餐厅: 魚一壽司 (教育路)
资讯:

2024-02-09 50 浏览
•魚一 | 元朗火炙蟹肉棒壽司 火炙蝦壽司火炙牛肉他他火炙左口魚邊壽司 芝士火炙三文魚芝士火炙鰻魚芝士蟹籽軍艦幾款都系每次黎必叫既壽司,最愛左口魚邊,火炙過入口有種油脂溶化既感覺。北海道海膽軍艦食落鮮甜不澀 食完會想再叫蟹籽軍艦新鮮既蟹籽 擺左一陣再食都仲係脆卜卜牛油果軟殼蟹卷 卷物一客4件,壽司包住炸軟殼蟹,口感脆卜卜,外面有牛油果片、大量蟹籽同沙律醬。火龍卷一上台比佢驚訝到 雖然只係一隻大蝦但擺盤擺到好似條火龍咁炸蝦食落新鮮 蟹子包圍住炸蝦配上沙律醬 泡菜豚肉鍋配烏冬豚肉唔會話好雪藏味道 但當然唔會用好靚既豬肉片 可以接受配上各式雜菜雜菇烏冬爽口彈牙

魚一 | 元朗

火炙蟹肉棒壽司
火炙蝦壽司
火炙牛肉他他
火炙左口魚邊壽司
芝士火炙三文魚
芝士火炙鰻魚
芝士蟹籽軍艦

幾款都系每次黎必叫既壽司,最愛左口魚邊,
火炙過入口有種油脂溶化既感覺。

北海道海膽軍艦
食落鮮甜不澀 食完會想再叫

蟹籽軍艦
新鮮既蟹籽 擺左一陣再食都仲係脆卜卜

卷物一客4件,壽司包住炸軟殼蟹,
口感脆卜卜,外面有牛油果片、
大量蟹籽同沙律醬。

火龍卷

配上各式雜菜雜菇
烏冬爽口彈牙

2024-02-07
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 牛油果軟殼蟹卷
2024-02-09 34 浏览
><大家都提早食團年飯 坐無虛席叫到成張枱係嘢食 很有氣氛呢魚一極上丼飯(168)牡丹蝦/中拖羅/油甘魚/鱆紅魚/三文魚/日本魷魚/帶子/三文魚籽/海膽/蔥吞腩蓉每款刺身都想食 嗌極上雜錦丼就啱晒海膽creamy甘甜 中拖羅油潤豐腴厚切三文魚 鮮美帶子 可以淺嚐一番鵝肝卷(45)飯卷中央位置裹入鵝肝加埋蔥花燒汁很惹味火灸原條穴子(25)綿密軟腍 有手掌咁長🖐🏻清酒煮蜆(78)蜆肉肥美冇沙 簡單以清酒烹調突出鮮味個湯頭帶點酒香 飲完即刻暖胃 燒羊架(68)羊架肉厚脂香十足 唔算好羶保持肉汁燒汁魷魚筒(98)口感爽腍 鬚位較有嚼勁虎蝦(38)蝦頭蝦膏位頗香><><><><><><><><><><魚一壽司元朗教育路68號兆豐樓地下7號舖
大家都提早食團年飯 坐無虛席
叫到成張枱係嘢食 很有氣氛呢
魚一極上丼飯(168)
牡丹蝦/中拖羅/油甘魚/鱆紅魚/三文魚/
日本魷魚/帶子/三文魚籽/海膽/蔥吞腩蓉
每款刺身都想食 嗌極上雜錦丼就啱晒
海膽creamy甘甜 中拖羅油潤豐腴
厚切三文魚 鮮美帶子 可以淺嚐一番
鵝肝卷(45)
飯卷中央位置裹入鵝肝
加埋蔥花燒汁很惹味
火灸原條穴子(25)
綿密軟腍 有手掌咁長🖐🏻
清酒煮蜆(78)
蜆肉肥美冇沙 簡單以清酒烹調突出鮮味
個湯頭帶點酒香 飲完即刻暖胃
燒羊架(68)
羊架肉厚脂香十足 唔算好羶
保持肉汁
燒汁魷魚筒(98)
口感爽腍 鬚位較有嚼勁
虎蝦(38)
蝦頭蝦膏位頗香
><><><><><><><><><><
魚一壽司
元朗教育路68號兆豐樓地下7號舖
2024-02-07 30 浏览
今日約左好耐無見嘅朋友去元朗食晚餐🍲 我地就揀左元朗間日式料理餐廳食飯,慶祝朋友升職加人工🤗🤗一開始我地叫左個三色刺身丼、辣味冷麵同埋小食燒三文魚腩燒三文魚腩燒得非常香口,充滿油脂香氣,好好味三色刺身丼個刺身非常新鮮好味😋所以我地就轉戰壽司我地就瘋狂叫左唔同種類嘅壽司😂 包括:芝士火炙三文魚、芝士火炙壽司蝦、火炙北海道帶子、芝七火炙皇帝蟹棒、芝士火炙三文魚軍艦方面就有海膽魷魚軍艦以及蔥吞拿魚腩軍艦最後我地仲叫埋赤海蝦壽司、北海道生帶子壽司、厚切鰻魚壽司、牛油果軟殼蟹卷(4件)飲埋日本信州林檎蘋果梳打和日本桃味梳打就非常滿足😌

一開始我地叫左個三色刺身丼、辣味冷麵同埋小食燒三文魚腩

燒三文魚腩燒得非常香口,充滿油脂香氣,好好味

三色刺身丼個刺身非常新鮮好味😋所以我地就轉戰壽司

軍艦方面就有海膽魷魚軍艦以及蔥吞拿魚腩軍艦

飲埋日本信州林檎蘋果梳打和日本桃味梳打就非常滿足😌

2024-02-07 22 浏览
上星期來到這家人氣日式料理店,平民價錢高CP值👍🏻特別推介炸物和帶子刺身。炸物:芝士年糕 & 牛肉薯餅 & 什錦天婦羅年糕Q彈,芝士味濃烈。薯餅口感酥脆。什錦天婦羅包含各種蔬菜和爽口的大蝦,炸得香脆可口。北海道生帶子帶子刺身新鮮香甜,高CP值之選。明太子玉子燒明太子的鹹香和玉子燒的微甜呈現了恰好的平衡,味道層次豐富。串燒:牛舌串&京蔥雞肉串牛舌肉質鮮嫩多汁,搭配少許鹽燒烤,油香在口中溢出。京蔥的香氣與雞肉的鮮嫩融合,味道鮮美而不油膩。和風肥牛鍋以肥牛為主角,配上清淡的和風湯底,搭配上新鮮的蔬菜和豆腐,增添了一絲清新的風味,毫不油膩。火炙壽司:蝦、三文魚、左口魚邊刺身新鮮,被輕燒得恰到好處,帶出魚脂油香。牛油果軟殼蟹卷牛油果的濃郁與香脆的軟殼蟹營造出豐富口感和味道。鵝肝卷輕煎過的鵝肝溢出油香,與帶甜的醬汁混合,非常惹味。

炸物:芝士年糕 & 牛肉薯餅 & 什錦天婦羅

北海道生帶子
帶子刺身新鮮香甜,高CP值之選。

明太子玉子燒
明太子的鹹香和玉子燒的微甜呈現了恰好的平衡,味道層次豐富。

串燒:牛舌串&京蔥雞肉串
牛舌肉質鮮嫩多汁,搭配少許鹽燒烤,油香在口中溢出。
京蔥的香氣與雞肉的鮮嫩融合,味道鮮美而不油膩。

和風肥牛鍋

火炙壽司:蝦、三文魚、左口魚邊
刺身新鮮,被輕燒得恰到好處,帶出魚脂油香。

牛油果軟殼蟹卷
牛油果的濃郁與香脆的軟殼蟹營造出豐富口感和味道。

鵝肝卷
輕煎過的鵝肝溢出油香,與帶甜的醬汁混合,非常惹味。

.📍魚一壽司 今日天氣回暖,最開心就可以食日本嘢,今日要介紹嘅係高CP值嘅壽司店,店內有兩層,款式非常之多,有燒物,炸物,拉麵,刺身等等,適合一家大細家庭樂。🧡席前燒A5和牛新品A5霜降和牛,再配上日本蛋及壽司飯,用火槍高溫快速燒熟和牛表面,燒到好粉嫩,再配上蔥花、炸乾蒜片、秘製醬汁,入口即溶,大滿足!🧡牛油果軟殼蟹卷 新鮮嘅牛油果配上鬆軟嘅軟殼蟹,外軟內脆,推介⭐️🧡雜錦天婦羅(七件)天婦羅炸物,有茄子🍆,番薯🍠,青椒🫑,炸蝦🍤,同埋好乾身、非常鬆脆,再配上蘿蔔蓉蒜汁一起吃,讚!🧡花之戀壽司/北海道生帶子壽司/油甘魚壽/左口魚裙邊壽司壽司非常出色,沒有腥味及雪味,再配上Wasabi一起吃,非常美味。🧡叉燒拉麵 叉燒拉麵份量多,濃烈的豬骨湯底味,再加上三塊大叉燒,高CP值。🧡滑蛋吉列豬扒飯 ($68)吉列豬扒粉唔厚,再加上洋蔥,滑蛋,配上鮮味鰹魚汁,蛋味濃郁,非常好味。🧡明太子玉子燒 ($52)明太子配軟綿綿嘅玉子,添上蛋黃醬,食落好嫩滑😍😍**需另收加一服務費**——————————————- 📍 魚一壽司 (教育路) (元朗)🏠元朗教育路68號兆豐樓地下7號舖
📍魚一壽司

🧡席前燒A5和牛

🧡牛油果軟殼蟹卷
新鮮嘅牛油果配上鬆軟嘅軟殼蟹,外軟內脆,推介⭐️

🧡雜錦天婦羅(七件)

🧡花之戀壽司/北海道生帶子壽司/油甘魚壽/左口魚裙邊壽司

🧡叉燒拉麵

🧡滑蛋吉列豬扒飯 ($68)

🧡明太子玉子燒 ($52)
明太子配軟綿綿嘅玉子,添上蛋黃醬,食落好嫩滑😍😍

**需另收加一服務費**

——————————————-

📍 魚一壽司 (教育路) (元朗)
🏠元朗教育路68號兆豐樓地下7號舖
  • 牛油果軟殼蟹卷
2024-01-30 58 浏览
係鹿兒島番黎,仲係念念不忘日食,簡左黎魚一🫶🏻估到百零蚊已經有席前燒😍🔸席前燒-A5和牛(2件)睇住職員係面前燒,個食慾真係會再擴大d,個d牛肉經過輕輕火灸,牛油香氣直飄入鼻腔,蛋黃令到和牛更加嫩滑,加埋炸蒜增添另一香味,層次非常豐富👍🏻🔸蝦壽司三點盛由甜蝦、赤蝦同牡丹蝦組成,一睇牡丹蝦眼仔碌碌,就知佢有幾新鮮,蝦肉食落痴口,膠質非常,而且非常性價比🔸自選丼(*油甘魚腩2切*蔥吞拿魚腩蓉*珍寶帶子2切)自選丼最少要選3款配料,蔥吞拿魚腩蓉魚香滿滿,帶子鮮甜,油甘魚腩肉厚嫩滑🔸火炙左口魚邊經過火灸左口魚邊既魚油浸哂出黎🔸玉子壽司(2件)最鍾意玉子甜甜,而且係厚切🔸什錦天婦羅(7件)由3隻大蝦加上冬菇、蕃薯、茄子同青椒,天婦羅炸粉薄身,夠脆身而且唔油膩,配上天婦羅油汁,風味十足。🔸清酒煮蜆蜆肉隻隻飽滿,而且冇沙,酒香味濃厚🔸豚肉野菜串用豚肉卷住小蕃茄或露荀,既能保留豚肉肉汁亦保留到蔬菜既口感🔸免治雞肉棒串好鍾意雞肉棒有脆骨,可以增加口感,詹上蛋汁令到雞肉更嫩滑🔸燒菠蘿經過燒製既菠蘿更加甜,而且菠蘿既水份仍然保留到💕🔸挪威三文魚腩刺身(4片)刺身厚身,魚油豐富,肉質細嫩🔸加洲卷(4件)即叫即
係鹿兒島番黎,仲係念念不忘日食,簡左黎魚一🫶🏻

估到百零蚊已經有席前燒😍
🔸席前燒-A5和牛(2件)

🔸蝦壽司三點盛

🔸自選丼(*油甘魚腩2切*蔥吞拿魚腩蓉*珍寶帶子2切)

🔸火炙左口魚邊
經過火灸左口魚邊既魚油浸哂出黎
🔸玉子壽司(2件)
最鍾意玉子甜甜,而且係厚切

🔸什錦天婦羅(7件)

🔸清酒煮蜆
蜆肉隻隻飽滿,而且冇沙,酒香味濃厚

🔸豚肉野菜串
用豚肉卷住小蕃茄或露荀,既能保留豚肉肉汁亦保留到蔬菜既口感
🔸免治雞肉棒串
好鍾意雞肉棒有脆骨,可以增加口感,詹上蛋汁令到雞肉更嫩滑

🔸燒菠蘿
經過燒製既菠蘿更加甜,而且菠蘿既水份仍然保留到💕

🔸挪威三文魚腩刺身(4片)
刺身厚身,魚油豐富,肉質細嫩

🔸加洲卷(4件)
即叫即製,最鍾意蟹籽係口腔卜卜既聲響😋

• 自選刺身丼飯
[✨魚一壽司·元朗超人氣壽司店🍣]#魚一壽司 #元朗 🔸席前燒A5和牛 $118上枱時員工會即席用火槍炙燒,捲埋生雞蛋同飯一齊食,儀式感滿滿😍🔸蟹籽沙律 $45大大份嘅沙律,蔬菜好新鮮清爽。用料好足蟹籽都唔少,撈埋一齊食真係完美嘅配搭😋🔸和風牛肉鍋 $88湯底味道好清甜,牛肉肉質軟嫩,口感唔錯,仲有配左唔少蔬菜平衡返,讚👍🏻👍🏻🔸京葱拖羅蓉丼 $68拖羅蓉嘅份量都好多,顏色粉嫩口感嫰滑,入口即溶好高質😋京蔥好爽甜,呢個價錢真係超級抵食!🔸油甘魚刺身 (4切) $58好新鮮,魚脂好肥美,水準唔錯💯🔸挪威三文魚刺身(8切) $88超高質厚切三文魚,極推薦!🔸火炙三文魚🐟 $10 per.微微火炙過嘅三文魚,既保留到鮮嫩嘅口感,微微燒焦嘅油脂又將味道更加昇華😍💗🔸火炙北海道帶子 $18 per帶子厚肉,食落好鮮甜,火炙過帶點焦香,好食💯🤩🔸牛油果軟殼蟹卷(4件) $45好多蟹籽舖左係面,軟殼蟹都非常之脆口,仲配左健康嘅牛油果,又健康又好味🥰🔸芝士燒生蠔(2隻) $48好多芝士!生蠔大隻又鮮甜🔸雞腎串 $18雞腎口感脆身有咬口,好香口!————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結魚一壽司
[✨魚一壽司·元朗超人氣壽司店🍣]

#魚一壽司 #元朗

🔸席前燒A5和牛 $118

🔸蟹籽沙律 $45

🔸和風牛肉鍋 $88

🔸京葱拖羅蓉丼 $68

🔸油甘魚刺身 (4切) $58
好新鮮,魚脂好肥美,水準唔錯💯

🔸挪威三文魚刺身(8切) $88
超高質厚切三文魚,極推薦!

🔸火炙三文魚🐟 $10 per.

🔸火炙北海道帶子 $18 per
帶子厚肉,食落好鮮甜,火炙過帶點焦香,好食💯🤩

🔸牛油果軟殼蟹卷(4件) $45

🔸芝士燒生蠔(2隻) $48
好多芝士!生蠔大隻又鮮甜

🔸雞腎串 $18
雞腎口感脆身有咬口,好香口!

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結
魚一壽司真係必試首選,刺身壽司質素高,價錢亦合理,極度推薦👍🏻💯

📍魚一壽司
🏠元朗教育路68號兆豐樓地下7號舖

2024-01-29 27 浏览
住系元朗一段時間既朋友一定知道魚一既存在,以親民價錢,款式選擇多為賣點!每次去魚一都可以不停叫壽司,食到飽肚出門!火炙皇帝蟹肉棒壽司 1件 $12火炙三文魚腩壽司 1件 $17火炙左口魚邊壽司 1件 $163款都系每次黎必叫既壽司,最愛左口魚邊,火炙過入口有種油脂溶化既感覺。牛油果軟殼蟹卷 4件 $45卷物一客4件,壽司包住炸軟殼蟹,口感脆卜卜,外面有牛油果片、蟹籽同沙律醬。蟹肉蟹膏軍艦 2件 $25蟹肉、蟹膏各佔一半,幾重蟹味。葱吞拿魚蓉軍艦2件 $25吞拿魚蓉爆滿,加上葱提升左魚既味道。席前燒A5和牛2片 $118全餐最好食、最貴既和牛,店員會即場系你面前用火槍燒,和牛望落油脂分佈平均,食落都重牛味,和牛包住生雞蛋同白飯,再加埋醬汁、葱同炸蒜片,整個口感豐富好多。京葱雞肉串 $25雞肉粒配京蔥,跟一般的差不多,若嫌可以燒耐少少,令燒烤味更突出。豚肉野菜串 $25豚肉片各包住蘆筍、蕃茄,食落有肉味之餘,又有少少fresh。牛舌串 $32以黑椒去燒,幾重黑椒味,牛舌幾厚身。燒三文魚頭鮫 $58三文魚頭鮫大大個,幾抵食,魚鮫位都幾多肉,魚頭有大大塊滑喐喐既面珠墩。炸白蝦 $58用上富士灣

火炙皇帝蟹肉棒壽司 1件 $12
火炙三文魚腩壽司 1件 $17
火炙左口魚邊壽司 1件 $16

牛油果軟殼蟹卷 4件 $45

蟹肉蟹膏軍艦 2件 $25
蟹肉、蟹膏各佔一半,幾重蟹味。

葱吞拿魚蓉軍艦2件 $25
吞拿魚蓉爆滿,加上葱提升左魚既味道。

席前燒A5和牛2片 $118

京葱雞肉串 $25

豚肉野菜串 $25

牛舌串 $32
以黑椒去燒,幾重黑椒味,牛舌幾厚身。

燒三文魚頭鮫 $58

炸白蝦 $58
用上富士灣白蝦,蝦味突出,無油膩感。

炸蝦天婦羅 $68
6隻炸蝦天婦羅,性價比高,質素雖然吾會好高,但過下口癮絕對可以!大大隻,蝦肉都比想像中好。

蕎麥冷麵 $38
叫完天婦羅就想配蕎麥冷麵,分開叫價錢都吾算貴。

2024-01-29 24 浏览
食完銅鑼灣既魚一 仲係念念不忘🤣 去到元朗都要繼續食魚一!係元朗算係受歡迎 長期都要排長龍先食到席前燒A5和牛店員會係你面前即場燒和牛 打卡一流📷 燒到一半個陣 店員會將溫泉蛋同飯撈埋落去一齊燒🔥大大塊和牛燒完之後入口即溶 配埋蛋汁 勁juicy 夾埋一齊食口感非常豐富~灸燒左口魚邊丼 $88左口魚真係長期最愛~ 燒完之後 啖啖魚油香 食落入口即溶 配埋丼飯食就最岩 丼飯同醋既比例亦都岩岩好什錦天婦羅(7件) $68什錦拼盤一次過可以試哂幾種天婦羅 有炸蝦 茄子 青椒 冬菇 炸粉唔厚 好脆口吉列廣島蠔 $36大大隻廣島蠔 炸得酥脆 咬落去仲有仲有蠔汁流出嚟🦪魚一彩虹卷(8件) $128招牌壽司之一 賣相色彩繽紛 用左三文魚 油甘魚 吞拿魚包住 搭配上海膽同三文魚籽 口感豐富 鮮味十足味付螺肉軍艦 $12螺肉食落好有䂃勁😍辣味三文魚軍艦 $20份量勁多 啖啖都係三文魚粒😍蔥吞拿魚腩軍艦 $25滿滿既蔥吞拿魚腩 必叫!火灸三文魚腩壽司 $17燒過既三文魚腩 外層微焦 燒完更有魚油香火灸牛肉他他 $12肉質鮮嫩 燒既程度岩岩好 牛肉一啲都唔乾身火灸三文魚壽司 $10三文魚壽司一啲都唔輸蝕🍣

灸燒左口魚邊丼 $88

螺肉食落好有䂃勁😍

辣味三文魚軍艦 $20
份量勁多 啖啖都係三文魚粒😍

蔥吞拿魚腩軍艦 $25
滿滿既蔥吞拿魚腩 必叫!

火灸三文魚腩壽司 $17

原條鰻魚 $118
超大條鰻魚 非常有咬口 配埋甜甜地既燒汁無得輸

魚一壽司
📍元朗教育路68號兆豐樓地下7號舖
世一壽司 🍾👍🏻 魚一壽司魚一壽司係元朗區超受本區歡迎嘅壽司刺身店,牛市要嚟食嘅話就要排隊🧍🏻‍♀️🧍🏻🧍‍♂️🧍🏻‍♀️🧍🏻🧍‍♂️蓆前燒A5和牛🐮🐮席前烹調,A5和牛烹煮過程中有不少動感視覺效果,好岩打卡! 而A5品質係d 牛肉油花分佈平均,色澤同紋路等條件都係最高判定嘅和牛品質😋食到舔舔脷😊必依!魚一極上丼飯🐟🦐刺身種類繁多, CP值極高!分別有牡丹蝦中拖羅 油甘魚鱆紅魚 日本魷魚帶子 三文魚籽,仲有 海膽 蔥吞腩蓉 三文魚🍣!非常抵食!清酒煮蜆其他出色推介:北海道生帶子(4隻)火灸皇帝蟹肉棒皇帝蟹肉棒壽司地獄海鮮拉麵芝士燒生蠔(2隻)北海道海膽軍艦(1件)
世一壽司 🍾👍🏻 魚一壽司
蓆前燒A5和牛🐮🐮
必依!魚一極上丼飯🐟🦐
刺身種類繁多, CP值極高!
清酒煮蜆

其他出色推介:
北海道生帶子(4隻)
火灸皇帝蟹肉棒
皇帝蟹肉棒壽司
地獄海鮮拉麵
芝士燒生蠔(2隻)
北海道海膽軍艦(1件)
2024-01-22 358 浏览
日本直送大拖羅($128/三切) + 挪威三文魚刺身($48/四切) + 北海道生帶子($55/四隻) + 芝士火灸三文魚壽司($12/件) + 鰻魚壽司($14/兩件) + 日本直送鱆紅魚壽司($15/件) + 牛油果軟殼蟹卷($45/四件) + 席前燒A5和牛($118/兩件) + 蒜香牛柳粒($78) + 明太子雞翼($38/兩隻) + 什錦天婦羅($68) + 京蔥雞肉串($25) + 雞腎串($18)(另加一)★-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:—★​自己自2019年開始幫襯,疫情嗰期冇得堂食荒廢了幾年青春,依家再去食😋開咗將近九年,上年喺銅鑼灣開埋分店添🆕有兩層,地方不大,坐得比較逼夾,但性價比高,所以一直好好生意,經常座無虛席+要門外排隊等位,證明口碑唔錯😃員工招呼有禮,掃QR Code落單;壽司味道穩打穩扎,價位合理;日本新鮮運到大拖羅,嫩粉紅色好肥美,入口即溶,油脂爆曬燈,超正😋席前燒A5和牛,上枱時員工即席用火槍燒熱和牛,捲埋生雞蛋同飯,好食兼儀式感一流💯另叫咗串燒,明太子雞翼,天婦羅,蒜香牛柳粒唔韌,超多炸蒜片正嘢😋

蒜香牛柳粒
明太子雞翼
用餐时段
蒜香牛柳粒
明太子雞翼
  • 日本直送大拖羅
2024-01-19 244 浏览
💖 魚一壽司 (教育路) (元朗)✨元朗教育路68號兆豐樓地下7號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️呢一間壽司店喺元朗其實都幾出名㗎,今日諗住同老公❤️去食嘅時候先發現原來佢之前一直都冇去過🤣心諗有冇搞錯啊,然後下删100字🤣竟然咁好味都冇嚟過😒仲話自己識食🤭-席前燒🔥 $118一嚟到就即刻order咗呢一個席前燒😜,聽人哋講話好好味㗎‼️就好似壽喜燒咁,又有蛋又有牛肉又有醬油🙈不過今次就用燒嘅方法去製作🤭,啲飯都有少少飯焦好正㗎❤️-日本直送大拖羅壽司🐋 $42喺沖繩食唔到好正嘅大拖羅,唯有喺呢度補返數🥳,超重油香嘅大拖羅真係啱晒我🫶🏻入口即化,果然係我壽司排名嘅頭位😆-火炙三文魚壽司🍣 $18經過火炙之後嘅三文魚🐟,外層微焦,內裡鮮嫩又香甜😚-糖心蛋🥚 $12好耐冇嚟啦,所以佢有糖心蛋食我都唔記得咗啦😏今日見佢個Menu原來糖心蛋先係$12/1隻即刻叫咗一份嚟試吓🤓,蛋黃呈現溏心狀態,好香蛋黃香,外皮用咗味醂去浸泡,所以就會有點味醂嘅鹹香🫶🏻唔會煮得過老,剛剛好啊😄-北寄貝壽司🐚 $14北寄貝都好新鮮,甜得來好爽口🤩-清酒煮蜆🍲 $78初頭喺度諗點解呢度啲清酒煮蜆個價錢咁貴,一上到枱我

💖 魚一壽司 (教育路) (元朗)
✨元朗教育路68號兆豐樓地下7號舖

-席前燒🔥 $118

-日本直送大拖羅壽司🐋 $42

-火炙三文魚壽司🍣 $18
經過火炙之後嘅三文魚🐟,外層微焦,內裡鮮嫩又香甜😚

-糖心蛋🥚 $12

-北寄貝壽司🐚 $14
北寄貝都好新鮮,甜得來好爽口🤩

-清酒煮蜆🍲 $78
初頭喺度諗點解呢度啲清酒煮蜆個價錢咁貴,一上到枱我哋就知道原因啦💁🏻‍♀️因為佢哋嘅清酒煮蜆超大鍋,份量十足好抵食,每一粒蜆肉都大大粒🙇🏻‍♀️

-火炙鰻魚🐉 $8
$8咁平一定要食!呢個火炙鰻魚,同平時嗰啲唔同嘅就係冇咁鹹😊而且肉質比較軟腍一啲🥰,食到真係想encore😎

-火炙左口魚邊🐠 $32
火炙咗嘅左口魚邊爆曬油脂😏一啖食落去嘅時候已經感受到滿口油香😳真係好好味㗎,如果你哋都鍾意食左口魚記得叫埋個火炙嚟試吓🥳

-北海道生帶子壽司🇯🇵 $18
帶子鮮甜多汁,帶點微微的甜味,非常美味。

-左口魚裙邊壽司👗 $7
同火炙相比,我自己就覺得普通嘅左口魚裙邊比較有咬口,兩種唔同嘅口味🥰油脂就冇火炙咁多,但係同樣好食🤩

-馬刀貝壽司🔪 $15
好多餐廳都未必有,但係呢一度就有啦!而且仲要好新鮮好爽口添😎

-日本甲紋魷魚壽司🦑 $22
魷魚嘅話大家都可以點多少少豉油去提升佢嘅鮮甜味,呢一款魷魚比較黏口,係我自己鍾意食嘅口感😳

-粟米沙律壽司🌽 $12
我同老公兩個都係好鍾意食粟米壽司,佢呢度嘅粟米好多汁,加埋沙律醬就好清甜😏

-味付螺肉軍艦🌶️ $12
香辣惹味嘅螺肉壽司超級好食,而且份量好多💁🏻‍♀️

-三文魚籽軍艦🟠 $22
好新鮮嘅三文魚子,鹹鹹香香,如果鍾意食三文魚子嘅你就一定唔可以錯過啦🫶🏻

-蟹肉蟹膏軍艦🦀 $25
濃稠嘅蟹膏配上蟹肉,係我嘅至愛,基本上係必點嘅一個壽司嚟㗎😆

-軟殼蟹卷🌯 $38
四舊都只係$38其實好抵食,出邊有少少海苔粉係包住舊壽司😳每一嚿入邊嘅軟殼蟹都非常之脆口👍🏻

-蟹足棒壽司 $18
蟹棒壽司一舊壽司上面有兩條蟹棒,比平時食開嘅都叫做份量比較多🤟🏻😚

-活赤貝壽司🤍 $48
砵赤背壽司都係好爽,有淡淡嘅清甜味✌🏻😻

-北海道海膽軍艦🧡 $58
喺沖繩食咗好多海膽都唔啱心水,估唔到返到嚟香港出去食嘅第一餐就已經有咁好嘅體驗❣️好Creamy嘅海膽😋好鍾意你嗰個心靈嘅空虛🤣

想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2024-01-18
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 清酒煮蜆
2024-01-07 179 浏览
長期要等位既魚一,最近可能大家北上多咗,所以唔使點等都有位。坐低後用qr code落單,可以慢慢揀不過留意都有用餐限時1.5小時,午餐有壽司定食配冷麵、魚生當、拖羅蓉當 等等,亦都有熱食,例如飯、烏冬、拉麵、定食鰻魚飯等等,種類都非常多!講返食物份量,魚生有厚度,三文魚腩刺身非常肥美,一口大滿足😆👍🏻最鍾意食牛肉他他火炙壽司,半生熟嘅牛肉微微燒香再加上蔥花😌配搭一流左口魚裙邊燒過後,油份滿滿,非常可口生蠔壽司都好鮮甜4個人食咗3,40件壽司,超級滿足😆👍🏻另外都叫咗好多熱食,例如燒羊架、串燒雞翼、串燒番薯、燒生蠔、椒鹽雞軟骨等 最好食係蒜香牛柳粒 勁香口😋總括嚟講餐廳座位多,但係位置迫,二樓高度比較低,會有壓迫感。唔期望有好好嘅服務態度,叫做合格啦🥶食物尚算抵食,午餐嘅性價比更高。

左口魚裙邊燒過後,油份滿滿,非常可口

生蠔壽司都好鮮甜

4個人食咗3,40件壽司,超級滿足😆👍🏻

2024-01-02 214 浏览
魚一係元朗好耐,以為成日要等位,又以為佢哋地方細,所以一直都係平台叫外賣,疫情其間,只少幫襯左6次以上。2024 元旦, 一心想親自到店仲幫襯支持下,早一日係GULU book 定位。元旦當日,我同朋友仲早到了15分鐘,一講book 了位,個男仔即叫「上樓上呀」樓上原來都幾多位,7成滿座。而我地個座位係角落,都幾窄, 當日有兩張大枱, 房間又細,所以都幾嘈。叫左兩個午餐,再叫左啲壽司食,問題出現啦,叫左天婦羅烏冬餐,但天婦羅同個烏冬,相差40分鐘以上。 即係我用餐完左,天婦羅都凍哂,朋友個烏冬先到。最後發現,個餐有沙律既,問個女仔沙律未到, 佢應左句我睇睇,但沙律都係冇出現過。總結嚟講, 啲野係好好食,但員工好明顯係黑面,唔知點解。魚一老闆,真係要諗下點解叫元朗人嚟支持,但服務係甘。

2024 元旦, 一心想親自到店仲幫襯支持下,
早一日係GULU book 定位。

樓上原來都幾多位,7成滿座。

叫左兩個午餐,再叫左啲壽司食,問題出現啦,

總結嚟講, 啲野係好好食,但員工好明顯係黑面,唔知點解。

魚一老闆,真係要諗下點解叫元朗人嚟支持,但服務係甘。

2024-01-01 129 浏览
超級差!!!!!野食出品時間超耐,半個鐘以上,員工態度超級惡劣,野食一般,比以前天同地比,建議客人去返樓下,樓上啲服務生又掉碗碗碟碟好似打仗咁,希望真係可以改變態度先,好在叫得唔係多,不過價錢中間,又唔可以要求咁多,但你一邊食野,隔離服務生得閒掉下碗碗碟碟真係好似唔耐煩想客人快啲埋單走人!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
明太子燒