條狀,不僅入口時嚼口更好,比起切成片狀更耐吃。象拔蚌味道濃厚鮮甜,口感爽脆利落,加上清新青檸汁點綴🍋‍🟩,入口後慢慢嘗到象拔蚌的甜味。
7️⃣燒象拔蚌邊
象拔蚌邊經過炙燒後🔥,口感嚼勁十足,爆脆爽甜❣️
北海道扇貝,白象拔蚌,燒象拔蚌邊
🔹️和食
1️⃣北海道毛蟹
師傅拆了一絲絲的毛蟹蟹肉及蟹腳出來🦀,面頭更擺上毛蟹蟹膏,一啖放入口一起食,鮮味濃郁,口感豐富。
北海道毛蟹
2️⃣天婦羅
🔸️北海道海膽
紫蘇葉包裹著海膽做成天婦羅,炸得外皮酥脆,入口啖啖海膽好鮮味又幸福🥰
🔸️北海道黃粟米
粟米只簡單加天婦羅炸漿油炸,粟米天然甜而不膩🌽
🔸️北海道行者大蒜
行者大蒜食用部位是葉子,葉片食落有濃厚的蒜味,整體清香👍🏻
天婦羅 (北海道海膽,北海道黃粟米,北海道行者大蒜)
北海道海膽天婦羅
壽司前送上一碟自家醃製的醋漬送口,味道甜美又清爽。

🔹️壽司六貫
1️⃣淡路島針魚
只有最新鮮的針魚才會是透明魚身,並閃爍著銀光。師傅將魚身以鬢辮方式地梭織,針魚味道比較清淡爽口,卻油脂豐厚,吃起來既有脂肪的甘甜柔潤☺️。
淡路島針魚
2️⃣長崎縣赤鯥
師傅將魚肉連魚皮輕微炙燒🔥,從而將魚油迫出,肉質彈牙且油脂豐富。
長崎縣赤鯥
3️⃣北海道牧丹蝦
牡丹蝦蝦肉肥美🦐,肉質綿軟中帶彈性,面頭更放上牡丹蝦蝦膏,味道鮮甜爽口🤩
北海道牧丹蝦
4️⃣間八魚
間八是指體長達2m以上的大型鰤魚,師傅將魚肉連魚皮輕微炙燒🔥,從而將魚油迫出,肉質結實,配搭柚子胡椒醬,味道肥而不膩。
間八魚
5️⃣北海道雲丹
用料十足,絕不手軟‼️用上北海道海膽,色澤為淺橙黃色而飽滿挺身,味道濃厚甘甜,回甘強,口感幼滑又creamy🤩
北海道雲丹
6️⃣龍珠卷
卷物非常好足料🥰以自家醃製醬油漬蛋黃,配上濃厚鮮味的炙燒大吞拿魚腩及赤身,還有日本蔥一起吃,口感及味道相當豐富,幸福感滿滿❣️
龍珠卷
北海道蝦姨鮑魚
蝦夷鮑魚與蘿蔔蓉一起烹調及浸泡🦪,肉質軟嫩,面頭伴有蝦夷鮑魚肝醬,令鮑魚鮮味清爽,yummy👍🏻
🔹️吸物
麵豉湯味道很清甜,很暖胃。
麵豉湯
🔹️甜品
抹茶奶凍質感滑溜,微甜加上抹茶香,奶香味也很濃郁🥛
抹茶奶凍
2025-02-11
赤羽太
剝皮魚
北海道扇貝,白象拔蚌,燒象拔蚌邊
北海道毛蟹
天婦羅 (北海道海膽,北海道黃粟米,北海道行者大蒜)
北海道海膽天婦羅
淡路島針魚