餐厅: 魚一壽司 (教育路)
资讯:

2022-04-27 374 浏览
當日夜晚,食鰻魚壽司,個味道已經有d奇怪,食完之後,發現個碟有一隻2cm 的死曱甴。立即同經理講,經理解釋早一日做完清潔工程,並提岀免單。雖然經理的處理態度很好,但這次的經驗造成心理陰影。建議大家食之前睇清楚,價錢合理,味道都可以,但衛生情況惡劣。牛柳飯有驚喜,牛肉份量很多。三文魚刺身質素亦很好,很厚。軟殼蟹卷則普通。看見餐廳內其他客人的刺身拼盤都很新鮮,但很多食物都售罄。希望餐廳的衛生情況能有所改善。
立即同經理講,經理解釋早一日做完清潔工程,並提岀免單。
雖然經理的處理態度很好,但這次的經驗造成心理陰影。
建議大家食之前睇清楚,
價錢合理,味道都可以,但衛生情況惡劣。
牛柳飯有驚喜,牛肉份量很多。
三文魚刺身質素亦很好,很厚。
軟殼蟹卷則普通。
看見餐廳內其他客人的刺身拼盤都很新鮮,但很多食物都售罄。
希望餐廳的衛生情況能有所改善。
去開元朗想食壽司,就搵到呢間好多好評既鋪頭,份量夠價錢又平,食完一次已經再想encore😎(5分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌕🌑燒汁牛柳飯配溫泉蛋($52)午市抵食套餐,份量好多,似有兩碗飯既份量😂牛柳算入味但少少韌,不過都係可接受既,加埋隻溫泉蛋無得輸😆😎壽司梅($78)十件壽司既套餐,款式大部份都幾正路同新鮮,仲包埋一個茶碗蒸,非常抵食,岩曬有選擇困難症既人,因為叫一個餐就可以食曬大部分你想食既野🥰😆唯獨略嫌啲飯唔係好夠醋同唔係用日本米既感覺,但魚生部分是幾好的😍😍黃金魷魚軍艦/海膽魷魚軍艦芥辣八爪魚軍艦/蟹子軍艦(以上全部 $12/2件)小編最鍾意就係食軍艦,而叫度就有齊是小編最愛既4種🤤🤤仲要唔係度度都有得食黃金魷魚同海膽魷魚🦑我覺得呢度啲軍艦有中上水平,不過啲紫菜就唔係好脆😮‍💨🙈日本甲紋魷魚壽司($15/2件)馬刀貝壽司($12/2件)再散叫多兩款壽司,都係無失望,魷魚夠厚切亦唔韌,馬刀貝魚生都好爽口😎價錢:🌕🌕🌕🌕🌗非常親民抵食既小店,壽司散叫都係1x-2x蚊兩件,就算瞇埋眼狂嗌都唔會肉赤🦑我地叫左一大埋野都係$200頭,如果出面其他日本餐廳叫,應該都$300-350走唔甩🤣

(5分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
燒汁牛柳飯配溫泉蛋($52)

壽司梅($78)

黃金魷魚軍艦/海膽魷魚軍艦
芥辣八爪魚軍艦/蟹子軍艦
(以上全部 $12/2件)
小編最鍾意就係食軍艦,而叫度就有齊是小編最愛既4種🤤🤤
仲要唔係度度都有得食黃金魷魚同海膽魷魚🦑
我覺得呢度啲軍艦有中上水平,不過啲紫菜就唔係好脆😮‍💨🙈

日本甲紋魷魚壽司($15/2件)
馬刀貝壽司($12/2件)

價錢:🌕🌕🌕🌕🌗
非常親民抵食既小店,壽司散叫都係1x-2x蚊兩件,就算瞇埋眼狂嗌都唔會肉赤🦑我地叫左一大埋野都係$200頭,如果出面其他日本餐廳叫,應該都$300-350走唔甩🤣🤣

交通:🌕🌕🌕🌗🌑
自從有左車之後多左去元朗🤣而且好多時都好好彩比我地搵到咪錶,魚一壽司位於教育路大街,個日我地揸車咁岩有運動場個邊搵到咪錶😎如果搭地鐵,可以係朗屏站行5-10分鐘都會過到黎好方便😎😎

環境:🌕🌕🌕🌕🌑
小店整體上乾淨整潔,位同位之間唔會好逼,員工都非常有禮貌,個日天氣好熱都叫我地入黎門口等唔係會係出邊熱親😆當日最搞笑係見到我地另一愛店「喬木」既員工都過左黎食🤣🤣🤣

性價比:🌕🌕🌕🌕🌗
呢間算係其中一間幾抵食既日式壽司店,雖然啲飯唔係咁有日本米感覺,但魚生方面都做得幾出色,經過開/住係元朗既朋友絕對可以去一戰架🤪

午餐
今天慶祝二伯娘生日,我們去了元朗找她,在元朗壽司店慶祝生日。這裏是用手機落單所以我們想食乜就撳乜這些海蝦雖然是炸的,但是裏面很新鮮很鮮甜,必要,裏面很有水份。滿足一己私欲,作為蟹籽粉絲,一定要叫蟹子手卷。我們因為午市去到,所以可以叫午市套餐,午市套餐一定要叫,因為套餐的三文魚湯10分正,有真三文魚在入面。這個生蠔壽司一定要叫,每一隻生蠔都甜度很高,一點也不腥,證明這間很新鮮。魚生自選拼飯也可以試試囉平時食開連鎖壽司店,完全沒有概念原來叫刺身(港幣$288 )是有埋紫菜和飯跟埋的,俾你一嘗壽司師傅的感覺。由於我哋叫得比較多,所以餐廳免收我們生日蛋糕開餅費。

這裏是用手機落單所以我們想食乜就撳乜

滿足一己私欲,作為蟹籽粉絲,一定要叫蟹子手卷。

魚生自選拼飯也可以試試囉

由於我哋叫得比較多,所以餐廳免收我們生日蛋糕開餅費。
這間壽司店 好像不分早晚也人頭湧湧,對上一次食好像已經有差不多一年前,記得午餐有粒粒魚生飯是平靚正之選,今日見沒太多人排隊,就再試一次。跟餐送三文魚麵豉湯及胡麻醬沙律, 三文魚麵豉湯比記憶中足料👍但湯頭過咸,胡麻醬沙律正常發揮不過不失。魚生飯份量一如以往也非常足料,不過比以前切得更碎(雖然更符合粒粒魚生的名字),而$52的魚生飯更有三文魚子,這點本令我喜出望外,但食落口味道嘗不到鮮味,反而有些草腥味,這點實在大打折扣。希望維持人龍之餘,食物質素也可重回昔日

希望維持人龍之餘,食物質素也可重回昔日

粒粒魚生飯
粒粒魚生飯
( ͡° ͜ʖ ͡°) 魚一壽司 - 日本菜❝ 元朗國貼地平民恩物𝙻𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚂𝚎𝚝抵食性價比高 ❞所有𝚜𝚎𝚝都配有沙律同三文魚湯魚湯好香魚油 重有三文魚肉唔會好淡好水又唔會死咸真係有啲驚喜~✿ 京蔥拖羅魚蓉丼 $58魚蓉粉嫩賣相唔錯 重有隻鵪鶉蛋撈飯魚蓉食落口感柔軟 但略嫌唔係好夠魚味價錢係抵 味道不過不失 可以試其他嘢✿ 梅 壽司𝚜𝚎𝚝 $78有10件壽司同埋茶碗蒸又真係幾抵食壽司都新鮮唔錯 正常發揮真係平民恩物!!✿ 𝚂𝚊𝚙𝚙𝚘𝚛𝚘生啤 $68 買一送一做緊特價好抵飲但啤酒帶點酸味 可能儲放耐咗 唔係太新鮮╰☆* 推介指數:🌟🌟🌟🌟/ ‘𖤘◦″ 𖤣 魚一壽司 (元朗)元朗教育路68號兆豐樓地下7號舖
( ͡° ͜ʖ ͡°) 魚一壽司 - 日本菜

✿ 梅 壽司𝚜𝚎𝚝 $78
有10件壽司同埋茶碗蒸
又真係幾抵食
壽司都新鮮唔錯 正常發揮
真係平民恩物!!

✿ 𝚂𝚊𝚙𝚙𝚘𝚛𝚘生啤 $68 買一送一
做緊特價好抵飲
但啤酒帶點酸味
可能儲放耐咗 唔係太新鮮

╰☆* 推介指數:🌟🌟🌟🌟/ 

‘𖤘◦″ 𖤣 魚一壽司 (元朗)
元朗教育路68號兆豐樓地下7號舖
2022-03-09 437 浏览
🍱週末又去左元朗國覓食小店好多時都要等位 非常有人氣當天大概12:30去到 等10分鐘左右就入座了去到發現其實可以用the gulu app遙距拎飛👍🏻小店非常繁忙 服務正常 唔會特別親切🤣⭐️⭐️⭐️重點推薦 🍣相片會有Menu參考價錢❤️壽司一件一般都係$6-$14不等~🐟火炙左口魚壽司 入口即溶~🦀蟹肉蟹膏壽司蟹膏勁多蟹肉新鮮~🧀芝士蟹子軍艦 食到粒粒蟹子同芝士 兩者撈埋一齊嘅口感有d特別 略鹹咗少少 但好味😋~🔥芝士火炙三文魚 三文魚厚切 火炙令到三文魚油香出晒嚟 配搭埋芝士 👍🏻~ 🐮燒牛舌 燒得剛剛好 口感不錯有咬口~帶子厚肉鮮甜 $28兩件抵食~🐠燒鯖魚 外皮燒得勁脆 ✅基本上 呢間壽司店嘅食材都非常新鮮全部野都冇伏 價錢合理 又唔使去壽司郎咁等幾個鐘咁辛苦壽司質素很不錯 壽司飯唔會好凍及硬醋味恰到好處元朗居民快啲去試吓啦😋

🍱週末又去左元朗國覓食

壽司質素很不錯 壽司飯唔會好凍及硬
醋味恰到好處
元朗居民快啲去試吓啦😋

2022-03-08 417 浏览
今日好開心又黎左元朗區!今日係lunch hour 過嚟,點知無咩人👏🏻可以坐低慢慢食,叫左2個定食!一個係牛肉鍋定食$58好大份量👏🏻真心唔太濃味,不太咸,做得好好👍🏻另一個係蕎麥麵定食$58最想試蕎麥麵,佢呢一個價錢喺香港區一定食唔到,麵質做得唔錯,有隻鵪鶉蛋係我意想不到👏🏻個壽司🍣都不錯👍🏻夠新鮮最出色係三文魚湯,好好味😋,有心思👍🏻又好味又抵食😻😻😻又經濟又實惠🤛🏻

一個係牛肉鍋定食$58
好大份量👏🏻真心唔太濃味,不太咸,做得好好👍🏻

另一個係蕎麥麵定食$58
壽司🍣都不錯👍🏻夠新鮮

最出色係三文魚湯,好好味😋,有心思👍🏻

又好味又
抵食😻😻😻又經濟又實惠🤛🏻

2022-03-08
2022-03-06 1019 浏览
📍「魚一壽司」- 元朗今次食食食之旅黎到元朗😛平時weekday 都係WFH,放假梗係要衝去食日本🇯🇵野🤩📷餐廳位於教育路,店面都幾大有兩層,座位都算闊落🤗呢間都係👦🏻👧🏻飯堂之一,因為佢嘅lunch set真係好食又抵食,性價比高💯💯💯🍴壽司梅🍣💰HK$78✨推薦指數:9/10壽司梅前菜沙律、三文魚麵豉湯、茶碗蒸、2️⃣件三文魚、1️⃣件赤身、1️⃣件油甘魚、1️⃣件鱆紅魚、1️⃣件日本魷魚、1️⃣件甜蝦、1️⃣件帶子、2️⃣件加州卷🍣首先真係要讚吓呢個lunch set 有超多野食,好滿足🤩-呢度嘅麵豉湯係👧🏻暫時係香港飲過最好飲嘅😍佢唔係個啲勁鹹會涸喉嘅湯,因為加咗三文魚,所以成個湯好鮮甜😋每次都會飲哂😋😋😋-茶碗蒸嘅蛋好嫩滑,而且又足料,好食🤤-壽司set 好大份,而且全部都好新鮮😍👧🏻 -三文魚肥美新鮮,食落啖啖肉😋-日本魷魚爽口彈牙,新鮮😌-油甘魚都算大片,食落爽口❤️-👧🏻最愛係帶子,大粒又鮮甜,非常滿足🥰🍴壽司竹🍣(火炙🔥)💰HK$98✨推薦指數:8/10壽司梅前菜沙律、三文魚麵豉湯、茶碗蒸、2️⃣件三文魚、1️⃣件原條海鰻、1️⃣件珍寶壽司蝦、1️⃣件皇帝蟹肉棒、1️⃣件左口魚邊、1️⃣件帶子、1️⃣件牛肉他他、2️⃣件加州卷🍣🔥火
📍「魚一壽司」- 元朗

今次食食食之旅黎到元朗😛

📷餐廳位於教育路,店面都幾大有兩層,座位都算闊落🤗

🍴壽司梅🍣
💰HK$78
✨推薦指數:9/10
首先真係要讚吓呢個lunch set 有超多野食,好滿足🤩
-茶碗蒸嘅蛋好嫩滑,而且又足料,好食🤤
-壽司set 好大份,而且全部都好新鮮😍👧🏻
-三文魚肥美新鮮,食落啖啖肉😋
-日本魷魚爽口彈牙,新鮮😌
-油甘魚都算大片,食落爽口❤️
-👧🏻最愛係帶子,大粒又鮮甜,非常滿足🥰

🍴壽司竹🍣(火炙🔥)
💰HK$98
✨推薦指數:8/10
🔥火炙壽司好正,燒到逼埋啲油脂出嚟好好食🤤
-火炙三文魚燒得岩岩好,入口即溶,仲有少少芝士係面,好味程度更升一級😍
-原條海鰻真係好大條,面頭淋咗鰻魚汁更香口😌
-牛肉他他燒得岩岩好,甜甜地好食😚
-👧🏻最愛係火炙左口魚邊,可惜今次燒得麻麻哋,做唔到入口即溶嘅感覺,嚟到嘅時候已經暖咗,失望🥲🥲🥲
不過大部分壽司都有加芝士,食到最後👦🏻表示有少少🤏🏻漏🤭

🍴三文魚刺身
💰HK$32
✨推薦指數:10/10
三文魚肥美新鮮,食落啖啖肉😋
呢個價錢有4️⃣塊,性價比🤩💯💯💯

🍴海膽魷魚軍艦(2件)
💰HK$12
✨推薦指數:8/10
海膽魷魚係👦🏻幾中意食嘅一款壽司🥰佢呢度軍艦上到枱,啲紫菜都仲係脆身,唔會冧哂,啲海膽魷魚唔會腥,又爽口彈牙😋12蚊兩件嚟講幾抵食😆👍🏻
  • 壽司梅
2022-03-05 264 浏览
有日難得同媽咪出去整野早左搞掂 本身想同佢去食下放題之類嘅好西但係即日book唔到枱 就搵吓有冇其他好食突然諗起元朗有呢間啦好好味嘅壽司黃店就上咗去元朗嘅巴士嚟到嘅時候啱啱六點冇乜人落單就係用手機落單都好方便我哋就叫咗兩個丼飯 兩個卷 花之戀 火炙三文魚 幾件軍艦同埋吉列蠔炙燒左口魚丼 刺身丼都超推!!夠曬新鮮好有鮮味🤤🤤尤其是左口魚燒到入口即溶 充滿油香三文魚厚切啖啖肉 帶子鮮甜🤩兩個卷物同軍艦都係新鮮整起 紫菜唔會林晒🍙花之戀正常質素 媽咪鍾意食~吉烈蠔熱辣辣 蠔肉size適中人均$170左右 有咁高質嘅壽司食都幾抵🥵帶長輩食真係不錯既選擇👍🏻好過去食放題 又逼又限時 質素又冇保證
有日難得同媽咪出去整野
早左搞掂 本身想同佢去食下放題之類嘅好西
但係即日book唔到枱 就搵吓有冇其他好食
突然諗起元朗有呢間啦好好味嘅壽司黃店
就上咗去元朗嘅巴士
嚟到嘅時候啱啱六點冇乜人
落單就係用手機落單都好方便

炙燒左口魚丼 刺身丼都超推!!
夠曬新鮮好有鮮味🤤🤤
尤其是左口魚燒到入口即溶 充滿油香
三文魚厚切啖啖肉 帶子鮮甜🤩
兩個卷物同軍艦都係新鮮整起 紫菜唔會林晒🍙
花之戀正常質素 媽咪鍾意食~
吉烈蠔熱辣辣 蠔肉size適中
人均$170左右 有咁高質嘅壽司食都幾抵🥵
帶長輩食真係不錯既選擇👍🏻
好過去食放題 又逼又限時 質素又冇保證

2021-12-31 414 浏览
自從van仔事件後一直都想找機會支持一下魚一,今日終於經過附近,當然要一試今次點了火炙三文魚壽司、海鮮沙律、芝士年糕。首要推介芝士年糕😍一端上枱時年糕外皮脆脆的,配合流心芝士,外脆內流心的口感非常吸引😋加上啤小姐最愛的煙韌口感,絕對大推即使過了15分鐘食流心依舊!火炙三文魚壽司燒得剛好,不會過熟。魚面有微微的焦香和略融的芝士,另一面的三文魚則充滿鮮味。刺身沙律的沙律菜非常新鮮,配搭酸酸甜甜的沙律醋十分開胃。唯部分刺身有少少腥味,影響整體感覺。

今次點了火炙三文魚壽司、海鮮沙律、芝士年糕。

即使過了15分鐘食流心依舊!

• 芝士年糕
2021-12-20 5792 浏览
好耐無食過壽司🍣今次去左元朗一間抵食又高質嘅良心壽司店😍店內有兩層座位,限時90分鐘,雖然幾多人等但流動得算快😝訂位起碼早一日打過去,我地即日先諗住食都可以用the gulu拎飛walkin🚶🏿‍♂️不過要早少少拎定食物選擇都幾多😍除左有壽司卷物同手卷外,仲可以叫串燒、沙律、烏冬、和食等😋最後試左以下食物:🔆茶碗蒸$𝟚𝟚 - 比平時食開果種偏高湯味🔆蔥吞拿魚腩軍艦2件$𝟚𝟚 - 魚味唔太重但質感ok🔆蟹肉蟹膏2件$𝟚𝟚 - 多膏好滿足🔆油甘魚腩壽司$𝟙𝟜 🔆牛油果軟殼蟹卷4件$𝟜𝟝 - 再脆d更好🔆火炙牛肉他他$𝟙𝟚 - 有少少筋🔆魚一焦糖鵝肝壽司$𝟛𝟠 🔆火炙玻璃蝦$𝟟 🔆火炙鰻魚$𝟠 🔆火炙左口魚邊$𝟙𝟚 🔆火炙三文魚腩$𝟙𝟞 見好多人推介鵝肝,食落好似焦糖布丁蛋糕🤣如果鵝肝味再出d更好,有稍微被焦糖搶左風頭😛火炙壽司向來都係我最愛❤️左口魚邊同三文魚腩溢出嘅魚油令佢地食落好肥美🥰🔆手打烏冬$𝟛𝟚 🔆珍寶帶子壽司$𝟚𝟚 🔆三文魚籽軍艦$𝟚𝟚 整體都好高質👍🏼無野係中伏🙌🏼我地鍾意食咩就叫咩每人食左$250,單點壽司黎講都叫幾抵食架😚

茶碗蒸

🔆茶碗蒸$𝟚𝟚 - 比平時食開果種偏高湯味
蔥吞拿魚腩軍艦、蟹肉蟹膏

🔆蔥吞拿魚腩軍艦2件$𝟚𝟚 - 魚味唔太重但質感ok

🔆珍寶帶子壽司$𝟚𝟚
三文魚籽軍艦

🔆三文魚籽軍艦$𝟚𝟚

2021-12-18 577 浏览
壽司梅 $78午餐包湯、沙律同茶碗蒸,真係好抵食🥰🥰湯有好多三文魚😍超級鮮甜好味,不過怕腥嘅人係會覺得一般,但👦🏽就覺得好高質👍🏼沙律同茶碗蒸就不過不失啦,茶碗蒸都幾香蛋味👍🏼🍣🍣壽司梅都有成10件壽司,包括三文魚、赤身、油甘魚、鱆紅魚、日本魷魚、甜蝦、帶子同加州卷。整體都好好味,好鮮甜同新鮮😍😍比較意外嘅係油甘魚同赤身😋😋油甘魚鮮味好重,魚油味香👍🏼赤身肉質非常實淨又有咬口👍🏼軟殼蟹卷(4件) $38👦🏽👩🏻覺得依一個壽司最正,首先佢嘅軟殼蟹都係非常脆,配埋啲軟林林嘅壽司飯,食落好有口感😋😋面頭唔同平時嘅加州卷加蟹籽,係加咗紫菜,食落個味道更加正,更加帶出軟殼蟹嘅鬆脆😋麻醬烏冬 $35依個有驚喜喎😳烏冬超級彈牙,應該係用咗靚嘅烏冬,而唔係cheap cheap嘅烏冬🤣麻醬就唔會話好特別,上邊有兩隻蝦同兩條蟹柳,依個價錢都算OK👍火灸鰻魚 $8/件我覺得好一般😂個鰻魚好薄,食落冇乜口感,下次試吓其他🙈🙈火灸蟹肉棒 $7/件佢哋蟹肉棒算係好食,一絲絲咁,唔似其他蟹肉棒咁似麵粉🤣🤣🤣7蚊一件都算ok,不過建議食咗軟殼蟹卷,如果真係想試唔同既野先叫啦🤣未特別到一定要叫
壽司梅 $78
午餐包湯、沙律同茶碗蒸,真係好抵食🥰🥰
沙律同茶碗蒸就不過不失啦,茶碗蒸都幾香蛋味👍🏼
整體都好好味,好鮮甜同新鮮😍😍比較意外嘅係油甘魚同赤身😋😋
油甘魚鮮味好重,魚油味香👍🏼
赤身肉質非常實淨又有咬口👍🏼

軟殼蟹卷(4件) $38
軟殼蟹卷

麻醬烏冬 $35
麻醬烏冬

火灸鰻魚 $8/件
我覺得好一般😂個鰻魚好薄,食落冇乜口感,下次試吓其他🙈🙈

火灸蟹肉棒 $7/件
軟殼蟹卷
麻醬烏冬
🍻 啤酒🐷食評 🍖 ‖ 魚一壽司 ‖ #beerpig元朗 #beerpig日本菜 #Beerpig良心小店 💁🏻‍♀️ 抵食高質午市💛元朗日式餐廳💁🏻‍♂️好耐之前經朋友推介知道有呢間日式餐廳,食過第一次之後就好似食上癮咁😋咁岩琴日同豬生去開大棠睇楓葉🍁行完就順便帶佢黎呢間💛 #良心小店 平時呢間成日都好多人排隊,今次2點幾黎食終於唔洗等咁耐😌前排仲裝修完,座位闊落左好多,坐得舒服左,乾淨衛生都改善左好多,整體餐飲體驗都比以前更加好!✨大家有興趣就save低呢個post,同埋記住book左位先呀!✨—#🍻🍖 質素:🍽午市定食會跟餐送|沙律·三文魚湯·熱茶|🍲三文魚湯|跟餐附送日式餐廳前菜黎講終於唔再係咸到似食緊鹽既麵豉湯,今次呢間係用三文魚湯做前菜,真係值得一飲再飲😍三文魚肉好足料,湯既表面都充滿左魚油,飲落都好香魚油味好清甜,完全冇死咸既味道😋每次小編黎食都一定要飲呢個湯✨評分:8.5 / 10 分 🍱京蔥拖羅蓉丼|$58小編點左個丼飯拖羅蓉既份量都幾多,顏色偏粉嫩,望落幾新鮮,食落口感柔軟,略帶少少少少🤏🏻魚筋,不過都有種入口即溶既感受😌而飯底係壽司飯底,醋味濃度岩岩好,唔會過濃

💁🏻‍♀️ 抵食高質午市💛元朗日式餐廳💁🏻‍♂️

#🍻🍖 質素:

🍽午市定食會跟餐送|沙律·三文魚湯·熱茶|

🍲三文魚湯|跟餐附送
✨評分:8.5 / 10 分

🍱京蔥拖羅蓉丼|$58
小編點左個丼飯
拖羅蓉既份量都幾多,顏色偏粉嫩,望落幾新鮮,食落口感柔軟,略帶少少少少🤏🏻魚筋,不過都有種入口即溶既感受😌而飯底係壽司飯底,醋味濃度岩岩好,唔會過濃,仲可以調下味。呢個價位同質素成正比,都幾抵食!
✨評分:8 / 10 分

🍲和風肥牛鍋定食|$58
而豬生點左個鍋物定食
小編率先偷飲左一啖湯,味道都幾清甜,不過豬生撈飯食個陣就覺得味道唔夠濃郁,而牛肉肉質都算嫩,不過就太多筋,影響左整體口感,鍋既底部絕大部份都係菜黎🤔仲有半件豆腐,一小注金菇,小編覺得配菜款式可以多啲,感覺冇咁單調
✨評分:7 / 10 分

🍣魚一焦糖鵝肝壽司|$38/件
原本都幾期待件鵝肝壽司,一黎到小編忍唔住講左句:呢件係鵝肝?因為都真係幾薄下😂同平時見到既鵝肝好唔一樣,至於味道方面,豬生覺得焦糖太甜,同時搶走左鵝肝既味道,享受唔到鵝肝個陣油脂香
✨評分:6.5 / 10 分

🐷整體評分:

小總結:個人覺得呢間日式餐廳既魚生同刺身丼既質素幾高質,價錢比較平啲,性價比都幾高架🤤

🍻🍖:🍻🍻🍻🍺🥃 7.5 / 10 分

魚一焦糖鵝肝壽司
2021-12-05
京蔥拖羅蓉丼
2021-11-21 538 浏览
想平平地食日本嘢,呢間係一個唔錯嘅選擇!一進門看起來座位不多,其實內有乾坤,樓上還有一層🤣所以都容納到不少客人!1. 自選壽司🍣叫了好幾款,每款都好新鮮,價錢相宜,這裡還有一些外面比較少見的魚生,例如池魚、左口魚邊等,三文魚油脂味重,其他的也很可口👍🏻如果魚生再凍一些就更好了。評分🌕🌕🌕🌕🌗2. 芝士玉子燒($48)芝士不算太多,不會搶走蛋香味,趁熱吃會有拉絲效果!沙律醬酸酸甜甜又幾match,蟹籽增加了鮮味和口感,整體配搭和味道都很滿意😄評分🌕🌕🌕🌕🌕3. 味付螺肉($18)相比壽司小食好夠凍,吃起來好味很多!螺肉爽脆新鮮,大大粒超滿足😋評分🌕🌕🌕🌕🌕4. 燒汁原條墨魚($78)超大條!燒完之後肉質不會乾爭爭,依然能保持墨魚的彈性和水分,口感不錯。燒汁味道有些寡,如果燒汁調味再豐富濃郁一些就更好了!評分🌕🌕🌕🌕🌑
想平平地食日本嘢,呢間係一個唔錯嘅選擇!

1. 自選壽司🍣
評分🌕🌕🌕🌕🌗

2. 芝士玉子燒($48)
評分🌕🌕🌕🌕🌕

3. 味付螺肉($18)
評分🌕🌕🌕🌕🌕

4. 燒汁原條墨魚($78)
評分🌕🌕🌕🌕🌑

• 壽司
2021-11-10 555 浏览
偶爾到元朗一遊,從openrice中隨意選了這家日本菜的小店。好評很多,但是次自己的用餐體驗卻一般。可能好評愈多的店舖根本不愁客人,所以根本不用顧及服務態度。因著政府的防疫政策,店鋪的營業時間只能到晚上十時,既然標明了營業時間是晚上十時,我們在九時20分進店 也跟店員溝通了,在10時前必定能離座。其間我們要求要水(其他正在用餐的客人也有一個水壼,所以並不是無理的要求),第一次店員給我們的是空瓶。只能無奈地要求店員更換,店員上一秒還在與其他店員交談甚歡,得知我們要求加水時卻面露不悦。而店家給序的二人枱實在有點小,當餐點上枱後卻容不下水壺,我們只好放在旁邊沒有客人的餐桌上。但沒過多久便給店員收走了⋯期間並沒有詢問客人是否還有需要⋯(另一枱客人的水壺還好端端的在枱上,這說明並不是一定要即時收起)只好再要求店員再一次給回水壺⋯我明白待應趕著下班,恨不得盡快把所有東西收拾。但是店家的營業時間明明是晚上十時⋯⋯距離十時還有一段時間。最後我們在十時前已經離去,但是次用餐體驗實在很一般。(若然店家在與店員簽約時寫明是十時下班,希望店家能把營業時間改一下。好讓店員能有充足時間收拾準時下班,不要遷怒於客人
偶爾到元朗一遊,
從openrice中隨意選了這家日本菜的小店。
好評很多,但是次自己的用餐體驗卻一般。
可能好評愈多的店舖根本不愁客人,
所以根本不用顧及服務態度。

因著政府的防疫政策,
店鋪的營業時間只能到晚上十時,
既然標明了營業時間是晚上十時,
我們在九時20分進店
也跟店員溝通了,在10時前必定能離座。

其間我們要求要水
(其他正在用餐的客人也有一個水壼,
所以並不是無理的要求),
第一次店員給我們的是空瓶。
只能無奈地要求店員更換,
店員上一秒還在與其他店員交談甚歡,
得知我們要求加水時卻面露不悦。
而店家給序的二人枱實在有點小,
當餐點上枱後卻容不下水壺,
我們只好放在旁邊沒有客人的餐桌上。
但沒過多久便給店員收走了⋯
期間並沒有詢問客人是否還有需要⋯
(另一枱客人的水壺還好端端的在枱上,
這說明並不是一定要即時收起)
只好再要求店員再一次給回水壺⋯
我明白待應趕著下班,恨不得盡快把所有東西收拾。
但是店家的營業時間明明是晚上十時⋯⋯
距離十時還有一段時間。
最後我們在十時前已經離去,
但是次用餐體驗實在很一般。
(若然店家在與店員簽約時寫明是十時下班,
希望店家能把營業時間改一下。
好讓店員能有充足時間收拾準時下班,
不要遷怒於客人身上⋯⋯)

至於食物方便,
上菜速度快,份量正常,
壽司魚生食材新鮮。
除了蟹棒跟鹽燒三文魚頭比較失色⋯
蟹棒是廉價的粉漿型蟹柳,
鹽燒三文魚頭則比較淡而令腥味突出⋯

這板壽司已經佔了二人枱的大部分位置⋯