馬哥孛羅咖啡廳

Cafe Marco
2015-02-25 19613 浏览
嘩~好多小朋友走黎走去,又多內地人,-.-打爛碟, 撞到d 人倒捨d 湯汁碟d人滴晒落d客件3同櫈度, 道歉冇, 懶懶閒咁話拎去洗好此等於冇洗生蠔係正, 好新鮮~咸左d.即開, 但好似限量咁, 排幾個人就冇晒,得個吉!龍蝦仲衰, d肉鞋的, 唔止要等佢出.仲要排, 早幾輪有人排住一有, 即搶晒 !叫人唔駛食啦等人地夾晒早果段, 我地先出去拎, 點知又係吉, 伯母話新鮮返左, 未溶,要等, 足足等左4個字拎到返枱凍冰冰=.=未試過食自助餐d人要搶book 得位就預左份量, 人又不足, 食物不足 , 服務唔得
嘩~好多小朋友走黎走去,
又多內地人,-.-
打爛碟, 撞到d 人倒捨d 湯
汁碟d人滴晒落d客件3同櫈度, 道歉冇, 懶懶閒咁
話拎去洗好此等於冇洗
新鮮生蠔
伯母
龍蝦仲衰, d肉鞋的, 唔止要等佢出.仲要排,
早幾輪有人排住一有, 即搶晒 !叫人唔駛食啦
等人地夾晒早果段, 我地先出去拎, 點知又係吉, 伯母
話新鮮返左, 未溶,要等, 足足等左4個字
拎到返枱凍冰冰=.=

未試過食自助餐d人要搶
book 得位就預左份量,
人又不足, 食物不足 , 服務唔得

2015-02-24
2014-12-12 24862 浏览
難得朋友一聚,有個大肚媽媽提議話想食lunch buffet。另一位友人又話想食生蠔,所以係open rice搵下資料就book左呢間餐廳喇。佢標明話係海鮮午餐,所以我都比左小小期望。冷盤海鮮有愛爾蘭生蠔,開邊龍蝦仔同鉗,仲有蝦,青口,蜆同螺。都幾附合佢個標題。冷盤泥講,我淨係對生蠔,龍蝦仔有興趣。啲生蠔都算肥美,偏重咸海水味,係我既喜好。開邊龍蝦肉質爽口,吾錯吾錯!食左幾輪冷盤就夾左啲salad,salad選擇不小,另外佢知龍蝦汁南瓜salad好特別,鐘意龍蝦汁既朋友記得吾好錯過。薯仔salad都係我大愛。至於熱葷我就無食過,款式吾算好多。不過仲有湯面炒飯嗰啲都正正常常。甜品款式都吾算有咩大驚喜,但味道還是不錯。而最令好驚喜係佢個朱古力cake竟然係甘濃郁,口感軟腍腍。。。大推介最愛雪糕係我平時最愛用泥終結我完滿既一餐。食左個瑞士朱古力雪糕真係好正,吾單止味道濃濃的,而雪糕夾雜住朱古力薄片,口感富有層次嫁!另外焦糖味都吾錯,大家可以試試。埋單用恆生有85折,一人300有找可以話算抵食,但前題係如果你個人鐘意食生蠔,龍蝦仔甘就回哂本喇
所以係open rice搵下資料就book左呢間餐廳喇。

佢標明話係海鮮午餐,所以我都比左小小期望。

開邊龍蝦肉質爽口,吾錯吾錯!

,鐘意龍蝦汁既朋友記得吾好錯過。薯仔salad都係我大愛。

口感軟腍腍。。。大推介

你個人鐘意食生蠔,龍蝦仔甘就回哂本喇
2014-12-11
2014-12-07 20135 浏览
本身想去THREE ON CANTON, 不過早一星期book枱都係waiting list, 星期六既THREE ON CANTON係特別full, 但難得我地湊夠4個人可以用我張4送2coupon, 所以今次就揀左呢間CAFE MARCO, 好耐之前其實都有食過...我食buffet都係最care魚生海鮮冷盤同甜品~有即開生蠔, 得一款,Irish Bistro...每次排隊1人可以拎3隻我食左半打海鮮有蝦,青口,螺,龍蝦,蟹魚生有tuna,三文魚,八爪魚,當然都有壽司另外都有沙律,火腿,麵包,芝士個D食到中段先發現有prama ham熱盤唔算好多款, 有燒味,咖哩,炒飯,麵,湯等等食左燒牛扒甜品有MOVENPICK雪糕,好多隻味,鍾意creme brulee味同青檸雪芭另外有朱古力噴泉,窩夫,蛋糕,撻,豆腐花,芝麻糊等等食到尾聲已經太飽,蛋糕都係同朋友share每樣食少少~總括黎講, 我同朋友都係鍾意THREE ON CANTON多D, 覺得個邊多D選擇~呢度$558一位, 我本身係會員有75折再加上用埋coupon, 最後呢餐每人都唔使3百蚊...不過member card就到
我食buffet都係最care魚生海鮮冷盤同甜品~

我食左半打
海鮮有蝦,青口,螺,龍蝦,蟹
魚生有tuna,三文魚,八爪魚,當然都有壽司
另外都有沙律,火腿,麵包,芝士個D
食到中段先發現有prama ham
熱盤唔算好多款, 有燒味,咖哩,炒飯,麵,湯等等
食左燒牛扒

另外有朱古力噴泉,窩夫,蛋糕,撻,豆腐花,芝麻糊等等

食到尾聲已經太飽,蛋糕都係同朋友share每樣食少少~

不過member card就到期,真係要揾機會食多一兩次先得!

2014-12-06
2014-10-19 20958 浏览
一年一度啤酒節,一定要黎感受氣氛。啤酒節當然要飲啤酒!有live band一邊唱一邊跳,好有氣氛。食左烤豬手同德國腸。豬手皮硬,肉散,好鹹。拌紫椰菜同薯仔超好味!至於腸仔就ok啦。麵包圈圈好味:)
。拌紫椰菜同薯仔超好味!
至於腸仔就ok啦。麵包圈圈好味:)
德國豬手
2014-10-19
2014-10-14 210 浏览
一年一度的馬哥孛羅德國啤酒節又來臨了! 位處九龍尖沙咀馬哥孛羅香港酒店6樓觀景平台的啤酒節, 由1992年起, 已經連續23年為賓客帶來無盡的歡樂. 這一年, 德國啤酒節將於10月17日至11月8日舉行. 謝謝公關朋友的邀請, 是晚就跟文迪及小吉率先參加啤酒節的優先場, 一同感受這裡熱鬧的氣氛.這裡環境一流, 望著維港的景致, 小吉對這五光十色的城市很好奇呢. 入場先每人送上啤酒造型紀念帽一頂, 原來大會將於個別指定晚上派發的, 且看您們能否遇上那晚上了. 在入口旁邊就是攤位遊戲的地方, 看來很有趣呢.來到啤酒節, 當然要喝啤酒吧. 大會供應的啤酒如下:Löwenbräu / Beck’s draught beer / Löwenbräu Oktoberfestbier (Available while stocks last) 盧雲堡 / 德國鎖匙啤 / 盧雲堡啤酒節限量版啤酒 (售完即止) $85 per glass, $320 (2 Liters)當中的盧雲堡啤酒節限量版啤酒 (Löwenbräu Oktoberfestbier) 是限量供應的, 每晚限量供應二百杯, 售完即止,
來到啤酒節, 當然要喝啤酒吧. 大會供應的啤酒如下:

當中的盧雲堡啤酒節限量版啤酒 (Löwenbräu Oktoberfestbier) 是限量供應的, 每晚限量供應二百杯, 售完即止, 有興趣的朋友要留意了. 我這晚就選了Beck’s draught beer, 麥香突出, 汽泡細膩, 酒精濃度不太高, 很易入口, 用來配襯豬手吃, 一流.
Red Bull / Soft drinks / Juice (per can) 紅牛 / 汽水 / 果汁 (每罐) $50: 文迪不能喝啤酒, 那就乖乖的喝橙汁吧.

也是時候找點吃的吧, 就讓我介紹一下大會供應的食物吧, 陣容實在相當豐富的呢:

Traditional German Dishes 傳統德國美食
Roast pork knuckle served with braised red cabbage and gratinated potato 燒豬膝配燴紅椰菜及芝士焗薯片 $180

Roast lamb leg with garlic, served with braised red cabbage and gratinated potato 蒜香燒羊脾伴燴紅椰菜及芝士焗薯片 $160

Pan-fried salmon cutlet served with creamed spinach and boiled new potato 煎三文魚扒伴忌廉莧菜及新薯 $155

Beef goulash with mash potato, peas and carrot 燴牛肉配薯蓉青豆及甘筍 $155

Roast marinated spare rib with cabbage salad and barbecued corn 燒豬肋骨配椰菜沙律及燒粟米 $155

Roast herb-marinated half chicken with carrot and potato salad 香草燒雞(半隻)配甘筍薯仔沙律 $155

Puff pastry with mushroom ragout 燴野菌酥皮盒 $145
German Sausages 德國香腸
Pan-fried sausages “Nürnberger”style with sauerkraut and mashed potato 香煎紐倫堡式肉腸配酸椰菜及薯蓉 $145

Charcoal-grilled sausage with salad 炭燒法靈堡腸配沙律 $145

Charcoal-grilled sausage with beer braised onion and curry sauce 炭燒法靈堡腸配燴洋蔥及咖喱汁 $145

Munich white, käsekrainer and chicken-mushroom sausage served with potato salad 慕尼黑白肉腸及雞肉蘑菇腸配薯仔沙律 $145
Desserts 甜品
Selection of ice cream ( 2 scoops ) 雪糕 (兩球) $80

Apple strudel with vanilla sauce 蘋果酥卷配雲呢拿汁 $80

Black forest cake 黑森林餅 $80

German cheesecake with forest berry compote 德國芝士餅配燴雜莓 $80

Fresh strawberry tart with ice cream 士多啤梨撻配雪糕 $80
Selection of ice cream (2 scoops) 雪糕 (兩球) $80: 8.5分, 甜品方面, 還是來一客我們的心頭好Movenpick吧, 一客兩球雪糕, 就選來雲尼拿以及榛子吧. Movenpick當然還是高水準之作, 質感香滑, 我就特別喜歡雲尼拿味, 大家記得在這裡吃杯雪糕解解滯呢.
現場每晚都有The Notenhobler Band表演, 還會跟大家玩遊戲. 馬哥孛羅德國啤酒節 Marco Polo German Bierfest 2014, 在無敵維港景面前舉行, 大家在這裡, 一面享用Löwenbräu, Beck’s draught beer, 以及各款德國美食, 一面跟好友們相聚, 實在是無盡的歡樂. 德國啤酒節將於10月17日至11月8日舉行, 大家還不快快行動!
試食活動
2014-08-28 22450 浏览
今年收到的月餅,款式比往年多變,早前有台式月餅,又有陳皮紅豆月餅, 多盒的奶黃月餅已變成了我倆的每日早餐就是傳統的蓮容月餅,也是健康版本,就像來自馬哥孛羅酒店全新推出的麥芽糖醇低糖雙黃純白蓮蓉月餅設計簡約,就是金色的禮盒,配以「迎月」二字餡料用天然植物提煉的麥芽糖醇,甜度與傳統月餅採用的白砂糖相若,但糖份卻只有其十分一,卡路里也相對少約一半這晚終於忍不住,「切開看看」,皮酥軟不易散,白蓮蓉餡清甜軟滑,甜度減了少許,糖份卻只有十份一,卡路里又減半,計落賺了!!!還有蛋黃的油香,比利就是忍不住吃了半個,又要去跑步還債鳥不過吃這款應該可以跑少一點的(又偷懶)
設計簡約,就是金色的禮盒,配以「迎月」二字
還有蛋黃的油香,比利就是忍不住吃了半個,又要去跑步還債鳥
不過吃這款應該可以跑少一點的(又偷懶)
外卖自取
2014-08-22 19167 浏览
今次同老婆及媽媽一起去吃自助午餐,之前已訂位,不用等馬上有位。個塲不太大,但食物卻包羅萬有。生蠔是新西蘭蠔,師傅即開,新鮮😊但每次只限3隻海鮮有青口(2款)、蟹 、凍蝦、翡翠螺及長腳蟹腳。好吃,只是蟹腳每十五分鐘才補一次比較差,其他一沒貨就馬上補。刺身就有三文魚、鮪魚、魚及八爪魚。熱暈就有很多如海南雞飯、印度咖喱、喇沙、羊架、牛腩、點心……很多很多甜品及雪糕在門外雪糕有9款味道,有個外籍姐姐拿給你,較特別有蕃薯及芋頭,但較可惜當日沒有榴槤味雪糕。我在排隊拿雪糕時,至少有3個客問點解冇榴槤味,真可惜。甜品就真係好少好少款,今次昰去吃自助餐當中最少款甜品的一間。午餐由12:00-14:30,用匯豐咭有85折。整體來說相當好,環境不錯。食物款式多而且味道好。最重要連媽媽都食得好開心。☺
個塲不太大,但食物卻包羅萬有。
生蠔是新西蘭蠔,師傅即開,新鮮😊但每次只限3隻
刺身就有三文魚、鮪魚、魚及八爪魚。
甜品及雪糕在門外
午餐由12:00-14:30,用匯豐咭有85折。

2014-08-21
2014-07-23 21198 浏览
舊年公司週年飯改咗新制,同事無需跟老細一齊,可自行出去食番餐,所以去咗灣仔嘅萬麗咖啡室(Cafe Renaissance),寫咗篇題為「老細出錢我哋出力.四傻喪食」嘅食評(http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2313751),今年再接再厲,週年飯再度出擊,繼續喪食 ,依次睇住老細俾嘅預算,揀咗尖沙咀嘅馬哥孛羅咖啡廳 (Cafe Marco),貪佢平日可以食到10:00pm !其實餐廳唔細,據「開飯喇」嘅資料座位數目有成250,可能爭取多啲空間,連個蠔吧及壽司、魚生檔都擺埋晌門口度,而整個食物區,幾組食物枱,兩個開放式廚房,都集中晒晌近入門口嘅位置。以一間5星酒店而言,餐廳內嘅枱櫈排得有點密,裝修亦沒有多大特色。4人嘅餐枱,顯然仲有啲啲細,尤其食自助餐,擺多一、兩樣一齊分享嘅食物晌枱面,已經逼爆咁滯。 沙律.冷盤小食 沙律選擇唔喺好鼎盛,調製好嘅沙律只有4款,如法式吞拿魚沙律、希臘沙律……等等,再加7種沙律菜配8款左右配料、4款醬汁。不過,都夠砌一份豐富嘅沙律,況且,沙律菜夠新鮮,入口索索
沙律.冷盤小食

沙律選擇唔喺好鼎盛,調製好嘅沙律只有4款,如法式吞拿魚沙律、希臘沙律……等等,再加7種沙律菜配8款左右配料、4款醬汁。不過,都夠砌一份豐富嘅沙律,況且,沙律菜夠新鮮,入口索索聲,再加少少煙肉碎、巴馬臣芝士粉,撈啲意大利油醋,都可以清新味美。
沙律
沙律.冷盤小食
沙律表演平穩,但啲冷盤小食則甚有驚喜,就晌沙律區側旁,除傳統嘅薄切凍腸、煙三文、煙鮫魚外,有外國人可能幾喜歡嘅五香牛肉、鹵水豆腐,但最吸引小弟喺幾樣富特色嘅小食:越南紙米卷、巴馬火腿露筍卷、牛油果黃梅杯、蝦沙律。幾款冷盤小食各具個性,而且,賣相的骰精緻,最心水喺牛油果黃梅杯,將牛油果粒、黃梅乾混入酸忌廉中,開胃有益又有咬口
冷盤小食
冷盤小食
餐湯.麵包籃.芝士

中湯代表喺猴頭菇蜜棗排骨湯,而西湯代表喺茴香薯蓉忌廉湯,今回見中湯都好家常,屋企都有煲過依類湯,所以,就主力試西湯。薯蓉食得多,薯蓉忌廉湯應該喺第一次試,估唔到個湯好重薯味,茴香味亦見突出,打得質感又幾幼滑,好味
餐湯
麵包籃款式以歐陸包為主,大大細細近10款,伴湯時先拎兩個細嘅食,質感韌淨,未必人人啱口味,但幾有麥味,所以,再拎多個大嘅跟同事一齊試。
麵包籃
麵包籃
麵包塗牛油又得(牛油有平價嘅花嘜,亦有貴價嘅總統),伴芝士都得。因為芝士質素唔欺場,4款芝士:荷蘭哥達芝士(Gouda)、瑞士愛蒙塔爾芝士(Emmentaler)、法國布利芝士(Brie)、英國車打芝士(Chedder),各有唔同特性,最好就款款切少少試晒佢,不妨以一塊高纖麥餅嚟伴芝士,芝士味更能彰顯
海鮮精選

海鮮凍盤始終喺一間賣自助餐餐廳嘅聚焦點,有啲人評價一餐自助餐正唔正,好多時都以海鮮嚟衡量,雖然多少較為片面,但始終都可睇成一個指標。依度海鮮包括:長蟹腳、翡翠螺、加菲蟹、甜蝦、蜆、青口、波士頓龍蝦,再加埋近門口嘅生蠔專櫃,相信咁嘅陣容,都唔會有太多挑剔。雖然,有唔少人排拎海鮮,但貨源供應足,都無咩缺貨,而生蠔新鮮即開,每次限攞兩隻,嚟嘅斯文人居多,所以,排隊井然有序。捧番碟海鮮精選拼盤埋位慢慢嘆,樣樣都好好食,尤其長蟹腳、甜蝦、龍蝦、生蠔,食完一口海水鮮味
生蠔專櫃
即煮活美國波士頓龍蝦

波士頓龍蝦除有烚熟凍食嘅龍蝦凍盤外,仲晌開放式廚房增設「即煮活美國波士頓龍蝦」,亦喺全場最多人排嘅檔位,可算喺亮點之最。大型玻璃格內存放十數隻波士頓龍蝦,隻隻冰鎮住仲郁郁吓,即劏即煮,烹調需時,想食就要排吓隊
。每次限攞半隻,可拌蕃茄荷蘭汁、香辣茄汁或 荷蘭汁,實在芳香鮮甜,尤其蟹鉗位,大大啖鮮龍蝦肉,爽呀,所以,跟住一陣食熱盤時再追加半隻
熱盤.澳洲和牛

熱盤相對好多星級酒店嘅自助餐少,印象中大概十數款左右:咖喱、蒸魚、時菜、牛仔骨、牛肉卷、炒薯仔、焗帶子、炒飯、炒麵,因為影熱盤時,想逐樣影相存記錄而被疑似經理阻止,佢咁怕人知佢哋有咩熱盤,咁我都無謂晌度多講。一份綜合熱盤,樣樣執啲,但重點喺個即煎澳洲和牛(配菜有扒意大利青瓜、車厘茄、香草烤薯),以及翻兜嘅即煮波士頓龍蝦。啲和牛又喺即點即煎,外層焦脆,但內裡仍然粉嫩腍滑
,就算唔喺試晒所有熱盤,單以眼前依份「主菜」,食得叫人超滿足啦
澳洲和牛
魚生.壽司
一起手無打算食魚生、壽司,因為魚生一般都喺嗰兩、三款大路嘢,壽司更舊舊飯,太易飽肚。不過,同事話啲珍寶帶子刺身好掂,所以,最後我都無執輸要番一客,另加幾片吞拿魚。的而且確,啲珍寶帶子又大又厚肉,最緊要喺非常鮮甜,正
。順帶一提,和食仲有少少烏冬、冷麵、特色壽司卷。
魚生.壽司吧.其他和食。
燒臘.麵檔
有啲人總要食碗粉麵飯先得安落,餐廳都有提供燒臘檔同粉麵檔,由於興趣不大,只喺影張相留記錄,有咩食就留番有興趣嘅人士自行走去睇睇。
燒臘.麵檔
甜品

殺咗咁多碟嘢,都接近尾聲,又喺甜品時間。咪以為啲甜品一張大圓形食物枱睇晒(亦有生果盤),入啲仲有一座Movenpick雪糕櫃,足有10款口味,而雪糕櫃前又放咗唔少五顏六色嘅馬卡龍。因為被人話過唔可以逐樣嘢影,所以,今次甜品嘅款式都唔可以描述得太詳細。
甜品
Movenpick雪糕
兜咗個圈,覺得啲甜品又唔算太吸引,最終揀咗7款:藍莓芝士餅、咖啡味馬卡龍、芒果蛋白瑞士卷、罌粟籽檸檬蛋糕、檸檬瑪玲撻、雜莓意式奶凍、檸檬啫喱,因為幾款都喺心水想試,感覺味道不俗,最欣賞個芒果蛋白瑞士卷及檸檬瑪玲撻,前者鬆甩軟回彈力十足,卷心件芒果又清甜;後者檸檬味清新,啲焗蛋白脆卜卜
甜品拼盤
Movenpick雪糕要青檸雪葩、熱情果芒果雪葩及楓葉糖漿味雪糕,灑少少杏仁片,又加啲啲芒果漿。雪葩冰爽清涼,尤其青檸,酸度強勁,而熱情果芒果亦唔錯,熱情果嘅酸味較芒果味突出,至於合桃楓葉糖漿味,口感細密,糖味濃郁得嚟清甜自然
Movenpick雪糕
依度唔興果汁汽水任飲,只包餐茶1杯。小弟要咗一杯鮮奶咖啡,齋睇表面嘅奶泡及嗰幾滴咖啡痕,就知只喺機沖嘅貨色,講唔上好,亦唔算差,咖啡個味道無咩太大問題,只可以話個質感唔夠豐厚,奶泡跟咖啡唔夠「勻巡」。
鮮奶咖啡
星期五晚嘅自助晚餐成人收$558,另加一,不過指定信用卡又有番85折,最後折實為$530一位,其實一啲都唔平。若硬要跟舊年嘅萬麗咖啡室比,我就鍾意萬麗多啲
澳洲和牛
2014-06-22 19153 浏览
看了食評,見評論不錯就選擇這自助餐與父母慶祝生日,一早已BOOK 定位,去到登記位置,完全無人理,排了10分鐘以上才入坐,但同樣混亂遊了一輪花園才找到位置。先說大家都關心的刺身,種類不少有甜蝦、三文、吞拿、希靈,但處理得相當無誠意,又碎又細,一堆的放在碟上,而且補給非常慢要等。熱食有天婦羅、燒牛肉、咖哩、燒味、迷你漢堡、飯麵,食物種類不少,味道一般而且許多都已經放都又涼又硬,特別是包類甜品以雪糕最吸引,但又係排長龍。有即製的梳乎里,熱熱甜甜的不錯,豆腐花香滑有豆味,可惜好早沽清。冷盤有煙三文魚、火腿、牛肉、芝士、青口、長腳蟹、沙律數款,但在1點20分已經沽清。另有即開生蠔,不介意排隊,倒是很抵食。總括而言,食品種類不少,處理得好HEA、服務人員不足,稍為好味的食物都要排大隊。
看了食評,見評論不錯就選擇這自助餐與父母慶祝生日,

但同樣混亂遊了一輪花園才找到位置。
魚生
先說大家都關心的刺身,種類不少有甜蝦、三文、吞拿、希靈,

又薄又碎
而且許多都已經放都又涼又硬,特別是包類

甜品以雪糕最吸引,但又係排長龍。

冷盤有煙三文魚、火腿、牛肉、芝士、青口、長腳蟹、沙律數款,
2014-06-22
庆祝纪念
生日
2014-06-12 16497 浏览
今天和友人到marco polo hotel lunch buffet地點位於lane crawford beside我們選擇了卡位座位設計舒適 眾多可walk in , 兩人非常舒服而廁所在外面生蠔任食, 都幾新鮮有燒牛, 燒火雞供應味道可以甜品方面: 雪糕採用地movenpick,味道較甜 蛋糕有3款,但甜品款式較少壽司有八爪魚, 墨魚刺身, 都ok印度咖哩有3款牛羊雞味道及款色不覺不失
地點位於lane crawford beside
我們選擇了卡位
座位設計舒適 眾多可walk in ,
兩人非常舒服
而廁所在外面

生蠔任食, 都幾新鮮
有燒牛, 燒火雞供應
味道可以
甜品方面: 雪糕採用地movenpick,
味道較甜
蛋糕有3款,但甜品款式較少
壽司有八爪魚, 墨魚刺身, 都ok
印度咖哩有3款牛羊雞
fruit
题外话/补充资料: can try
2014-06-06
2014-06-10 13629 浏览
星期六約左幾個朋友一齊食下午茶自助餐,有個朋友已經一年冇見啦,我們五個大人兩個BB,星期三先訂位,但都有位喎,仲安排了兩張BB櫈俾我地.3:05左右到達,還未可以入座,但食物已SET好晒啦,3:10就安排入座,餐廳都幾大,食物放置位置都好大,好寛落的. 3:15仕應就示意我們下午茶開始. 等左一陣朋友到了, 就出去看看有甚麼好食的. 有三文魚,北寄貝,另一隻唔知咩魚刺身,三文魚有四件,北寄貝有三件,好大件的啊,都好新鮮肥美,旁邊有一些壽司. 海鮮有螺,青口同埋蜆. 螺有點沙,但都爽口,青口,蜆都好新鮮,爽口的.有中湯,沙侓有紅腰豆扁豆,生果,薯仔,螺絲粉,沙律菜,一小碟的粟米蝦沙律,青瓜菠蘿沙律,咸腸有燒牛肉,辣肉腸等,另有芝士多士,煙三文魚多士,串燒雞肉,羊扒,炸魚柳,咖喱角,炒飯炒麵,墨西哥片,海南雞飯,PIZZA,芒果PANCAKE,仲有即煮麵添呀.食物種類都算多, 其實好多都冇食,我只係食左少少熱葷,但都OK的,朋友話羊扒好味,芝士多士好味呀,上面果件芝士好大件的,正呀.甜品區有焦糖布甸,芝士蛋糕,一件件細細件的CAKE,還有鬆餅,朱古力慕絲,仲有豆腐花,奶凍.焦糖布甸,朱古力

焦糖布甸,朱古力慕絲都好味,仲有即整PANCAKE,窩夫的,還有疏乎里添呀.

最後食埋MOVENPICK雪糕就PERFECT,我食左士多啤梨及雲妮拿. 好味又CREAMY呀.

飲品,出面已有橙汁及提子汁. 另包一杯咖啡茶.

我地一路食一路傾計,坐到6點幾仕應都未叫我地埋單. 但其實所有人都走晒.

後記: BB櫈係有一個杯,一個碟及一個湯匙的,很細心. 服務都好好呀.
2014-06-07
優惠券
2014-06-04 11513 浏览
4-5年前這酒店吃過幾次,當年很便宜,一位連加一$3XX,當然食物選擇不多,海鮮只有最基本的幾款(e.g. 長腳蟹),事隔數年,酒店看來進行了大改革?改走多元化路線,增加了多款海鮮從而提高價格,難得以供應同類型食物的酒店來說,價錢相宜,去試試囉。以海鮮來說,款式選擇滿足。綜合來看甜點應該接近20款甚至更多? 試也試不完。
4-5年前這酒店吃過幾次,當年很便宜,一位連加一$3XX,
事隔數年,酒店看來進行了大改革?
改走多元化路線,增加了多款海鮮從而提高價格,
難得以供應同類型食物的酒店來說,價錢相宜,去試試囉。
以海鮮來說,款式選擇滿足。
綜合來看甜點應該接近20款甚至更多? 試也試不完。
题外话/补充资料: 價錢每位$498+10%,部分Credit Card有85折,訂位的時候,職員介紹入會,年費$1,388, 附送各種形式Coupons,其中有幾張重點Coupons包括 : 1. 兩張4位或以上其中2位免費的Buffet Coupons,免費的2人連加一也不用付,至於其他要付費的也有75折,比Credit Card更高Discount。 計一計數,只用這兩張Coupons已經回本有突,很簡單,可以想像成免費的4個Buffet名額總共只要$1,388!! Lunch還是Dinner任君選擇,正常都是吃Dinner心理上較著數啦!! 餘下要付費的也有75折,怎樣算都不會蝕!! 還有Coupons亦可用於Prince Hotel及Gateway Hotel,下次我便可以去試Gateway Hotel的Three on Canton Buffet!! 2. $200 Cash Coupon 5 張,這個對我來說又是很實用,去吃Lunch Buffet又可以,去品嚐Afternoon Tea亦可!! 反正有3間酒店可用,每間都去吃一次Afternoon Tea囉,就算用不完,賬面上也沒有蝕本!! Coupons輔助下,絕對值得一試, 除了生蠔要扣分啦...不過比較不滿意是座位方面,我們4人坐一張小圓桌...很迫...每人一隻大碟一杯飲品已經沒有多餘空間...那張小圓桌我覺得是2人桌...
2014-05-18
優惠券
2014-05-17 10552 浏览
想食自助餐唔想食夜晚甘貴、又驚午市自助餐太頹??!可以試下馬可孛羅酒店既自助餐呢度午市已經有長腳蟹食嫁喇!係未好抵食呢??! 長腳蟹唔係淨係得腳囉、好多拑、全部好多肉阿媽係尾聲都出去拎多輪 (中途曾經無再添長腳蟹)、 阿媽話最後一次拎既長腳蟹有點老  之前果些都無問題呢度西餐、中菜、火鍋、印度菜應有盡有西餐方面: 西冷牛排應要求下、只會切一片俾你 當然!如果你要既、果位師傅都好好人會切多一塊甘多俾你牛排唔錯、好嫩唔老!但羊就得了!無乜味!淨係知自己咬緊舊肉廚師即場煮既牛肉粒幾好味!非常juicy印度菜一直係我至愛之一 今日難得可以俾我任點醬、我當然有殺錯無放過簿餅選擇都多、某幾種係出面都少見   印籍廚師好好人甘用中文提醒我某隻綠色醬超辣、介紹隻醬俾我話好甜、可以適合我多點    我就同佢講話無見過呢隻綠色醬…等我試下!點知真係唔係普通既辣!我即刻走番去加點佢介紹既甜醬、點知係唔係普通既甜! 爆甜!呢d甘獨特既咖哩醬睇黎都唔係好適合我!!我都係點番一般既醬三文魚當然唔少得!我食得最多就係三文魚呢度既三文魚塊塊厚切!最後當然唔少得甜品啦!我黎野都唔食就影左相先費事整間蛋糕俾人切晒、
想食自助餐唔想食夜晚甘貴、又驚午市自助餐太頹??!
可以試下馬可孛羅酒店既自助餐
呢度午市已經有長腳蟹食嫁喇!係未好抵食呢??!

長腳蟹唔係淨係得腳囉、好多拑、全部好多肉
 之前果些都無問題

呢度西餐、中菜、火鍋、印度菜應有盡有

牛排唔錯、好嫩唔老!
但羊就得了!無乜味!淨係知自己咬緊舊肉
廚師即場煮既牛肉粒幾好味!非常juicy

爆甜!
呢d甘獨特既咖哩醬睇黎都唔係好適合我!!我都係點番一般既醬

三文魚當然唔少得!我食得最多就係三文魚
呢度既三文魚塊塊厚切!
最後當然唔少得甜品啦!我黎野都唔食就影左相先
費事整間蛋糕俾人切晒、影得唔靚

呢度既蛋糕都好精美!海港城而家出面有個超大既蜘蛛俠、呢度都響應整左蜘蛛俠蛋糕
  好精緻吸引!
雪糕唔知係咩牌子呢?好好味!尤其士多啤利味!

唯一唔好既係心太軟出得太遲、又出得少喎!被個廚師串拎得多、大佬呀!我們有六個人、唔係我食晒!

午市自助餐有各人有飲品一杯送、但杯野飲等左成半粒鐘

2014-05-05
2014-02-24 17571 浏览
上次來的時候是生日lunch buffet今次是心血來潮食自助餐話說我地儲左好多CASH DOLLAR埋單每人都係俾$0.2其實我覺得而家食BUFFET 真係愈來愈貴$550一位,食既野質素都係一般先講生蠔細隻都"啜"一聲就無左。仲要大把人排隊講真,連味都唔係好試到只係一陣咸味你睇,仲細隻過D 檸檬 -。-!好左,都有亮點就係生猛龍蝦雖然同WHISK都係無得比但材料新鮮,口感因為煮得過耐而"硬"左小小不過味道鮮甜搭夠仲有就係和牛姐姐仔煎得勁好食睇佢輕輕加鹽同黑椒,口感鬆軟食落仲有餘香應該似係上等牛另外仲有鵝肝,因為我唔食,所以唔知咩味道當然仲有蟹腳、螺、蝦等海鮮甜品都係屬於另一個亮點係以滑流聞名的movenpick既 ICRCREAM,仲有多種味道,令人食完又想再食!另外果D甜品都可以試下!
上次來的時候是生日lunch buffet
今次是心血來潮食自助餐
話說我地儲左好多CASH DOLLAR
埋單每人都係俾$0.2
其實我覺得而家食BUFFET 真係愈來愈貴
$550一位,食既野質素都係一般
先講生蠔
細隻都"啜"一聲就無左。
仲要大把人排隊
講真,連味都唔係好試到
只係一陣咸味
你睇,仲細隻過D 檸檬 -。-!

好左,都有亮點
就係生猛龍蝦
雖然同WHISK都係無得比

但材料新鮮,口感因為煮得過耐而"硬"左小小
不過味道鮮甜搭夠
仲有就係和牛
姐姐仔煎得勁好食
睇佢輕輕加鹽同黑椒,口感鬆軟
食落仲有餘香
應該似係上等牛
另外仲有鵝肝,

因為我唔食,所以唔知咩味道
當然仲有蟹腳、螺、蝦等海鮮
甜品都係屬於另一個亮點

另外果D甜品都可以試下!

滑流聞名的movenpick既 ICRCREAM
生蠔
生猛龍蝦
新鮮龍蝦同和牛
其他甜品
题外话/补充资料: 其實而家食BUFFET 愈來愈貴,用CASH DOLLARS 隨左可以平D之外╴仲可以同時間儲分!正!
2014-02-21
信用卡優惠、其他
滑流聞名的movenpick既 ICRCREAM
生猛龍蝦
  • 和牛
2014-02-19 13968 浏览
今晚與同事放工後到Marcopolo Hotel 食Buffet, 好多食物選擇, 我首先食肉,因為好肚餓,魚肉、牛肉、羊肉都試,魚和牛一般,羊肉都唔錯,夠霖,接著是食煎龍蝦,蝦肉實,煎久了,跟著食其他,沙律丶甜品等等,檸檬jelly都唔錯,最後食青檸雪bar和strawberry雪糕。好飽,最後肚子飽飽的...

2014-02-17
  • 甜品