2017-10-23 96 浏览
今晚六個人想食飯傾下計,係諾士佛臺試左間靜靜地的樓上小酒吧。可惜今晚無live show,不過都有歌聽下,搞到大家都好想唱k🎤主菜同小食款式唔係特別多,不過drink list就有幾頁咁多,花多眼亂,都係要店員介紹🍻鴨胸沙律,份量夠又開胃帶子意粉,帶子大大粒,不過有少少辣mini burger一定要試,手打豬肉配埋個醬好惹味,細細粒但好夠飽主打都係酒類,有手工啤酒,mocktail,cocktail,仲有茶成分的酒,都幾特別。有朋友比較推介就係呢杯咸檬啤,類似咸檬七,不過變左啤酒🍺

鴨胸沙律,份量夠又開胃

帶子意粉,帶子大大粒,不過有少少辣

2017-10-22
2017-10-20 76 浏览
今晚約左兩位好朋友👭一齊dinner 再派貼👰🏻朋友簡左間幾特別既樓上餐廳佢嘅餐牌簡單清晰,呢間餐廳最特別嘅地方係有一個live Band每晚八點半佢就會有一個歌手註場唱歌架啦巴西黑毛豬意粉,好得🤤意粉軟硬適中小食款式都算多的,呢款媽媽雞翼有小小沙律菜半碟加埋黑醋汁,口感特別仲有炸蝦🍤好像日式天婦羅仲嗌埋香辣帶子意粉,意粉帶少許微辣口感刺激有新鮮感👏🏻🤤朋友叫左杯Cocktail,我自己叫左支手工啤,但忘記影相🤦🏻‍♀️我支啤酒我覺得好得,對於女仔黎講好易入口吾錯的🍺另一款小食,芝士香菇🍛蟹肉奄列其他係一款main course 我哋今日好好彩可以見到註場歌手👨‍🎤一路聽歌一路食嘢一路傾計係一個好唔錯嘅餐廳選擇
今晚約左兩位好朋友👭一齊dinner
再派貼👰🏻
朋友簡左間幾特別既樓上餐廳

佢嘅餐牌簡單清晰,

呢間餐廳最特別嘅地方係有一個live Band
每晚八點半佢就會有一個歌手註場唱歌架啦

巴西黑毛豬意粉,好得🤤意粉軟硬適中

仲有炸蝦🍤好像日式天婦羅

仲嗌埋香辣帶子意粉,意粉帶少許微辣口感刺激有新鮮感👏🏻🤤

我支啤酒我覺得好得,對於女仔黎講好易入口
吾錯的🍺

另一款小食,芝士香菇

🍛蟹肉奄列其他係一款main course

我哋今日好好彩可以見到註場歌手👨‍🎤
一路聽歌一路食嘢一路傾計係一個好唔錯嘅餐廳選擇

2017-10-17
2017-10-19 1098 浏览
尖沙咀永遠都係約晚飯既勝地,因為無論對於香港定九龍既朋友,番屋企都比較方便😂今晚約左d舊同事係尖沙咀晚飯,全女班既關係當然就係揀d樓上cafe傾下計啦,咁岩係OpenRice search 到呢間有live music既小店,好難得cafe都會有live band,又見到d review唔錯,就揀左呢間「騷」🤗餐廳係一座舊大廈既9樓,size唔大只能容納大約三十零人,入到去感覺都幾warm。一入去就見到個mini stage,我地被安排坐正係stage 前個張枱,同個singer好近可以話係零距離😂呢到既drinksd名好得意,我order左呢杯叫熱戀中的廢青😂 佢其實係洛神花特飲,酸酸地好開胃,店員羅佢黎個時仲講笑咁這我 廢青丫😂幾個女仔唔少得既一定係沙律,呢個鴨胸沙律份量偏少🤔 菜都唔多條,預好左比你成份咁吉黎食,每片鴨胸跟一塊青瓜一片生菜一片椰菜。鴨胸都幾好食既。叫左個忌廉蟹肉意粉,面個d係堅蟹肉唔係蟹柳,忌廉汁都調得唔錯唔會太稠,可惜意粉份量都係偏少,每人一啖仔就無lu👋🏻 炸魚手指有4條,岩岩好一人一條😂 外皮炸得好脆,可惜魚肉太實,食落口感有d似咬象膠🤔🤦🏻‍♀️薯條既份量對

熱戀中的廢青

煙鴨胸沙律

魚手指

薯條既份量對比起其他食物都算多,炸得又夠脆,所以我地最後聽歌個時encore嗌多左份🤣
原味薯條

香蒜巴馬火腿意粉可能無咩汁,味道偏淡少少,意粉上既Parma ham偏瘦,岩曬怕肥既女士們💃🏻
香蒜巴馬火腿意粉

我地仲share左個all day breakfast,賣相唔算特別吸引,食物種類唔多,份量比較少,值得一提既係d茹炒得好味無up味,薯餅夠脆👌🏻
All  day  breakfast

四個人埋單都要$1200,以食物質素同樓上cafe黎講絕對唔便宜。

不過考慮到有live music聽,駐場歌手都唱得幾好,仲要由8點至10點唱足兩個鐘,又有得寫紙仔點歌,當比多少少錢去聽歌都ok既☺️ 個晚既歌手主要唱台灣歌為主。

係尖沙咀區既樓上cafe,坐得舒服又有live music聽,選擇都應該無幾多間,三五知己想聽下歌飲下野食下snack,[騷]都算係唔錯既選擇👍🏻👍🏻順帶一提,店員態度好好,仲會講下笑,都幾warm嫁^^
Hand  craft  beer
2017-10-03
熱戀中的廢青
原味薯條
2017-10-19 123 浏览
一出𨋢就見到餐廳門口,的的骰骰一間cafe & bar,裝飾很有格調~我跟朋友都係想飲野多,於是叫咗兩個snacks一個main同兩杯啤酒cocktail(?!)原來啤酒cocktail就係咁啦!一杯叫鬼佬飲早茶(Earl Grey Sandy),另一杯係咸檸啤,個人認為咸檸啤好飲d,真係有咸檸浸住唔會飲飲下越黎越淡~ Earl Grey果杯就有果香但唔太覺有茶味~小食吉列炸蠔炸漿厚度剛好,好好食焗大啡菇都ok~不過不失~~用餐中段開始有live show~ 唱嘅都係流行曲多,男主唱把聲好好聽由於環境比較細會大聲d~最後上蟹肉忌廉意粉,比想像中多蟹肉~ 味道不錯!整體感覺舒服又唔會限用餐時間,想搵個private少少嘅地方飲下野聽下歌chill下就啱晒!

鬼佬飲早茶、咸檸啤

吉列炸蠔
牛油芝士焗大啡菇

小食吉列炸蠔炸漿厚度剛好,好好食

焗大啡菇都ok~不過不失~~

由於環境比較細會大聲d~
最後上蟹肉忌廉意粉,比想像中多蟹肉~ 味道不錯!
2017-10-17
鬼佬飲早茶、咸檸啤
吉列炸蠔
牛油芝士焗大啡菇
2017-10-16 6729 浏览
其實自己甚少到諾士佛臺飲酒和蘭桂芳這些地方,因自己其實也不好飲酒,但若是有好友相伴感受氣氛,小小品嚐一下美酒,又可樂而不為呢? 從中學到現在,幸而有這兩位摮友相知相伴,雖然不時經常聯絡,但只要一出聲,總會把時間預留給大家相聚! 今晚,便找來這裡為其中一位好姐妹慶生,相聚一番。位於其中一棟大廈的樓上店,地方不算大,但仍放上不少的餐桌,相信只為盡量服務最多的客人。一入門口,一邊是酒吧枱,另一邊是餐桌。放眼一望,能看到有個位置有高椅和咪台,是為live band 的人而置的;中間有一大銀幕,播放著音樂視頻,亦可以看到精彩的球賽,最適合一班球迷朋友來喝采一番。我們被安排到最入的梳化位置,有著屬於我們的小天地。也許來到的時間尚早,來到時只有1枱客人,可以靜靜地聊天。雖然是一間主打手工啤酒和大班人聚會的小酒吧cafe,但餐牌上亦提供了不少食物供選擇,有小吃,炸物,沙律,主菜,輕食,絕對能滿足不同需要的客人! 由於我不太肚餓,最後我們決定點兩款主菜和兩個飲品,因為我們還有生日蛋糕呢!先來的是香蒜巴馬火腿意粉($98)。據我過往的經驗,通常parma ham只有薄薄兩三小塊,但這碟意粉的巴馬火腿份量比

香蒜巴馬火腿意粉

先來的是香蒜巴馬火腿意粉($98)。據我過往的經驗,通常parma ham只有薄薄兩三小塊,但這碟意粉的巴馬火腿份量比我想像中多,正中我愛叫肉的朋友的需要! 意粉香氣十足,Parma Ham充滿鹹香,意粉加上三色椒和洋蔥炒得香口和增加甜味,而且口感剛好,不會過腍或太硬,唯味道偏鹹了一點,重口味者或者較適合。

All day breakfast

然後是All Day breakfast($98),食物包括有黑松露炒蛋,啡茹,沙律,薯餅,腸仔,茄汁豆和牛角包,種類和份量確是不少!雖然全日早餐通常用的食材簡單,但也可以煮得不好吃。這裡炒蛋加入黑松露,令整碟菜立刻高上一個層次,黑松露味香濃,蛋亦炒得嫰滑,如調味輕手一點更好;啡菇香口,腸仔的肉味濃,薯餅亦炸得香脆沙律菜頗為新鮮,淋上蠔油有點鹹,如用醋或更清新;牛角包亦香酥脆口,味道不錯!
手工啤酒-Pink Killer

Mocktail-Encore

Craft beer & Mocktail

來到這裡酒當然是少不了,因一位友人不飲酒,故我們點了一支手工啤酒和一杯mocktail,分別是Pink Killer ($68) 和Encore ($68)。Pink Killer 的酒精濃度不算高,果味較重,故相對較甜而更易入口,適合飲酒初嚐者;而Encore主要以檸檬,士多啤梨,蘋果等水果混合的飲料,果味濃而清新,最欣賞的是味道不會過甜,調教得剛好,我們都覺得不錯!

7點半8點開始越來越多人,原來今晚有足球賽事,很多人都看得十分激烈呢! 加上8點開始用live band,兩名男士用吉他自彈自唱,氣氛越來越熱鬧,確實是適合聚會嘻哈的地方。今晚最重要是壽星女滿意開心,過了愉快溫馨的一個晚上!
手工啤酒-Pink Killer
Mocktail-Encore
Craft beer & Mocktail
2017-10-15 92 浏览
Book左枱7:30pm睇波, 打黎confirm booking 我已經再問係咪有波睇, 好明顯上黎係為左睇波食飯, 點知上到去俾左張背住熒幕既枱.. 當場呆左好嬲! 其實如果無枱睇波可以出聲, 之後話俾個9折, 其實真係唔係錢既問題, 而唔係應該為左做生意而咁樣安排..然後8pm有人彈結他唱歌, 但係睇波既人根本無心聽, 個個都掛住睇反而覺得嘈住哂。 其實有live music個idea係好, 但係睇波同表演時間overlap, 反而令聽音樂同睇波既人都唔盡興, 亦都唔尊重表演者。好失望, 應該無下次。
2017-10-14
2017-10-08 139 浏览
從前有位朋友係fullcup做表演,本人經常會去支持,今次佢介紹呢間都係有live聽既餐廳,試一下的確不錯~餐牌選擇都算幾多野揀,叫了大啡菇黑松露意粉,個菇好juicy好大哈哈~好貼心咁切一半比我地,黑松露味亦足夠滿足到成碟意粉~另一個幾得意既蟹肉洋蔥蛋奄列有驚喜,牛角包好好味!蛋入面既蟹肉都真係幾多,如果個蛋可以再生小小就perfect。飲品個名真係好正,我果杯叫「熱戀中的廢青」,係烙神花+薰衣草,朋友的是「單戀的痴漢」,係蘋果茶+勿忘草茶,飲下野聽下歌正點,不過open kitchen略為煙左小小
大啡菇黑松露意粉

蟹肉洋蔥蛋奄列

大啡菇黑松露意粉
蟹肉洋蔥蛋奄列
2017-10-05 119 浏览
騷 Soul蕃茄洋蔥芝士奄列配牛角包 $68:奄列頗厚身😝,一切開係溶化中既芝士🧀,蕃茄仔幾甜,整份奄列唔會話好漏,配上既牛角包暖暖地又幾鬆化喎😁。黑松露大啡菇意粉 $98:黑松露同菇既配搭真係無得輸,香氣滿分!黑松露落得重手,所以味道好香濃👍👍,大啡菇要juicy係常識吧😍,一咬落去就爆汁呢~Maneblusser $88:呢款手工啤好易入口,酒香重得黎質感柔滑。一路嘆住手工啤一路聽住live band表演都幾relax。
騷 Soul

出街食意粉好多時煮到好淋 呢度做到Al Dante 仲有d咬口😝 意粉夠咸味 混入少少菇水 有菇香味 加埋蒜蓉輕炒 味道幾有層次😁 相比之下黑松露味比較薄 大啡菇夠大隻 juicy😙諾士佛臺除左地下一堆清吧之外 其實上樓都唔少好野 呢間餐廳間中仲有live band同睇波 氣氛真係唔錯😂🍻
外卖送餐
2017-10-03 106 浏览
今天約了朋友去尖沙咀諾士佛臺一間樓上吧 “騷 SOUL”裡面的擺設很特別, 平時八點後有專人彈結及唱歌給客人聽。表演台的另一邊放了一些酒的品牌廣告, 對面牆上用了一些書本做裝飾, 另整個空間很寫意, 在這裡你會覺得很自由, 很輕鬆。我喜歡這里配有自家制的蒜香醬的墨西哥芝士粟米片, 香脆又香濃 ‚配上酒品, 非常正。加上個媽媽雞翼, 金黃的外表, 香脆嫩滑的肉, 果然是色香味俱全。主食, 我們選了蕃茄煙鴨胸意粉, 厚厚的鴨胸肉, 嫩而不韌, 加上蕃茄汁意粉, 真的很好的配搭.黑松露大啡菇意粉, 非常大隻的大啡菇汁多味濃, 特顯黑松露的味道, 用來作意粉的配搭很有新意。飲品中, 我們選了PINK KILLER 及 1842 手工啤, PINK KILLER 少少甜味很適合女士飲, 1842 是一枝非常麥味的手工啤. 還有很多酒的品種可供選擇, 下次可以再試別的。

在這裡你會覺得很自由, 很輕鬆。

2017-10-03 82 浏览
尖沙咀諾士佛臺是我認識之中的其中一條酒吧街, 放工時間很三五知已都喜歡在這裡作消閒,去了“騷 SOUL”。這里的小食墨西哥芝士粟米片, 配有自家制的蒜香醬, 別有一番風味, 吃下去非常香脆可口。媽媽雞翼, 聽到個名字都想試, 對於一個甚少在家吃飯的人來說, 都很懷念媽媽的廚藝, 只見金黃色的外表已夠吸引, 原來皮都很酥脆的, 非常好味。還點了一個蕃茄煙鴨胸意粉, 大大片的鴨胸肉, 吃下很嫩口的, 不會有咬不動的感覺。意粉稍為乾身, 但配上蕃茄汁很開胃呢!飯後, 佢地還很細心地介紹一些酒的種類給我們認識, 最後點了一支1842本地手工啤, 及一支PINK KILLER較為適合士飲的。

意粉稍為乾身, 但配上蕃茄汁很開胃呢!

及一支PINK KILLER較為適合士飲的。
2017-10-01 126 浏览
諾士佛臺真係有好多酒吧同飲野既地方週末最岩同朋友去飲飲食食鬆一鬆😎餐廳內會有射燈勁有趣同幾有氣氛🤣朋友叫既手工啤酒我偷飲左一啖感覺唔算太甜幾正🤤由於我唔太飲得酒所以只可以叫mocktail估唔到又幾好飲😳因為有檸檬又有青瓜味道好清新同時又有士多啤梨同蘋果既甜唔錯唔錯叫個starter黎食下🤤煙鴨胸都幾厚切配埋青瓜好開胃蜜糖芥末醬唔會過甜同煙鴨胸都幾夾好好食既意粉😍雖然黑松露味唔算好重但意粉炒得好香而且大啡菇好好食好juicy調味都調得好好呢個奄列又係必食😍外層煎得好香內裡啲蛋煮得岩岩好加左洋蔥既奄列香氣滿溢就算配蟹肉都唔會好腥牛角包雖小但十分有牛油香🤤配埋沙律食加添一點清新好正呀🤤另外餐廳有個位係比人jam歌唱歌是晚為陳奕迅之夜😉😂聽住廣東歌食飯飲野好有feel😍整體黎講餐廳氣氛幾唔錯😍食物質素都幾okay😍
諾士佛臺真係有好多酒吧同飲野既地方

煙鴨胸青瓜配蜜糖芥末
黑松露大啡菇意粉
蟹肉洋蔥奄列配牛角包
2017-10-01 104 浏览
今晚來到尖沙咀呢間特別嘅餐廳進食。特別?有咩咁特別?!原來係有live show㗎!一邊聽住歌仔一邊享受美食,是釋放壓力的好方法丫首先黎嘅係蟹肉忌廉意粉 唔好以為好少,其實一人份量剛剛好,因為忌廉汁比較容易膩同飽腹感強,所以份量方面係睇得出有心思嘅。意粉軟硬度適中,配上鮮甜嘅蟹肉以及濃郁的忌廉,啖啖享受!忌廉汁好快變傑,所以建議食快d。另外叫左份迷你芝士漢堡芝士漢堡用手打豬肉丸做漢堡扒,上面有一層燒過嘅芝士。豬肉丸彈牙,有d住家feel。如果juicy d會更佳。值得欣賞嘅係麵包烘得好脆。最後係飲品,一杯係玫瑰味嘅手工啤酒,另一杯係encore,類似蘋果汁同橙汁嘅混合,酸酸甜甜,好清爽!的確值得encore!!!好似夜晚先會有live show,如果想感受一下呢d氣氛就要睇定時間去啦
今晚來到尖沙咀呢間特別嘅餐廳進食。特別?有咩咁特別?!

首先黎嘅係蟹肉忌廉意粉

忌廉汁好快變傑,所以建議食快d。
另外叫左份迷你芝士漢堡

2017-09-27 105 浏览
記得以前讀書時期,身邊朋友成日話手機爆分鐘,往往幾千分鐘都講爆,對於甚少講電話的我覺得好神奇,究竟要點用才可以一個月講爆幾千分數?問他們,他們卻說其實不多煲電話粥,但就唔知點解好快用晒啲分鐘。但自從有Whatsapp之後,爆分鐘這種現象可算是Mission Impossible,因為大家無論是單純問個問題傾兩句,還是詳談,都習慣用whatsapp溝通。真個要打電話,都要whatsapp問對方是否有空make左appointment先,感覺就像直接打電話給對方(即使是平日晚上放工時間或是假日)是一種冒犯。所以每當手機鈴聲一響,我們通常第一反應一定會以為是宣傳電話或呃人電話,但是晚有點不同,因為我竟然接到一個久未見面的朋友電話。原來他在街上街上撞倒另一朋友,就即慶話不如在附近搵個地方飲返杯傾下計,而我由於住在附近,所以他們就打電話給我,對於這種即慶的邀約,雖然有點久遺的唐突,但我也欣然應約。************騷雖然位於諾士佛臺,但由於是樓上酒吧,所以人氣不及地鋪的酒吧,但卻更適合幾個朋友靜靜地坐低吹下水。騷其中一個賣點,應該是live band表演,雖然當晚不見有表演者,但小小的酒吧

************

騷其中一個賣點,應該是live band表演,雖然當晚不見有表演者,但小小的酒吧內,舞台和餐桌距離較近,應該會幾有氣氛。

Lindemans Apple($88)

酒吧內有多款手工啤、Cocktail、Mocktail提供,最怕苦味的我就選了最穩陣的Lindemans Apple,蘋果青甜味為主,只有極少酒味,女士最愛。
Lindemans Apple

墨西哥芝士粟米片($88)

芝士粟米片是即叫即焗,上枱時熱辣辣。粟米片明顯是D字頭現成貨,本身鹹鹹辣辣已經很此惹味,現在烘熱了再加上半融芝士更加美味,旁邊是自家製蒜香醬,但個人覺得空口吃已經很美味。
墨西哥芝士粟米片

All Day Breakfast($98)

除了佐酒小食,騷還有幾款主食提供。All Day Breakfast有茄汁焗豆、黑松露炒蛋、啡菇、紐倫堡腸、沙律、薯餅和牛角包,不算太邪惡。

All Day Breakfast

當中最特別相信是黑松露炒蛋,蛋炒得算不錯,不會過老,黑松露香味也突出。

All Day Breakfast

沙律上有足夠醋汁,醋汁夠杰身,可以掛在沙律菜上。

All Day Breakfast

牛角包非常鬆軟,油量亦可接受。
All Day Breakfast
總結,雖然價位有點小貴,但食物以樓上酒吧餐廳來說質素算高,適合一些對食有要求的酒客。
Lindemans Apple
2017-09-26 111 浏览
去諾士佛臺無理由唔飲返杯!但有時都想同另一半或者朋友仔搵間坐得舒服嘅餐廳,飲杯嘢傾吓計🤗原來呢間「騷」係一個好地方!先講環境,唔算太大但勝在夠Chill同坐得舒服!今晚點咗All Day Breakfast 包括黑松露炒蛋、啡菇、沙律、薯餅、紐約堡腸、茄汁豆、牛角飽。想推介嘅係黑松露炒蛋,蛋炒得好滑,又好香黑松露味!牛角飽好鬆脆,紐約堡腸食落有啲似豬柳,整體都不錯!再嚟一客蟹肉忌廉意粉!意粉有忌廉味而且乾身,蟹肉鮮味亦突出如果份量再多啲就好喇🤣食完main course,仲叫咗飲品!嚟到諾士佛臺就chill返杯,聽講呢度出名嘅係手工啤酒,所以特別點咗香港製造嘅鹹檸啤,飲落鹹鹹哋少少酸,適合夏天飲!格離果杯名為「Summer」,含有橙汁、菠蘿汁及Ginger Ale,夏天味濃!總括呢間餐廳幾適合Fd子們嚟邊食邊Chill,下次想喺星期五六日嚟,因為仲會有Live Band 表演😎
去諾士佛臺無理由唔飲返杯!
原來呢間「騷」係一個好地方!

先講環境,唔算太大但勝在夠Chill同坐得舒服!

今晚點咗All Day Breakfast
All  Day  Breakfast

想推介嘅係黑松露炒蛋,蛋炒得好滑,又好香黑松露味!
牛角飽好鬆脆,紐約堡腸食落有啲似豬柳,整體都不錯!

再嚟一客蟹肉忌廉意粉!
蟹肉忌廉意粉

意粉有忌廉味而且乾身,蟹肉鮮味亦突出
如果份量再多啲就好喇🤣

食完main course,仲叫咗飲品!
香港製造嘅鹹檸啤,飲落鹹鹹哋少少酸,適合夏天飲!
手工啤酒鹹檸啤

2017-09-26