餐廳裝修雅緻,環境不錯,都幾闊落,空間感及光線給人很舒服的感覺也充滿著日本feel。店員服務殷勤有禮又好細心(每次食完每一道菜見到枱面有污糟都會先細心處理再上另一道菜),所以特別食得開心,用餐過程愉快,上菜節奏也控制得很好。壽司吧前大約可容納有六至八位。 有適當空間感。 因唔會靠得太近.Menu 方面大致Omakasa 有兩款可供選擇,最後決定先試鮨: )*鮨* $1480 - 主要是壽司及手卷*悠* $1880 - 主打以刺身及和食鮨$1480*前菜三品*柚子醋大根 (一食第一口已經好有驚喜!)- 味道非常之清新! 相信它被醃製過程裏面花了不少心思,和平時食的味道完全不同。 紅酒喬頭 - 蒜頭漬 - 這個蒜頭完全不辣而且帶有自然的甜味非常開胃。牛蒡漬 - 牛蒡切成大小條,所以能夠細想他們精心醃製的牛蒡味道。 非常入味。 蟹肉 秋葵 -以啫喱狀的形態來配合蟹肉,是非常之夾。口感非常之特別軟身但又有咬口。又能襯托出蟹肉的鮮味。 白梅貝 - 肉質爽身及鮮味十足伊達玉子 - 玉子分別很大這個味道非常之深刻因為他配以蛋黃醋作主要賣點。增加了不少玉子的味道的層次感。鮫碟魚簿切 配酸汁鮫碟魚包蔥

*鮨* $1480 - 主要是壽司及手卷
*悠* $1880 - 主打以刺身及和食

鮨$1480

*前菜三品*

紅酒喬頭 -
蒜頭漬 - 這個蒜頭完全不辣而且帶有自然的甜味非常開胃。

白梅貝 - 肉質爽身及鮮味十足

鮫碟魚簿切 配酸汁
鮫碟魚包蔥 配竹炭鹽
鮫碟魚肩 (香重魚油味)
這個廚師用了鮫碟魚作為主要食材,而取材於不同部位以最配合的不同烹調方式。令到我嘅味蕾有衝擊。而不是單一的口味。最特別之處就是原來不同部位配合不同的烹調手法,才能顯出這食材最佳的品質。

*手握壽司15件*
深海池魚壽司
金目鯛壽司 - 口感好咬口
北海道帆立貝壽司配青檸汁 -鮮甜十足
依佐木壽司 配辣椒蘿蔔蓉 - 魚有燒炙過,有重的魚油香味
鯖魚 配 白板昆布 - 昆布用汁煮過,有酸酸甜甜味道,好清新
秋刀魚 - 口感好彈牙,味道新鮮
赤貝 - 柚子皮的香味,清新感覺,爽口彈牙,非常新鮮
松葉蟹壽司 - 裡面是有蟹膏配親
車海老 - 好大隻蝦,口感不錯

這度是是隔場主要用作清口腔
先食青桔啫喱,煙燻蘿蔔加cream cheese 好特別的組合!

梳池魚配 磨芝麻 - 好香,炙燒過的魚油味好出
赤鯥魚 - 魚皮炙燒過有啲咬口,魚肉好滑溜
三文魚籽 - 非常新鮮,充滿口感
醬油漬中拖羅 - 有好重醬油味道
大拖羅 - 入口即溶,油脂分布平均
馬糞海膽 - 好!鮮味
蔥花吞拿魚手卷 - 紫菜好脆,包法特別 唔會令到飯掉下來,點解可以咁細心!

第二度隔場的是
布甸蛋 焦糖脆面

*吸物*
舞茸湯 - 先聞…..有柚子香味 , 湯好清,但好清甜。 食完整個人好暖身

*水信玄餅甜品*
是了天然的食材 - 碟豆花作為天然色素
其他配料: 紅豆,豆粉,黑糖

今次去了試銅鑼灣新開的Omakase餐廳。比較意想不到的是,這裏提供了額外的抹茶體驗,店員會在獨立包廂內提供調配抹茶的服務,另外配上和菓子。前菜3款❤️蟹肉清湯羊羹感覺好像食清新的蟹肉啫喱❤️岩石玉子,蛋黃醋醬有點像沙律蛋❤️白梅貝,八方汁刺身7道❤️鮫鰈魚刺身三食三種食法最喜歡吃燒的一part,因為油脂滿溢❤️北海道真蠔配土佐啫喱❤️幻星鰹配乾鰹木魚配上即刨鰹木魚,咬落有不同質感❤️赤貝·北寄貝赤貝好鮮甜❤️北海道毛蟹配蟹膏好足料❤️間八魚 配豉油及三星漬有輕微煙熏味❤️煙燻大拖羅配日本菜苗煙熏味濃郁,入口即溶和食2款❤️石川里芋煮傳統江戶菜式❤️宮崎五彩A5和牛(代表好運)外脆內嫩❤️青桔啫喱及煙燻大根夾cream cheese 大根夾cream cheese配搭獨特壽司6件❤️北海道帆立貝有柑桔味❤️深海池魚配柚子胡椒❤️池魚配薑蔥蓉❤️牡丹蝦配蝦頭膏❤️赤鯥配大蔥碎❤️鮑魚海膽飽魚肝醬迷你丼鮑魚軟淋入味,海膽味濃郁❤️布甸蛋似焦糖布甸湯舞茸清湯甜品蝶豆花水信玄餅配紅豆、黃豆粉、黑蜜飲品日本桃汁味道好濃郁最後店員灣送上一份小禮物,令人有一種賓至如歸的感覺。
今次去了試銅鑼灣新開的Omakase餐廳。

前菜3款
❤️蟹肉清湯羊羹
感覺好像食清新的蟹肉啫喱
❤️岩石玉子,蛋黃醋醬
有點像沙律蛋
❤️白梅貝,八方汁

刺身7道
❤️鮫鰈魚刺身三食
三種食法最喜歡吃燒的一part,因為油脂滿溢
❤️北海道真蠔配土佐啫喱
❤️幻星鰹配乾鰹木魚
配上即刨鰹木魚,咬落有不同質感
❤️赤貝·北寄貝
赤貝好鮮甜
❤️北海道毛蟹配蟹膏
好足料
❤️間八魚 配豉油及三星漬
有輕微煙熏味
❤️煙燻大拖羅配日本菜苗
煙熏味濃郁,入口即溶

和食2款
❤️石川里芋煮
傳統江戶菜式
❤️宮崎五彩A5和牛(代表好運)
外脆內嫩

❤️池魚配薑蔥蓉
❤️牡丹蝦配蝦頭膏
❤️赤鯥配大蔥碎
❤️鮑魚海膽飽魚肝醬迷你丼
鮑魚軟淋入味,海膽味濃郁
❤️布甸蛋
似焦糖布甸

舞茸清湯

甜品
蝶豆花水信玄餅配紅豆、黃豆粉、黑蜜

飲品
日本桃汁味道好濃郁

最後店員灣送上一份小禮物,令人有一種賓至如歸的感覺。
刺身
壽司
前菜
漬物
2022-11-21
2022-11-21 35 浏览
今日有幸朋友介紹下嚟到這裏食廚師發板。今次好有期望的來到此間餐廳,因為見到食評也不錯!這裏裝修非常之日式,雖然位置不多,但能夠看到廚師烹調的情況,諗起都好開心,期待! 因為能夠看到廚師烹調的過程更加富層次感。今日試了悠$1880。因為想食刺身多啲,所以就揀咗悠。Menu 方面大致Omakasa 有兩款:*鮨* $1480 - 主要是壽司及手卷*悠* $1880 - 主打以刺身及和食*前菜三品*柚子醋大根 - 味道非常之特別! 好清新嘅感覺再配合這個大根,簡直是絕配紅酒喬頭 - 蒜頭漬 - 蒜頭味相對比較甜,是本身天然的味道應該在食材方面已經揀選過再配合紅酒,食落好有新鮮感! 牛蒡漬 - 牛蒡在日本菜式,裏面是不可或缺的前菜。但要在這細微的地方也做得恰到好處就真的很好廚師的心機和做法這個牛蒡漬味道非常之入味,味道很溫和,所以食到停唔到口!蟹肉 秋葵 -將這兩個樣食材最後以啫喱狀的形態出現給客人品嚐巳是別具一樹,而口感說這個形態能夠配合蟹肉是非常之配合,這樣更能能夠襯托出蟹肉的鮮味。 白梅貝 - 肉質爽口鮮甜十夠伊達玉子 - 配蛋黃醋。廚師刻意保留蛋白口感,所以同平時食嘅玉子味道係非常之不

Menu 方面大致Omakasa 有兩款:

*鮨* $1480 - 主要是壽司及手卷
*悠* $1880 - 主打以刺身及和食

*前菜三品*

紅酒喬頭 -

白梅貝 - 肉質爽口鮮甜十夠

伊達玉子 - 配蛋黃醋。廚師刻意保留蛋白口感,所以同平時食嘅玉子味道係非常之不同,不再單調靜止的只品嚐蛋黃味!

*刺身七款*
北海道厚岸生蠔 土佐(柚子)啫喱 柚子皮 - 海水味再配它肉質的鮮味,簡直是高質素的生蠔。

幻星鰹,蔥花,木魚片,鰹魚汁洋蔥橄欖油
這個最特別之處是原來廚師是用這個磨成魚片。 第一次見原來裝的木魚。

赤貝,北海道北寄貝 - 鮮甜爽口。這個新鮮甜味在口來來回回的不段發出的鮮甜。

北海道毛蟹
蟹肉鮮味無窮。

來自鹿兒島的間八魚
腩位(後,三升漬)
背位(前,wasabi, soy sauce)
兩種不同味道的食法。

煙燻拖羅 蘿蔔苗 四季紅 櫻花蝦 -
廚師講解原來非油炸,用烘乾,才能夠保持原汁原味
而拖羅油脂分布好好,入口即溶感覺 而配蘿蔔苗,四季紅及櫻花蝦增加了口感

*和食*
石川里芋 (丸子),新鮮紫菜湯
絨褲糖材料製成密度甚高,好煙韌。 湯裏面浸滿了凊香的紫菜味

*手握壽司*
石垣貝
秋刀魚配萬能蔥
赤鯥魚 (魚皮炙燒過有啲咬口,魚肉好滑溜)
車海老
中拖羅
鮑魚配馬糞海膽壽司 - 廚師介紹可先食鮑魚,海膽,再撈黎食,有鮑魚膽醬意大利飯的質感
總括來說,因為壽司飯嘅味道,溫度,份量同埋密度是非常非常嚴謹,因為飯嘅份量係要配合刺身, 如果少咗飯個平衡就錯晒。所以這裏飯的比例跟刺身是非常之平均。非常之欣賞這一點。

第二度隔場的是
布甸蛋 焦糖脆面

*和食*
五彩和牛外層是米通 - 和牛仍能保持肉質juicy, 而配上芥茉醬- 超好食!黃牛油脂深重, 一入口即溶。 在口腔裏面那種牛滋味一路都未有退去。

*吸物*

*水信玄餅甜品*
用了最天然的做法,就是採用了碟豆花天然色素。這個賣相非常之吸引,顏色給人一種舒服的感覺完全唔想食他只想欣賞他。
紅豆,豆粉,黑糖作配搭。

吃完這一頓晚餐令到人心情更加開心!最緊要是整體經驗,不單止食物整個環境及招待都非常之重要,而這一間餐廳真的做到以上幾點都真的不簡單!
2022-11-21 166 浏览
知道今年應該都冇機會去日本,唯有去食日本菜止下渴!「鮨」:以壽司為主,一共有15款手握壽司前菜蟹羊𡙡 - 外貌吸引,就如食蟹肉凍一般伊達玉子 - 比平時的玉子口感較嫩白玫貝 - 較濃味,醋汁好味🍣伊左木壽司 - 不用沾任何醬汁,用手食,已經好夠味🍣北海道凡立貝 - 好軟綿綿,不像一般那種爽的口感,鮮味🍣深池魚壽司 - 細緻鮮美🍣北寄貝壽司 - 炙燒過外皮,變得香口啲,爽口🍣車海老+自家麵豉醬 - 夠曬味,好鮮甜🍣赤貝 - 爽口,有海水味🍣蘇子魚上面日本胡麻 - 加添咗香的胡麻味🍣深魚大池魚壽司 - 由南海來的,灸燒過,外皮香脆,好鮮甜🍣野生銀雪魚 - 好正👍👍青桔啫喱、大根煙熏芝士 - 清一清味蕾,幫你好瞓啦桔味青甜,好香煙熏味。🍣石湖貝 - 師傅話拍一拍會更爽口,味道也更鮮。🍣地金目鯛 - 野山,不是養,所以油脂較好,上面有紫蘇花,肉質細膩!🍣赤目魚 - 比較名貴的魚,比大拖羅還貴,因為很難釣到,因淒身石隙,真的好味!💯💯🍣赤身魚 - 用醬油漬來處理,所以較深色但一樣鮮甜🍣中吞拿魚+上面wasabi 漬 - 炙燒很香🍣海膽紫菜卷 - 海膽鮮甜,紫菜脆 🍣鐵火手卷 - 紫蘇葉,多層
知道今年應該都冇機會去日本,唯有去食日本菜止下渴!
「鮨」:以壽司為主,一共有15款手握壽司
前菜
蟹羊𡙡 - 外貌吸引,就如食蟹肉凍一般
伊達玉子 - 比平時的玉子口感較嫩
白玫貝 - 較濃味,醋汁好味
🍣伊左木壽司 - 不用沾任何醬汁,用手食,已經好夠味
🍣北海道凡立貝 - 好軟綿綿,不像一般那種爽的口感,鮮味
🍣深池魚壽司 - 細緻鮮美
🍣北寄貝壽司 - 炙燒過外皮,變得香口啲,爽口
🍣車海老+自家麵豉醬 - 夠曬味,好鮮甜
🍣赤貝 - 爽口,有海水味
🍣蘇子魚上面日本胡麻 - 加添咗香的胡麻味
🍣深魚大池魚壽司 - 由南海來的,灸燒過,外皮香脆,好鮮甜
🍣野生銀雪魚 - 好正👍👍

🍣石湖貝 - 師傅話拍一拍會更爽口,味道也更鮮。
🍣赤身魚 - 用醬油漬來處理,所以較深色但一樣鮮甜
🍣中吞拿魚+上面wasabi 漬 - 炙燒很香
🍣海膽紫菜卷 - 海膽鮮甜,紫菜脆
🍣鐵火手卷 - 紫蘇葉,多層口感
🍣布甸蛋 - 日式焦糖燉蛋, 採用日本三溫糖!
🍣舞茸清湯 - 好清甜的湯!
🍣水信玄餅 - 蝶豆花將原本無色變為藍色,賣相更好
食完好滿足又止到渴呢!🤗🤗
2022-11-14
2022-11-20 151 浏览
『鮨』- 前菜 - 🥚 伊達玉子配上蛋黃醋調製醬,酸酸地幾開胃🐚 梅貝係秋季限定既食物,食落彈牙🌽 白粟米爽口鮮甜- 🍣 壽司 -鮫鰈魚:肉質煙韌深海池魚:刺身厚身,味道甘香細膩北海道帆立貝:creamy鮮甜松葉蟹:日本三大名蟹之一,蟹肉撈埋蟹膏,味道更鮮甜伊佐木:肉身柔軟多脂金目鯛:皮比煙薰過,有魚油香牡丹蝦:加埋蝦頭膏,肉質綿軟中帶彈性北寄貝:爽口赤鯥魚:魚皮滑溜,肉質鮮甜無比青桔啫喱&煙薰大根包cream cheese:先食啫喱,再食咸咸地既大根cream cheese,味道好特別銀鱈魚:肉質幼滑中拖羅:鮮味帶魚油香鯖魚:配搭白昆布同紫蘇葉,滿口脂香大拖羅:入口即溶海膽:非常鮮甜- 手卷 -🤏🏻蔥拖羅手卷有魚油香,一邊食魚油一邊流落黎😋- 湯 -🐟 梳子魚清湯- 甜品 -🦋 水信玄餅泰國蝶豆花紅豆黑糖漿玄餅同蝶豆花本身無咩味,每啖加一點紅豆同黑糖漿,甜得黎唔會太膩🍑 日本蜜桃汁

『鮨』
- 前菜 -
🥚 伊達玉子配上蛋黃醋調製醬,酸酸地幾開胃
🐚 梅貝係秋季限定既食物,食落彈牙
🌽 白粟米爽口鮮甜

- 🍣 壽司 -
鮫鰈魚:肉質煙韌
深海池魚:刺身厚身,味道甘香細膩
北海道帆立貝:creamy鮮甜
松葉蟹:日本三大名蟹之一,蟹肉撈埋蟹膏,味道更鮮甜
伊佐木:肉身柔軟多脂
金目鯛:皮比煙薰過,有魚油香
牡丹蝦:加埋蝦頭膏,肉質綿軟中帶彈性
北寄貝:爽口
赤鯥魚:魚皮滑溜,肉質鮮甜無比

銀鱈魚:肉質幼滑
中拖羅:鮮味帶魚油香
鯖魚:配搭白昆布同紫蘇葉,滿口脂香

大拖羅:入口即溶
海膽:非常鮮甜

- 手卷 -
🤏🏻蔥拖羅手卷有魚油香,一邊食魚油一邊流落黎😋

- 湯 -
🐟 梳子魚清湯

- 甜品 -
🦋 水信玄餅泰國蝶豆花紅豆黑糖漿

🍑 日本蜜桃汁
Omakase 廚師發辦是時令食材與廚師的巧手配搭,若然願意花若干金錢,一般來說,食材質素無需太擔心,重點反而在師傅手藝,能否留着客人的心之主因。告別天價名店,我今晚來嚐新,仍在試業中的「鮨悠」,由Leon 師傅主理,曾經任職尖沙咀鮨燐,怪不得大家有些面熟。「鮨悠」走江戶前路線,以傳統手法製作食品,全部是日本食材,每天從豐州新鮮運到,就是食具也來自日本。 甫進店內,左右兩方各設一張廚師師,左方房間夠大可容10-12人,右方小房約6-8人。 晚上只供應兩款廚師發辦餐,每位$1480的鮨以壽司為主,而每位$1880的悠最全面,包括刺身、壽司及和食。 蜜桃汁 $68今晚唔飲酒,點了一杯甜甜蜜蜜的蜜桃汁,不過後來發覺,還是配清酒比較合拍。 廚師發辦-悠 $1880前菜三品:蟹羊羹、白梅貝、伊達玉子 蟹羊羹橢圓形半透啫喱,隱約見到裏面的蟹絲及秋葵,賣相討好。 味道清甜,非常輕盈,所以適宜先嚐。 白梅貝梅貝是日式東風螺,有黑白兩種,放在梅貝上紅色的辣椒絲,以醋汁煮。最討好我的是那甜甜酸酸的醋汁,喚醒了梅貝之清甜而有嚼口的特質。伊達玉子做法與別不同的玉子,黃白相間,蛋黃包著蛋白,清楚分明,味道香甜。

晚上只供應兩款廚師發辦餐,每位$1480的鮨以壽司為主,而每位$1880的悠最全面,包括刺身壽司及和食。

蜜桃汁 $68

蜜桃汁

廚師發辦-悠 $1880
前菜三品:

蟹羊羹
橢圓形半透啫喱,隱約見到裏面的蟹絲及秋葵,賣相討好。
蟹羊羹
味道清甜,非常輕盈,所以適宜先嚐。
伊達玉子
頂端放上蛋王醬,看來似蛋捲。
刺身7款:

鮫鰈三吃
一款三式,先吃薄片,紫蘇花點綴,蘸少許黑鹽吃;
鮫鰈三吃
肉卷內藏芽蔥,蘸酸汁吃,兩種吃法皆嚐到鮮魚之清甜,回甘悠久。
鮫鰈三吃
灸燒魚邊,相比厚肉,口感更爽口更豐腴。

北海道厚岸蠔.土佐啫喱
厚岸蠔蠔味獨特,肉厚,以土佐啫喱伴之是一般的做法。
北海道厚岸蠔.土佐啫喱
土佐醋混合寒天造成的啫喱,酸甜味道對比蠔香。

枯節

壽司長 Leon 在刨枯節,即是木魚、亦即是鰹魚,乾枯如硬木頭。

壽司長 在刨枯節
幼星鰹.枯節.茗荷
每200條鰹魚只有一條幼星鰹,BB 鰹肉質更鮮嫩,配上脆茗荷及大量枯節同吃添層次。
赤貝.北寄貝.海帶
雙貝組合,配海帶,爽甜有嚼口。
北海道毛蟹.蟹膏
精華在蟹膏,混合肉吃,倍增豐腴感,不過今日的蟹肉唔算好鮮味。
間八.三星漬
鴛鴦配,原味刺身蘸上芥末,炙燒半熟的一片點三星漬,先淡後濃,越食越肥美。

煙燻拖羅
第一次見如此色澤的拖羅,淡紅中雲石紋理仍可見,原來煙燻會有如此效果,配炸櫻花蝦、蘿蔔苗及四季紅兩款日本野菜同吃。
煙燻拖羅
煙熏味很香,魚肉肥美,又似在吃沙律。
中場小休
石川小芋紫菜湯
送上石川小芋紫菜熱湯一碗,石川小芋是里芋的支類,小巧球型,肉質鬆化,糊糊的口感,配合共他蔬菜作湯非常適合。
石川小芋

薑角

這個時候嚐嚐自家製的薑角,原來需要浸醋漬4日, 怪不得辛辣而不霸氣,酸酸地咁好味。
自家製的薑角
小吃-青桔啫喱.大根芝士
青桔啫喱.大根芝士
是日贈送的小吃,青桔啫喱配大根芝士,唔錯呀!

壽司6貫

石桓貝壽司
一般都是先拍拍令質感更好,視覺上增加動感。石桓貝厚片爽甜,愈嚼愈甜,回味無窮。

赤睦魚壽司.炙燒
魚油香郁,不過有少少火燒的苦味
海膽壽司.黑鮑魚
北海道根室海膽壽司配北海道黑鮑魚兩片,鮑魚肝做成醬汁混合米飯,黏黏地如意大利飯 risotto,非常甘香豐腴的組合,極品!
壽司
壽司蛋
方形蛋件,與別不同,甜甜地,好味道。

和食-五彩和牛
頗有趣,以日本很普遍的五彩花生脆包裹著和牛柳,添了一層明顯又特別的層次,和牛亦軟嫩,倍增外脆內軟之口感。

舞茸湯
以一碗清甜熱湯結尾是完美的流程,吃了生冷食品,熱湯正好養胃。

碟豆花水信玄餅
藍得漂亮,順如水滑。

服務態度熱誠,也許就是早去早享受的道理,壽司長 Leon 用心解說,招呼我們的 Gogo 親切健談,努力為餐廳宣傳,這樣的前線人員今時今日非常難得,值得表揚。

整體食材是上乘的,搜羅及處理有心得,刺身餘韻悠久,壽司全部已調味,壽司長更在和食及小吃上添新意,令人耳目一新;例如先付三品的蟹羊羹、白梅貝、伊達玉子,青桔啫喱配大根芝士、壽司蛋、五彩和牛,煙燻拖羅亦是另類選擇。

食後感最後一句:值得再回味。

2022-11-14
蜜桃汁
石川小芋紫菜湯
壽司蛋
2022-11-09 107 浏览
最近發現銅鑼灣多左啲日本餐廳😍熱愛食日本料理的,當然唔可以執輸‼️揀左2日都full booking😫 咁就揀平日去食喇🤩鮨:以壽司為主嘅omakase悠:有壽司又有刺身嘅omakase我好鍾意食日本醋飯❤️ 當然揀「鮨」😃「前菜三品」蟹羊羹+伊達玉子+白梅貝蟹羊羹取名源自中國,參照「羊肉做嘅湯羹」,然後日本加以改良,以湯羹製成啫喱,並加入蟹肉,令味道更鮮甜美味😋白梅貝採用日式汁煮,食落清甜而帶嚼口❤️「鮫鰈魚」肉質緊實爽脆,味道清淡,作為第一道品嚐的壽司是最適合👍🏻「金目鯛」肉質柔嫩肥美,加上少少醬油已好好食😋「深海池魚」加左麵豉漬,令味道更提鮮‼️「帆立貝」非常厚肉,咬落去果種鮮甜嫩滑口感真係不得了❤️「醋漬鯖魚」用左醋漬醃製嘅鯖魚有助去除魚腥味👍🏻 入口後魚油香&鮮味瞬間充斥口腔😋「赤貝壽司」「牡丹蝦」牡丹蝦肉肥碩,口感充滿彈性,鮮甜爽口😍蝦頭膏經過火炙,更加濃郁甘甜💛「松葉蟹」師傅已起哂蟹肉,啖啖蟹肉非常鮮甜美味,蟹肉混合左濃郁嘅蟹膏😋 鮮味加倍‼️「赤鯥魚」「吞拿魚醬油漬」「大拖羅」「北海道海膽」海膽味道特別濃,甘甜鮮味,份量亦相當多❤️「三文魚籽杯」每一粒嘅三文魚籽都好飽滿🤩 入口完全有
最近發現銅鑼灣多左啲日本餐廳😍
熱愛食日本料理的,當然唔可以執輸‼️
揀左2日都full booking😫 咁就揀平日去食喇🤩

鮨:以壽司為主嘅omakase
悠:有壽司又有刺身嘅omakase
我好鍾意食日本醋飯❤️ 當然揀「鮨」😃

「前菜三品」
蟹羊羹+伊達玉子+白梅貝
蟹羊羹取名源自中國,參照「羊肉做嘅湯羹」,
白梅貝採用日式汁煮,食落清甜而帶嚼口❤️

「鮫鰈魚」
肉質緊實爽脆,味道清淡,作為第一道品嚐的壽司是最適合👍🏻

「金目鯛」
肉質柔嫩肥美,加上少少醬油已好好食😋

「深海池魚」
加左麵豉漬,令味道更提鮮‼️

「帆立貝」
非常厚肉,咬落去果種鮮甜嫩滑口感真係不得了❤️

「醋漬鯖魚」

「赤貝壽司

「牡丹蝦」
牡丹蝦肉肥碩,口感充滿彈性,鮮甜爽口😍
蝦頭膏經過火炙,更加濃郁甘甜💛

「松葉蟹」
師傅已起哂蟹肉,啖啖蟹肉非常鮮甜美味,
蟹肉混合左濃郁嘅蟹膏😋 鮮味加倍‼️
「赤鯥魚」
「吞拿魚醬油漬」
「大拖羅」
「北海道海膽」
海膽味道特別濃,甘甜鮮味,份量亦相當多❤️
「三文魚籽杯」
每一粒嘅三文魚籽都好飽滿🤩 入口完全有醬爆嘅口感😋
「蔥拖羅手卷」
甜品 - 蝶豆花水信玄餅」
2022-11-08 121 浏览
身邊好多朋友都紛紛出發去日本!但我又唔想捱貴機票咁就只好係香港食日本餐望梅止渴其實我鍾意食ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ嘅原因係享受見到ᴘʀᴇsᴇɴᴛᴀᴛɪᴏɴ咁靚,係一種美嘅享受同時平時生活已經好急促,慢慢享受一餐美食,又係另一種享受❤️先黎前菜三款蟹羊羹+梅貝+伊達玉子蟹羊羹:用左啫喱包圍住蟹肉絲,好有美感伊達玉子:又稱雲石玉子,將壓碎的蛋黃包住蛋白粒,同一般的玉子口感很不一樣,呢個蛋香豐富之餘,而且仲好有口感北海道厚岸生蠔充滿豐富嘅海水味,口感好爽口,加左啲柚子皮&土佐醋啫喱,令味道更ʀᴇғʀᴇsʜɪɴɢ海膽鮑魚配鮑魚干醬鮑魚干醬拌飯真係不得了味道甘香鮮甜❤️再加埋海膽,真係鮮上加鮮鮑魚係好大隻,比一隻手掌更大煙燻拖羅平時食拖羅都係以刺身嘅製法品嚐,食完會滿口油脂香,但今次用咗煙燻嘅方法,除左有油脂香外,仲多左一層ʙᴀᴄᴏɴ嘅味道令味覺更有層次,亦有助減卻油膩感💛呢個真係非常有驚喜火炙鰹魚同平時食嘅鰹魚味道好唔同💛原來係用左鰹魚BB,味道無咁濃,而且肉質亦比較soft & 軟嫩,加左日本蔥&木魚花,味道更豐富師傅即場製木魚花!間八刺身間八屬於鰤魚,肉質特別肥美,魚油亦非常豐腴油甘魚亦屬鰤魚‼️間八魚肉
身邊好多朋友都紛紛出發去日本!
但我又唔想捱貴機票

咁就只好係香港食日本餐望梅止渴
其實我鍾意食ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ嘅原因係享受

見到ᴘʀᴇsᴇɴᴛᴀᴛɪᴏɴ咁靚,係一種美嘅享受

先黎前菜三款
蟹羊羹+梅貝+伊達玉子
蟹羊羹:用左啫喱包圍住蟹肉絲,好有美感
伊達玉子:又稱雲石玉子,
將壓碎的蛋黃包住蛋白粒,同一般的玉子口感很不一樣,
呢個蛋香豐富之餘,而且仲好有口感

北海道厚岸生蠔
充滿豐富嘅海水味,口感好爽口,
加左啲柚子皮&土佐醋啫喱,
令味道更ʀᴇғʀᴇsʜɪɴɢ
海膽鮑魚配鮑魚干醬
鮑魚干醬拌飯真係不得了

味道甘香鮮甜❤️
再加埋海膽,真係鮮上加鮮
鮑魚係好大隻,比一隻手掌更大
煙燻拖羅
平時食拖羅都係以刺身嘅製法品嚐,
食完會滿口油脂香,
但今次用咗煙燻嘅方法,
除左有油脂香外,仲多左一層ʙᴀᴄᴏɴ嘅味道

令味覺更有層次,亦有助減卻油膩感💛
呢個真係非常有驚喜
火炙鰹魚
同平時食嘅鰹魚味道好唔同💛
原來係用左鰹魚BB,味道無咁濃,
而且肉質亦比較soft & 軟嫩,
加左日本蔥&木魚花,味道更豐富
師傅即場製木魚花!
間八刺身
間八屬於鰤魚,肉質特別肥美,魚油亦非常豐腴

油甘魚亦屬鰤魚‼️
間八魚肉質比油甘魚更好,肉質非常軟滑

可以食到正腩位 +上腩位,正呀❤️
牡丹蝦壽司
牡丹蝦肉質非常豐滿
最精粹嘅係配左火炙過嘅蝦頭膏

令味道更甘甜可口
北海道毛蟹
細緻纖細甜味的蟹肉配上濃郁有層次的蟹膏,真係鮮味無比

赤貝+新鮮北寄貝

食完刺身,就來個間場,清清味蕾再食壽司

和食
蘿蔔、蘆荀&豆角味道非常清甜

中拖羅壽司
熟成左的中拖羅肉質好細嫩軟滑,完全無筋

味道亦好甘甜鮮味
赤鯥鯛壽司
魚皮滑溜,肉質更是鮮甜無比

金目鯛壽司
肉質細緻鮮美,唔駛太多調味都已經好正

呢碗麵豉湯好特別,加左柚子鹽作調味,多了柚子果種清新味道

蝶豆花水信玄餅
有黑糖&黃豆粉,同傳統的一樣,不過呢個就充滿視覺效果